📖 تقویم شیعه
☀️ امروز:
شمسی: سه شنبه - ۰۹ فروردین ۱۴۰۱
میلادی: Tuesday - 29 March 2022
قمری: الثلاثاء، 26 شعبان 1443
🌹 امروز متعلق است به:
🔸زین العابدین و سيد الساجدين حضرت علي بن الحسين عليهما السّلام
🔸باقر علم النبی حضرت محمد بن علی عليه السّلام
🔸رئيس مكتب شيعه حضرت جعفر بن محمد الصادق عليهما السّلام
❇️ وقایع مهم شیعه:
ا 🔹امروز مناسبتی نداریم
📆 روزشمار:
▪️5 روز تا آغاز ماه مبارک رمضان
▪️14 روز تا رحلت ام المومنین حضرت خدیجه علیها السلام
▪️19 روز تا ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام
▪️22 روز تا اولین شب قدر
▪️23 روز تا ضربت خوردن امام علی علیه السلام
📅 امروز سه شنبه
☀️ 09 فروردین ماه 1401 شمسی
🌙 26 شعبان 1443 قمری
❄️ 29 مارس 2022 میلادی
☀️ #شمسی
🔸 به توپ بستن گنبد مطهر حَرم حضرت امام رضا توسط سربازان روسيه (1291ش)
🔸 درگذشت آیت اللَّه "ميرزا علي اكبر مرندی" (1373ش)
🔸 رحلت دانشمند شهير خراسان آيت الله "شيخ عباس خالصی خراسانی" (1378 ش)
🌙 #قمری
🔸 رحلت فقيه و متكلم بزرگوار آيت اللَّه "سيدمهدی روحاني" (1421ق)
🔸 وفات "ابن فصيح" از فقهای حنفي مذهب(755 ق)
❄️ #میلادی
🔸 كشف سرزمين "كاستاريكا" در امريكاي مركزي توسط كريستف كلمب (1500م)
🍃حدیث روز
🛑 امام رضا عليه السلام درباره آيه «...پس گذشت كن، گذشتى زيبا» فرمودند: مقصود، گذشت بدون مجازات و تندى و سرزنش است.
💢 ایمان چگونه وارد قلب ما میشود و چگونه بدانم که خارج نمیشود و تقویت میشود؟
✍️ پاسخ:
✅ ایمان و باور قلبی، بر اعمال و رفتار انسان تاثیرگذار است؛ لذا بهترین معیار برای سنجش ایمان، عمل انسان است.
🌸 در قرآن کریم نیز در بیشتر موارد، ایمان همراه عمل صالح آورده شده است؛ لذا بشارت برای کسانی است که همراه ایمان، عمل صالح هم دارند: «وَ بَشِّرِ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحات»؛ به كسانى كه ايمان آورده، و كارهاى شايسته انجام دادهاند، بشارت ده.(1)
🌱 هم چنین قرآن بطور موردی هم موارد عمل صالح و رفتار صحیح مبتنی بر ایمان را متذکر شده است:
📌 ـ ایمان و صبر و نماز: «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاة»؛ اى افرادى كه ايمان آورده ايد! از صبر (و استقامت) و نماز، كمك بگيريد!(2)
ـ ایمان و عشق به الله: «وَ الَّذينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ»؛ امّا آنها كه ايمان دارند، عشقشان به خدا، (از مشركان نسبت به معبودهاشان،) شديدتر است.(3)
📌 ـ ایمان و روزی حلال و شکر الهی: «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّباتِ ما رَزَقْناكُمْ وَ اشْكُرُوا لِلَّه»؛ اى كسانى كه ايمان آورده ايد! از نعمتهاى پاكيزهاى كه به شما روزى داده ايم، بخوريد و شكر خدا را بجا آوريد.(4)
📌 ـ ایمان و هجرت و جهاد در راه خدا: «إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ الَّذينَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا في سَبيلِ اللَّه ...»؛ كسانى كه ايمان آورده و كسانى كه هجرت كرده و در راه خدا جهاد نموده اند... .(5)
