❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#جواز_غیبت
🤔 ❓ موارد جواز غیبت كدامند و غیبت چه كسانی مجاز است؟
🌺 ✍️ بطور كلی در مواردی كه مسأله خیلی مهمّى مطرح باشد که مصلحت آن مهمتر از غیبت باشد، غیبت حرام نیست.
در چند مورد #غیبت_واجب مىشود مثل شهادت دادن نزد قاضی و مشاوره در ازدواج.
در مواردی هم #غیبت_جایز است البته بهتر است در این موارد جواز، نیز غیبت نکند زیرا ممكن است عادت نموده، در مواردى هم كه جایز نیست این گناه را مرتكب شود.
مواردى كه غیبت كردن حرام نیست:
1- #متجاهر_به_فِسق، یعنى كسى كه در انظار عمومی مرتكب گناه میشود، غیبت كردن از او در همان گناه جایز است.
2 - #غیبت_مظلوم_از_ظالم (دادخواهی).
3- #مشورت_دادن_برای_امر_مهم مثل ازدواج و شراکت مالی. مانند اینكه فردی مىخواهد با خانوادهای وصلت كند یا شریك شود، با شما كه از احوال اینها اطلاع دارید مشورت مىكند كه اینها چه جور هستند؟ اینجا بر شما لازم است حقیقت را بگوید، هر چند این امر موجب آشکار شدن عیب آنها گردد.
4- #غیبت_بدعت_گذار_در_دین، یعنی كسى كه موجب گمراهى مردم مىشود و به دین ضرر میرساند.
5- #غیبت_شاهد_در_قضاوت، فردی برای شهادت دادن به دادگاه میرود و شما میدانید که او درغگو و فاسق است، در اینجا مىتواند عیب او را بیان كنید تا با شهادت او حقى ضایع نشود.
6- #غیبت_به_قصد_تحفّظ، غیبت كردن از شخصى براى دفع ضرر مهم و قابل اعتنائی از او (كه حفظ او از واقع شدن در آن ضرر، واجب است).
7 - #غیبت_به_قصد_نهى_از_منكر؛ غیبت كردن از گناهكار به قصد بازداشتن او از گناه، به شرط آنکه منع کردن او از گناه به روش دیگر ممکن نباشد.
8- #غیبت_كافر غیبت كردن درباره كافر حرام نیست و فقط غیبت مومنین حرام است.
9- #جرح_راویان_حدیث؛ این مورد مخصوص حدیث شناسی است.
10- #غیبت_کودکان_و_دیوانگان توضیحاتش قبلا بیان شد.
👌 👌 تبصره: توضیحات هر کدام در قسمت خود ذکر میشود.
📚 امام، مكاسب محرمه، ج 1، ص 413؛ خامنهای، رساله آموزشی، ج 2، درس 20؛ مكارم،احكام ویژه، م 8 و10 و استفتاءات، ج1، س 552 و جامع المسائل، غیبت؛ سیستانی، توضیح المسائل، ج 1، م 2272 و منهاج الصالحین، ج1، ص18؛ وحید، توضیح المسائل، م 2078؛ صافی، 300 پرسش، ج1، س 286؛ تبریزی، منهاج الصالحین، ج1، ص 13و استفتاءات جدید، ج 1، س 1002؛ بهجت، جامع المسائل، ج 2، ص 468.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#موارد_جواز_غیبت
#تحقیقات_و_مشورت_در_ازدواج
🔍 #تحقیقات_ازدواج
🤔 ❓آیا بیان کردن خصوصیات فرد در تحقیق خواستگاری غیبت محسوب میشود؟
🌺✍️ یکی از مواردی که غیبت اشکال ندارد تحقیقات خواستگاری است مثل آنجا كه یك نفر مىآید با شما مشورت مىكند، این آدم كه تو مدتى با او بودى و از احوال او اطلاع دارید چه جور آدمى است؟ من مىخواهم دخترم را به او بدهم، یا مىخواهم دخترش را براى پسرم بگیرم، در اینجا پاى مشورت ازدواج در میان است و بر شما لازم است كه بگویید این آدم چگونه است.
👌 تبصره:
🍃1. در تحقیق خواستگاری، نمىتوانیم سوء ظن خود را نسبت به شخصى بازگو كنیم، بلكه فقط باید آنچه را میدانیم، بگویم.
🍀2.اگر میخواهید فردی را ابتدائاً و بدون درخواستِ مشاوره از شما، در تحقیقات خواستگاری نصیحت و راهنمایی نمایید، در صورتی غیبت دیگری برای شما جایز است که بدانید اگر او را راهنمایی و ارشاد نکنید، مفسده بزرگی به وجود خواهد آمد و آسیبخوردنش حتمی است.
🌿3.جواز غیبت در تحقیقات خواستگاری فقط مختص خانواده پسر نیست و شامل خانواده دختر هم میشود.
#صحبت_درباره_خواستگار
🤔❓اگه تو جمع دوستان راجع به خواستگارمون صحبت كنیم و تو صحبتامون عیبها و خوبیهای او را بگویم، غیبت میشه؟
🌸✍️ اگر عیوب پنهان او را بیان كنید، مرتكب غیبت شدهاید.
👌تبصره:
1.صحبت كردن راجع به خواستگارها با تحقیق در ازدواج فرق دارد، در تحقیقات از فرد مطلع و آشنا خصوصیات خواستگار پرسیده میشود برای مشورت و تصمیم گرفتن، ولی در اینجا صحبت و درد دل كردن است نه مشورت برای تصمیم گرفتن.
2.گفتن عیبهای خواستگار زمانی غیبت است كه شنونده آن را بشناسد و اگر نشناسد غیبت نیست.
