وَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ حَلَالًا طَيِّبًا ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ ﴿٨٨﴾
و از نعمت های حلال و پاکیزه ای که خدا روزی شما فرموده، بخورید؛ و از خدایی که به او ایمان دارید، پروا کنید. (۸۸)
وَكُلُوا مِمَّا = و بخورید از آنچه
رَزَقَكُمُ اللهُ = روزی داد شما را خدا
حَلَالًا طَيِّبًا = حلال و پاکیزه
وَاتَّقُوا اللهَ الَّذِي = و بر حذر باشید خدا را ان کسی که
أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ = شما هستید به او ایمان آورندگان
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
(آيه ٨٨) -در اين آيه نيز مجددا روى مطلب تأكيد كرده، منتها در آيۀ گذشته نهى از تحريم بود و در اين آيه امر به بهره گرفتن مشروع از مواهب الهى كرده، مىفرمايد: «از آنچه خداوند به شما روزى داده است حلال و پاكيزه بخوريد» (وَ كُلُوا مِمّا رَزَقَكُمُ اللّهُ حَلالاً طَيِّباً) . تنها شرط آن اين است كه «از (مخالفت) خداوندى كه به او ايمان داريد بپرهيزيد» (وَ اتَّقُوا اللّهَ الَّذِي أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ) . يعنى، ايمان شما به خدا ايجاب مىكند كه همۀ دستورات او را محترم بشمريد، هم در بهره گرفتن از مواهب الهى و هم رعايت اعتدال و تقوى.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 552
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_714
🌹 #آیات_۸۷_۸۸ #سوره_مائده
🌸 يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لَا تُحَرِّمُوا طَيِّبَاتِ مَآ أَحَلَّ اللَّهُ لَكُمْ وَلَا تَعْتَدُوا ۚ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ (۸۷) وَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّهُ حَلَالًا طَيِّبًا ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِيٓ أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ (۸۸)
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آوردید! چیزهای پاكیزه ای را كه خدا برای شما حلال كرده بر خود حرام نكنید، و [از حدود خدا] تجاوز ننمایید؛ یقیناً خدا متجاوزان را دوست ندارد (۸۷) و از آنچه خداوند، روزی حلال و پاكیزه به شما بخشیده، بخورید؛ و از خدایی كه به او ایمان دارید تقوا پیشه کنید (۸۸)
🌷 #لَا_تُحَرِّمُوا: حرام نکنید
🌷 #طَيِّبَات: چیزهای پاکیزه
🌷 #لا_تعتدوا: تجاوز نکنید
🌷 #الْمُعْتَدِين: متجاوزان
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اين آيات يک سلسله #احكام_مهمّ_اسلامى مطرح شده است: در آیه ۸۷ سوره مائده نخست، اشاره به تحريم قسمتى از نعمت های الهى به وسيله بعضى از مسلمين شده، و آنها را از تكرار اين كار نهى مى كند، و مى فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تُحَرِّمُوا طَيِّباتِ ما أَحَلَّ اللّهُ لَكُمْ: ای کسانی که ایمان آوردید! چیزهای پاکیزه ای را که خدا برای شما حلال کرده بر خود حرام نکنید» مبادا لذت هایی که خدا #حلال کرده آن را حرام کرد.
