انشالله از فردا نامه های حضرت را بررسی می کنیم
و هر هفته یکی از حکمت های آن حضرت را مرور میکنیم
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
ولله الحمد و الشکر کما هو اهله
🔔دین اسلام
✨من يبتغ غير الاسلام دينا تتحقق شقوتُه، و تنفصم عروته، و تعظم كبوَتُه، و يكن مآبُه الى الحزن الطويل و العذاب الوبيل.
💠هر كه دينى جز اسلام بجويد به بدبختى گرفتار آيد و دستاويزش از هم گسيخته شود و به رو درافتادن و سقوطش (در عذاب آتش) سخت باشد و به اندوه دراز و عذاب دردناك مبتلا گردد.
📚 #خطبه ۱۶۱
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
#مقدّمه بخش دوم (نامه ها)
🔰دومين بخش مهم نهج البلاغه، #نامه هاى امام(عليه السلام) به دوستان، دشمنان، امرا، فرماندهان و بعضى از فرزندان خويش است که در آن، مسائل بسيار پرارزشى درباره #خودسازى، تقوا، #آيين کشوردارى، #نصيحت دشمنان و بازنمودن راه برگشت براى آنان و .... بحث شده است.
🔰محتواى اين نامه ها به اندازه اى زنده است که گويى امروز از امام(عليه السلام) صادر شده و براى مخاطبان زمان ماست.
🔰اين نامه ها که مى تواند به عنوان درس براى قشرهاى مختلف مردم مورد استفاده قرار گيرد، از ذخاير مهم اسلام و زندگى امير مؤمنان على(عليه السلام) است
🔰اى کاش سياستمداران بدان توجّه مى کردند و از آن براى اصلاح وضع موجود بهره مى گرفتند.
👈 ترجمه فرمان مالک اشتر (دستورالعمل امام على(عليه السلام)به مالک اشتر هنگام اعزام او جهت استاندارى مصر در نامه 53 ) به بعضى از زبانهاى خارجى، و انتشار آن در سازمان ملل به عنوان يک سند، نمايندگان کشورها را به اعجاب و تحسين واداشته است و آن را مورد مطالعه قرار داده اند; که اين نمونه خود قابل تأمل مى باشد.
👈نامه امام(عليه السلام) به فرزندش امام حسن(عليه السلام)درباره مسائل عرفانى و اخلاقى و خودسازى،
👈 نامه معروف امام(عليه السلام)به «عثمان بن حنيف» که به عنوان اعتراض از شرکت او در يک ميهمانى #اشرافى مرقوم گرديده،
👈نامه معروف امام(عليه السلام) به شريح قاضى،
👈نامه امام(عليه السلام) به «حارث همدانى» 👈نامه ای که به اهل مصر همراه مالک اشتر فرستاد
👈 و نامه هاى متعدّدى که به معاوية بن ابى سفيان نوشت و او را از عواقب شوم کارهايش با خبر ساخت،
👈همه از نامه هايى است که در نوع خود کم نظير است.
والله المستعان علی ما تصفون, والحمدلله رب العالمین
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
نامه 1
از نامه هاى امام(عليه السلام) است
که براى اهل کوفه به هنگام حرکت از مدينه به سوى بصره نگاشته
🅾نامه اول در يک نگاه
👈 هدف از نوشتن اين نامه #سه چيز بوده است:
🔰نخست اينکه امام(عليه السلام)روشن کند که طلحه و زبير و عايشه که قتل عثمان را بهانه اى براى شورش بر ضد امام(عليه السلام) و به راه انداختن مقدمات #جنگ_جمل به همدستى عايشه به راه انداختند، خودشان در قتل او شريک بودند در حالى که #امام(عليه السلام) تا آنجا که ممکن بود از وى دفاع کرد.
🔰ديگر اينکه همه مردم از روى ميل و اراده خود و بدون هيچ گونه جبر و فشار با امام(عليه السلام) بيعت کردند و خلافت او را بر جامعه اسلامى پذيرا شدند.
