░▒▓ عصر اینترنت_نسل اینترنت ▓▒░
🔹 شگفتیهای بسیاری در مورد تفاوتهای عظیم عصر اینترنت و نسل اینترنت با نمونههای عصری و نسلی پیش از آن شنیدهایم؛ و شکایات فراوانی هم از اینکه آن چه بر بشر خصوصاً کودکان و #نوجوانان در این دوره میرود، اصلاً چیز خوب و خوشآیندی نیست و باید به حال آن فکری کرد.
من خودم هم از اینکه گاهی کسانی را میبینم که در مواقعی مثل سر میز غذا یا در یک جلسۀ گفتگو هم حتی در گوشی خود فرورفتهاند، احساس خوبی ندارم. حتی شاید بتوانم اعتراف کنم که از غرقگی خودم هم در موجهای متصل ریلز یا هر چیز سرگرمکنندۀ دیگری در نِت گاهی شرمنده میشوم. هر آن چیزی که ما را از اتصال و صمیمیت کافی با طبیعت، با جامعه، با نزدیکان، و با شخص خودمان مانع شود، لابد چیز خوبی نیست و بسا که ضایعاتی به بار آورد.
╰┈➤
✅ نخست به این توجه کنیم که آن چه در تفاوت عصر اینترنت و دورههای دیگر گفته میشود دچار اغراق است. به گمانم بدیهی است که تغییراتی که از یک قرن قبل از ظهور شبکههای وب در جهان روی داد، از جهات بسیاری، بسیار مهمتر بود. اما، فارغ از تفاوت بر سر کوچکی و بزرگی تحولات مربوطه، در مورد جنبههای بد و زیانمند دنیای صنعتی هم کمتر از اینترنت هشدار داده نشد.
در این شکی نیست، که هرچیزی، تقریباً یا تحقیقاً، حسنی و عیبی دارد، و مهم این است محسنات آن بر عیوبش بچربد و مهمتر از این حتی، اینکه اصلاً کنار گذاشتن آن یا پرهیز جدی از خطرات و زیانهایش شدنی باشد.
⁉️یکی از خویشان جوان، در فضایی که چند نفر از ما دور هم نشسته و هر کس در گوشی خود بود، پرسید: قبلاً که این نبود مردم چکار میکردند؟
البته که برخی کارها که میکردند همانی است که امروزه از کم و کسر آن نگران و نالانیم. از جمله اتصال بیشتر و عمیقتر با طبیعت و خویش و همسایه و کسب تجربههای آغازین کودکانه حتی از عرصهی بازی در کوی و برزن.
🔸 ولی فقط این نبود؛ به گمان من حتی بیشترش هم این نبود. کم نبود که بچهها با همین رفتن به کوچه و طبیعت برای بازی و به قول امروزیها اکسپلور، خود و همالانشان [هم ترازانشان] را در معرض خطر قرار میدادند. سرهای شکسته، صورتهای آسیبدیده، در چاه افتادگی، سوختگی، آزار حیوانات و مواردی از اینها بدتر، اتفاقاتی بود که بسا بر اثر همین سرگرم نبودن بچهها در محیط خانه روی میداد.
در مورد بزرگترها هم ماجرا خیلی بهتر نبود. سر به سر گذاشتن و تمسخر و غیبت و ادعاهای گزاف و نقالی خاطرات دروغ و معرکهگیری، یا هم سر رفتگی حوصله و خاموشی و بُق کردگی و غرقگی در فکرِ حسرات قدیم و انواع فساد و شرارت ناشی از بیکاری هم بود که اگر اینک #اینترنت و گوشی بخشهایی از آن را منتفی کند باید جزو محسنات آن بر شمرد.
╰┈➤
‼️بعضی چنان از غور بیش از حد کودکان و نوجوانان در شبکههای وب مینالند که گویی پنجاه یا صد سال پیش همسالان آنها اغلب در حال مطالعه و کوشش و کشف و همیاری و نیکوکاری بودند!
اینطور نبود. انبوهی از در و دعواها چه میان همسایهها و چه درون خانه ناشی از "شیطنت" بچهها بود که اینک نیست یا خیلی کمتر است. بسیاری از سر کوچه ایستادنها و متلک گفتنها و یقهکشیها و بد و بیراه گوییها میان جوانان، جدای از سطح پایین فرهنگ، یک قسم هم لابد محصول دنیای محروم از سرگرمی اینترنتی بود. همین الان هم گوشی و اینترنت از مردم گرفته شود، لزوماً فقط چیزهای خوب جایگزین آن نمیشود. پس شکر و شکايت از آن بهتر است مخلوط باشد.
🤔باری، با فرض اینکه دنیای اینترنت زیانهایی هم دارد و گاهی جدی، پرسش این است که در مقابل آن چه میتوان کرد؛ و پاسخ اینکه هیچ.
البته هیچ هیچ که نه. در مقام #تربیت و توصیه و اخلاق و اعتدال، همچون در همه موارد دیگر در اینجا هم میتوان و میباید کوشید. اما اینکه در طمع یک راه حل "اساسی" (لابد خداحافظی با آن و برگشت به اعصار پیشامدرن) زبان خود و گوش دیگران را بفرساییم ترسم بیهوده باشد.
✍مرتضی مردیها
≡───────────
🌐رسانهتخصصیمعماریهویتنوجوان
عضو شوید 👈
🧩@first_identity
📵محتوای بیارزش آنلاین
تماشای محتوای بیارزش در #تیک_تاک، #اینستاگرام و...
🔎کلمه Brain Rot، کلمه سال 2024 دانشگاه آکسفورد دقیقا به همین موضوع داره اشاره میکنه.👇👇👇
https://corp.oup.com/news/brain-rot-named-oxford-word-of-the-year-2024/
≡───────────
🌐رسانهتخصصیمعماریهویتنوجوان
عضو شوید 👈
🧩@first_identity
#ایران
🔹ایرانیان باستان حدود ۵۰۰۰ سال پیش کهنترین #انیمیشن جهان را با کشیدن این جام سفالی که متعلق به #تمدن شهرِ سوخته در استان سیستان و بلوچستان است، داستان کوتاه یک بزِکوهی را تعریف میکند که برای خوردن برگ درخت به سمت آن میپرد.
🖇ساخت ویدیو، اثر مقداد اخوان
≡───────────
🌐رسانهتخصصیمعماریهویتنوجوان
عضو شوید 👈
🧩@first_identity