🌸 عده ای در زمان #پیامبر، همسر خود را ترک کرده بودند و به عبادت می پرداختند که پیامبر آنها را از این کار باز داشت. در حالی که لذت های حلال #زن و #شوهر خود عبادت است. لقمه غذایی که مرد برای زنش می گیرد یا زن برای شوهرش می گیرد خود عبادت است ابراز #محبت و #عشق به یکدیگر خود عبادت است لبخند و نگاه های محبت آمیز زن و شوهر به یکدیگر خود #عبادت است نشستن و خوابیدن زن و شوهر در کنار هم خود عبادت است زیرا دین چیزی به غیر از عشق و محبت نیست برای چی این لذت های #حلال را بر خود حرام می کنید. سپس براى تأكيد اين موضوع مى فرماید: «وَ لا تَعْتَدُوا إِنَّ اللّهَ لا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ: و از {حدود خدا} تجاوز نکنید، یقینا خدا متجاوزان را دوست ندارد»
🌸 در آيه ۸۸ سوره مائده مجدّداً روى مطلب تأكيد كرده، اما در آيه قبلی، نهى از تحريم بود و در اين آيه امر به بهره گرفتن مشروع از نعمت های الهى كرده، مى فرمايد: «وَ كُلُوا مِمّا رَزَقَكُمُ اللّهُ حَلالاً طَيِّباً: و از آنچه خداوند، روزی حلال و پاکیزه به شما بخشیده، بخورید» تنها شرط آن اين است كه «وَ اتَّقُوا اللّهَ الَّذِي أَنْتُمْ بِهِ مُؤْمِنُونَ: و از خدایی که به او ایمان دارید، تقوا داشته باشید» #تقوای_الهی یعنی خداوند را برای خودتان حفظ کنید و رحمت و لطف الهی را از دست ندهید. ايمان شما به خدا ايجاب مى كند كه همه دستورات او را محترم بشمريد، هم در بهره گرفتن از نعمت الهى و هم رعايت اعتدال و تقوا
🔹 پیام های آیات ۸۷و۸۸ سوره مائده
✅ خوردنی ها، پوشیدنی ها، نوشیدنی ها و لذت هایی که حلال هستند برای انسان آفریده شده است.
✅ ایمان با افراط و تفریط سازگار نیست.
✅ در #اسلام افراط و تفریط ممنوع است.
✅ افراط و تفریط ، سبب محروم شدن از محبت خداست.
✅ رزق همه به دست خداست، پس عجله و حرص و حرام خواری نداشته باشیم.
✅ #تقوا، لازمه ی ایمان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
صدا ۰۰۲-۹-۲-۲-۲-۲.m4a
16.79M
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
#سوره_مائده
#آیه_88
.................................................
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran👈
#آموزش_حفظ
#سوره_مبارکه_مائده
آیه ی 89
#نغمه_رست
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
005089.mp3
930.5K
لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَٰكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الْأَيْمَانَ ۖ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ ۖ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ۚ ذَٰلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ ۚ وَاحْفَظُوا أَيْمَانَكُمْ ۚ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ ﴿٨٩﴾
خدا شما را به خاطر سوگندهای لغو و بی هدفتان مجازات نمی کند، ولی به سبب [شکستنِ] سوگندهایی که به طور جدّی و با قصد و اراده خورده اید، مؤاخذه می کند؛ پس کفّاره [شکستن] این گونه سوگندها، طعام دادن به ده نفر مسکین از غذاهای متوسطی است که به خانواده خود می خورانید، یا لباس پوشاندن بر آن ده نفر، یا آزاد کردن یک برده. و کسی که هیچ یک [از این کفّاراتِ سه گانه] را نیابد کفّاره اش سه روز روزه است. این است کفّاره سوگندهایتان زمانی که سوگند خوردید [و آن را شکستید]. لازم است سوگندهای خود را حفظ کنید. این گونه خدا آیاتش را برای شما بیان می کند تا سپاس گزارید. (۸۹)
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
➖تلاوت قرآن رو چند بار با دقت گوش کنید
➖بعد میریم به سراغ ترجمه کلمه به کلمه
و تفسیر این آیه
🔶اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
