📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۲/۳۱
📌 شماره جلسه: ۲۰
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
🔺1⃣ برای اثبات صیانت قرآن از #تحریف، در کنار دلایل عقلی و نقلی، به #اجماع نیز استناد میکنند. اجماع صرفا در حد تایید است و مشکل را حل نمیکند. اگر #اجماع_منقول باشد که در حد یک خبر واحد اعتبار دارد. اگر #اجماع_محصل باشد که بسیار کم است، از یک دلیل ظنی نمیگذرد و شبهه دور هم در آن مطرح است.
🔺2⃣در #اجماع_محصل اگر کسی توانست همه نظرات علما در جهان را بدست آورد که بسیار قلیل است چون برخی علما اصلا کتاب ننوشته اند، برخی دیگر نوشته اند اما فقط در کتابخانه خودشان قرار دارد و ما دسترسی به آن نداریم. پس تحصیل اتفاق کل علما بر یک نظر، بسیار سخت است.
🔺3⃣تحصیل چنین اتفاقی نیز جز «تراکم ظنون» چیزی نیست چون حرف هر عالمی درحد یک ظن است. تراکم ظنون سبب میشود که شبهات کوچک نتواند در برابر آن بایستد اما یقین هم ایجاد نمیکند. در خبر متواتر چون اخبار از حس است یقین متعارفی (ظن متاخم علم) شکل میگیرد اگرچه یقین علمی و برهانی نیست. اما اجماع محصل، اخبار از حدس است.
🔺4⃣اهل سنت حجیت اجماع را از این روایت برداشت کرده اند که پیامبر فرموده: «لا تجتمعوا امتی علی الخطا» یعنی امتم بر امر خطا اجماع نمیکند. این در واقع حجیت اجماع را نمیرساند چون میگوید هرگز همه امت من بر یک امر اشتباه اجماع نمیکنند نه هر چه که امتم بر آن اجتماع کردند حق و صدق است!
🔺5⃣همچنین اگر مشکل قبلی را مردود هم بدانیم باز هم با #اشکال_دَور مواجهی چونم اعتبار اجماع به خبر واحد (روایت لا تجتمعوا امتی علی الخطا) است حال آنکه اعتبار و حجیت خبر واحد به قرآن است چون قرآن فرموده که از فرامین پیامبر تبعیت کنید (ما ءاتاکم الرسول فخذوه). پس اولا اجماع امری ظنی است و حتی اگر یقینی باشد سندش امری ظنی است که همان حدیث است. ثانیا اشکال دور در آن است.
🔺6⃣اگر مبنای اجماع حدس باشد احتمال خلاف است. اجماع برهان ریاضی نیست که یقینی باشد اما اگر بین افرادی که اجماع کرده اند معصوم هم باشد تازه خبر واحدی میشود که صحیح السند است. پس با اجماع مشکل حل نمیشود و تنها میتواند مویدی باشد. لذا تنها برهان عقلی و برهان قرآنی و روایات معصومین(ارجاع به قرآن، عرضه بر قرآن، سیره عملی معصومین و ...) را داریم.
🔺7⃣ادله قائلین به تحریف:
۱. عدم تحریف به زیاده در قرآن اجماعاً: البته فهمیدیم که اجماع ایجاد حجیت نمیکند و خودش درگیر مشکل دور است.
۲. تحریف به نقیصه شده است: در مورد تحریف به نقیصه روایات فراوانی هست که گوید آیاتی کم شده است.
🔺8⃣وهن متن یک حدیث نشان از عدم صحت حدیث دارد و علو متن نشان از صحت آن. بسیاری از روایات قائل به تحریف، اولا سند درست ندارد. ثانیا در مقام تفسیر و تطبیق است و ثالثا غالبا میبینیم که متنش #جعلی است. مثلا گفته اند در مورد خلافت امام علی به اندازه ثلث قران یا همان ۲۰۰۰ آیه حذف شده است. مگر ممکن است حضرت امیر در هیچ یک از احتجاجات به این آیات اشاره نکرده؟! آن هم امام علی که دست به قرآن ببرند لحظه ای ساکت نمینشیند چون این دیگر اصل دین است.