#آگاهی_دادن
🤔❓در دانشكده ما پسری است كه تاكنون چندین دختر را به بهانه ازداوج فریب داده است، برای اینكه دختران تازه وارد به دام او نیفتند میتوان بدیهای او را گفت؟
🌼✍️ بله، اگر بدانید در صورتی که آنها را راهنمایی و ارشاد نكنید مفسده به وجود خواهد آمد و آسیبخوردنشان حتمی است، اینجا واجب است خیرخواهی کرده، و آنها را راهنمایی کنید و از آسیب آنها جلوگیری کنید. خواه از شما راهنمایی بخواهند و خواه نخواهند.
👌تبصره: در جایی که امر دائر است بین گرفتار شدن مسلمانی در بلای مهم و گفتن حقیقت که این فرد فاسق است و به شما ضرر میزند، در این صورت غیبت مجاز است و باید حقیقت را بگوید.
📚 امام، مكاسب محرمه، ج 1، ص 413؛ خامنهای، رساله آموزشی، ج 2، درس 20؛ مكارم،احكام ویژه، م 8 و10 و استفتاءات، ج1، س 552؛ سیستانی، توضیح المسائل، ج 1، م 2272 و منهاج الصالحین، ج1، م 29؛ وحید، توضیح المسائل، م 2078 و منهاج الصالحین، ج2، م 29؛ صافی، 300 پرسش، ج1، س 286؛ تبریزی، منهاج الصالحین، ج1، م 29 و استفتاءات جدید، ج 1، س 1002؛ بهجت، جامع المسائل، ج 2، ص 468 و 469؛ دفتر مراجع.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
400-08-11 mohamadi ahkam goftane jaye najes.mp3
2.69M
📖 #زمزم_احکام
🔘 گفتن جای #نجس
▫️حجت الاسلام و المسلمین محمدی
🔷🔸💠🔸🔷
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#موارد_جواز_غیبت
#متجاهر_به_فِسق
#گناه_علنی (متجاهر به فِسق)
🤔❓متجاهر به فِسق به چه کسی میگویند و غیبت پشت سر او چه حکمی دارد؟
🌺✍️ متجاهر به فسق یعنی کسی که آشکارا و جلوی مردم گناه انجام میدهد و ابایی ندارد از اینکه مردم گناهش را ببینند یا بفهمند. مثل کسی که آشکارا دروغ میگوید و حتی به آن هم افتخار میکند میگوید دیدی چطور پیچوندمش یا سر کار گذاشتمش.
غیبت كردن پشت سر متجاهر به فسق اشكالی ندارد، ولی غیبت فرد گنهکاری که مخفیانه گناه میکند، جایز نیست.
#فقط_همان_گناه
🤔❓ كسی كه گناهی را علنی انجام میدهد، آیا میتوان درباره تمام گناهان و اسرار او صحبت كرد؟
🌸✍️ غیبت کردن از او فقط در خصوص همان گناهی که علنی (تجاهر) کرده، جایز است و نمیتوان تمام اسرار و گناهان پنهانی او را فاش کرد.
👌 تبصره: بیان گناهان پنهانی متجاهر به فسق جایز نیست، هر چند آن گناهان پنهان كوچكتر یا بزرگتر از گناه علنی و آشكار او باشند.
#گناه
🤔❓ گناهی كه مجوز غیبت كردن از فرد فاسق میشود، چه نوع گناهی است؟ تمام گناههان یا برخی؟
🌼✍️ منظور همهی گناهان است، صغیره و کبیره.
👌تبصره: گنهکار (هرچند همیشه گناه کند) اگر تجاهر به فسق نکند (یعنی علنی گناه نکند و نخواهد مردم گناهش را ببینند یا بفهمند)، غیبتش جایز نیست.
#گناه_سهوی
🤔❓ كسی كه در جمع سهوا كار بدی انجام داده، غیبتش جایز است یا خیر؟
🌺✍️ اگر شخصی سهوا گناهی را انجام دهد، غیبتش جایز نیست.
👌تبصره: گنهکاری که اباء دارد و راضی نباشد مردم گناهش را ببینند یا بفهمند، غیبتش جایز نیست.
#اشاعه_فحشاء
🤔❓چگونه غیبت كسی كه گناه علنی انجام میدهد، جایز است در حالیكه اینكار خود نوعی اشاعه فحشاء است؟
🍃✍️ غیبت كردن همان افشاى بدیهاست ولی حرمت غیبت در مواردی استثناء شده كه همه این موارد جنبه اجتماعى دارند؛ از نظر اسلام اهمیت جلوگیری از فسادی که در جامعه در حال انتشار است و افرادی را گرفتار میکند، اقوی از ملاک حرمت غیبت یک شخص است، در حدیثی آمده «قولوا فی الفاسق ما فیه كی تحذره الناس» عیب فاسق را بگوید تا مردم از او دوری بجویند، بنابراین برای اینکه جلوی فساد را گرفت، و دیگران بترسند اگر به سمت فساد بروند بیآبرو میشوند، غیبت کردن از او جایز است و این بخاطر اهمیت از بین بردن فساد است.
📚 امام مكاسب محرمه ج1 ص415 و 421 تا 424؛ خامنهای، رساله آموزشی ج2 درس20 ؛ سیستانی، توضیح المسائل، ج1 م 2272 و منهاج الصالحین ج1 م29؛ تبریزی منهاج الصالحین، ج 1، م 29 و استفتاءات جدید، ج 1، س 1002 و 1005 و ج2، س 1012 ؛ وحید، توضیح المسائل، م 2078 و منهاج الصالحین، ج2، م 29؛ بهجت، استفتاءات، ج 4، س 6464 و جامع المسائل، ج 2، ص 469 و 470؛ نوری، استفتاءات، ج2، س 883؛ مكارم، انوار الفقاهه، كتاب تجارت، ص283 و 285؛ مطهری، مجموعه آثار، ج 22، ص 316؛ دفتر مراجع.
