چرا خلیفه اول از حضرت فاطمه(س) برای ماجرای فدک شاهد خواست؟
-بر مبنای آیین دادرسی اسلام اگر چیزی در اختیار کسی باشد و فرد دیگری ادعای مالکیت آن یا عدم مالکیت صاحب اختیار کنونی را مطرح کند، همان باید بر ادعای خود اقامه بینه کند نه صاحب اختیار کنونی! در این خصوص میان حاکم و غیر حاکم تفاوتی نیست، از این رو اگر خلیفه اول میخواست، بر اساس قواعد فقهی اسلام عمل کند، باید ادعای خود، مبنی بر عدم مالکیت حضرت فاطمه(س) بر فدک، را نزد قاضی مطرح کند و بر ادعای خود اقامه بینه کند و آنگاه منتظر رأی دادگاه بماند و به آن تمکین کند، در داستان مصادره فدک هرگز این گونه با فاطمه رفتار نشد و خلیفه به پشتوانه قدرت سیاسی و نظامی خود فدک را تصاحب کرده و از فاطمه زهرا درخواست گواه کرد!
در اینجا دو خطای فاحش اتفاق افتاد: یکی اینکه فدک را که تحت اختیار فاطمه(س) بود، با تکیه بر قدرت سیاسی از او گرفتند و بالاجبار او را در جایگاه مدعی قرار دادند و دوم اینکه خلیفه در این ماجرا هم در جایگاه طرف دعوا و هم در جایگاه داور، هر دو نشست و این برخلاف تمام موازین حقوقی و فقهی است! جالب این است که امروز وهابیان میگویند: اگر به راستی پیامبر(ص) فدک را به حضرت فاطمه(س) بخشیده بود، چرا آن حضرت نتوانست گواهان بیشتری بیاورد و ادعای خود را اثبات کند؟
در پاسخ به این شبهه باید گفت: اولاً فدک در آن زمان در تصرف فاطمه(س) بود و کارگزاران حضرت در آن مشغول انجام کارها و فتق و رتق امور بودند و این خود بهتر این گواه بر این حقیقت است که فدک ملک فاطمه بوده است؛ ثانیاً گزارشها نشان میدهد بخشش فدک به دختر پیامبر، بخششی درون خانوادگی بوده و پیامبر(ص) صلاح ندید، آن را آشکارا در میان مردم اعلام کند. از طرف به سبب اینکه طرف دعوا حکومت بود، این امکان وجود دارد که برخی از شاهدان، شهامت گواهی دادن را نداشته باشند. چنانکه اکثریت جامعه آن روز از اعتراف به نص حدیث غدیرخم و انچه در آن روز روی داده بود، خودداری کردند!
آوردن شاهد بر عهده مدعی و سوگند وظیفه منکر است، فدک در دست حضرت فاطمه(س) و حکومت مدعی عدم مالکیت ایشان بود
چرا این اقدام خلیفه اول بر خلاف موازین شرعی بوده است؟
-در آیین دادرسی اسلام این قاعده روشن و عقلایی مبناست که «البینة علی المدعی و الیمین علی من انکر»؛ آوردن شاهد بر عهده مدعی و سوگند وظیفه منکر است، از آنجا که فدک در دست حضرت فاطمه(س) و حکومت مدعی عدم مالکیت ایشان بود و وظیفه مدعی است که بر ادعای خود شاهد آورد و اگر شاهدی نداشت، فاطمه در مقام منکر سوگند بخورد، درخواست شاهد از فاطمه درخواستی نادرست و فاقد مبنای شرعی بوده است، علاوه بر این با توجه به آیه تطهیر که مفسران شیعه و سنی شأن نزول آن را تنها پیامبر، امام علی، فاطمه، حسن و حسین علیهمالسلام میدانند، فاطمه از هر ناپاکی و گناهی به دور است و عصمت او مانع از ادعای خلاف واقع بوده است.
