| مَعْبــَـــــــ🌴ــــــرْ |
🍂 🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار با حضور فرماندهان عملیات 9⃣ ━•··•✦❁🧿❁✦•··•
🍂
🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار
با حضور فرماندهان عملیات
0⃣1⃣
━•··•✦❁🧿❁✦•··•━
آقای فدوی مسئول اطلاعات قرارگاه نوح نیز گفته است: دیروز برخی از دیدهبانها دیدند که نیروی زرهی زیادی به منطقه (فاو) آمده و خارج شده است. همچنین توپ و نیرو نیز مشاهده شده است که به طرف فاو رفته است.
در روز سوم دی ماه (چند ساعت قبل از شروع عملیات) جلسهای در حاشیه بهمنشیر برگزار شد. محمد باقری مسئول اطلاعات قرارگاه خطاب به فرمانده نیروی زمینی سپاه گفت: منطقه (منطقه کربلای ۴) را که دیدیم، سه تانک قبلاً بوده که الان نیست. ترددها عادی است و در مجموع مورد خاصی مشاهده نمیشود.
در برابر اخبار و اطلاعات، تلقی فرماندهان این بود که چه بسا عملیات فریب در فاو نتیجه داده است.
بدبینانهترین نگاه نیز این بود که عراق به فاو حمله خواهد کرد. در این زمان وحیدی مسئول اطلاعات سپاه به قرارگاه مرکزی آمد و با محسن رضایی دیدار کرد. راوی نوشته است: جسته و گریخته شنیدم که وحیدی از فردی که به تازگی از عراق آمده بود نقل کرد که عراق تصور میکند در سه نقطه از جمله شرق میسان و خانقین عملیات خواهد شد و عراق فاو و چذابه را فریب میداند.
در ادامه این روند تشدید شد و هرچه به روز سوم نزدیک شدیم، اقدامات دشمن دقیقتر و حسابشدهتر است و تلقی حساسیت افزایش پیدا میکند. همان طور که گفته شد، ابتدا قرار بود عملیات روز سوم انجام شود که بنا به دلایلی به روز چهارم انداخته شد؛ اما اتفاقاتی که روز دوم و سوم رخ داد، فرماندهیِ عملیات را مجاب کرد تا در روز سوم عملیات را انجام بدهد؛ به این دلیل که نگرانیاش افزایش پیدا کرده بود.
اتفاقی که فرماندهی را نگرانتر کرد این بود که ساعت ۹ و نیم صبح روز دوم دی ماه تعداد زیادی هواپیما، عقبههای یگانها و دهانه کارون را بمباران شدید کردند؛ به طوری که برخی از یگانها تلفات هم دادند.
این بمباران حسابشده و دقیق بود. با گزارشاتی که آقامحسن از یگانها دریافت کرد، فهمید که بمبارانها دقیق است و این موضوع ایشان را نگران کرد. ایشان دو ساعت قبل از آغاز عملیات گفت: «ما درگیری محلی پیدا کردیم. هنوز حرفی از هوشیاری نیست. منتهی درجه بالایی از حساسیت وجود دارد؛ یعنی ارتش عراق هنوز با ما درگیر نشده و اینکه بمبارانهایش یک محل میزند و رها میکند، نشان میدهد که درگیریها محلی است. یعنی سپاه هفتم و کلیت ارتش عراق روی این منطقه زوم نکرده است. دشمن تمرکز نگرفته است؛ والا باید با توپ و خمپاره میکوبید. این فلرها را شاید زده است برای دیدن کارون. فلر یک احتمالش برای دیدن دهانه کارون است که ببیند چیزی جمع شده است یا نه و یکی برای این است که ببیند در شهر خرمشهر چه خبر است؛ والا فلر اگر برای درگیری باشد، یک بار که نمیزند، حتماً برای کسب اطلاعات بوده است. یک عمل بود، پی در پی نبود. دشمن نسبت به دهانه کارون حساس شده است.»
آقارحیم میگوید: «حساسیت دشمن بالا نیست. اگر خیلی حساس باشد، ده الی ۲۰ کاتیوشا میفرستد و حسابی میکوبد.»
در اینجا تعریف فرماندهان از حساسیت و هوشیاری و مرز آن مشخص میشود.
آقای شمخانی میگوید: «او شک کرده و فهمیده تحرکاتی داریم، فلر را برای کنترل شبانه میزند.»