2. مستند الشیعة فی احكام الشریعة، ج 14، ص 165؛ تفسیر مجمع البیان، ذیل آیة 11 تا 14 سوره مباركه حجرات.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
هدایت شده از علی گرجی
400-08-14 mohamadi ahkam pak konandegi baran~1.mp3
530.9K
📖 #زمزم_احکام
🔘 احکام پاک کنندگی باران
▫️حجت الاسلام و المسلمین محمدی
🔷🔸💠🔸🔷
هدایت شده از علی گرجی
400-08-15 mohamadi ahkam ezdevaj va khastegari~1.mp3
486.8K
📖 #زمزم_احکام
🔘 احکام ازدواج وخواستگاری
▫️حجت الاسلام و المسلمین محمدی
🔷🔸💠🔸🔷
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#موارد_جواز_غیبت
#غیبت_از_ظالم (دادخواهی).
#ظلم
🤔❓ظلم به چه معنا است و به چه چیزهای گفته میشود؟
🌺✍️ ظلم در مقابل عدل است، ظلم یعنى ضایع کردن حقوق مردم و تجاوز به حقوق دیگران.
#گفتن_ظلم
🤔❓اگر كسی به ما ظلمی كند و ما آن را پیش دیگران بازگو كنیم، غیبت است؟
🌼✍️ اگر مظلوم واقع شدهاید و حق شما پایمال شد، گفتن ظلم و ستم ظالم اشکالی ندارد و این غیبت جایز است، لایحِبُّ اللَّهُ الْجَهْرَ بِالسّوءِ مِنَ الْقَوْلِ الّا مَنْ ظُلِمَ. خداوند دوست ندارد كسى با سخنان خود، بدیهاى دیگران را اظهار كند؛ مگر آن كس كه مورد ستم واقع شده باشد.
👌 تبصره: طبق نظر آیات عظام وحید و تبریزی: مظلوم مطلقا میتواند نزد دیگران ظلمی را که به او شده، نقل نماید. ولی طبق نظر آیات عظام خامنهای، سیستانی، مکارم و بهجت: به قصد درخواست کمک ازدیگری میتواند بگوید.
#ظلم_به_دیگران
🤔❓ آیا فقط مظلوم میتواند غیبت ظالم را بکند؟ یا دیگران هم میتوانند؟
🌸✍️ فقط مظلوم میتواند نزد دیگران شکایت کند و ظلمی را که به او شده، نقل نماید.
👌 تبصره:
1. اگر میدانید شخص مسلمانی در کاری که قصد انجام آن را دارد، گرفتار ظالمی خواهد شد و آسیبخوردنش حتمی است، واجب است خیرخواهی کرده، و با گفتن حقیقت، ضرر را از او دفع کنید.
2. اگر فردی آشکارا ظلم میکند و ابایی ندارد (مانند زورگیران،) بخاطر متجاهر به فِسق بودن، غیبت او جایز است.
#رفتار_همیشگی
🤔❓ آیا با انجام یك بار رفتار ناعادلانه توسط شخصی، میتوان غیبت او را كرد، یا باید چندین بار تكرار كرده باشد؟
🌸✍️ اگر اینکار را سهوا انجام داده یا پشیمان شده و جبران کرده و دیگر مرتکب آن رفتار ناعادلانه نشده، گفتنش جایز نیست.
#توقعات_شخصی
🤔❓اگر كسی ما را خوب تحویل نگرفته باشد، آیا به ما ظلم کرده و میتوانیم به دیگران بگوییم؟
🌺✍️ خوب تحویل نگرفتن و برخورد سرد و امثال آن تا زمانیکه توهین آمیز نباشد، عیب محسوب نمیشود و گفتن آن غیبت نیست مثلا فردی که عجله دارد اگر فقط جواب سلام شما داد ولی احوال شما را نپرسید این عیب نیست.
👌تبصره: اگر به صورتی بیان کنید که عیب پنهان او برای دیگران آشکار شود مثلا بگوید: فلانی اخلاقش بد است و با دیگران بد برخورد میکند، غیبت محسوب میشود.
#بیان_تنفر
🤔❓ قبلا اشتباهی مرتکب شدم و یك نفر فهمید و آبرویم رو همه جا برد آیا اینكه من در برخی جاها میگویم از فلانی بدم میاد غیبت است؟
🍃✍️ صرف اینكه بگوید از فلانی بدم میاد غیبت نیست اما باید دقت داشت اگر اینكار شما باعث اشاعه فحشاء و فساد شود یعنی با این گفتهی شما مخاطبینتان به یاد گناه شما بیفتند، حرام و معصیت است.
👌 تبصره: هر كاری كه باعث اشاعه فساد و فحشاء شود یعنی اخلاق جامعه را فاسد و عقاید آنها را متزلزل كند، اعم از اینكه با نوشتن، خواندن، گفتن، فیلم و ...باشد، حرام است.
📚 امام، مكاسب المحرمة، ج1، ص415 تا 426 و خامنهای، رساله آموزشی، ج 2، درس20؛ مکارم، احکام ویژه، م10 و استفتاءات، ج 1، س 1758 و انوار الفقاهه، كتاب تجارت، ص156و286 و287؛وحید، توضیح المسائل، ص 401، ش 42 و مساله 2078 و منهاج الصالحین، ج2، م 29؛ تبریزی، استفتاءات جدید ج2، س1549 و 1007 و صراط النجاة، ج 8، ص 230 و منهاج الصالحین، ج 1، م 29؛ بهجت، جامع المسائل، ج2، ص 468؛ سیستانی، توضیح المسائل، ج 1، م 2224 و2272
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤️بسم الله الرحمن الرحیم ❤️
#احکام_غیبت
#مقابله_به_مثل
🤔 ❓فردی پشت سرم غيبت کرده، از این کارش رنجيدم ، آیا میتونم مقابله به مثل کنم و پشت سرش حرف بزنم و غيبت كنم؟
🌺✍️ میتوانید پیش دیگران شکایت و تظلم کنید که فلان شخص غیبتم را کرده اما گفتن عیبهای دیگر او جایز نیست.