🔺9⃣خود این متون دلالت بر جعل دارد چون منطقی نیست. مگر مردم خودشان حافظ قرآن نبودند مگر پیامبر موظف به بیان آیات و حفاظت از قرآن نبوده است؟ پس چطور یکباره ۲۰۰۰ آیه حذف شده و صدای هیچکس درنیامده است؟!
🔺0⃣1⃣چطور در زمان خلیفه سوم که حکومت دیگر پابرجا شده و کسی حرف نمیتواند بزند خواستند یک واو را بردارند طرف آمد شمشیر کشید گفت اگر انرا سر جایش نگذارید فلان میکنم بعد ۲۰۰۰ آیه در زمان تشکیل خلافت که هنوز حکومت خلفا جا نیفتاده و کسی قدرتی برای سرکوبی اعتراضات ندارد یک سوم قرآن را برداشتند و از کسی صدایی در نیامد؟!
🔺1⃣1⃣یا مثلا گویند سوره توبه بسم الله داشت و به اندازه سوره بقره بود اما بسم الله و ایات بعدی را برداشتند! آخر چه کسی و چرا برداشته و هیچ کسی حرفی نزده؟! از خود متن، جعلی بودن و ساختگی بودنش مشخص است. یا مثلا نمونه هایی گویند مثلا فلان جمله ها را برداشتند! بعد که انها را میخوانی میبینی در حد عربی مبتذل است نه عربی فصیح که مشخص است کلام الله نیست.
🔺2⃣1⃣گاهی در مقام تفسیر و تطبیق، معصومین میفرمودند که مثلا اگر بعد از قل هو الله سه بار بگویید کذالک الله ربی معلوم میشود آیات را فهمیده ای. بعد برخی گفتند پس این سه کذلک الله ربی جزو سوره بوده و حذف شده است! درحالیکه این دوستان نادان نمیدانند که منظور معصوم این است که خوب است بعدش بخوانید نه اینکه جزو قرآن است.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
۱۰ بهمن ۱۴۰۰
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۰
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🔴 ادامه: بخش دوم
🔺3⃣1⃣یک سیر اجمالی در این روایات مشخص میکند اولا این روایات یا جعلیند و یا در مقام تفسیر و تطبیق. ثانیا از حجیت اینها، لا حجیت اینها لازم می آید حال اگر این روایات حجت باشد پس یعنی قرآن دست خورده، حال آیا این قرآن دست خورده میتواند به روایات حجیت بخشد؟! پس از #اخبار_تحریف چیزی بدست نمی آید.
🔺4⃣1⃣دلیل دیگر قائلین به تحریف اینست که چون قران کاملا جمع نشده بود و روی سنگ کاغذ و چوب و ... ضبط شده بود و غیر معصوم انها را جمع کرده پس امکان تحریف دارد.
🔺5⃣1⃣در پاسخ باید گفت اولین کسانی که جمع آوری کردند همگی حافظان قرآن بودند. ثانیا همه اینها با هم اشنا بودند نه دور از هم. بعلاوه آیا اینها یقینا اشتباه میکنند یا صرفا امکان اشتباه دارد؟ بله امکانش هست که این امکان با دلایل عقلی و قرانی و روایات که گفتیم از بین میرود. بعلاوه معصوم در بین اینها بودند، هم جمع کردند هم بیان کردند هم استدلال کردند و ...
🔺6⃣1⃣در روایت است که امام علی هم قرآن را جمع کرد و وقتی به مجمع رفت گفتند زید جمع کرده و به جمع آوری تو نیازی نیست که امام به نشانه اعتراض از مجمع رفت اما این به معنای این نیست که در قران علی حرفی اضافه تر یا کمتر بوده بلکه اختلاف ممکن است در ترتیب جمع آوری سور باشد نه چیز دیگر.