آقارشید وقتی غواصان شناسایی لشکر ثارالله را دید، گفت: «دشمن چرا تیراندازی زمینی نکرد؟ روی سطح آب با تیربار و اینها... آخر اینها مشکوک است. این فلش عبور از تنگه مشکوک است.» ابهام ایشان جدیتر است.
آقامحسن در جای دیگری گفته است: «وضع دشمن و حرکات او ابهامآمیز است. اما اینکه مشکوک شده صد درصد است. دشمن مشکوک شده... دلایل عدم هوشیاری دشمن، بیشتر از هوشیاری اوست. دشمن با این کاری هم که میکند، تظاهر به قدرت میکند.»
---
در مجموع نگرانیای بین فرماندهان حاکم است، اما همچنان معتقدند که دشمن هوشیار نشده است. در گزارش عملیات کربلای ۴ آمده است: «میتوان گفت براساس جمعبندی فرماندهی کل، از اقدامات دشمن در منطقه و همچنین اطلاعاتی که از مجاری مختلف برای وی میرسید، احتمال اینکه غافلگیری از بین رفته و دشمن هوشیار است، ضعیف است،
---
اما دغدغه آن وجود داشت و از این رو در آخرین فرصتها کوشش شد که با پیشبینیها و اقداماتی این معضل تا حدی حل شود".»
بر اساس تلقیهای حساسیت و نگرانیها، اینگونه نیست که توجه نشود بلکه اقداماتی انجام گرفت. نخست اینکه اتکا بیشتری به آتشهای ساحلی شد. دوم اینکه به ستون حرکت غواصها پیشتاز اضافه شد تا پیشتاز جلو برود و وضعیت را بسنجد. سوم اینکه در مانور تغییر ایجاد شد. ابتدا قرار بود لشکر ثارالله، سپس عاشورا و سپس امام حسین (ع) از تنگه عبور کنند که لشکرهای ثارالله و عاشورا به پشت سر لشکر امام حسین (ع) منتقل شدند.
•┈┈• ❀ ❀ •┈┈•
ادامه دارد
#تاریخ_شفاهی
🌷
| مَعْبــَـــــــ🌴ــــــرْ |
🍂 🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار با حضور فرماندهان عملیات 0⃣1⃣ ━•··•✦❁🧿❁✦•·
🍂
🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار
با حضور فرماندهان عملیات
1⃣1⃣
━•··•✦❁🧿❁✦•··•━
درودیان: بنده در پایان صحبتهای آقای رنجبر، نقلی را از آقای محسن رضایی از کتاب درسنامه جنگ قرائت میکنم. ایشان میگوید: «تا یک هفته قبل از عملیات براساس ارزیابی فرماندهی، غافلگیری ۸۰ درصد بود. هرچه به شب عملیات نزدیک میشدیم، کاهش مییافت. به حدی که در شب عملیات به ۵۰ درصد کاهش یافت. بنابراین تصمیم گرفتیم طوری عمل کنیم که اگر تا قبل از روشن شدن هوا متوجه لو رفتن عملیات شدیم، عملیات را متوقف کنیم.» ایشان در جای دیگری از کتاب عنوان میکند: «در هر صورت در ساعت ۲۲ و ۸ دقیقه با خبرهای فراوانی که رسید، فرماندهی پی برد دشمن تک را کشف کرده است، اما اوضاع به سختی قابل اداره بود، اما در ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه رمز عملیات اعلام شد و یگانها همه در محورها عملیات را آغاز کردند و این در شرایطی بود که این بار دشمن عملیاتش را آغاز کرده بود".»