🔰سوم اينکه با توجّه به فتنه اى که طلحه و زبير و عايشه به راه انداختند، بر همه اهل کوفه لازم است براى يارى امام(عليه السلام) و خاموش کردن آتش فتنه به لشکر آن حضرت ملحق شوند.
#نهج البلاغه، نامه اول
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
☘نامه اول
از امیرالمومنین به رزمندگان کوفه
مِنْ عَبْدِاللهِ عَلِيٍّ أَمِيرِالْمُؤْمِنِينَ إِلَى أَهْلِ الْکُوفَةِ، جَبْهَةِ الاَْنْصَارِ وَسَنَامِ الْعَرَبِ. أَمَّا بَعْدُ، فَإِنِّي أُخْبِرُکُمْ عَنْ أَمْرِ عُثْمَانَ حَتَّى يَکُونَ سَمْعُهُ کَعِيَانِهِ. إِنَّ النَّاسَ طَعَنُوا عَلَيْهِ، فَکُنْتُ رَجُلاً مِنَ الْمُهَاجِرِينَ أُکْثِرُ اسْتِعْتَابَهُ، وَأُقِلُّ عِتَابَهُ
👈اين نامه از بنده خدا على اميرمؤمنان(عليه السلام) به سوى اهل کوفه، #گروه ياران شرافتمند و #بلند_پايگان عرب نگاشته شده است:
🔰من از جريان کار «عثمان» شما را آگاه مى سازم، آن چنان که شنيدن آن همچون ديدنش باشد;
✅مردم به او عيب گرفتند و بر او طعنه زدند. ✅من در اين ميان يکى از مهاجران بودم که براى جلب رضايت عثمان (از طريق رضايت مند کردن مردم و تغيير روشهاى نادرستش) نهايت کوشش را به خرج دادم و کمتر او را سرزنش کردم (مبادا مردم تحريک به قتل او شوند)
(جو سازی نکردم, بلکه مردم را به آرامش دعوت کردم)
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
وَکَانَ طَلْحَةُ وَالزُّبَيْرُ أَهْوَنُ سَيْرِهِمَا فِيهِ الْوَجِيفُ، وَأَرْفَقُ حِدَائِهِمَا الْعَنِيفُ. وَکَانَ مِنْ عَائِشَةَ فِيهِ فَلْتَةُ غَضَب، فَأُتِيحَ لَهُ قَوْمٌ فَقَتَلُوهُ، وَبَايَعَنِي النَّاسُ غَيْرَ مُسْتَکْرَهِينَ وَلاَ مُجْبَرِينَ، بَلْ طَائِعِينَ مُخَيَّرِينَ.
💥ولى
👈 #طلحه و #زبير (خشونت در برابر او را به آخرين حد رساندند به گونه اى که) آسان ترين فشارى که بر او وارد مى کردند مانند تند راندن شتر و نرم ترين «حُدى ها»، سخت ترين آن بود (آوازى که شتر را به شتاب وا مى دارد و خسته مى کند)
👈و از سوى #عايشه نيز خشمى ناگهانى بود (که مردم را سخت بر ضد عثمان شوراند) و به دنبال آن گروهى به تنگ آمدند و بر ضد او شوريدند و او را کشتند
🔰 (سپس) مردم بدون اکراه و اجبار بلکه با رغبت و اختيار با من بيعت نمودند.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸 بخش دوم نامه به #اهل_کوفه
💥مطیع رهبر باشید👇
وَاعْلَمُوا أَنَّ دَارَ الْهِجْرَةِ قَدْ قَلَعَتْ بِأَهْلِهَا وَقَلَعُوا بِهَا، وَجَاشَتْ جَيْشَ الْمِرْجَلِ، وَقَامَتِ الْفِتْنَةُ عَلَى الْقُطْبِ، فَأَسْرِعُوا إِلَى أَمِيرِکُمْ، وَبَادِرُوا جِهَادَ عَدُوِّکُمْ، إِنْ شَاءَ اللهُ عَزَّوَجَلَّ.
