🔴میتوانم بپرسم که شما به دلیل برگزاری تجمع اعتراض آمیز نسبت به حکم اعدام هاشم آغاجری پس از هتک مقام مرجعیت توسط وی، به چه چیزی محکوم شدید؟
🔻 به کانال مطالعات حوزوی بیپوندید:
@motaleatehawzavi
برهان انقلاب
🔴میتوانم بپرسم که شما به دلیل برگزاری تجمع اعتراض آمیز نسبت به حکم اعدام هاشم آغاجری پس از هتک مقام
🔴من بعید میدانم که اگر بیت #آیت_الله_سیستانی، این تصویر #فرید_مدرسی را به همراه #عبدالکریم_سروش و #عباس_عبدی دیده بود، بدین راحتی امکان رفت و آمد در آن بیت شریف را به او میداد تا امروز به خود اجازه دهد که از بیرون حوزه در شؤون حوزه دخالت کند.
اما چه میتوان کرد؟...
🔻 به کانال مطالعات حوزوی بیپوندید:
@motaleatehawzavi
🔴 پس از دیدار چندی قبل ظریف با آقای علوی بروجردی، این بار وزیر علوم با ایشان دیدار کرد. متأسفانه این گونه اقدامات شائبه نوعی دخالت از جانب دولت برای تاثیرگذاری بر مرجعیت آینده را با خود دارد و به طور جدی #استقلال_حوزه را تهدید میکند.
جالب آنجاست کسانی که همواره و به بهانههای گوناگون بر #استقلال_حوزه تأکید میکنند، در چنین مواردی سکوت را ترجیح میدهند.
@motaleatehawzavi
هدایت شده از مهدوی
🔴تأملی در یک جوابیه
🔸بار دیگر مجادلات لفظی میان آقایان اکبر نژاد و فاضل لنکرانی بالاگرفته است و این به هیچ وجه زیبنده حوزه علمیه قم نیست. مایه شگفتی است که وقتی میتوان با برگزاری یک نشست تخصصی در یک نهاد حوزوی –مانند مؤسسات تحت اشراف هر دو بزرگوار- این مسأله را به شکلی منطقی و به دور از طعن و رمی حل کرد، چرا باید شاهد چنین فضایی در متن حوزه باشیم.
🔸اما در همین راستا، نوشتار یکی از شاگردان جناب آقای فاضل لنکرانی در پاسخ به آقای اکبرنژاد مشتمل بر مطالبی درباره مرجعیت ایشان بود که نیازمند تأمل است:
🔸نگارنده محترم در جایی از جوابیه خود آوردهاند:
«در زمان رحلت مرحوم آيت الله العظمی فاضل لنکرانی طاب ثراه، ايشان مجتهدی مسلّم بود. هزاران تن از مقلّدان آن مرحوم به آيت الله جواد فاضل رجوع میکردند و به اصرار از ايشان میخواستند تا «با اجازه شخص ایشان» بر تقليد آن مرجع فقيد باقی بمانند. شما نيک می دانيد معنای اجازه بر بقا چيست»
🔸ای کاش نگارنده محترم به روشنی بیان میکرد که مقصود از این هزاران نفر چه کسانی هستند؟ اگر منظور از آن، هزاران نفر از اساتید حوزههای علمیه است، که چنین چیزی هرگز اتفاق نیفتاده است و در صورت وقوع چنین اتفاقی، نگارنده باید بتواند نام چند نفر از این هزاران استاد مبرز را بیان کند. و اگر مقصود از هزاران نفر، مردمانی هستند که به کلی با فقه و علوم دینی بیگانهاند –بر فرض وقوع- و با تشخیص خود! ایشان را مجتهد جامع الشرایط تشخیص دادهاند که وضعیت به مراتب بغرنجتر است و چنین اتفاقی کمترین اعتباری ندارد. و در هر صورت بعید به نظر میرسد بر نگارنده محترم، که خود را مقرر مباحث خارج میداند این نکته پوشیده باشد که با وجود مراجع بزرگواری که بقای بر میت را جایز میدانند و استنکاف مجتهد جامع الشرایط دیگر–حتی اگر اعلم باشد- از تصدی مقام افتاء، آن هزاران نفر میتوانستند بر تقلید مرجع خود باقی بمانند و با هیچ مانعی در این رابطه مواجه نبودند.
