May 11
May 11
سلام علیکم به دوستان و آشنایان گرامی این کانال به در خواست بیشتر اعضای کانال ایجاد شده
و هدف از این کانال شناخت سبزیهای صحرایی و خواص آنها بوجود آمده
و با آن چه غذاهایی درست میشود
@BALGHAS
نام علمی :Cardaria draba (Brassicaceae)
نام فارسی : ازمک، بلقیس، شاهی وحشی
مصارف دارویی : دانه این گیاه طعم تند دارد و در سابق به جای فلفل استفاده می شده، جوشانده گیاه اثر مدر دارد،از برگهای آن در تهیه آش بلقست استفاده می شود.
@BALGHAS
خواص و كاربردها
مطابق نظر حكماي طب سنتي، طبيعت گُل بلقيس در درجة اول، گرموخشك و لطيف است. دانة آن ضدّنفخ و تُندمزه بوده و بهجاي فلفل قابلاستفاده میباشد. جوشاندة گياه، مُدرّ است. اگر آب ريشه (ريزوم خزنده) را در بيني بچكانند، موجب خروج و دفع رطوبتهاي غليظ از سينوسها و مجاري تنفسي ميگردد. چنانچه كوبيدة آن را پس از خميركردن در محل نيش جانوران گزنده مانند كژدم، رتيل و عنكبوت گذارده و پانسمان نمایند، سبب كاهش اثر سم و عوارض آن خواهد شد. ماليدن آب گياه بر روي لكههاي پوستيِ تيرهرنگ موجب ازبينرفتن آنها ميشود. عوارض بواسير نیز توسط آن كنترل ميشود. این گياه، اندكي تلخ و تند است؛ اما قبل از بهگُلنشستن، میتوان برگهاي بهارة آن را چيد و بهعنوان سبزيِ آش استفاده کرد. در منطقة قاين، از برگهاي تازة آن جوشبره درست ميكنند. در قوچان نیز آن را سينهكفتر نامیده و بههمراه گزري، غازياقي و ترشك براي تهية آش سبزي صحرايي، مورد استفاده قرار ميدهند. گُلهاي معطر این گياه، زنبورعسل را بهسمت خود جلب مينمايند.
احتياط
در هنگاميكه گياه به گُل يا ميوه نشسته است، بايد از خوردن برگهاي آن خودداري کرد.
@BALGHAS
🍲 غذاهایی که با🌱 بلقیس درست میشه یا
بهتر بگم ؛ با بلقیس به همراه سبزیهای دیگری که در کانال معرفی میشوند چه نوع غذاهایی میشود درست کرد ومیل کرد .
۱- آلو اسفناج
۲- بورانی 🍲
۳- آش رشته ،آش جو و.....🍜
۴- فتیر یا اگینجه
۵- کوکو سبزی 🍘
@BALGHAS
سبزی صحرایی :
سلام علیکم دوستان گرامی 💐
با عرض پوزش بابت تاخیر در گذاشتن مطلب در کانال ان شاءالله به زودی عکسها ی سبزیها و خواص آنها در کانال گذاشته میشود .
ممنون از صبوری شما ☺️💐💐
ملوندی
@BALGHAS
چریش نوعی گیاه خوراکی در خراسان شمالی است که هرساله در فصل بهار علاقه مندان زیادی را به دامنه کوه ها می کشاند .
@BALGHAS
بجنورد، با رويش انواع گياهان معطر و خوراكي در دامنه كوه ها، دشتها و جلگهها، مردم براي چيدن انواع گياهان خوراكي و دارويي به دامن طبيعت روي ميآورند .
هر بوته گياه چریش چندين برگ دارد كه مانند سبزي تره قسمت انتهايي آن در غلافي سفيدرنگ پيچيده شده است .
گياه چريش در فصل بهار در همه سبزی فروشی ها عرضه مي شود مردم خراسان شمالی بخصوص روستاييان با استفاده از اين گياه آشي موسوم به آش چريش و ناني به نام نان چريشي درست ميكنند .
آش چريشي مخلوطي از حبوبات، بلغور و گياه چريش است و نان چريشي نيز با استفاده از خمير، زردچوبه، سيب زميني، پياز، روغن حيواني و گياه چريش در تنور پخته ميشود .
گياه چريش در خراسان شمالي به لحاظ شرايط اقليمي آن بخصوص در مناطق شمالي در منطقه گلول شيروان، راز و جرگلان، ارتفاعات اسدلي و كوه شاه جهان اسفراين، سالوك، كوه بهار، قزلق و شوقان جاجرم و مناطقي از شهرستان مانه و سملقان ميرويد .