🔺7⃣1⃣این عدم ترتیب آسیبی به قران نمیزند چون در مقام تفسیر باید همه آیات مرتبط قرآن را لحاظ کرد. چون تنظیم آیات بر اساس #نزول_قرآن آثار خوبی دارد مجامع فقهی اجازه دادند که تفسیر ۱۲ جلدی دروزی بر اساس نزول قرآن نوشته شود نه به ترتیب فعلی.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
۱۰ بهمن ۱۴۰۰
94-21.mp3
16.5M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
۱۱ بهمن ۱۴۰۰
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
🔺1⃣در ادامه بررسی #ادله قائلین به تحریف، دلیل چهارم ایشان این است که روایات زیادی از رسول خدا به این مضمون وجود دارد که هر چه امت یهود و نصارا به آن مبتلا شدند، امت مسلمان هم مبتلا میشوند و چون یکی از وقایع مهم امت یهود و نصارا، #تحریف کتاب آسمانی شان است، پس حتما تحریف در قرآن کریم نیز راه پیدا کرده است.
🔺2⃣جواب، این است که اولاً این روایات اطلاق و عموم ندارد؛ و ثانیاً اگر اطلاق و عموم داشت با بعضی از جریاناتی که مخصوص یهود و نصارا بوده است مثل #تثلیث و گوساله پرستی و غیره که در بین امت اسلامی رخ نداده است، نقض میشود. همچنین اگر اطلاق و عمومی داشته باشد، این اطلاق و عموم چون مخالف قران کریم است مردود است، چون خداوند میفرماید «انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون».
🔰در مورد مساله جمع آوری قرآن و ترتیب قرارگیری سور و آیات قرآن باید گفت:
🔺 قرآن دوبار جمع شد یکی در زمان ابی بکر و یکی در زمان عثمان. در زمان ابی بکر، پراکنده ها را کنار هم جمع و صحافی کردند و در زمان عثمان احیانا «اختلاف قرائت ها» و بعضی از «ترتیبها» را کنار گذاشتند و به این صورت امروزی در آوردند.
♻️از لحاظ #ترتیب، یک مقدار از قرآن را یقین داریم که برخلاف ترتیب نزول، جمع آوری شده است؛ مانند سوره بقره که قبل از سور مکی است، در حالیکه این سوره در مدینه و در سال اول هجرت نازل شده است.
🔸با این حال این #ترتیب جمع آوری به جایی آسیب نمیرساند، چه اینکه اگر کسی خواست قرآن را به ترتیب نزول تفسیر کند -و بعضی ها هم این کار را کردهاند- جایز است و مشکلی ندارد.
✅زیرا آنچه که رکن اساسی تفسیر قرآن کریم است این است که وقتی میتوان درباره یک آیه بحث کرد که زیر پوشش «کل آیات قرآن کریم» قرار بگیرد و اگر کسی آن قدرت را ندارد که #خطوط_کلی_قرآن را بداند، او مجاز نیست که یک آیه را مطرح کند و بگوید قرآن این مطلب را میگوید و فقط میتواند بگوید این آیه، این مطلب را میگوید. بله، شاید اگر چنانچه قرآن کریم به ترتیب نزول جمع آوری میشد، مسایل را آسانتر درک میکردیم.
🔺پس ترتیب سور، یقیناً بر خلاف ترتیب نزول است. اما درباره ترتیب آیات، آن مقدار از سور که به یکباره نازل شدهاند؛ نظیر بعضی از سور کوچک و سوره انعام، درباره آنها بحثی نیست. اما آن سوره هایی که تدریجا نازل میشد روایاتی زیادی وجود دارند که نشان میدهند که با نزول هر "بسم الله الرحمن الرحیم" سوره قبلی تمام شده و سوره بعد شروع میشده است.