🔸نگارنده در جایی میگوید شما که از فقر مالی طلاب اظهار نگرانی میکنید چرا از شهریه دادن یک استاد حوزه ناراحت میشوید. بطلان این استدلال بر کسی پوشیده نیست. مگر قرار بر آن است که کسانی که وجوهات شرعیه را در اختیار ایشان گذاشتهاند، با انتفای ایشان به هیچ مجتهد دیگری وجوهات ندهند و یا مگر قرار بر آن است که دیگر مجتهدان اگر آن وجوهات را دریافت کنند آن را نزد خود نگه داشته و حتی در صورت فراهم بودن منابع مالی بر شهریه طلاب نیفزایند؟
🔸در پایان نباید این نکته را از نظر دور داشت که مخالفت با تصدی مرجعیت توسط ایشان به معنای انکار نقاط مثبت ایشان نیست و بدون شک ایشان در مسند استادی نقش مهمی را در تربیت طلاب داشته و دارند، بلکه آنچه محل انتقاد گروهی از طلاب است، تمایل و اعتماد ایشان به یک رویکرد فکری و سیاسی خاص است که نمود آن را در حمایت و تمجیدهای ایشان در سالیان اخیر از آقایان هاشمی رفسنجانی، سید حسن خمینی و حسن روحانی دیدهایم و میتواند خطری بالقوه برای مرجعیت شیعه در آینده تلقی شود. دوگانگی رفتاری که در سالیان اخیر در واکنش به آسیبهای فرهنگی، اقتصادی و دینی از ایشان مشاهده شده است نیز بر پایه همین حسن ظن نادرست به آن جریان خاص قابل تحلیل است و در هر صورت آسیبی برای مرجعیت شیعه تلقی میشود. امید است که در آینده به طور مفصلتر به بررسی دلایل مخالفت با مرجعیت از منظر رویکرد فکری و سیاسی ایشان بپردازیم.
🔻 به کانال مطالعات حوزوی بیپوندید:
@motaleatehawzavi
🔴چرا وضعیت حجاب در کشور طبیعی است؟
✔️حامد جلالی کاشانی
🔻 در بخش معرفی خبرگزاری جمهوری اسلامی آمده است این خبرگزاری بعنوان بنگاه خبری مادر و ارگان رسمی دولت جمهوری اسلامی فعالیت میکند
🔻 نشست «دختر ایران دیروز، امروز و فردا» توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده است.
🔻خانم ساعده سیما دبیر کارگروه دختران و جوانان معاونت امور زنان معاونت ریاست جمهوری دراین نشست، #انتخاب_اجباری را عامل از بین رفتن نشاط و رانده شدن دختران جامعه اعلام و اولویت دادن ازدواج در مسائل دختران را سرپوش گذاشتن بر توانایی های آنها ارزیابی کرده اند.
🔻 از دیگر مهمانان این نشست میتوان به خانم پروانه سلحشوری نماینده مجلس شورای اسلامی اشاره کرد که مواضع متعدد ایشان علیه قانون حجاب، برای عموم مردم قابل دسترسی می باشد.
🔻 یکی از علت های ایجاد مسئله حجاب در ایران عدم شنیده شدن صدای واحد از طرف مجموعه نهاد های حاکمیتی در حوزه عفاف و حجاب می باشد.
🔻وقتی نهاد های حاکمیتی مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت زنان ریاست جمهوری و ارگان رسمی خبری دولت جمهوری اسلامی، نقش اپوزیسیون را بازی کرده و بر علیه قانون رسمی کشور فعالیت میکنند وضعیت حجاب برای مردم باید عجیب و غیرمنتظره باشد؟
به نقل از #جنس_اول
@motaleatehawzavi
🔴چالش برائت از مدیران لیبرال، پاشنه آشیل جریان همسو با #نشست_اساتید
🔸نه به دنبال نیتخوانی هستیم و نه اهل جزماندیشی! و لذا حتی اگر آنانی که این روزها به دلیل ورود بیضابطه خود به عرصه مرجعیت مورد انتقاد قرار گرفتند هم، موضعی صحیح و درست بگیرند، از آن استقبال میکنیم بی آنکه از انتقاد قبلی خویش و اصرار خود بر حفظ یکپارچگی کیان مرجعیت ذرهای عقب بنشینیم، اما این بدان معنا نیست که اظهارات خنثی و بدون بار ایدئولوژیک را پاسخی بر انتقادات گذشته خود بدانیم، اگر چه باز شدن این باب به همین مقدار نیز توفیقی بزرگ است که میتواند به هر چه شفافتر شدن فضای فکری حوزه کمک کند.