👌 تبصره:
1. باید یقین داشته باشد غیبت شده و شنیدن از بعضی افراد که شاید دروغ بگویند یا یک کلاغ چهل کلاغ کنند، کافی نیست.
2. غیبت نوعی ظلم به غیبت شونده است یکی از حقوق افراد این است که حق دارند عیبهای پنهانشان از دیگران مخفی بماند.
3. غالبا مقابله به مثل کردن منجر به این میشود که آن فرد جریتر شده و غیبتهای بیشتر پشت سر شما انجام دهد، باید دقت داشت در برخی موارد سکوت موثرتر است:
مدعی گر به رُخت تیغ کشید هیچ مگو
بُرش کم محلی تیزتر از شمشیر است...
📚 امام، مكاسب محرمه، ج 1، ص 413؛ خامنهاي، رساله آموزشي، ج 2، درس 20؛ مكارم، احكام ويژه، م 8 و10 و استفتاءات، ج1، س 552؛ سيستاني، توضيح المسائل، ج 1، م 2272 و منهاج الصالحين، ج1، ص18؛ وحيد، توضيح المسائل، م 2078؛ صافي، 300 پرسش، ج1، س 286؛ تبريزي، منهاج الصالحين، ج1، ص 13و استفتاءات جديد، ج 1، س 1002؛ بهجت، جامع المسائل، ج 2، ص 468؛ دفتر مراجع.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
هدایت شده از علی گرجی
400-08-19 mohamadi taghlid~1.mp3
665.8K
📖 #زمزم_احکام
🔘 احکام تقلید
▫️حجت الاسلام و المسلمین محمدی
⏱19 آبان 1400
🔷🔸💠🔸🔷
❤️بسم الله الرحمن الرحیم ❤️
#احکام_غیبت
#ظلم_دو_طرف
🤔❓توی يه دعوا و بحثي هر دو طرف به يكديگر توهین کردن و حرفهای بدی زدن، آيا هر كدام ميتواند اين موضوع را نزد دیگران بگوید، با اينكه خودش نيز مقصر بوده، آيا اين غيبت است؟
🌸✍️ گفتن جملاتی که دلالت بر عیب طرف دیگر نمیکند مانند: با او جروبحث کردم یا بین ما برخورد لفظی بوجود آمد یا با او دعوا کردم و ... غیبت نیست؛ همچنین گفتن پیش کسی که میخواهد مشکل شما را حل کند یا بین شما صلح ایجاد کند اشکالی ندارد، ولی گفتن پیش دیگران که ماجرا را نمیدانند اگر عیب پنهان او را بیان کنید مانند زود جوشآورد و عصبی است، بیتربیت است، خیلی وحشی است و ...، غیبت است.
📚 امام، مكاسب محرمه، ج 1، ص 413؛ خامنهاي، رساله آموزشي، ج 2، درس 20؛ سيستاني، توضيح المسائل، ج 1، م 2272 و منهاج الصالحين، ج1، ص18؛ مكارم، احكام ويژه، م 8 و10 و استفتائات، ج1، س 552؛ وحيد، توضيح المسائل، م 2078؛ صافي، 300 پرسش، ج1، س 286؛ تبريزي، منهاج الصالحين، ج1، ص 13و استفتائات جديد، ج 1، س 1002؛ بهجت، جامع المسائل، ج 2، ص 468؛ دفتر مراجع.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤️بسم الله الرحمن الرحیم ❤️
#احکام_غیبت
#خوش_برخورد_یا_چاپلوسی
🤔❓اگر كسی از روی زرنگی همیشه توی جمع با چاپلوسی خودش رو از بقیه بهتر نشان بدهد و این رفتار برای آدم ناراحت كننده باشد گفتن این رفتار برای دیگران غیبت است؟
🌸✍️ چاپلوسی یک صفت ناپسند است، به معنای تملق و با نرمی صحبت کردن به همراه پایین آوردن خود و بالا بردن مخاطب و به زبان گفتن کلماتی که در قلب، اعتقادی به آنها ندارد؛ اگر فقط شما میدانید چاپلوسی میکند، گفتنش جایز نیست اما اگر مکشوف عرفی است یعنی اغلب مردم میدانند این شخص دچار این عیب است؛ (اگرچه عدهای هم بی اطلاع باشند) گفتن آن اشکال ندارد.
👌 اما اگر منظور این است که در روابط با دیگران گرم برخورد میکند و دیگران را تحویل میگیرد و خوش برخورد است و با زبان نرم و گفتار خوش در دل این و آن جا باز میکند اینها عیب نیست بلکه صفت پسندیده است و نسبت دادن چاپلوس به ایشان تهمت است و حق ندارید پشت سر او بدگویی کنید.
📚 امام، مكاسب محرمة ، ج1، ص 397 و 400؛ خامنهاي، رساله آموزشي، ج 2، درس 17؛ تبریزی، إرشاد الطالب إلى التعليق على المكاسب، ج1، ص 193؛ مکارم، أنوار الفقاهة، كتاب التجارة، ص 276 و 286؛ بهجت، جامع المسائل، ج2، ص 470. مجمع البحرين؛ ج 5 ؛ ص236 المَلَقُ محركة: الود و اللطف، و أن يعطي في اللسان ما ليس في القلب. و الفعل كفرح و قد يطلق المَلَقُ و التَّمَلُّقُ على التودد و التلطف و الخضوع التي يطابق فيها الجنان اللسان.