🔺بر این اساس، نباید در سوره های مکی، آیات مدنی و در سوره های مدنی، نباید آیات مکی باشد؛ مگر در #یک سوره که اوایلش در مکه نازل شده باشد و بقیه اش هم در مدینه. در یک چنین سوره ای که اگر وجود داشته باشد، میتواند بعضی آیاتش مکی و بعضی دیگر مدنی باشد.
⚠️ با این حال دلیل قطعی بر این نداریم که #ترتیب_آیات توقیفی باشد یعنی به همین ترتیب قرارگیری، نازل شده باشند؛ که این هم باز به جایی آسیب نمیرساند.
💠 چون اصل بر آن است که هر کسی بخواهد مطلبی را از قرآن بفهمد، باید کل قرآن را مطالعه و مرور کند. زیرا قرآن یک کتاب واحد هماهنگ است.
♻️مثلا اگر آیه تطهیر در جای خود مستقلا قرار میگرفت و در لابه لای آیات سوره احزاب نبود، نمیتوانست بهانۀ سوئی به دست دهد که بتوانند استدلال کنند و بگویند (إِنَّما يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيراً) شامل دیگران هم میشود.
🔺ظاهرا قرآنی که پیش اهل بیت علیهم السلام است براساس ترتیب نزول میباشد. با این حال، همین قرآنی که فعلا مسلمین و انسان ها در خدمت آنند، کتابی است محفوظ و مصون و #حجت قاطع حق.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
۱۱ بهمن ۱۴۰۰
94-22.mp3
17.73M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۲
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
۱۶ بهمن ۱۴۰۰
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۲
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🔺در جلسه ۲۲، مباحث حضرت علامه بر خطبه پیامبر اکرم در آخرین جمعه ماه مبارک شعبان تمرکز داشته و لذا بحث تفسیری کمی دارد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
۱۶ بهمن ۱۴۰۰
📚مرور آیات قرآن
🔑 آیه ۱۷ سوره احقاف:
دقت کنیم که در بسیاری از آیات با گذشت زمان طولانی هنوز گویی خود یا اطرافیان ما را به تصویر میکشد.
✅ @tafsire_tasnim1
۱۶ بهمن ۱۴۰۰
۱۶ بهمن ۱۴۰۰
سخن سردبیر؛
پاسخ به تحریف مطلبی با موضوع «بازنشستگی در اسلام»!
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: اخیراً مطلبی به نقل از حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در فضای مجازی به صورت تحریف شده و تقطیع شده، منتشر گردیده که باعث سوء برداشت هایی در جامعه دینی خصوصاً جامعه بازنشستگان محترم کشور شده است.
آنچه به صورت تحریف شده از لسان آیت الله العظمی جوادی آملی نقل گردیده، این است که:
« در اسلام مسئله ای بنام حقوق باز نشستگی وجود ندارد و آدمی تا زنده است باید کار کند و در مقابل آن کار، حقوق بگیرد.»
سپس، نویسنده این برداشت تحریف شده، در مقابل این کلام, در مقام پاسخ برآمده و نتیجه گیری نموده است که:
«حقوق باز نشسته نه از بیت المال است نه از بودجه مملکت ونفت وامثال ذلک، بلکه دولت مقداری از حقوق مستخدم را از ابتدای استخدام نگه میدارد ودر صندوقی میریزد تا برای زمان پیری و ناتوانی ویا از کار افتادگی یا اتمام دوره خدمت آن پول را بتدریج به او برگردانند؛ لذا باز نشسته از کسی یا جایی پولی نمیگیرد که براو حرام باشد!»