🔹به هر حال یکی از انتقادات ما به برخی از این بزرگواران، همسویی با دولت غربگرای فعلی و یا همراهی سیاسی و بعضاً فکری با لیبرالهای مسلمان کارگزاران (عنوانی که توسط یکی از اعضای این حزب بر آن اطلاق شد) و یا لااقل سکوت در برابر اقدامات آنان و سوزاندن ظرفیت حوزه برای اصلاح وضعیت کشور بوده است. بدیهی است که این انتقاد با نظریه پردازی در باب #فقه_مقاومت و محکوم کردن قرار گرفتن سپاه پاسداران و یا مقام معظم رهبری در فهرست تحریمی آمریکا پاسخ داده نمیشود. خنثی بودن این قبیل اظهارات از آن روست که خالقان برجام و FATF نیز در مجلس شورای اسلامی لباس سبز پوشیدند و به حمایت از سپاه آمدند. شفافیت ایدئولوژیک زمانی حاصل میآید که این بزرگواران از #فقه_برجام و #فقه_FATF نیز سخن بگویند که بدون شک رهبری هم امروز به نظریهپردازی حوزههای علمیه در این باره محتاجتر است.
🔸من نمیدانم که آیا آنان هنوز هم مدافع برجاماند و یا اصلاً از FATF حمایت میکنند یا نه اما میخواهم بگویم که این حق جامعه حوزوی است که بداند آنانی که به شأن اجتماعی -و نه فردی- مرجعیت ورود کردهاند، به مسائل فرهنگی و سیاسی امروز کشور چگونه مینگرند و چگونه در برابر مواضع دولت سینه سپر میکنند.
🔹متأسفانه حسنظن این بزرگواران به جریان حاکم –امتداد جریان کارگزاران- سبب شده است که شاهد موضعگیری قاطع و قوی در قبال اظهارات و اقدامات جریان مزبور نباشیم به گونهای که این مسأله، برائت از جریان غربگرا و لیبرال را به پاشنه آشیل جریان همسو با #نشست_اساتید تبدیل کرده است و انتظار میرود که این بزرگواران با زدودن ابهامات به هرچه شفافتر شدن فضا در این زمینه کمک کنند.
🔻 به کانال مطالعات حوزوی بیپوندید:
@motaleatehawzavi
🔴 اگر مبانی تحول و تکامل علم فقه و علم اصول به دقت و مبتنی بر تعبد دنبال نشود، ماشین امضای تمدن غرب میشود
✔️ استاد سید محمدمهدی میرباقری در مدرسه تابستانی منهاج:
🔸 علم فقه و علم اصول موجود، مبانی کلامی دارد که قابل گسترش است. اصلیترین مسأله، تمنای ما از دین و شأن تخاطب شارع است.
🔹توقع ما از دین این است که تخاطب شارع تمامی اختیارات فردی، اجتماعی و تاریخی ارادهها را بر عهده گرفته و سامان دهد. مقیاس آن نیز تنها تأمین ثواب و عقاب نیست بلکه تکامل ارادهها و تقرب است.
🔸 اگر این مبانی رها شوند، نمیتوان تحول و تکامل #فقه را مدیریت کرد. اگر در مبانی انفعال ایجاد شود بنای #فقه_سکولار رخ میدهد. اکنون حوزه در لبه خطر است، اگر در بسط مبانی #علم_فقه و #علم_اصول دقت نکند انفعال در مبانی، تمام مسیر تحول فقهی را منفعل میکند، یعنی #حوزه در برابر تمدن غرب منفعل میشود.
🔹 اگر مبانی تحول و تکامل علم فقه و علم اصول به دقت و مبتنی بر #تعبد دنبال نشود، علم اصول و علم فقه ما به سمت علم اصول و فقهی میرود که ماشین امضای #تمدن_غرب میشود.
🔸 ما باید از منظر دین ببینیم آیا تمدن #غرب را بپذیریم یا خیر؟ تقیزادههای جدید و قدیم میگویند تمدن غرب را از صدر تا ذیل بپذیرید و قرائت دینی مردم را تغییر دهید. اگر این مبنای کلامی پذیرفته شود کل فقه بر هم میریزد.
🔹 به عقیده ما کار دین سرپرستی شهود، حس و عقل بشر است و از دل دین #عرفان، تعقل، تفکر، دانش و #سبک_زندگی خاص بیرون میآید. همه باید ذیل دین بیایند. اینها بحثهای کلامی است.
