هدایت شده از داستان راستان
خیانت عبیدالله بن عباس
منابع تاریخی متعددی بهصراحت از اقدام عبیدالله بن عباس به عنوان خیانت یاد کردهاند. او که فرمانده لشکر مقدمه سپاه امام در قریهای به نام «جنوبیه» نزدیک مسکن مستقر بود، شبانه با جمعی از نزدیکان خود به اردوگاه معاویه گریخت. این اقدام پس از آن رخ داد که معاویه، با وعده پاداشی به مبلغ یک میلیون درهم – نیمی نقد و نیمی هنگام ورود به کوفه – او را به پیوستن به خود تشویق کرده بود. یکی از منابع گزارش میدهد که معاویه با همین مبلغ، «دین و شرف او را خرید»
از دیگر نکات برجسته در این خیانت، تمرکز معاویه بر نقطهضعف عبیدالله یعنی جاهطلبی و میل به پیشتازی بود. در نامهای به او، معاویه نوشت: «همانا حسن بهزودی ناگزیر از صلح خواهد شد؛ برای تو بهتر آن است که پیشقدم باشی، نه تابع». پس از فرار عبیدالله، مردم اردوگاه از نبود او آگاه شدند و قیس بن سعد، به عنوان جانشین، فرماندهی را بهدست گرفت.
همدستان و شریکان خیانت
همراهان عبیدالله در این خیانت، گروهی از اشراف، خانوادهدارها و وابستگان به خاندانهای معروف بودند که برخی از آنان حتی پیش از عبیدالله به معاویه پیوسته بودند. منابع اینان را تظاهرکنندگان به دین میدانند که در واقع، هدفشان دنیاطلبی بود و وقتی به مقاصد خود نرسیدند، بذر خیانت را برای آینده پاشیدند.
گسترش روح تمرد و فرار
خیانت عبیدالله و همراهانش، روحیه تمرد و نافرمانی را در میان دیگران نیز برانگیخت. گروهی از سپاهیان، به پیروی از اشراف فراری، مخفیانه به سمت معاویه روانه شدند. بهگفته احمد بن یعقوب، تعداد این فراریان به ۸۰۰ نفر رسید، و بنابر منبعی دیگر، شمار همراهان عبیدالله به ۸۰۰۰ نفر بالغ شد؛ موضوعی که از آن به عنوان «شکافی هولناک در حصار اردوگاه» و «شکستی تلخ» یاد شده است.
انگیزههای پیمانشکنی و خیانت
مطامع مادی و رشوه: وعدههای مالی چون پاداش ۱ میلیون درهمی و رشوههای بیدریغ و گوناگون، حتی شامل وعده ازدواج با دختران، مهمترین عامل بودند. بسیاری از سپاهیان که با طمع غنیمت جنگی آمده بودند، راه خیانت را برای رسیدن به غنائم هموارتر یافتند.
عافیتطلبی و ترس از جنگ: روحیه عافیتطلبی، رمیدن از میدان نبرد و گریز از مرگ در راه خدا، در رفتار سپاهیان دیده میشود. برخی حتی با وعدهای موهوم، از ترس مرگ و فقر عقبنشینی کردند.
ضعف دینی و فقر اخلاقی: اینان، افرادی با ایمان ضعیف و اخلاق متزلزل بودند که بیپروا خود را بهدام این رسوایی افکندند.
توطئه رؤسای کوفه: برخی منابع، این واقعه را نتیجه توطئه قبلی جمعی از سران کوفه میدانند؛ کسانی که از پیروزی کوفه بیمناک و بهدنبال نجات خود بودند. آنها با رشوههای معاویه، نیروها را به فرار تشویق میکردند.
تأثیر پیمانشکنی بر سپاه
این خیانت و فرار، ضربهای سهمگین بر روحیه سپاه وارد ساخت و فضای بدبینی و بیاعتمادی را از مسکن تا مدائن گسترش داد. هرچند عناصر بااخلاص مانع از فروپاشی کامل شدند، اما مرزبندی روشنی میان شیعیان راستین امام و عناصر سستپیمان دنیاطلب پدید آمد.
دیدگاه امام حسن (ع)
امام حسن (ع) این تزلزل اکثریت، رمیدن از جنگ، فریفتگی به دنیا و شکستن پیمان خدایی را بهشدت محکوم کرد. او باطن برخی از این افراد و نفاق پنهان آنان را میشناخت و میدانست که فرارشان از ترس فقر و مرگ است. امام هشدار داد که معاویه، دیر یا زود، پیمانهای خود را زیر پا خواهد گذاشت و کسانی که از مرگ در راه خدا گریختند، به مرگ جاهلی دچار خواهند شد؛ بیآنکه وفادار به خدا باشند یا از رشوههای معاویه بهرهمند گردند.
https://eitaa.com/dastan7
امام حسن مجتبی علیه السلام با سپاه معاویه بیشتر جنگید یا سپاه خود؟
🔰 #سوال_سخت را خط نزنید!!
✅ eitaa.com/s_sakht
حمیدرسایی: اگر در مجلس درباره ناترازی و کمبودها صحبت نکنیم درباره چه چیزی صحبت کنیم؟
فوتبال آقای پزشکیان؟!
🔰 #سوال_سخت را خط نزنید!!
✅ eitaa.com/s_sakht
یه مرد بشینه توهین های آمریکا به ایران و ایرانی رو مستند فهرست کنه؛ برای آینده بمونه
💠 دوستدخترهای هوش مصنوعی چه بلایی سر جامعه میارن؟
🔰 #سوال_سخت را خط نزنید!!
✅ eitaa.com/s_sakht
آیا عشق قابل تعلیم است؟ قابل تعبیر چطور؟
🔰 #سوال_سخت را خط نزنید!!
✅ eitaa.com/s_sakht