(آيه ٨٩) -سوگند و كفّارۀ سوگند! در اين آيه در بارۀ سوگندهايى كه در زمينۀ تحريم حلال و غير آن خورده مىشود، بطور كلى بحث كرده و قسمها را به دو قسمت تقسيم مىكند: نخست مىگويد: «خداوند شما را در برابر قسمهاى لغو مؤاخذه و مجازات نمىكند» (لا يُؤاخِذُكُمُ اللّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمانِكُمْ) . منظور از سوگند لغو چنانكه مفسران و فقها گفتهاند، سوگندهايى است كه داراى هدف مشخص نيست و از روى اراده و تصميم سرنمىزند. قسم دوم از سوگندها، سوگندهايى است كه از روى اراده و تصميم و بطور جدّى ياد مىشود، در بارۀ اين نوع قسمها، قرآن در ادامۀ آيه چنين مىگويد: «خداوند شما را در برابر چنين سوگندهايى كه گره آن را محكم كردهايد مؤاخذه مىكند و شما را موظف به عمل كردن به آن مىسازد» (وَ لكِنْ يُؤاخِذُكُمْ بِما عَقَّدْتُمُ الْأَيْمانَ) . البته جدّى بودن سوگند به تنهايى براى صحت آن كافى نيست بلكه بايد محتواى سوگند لااقل يك امر مباح بوده باشد و بايد دانست كه سوگند جز به نام خدا معتبر نيست. بنابراين اگر كسى به نام خدا سوگند ياد كند واجب است به سوگند خود عمل كند و اگر آن را شكست كفاره دارد. «و كفارۀ چنين سوگندى (يكى از سه چيز است: نخست) اطعام ده نفر مسكين» (فَكَفّارَتُهُ إِطْعامُ عَشَرَةِ مَساكِينَ) . منتها براى اين كه بعضى از اطلاق اين حكم چنين استفاده نكنند كه مىتوان از هر نوع غذاى پست و كمارزشى براى كفاره استفاده كرد، تصريح مىكند كه «اين غذا بايد لااقل يك غذاى حد وسط بوده باشد كه معمولا در خانوادۀ خود از آن تغذيه مىكنيد» (مِنْ أَوْسَطِ ما تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ) . دوم: «پوشاندن لباس، بر ده نفر نيازمند» (أَوْ كِسْوَتُهُمْ) . البته ظاهر آيه اين است كه لباسى بوده باشد كه بطور معمول تن را بپوشاند و بر حسب فصول و مكانها و زمانها تفاوت پيدا مىكند. در اين كه آيا از نظر كيفيت حد اقل كافى است و يا در اينجا نيز بايد حد وسط مراعات شود، به مقتضاى اطلاق آيه هر گونه لباس كافى است. سوم: «آزاد كردن يك برده» (أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ) . اما ممكن است كسانى باشند كه قدرت بر هيچ يك از اينها نداشته باشند و لذا بعد از بيان اين دستور مىفرمايد: «آنهايى كه دسترسى به هيچ يك ندارند بايد سه روز، روزه بگيرند» (فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيامُ ثَلاثَةِ أَيّامٍ) . سپس براى تأكيد مىگويد: «كفارۀ سوگندهاى شما اين است كه گفته شد» (ذلِكَ كَفّارَةُ أَيْمانِكُمْ إِذا حَلَفْتُمْ) . ولى براى اين كه كسى تصور نكند با دادن كفاره، شكستن سوگندهاى صحيح حرام نيست مىگويد: «سوگندهاى خود را حفظ كنيد» (وَ احْفَظُوا أَيْمانَكُمْ) . و در پايان آيه مىفرمايد: «اين چنين خداوند آياتش را براى شما بيان مىكند، تا شكر او را بگذاريد و در برابر اين احكام و دستوراتى كه ضامن سعادت و سلامت فرد و اجتماع است، او را سپاس گوييد» (كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 553
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_715
🌹 #آیه_۸۹ #سوره_مائده
🌸 لَا يُؤَاخِذُكُمُ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَٰكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمُ الْأَيْمَانَ ۖ فَكَفَّارَتُهُٓ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ ۖ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ۚ ذَٰلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ ۚ وَاحْفَظُوا أَيْمَانَكُمْ ۚ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
🍀 ترجمه: خدا شما را به خاطر سوگندهای لغوتان مجازات نمی كند، ولی به سبب شكستنِ سوگند هایی كه به طور جدّی و با قصد خورده اید، مؤاخذه می كند؛ پس كفّاره شكستن این گونه سوگندها، طعام دادن به ده نفر مسكین از غذاهای متوسّطی است كه به خانواده خود می خورانید، یا لباس پوشاندن بر آن ده نفر، یا آزاد كردن یک برده. و كسی كه قدرت هیچ یک را نداشته باشد كفّارهاش سه روز روزه است. این است كفّاره سوگندهایتان زمانی كه سوگند خوردید و آن را شكستید. لازم است سوگندهای خود را حفظ كنید. این گونه خدا آیاتش را برای شما بیان میكند تا سپاس گزارید.