🔸 از نظر بنده تفقه دینی این است که بدانیم مسأله مستحدثه امروز ما تمدن است و مقابل تمدن باید #تمدن ساخت. فرایند تمدنسازی نیز _ همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند _ شامل «انقلاب اسلامی»، «نظام اسلامی»، «دولت اسلامی»، «جامعه اسلامی» و «تمدن اسلامی» میشود.
🔻 به کانال مطالعات حوزوی بیپوندید:
@motaleatehawzavi
🔴 جاسوس آمریکایی در قم چه میکرد؟
این تصویر #جیسون_رضائیان به همراه همسرش در قم است. به راستی چه اهدافی پشت پرده این سفر وجود داشته است؟!
@motaleatehawzavi
هدایت شده از برهان انقلاب
🔴مرکز خرید حوزه علمیه و هضم شدن در مناسبات اقتصاد سرمایه داری
🔸امروزه هایپرمارکت ها و مراکز بزرگ خرید، با همه معایب و مزایایی که دارند به جزئی مهم از چرخه توزیع در کشور ما تبدیل شده اند. در همین راستا، #جامعه_المصطفى_العالمية نیز با ایجاد #مرکز_خرید_کوثر در این عرصه اقتصادی ورود کرده است.
🔸مدتهاست که بعد از هر بار مراجعه به مرکز خرید کوثر، از وضعیت موجود در فروشگاه تابع یک نهاد مهم حوزوی شگفت زده میشوم. آیا این همان حوزه ای است که به دنبال تدوین #نظام_اقتصاد_اسلامی است در حالی که از تطبیق فقه خرد خود، بر مرکز تحت اشراف خویش نیز درمانده است.
🔸زن به عنوان نیمه ای تاثیرگذار بر جامعه اسلامی، مسوولیت ها و حقوق مشخصی را در اسلام به خود اختصاص داده است و همانطور که اشتغال زنان، در مشاغلی همچون پزشکی، پرستاری ، آموزگاری و دیگر رشته های متناسب با هویت و شخصیت زن پسندیده و مطلوب است، - بلکه در مواردی همچون زنان سرپرست خانوار اجتناب ناپذیر است- به کارگیری او در مشاغلی مردانه و یا مواردی که مستلزم اختلاط و مواجهه مستقیم و روزانه با هزاران مرد است، ناپسند و مردود به شمار میرود. بنابراین با کدامین توجیه، مرکز خرید جامعه المصطفى به خود اجازه میدهد، زنی را که شریعت مقدس اسلام نسبت به اختلاط او با مردان حساس بوده - تا آنجا که مسجد او را خانه اش دانسته است- برای فریاد کشیدن در جمع مردان و تبلیغ فلان کالا و یا نشستن پشت صندوق و مواجهه روزانه با هزاران مرد به کار بگمارد.
🔸از سوی دیگر، در حالی که برخی از نهادها و مراکز، همچنان از ضوابط ویژه ای نسبت به پوشش مراجعین خود استفاده می کنند و از ورود افراد با ظاهر نابهنجار ممانعت به عمل می آورند، مرکز خرید کوثر هیچ قانون و ضابطه ای را در این باره اعمال نمیکند، و طلاب محترم حوزه علمیه که هنگام مراجعه به سایر مراکز، به دلیل ظاهر نابهنجار برخی مراجعین، برای رعایت وظیفه الهی، در تنگنا قرار میگیرند، در فروشگاه متعلق به خود نیز از این مشکل در امان نیستند.
🔸ضروری است که مسؤولان جامعه المصطفى هر چه زودتر به جبران این اشتباه پرداخته و مناسبات سرمایه داری را بر مرکز خرید منتسب به حوزه علمیه حاکم نسازند.
⭕️به کانال مطالعات حوزوی بیپوندید:
http://eitaa.com/joinchat/3837067264Cadec8373c5
14.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺سیدمحمد جواد علوی بروجردی: مرجعیت در شیعه آزاد است. یعنی هر کسی خودش را دارای صلاحیت میداند ورود پیدا میکند
🔸یادداشت مطالعات حوزوی در مطلب بعدی👇
@Motaleatehawzavi
🔴انتقاد از مرجعیت در شیعه آزاد است
🔸جناب آقای علوی بروجردی در سخنانی فرمودهاند که مرجعیت در شیعه آزاد است و هرکس خودش را دارای صلاحیت میداند ورود پیدا میکند. این نکته را هم بنده میافزایم که علاوه بر این، انتقاد به مرجعیت نیز در شیعه آزاد است و هرکس حق دارد نقد خود را نسبت به شخصیتی که متصدی امر مرجعیت شده و یا در صدد آن است، ایراد نماید. البته از نظر نباید دور داشت که مرجعیت آزاد در میان شیعه هیچگاه به معنای شکستن الگوهای سنتی مرجعیت نبوده است.