ـ ایمان و انفاق: «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْناكُم»؛ اى كسانى كه ايمان آورده ايد! از آنچه به شما روزى داده ايم، انفاق كنيد!(6)
📌 ـ ایمان و یاد خدا: «الَّذينَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّه»؛ آنها كسانى هستند كه ايمان آوردهاند، و دلهايشان به ياد خدا مطمئن (و آرام) است.(7)
📌 ـ ایمان و باور به معاد، ملائکه و ...: «لَيْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَ الْمَغْرِبِ وَ لكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ الْمَلائِكَةِ وَ الْكِتابِ وَ النَّبِيِّينَ وَ آتَى الْمالَ عَلى حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبى وَ الْيَتامى وَ الْمَساكينَ وَ ابْنَ السَّبيلِ وَ السَّائِلينَ وَ فِي الرِّقابِ وَ أَقامَ الصَّلاةَ وَ آتَى الزَّكاةَ وَ الْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذا عاهَدُوا وَ الصَّابِرينَ فِي الْبَأْساءِ وَ الضَّرَّاءِ وَ حينَ الْبَأْسِ أُولئِكَ الَّذينَ صَدَقُوا وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ»؛
🔷 نيكى، (تنها) اين نيست كه (به هنگام نماز،) روىِ خود را به سوى مشرق و (يا) مغرب كنيد (و تمام گفتگوى شما، در باره قبله و تغيير آن باشد و همه وقت خود را مصروف آن سازيد) بلكه نيكى (و نيكوكار) كسى است كه به خدا، و روز رستاخيز، و فرشتگان، و كتاب (آسمانى)، و پيامبران، ايمان آورده و مال (خود) را، با همه علاقهاى كه به آن دارد، به خويشاوندان و يتيمان و مسكينان و واماندگان در راه و سائلان و بردگان، انفاق مى كند نماز را برپا مى دارد و زكات را مى پردازد و (همچنين) كسانى كه به عهد خود ـ به هنگامى كه عهد بستند ـ وفا مى كنند و در برابر محروميتها و بيماريها و در ميدان جنگ، استقامت به خرج مى دهند اينها كسانى هستند كه راست مى گويند و (گفتارشان با اعتقادشان هماهنگ است) و اينها هستند پرهيزكاران!(8) و ....
🍀 نکته:
👈 همین که انسان همیشه این دغدغه را دارد که آیا عمل، گفتار و رفتارش با معیارهای عقل و شرع، سازگار است یا نه؟ و آیا من به وظیفه شرعی و عقلی خود عمل کرده ام یا نه؟ و ...؛ همه از همان ایمان و باور صحیح، حکایت دارد. لذا تا موقعی که این روحیه را دارید نگران نباشید، این همان باور و ایمان واقعی است.
💢 در ضمن، ایمان مراتب و مراحل دارد و این گونه نیست که یکمرتبه به همه ایمان برسیم، بلکه قدم به قدم و به تدریج، قوی و مستحکم می شود. همین که انسان در همه لحظات مراقب خودش باشد و در کسب معرفت و آگاهی بکوشد و بر اساس آموخته هایش عمل کند، لحظه به لحظه بر مراتب ایمان و تقویت آن افزوده است: «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَ يُثَبِّتْ أَقْدامَكُمْ»؛ اى كسانى كه ايمان آورده ايد! اگر (آيين) خدا را يارى كنيد، شما را يارى مىكند و گامهايتان را استوار مى دارد.(9)
📚 منابع:
(1) بقره/ 25.
(2) بقره/ 153.
(3) بقره/ 165.
(4) بقره/ 172.
(5) بقره/ 218.
(6) بقره/ 254.
(7) رعد/ 28.
(8) بقره/ 177.
(9) محمد/ 7.
