انجمن مدرسان بیانیه گام دوم
🔰 برنی سندرز، سناتور ترقیخواه ایالت ورمانت ⭕️ امروز، مدیران عامل در آمریکا تقریبا ۴۰۰ برابر بیشتر
این نسبت در کشوری مثل ایران با وجود همه اعتراضات نسبت به بی عدالتی، حداکثر ۵ تا ٧ برابر است.
و در سطح بین المللی ٢۶ ابر سرمایه دار اکثرا آمریکایی، نیمی از ثروت جهان را از آن خود نموده اند.
طبیعی است در همه جای چنین جهانی اعم از آمریکا، اروپا، آسیا، آفریقا بحران اقتصاد و فقر موج بزند.
بحران اقتصادی کشور بزرگ ما، ایران را در چنین جهانی باید دید.
مشکلات اقتصادی ای آن هرگز به دلیل استقلال و پیشرفت های شگفت انگیز این کشور نیست بلکه محصول نظام ناعادلانه اقتصاد جهانی و نفوذ رگه های آن اقتصاد توسط دانش آموختگان کاپیتالیسم در همه کشورها از جمله ایران است.
خوشبختانه بعد از انقلاب اسلامی، اقتصاد مقاومتی توانسته در بخش های قابل توجهی با اقتصاد سرمایه داری مقابله کند که نتیجه روشن آن، کاهش ضریب ۴٠٠ برابری شکاف طبقاتی به ۵ تا ٧ برابر و رشد عدالت اجتماعی است.
موضوع افزایش حقوق و درآمدها یکی از مهمترین ارکان رشد عدالت است، چنانکه اخذ مالیات از همه اقشار و با نسبت عادلانه رکن دیگر این مهم است.
🌀@Analysts
🔺اگه هرکی تو عصر ارتباطات بازم گفت فقط تو ایران مشکل اقتصادی داریم و بقیه دنیا دارن مثل پادشاه زندگی میکنن، با یک لبخند از کنار تصورات فانتزیشون بگذرید.
✍ #فرهاد_فتحی
➕ به #انجمن_مدرسان_بیانیه_گام_دوم بپیوندید👇
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2843017216C4b1711eae7
🌺🍃
🍃
⭕️ دعوت پادشاه سعودی از رئیسی برای سفر به ریاض
🔻معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور
سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در نامهای به آیت الله رئیسی ضمن استقبال از توافق دو کشور برادر، از ایشان برای سفر رسمی به ریاض دعوت کردند و خواستار تقویت همکاریهای اقتصادی و منطقهای شد.
رئیس جمهور با استقبال از این دعوت، بر آمادگی ایران برای تقویت همکاریها تأکید کرد.
🌀@Analysts
🔰 ماجرای ملی شدن نفت و غیرملی سازی آن
⭕️ آمریکا پس از کودتای ۲۸ مرداد چگونه توانست بر نفت ایران مسلط شود؟
🔺#بخش_اول
✍ مریم انصاری
٢٩ مهرماه ١٣٣٣، روزی است که در آن یک قرارداد مهم و سرنوشتساز نفتی در مجلس شورای ملی ایران به تصویب رسید. هرچند برای همگان واضح است که تاریخ معاصر ایران با نفت گره خورده است، اما دنبال کردن ماجرای نفت در ایران تا رسیدن به این تاریخ و تصویب کنسرسیوم، نیازمند دانستن سابقه قراردادهای نفتی ایران، ملی شدن صنعت نفت، کودتای ٢٨ مرداد و در نهایت رسیدن به تصویری از وابستگی ایران در عصر پهلوی است؛ وابستگی که از اقتصاد و نفت آغاز شد اما پیامدهای تاریخی و سیاسی داشت. وابستگی که میتوان گفت به خاطر تاثیر همهجانبهاش در تمام شئون مادی و معنوی زندگی ایرانیان و کشیده شدن دامنهاش به بحثهای اجتماعی و فرهنگی، مهمترین عامل شوریدن مردم و وقوع انقلاب اسلامی در سال ۵٧ بود.
اعتراض به این وابستگی و تحقیر ملی یک بار در دهه ٢٠ شمسی به خاطر تجارب تلخ اشغال در دو جنگ جهانی و قحطیها و تماشای تاراج منابع مملکت به دست انگلیسیها به اوج خود رسیده بود و ملتی که میدید در تمام مناطق نفتخیز و ادارات شرکت نفت کمتر از ٣٠ نفر کارمند عالی رتبه ایرانی وجود دارد، به دنبال راهی برای قطع دست بیگانگان رفت. بنابراین صنعت نفت با تلاشهای فراوان ملی شد تا نخستین گام برای بومیکردن این صنعت برداشته شود.
