و امّا در ادامه ی مطالب به یکی دیگر از اصول ششگانه سلامتی از منظر طب سنتی ورود پیدا می کنیم و آن هم موضوع #هوا است.
☁️اولین نیازی که در تدابیر ضروری حفظ سلامتی به آن پرداخته شده، هوا است. هوایی که ما تنفس می کنیم در تمامی وجود ما و در تک تک سلول های بدن اثر می گذارد.⛅️
بدن انسان وابسته به 3نیروی طبیعی🏝 و حیوانی 🐃و نفسانی 💀است که این نیروها به وسیله روح کار خود را انجام میدهند و ماده روح نیز هواست.
حکیم جرجانی 👨🎓در ذخیره خوارزمشاهی📙 درباره ضرورت هوا این طور میگوید که بدن انسان از اخلاط چهارگانه منشأ میگیرد و هوا یکی از آنهاست و هیچ کدام از این اصول 6گانه به اندازه هوا بر انسان مؤثر نیست.
این اوج درایت و تدبیر و دور اندیشی بزرگان طب ما را می رساند که چگونه در این مهم مداقه کرده اند.
✳️ خصوصیات #هوای_مطلوب از دیدگاه طب سنتی :
1️⃣ آزاد باشد و بین سقف و دیوارها محبوس نباشد.(به شرط سلامت هوای بیرون.)
2️⃣ صاف و پاکیزه باشد.
3️⃣ عاری از موادّ خارجی باشد.(دود و بخار و …)
4️⃣ بخار مسیل ها، جنگل ها، کشتزارها، گردشگاه ها و … با آن مخلوط نشده باشد.
5️⃣ گاهگاهی نسیمی در آن بوزد.
6️⃣ هوای زیر و اطراف درختهایی مثل گردو و انجیر و کشتزارهای کلم، برای تنفّس، بسیار نامناسب است.
7️⃣ هوای زمین های پست و هوای محبوس بین درّه ها که به سرعت، گرم و به سـرعـت، سرد می شوند؛ نامطلوب است.
8️⃣ هوای محبوس بین دیواره های نمناک که درآنها آهک به کار رفته است و نیز هوای بناهای نوساز، هوای بدی است.
9️⃣ سالم ترین هوا، هوایی است که موافق مزاج و طبیعت آن فصل باشد. افراط(مثل سرمای بیش از حدّ معمول زمستان) یا تفریط( مثل گرم بودن زمستان)، هوا را ناسالم می کند.
🌱
❄️ تاثیر هوا بر بدن:
۱- هوای گرم 🌤:
گرم معتدل ☀️: خروج خون به سمت بیرون بدن و سرخی پوست.
گرم غیر معتدل 🌤: گداختن خلط ها و سستی بدن.
گرم افراطی 💥: گداختن شدید؛ زردی رنگ؛ تعریق زیاد؛ کاهش ادرار؛ ضعف هضم و تشنگی مفرط.
۲- هوای سرد❄️: استواری بدن؛ تقویت هضم؛ نگهداری رطوبت ها در بدن؛ خشکی پوست؛ افزایش ادرار؛ کاهش مدفوع(به علّت انقباض ماهیچه های مقعد و تبدیل بخش آبکی مدفوع به ادرار)
۳- هوای مرطوب🌧: نرمی پوست و طراوت و شادابی.
۴- هوای خشک☁️: خشکی پوست و پژمردگی بدن.
در حالت نیمه دراز کشیده، نفس کاملا عمیق بکشید و سینه های خود را از هوای تمیز پر نمایید. به مدت ۵ ثانیه نفس خود را حبس نموده و سپس آرام آرام طی حدود ده ثانیه نفس را بیرون دهید. حدود یک ثانیه مکث نموده؛ سپس ده بار دستور فوق را تکرار نمایید. آرامش و احساس نشاط بر شما چیره خواهد شد. در شرایط تنش، می توانید روزانه چندین بار از این دستور بهره بگیرید حتی در حالات معمولی نیز به آرامش شما کمک خواهد نمود.
در شرایط تنش، می توانید روزانه چندین بار از این دستور بهره بگیرید حتی در حالات معمولی نیز به آرامش شما کمک خواهد نمود.
🌱
👈 در طب سنتی ایرانی، توصیه میشود برای سلامتی باید به ترتیب دمای پا بالاتر، دمای بدن متعادل و دمای سر خنک❄️ باشد. بوعلی سینا 👨🎓در کتاب قانون 📙توصیه میکند «برای سلامتی، هوای خنک (نه سرد) را تنفس کنید و زمانی که این هوا گرم شد (در اثر دادن اکسیژن و گرفتن گاز کربنیک) آن را بازدم کنید». ولی سیستمهای گرمایشی که ما استفاده میکنیم دقیقا برعکس سبک زندگی سنتی ایرانی که طی صدها سال (بلکه هزاران سال) تجربه شده است طراحی و استفاده میشود. چرا که با سیستمهای گرمایشی موجود مجبوریم گرمترین هوای محیط زندگی یا کار را تنفس کنیم و قسمت پا در سردترین حالت قرار گیرد.
اگر کف محل سکونت از مصالحی مانند سرامیک باشد خود مزید بر علت است،چون سرامیک باعث سردتر شدن کف و عوارضی مانند تشدید درد مفاصل و آرتروز میشود.