در رویات آمده است که فاطمه با وجود ادعای نابحق حکومت وقت، امام علی و امایمن را به عنوان گواهان خود معرفی کرد، اما خلیفه، با این بهانه که علی ذینفع است و امایمن زنی بیش نیست، شاهدان فاطمه را نپذیرفت! شخصیتی مانند امام علی(ع) (14) که بر اساس آیه «ولایت» ولی مؤمنان، بر اساس آیه «تطهیر»، پیراسته از هر پلیدی و در آیه «مباهله» نفس پیامبر خوانده شده است! به استناد حدیث «علی مع الحق والحق مع علی یدور حیث ما دار» تمام وجود علی یکپارچه با حق آمیخته است! بدون هر تردید این روایت و امثال آن در میان مردم شایع بود و حکومت وقت آن را به خوبی میدانست، اما رفتار آنها دقیقاً همان چیزی بود که خود امام در خطبه شقشقیه فرموده است: «بلی لقد سمعوها و وعوها ولکن حلیت الدنیا فی اعینهم و راقهم زبرجها»؛ آری! آن را شنیده و فهم کرده بودند ولی دنیا در چشمانشان آراسته شده و برق آن دلشان را ربوده بود! حال چگونه میتوان شهادت فردی که خدا و پیامبر به پارسایی و عصمت او شهادت دادهاند را به بهانه اینکه ذینفع است، نادیده گرفت؟! پرسشی است که اهلسنت باید به آن پاسخ دهند!
یک سؤالی که اینجا مطرح میشود این است که برخی گفتهاند: بنابر نظر فقیهان شیعی زن از زمین و عقار ارث نمیبرد، پس چگونه همین شیعیان معتقدند که فدک ارث حضرت زهرا(س) از پیامبر است؟!
-بله! مشهور فقیهان شیعه معتقدند که زن از زمین و عقار ارث نمیبرد؛ بلکه از اموال منقول و ارث میبرد؛ اما میان زن(همسر) و فرزند دختر تفاوت وجود دارد! منظور از زن در این مسأله همسر متوفی است نه فرزندان دختر یا مادر او! زراره از امام باقر(ع) میپرسد: فردی مُرده است و از او دختر و خواهری برجای مانده است(تکلیف اموال او چه میشود؟)، امام(ع) فرمود: همه او اموال به دخترش به ارث میرسد و خواهر درگذشته سهمی ندارد.(44)
*سخن پایانی...
-از منابع متعدد تفسیری، روایی و تاریخی شیعه و سنی به دست میآید که فدک از خالصات پیامبر بود و در زمان حیات مبارکش آن را، به عنوان حق ذیالقربی، به دخترش فاطمه زهرا بخشید، پس از رحلت پیامبر(ص)، حکومت وقت آن را مصادره کرده و با این دلیل که اموال پیامبر(ص) صدقه است، فاطمه زهرا را از حقش محروم کرد، فاطمه نخست فدک را به عنوان #هبه_پیامبر(ص) به خود، مطالبه کرد و چون ادعای او و شاهدانش را مردود دانستند، آن را به عنوان #ارث خود از پیامبر(ص) پیگیری کرد.
🚩#هیئت_بانوان_پیشکسوت_زینبی_س
👇👇
〰💠〰🌸〰💠
@Heiat1400_p_zeinaby
〰💠〰🌸〰💠
14.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#جمعه_ و_آموزش_خیاطی
لباس قدیمی رو تبدیل به لباس جدید کن
🚩#هیئت_بانوان_پیشکسوت_زینبی_س
👇👇
〰💠〰🌸〰💠
@Heiat1400_p_zeinaby
〰💠〰🌸〰💠
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#ترفند_اقتصادی👌👌
دمپایی پلاستیکی رو به دمپایی حولهای تبدیل کن ✅
🚩#هیئت_بانوان_پیشکسوت_زینبی_س
👇👇
〰💠〰🌸〰💠
@Heiat1400_p_zeinaby
〰💠〰🌸〰💠
هدایت شده از قرارگاه فرهنگی ۱۴شهید گمنام کوه خضرنبی (ع)
⬛️ #اطلاعیه | مراسم عزاداری شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
🔹 از پنجشنبه ۲۳ لغایت ۲۶ آذرماه
ساعت ۲۰:۳۰ الی ۲۲
🔸 حسینیه ۱۴شهید گمنام کوه خضرنبی(ع)
«برادران و خواهران»
میهمان سفره شهدا خواهیم بود.
🔻 همراه با برپایی ایستگاه صلواتی و غرفه های فرهنگی و پرسش و پاسخ.
مشارکت در برگزاری مراسم👇
6273817010179368با ما همراه باشید👇 قرارگاه فرهنگی شهدای گمنام کوه خضر(ع)
هدایت شده از هیئت بانوان پیشکسوت زینبی «س» تاسیس ۱۴٠٠/۹/۴
مجلس ختم گرفته ایم برای زهرای مرضیه «سلام الله علیها»
حضورتان توتیای چشم ما
🚩#هیئت_بانوان_پیشکسوت_زینبی_س
👇👇
〰💠〰🌸〰💠
@Heiat1400_p_zeinaby
〰💠〰🌸〰💠