💐 پيغمبر خدا (صلى الله عليه و آله و سلم) فرمودهاند: « لَيْسَ مِنْ أَخْلَاقِ الْمُؤْمِنِ الْمَلَقُ إِلَّا فِى طَلَبِ الْعِلْم»، از اخلاق مؤمن تملّق و چاپلوسى نيست مگر در به دست آوردن علم و دانش كه سزاوار است براى معلّم و عالم تملّق و فروتنى نمود. بحار الأنوار، ج 2، ص 45.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
هدایت شده از علی گرجی
400-08-22 mohamadi ahkam safarhaye ziyarati.mp3
2.46M
📖 #زمزم_احکام
🔘احکام سفر های زیارتی
▫️حجت الاسلام و المسلمین محمدی
⏱22 آبان 1400
🔷🔸💠🔸🔷
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#فرق_غيبت_با_درددل
🤔 ❓ فرق بين غيبت كردن و دردل كردن چيست؟
🌺 ✍️ غیبت بیان عیب پنهان مومن است اما درددل بیان مشکلات و غم و غصه زندگی است اگر در درددل کردن عیب پنهانی مومن را بگوید که شنونده از آن عیب خبر نداشته، غیبت است.
💠 چند نمونه از درد دل که غیبت محسوب نمیشود:
☘️ 1. گفتن مشکلات اقتصادی
🌱 2. گفتن بیماریهای خودش (نه افراد خانواده)
🍃 3. گفتن مشکلات خانه که مربوط به اشخاص نیست مانند: سرمایش و گرمایش، وجود حیوانات مثل مورچه، سر و صدای اتومبیل و خیابانهای اطراف و ...
🌿 4. آرزوها و اهدافی که به آنها نرسید.
☘️ 5. اشتباهاتی که مرتکب شده مثل انتخاب شغل نامناسب و ...
📚 امام، استفتاءات، ج 2، ص 619، س 9 و 13؛ خامنهاي، رساله آموزشي، ج 2، درس 17 و 20؛ سيستاني، توضيح المسائل، ج1، م 2264 و 2266 و منهاج الصالحين، ج 1، ص 16، م 29؛ مكارم، استفتاءات، ج1، س 552؛ بهجت، استفتاءات، گناهان، س 1914؛ تبريزي، استفتاءات جديد، ج 2، س 1010 و منهاج الصالحين، ج 1، ص 11، م 29؛ وحيد، توضيح المسائل، م 2078 و منهاج الصالحين، ج2، م 29.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
400-08-24 mohamadi adab namaz emamzadegan.mp3
2.57M
📚 فقه و زندگی
#سه_امامزاده_دارای_زیارتنامه_مأثوره
حجت الاسلام و المسلمین محمدی
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#محض_درد_دل
🤔❓ خانواده شوهرم بین عروسها عدالت را رعایت نمیکنند و تبعیض قائل میشوند، اگر هنگام درددل کردن این موضوع را به دیگران بگویم، آیا غیبت است؟
🌺✍️ تفاوت برخورد و برآورده نشدن برخی توقعات و انتظارات، متاثر از عواملی زیادی است مثلا اگر پدر شوهری برای یک عروس خود وسیلهی بخرد و برای دیگری نخرد، شاید بخاطر وضعیت مالی آن زمان او باشد نه بخاطر تبعیض، لذا تا به یقین نرسیدهاید، نسبت دادن ظلم و بدی به آنها جایز نیست.
👌 تبصره: صرف اینکه بگوید برای او این را خرید و برای من نخرید (اگر از اسرار خانواده نباشد) اشکالی ندارد.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
هدایت شده از علی گرجی
400-08-25 mohamadi reayat hoghugh valedayn.mp3
2.48M
📖 #زمزم_احکام
🔘رعایت حقوق والدین
▫️حجت الاسلام و المسلمین محمدی
⏱25 آبان 1400
▪️◾️🔳◾️▪️
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#وظایف_گوینده_و_شنونده_غیبت
🔹گوینده:
🌱 توبه
🌱 استغفار
🌱 حلالیت گرفتن
🔸شنونده:
🌱 توبه
🌱 استغفار
🌱 حلالیت گرفتن
🌱 نهی از منکر
🌱 رد غیبت
👌 چند نکته:
1. گوینده 3 وظیفه دارد و شنونده 5 وظیفه
2. حلالیت گرفتن و رد غیبت اختلافی است.
3. توبه یعنی پشيمانى از گناه و ترک گناه.
4. استغفار یعنی درخواست بخشش گناهان از خداوند.
5. رد غیبت یعنی نفی کردن نسبتی که به غیبت شونده میدهند مثلا وقتی گفته میشود " فلانی مال ناحق خورده" بگویم شاید معامله کرده و حلال بوده.
6. رد غيبت با نهي از منكر فرق دارد.
7. نهی از غیبت فقط تذکر زبانی نیست بلکه روشهای مختلفی دارد.
8. براي جبران غيبت، صدقه دادن لازم نيست.
9. به صرف تمجيد و تحسين از فردی که غیبت شده، گناه غيبت جبران نميشود.
توضیحات ان شاء الله در جدولهای آینده بیان خواهد شد.
