12.4M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 شاگردپروری و فیلسوفسازی
یک جنبهی دیگر علمی این بزرگوار، مسئلهی شاگردپروری است. این شاگردپروریِ مرحوم آقای طباطبائی چیز عجیبی است. این یکی از هنرهای هر عالِمی است؛ در بین علما داریم کسانی که شاگردپرورند و شاگردهای زیادی دارند؛ مرحوم آقای طباطبائی از این قبیل آدمها است. در بین این فلاسفهی دورهی اخیرِ فلسفه در ایران ــ که مرکز فلسفهی کشور هم در واقع تهران بوده ــ از دورهی مرحوم ملّا عبدالله زنوزی و پسر ایشان، آقا علی حکیم، بعد مرحوم میرزای جلوه، میرزا اسدالله قمشهای، اینهایی که برجستگان حکمت و عرفانند که عمدتاً در تهران متمرکز بودند و بخشی هم در جاهای دیگر، مثل مرحوم حاجی سبزواری در سبزوار، یکی دو نفر در قم، یکی دو نفر در اصفهان، یکی دو نفر در مشهد ــ که اینها برجستگان فلسفهاند ــ هیچ کدام از اینها به قدر مرحوم آقای طباطبائی شاگرد برجستهی معروف فیلسوف ندارند. بله، مثلاً حاجی سبزواری شاگردان زیادی دارد که میآمدند پیش ایشان درس میخواندند؛ مرحوم آخوند خراسانی هم شاگرد ایشان است، لکن آخوند خراسانی فیلسوف نیست، فقیهی است که یک مقدار فلسفه خوانده. تربیتِ شاگردِ فیلسوف مثل شهید مطهّری، مثل شهید بهشتی، مثل مرحوم آقای مصباح و دیگران، و مثل بعضی از بزرگانی که امروز هستند، تربیت امثال اینها را به تعدادی که از درس مرحوم آقای طباطبائی استفاده کردند، بنده هیچ سراغ ندارم در هیچ کس دیگری ...ایشان زنده کرد فلسفه را و انصافاً فیلسوفسازی کرد.
رهبر انقلاب، ۱۴۰۲/۸/۱۷
@Arefane | عارفانه
❖ همایش ملی فلسفه معنویت؛ با تاکید بر آراء علامه حسن زاده آملی(ره)
همزمان با سالروز جهانی فلسفه
🎙با سخنرانی حضرات آیات و اساتید گرانقدر:
علی اکبـر رشاد
حسن رمضانــی
رضا رمضانی گیلانی
رضا مختاری
زمان: چهارشنبه یکم آذر ماه ۱۴۰۲،
ساعت ۱۸ تا ۲۱
مکان: قم، بلوار پانزده خرداد، خیابان شهید میثمی(جنب حسینیه شهداء)، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، تالار استاد موسویان
@Arefane
6.06M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 شاگردان علامه طباطبایی، از نقشآفرینان و شهدای بِنام انقلاب اسلامی
حالا این نکته هم جالب است که شاگردان ایشان ــ یعنی بسیاری از شاگردان ایشان ــ غالباً جزو نقشآفرینان در انقلاب اسلامیاند. در این مجلس خبرگانی که قانون اساسی را نوشت، تعداد زیادی از آن افراد شاگردهای مرحوم آقای طباطبائی هستند؛ چه در مجلس خبرگان، چه قبل از مجلس خبرگان در آن جمعی که قانون اساسی نوشته میشد که مرحوم آقای مطهّری هم جزو آنها بود، اینها شاگردهای مرحوم آقای طباطبائی هستند.
و تعدادی از شهدای بنامِ انقلاب اسلامی از شاگردهای آقای طباطبائیاند؛ شهید مطهّری شاگرد ایشان است، شهید بهشتی شاگرد ایشان است، شهید قدّوسی شاگرد ایشان است، شهید آشیخ علی حیدری نهاوندی شاگرد ایشان است؛ از این قبیل شهدای برجسته شاگردهای آقای طباطبائی (رضوان الله علیه) هستند، بعضی هم بحمدالله در قید حیاتند که منشأ افادات زیادی هستند.
- رهبر انقلاب، ۱۴۰۲/۸/۱۷
@Arefane | عارفانه
❖ کتاب نفیسِ «أنَّهُ الحَقّ»
اثر حضرت علامه حسن زاده آملی
زبان: فارسی
۱۵۱ صفحه
کلمۀ مبارکۀ «حقّ»، چه در قرآن مجید و روایات و چه در کتب اصول معارف و فروع احکام و چه در کتب قدما، لفظی ریشه دار است؛ بدین جهت، استاد علامه حسن زاده، بر آن شدند که چندین بار درباره «حق» رسالهای بنگارند، ولی هر بار ناتمام ماند. تا اینکه حضرت علامه طباطبایی رضوان الله تعالی علیه، به روضه رضوان ارتحال کردند، لذا از استاد حسن زاده، راجع به یادنامه آن جناب، درخواست شد مقاله یا رسالهای بنویسند. استاد وعده کردند مرقومههایی را که درباره «حق» نگاشتهاند، گرد آورده و آنها را همراه با بعضی از اضافات به صورت رسالهای به پیشگاه ارباب فضیلت تقدیم دارند که این رساله، به نام میمون و مبارکِ «أنَّهُ الحَقّ» مزیّن شد.
