📌سیاست گذاری حوزه زنان، آنچه باید، آنچه شد!
یادداشتی بر آنچه در دو برنامه اخیر جهانآرا در باب مسائل زنان گذشت...
📌قرار بود چهاردهه سیاست گذاری مسائل زنان در جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گیرد.
اتفاقی اگرچه دیر ولی مبارک که نویدبخش حرکت نوینی در هنگامه آغازین دومین گام انقلاب اسلامی ایران بوده و امید را برای بررسی و تحلیلی صادقانه، عمیق و بدون سوگیری جناحی در باب مسائل زنان(چنانکه از نام برنامه پیدا بود!)، پیش روی مخاطب قرار دهد.
📍انتظار میرفت در این فرصت اندک و در برنامهای که به زعم گردانندگانش، «نمیشود هرشب دربارهی زنان صحبت کرد!»، به بررسی اساسیترین سوال در مورد زنان پرداخته شود که «آیا اساسا سیاست گذاری حوزه زنان، چگونه شکل گرفته، چطور راه پیموده، افق راهش چیست، اهدافش چه بوده، موانع پیش رویش کدامها بودهاند، چقدر به اهدافش نزدیک شده، چقدر فاصله دارد، شاخصهای سنجشیاش چه بوده، و اصولا بر اساس کدام رویکرد به زن مسلمان ایرانی مینگرد؟»
📌و یا در مرتبهای پایینتر، به بررسی عملکرد سیاستگذاران این عرصه بپردازد و این مجهولات را برای مخاطب رمزگشایی کند که: «چرا پس از چهل و اندی سال از انقلاب اسلامی ایران، هنوز دغدغهای بنام زنان، در جامعه اسلامی ما موضوعیتی برای پرداخت فراجناحی ندارد؟ چهگونه است که کلام پرچممدار این نهضت، غریبانه به بوتهی فراموشی سپرده شده است که امور زنان بایستی به دست ایشان گشایش یابد آنهم در عرصهای فارغ از هیاهوهای سیاسیون!
📌و یا در مرتبهای نازلتر سعی میشد به این موضوع پرداخته شود که: «در ایران اسلامی، مطالبات زنان چگونه رقم میخورد، چطور سازماندهی میشود، برچهاساسی تدوین میگردد، مرجع مسالهیاب کجاست، نهاد پاسخگو کدام است، نهاد نظارتکننده به حسن انجام کار کجاست، اساسا چنین چیزهایی داریم، اگر نداریم، چرا و اگر داریم، چطور عمل میکنند»
📌و یا حداقل این موارد را بررسی میکردند: «شاخص مقبولیت امر موثر در حوزه زنان چیست و معیار موفقیت در عملکرد به منویات سیاستگذاری شده در این حوزه، بر چه اساسی انتخاب، مشاهده و بررسی میشود، اساسا چنین چیزهایی داریم آیا»
📌لیکن در عمل و بجای پرداختن به این همه سوال بیجواب، کارشناسان محترم برنامه، در تریبونی یکسویه، به چند برنامهی عملیاتی پیادهنظام یکی دو دوره از معاونین امور زنان ریاست جمهوری پرداخته و اتفاقا مواردی را درشتنمایی میکنند که برای هرکدام پروندهای قضایی در جریان وجود دارد و در نتیجه نه تنها مسأله ای از مسائل زنان بازگشایی نمیشود بلکه حتی به طور مطلوب و روشنگر هم از نحوهی عملکرد متولیان دولتها در حوزه زنان هم مطالبهای در خور و قابل دفاع، صورت نمیگیرد.
برای مثال وقتی خانم مولاوردی از بیانات کارشناسان معلومالحال خود در حوزه بهداشت جنسی زنان سند میآورد، کافی است یک سوال بپرسیم: «براساس کدام پژوهش طولی عمیق موثر دقیق علمی، کدام مسألهی واقعی زن ایرانی، و اساسا مسألهی کدام دسته از زنان ایرانی را اولا ریشهیابی و سپس حل نمودهاید؟»
بجای تمام اینها، میدانی که از پیش بازندهاش معلوم بود و نه خانم شجاعی(زهرا) و نه خانم مولاوردی، که چشم بر دهان اوستایش دوخته بود، به همین اندک سوالات چپ و راست کارشناس و مجری برنامه، که در واقع خودش پرسشگر بود و نه هدایتگر، پاسخ قابل عرضی نداشتند، همین میدان را، سیاستبازان عرصهی به اصطلاح راستگرا، با عجله و شتابزده به میدانی برای حسرت و افسوس دلسوزان بدل ساختند.