📚 امام، مكاسب محرمه ج1 ص 475 و استفتاءات ج2 ص620 س16و21 و ج3 ص588 س58 و59؛ خامنهاي، رساله آموزشي ج2 درس 19 و اصطلاحات فقهی؛ العروة الوثقى ج1 ص 370؛ صافي، توضيح المسائل م2826؛ تبريزي، توضيح المسائل م2824 و استفتائات، ج1 س1004 و 1006؛ فاضل، استفتائات ج1 س982؛ نوري، استفتائات ج2 س530؛ مكارم، احكام ويژه م11 و انوار الفقاهه، كتاب تجارت، ص 292؛ بهجت، جامع المسائل ج2، ص 471 و استفتائات، ج4 س 6475 و 6478؛ سيستاني، توضيح المسائل ج1م 2271؛ وحيد، توضيح المسائل، م 2078.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
400-08-28 mohamadi ahamiyat yadgiri ahkam eslami.mp3
2.24M
📖 #زمزم_احکام
🔘 اهمیت یادگیری احکام اسلامی
▫️حجت الاسلام و المسلمین محمدی
⏱28آبان 1400
🔷🔸💠🔸🔷
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#وظایف_گوینده_و_شنونده_غیبت
#غیبت_و_حلالیت_گرفتن
🤔❓اگر گوینده یا شنونده غیبت باشیم، باید از غیبت شونده حلالیت بطلبيم؟
💠✍️ آيات عظام: امام، تبريزي، صافي، فاضل و سیستانی: لازم نيست.
👌 تبصره: آية الله سيستاني: اگر غیبت دارای توهین باشد بنابر احتیاط، لازم است حلالیت بگیرد با دو شرط 1. حلالیت جبران هتک حرمت و توهین را کند 2. حلالیت طلبیدن مفسده نداشته باشد.
💠✍️ آيات عظام: خامنهاي، مكارم، نوري، بهجت و وحید:
اگر امكان ندارد (مثلا آدرس غیبت شونده را ندارد یا وفات کرده) یا مفسده دارد (باعث ايجاد اختلاف، ناراحتي و تيرگي روابط، ميشود یا غیبت شونده نامحرم باشد) لازم نيست ولی در صورتیکه امكان دارد و مفسده ندارد بايد از غيبت شونده حلاليّت بطلبد.
👌 تبصره:
🔸 آية الله وحيد: بنا براحتياط واجب حلالیت بگیرد.
🔹 آیت الله مکارم: گوینده باید حلالیت بگیرد ولی شنونده مستحب است حلالیت بگیرد.
📚 امام، استفتائات ج2 ص620 س16 و21 و ج3 ص588 س58 و59؛ خامنهاي، رساله آموزشي ج2 درس 19؛ صافي، رساله م2826؛ تبريزي، رساله م2824 و استفتائات ج1 س1004 و 1006؛ فاضل، استفتائات ج1 س982؛ نوري، استفتائات ج2 س530؛ بهجت، جامع المسائل ج2 ص471 و استفتائات ج4 س6475 و 6478؛ سيستاني، رساله ج1 م 2271؛ وحيد، رساله م 2078؛ مكارم، احكام ويژه م11 و انوار الفقاهه، كتاب تجارت ص292 و جامع المسائل، طلب حلالیت شنونده غیبت.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#حلالیت_گرفتن
#حق_الله
🤔❓ آيا غيبت علاوه بر حق الله، حق الناس هم هست؟
💠✍️ در اینکه غیبت علاوه بر حق الله، آیا حق الناس هم هست، اختلاف است برخی آن را حق الله محض میدانند و برخی علاوه بر آن حق الناس هم میدانند، و لذا حلالیت طلبیدن را نیز لازم میدانند.
#حلالیت_و_خجالت_کشیدن
🤔❓اگر بخواهيم از فردي كه غيبتش را كرديم حلاليت بگيريم، ولي خجالت بكشيم چه كار كنيم؟
🌺✍️ آيات عظام: امام، تبريزي، صافي و فاضل و سیستانی: حلاليت طلبيدن لازم نيست ولي بايد توبه و استغفار كنيد.
🌼 ✍️ آيات عظام: خامنهاي، مكارم، نوري، بهجت، سيستاني و وحيد: خجالت عذر نيست و بايد رضايت او را به دست آوريد البته لازم نيست بگويد پشت سر شما غيبت كردم بلكه مىتوانيد به صورت كلى حلاليت بطلبيد و اگر امكان جلب رضايت ندارد، براى آنها استغفار كنيد.
📚 امام، مكاسب محرمه، ج1 ص 476 و استفتائات ج3 ص587 س 58 و59؛ خامنهاي، رساله آموزشي ج 2 درس19؛ فاضل، استفتائات ج1 س982 و 1889 و ج2، س 310؛ مكارم، احكام ويژه م11 و انوار الفقاهه كتاب تجارت ص289 و 292؛ بهجت، جامع المسائل ج2 ص 471 و استفتائات، ج4 س 6475 و 6478؛ صافي، توضيح المسائل، م 2826؛ تبريزي، توضيح المسائل م 2824 و استفتائات، ج 1، س 1004 و 1006؛ نوري، استفتاءات، ج 2، س 530؛ سيستاني، توضيح المسائل، ج 1، م 2271؛ وحيد، توضيح المسائل، م 2078.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#حلالیت_گرفتن
#شنیدن_غیبت
🤔❓اگر ما فقط شنونده غیبت باشیم و به شنیدن آن به هیچ وجه راضی نباشیم، آیا از فردی كه غیبتش شده، باید حلالیت بگیریم؟
🌺✍️ آیات عظام: امام، تبریزی، مکارم، صافی، فاضل و سیستانی: حلالیت طلبیدن لازم نیست ولی باید توبه و استغفار كنید.
🌼✍️ آیات عظام: خامنهای، نوری، بهجت و وحید: باید توبه و استغفار كنید و اگر امكان دارد و باعث پیامدهای بدی مانند ایجاد اختلاف، ناراحتی و تیرگی روابط نمیشود باید از غیبت شونده حلالیت بطلبید.