💥بدانيد سراى هجرت (مدينه) اهل خود را از جا کند و بيرون راند و آنها هم از آن فاصله گرفتند و
💥(مدينه) همچون ديگى بر آتش در حال غليان است، #فتنه بپاخاسته و بر محور خود در گردش است
💥حال که چنين است به سوى امير و #فرمانده خود بشتابيد و به #جهاد با دشمنان خويش به خواست خداوند بزرگ، مبادرت ورزيد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
✍امام علی (ع) فرمودند : در حضور هفت گروه ، ٧ کار را مخفی کن تا سعادتمند گردی :
۱- ﺩﺭ ﺣﻀﻮﺭ ﻓﻘﯿﺮ، ﺩﻡ ﺍﺯ ﻣﺎلت ﻧﺰﻥ...
٢-ﺩﺭ ﺣﻀﻮﺭ ﺑﯿﻤﺎﺭ ازﺳﻼﻣﺘﯽﺍﺕ نگو...
۳-ﺩﺭ ﺣﻀﻮﺭ ﻧﺎﺗﻮﺍﻥ، ﻗﺪﺭﺕﻧﻤﺎﯾﯽ ﻧﮑﻦ...
۴-ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﻏﺼﻪ ﺩﺍﺭ، ﺧﻮﺷﺤﺎﻟﯽ نکن...
۵-ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺯﻧﺪﺍﻧﯽ از ﺁﺯﺍﺩیت نگو...
۶-ﺩﺭ ﺣﻀﻮﺭ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺑﯽﺑﭽﻪ، ﺍﺯ ﺑﭽﻪ نگو...
۷-ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ یتیم، ﺍﺯ ﭘﺪﺭ ﻭ ﻣﺎﺩﺭﺕ ﻧﮕﻮ...
📚 ﺗﺤﻒ ﺍﻟﻌﻘﻮﻝ، ص ۱۶۷
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸سرنوشت شورشيان جمل 👇
🅾هر مورخ محقّق، بلکه هر انسان آگاهى که تاريخچه جنگ جمل را مطالعه کند مى داند که على(عليه السلام) گذشته از آنکه به وسيله پيغمبر اکرم(ص) منسوب به خلافت بود، توده هاى عظيم مردم با او بيعت کردند و رسماً به عنوان خليفه مسلمانان با پايگاهى مردمى قوى تر از خلفاى پيشين، زمام امور را به دست گرفت.
🅾ولى دلباختگان ثروت و مقام بر او شوريدند و #خونهاى زيادى در اين راه ريخته شد به يقين همه آنها گناهکار و متمرد بودند و هيچ #عذرى از آنها پذيرفته نيست.
🅾 ابن ابى الحديد در شرح نهج البلاغه خود سخنى در اين زمينه دارد که خلاصه اش چنين است; مى گويد: "متکلمان و اربابان علم عقائد درباره شورشيان جمل و سرنوشت کسانى که در آن واقعه حاضر شدند اختلاف کردند، #اماميّه معتقدند تمامى اصحاب جمل اعم از رؤسا و پيروان کافر شدند (چون بر امام وقت و بر ضد حکومت اسلامى خروج کردند) درحالى که #اصحاب ما (معتزله که ابن ابى الحديد از آنها بود) مى گويند: تمام آنها گمراه بودند #مگر کسانى که بعداً توبه کردند;و #عايشه از کسانى بود که توبه کرد و همچنين طلحه و زبير; اما عايشه در روز جمل اعتراف به خطا کرد و از على(عليه السلام) تقاضاى عفو نمود و روايات متواتره درباره اظهار پشيمانى او به دست ما رسيده است.... طلحه و زبير نيز از کار خود توبه کردند".🤔
👈ولى اين سؤال را از ابن ابى الحديد و امثال او داريم که:
🅾اگر کسى دست به کارى زد که خونهاى گروهى از مسلمين ريخته شود آيا در برابر چنين #حق_الناس عظيمى، اظهار ندامّت و پشيمانى و اشک ريختن کفايت مى کند يا #بايد حق الناس ها را جبران کند؟
👈خود قضاوت کنید و اصحاب جمل و خونهای ریخته شده در آن دوران را با اصحاب فتنه و خونهای ریخته شده در روزهای اخیر مقایسه کنید.
#حق_الناس
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7