كارشناسان منابع طبيعي خراسان شمالي، برای جلوگیری از تخریب مراتع و پیشگیری از نابودی این گیاه ، آموزش بهرهبرداران در شناسايي گونههاي قابل بهره برداري، زمان گلدهي، زمان رسيدگي و بهترين زمان برداشت ريشهها را حايز اهميت مي دانند .
ريشههاي غدهاي برخي از اين گونهها چسبناك بوده كه موارد استفاده از آن در مناطق مختلفي از جمله ايران، تركمنستان و افغانستان به عنوان چسب طبيعي مشاهده شده است.
این گیاه علاوه بر مصرف خوراکی اش قابلیت دارویی نیز دارد .
علاوه بر مصرف دارویی آن بهتنهایی و یا در ترکیب با سایر گیاهان ارزش آن مضاعف میشود و در طب سنتی برای مداوای عوارض لکههای پوستی، اگزما، شکستگی اعضای بدن و جلوگیری از ریزش مو و تقویت پیازمو نیز کاربرد دارد .
کارشناسان با تاکید بر اینکه هنگام برداشت، فقط باید برگ این گیاه جدا شده و از ریشه کندن آن خودداری شود زیرا قطع گیاه چریش از ریشه موجب کاهش پراکنش آن میشود.
در فصل بهار در خراسان شمالی نزدیک به 50 نوع گیاه خوراکی و دارویی برداشت می شود.
@BALGHAS
شنگ و خواص آن
شنگ وحشی با نام علمی Tragopogon collinus گیاهی از خانواده Asteraceae است و با نام محلی شن یکی از گیاهان خوراکی خودروی استان و متعلق به خانواده کاسنی یا Compositae است.
@BALGHAS
فارسی این گیاه شنگ است، در شیراز و اصفهان به شنگ آلاله و در خراسان ریش بز خالدار خطاب می کنند. به این گیاه قندرون، سنسفیل، تسلسفیل، اسپلنج و اسفلنج هم می گویند. در عربی نوع چمنی این گیاه که برگ های آن باریک تر از شنگ می باشد، لحبه النبس و زنب الخیل است. ولی در عراق و شامات به آن اذناب الخیل می گویند.
شنگ در چمنزارهای نمناک شمال ایران، عمارلو، بین کبوترچای و زردچین، ایسپیلی ییلاق دامنه البرز، مخصوصا افجه و نارون می روید و نوع چمنی این گیاه در مغرب ایران، تفرش، اراک، کوه شاهو و کردستان زیاد است، و در اروپا به علت زیبایی گل این گیاه، شنگ پرورش می دهند. گیاه شناسان قدیم نوع حقیقی شنگ را نر و نوع چمنی را ماده می دانستند، و در زبان فرانسه به شنگ یارب دوشوو گویند و در فاصله اردیبهشت تا تیرماه ظاهر می شود.
@BALGHAS
خواص دارویی :
گیاه شنگ برای معده مقوی است و مصرف موضعی ریشه این گیاه در درمان عفونت و از بین بردن ترشحات گوش موثر است. برگ های گیاه شنگ از خونریزی معده جلوگیری می كند. اگر مسموم شدید از ریشه این گیاه استفاده كنید. برای رماتیسم مفید است و آب ریشه خام شنگ زگیل را از بین می برد. برای مسلولین (گرفتاران بیماری سل) نفع بسیار دارد. گل این گیاه را بر روی محل سوختگی قرار دهید تا از قدرت التیام آن برای سوختگی پی ببرید!
@BALGHAS
خواص ریشه گیاه شنگ
ریشه گیاه شنگ دارای لعاب بوده و کمی تلخ است و خوردن آن اشتها را فوق العاده زیاد می کند. ریشه شنگ خلط آور و نرم کنده سینه و التیام دهنده زخم ها می باشد. از برگ های شنگ در سالاد استفاده می کنند و ایرانیان آن را مانند کاهو و کاسنی با سرکه و بدون آن می خورند، چون بسیار خنک می باشد خوردن برگ های شنگ اسهال و خون ریزی معده را بند می آورد همچنین از خون ریزی سینه جلوگیری می کند و برای مسلولین (گرفتاران بیماری سل) نافع است.