#ناراحت_شدن_غیبت_شونده
🤔❓ گاهی اوقات از فردی غیبت میشنویم وقتی که پیش فرد غیبت شونده میرویم و حلالیت میطلبیم، در ظاهر قبول میكند ولی از آثار چهره و رفتارش معلوم است كه ناراحت و دلگیر است، در این صورت چه کنیم؟
💠✍️ به طور طبیعی انسان دوست ندارد غیبتش را بکنند و دیگران عیب و نقصش را بفهمند و اگر بداند عیوب او در جای بیان شده ناراحت میشود، ولی با حلال كردن غیبت دیگر چیزی به عهده شما نیست.
تبصره:
🔹 1. اگر حلالیت طلبیدن سبب اختلاف و ناراحتی میشود، لازم نیست اینكار را انجام دهید و فقط توبه و استغفار نماید.
🔸 2. طبق نظر آیات عظام: امام، تبریزی، صافی، فاضل و سیستانی: حلالیت طلبیدن لازم نیست ولی باید توبه و استغفار كند.
📚 امام، استفتائات، ج 2، ص 620، س 16 و 21 و ج 3، ص 588، س 58 و59؛ خامنهای، رساله آموزشی، ج 2، درس 19؛ صافی، توضیح المسائل، م 2826؛ تبریزی، توضیح المسائل، م 2824 و استفتائات، ج 1، س 1004 و 1006؛ فاضل، استفتائات، ج 1، س 982؛ وحید، توضیح المسائل، م 2078؛ مكارم، احكام ویژه، م 11 و انوار الفقاهه، كتاب تجارت، ص 292 و جامع المسائل، طلب حلالیت شنونده غیبت؛ نوری، استفتائات، ج 2، س 530؛ بهجت، جامع المسائل، ج 2، ص 471 و استفتائات، ج 4، س 6475 و 6478؛ سیستانی، توضیح المسائل، ج 1، م 2271.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤بسم الله الرحمن الرحیم❤
#احکام_غیبت
#حلالیت_گرفتن
#غیبت_شونده_نامحرم
🤔❓ اگر شخصی كه از او غیبت كردیم یا شنیدیم، نامحرم باشد، لازم است از او حلالیت بگیریم؟
🌺✍ آیات عظام: امام، تبریزی، صافی، فاضل و سیستانی: لازم نیست ولی باید توبه و استغفار كنید.
🌼✍ آیات عظام: خامنهای، مكارم، نوری، بهجت و وحید: اگر موجب مفسدهاى مانند ارتباط با نامحرم شود، لازم نیست ولی باید توبه و استغفار كنید.
#ناراضی_شدن_پس_از_بخشش
🤔❓ غیبت فردی را کردم و رفتم از او حلالیت گرفتم و مرا بخشید، اما بعد از مدتی میگوید كه از من راضی نیست و به من حلالیت نمیدهد، تكلیفم چیست؟
🌺✍ بعد از عفو و بخشش دیگر حقی به عهده شما ندارد و به حرفش گوش نكنید.
👌 تبصره: در حقوق بعد از بخشیدن (ابراء ذمه) دیگر نمىتواند مطالبه نماید و حق بازگشت (رجوع) ندارد.
#غیبت_از_فرزند_و_پدر
🤔❓ اگر بگویم فرزند فلان شخص آدم بدی است باید از پدرش حلالیت بگریم یا از خود فرزند؟
🌺✍ از خود فرزند باید حلالیت گرفت نه از پدرش البته اگر غیبت باعث اذیت و آزار پدرش شود مثلا باعث بیآبروی پدر شود، باید از پدرش هم بخاطر اذیت و آزار رضایت طلبید.
👌 تبصره:
🌱 1. اگر در واقع ذکر عیب فرزند ذكر عیب از خود پدر است مثلا گفته شود این فرزند خوب تربیت نشده یا پدر بالای سرش نبوده غیبت پدر محسوب میشود و از پدر هم باید رضایت طلبید.
🍃 2.اگر این بدی و عدم تربیت علنی باشد و همه آن را بدانند گفتنش غیبت نیست.
🌿 3. طبق نظر حضرت امام، تبریزی، صافی، فاضل، حلالیت طلبیدن برای غیبت لازم نیست.
📚 امام، استفتائات ج2 ص288 س22و23 و ص620 س16و21 و ج3 ص588 س58 و59؛ خامنهای، رساله آموزشی ج2 درس19؛ صافی، رساله م2826 و جامع الاحكام ج2 س2083؛ تبریزی، رساله م2824 و استفتائات جدید ج1 س1004 و1006 و ج2 س2044؛ فاضل، استفتائات ج1 س982 و ج2 س864؛ مكارم، احكام ویژه م11 و انوار الفقاهه كتاب تجارت ص292؛ نوری، استفتائات ج2 س530؛ وحید، رساله م 2078؛ سیستانی، رساله ج1، م2271 و منهاج الصالحین ج1 م29؛ بهجت، استفتائات ج3 س4522 و 4523 و ج4 س6478.
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
هدایت شده از علی گرجی
❤ بسم الله الرحمن الرحیم❤
#احکام_غیبت
#وظیفه_شنونده_غیبت
#دفاع_از_غیبت_شونده (رد غیبت)
🔷🌺 رد غیبت یعنی رد کردن کلامی که غیبت کننده به غیبت شونده نسبت میدهد؛ مثلا وقتی گفته میشود: " فلانی مال ناحق خورده " بگوییم "از کجا معلوم ، شاید معامله کرده یا شاید حلال بوده است."