📌اگرچه که خانم ها مولاوردی و شجاعی تحت هیچ شرایطی حق ترک برنامه را به احترام بینندگانش نداشتند..
و اگرچه که اصول حرفهای، تخصصی و اخلاق رسانه ملی در این دو برنامه رعایت نشد..
و اگرچه برخلاف باور سازندگان برنامه جهانآرا هر قدر از مسائل زنان بگوییم، باز کم است..
و اگرچه که فرصتی از دست رفت، لیکن فرصت ها باقی است، پس به جاست این فرایند، به دور از ملاحظات سیاسی، مورد بررسی قرار گیرد که دقیقاً بر این دو برنامه اخیر جهانآرا که نه، بر مسائل زنان چه میگذرد؟
به نظر میرسد چند نکته همواره و گاهی به عمد و گاه به جهل، مغفول واقع شده است:
۱_ متولی مسائل مربوط به حوزهی زنان کیست؟
📍قابل توجه عزیزانی که بیان میدارندبه این مباحث نبایستی جنسیتی نگریسته شود، عرض میشود وقتی زنان در جامعه احساس کفایت و لیاقت و شایستگی و در نهایت احساس ارزشمندی و آرامش ندارند، اثر مستقیم آن را بایستی در تمام حوزههای فردی و اجتماعی جستجو کرد. لذا پرداختن به حوزه زنان، به ما هو زنان، حقیقتا مورد نیاز است. به ویژه که اندک نگاه علمی و پژوهشی موجود، به روشنی عدم موازنهای عدالتمحور در حوزه حقوق و کرامت انسانی زن مسلمان ایرانی با مرد مسلمان ایرانی را نشان میدهد. به ویژه که اغلب این عدم موازنه به معنای ظلم، تحت لوای قانون و در نهاد خانواده که قرار بوده مقدس
و امنیت بخش باشند، نسبت به زن صورت میگیرد. ارجاع میدهم عزیزان را به فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره که به کرات و به ویژه در بیانیه گام دوم انقلاب، راجع به اصل عدالت، سخن گفتهاند.
۲_ در مرحله بعد بایستی دید شأن این نهاد متولی، چگونه بایستی باشد؟ آیا قانون گذار است، ناظر است، قضایی است، اجرایی است و یا...
۳_ در صورت داشتن وجاهت قانونگذاری، ضمانت اجرای آن قوانین برای این نهاد متولی چگونه باید باشد؟
و در ادامه به این بپردازیم که برای مسائل زنان چگونه و از کجا باید آغاز کرد؟
با نهادهای فعال حاضر در این عرصه چه کنیم؟
معاونت امور زنان ریاست جمهوری دقیقا چه شأن و جایگاهی بایستی داشته باشد؟
برنامه هایش بر چه اساسی تدوین شود؟
سیاست هایش را دولت وقت بایستی مشخص کند یا همان نهاد فراقوهای؟
چه کسی بر حسن اجرای وظایفش نظارت کند؟
به کجا پاسخگو باشد؟
اساسا چه ساختاری بایستی داشته باشد؟
سوالاتی از این دست و بیشتر از این که امید میرود عمیقاندیشان، با رویکرد تخصصی و با استعانت از تقوای الهی در جهت پاسخگویی روشن و مستدل به آن برآیند تا شاید در مسیر گسترش عدالت اسلامی، سریعتر از پیش گام برداریم.
به امید حق.
✍ الهام غفاری_ دانشجوی دکتری مطالعات زنان
#بانو_نگار_رسانه_گفتمان_انقلاب_اسلامی
#سیاست_گذاری_زنان
#جهان_آرا_زنان
@Banounegar
جلسه ششم از دوره
💠جریان شناسی امور زنان و خانواده 💠
✅با موضوع:
زنان در مجلس شورای اسلامی
✅سرفصلها:
-تحلیل نقش و میزان اثر گذاری زنان مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف
-معرفی بانوان راه یافته به دوره های مجلس شورای اسلامی
-نقد و بررسی چگونگی ورود زنان به مجلس شورای اسلامی
☘️با ارائه سرکار خانم:
دکتر منیره افشین پور
🌀دوشنبه ۱۸ بهمن ماه
۱۹ الی ۲۰/۳۰
لینک ورود به جلسه:
https://online.lmskaran.com/ch/1209-11025-daneh.ir
سلام به همه عزیزان
در ادامه سلسله جلسات دوره زنان با عنوان پیچک زندگی و با توجه به کنسلی جلسات گذشته جلسه سوم سه شنبه در تاریخ ۱۹ بهمن ماه ساعت ۲۲ برگزار میشود
منتظر حضور شما هستیم
لینک جلسه: https://www.skyroom.online/ch/qmasaf/aslesabet
🔺«غزل، نام یک مادر نوجوان ایرانی است.»