اما قبل از هر نکته ای، اصل سخنان حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی را از نظر می گذرانیم:
معظم له در دیدار با اعضای بنیاد جانبازان در سال 1377 که کلیپ آن در فضای مجازی نیز منتشر شده است، این مطلب را بیان می فرمایند که:
«#بازنشستگی در اسلام به هیچ وجه پذیرفته نیست! انسان تا نفس می کشد باید کار بکند؛ اگر آن توفیق را پیدا کرد که کارهای فرهنگی بکند, بفهمد و بفهماند، بنگارد و بخواند طوبی له و حسن مآب، این نشد، کار دیگر؛ مگر آدم می شود نفس بکشد و بیکار؟ این که از قبایح در دین است, تا نفس می کشی کار... پس قناعت در مصرف بسیار چیز خوبی است در تولید بسیار چیز بدی است. زهد در تولید چیز بسیار بدی است در مصرف چیز بسیار خوبی است؛ به ما گفتند در مصرف زاهد باش نه در تولید و حل مشکل، خب این حرف را چه کسی گفت؟ حرف کسی است که بیل از دستش جدا نشد تا زمان خلافت، این وجود حضرت امیر بیست و پنج سال بیل می زد، پنج سال هم شمشیر، بالأخره کار است!»
همانگونه که مشاهده می نمایید، در کلام حضرت استاد هیچ اشاره ای به حقوق بازنشستگی و یا حلیّت و حرمت آن نشده است و اساساً معظم له در مقام بیان این موضوع نبوده اند. بلکه اصل کلام ایشان در مورد توصیف استقلال طلبی مسلمین از منظر قرآن و اهل بیت علیهم السلام و اهمیت کار و تولید است و لذا بیان می دارند که وظیفه ما سعی در تولید و قناعت در مصرف می باشد و در چنین بستری است که جامعه می تواند روی پای خود بایستد و جامعه ای می تواند به استقلال برسد که فرهنگ کار و تولید در آن نهادینه شود.
معظم له بارها در سخنرانی ها و دیدارهای مختلف دیگر نیز این مهم را با استناد به قرآن و نهج البلاغه و سایر فرمایشات ائمه اطهار علیهم السلام مورد اشاره و تاکید قرار داده اند.
به عنوان نمونه، ایشان در جلسه سوم از تفسیر آیات سوره مبارکه نور می فرمایند:
«هیچ کس نگوید من بازنشستهام آدم دهن باز می کند می گوید من بازنشستم؟! اگر عالِم و روحانی و مُعَمَّم است تا نفس می کشد دستش باید با قلم باشد وگرنه بیکاره است, مگر می شود یک روحانی دهن باز بکند بگوید من فارغالتحصیلم! تا نفس هست فهم, قلم, خواندن, نوشتن, گفتن و اگر روحانی نیست, اهل حوزه و دانشگاه نیست, او هم تا نفس میکشد کار, حالا قبلاً هشت ساعت کار می کرد الآن یک ساعت کار بکند سعی در تولید, قناعت در مصرف این جامعه را خودکفا می کند.»
همچنین در تفسیر آیات سوره اعراف جلسه 64 نیز مجدد این مهم را مورد تاکید قرار می دهند و می فرمایند:
«ما بازنشستگی در اسلام نداریم که کسی بازنشسته بشود البته کار در هر عمری و در هر عصری مناسب با توان همان عصر است، با توان همان عمر است کسی که به هشتاد سالگی رسیده است که نمی تواند مثل جوان هجده ساله کار کند ولی بیکاری ولو به عنوان یک روز در اسلام قدغن است، ممنوع است هر کسی درهر رشتهای باید کار بکند.»
لذا در پایان دو نکته قابل بیان و تذکر می باشد:
1. به سبب علمیت و لزوم مستند بودن کلام حضرت استاد، حتما به خوانندگان محترم توصیه می گردد که کلام ایشان را به صورت کامل پیگیری و رصد نمایند و از محتواهای تقطیع شده و گزینشی, نتیجه گیری ننمایند.