🌐 منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
♨️ در احادیث، فراوان به استغفار توصیه شده است، آیا این توصیه فراوان به استغفار به این جهت هست که انسان به حقیقت ضعف خودش پی ببرد و به مرحله تواضع برسد؟
✍️ پاسخ:
✅ توجه به استغفار مداوم، در اصل نوعی مراقبه است.
🔹 یعنی انسان توجه داشته باشد، در صورتی که گرفتار وسوسه شیطان شده و مرتکب نافرمانی پروردگار شد، بلافاصله متوجه نفسش شده و به مسیر صحیح برگردد.
🔺 در حقیقت این مسئله باعث توجه مداوم به رفتار و به اصطلاح مراقبه میشود.
یعنی لازم نیست حتما انسان گرفتار گناه شده باشد تا استغفار موضوعیت پیدا کند، بلکه از لحظاتی که غفلت پیش آمده هم باید استغفار کرد.
🔹 در روایات داریم که وقتی نامه اعمال بررسی میشود، یکی از لحظاتی که غم سنگینی بر انسان غالب میشود، لحظاتیست که میتوانسته عمل صالحی انجام دهد و نداده. در روایت هست که اگر غم این شخص را بین تمام اهل بهشت تقسیم کنند، همگی از شدت غم و غصه، نعمتها را فراموش میکنند.
🌱 هر کسی تا قبل از لحظه مرگ، میتواند به نجات امیدوار بوده و توبه حقیقی داشته باشد.
🌐 منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔸 گلایه امام زمان(عج) از شیعیان
✍🏻مرحوم آیت الله مجتهدی:
🔸یک روز در نجف اشرف، پس از اقامه نماز پشت سر آیت الله مدنی، دیدم که ایشان به شدت گریه می کنند. وقتی علت را از ایشان سؤال کردم،
🔺فرمودند: «یک لحظه امام زمان (عج) را دیدم که به پشت سر من اشاره کرده و فرمودند: آقای مدنی! نگاه کن! شیعیان من بعد از نماز سریع می روند دنبال کار خودشان و هیچکدام برای فرج من دعا نمی کنند. انگار نه انگار که امام زمانشان غایب است! و من از گلایه حضرت به گریه افتادم».😭😭😭😔😔
📛برگشت آثار این صفات به خود انسان📛
1⃣ عهد شکستن 🛑
فَمَن نَّكَثَ فَإِنَّمَا يَنكُثُ عَلَىٰ نَفْسِهِ
ﭘﺲ ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﭘﻴﻤﺎﻥ ﻣﻰ ﺷﻜﻨﺪ ﻓﻘﻂ ﺑﻪ ﺯﻳﺎﻥ ﺧﻮﺩ ﻣﻰ ﺷﻜﻨﺪ.(فتح١٠)
2⃣ مکر کردن 🛑
وَلَا يَحِيقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ إِلَّا بِأَهْلِهِ
ﻭ ﻧﻴﺮﻧﮓ ﺯﺷﺖ ﺟﺰ ﺍﻫﻠﺶ ﺭﺍ ﺍﺣﺎﻃﻪ ﻧﻤﻰ ﻛﻨﺪ.(فاطر٤٣)
3⃣ فریب دادن 🛑
يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَمَا يَخْدَعُونَ إِلَّا أَنفُسَهُمْ وَمَا يَشْعُرُونَ
[ ﺑﻪ ﮔﻤﺎﻥ ﺑﺎﻃﻠﺸﺎﻥ ] ﻣﻰ ﺧﻮﺍﻫﻨﺪ ﺧﺪﺍ ﻭ ﺍﻫﻞ ﺍﻳﻤﺎﻥ ﺭﺍ ﻓﺮﻳﺐ ﺩﻫﻨﺪ ، ﺩﺭ ﺣﺎﻟﻲ ﻛﻪ ﺟﺰ ﺧﻮﺩﺷﺎﻥ ﺭﺍ ﻓﺮﻳﺐ ﻧﻤﻰ ﺩﻫﻨﺪ ، ﻭﻟﻲ ﺩﺭﻙ ﻧﻤﻰ ﻛﻨﻨﺪ.(بقره ٩)
4⃣ ظلم کردن 🛑