در پایان جلسه سردار غلامپور در سخنانی گفت: "نکته اول این است که اولین گامی که برای عملیات برداشته میشود، انتخاب منطقه نبرد است. نگاه ما به انتخاب منطقه نبرد، چیز دیگری بود؛ اما چیز دیگری پیش آمد. فرماندهی در اصل تصمیمگیریاش در انتخاب منطقه نبرد، با شرایط اجباری روبرست و بنا بر میل خودش نمیتواند انتخاب کند. فرماندهی منظورش چیز دیگری است، اما از سوی جغرافیا چیز دیگری به او تحمیل میشود. از این رو جغرافیا یکی از دلایل مهم در عدم موفقیت ماست. در عملیات والفجر مقدماتی پیش از آنکه از دشمن شکست بخوریم، از جغرافیا شکست خوردیم. دوم اینکه در تاریخ جنگ عملیاتی نداریم که بعد از چند ساعت، متوقف شده باشد. این نشاندهنده این است که فرمانده در مورد شواهدی گزارش دارد که تصمیم به توقف می گیرد. جنگ میدان خطرپذیری است و برخی چیزها را ممکن است ما بدانیم و برخی چیزها را ممکن است ما ندانیم. ما در هیچ عملیاتی نداریم که دشمن غافلگیر کامل شده باشد. اگر دشمن غافلگیر شده، همین اتفاقات در مناطق دیگر که نیروهای ما پیروز شدند، هم انجام گرفت. دشمن در یک نقطه حساس است. فرماندهی بنا بر همان دلایلی که تصمیم میگیرد عملیاتی انجام بگیرد، به همان دلایل هم تصمیم میگیرد که عملیاتی متوقف بشود و همان فرمانده با جسارت تصمیم میگیرد که عملیات کربلای ۵ را انجام بدهد. صحبت کردن از عملیات کربلای ۴ بدون توجه به عملیات کربلای ۵ بیانصافی است. در خصوص حفاظت و غافلگیری هم باید به صورت کلی بحث کرد. همچنین نباید تصمیمات فرماندهان در شرایط سخت و حاد را به راحتی قضاوت کرد".
در پایان اولین نشست قرار شد پاسخ به اینسوال که پس از مطلع شدن فرماندهان از لو رفتن عملیات، چه اقداماتی انجام گرفت؟ به علت ضیق وقت به نشست بعدی موکول شود.
در عملیاتهای پیروز هم سختیها و مشکلات زیادی داشتیم که باید تبیین شود.
در ابتدای جلسه، علیمحمد نائینی؛ مسئول مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با اذعان به این که امکانات ویژهای از جمله اسناد، راویان،گزارش عملیاتها، دفاتر راویان در مرکز اسناد وجود دارد که بر اساس آنها میشود پیچیدگیهای برخی از عملیاتها را تبیین کرد، افزود: در عملیاتهای پیروز هم سختیها و مشکلات زیادی داشتیم که باید تبیین شود.
وی همچنین گفت: مردم ایران در هشت سال دفاع مقدس با رهبریهای الهی امام خمینی کار بیبدیل و تاریخی انجام دادند و به رغم بسیج جهانی و جنگ نیابتی که علیه ما شکل گرفت و هیچ آمادگی هم نداشتیم، امام جنگ را به جنگ اعتقادی تبدیل کردند و نیروهای جوان را پای کار آوردند. ایشان تهدید خطرناک و بزرگ را به فرصت تبدیل کردند. از این رو جنگ به برکت و ثروت ملی و منشا اقتدار ما در داخل و خارج تبدیل شد.
سردار نائینی با اشاره به ضرورت تبیین موضوعات مختلف جنگ گفت: همانطور که رهبری فرمودند در دفاع مقدس عملیاتهای پیروز و ناموفق داشتیم. در عملیاتهای پیروز هم سختیها و مشکلات زیادی داشتیم که باید تبیین شود؛ هرچند اگر سخت است، اما چون مرکز دارای اسناد، راوی و اعتبار در بین فرماندهان است، کار برای ما آسانتر است. اسناد خوبی در قالب گزارش عملیات، دفاتر راوی و فایلهای صوتی وجود دارد که ما را در این مسیر کمک میکند.
•┈┈• ❀ ❀ •┈┈•
ادامه دارد
#تاریخ_شفاهی
🌷
| مَعْبــَـــــــ🌴ــــــرْ |
🍂 🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار با حضور فرماندهان عملیات 1⃣1⃣ ━•··•✦❁🧿❁✦•·
🍂
🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار
با حضور فرماندهان عملیات
1⃣2⃣
━•··•✦❁🧿❁✦•··•━
در ادامه جلسه، داوود رنجبر؛ راوی قرارگاه مرکزی در عملیات کربلای ۴، همراه با سایر راویان به ابعاد دیگری از عملیات کربلای ۴ پرداختند که ملاحظه میکنید.