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است. در اين آيه درباره قسم هايى كه در زمينه تحريم حلال و غير آن یاد مى شود، بطور كلّى بحث كرده و قسم ها را به دو قسمت تقسيم مى كند: نخست مى فرماید: «لا يُؤاخِذُكُمُ اللّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمانِكُمْ: خدا شما را به خاطر قسم های لغوتان مجازات نمی کند» منظور از قسمِ لغو، چنانكه مفسّران و فقها گفته اند قسم هایی است كه داراى هدف مشخّص نيست و از روى اراده و تصميم سر نمى زند.
🌸 قسمت دوّم از قسم ها، قسم هایی است كه از روى اراده و تصميم و بطور جدّى ياد مى شود، درباره اين نوع قَسَمها، قرآن در ادامه آيه چنين مىگويد: «وَ لكِنْ يُؤاخِذُكُمْ بِما عَقَّدْتُمُ الْأَيْمانَ: ولی به سبب شکستن قسم هایی که به طور جدی و با قصد خورده اید، مؤاخذه می کند» البتّه جدّى بودن قسم به تنهايى براى صحّت آن كافى نيست بلكه بايد محتواى قسم لااقل يک امر مباح بوده باشد و بايد دانست كه سوگند جز به نام خدا معتبر نيست. بنابراين اگر كسى به نام خدا سوگند ياد كند #واجب است به سوگند خود عمل كند و اگر آن را شكست #كفّاره دارد. و كفارهچنين سوگندى يكى از سه چيز است:
1⃣ #نخست: «فَكَفّارَتُهُ إِطْعامُ عَشَرَةِ مَساكِينَ: پس کفاره اش، طعام دادن به ده نفر مسکین» اما براى اين كه بعضى چنين استفاده نكنند كه مىتوان از هر نوع غذای كم ارزشى براى كفّاره استفاده كرد، تصريح مى كند كه اين غذا بايد لااقل يک غذاى حدّ وسط بوده باشد كه معمولاً در خانواده خود از آن تغذيه مىكنيد «مِنْ أَوْسَطِ ما تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ: ار غذاهای متوسطی است که به خانواده خود می خورانید»
2⃣ #دوّم: «أَوْ كِسْوَتُهُمْ: یا لباس پوشاندن بر آن ده نفر» البتّه ظاهر آيه اين است كه لباسى بوده باشد كه بطور معمول بدن را بپوشاند و بر حسب فصل ها و مكان ها و زمان ها تفاوت پيدا مى كند. در اين كه آيا از نظر كيفيّت حدّاقل كافى است و يا در اينجا نيز بايد حدّ وسط مراعات شود، به مقتضاى اطلاق آيه هر گونه لباس كافى است.
3⃣ #سوم: «أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ: یا آزاد کردن یک برده»
4⃣ #چهارم: امّا ممكن است كسانى باشند كه قدرت بر هيچ يک از اين ها نداشته باشند و لذا بعد از بيان اين دستور مى فرمايد: «فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيامُ ثَلاثَةِ أَيّامٍ: و کسی که قدرت هیچ یک را نداشته باشد کفاره اش سه روز روزه است»
🌸 سپس براى تأكيد مى فرمايد: «ذلِكَ كَفّارَةُ أَيْمانِكُمْ إِذا حَلَفْتُمْ: این است کفاره قسم هایتان زمانی که قسم خوردید و آن را شکستید» ولى براى اين كه كسى تصوّر نكند با دادن كفّاره، شكستن سوگندهاى صحيح حرام نيست مى فرماید: «وَ احْفَظُوا أَيْمانَكُمْ: و قسم های خود را حفظ کنید» و در پايان آيه مى فرمايد: «كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ: این گونه خدا آیاتش را برای شما بیان می کند تا سپاس گزارید»
🔹 پیام های آیه ۸۹ سوره مائده 🔹
✅ #اسلام دین آسان است و برای قسم های غیر جدی، کفاره قرار نداده است.
✅ قوانین اسلام در مسیر فقرزدایی است و احکام فردی اسلام با مصالح جامعه هماهنگ است.
✅ #اسلام از هر فرصتی برای آزادی بردگان استفاده کرده است حتی برای جبران و کفاره برخی اعمال، دستور به آزادی برده داده است.
✅ برای نام مقدس #خداوند، ارزش قائل شویم یا قسم نخوریم یا حتما عمل کنیم یا با پرداخت کفاره جبران کنیم.
✅ عمل کردن به #احکام بهترین شکر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