وَمَا ظَلَمُونَا وَلَٰكِن كَانُوا أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ
ﻭ ﺁﻧﺎﻥ [ ﺩﺭ ﺗﺠﺎﻭﺯ ﻭ ﻃﻐﻴﺎﻧﺸﺎﻥ ﻭﻧﺎﺳﭙﺎﺳﻲ ﻭﻛﻔﺮﺍﻧﺸﺎﻥ] ﺑﺮ ﻣﺎ ﺳﺘﻢ ﻧﻜﺮﺩﻧﺪ، ﺑﻠﻜﻪ ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ ﺑﺮ ﺧﻮﺩ ﺳﺘﻢ ﻣﻰ ﻭﺭﺯﻳﺪﻧﺪ .(بقره ٥٧)
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄
(دفتر دبیر خانه استاد شجره طیبه صالحین یزد )
☀️ #شمسی
➕ درگذشت مورخ شهير "ميرزا محمد تقی كاشانی" معروف به "لسان المُلك" (1259 ش)
➕ رحلت عالم دینی و ادیب بزرگوار، آیت اللَّه "محمدباقر قاینی بیرجندی" (1313ش)
➕ رحلت آيت الله "سيدحسين طباطبايی بروجردی" زعيم حوزه علميه قم (1340 ش)
🌙 #قمری
➕ وفات عالم بزرگوار حاج میرزا حبیب الله مجتهد خراسانی(1327ق)
➕ وفات آیت الله حاج شیخ محمد کاظم مهدوی دامغانی (1401 ق)
❄️ #میلادی
➕ انفجار قطار فلسطينی ها توسط صهيونيست ها (1948م)
📆 روزشمار:
▪️4 روز تا آغاز ماه مبارک رمضان
▪️13 روز تا رحلت ام المومنین حضرت خدیجه علیها السلام
▪️18 روز تا ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام
▪️21 روز تا اولین شب قدر
▪️22 روز تا ضربت خوردن امام علی علیه السلام
♻️ به مناسبت سالروز رحلت آیت الله العظمی بروجردی(۱۲۵۴ش)
✍ آیت الله العظمی سید حسین طباطبائی بروجردی (۱۲۹۲ق-۱۳۸۰ق/ ۱۲۵۴ش-۱۳۴۰ش) از مراجع تقلید و از شاگردان آخوند خراسانی بود که بعد از بازگشت از نجف در بروجرد ساکن شد. و پس از درگذشت شیخ عبدالکریم حائری یزدی به دعوت مراجع عظام سه گانه (حجت، خوانساری، صدر) به قم آمد و ریاست حوزه علمیه قم را بر عهده گرفت.
✅ او پس از درگذشت سید ابوالحسن اصفهانی، مهمترین مرجع شیعیان بود و در دهه ۱۳۳۰ش مرجع عام شیعیان محسوب میشد. در زمان وی حوزه علمیه قم گسترش و تعداد طلاب افزایش زیادی یافت. با حمایتهای ایشان آثار حدیثی و فقهی متعددی احیاء و منتشر شد. مجموعه بزرگ جامع احادیث الشیعه تحت نظر او تدوین شد.
✅ وی به تقریب مذاهب اسلامی اهمیت میداد و در این راستا نمایندهای برای عضویت در دارالتقریب به مصر فرستاد. فتوای معروف شیخ محمود شلتوت برای به رسمیت شناخته شدن فقه شیعه نزد اهل سنت نتیجه فعالیتهای آیتالله العظمی بروجردی بود.
✅ اعزام مبلغ به مناطق مختلف ایران و خارج کشور، ایجاد مراکز بزرگ علمی و مذهبی، ساخت مساجد و مدارس در ایران و کشورهای مختلف، درخواست برای گنجاندن درس تعلیمات دینی در دوره ابتدایی مدارس ایران و... از مهمترین اقدامات دینی، سیاسی و اجتماعی او است.