🔹همانگونه که گفتیم، مرجعیت شیعه علاوه بر آزاد بودن، قابل نقد است و از شروط اولیه مرجعیت در شیعه فقاهت میباشد و هرکس که متصدی مقام مرجعیت میشود میبایست حائز این مرتبه باشد. چندی قبل یکی از عزیزان در یادداشتی با برشمردن تقریرات و آثار علمی جنابعالی نتیجه گرفته بود که شما شرایط مرجعیت را دارید. گذشته از غیر علمی بودن این روش برای اثبات فقاهت، بنده باید بگویم که نه این آثار را خواندهام و نه تخصص لازم برای اظهار نظر در اینباره را دارم، اما مطلبی را از حضرتعالی دیدهام که عقیده دارم چنین سخنی را هیچ گاه یک مجتهد مبرز و زبردست بر زبان نمیآورد. شما در سال 95 در دیدار شیخ خالد مطر التمیمی، مسئول گروه حقوق دانشگاه بحرالعلوم نجف اشرف فرمودهاید: «ما امروز در حوزهها نیاز داریم که فقه حقوق انسان را تدوین و تدریس کنیم. حتی این مشکل را در خود ایران هم داریم. بهاییها مسئله ما هستند. با بهاییها چه کنیم؟ بر اساس مبانی خود اسلام هم اینها شهروند هستند و حقوقی دارند. ما حق کشتن و حبس آنان را به جرم عقیده نداریم. آنها حق زندگی دارند. حقوق انسان در فقه، موضوع مستقلی است. باید در حوزهها بحثی راجع به حقوق انسان به طور جدی راه بیندازیم»، البته یک روز بعد از انتشار این سخنان، دفتر حضرتعالی در اطلاعیهای بیان کرد که به دنبال پارهای سؤالات از این دفتر لازم است اعلام کند که بهائيت همانند وهابيت و قادياني از مذاهب ساخته و پرداخته قدرتهاي استعماري در ميان جوامع مسلمان هستند و مطالب مطرح شده در این دیدار در مقام تبيين كلام امام علی (ع) خطاب به مالك اشتر نخعي بوده است که شرح حقوق انسانها فارغ از هر عقيده است و شامل موارد ترتب عناويني چون اضلال، افساد و ارتداد نیست. دفتر ایشان همچنین در این اطلاعیه در مقام تفسیر حق شهروند گفته است: حق شهروندي از نظر حقوقي همان حق تابعيت است كه براي همه متولدين در هر كشور در قوانين اساسي در نظر گرفته شده، و در قانون اساسي ما نيز به رسميت شناخته شده است. و مراد از آن حمايت از ارباب جرم و مصونيت از حدود شرعي و قانوني نيست.
🔸بدیهی است که چنین اطلاعیهای اگرچه ناسازگاری سخنان بیانشده در آن دیدار را قدری تلطیف مینماید ولی نمیتواند مخالفت آن با مبانی فقه تشیع را برطرف کند. آنگونه که در فقه آموختهایم، کفار یا ذمی و یا معاهد و مهادن و یا حربی هستند، و طبق دیدگاه فقه اهلبیت (ع)، بهاییت نه ذیل کفار اهل ذمه (که شرط آن اهلکتاب بودن است) و نه ذیل کفار معاهد و مهادن (که شرط آن وجود مصحلت و در موضع ضعف بودن مسلمانان است) قرار میگیرد تا پیروان آن بتوانند آزادانه در جامعه اسلامی زندگی کنند و مشمول حقوق شهروندی شوند؟ بدیهی است که تفسیر حقوق شهروندی به صدور شناسنامه و حق تابعیت بدون اینکه بر آن هیچ اثر دیگری (همچون بهرهمندی از خدمات دولتی و ملی و...) مترتب شود، چیزی جز بازی با کلمات نیست. ناگفته نماند که اگر شما توضیحی درباره وجه موافقت این سخنان با مذهب تشیع دارید، با گوش جان آماده شنیدن آن و بازنشر آن هستیم.
⭕️به کانال مطالعات حوزوی بیپوندید:
http://eitaa.com/joinchat/3837067264Cadec8373c5