این رساله، حاوی مطالبی در بعضی از امّهات و اصول مسائل معارف علمی و عملی، در دو بخش و حول دو محور «حق» و «نفس» است. استاد علامه، خاطرنشان میسازند که ضمن بیان مطالب یاد شده، به ذکر آیات و روایات تبرک جسته و به کلمات اساطین فریقین، تمسک نمودهاند و نیز به طایفهای از نکات ذوقیه و لطایف حِکمیه اشاراتی کردهاند.
سفارش خرید: @rosvaa
@Arefane
فهرست مطالب رسالۀ «أنَّهُ الحَقّ»،
اثر حضرت علامه حسن زاده آملی
بخش اول رساله، در طایفهای از معارف حَقّۀ توحیدیه است با محوریت مسائل زیر: ۱. وحدت حقه حقیقیه، موضوع مسائل اهل تحقیق به صورت بحث نظری است؛ ۲. بحث «حق»، از نظری ناظر به تبکیت سوفسطایی است؛ ۳. معانی «حق»؛ ۴. حق تعالی، إنّیّت محض است، به بیان اهل تحقیق و اهل نظر؛ ۵. تشکیک وجود در اصطلاح اهل نظر و اهل تحقیق؛ ۶. مرتبه، در لسان اهل تحقیق و اهل نظر؛ ۷. وجود حق، غیر متناهی است، لا یشمل بحد و لا یحسب بعد؛ ۸. بیان استاد علامه شعرانی در شرح لا یشمل بحد و لا یحسب بعد؛ ۹. سبق بالحق؛ ۱۰. مطلبی به صورت استحسانی و خطابی در تاکید موضوع مسائل عرفانی؛ ۱۱. تمیز محیط از محاط به امتیاز و تعین احاطی است.
بخش دوم رساله، در طایفهای از معارف علمی و عملی گوهر نفس است، با محوریت مسائل زیر: ۱. انسان، حیّ بن یَقظان است، فرزند پسری به نام عقل کل و مادری به نام نفس کل است؛ ۲. انسان را شأنیّتی است که تواند عاقل موجودات گردد، لا جرم موجودات را شأنیّتی است که معقول وی میگردند؛ ۳. طُرُق اِقتنای معارف؛ ۴. نفس ناطقه انسانی را مقام فوق تجرد است؛ ۵. معرفت نفس؛ ۶. خود را بشناس؛ ۷. من عرف نفسه عرف ربه؛ ۸. مراقبت.
@Arefane
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌿 مکاشفه حضرت علامه حسن زاده آملی رضوان الله علیه، هنگام تألیف رسالۀ «أنَّهُ الحَقّ»
(+ نماهنگ لبخند ملیح حضرت علامه طباطبایی)
در یکی از شبهایی که استاد علامه حسن زاده، به تألیف رساله «أنَّهُ الحَقّ» به عنوان یادنامه علامه طباطبایی مشغول بودهاند، برای ایشان مکاشفهای خوش و شیرین رخ داده که مشروح آن را از کتاب هزار و یک کلمه نقل میکنیم:
«در مبارک سحر لیلۀ چهارشنبه، هفدهم ربیع المولود ۱۴۰۲ هق، مطابق ۲۳ دیماه ۱۳۶۰ هش، شب فرخنده میلاد خاتم انبیاء -صلی الله علیه و آله- و وصیّ او، صادق آل محمد -صلوات الله علیهم- که مصادف با شب شصتم از ارتحال حضرت استادم علامه طباطبایی صاحب تفسیر المیزان بود، به ترقیم رسالۀ «أنَّهُ الحَقّ» به عنوان یادنامۀ آنجناب اشتغال داشتم، ناگهان مِثال مبارکش با سیمای نورانی حاکی از «سیماهُم فی وجوهِهِم مِن اَثرِ السُّجود» برایم متمثّل شد -فتَمَثَّلَ لنا بَشَراً سَویّاً- و با لهجهای شیرین و دلنشین از طیبِ طویّت و حُسنِ سیرت و سریرتم، بدین عبارت بشارتم داد: «تو نیکو صورت و نیکو سیرت و نیکو سریرتی»؛ تا چند لحظهای در حضور انورش مشرف بودم، رضوان الله تعالی علیه و افاض علینا من برکات انفاسه النفیسة.»
@Arefane | عارفانه
عارفانه
❖ همایش ملی فلسفه معنویت؛ با تاکید بر آراء علامه حسن زاده آملی(ره) همزمان با سالروز جهانی فلسفه 🎙ب
گزارشی از همایش «فلسفه و معنویت» که امشب به مناسبت بزرگداشت حضرت علامه حسن زاده آملی برگزار شد، خدمت عزیزان ارائه میشود. سعی شده عبارات و نکاتی که از سخنرانان مراسم تقدیم میشود، نسبتاً دقیق باشد، گرچه خالی از احتمال خطا نیست.
همه سخنرانان امشب، از شاگردان و مستفیدان محضر علامه بودند. اولین سخنران، استاد علیاکبر رشاد بود.
استاد علیاکبر رشاد: «بنده منظومۀ «دفتر دل» استاد علامه حسن زاده را شرح کردم و برای چاپ به دانشگاه تهران دادم که متأسفانه آن نسخه مفقود شد و نتوانستیم به چاپ برسانیم. ولی برای شرح دفتر دل، جلساتی را به محضر استاد علامه میرفتم و ایشان توضیحاتی راجع به ابیات میدادند که برخی نوارهای آن جلسات ضبط شده و الآن موجود است. انشاءالله توفیق و حوصلهای دست دهد که باتوجه به همان نوارها، بتوانم دوباره شرحی بر دفتر دل بنویسم.»
@Arefane