عملیات کربلای ۴؛ نادرترین عملیات
موضوع غافلگیری در عملیات کربلای ۴، یکی از موضوعات متعددی است که در مجموع شرح عملیات کربلای ۴ را شکل میدهد. در این جلسه با پیگیری حوادث تنها به موضوع غافلگیری خواهیم پرداخت.
در ادامه به شرح عملیات خواهم پرداخت. به دلیل گستردگی عملیات، عملیات کربلای ۴ از نادرترین عملیاتهاست که در آن ۴ قرارگاه عمل کردند و برای اولین بار ۲۵۰ تا ۲۶۰ گردان تجهیز و آمادهسازی شد. جبهه وسیعی خطشکنی شد و اهداف بسیاری برای آن متصور شده بود. که با توجه به گستردگی حوادث، اطلاعات را دستهبندی و مقطعبندی کردهام.
عملیات به طور قطعی و موثر حدود ۲۴ ساعت طول کشید که البته اگر زمان عقبنشینی نهایی هم به آن اضافه کنیم، شاید تا ۳۰ ساعت شود. در ادامه قدم به قدم حوادث را دنبال خواهیم کرد.
🔅 نقطه عطف اول
اولین قدم، حوادث تا ساعت ۹ شب عملیات است. این ساعت نقطه عطف اول است. بررسی خواهیم کرد که تا ساعت ۹ شب چه اتفاقاتی رخ داد.
از صبح روز سوم دی، بمبارانها شروع شد؛ به خصوص در نقاطی مانند نهر عرایض در غرب خرمشهر که یکی از مهمترین عقبههای یگانهایی بود که قرار بود در تنگه، برجانیه و کارخانه پتروشیمی عمل کنند. موج دوم و سوم (قایقها) نیز در نهر عرایض بودند. رودخانه کارون هم یکی از عقبهها بود. پل فجر روی رودخانه کارون که مهمترین عقبه برای پشتیبانی عملیات بود هم هدف بمباران دشمن قرار گرفت. اوایل جاده خرمشهر و حوالی ایستگاه هفت آبادان و نقاط اینچنینی هم مورد بمباران قرار گرفت.
دومین اتفاق این بود که با نزدیک شدن به عملیات آتش دشمن روی خط و عقبه به طور ملموسی افزایش پیدا کرد که حکایت از حساسیتهای متفاوت داشت. دشمن به طور مشخص نهر عرایض و کارون را به عنوان مهمترین عقبهها زیر آتش توپخانه قرار داد.
مهمترین خبر در ساعت ۱۹ و ۳۰ دقیقه آمد. آن خبر این بود که فِلِر توسط هواپیما ریخته شد. راوی این خبر مرحوم سردار محمدزاده بود. بنده در دفترچهام نوشتهام که «حاج آقا محمدزاده از بیرون آمدند. گفتند به طرف شلمچه فلر ریخته شده است. بعد که خبر تکمیل شد، عمدتاً در حوالی خرمشهر و دهانه کارون بود.»
ساعت ۱۹ و ۴۵ دقیقه خبر آمد که در همین حوالی و به خصوص در دهانه کارون، دو سه بار مجدد فلر (گلولههای منور) ریخته شده است. دشمن وقتی فلر میریخت، منطقه وسیعی روشن میشد. فلر ریختن تجربه جدیدی بود و با این حجم نداشتیم.
سردار نائینی: در عملیات والفجر ۸ از فلر استفاده نشد؟
داوود رنجبر: خیر.
علاوه بر فلر، خبرهای زیادی میآمد که در سرتاسر منطقه منور است. منورها به وسیله توپخانه، ادوات و حتی کلت شلیک میشد. همچنین برای اولین بار از منورهای رنگی استفاده شد. اگر به منورهای رنگی توجه شود، هر کدام از رنگها میتواند حاکی از چیزی یا طرح و برنامهای باشد. بیشترین منورها در خرمشهر از نهر خین تا دهانه کارون شلیک شد.
برخلاف اتفاقات این بخش از جبهه، روبروی قرارگاههای کربلا و نوح این دست از اتفاقات کمتر گزارش میشد و حکایت از عادیتر بودن آن مناطق داشت.
علاوه بر این اتفاقات، کم کم اخباری از شنود منتشر میشد. به طور مثال ساعت ۱۹ قرائت شد که شنود لشکر ۱۴ امام حسین (ع) اطلاع داده که واحدهایی از دشمن به توپخانه خود آمادهباش دادهاند.