گیاه شنگ به میزان زیاد از اسهال و خونریزی جلوگیری کرده و ریشه آن مقویتر از برگش است
گیاه شنگ به میزان زیاد از اسهال و خونریزی جلوگیری کرده و ریشه آن مقویتر از برگش است، ضمن اینکه شنگ در تحلیل ورم و تقویت اعصاب نیز مفید است. مصرف موضعی پودر گل و ریشه گیاه باعث تسریع التیام در روی زخم های چرکی و متعفن سودمند می باشد. ضماد آن را برای التیام عصب قطع شده مفید دانسته اند. ضماد گل شنگ با موم، جهت سوختگی با آتش مفید است. ریشه این گیاه در طب سنتی جهت سمیتزدایی بدن مورد استفاده قرار میگیرد، حکیم محمد بن زکریای رازی خوردن ریشه گیاه شنگ را پادزهر سموم می دانست. عصاره گیاه شنگ که در طب سنتی ایران طرثوت خوانده شده است پادزهری قوی است و در ساختن تریاق فارون به کار می رود. برای معالجه نزله ریوی، نقرس، رماتیسم و امراض جلدی جوشانده شصت گرم ریشه شنگ را تجویز کرده اند.
اگر این گیاه را پُختید هرگز آب آن را دور نریزید بلکه آن را بنوشید، زیرا منافع شنگ در آب جوشانده آن جمع می شود، عصاره شنگ جهت درمان کچلی و زخم های جلدی مفید است.
ضمن اینکه شنگ در تحلیل ورم و تقویت اعصاب نیز مفید است. مصرف شنگ در معالجه روماتیسم، نقرس و امراض جلدی موثر دانست و مصرف ۶۰ گرم از جوشانده آن به این منظور توصیه می شود.
متخصص داروسازی سنتی می گوید: این گیاه در طب سنتی ایران از اهمیت ویژهای در درمان برخی از بیماریها برخوردار است.
وی در خصوص فواید درمانی گیاه شنگ تصریح کرد: این گیاه در درمان زخمهای گوارشی و ریه مورد استفاده قرار میگیرد و عصاره آن به دلیل قابض بودن جهت درمان انواع خونریزی از جمله خونریزیهای رحمی، دستگاه تنفسی و درمان برخی از انواع اسهال نیز موثر است.
وی با تأکید بر اینکه مطالعات فارماکولوژیک نشاندهنده موثر بودن عصاره این گیاه در درمان زخم معده و بیماری کولیت است، در پایان خاطرنشان کرد: اثرات ضد درد عصاره این گیاه در پژوهشهای حیوانی به اثبات رسیده، مصرف آن در افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی توصیه نمیشود.
به گفته یک محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، شنگ به میزان زیاد از اسهال و خونریزی جلوگیری کرده و ریشه آن مقویتر از برگش است.
به گفته وی، آب ریشه خام گیاه شنگ در از بین بردن زگیل اثرگذار است. وی افزود: در شنگ ماده موثرهای وجود دارد که برای سلامتی کبد، شش و قلب مفید است. وی مصرف شنگ را در شب تسکیندهنده درد و سرفه دانست و مصرف آن را با روغنزیتون آرامبخش دانست.
وی در ادامه یا بیان اینکه تمام مواد مغذی شنگ در آب پخته شده آن یافت میشود، به افراد توصیه کرد به هیچ وجه آب جوشانده آن را دور نریزند.
گیاه "شنگ" موثر در درمان کولیت و بیماری التهابی روده است .
مصرف این گیاه به صورت یک سبزی خوراکی یا در بسیاری از غذاهای محلی مانند آش میتواند بهعنوان یک فرآورده طبیعی مکمل در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها مفید باشد.
@BALGHAS
سلام علیکم دوستان گرامی
تذکر ؛
لطفا وقتی میرید برای جمع کردن و خواستید این گیاهان رو جمع کنید خواهش میکنم با ریشه نکنید و بعضی گیاهان رو هم که کوچک و یا همه این گیاهان رو جمع نکنید و یا در واقع از یک کنار پاک سازی نکنید .
بلکه مواظب پوشش گیاهای و اینکه دوباره سال دیگه این سبزی در بیاد و ما استفاده کنیم .
ممنونم 💐💐😊
@BALGHAS
سبزی صحرایی
چیریش @BALGHAS
مشخصه این گیاه
وقتی گیاه چیریش رو جدا میکنید
اولا انتهای هر برگ آن مثلث شکل هست و سفید ومایع زرد رنگ ی هم از گیاه میزنه بیرون