2. کلام حضرت استاد را حتما از منابع معتبر دریافت و پیگیری نمایید همانطور که در اطلاعیه دفتر مرجعیت آیت الله العظمی جوادی آملی نیز همواره همگان خصوصا اصحاب رسانه به صدق و عدل و رعایت مناسبات صحیح اخلاقی و حقوقی دعوت شده اند و اعلام شده که کلیه اخبار و اطلاعات در مورد محتوای دیدارها، جلسات و سخنرانی های آیت الله العظمی جوادی آملی تنها در صورتی مورد تایید است که از کانال های رسمی بنیاد اسراء منعکس شده باشد.
news.esra.ir
🆔 @a_javadiamoli_esra
____________________________
♻️ @tafsire_tasnim1
۱۶ بهمن ۱۴۰۰
در بیان قرآن کریم، #مال عامل قیام یک ملت است اگر ملت بخواهد بایستد باید جیبش پر باشد، فقیر به معنای ندار نیست! بلکه کسی است که ستون فقراتش شکسته است، کسی که ستون فقراتش شکسته است حرف شنوی از #حکومت ندارد.
آیت الله جوادی آملی
✅ @tafsire_tasnim1
۱۷ بهمن ۱۴۰۰
94-23.mp3
11.09M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۳
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
۳۰ بهمن ۱۴۰۰
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۳
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
🔺1⃣ تاکنون در بین مفسرین چه از اهل تشیع و چه از اهل تسنن متاسفانه این طرز تفکر بود و اکنون وجود دارد که شیعه و سنی هر کدام دیگری را متهم به این اعتقاد میکنند که قرآن تحریف شده استحال آنکه در هر دو حال دودش به چشم اسلام و مسلمین میرود.
🔺2⃣اما طرز تفکر ما باید این باشد که یک محقق شیعه بگوید همانطوری که سنی ها قرآن را تحریف شده نمیدانند، ما هم نمیدانیم و یک متفکر سنی هم باید این چنین بیاندیشد تا همه یک حرف را بزنند و به اشتباه، دیگری را متهم به چیزی که وجود ندارد نکنند.
🔺3⃣حق آن است که قرآن هیچگاه تحریف نشده است و کسی از محققین اسلامی، نه شیعه و نه سنی نیز قائل به #تحریف نیست. در بین علمای شیعه یک تعداد انگشت شماری احتمالِ تحریف دادند و در بین علمای سنت هم این چنین است ولی #محققین شیعه و سنی برآنند که قرآنی که در خدمت آنیم این عین همان است که نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ*عَلى قَلْبِكَ.(جبرییل امین آنرا بر قلب پیامبر نازل کرد.)
🔺4⃣ دلایلی با استفاده از آیات قرآن برای اثبات عدم تحریف قرآن گفته شد. اما اشکالی که بر این دلایل قرآنی وارد است #شبهه_دور میباشد که اگر قرآن تحریف شده است، پس نمیتوان به آیات قرآنی که تحریف شده استدلال کرد و عدم تحریف قرآن را اثبات نمود.
🔺5⃣ برخی این اشکال را که قویترین اشکال در مساله استدلال به ظواهر قرآن و عدم تحریف قرآن است با روایات جواب دادهاند که چون روایات فراوانی وجود دارند که ما را به همین قرآن ارجاع میدهند، پس قرآن تحریف نشده است. اما این پاسخ صحیح نیست، زیرا اعتبار روایات به قرآن کریم است و بنابراین مساله #دور دوباره پیش میآید. قرآن را باید اصل و روایات را فرع بر آن دانست.
🔺6⃣علاوه بر این اگر ارزش قرآن به روایات شد، معنایش این است که کل دین به روایات وابسته است و این قرآن را محترمانه کنار گذاشتن است! نباید فراموش کنیم که وارد شدن در حیطه روایات، وارد شدن در اقیانوسی از رد و تکذیبها است و متمی کردن دین به این اقیانوس بی سر و ته خطرناک است. بنابراین با این جواب، شبهه دور قابل حل نیست.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
۳۰ بهمن ۱۴۰۰