اما شوربختانه کودتای آمریکایی-انگلیسی ٢٨ مرداد ١٣٣٢ نگذاشت ایران دمی در هوای آزادی نفس بکشد و پس از کودتا، دولت زاهدی قرارداد نفتی را با مجموعهای از شرکتهای نفتی بینالمللی امضا کرد و تیر خلاصی بر آزادیخواهی و استقلالطلبی ایرانی زد. این قرارداد که به "قرارداد کنسرسیوم" معروف است، خط بطلانی بر نهضت ملی کردن صنعت نفت و عقبگردی به دوران قبل از ملی شدن بود، با این تفاوت که این بار میهمانان سر سفره نفت ایران بیشتر و حریصتر شده بودند.
عجیب آنکه قرارداد کنسرسیوم در حالی در ٢٩ مهر ١٣٣٣ در مجلس تصویب میشود که فارغ از تهدید استقلال و آزادی کشور، متن قانون را زیر پا میگذارد. قانون ملّی شدن صنعت نفت (٢٩ اسفند ١٣٢٩) میگوید: «به نام سعادت ملّت ایران، کلیه عملیات اکتشاف، استخراج و تصفیه و بهرهبرداری نفت در سراسر کشور باید کاملاً در دست ایرانیها و دولت ایران قرار گیرد». اما قرارداد کنسرسیوم تنها چهار سال بعد بسیاری از هدفهای ملّی شدن نفت را زیر پا میگذارد و شرکتهای نفتی با این استدلال که نمیتوانند امتیازی بیش از آنچه به دیگر کشورهای تولیدکننده نفت دادهاند به ایران بدهند از قبول بسیاری از تقاضاهای به حق ایران خودداری میکنند. نمایندگان کنسرسیوم نه تنها نمیگذارند که ایران شریک شود و نه تنها درصدی از نفت صادراتی را برای فروش مستقیم در اختیار ایران نمیگذارند، بلکه ایران را وادار میکنند غرامت این ملی کردن صوری و ظاهری صنعت نفت را به بریتیش پترولیوم بپردازد.
هدف از ملی شدن صنعت نفت این بود که منافع ملی به جیب بیگانه ریخته نشود و موسسات اقتصادی واقع در خاک ایران ایرانی باشند و کارشناس تربیت کنند و ارز حاصل از نفت از مملکت خارج نشود. اما قرارداد کنسرسیوم در تضاد کامل و آشکار با قانون ملی شدن صنعت نفت، دقیقا به عکس عمل میکرد و نمونه کامل یک حرکت استعماری بود.
🔻ادامه دارد...
➕ به #انجمن_مدرسان_بیانیه_گام_دوم بپیوندید👇
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2843017216C4b1711eae7
🌺🍃
🍃
🔰 ماجرای ملی شدن نفت و غیرملی سازی آن
⭕️ آمریکا پس از کودتای ۲۸ مرداد چگونه توانست بر نفت ایران مسلط شود؟
#بخش_پایانی
فرمول حقوقی پذیرفته شده طرفین برای تدوین قرارداد کنسرسیوم این بود که اعضای کنسرسیوم به عنوان خریداران نفت و با تأسیس دو شرکت برای اکتشاف و تصفیه موسوم به «شرکتهای عامل»، قراردادی را با شرکت ملی نفت ایران به امضا میرسانند که به موجب این قرارداد شرکت ملی نفت ایران، نفت خام استحصالی را بر سر چاه به اعضای کنسرسیوم میفروخت. بر اساس این قرارداد، اعضای کنسرسیوم میتوانستند به ترتیب مقرر و به نوبت نفت را در بنادر ایران به فروش رسانند. تا بیست سال اعضای کنسرسیوم بدون دخالت دولت ایران برای تعیین میزان تولید و قیمت نفت که عوامل اصلی و تعیین کننده درآمد کشور بودند، تصمیم میگرفتند و دولت ایران در این خصوص هیچ اختیاری نداشت.
🔻اعضای کنسرسیوم بدین شکل سهم میبردند:
1⃣ شرکت نفت بریتانیا (شرکت سابق نفت انگلیس و ایران) ۴٠%
2⃣ شرکتهای نفت امریکایی (استاندارد نیوجرسی، استاندارد کالیفرنیا، سرکون واکیوم، تگزاس و گلف) ۴٠%
3⃣ شرکت نفت هلندی ـ انگلیسی (رویال داچ شل) ١۴%
4⃣ شرکت نفت فرانسوی (فرانس دوپترول) ۶%
به این ترتیب کارتل بینالملی نفت میتوانست تا ٢٠ سال دیگر بیش از ٢۴ میلیارد بشکه نفت را به بهای ناچیز صادر کند. ضمنا کنسرسیوم میزان تولید نفت را کنترل میکرد و نمیگذاشت از یک مقدار معین تجاوز کند. این قرارداد در ٢٩ مهر ١٣٣٣ (یک سال بعد از کودتا) تنها با پنج رای مخالف در مجلس شورای ملی به تصویب رسید و در ۶ آبان هم توسط مجلس سنا مصوب شد.