🔹بانو نگار برگزار می کند: سلسله جلساتی با هدف واکاوی قتل اخیر بانوی اهوازی از منظر:
• جایگاه فقه
• جایگاه قانون
• بررسی نقش رسانه
• تحلیل نقش عرف و خرده فرهنگهای موجود
• تحلیل روان شناختی موضوع
🕖 زمان: یکشنبه ۲۴ بهمن ساعت ۱۹ تا ۲۱
👤 سکینهالسادات پاد:
وکیل پایه یک دادگستری
دانشپژوه دکترای حقوق عمومی
فعال حوزه زن و خانواده
👤 زهرا عباسپور:
ارشد تاریخ تشیع
دانشجوی ارشد مطالعات زنان
مدیر موسسه مهربانو
👤 الهام غفاری:
دانشجوی ارشد روانشناسی
دانشجوی دکتری مطالعات زنان
مدیر موسسه مطالعاتی-تربیتی مهتدی
🆔 آدرس پیج اینستاگرام:
https://www.instagram.com/zahraa_abaspoor/
#بانو_نگار_رسانه_گفتمان_انقلاب_اسلامی
@Banounegar
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حضرت زینب سلام الله علیها را باید با علمش به دنیا معرفی کنیم...
#عقیله_العرب
#خردورزی
#بانو_نگار_رسانه_گفتمان_انقلاب_اسلامی
@Banounegar
روشنفکری و مطالعات زنان!
اینکه مقوله مطالعات زنان در افواه عمومی با روشنفکری قرین شده است، جای تعجب ندارد.. احتمالا از همین باب هم هست که مطالعات زنان، نه تنها مقبولیت عرفی نداشته بلکه از سوی سنتی اندیشان متحجر، تکفیر هم میشود.. گونهای که اغلب فعالان این عرصه، به سرعت با عنوان #فمنیست نشاندار میشوند و اگر از صبغه و سبقهای مذهبی داشته باشند، عنوان پرطمطراق #فمنیست_چادری لقب خواهند گرفت..
همین رویکرد است که علاوه بر عدم غنای این رشته، در دهههای اخیر، مانع از پرداخت فارغ از سوگیری جناحی به مسائل زنان در جامعه ایرانی شده است..
جالب است رشته مطالعات زنان در ابتدای ورود فرمایشی خود به ایران، دارای سه گرایش بوده است که امروزه یکی از آنها نابود و دوتای دیگر فقط در مقطع ارشد ارائه شده و در نتیجه دوره دکتری مطالعات زنان در ایران، تنها دارای یک گرایش یعنی #حقوق زن در اسلام است.
حال باید دید مقصر این اتفاق، روشنفکران و عملکرد و برونداد فکری ایشان بوده است که اینچنین بستر ظلم به مطالعات زنان را فراهم آورده و یا ایراد از قانونگذاران عرصه آموزش عالی است که بدون بسترسازی و بومیسازی و بدون توجه به نیاز واقعی کشور این رشته را وارد کردهاند و یا نقص کار از سوی فعالان و فارغالتحصیلان مطالعات زنان است که هنوز و علیرغم گذشت دو دهه از عمر این رشته در کشور نتوانستهاند جایگاه بایستهای به آن بخشند.
بایسته به این معنا که #مطالعاتزنان عمیق باشد، دقیق باشد، جامع باشد و پویا، پراکنده و ایستا نباشد. به موقع باشد و بههنگام، دور و دیر نباشد. مناسب باشد و متناسب، عرف را دقیق شناخته باشد و فقه اسلام را اصیل فهم کرده باشد. واقعنگر باشد و عملیاتی، انتزاعی و موهوم و وامگیرنده از این طرف و آن طرف نباشد.
طبیعی است که این همه، سخت است و باید برای رسیدن به آن تلاش کرد، برنامه داشت، هدفگذاری کرد و البته روشنفکر و جستوجوگر و پویا و حقیقتبین و واقعنگر بود...
به امید آن روز.
✍الهام غفاری
#مطالعات_زنان
#گشتوگذار_روز_پدر
#گردشی_در_فروشگاه_کتاب
#پردیس_کتاب_مشهد
#مطالعاتزنان
#مسائل_زنان
https://www.instagram.com/p/CaCjeNOLJ2k/?utm_medium=share_sheet