👌✍ نکته اساسی این کار در این است که چون زندگی بر پایه روابط اجتماعی است، بدبینی و بدگمانی های افراد باعث تیره و تار شدن فضای جامعه، خوار و کوچک شدن مردم در نظرها تولید نفاق و دودستگی و رفتن محبت از دلهای مؤمنین نسبت به یکدیگر میشود. از این رو باید رد غیبت کرد و اصل را بر صحت عمل افراد گذاشت.
#فضیلت_رد_غیبت بسیار است و آن را کسی میفهمد که میخواهد آبروی خودش در نبودنش نزد أهل ایمان محفوظ باشد.
👌 تبصره:
🍃۱- طبق نظر اکثر مراجع رد غیبت واجب است ولی طبق نظر آیات عظام امام، مکارم سیستانی: مستحب است.
🌿۲_ رد غیبت غیر از نهی از منکر است رد غیبت دفاع از غیبت شونده است ولی نهی از منکر منع کردن از ادامه دادن کار حرام (غیبت کردن) است.
🍀۳- رد غیبت واجب فوری است و نمیتوان آن را بعدا (مثلا بعد از گذشت چند ساعت) انجام داد.
🌼 ۴- در مواردی که غیبت حلال است، رد غیبت لازم نیست.
📚 امام مکاسب محرمه ج ۱ ص۴۶۷ تا ۴۷۱؛ خامنهای رساله آموزشی ج ۲ درس ۱۹؛ مکارم انوار الفقاهه کتاب تجارت ص ۲۹۳ و ۲۹۴؛ سیستانی رساله ج ۱ م ۲۲۷۰؛ وحید منهاج ج ۲م ۲۹؛ تبریزی منهاج ج۱ م ۲۹ و صراط النجاه ج۶ س ۱۱۹۲ و ۱۱۹۴ و استفتائات جدید ج۱ س ۱۰۰۳ و ج ۲ س ۱۹۸۷؛ بهجت استفتائات ج۲ س ۲۱۶۵ و ج ۴ س ۵۰۳۶ و جامع المسائل ج ۲ ص ۴۷۰
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
❤️بسم الله الرحمن الرحیم❤️
#احکام_غیبت
#پول_جریمه
🤔❓برای کنترل غیبت در منزل جریمه تعیین شد که هر کس به ازای هر غیبت ۵۰۰ تومان در ظرفی بگذارد که بسیار موثر بود، حالا با این پول جمع شده چه بکنیم؟
🌾✍ اگر برای مصرف خاصی معین نکردید میتوانید آنرا به هر مصرفی که خواستید برسانید و اگر برای مصرف خاصی در نظر گرفته شد مثلاً جهت فقرا باید به همان مصرف برسانید.
#شرط_غذا
🤔❓اگر شرط کنیم که هرکس غیبت کرد باید هزینه یک وعده غذای بقیه را بپردازد، شرط بندی و حرام است؟
🌺✍ بله شرط بندی است و شرط بندی تنها در مورد تیراندازی و اسب سواری حلال است و در مواردی دیگر جایز نیست.
👌 شرط بندی مطلقاً جایز نیست حتی برای اعضای خانواده مگر در مسابقات اسب سواری و تیراندازی آن هم در بین مسابقه دهندگان نه تماشاچیان و دیگر افراد.
📚خامنهای، اجوبه س ۱۱۲۴؛ سیستانی، سایت پرسش و پاسخها؛ مکارم، پیک احکام م ۵۵۶ و استفتائات جدید جلد ۳ سوال ۱۸۴۳؛ صافی، ۳۰۰ پرسش جلد ۱ سوال ۲۶۴؛ تبریزی، استفتائات جدید جلد دو سوال ۱۷۵۰؛ فاضل، استفتائات جلد یک سوال ۱۵۶۴
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1
#احکام_غیبت
#رد_غیبت_و_امر_به_معروف
#سکوت_بعد_از_غیبت
🤔❓اگر شخصی در حضور ما غیبت کند و ساکت شود یا بحث عوض شود آیا نیاز است از غیبت شونده دفاع کنیم با توجه به اینکه احتمال میدهیم در صورت دفاع او دوباره غیبت کردن را از سر میگیرد؟
🌻✍اگر در موردی بدانید یا احتمال عقلایی بدهید که امر به معروف تاثیر نمی گذارد بلکه نتیجه عکس میدهد و باعث اصرار آن فرد بر گناه می شود امر به معروف و نهی از منکر واجب نیست.
#شرایط_بد_روحی
🤔❓گوش دادن به غیبتهای فردی که از نظر روحی در شرایط خوبی نیست و دفاع از غیبت شونده یا گوش نکردن به آن باعث بدتر شدن حال غیبت کننده و ایجاد نزاع میشود، چه حکمی دارد؟
🍃✍اگر شنونده در وضعیتی است که نمیتواند از مجلس بلند شود یا رد غیبت کند بخاطر اینکه مفسده دارد یا بسیار دشوار است مانند جایی که باعث ایجاد نزاع میشود، در این صورت شنیدن اشکالی ندارد.
👌تبصره اگر غیبتهای این فرد از موارد جواز باشد مثلاً در دل و شکایت نزد شما آورده که میتوانید مشکل او را حل کنید یا برای مسئله مهمی مانند مشورت و اصلاح ذات البین باشد شنیدن اشکالی ندارد.
📚توضیح المسائل مراجع مسئله ۲۷۹۱؛ امام استفتائات جلد ۲ صفحه ۶۱۸ سوال ۶ و تحریر الوسیله امر به معروف، گفتار در شرایط وجوب، شرط دوم مسئله ۱۷؛ خامنه ای احکام موضوعی امر به معروف و رساله آموزشی جلد ۲ درس ۱۹؛ سیستانی توضیح رساله جلد ۱ مسئله ۲۲۷۰
#احکام_نموداری
https://eitaa.com/joinchat/1704656951C26f5cc23f1