این قراداد کاملا استعمارگرانه اجرا میشد و ایران هیچ نظارتی بر میزان استخراج یا قیمتگذاری نداشت. تنها به عنوان یک نمونه، کنسرسیوم درمدت ٩ سال فعالیت خود یعنی تا سال ١٩۶٣ (١٣۴٢) بیش از ٣۴٠ میلیون تن نفت استخراج کرد. این مقدار بیش از مقدار نفتی بود (٣٢۵ میلیون تن) که کمپانی بریتیش پترولیوم طی پنجاه سال فعالیت خود در ایران نفت از ایران استخراج کرده بود. میزان نفتی که در تمام این مدت توسط شرکت ملی نفت ایران استخراج شد فقط ٢۵٠ الی ٢۶٠ هزار تن بود، یعنی کمتر از یک هزارم میزان استخراج کنسرسیوم.
محمدرضا پهلوی در ابتدا به امضای کنسرسیوم افتخار میکرد و آن را یکی از اقدامات موفقیتآمیز خود میدانست. شاهد او هم این بود که آیزنهاور طی نامهای، از کوششهای من در حل معضلاتی که دولت مصدق ایجاد کرده بود قدردانی کرده است! البته رئیسجمهور آمریکا واقعا چنین نامهای نوشته بود اما برای دو نفر؛ یکی برای شاه ایران و دیگری برای سفیر وقت آمریکا در ایران. واقعا هم جای تشکر وجود داشته است، زیرا با همراهی این دو نفر چنین قرارداد عظیمی منعقد شده بود تا جای پای آمریکا در منطقه سفت شود.
اما بعدها این آش آنقدر شور شد که حتی شاه هم به تنگ آمد. او مخصوصا از کاهش خودسرانه بهای نفت توسط کنسرسیوم ابدا رضایت نداشت و میخواست درآمد ایران از نفت بیش از اینها باشد. وی در مصاحبه با خبرنگار روزنامه لوموند در تاریخ ٢٧ ژوئیه ١٩۵۴ اظهار داشت که از شرایط قرارداد با کنسرسیوم ناراضی است و باید سهم منافع ما بالا برود.
قرارداد کنسرسیوم مصوب ١٣٣٣، ٢۵ ساله بود و باید تا ١٣۵٨ ادامه مییافت، اما در تابستان ١٣۵٢ به واسطه مذاکرات محمدرضاشاه با کمپانیهای نفتی غربی در انگلستان لغو شد و با تبلیغات فراوان، قرارداد جدیدی جایگزین آن شد که آن هم بیست ساله بود. هویدا نخستوزیر وقت ایران هنگام تصویب قرارداد دوم در مجلس گفت که قرارداد مصوب ١٣٣٣ آغاز راه بود و ما در آن هنگام چارهای جز قبول آن نداشتیم. یعنی به طور ضمنی فاجعهبار بودن آن قرارداد را قبول کرد اما دستگاه پهلوی معتقد بود قرارداد دوم تجلی ملی شدن صنعت نفت است و عامل آبادانی کشور. در حالی که در عمل تفاوت چندانی با کنسرسیوم اول نداشت. در نهایت، با وقوع انقلاب اسلامی عملاً امتیازات اکتشاف، استخراج، پالایش و صدور نفت، از کنسرسیوم سلب شد و در اختیار شرکت ملی نفـت ایران قرار گرفت. دیوان عالی لاهه هم در سال ١٣۶٩ پرونده شکایت شرکتهای عضو کنسرسیوم علیه ایران را مختومه اعلام کرد و مالکیت ایران بر منابع نفتی خود به طور کامل تحقق یافت.
🔻مطالعه یادداشت کامل👇
📲 https://b2n.ir/y47964
➕ به #انجمن_مدرسان_بیانیه_گام_دوم بپیوندید👇
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2843017216C4b1711eae7
🌺🍃
🍃
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ یکزمانی انگلیسیها میگفتند فکر نمیکنیم ایرانیها در بخش نفت بتوانند کاری کنند
حالا قرار است رئیسی از مرحله دوم نوسازی پالایشگاه آبادان با توان متخصصان داخلی بهرهبرداری کند.
🌀@Analysts
🔸مرکز آفرینش های هنری نورهدایت
اولین تولید کننده کلیپ های نموداری از فرمایشات حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) در موضوعات جهاد تبیین و بصیرت افزایی
✅برای عضویت در کانال به لیک زیر مراجعه کنید👇
https://eitaa.com/joinchat/1566244868C3645072328