ساعت ۲۰ و ۱۰ دقیقه قرارگاه کربلا از طریق شنود کسب اطلاع کرد که یک واحد از دشمن به استعداد یک تیپ آمادهباش دریافت کرده و مراقبت میکند.
ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقه محمد باقری (مسئول اطلاعات قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء) با استناد به اطلاعات حاصل از شنود اظهار داشت که در حد یک تیپ دشمن، شبکهاش را گردانهایش چک میکند.
ساعت ۲۰ و ۴۰ دقیقه ایشان از شنود گزارش داد که احتمالاً دشمن به واحدهایشان آمادهباش دادهاند. همچنین یکی از فرماندهان دشمن از واحدهای خود وضعیت را جویا شد و سوالاتی پرسید.
مجموعه این اطلاعات، نگرانیها و التهاباتی بین فرماندهان ایجاد کرد که البته با اخباری تلطیف پیدا کرد. این التهابات و نگرانیها چه بود؟ در دفترچه خودم نوشتهام: «{فرماندهان قرارگاه} روی دشمن تحلیل درستی نداشتند.» چون هنوز نمیدانند، چه اتفاقی رخ داده است.
سردار نائینی: فرماندهان لشکر یا قرارگاه مرکزی؟
داوود رنجبر: قرارگاه مرکزی که فرماندهان آن آقایان محسن رضایی، علی شمخانی، رحیم صفوی و غلامعلی رشید بودند.
آقای شمخانی گفت: «دشمن که با یک ستون فریب میخورد و حساس میشود، یعنی حالا نفهمیده؟ و اگر فهمیده آیا میخواهد ما را غافلگیر کند؟»
آقامحسن در ساعت ۲۰ و ۴۰
| مَعْبــَـــــــ🌴ــــــرْ |
🍂 🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار با حضور فرماندهان عملیات 1⃣2⃣ ━•··•✦❁🧿❁✦•·
دقیقه گفت: «وضع دشمن و حرکات او ابهامآمیز است. اما اینکه مشکوک شده است، صد درصد است... دلایل عدم هوشیاری دشمن بیشتر از هوشیاری است.»
اما با یک جمله آدم احساس میکند که آقامحسن نگرانتر از این حرفهاست. آقامحسن خطاب به محسن رفیقدوست که در قرارگاه بود، گفت: «امشب احتمالاً بچهها را در تنگه میزنند.» من به یاد دارم آقامحسن در حال قدم زدن بود و دست به پشتش گرفته بود که این جمله را گفت.
با این وجود یک سری اخبار مثبت هم آمد و اینگونه نبود که تمامی اخبار منفی باشد. به طور مثال محمد باقری پس از اینکه با مسئولان اطلاعات قرارگاهها تماس گرفت، خبر داد: «هیچ خبر خاصی نیست. جز همان حرکت تانک در محور المهدی.» آقای حسین علایی (فرمانده قرارگاه نوح) اعلام کرده بود که روبروی محور المهدی یک تانک دشمن روی سیلبند آمد و ۲ بار پرژکتور روشن و خاموش کرد.
باقری حتی در مورد خبر شنود لشکر امام حسین (ع) هم اعلام شبهه کرد و گفت: «خبر، قطعیت پیدا نکرده است.»
•┈┈• ❀ ❀ •┈┈•
ادامه دارد
#تاریخ_شفاهی
🌷
#مناجات_شبانه 🌙
از نوع دڪترای فیزیڪ پلاسما از ڪالیفرنیا
خدایا . . .
نمی دانم هدف من از زندگی چیست ؟
عالم و مافیا مرا راضی نمی ڪند .
مردم را می بینم ڪہ به هر سو می دوند ،
ڪار می ڪنند ، زحمت می ڪشند ،
تا بہ نقطہ ای برسند
ڪہ بہ آن چشم دوختہ اند .
ولی ای خدای بزرگ ،
از چیزهایی ڪہ
دیگران بہ دنبال آن می روند بیزارم .
اگر چہ بیش از دیگران می دوم و
ڪار می ڪنم ،
اگر چہ استراحت شب و نشاط روز را
فدای فعالیت و ڪار ڪرده و می ڪنم ،
ولی نتیجہ ی آن مرا خشنود می ڪند .
📚 نیایش های شهید دڪتر مصطفی چمران ،
ص ۲۳
🌷