May 11
May 11
نقدی بر دفاعی عقیم از «حق بر خطا و تفکیک حق داشتن از حق بودن»❌❌❌
📌توضیح محتوای حق
🔍"حقِ ناحق بودن" یا "حق بر خطا " (: من حق دارم حق نباشم) از توابع "تفکیک حق داشتن از حق بودن" است. گزاره¬هاي ناظر به خیر، آنچـه را کـه بـه لحـاظ ماهوي و اخلاقی ارزشمندند، یعنی غایـات، اعمـال و روابـط خـوب انسـانی را مشـخص مـی¬کننـد. گزاره¬هاي راجع به حق، یک طرح واحـد و مـتلائم از زنـدگی را شـکل نمـی¬دهنـد، بلکـه در عـوض ادعاهایی هنجاري هستند که تعامل کثیري از فاعلان (عاملانِ داراي برداشتهاي مختلف از خیر) را سامان می¬دهند .
در ادبیات حقوقی، برای فهم این حق از مثال زیر استفاده می¬شود:
فردی توانمند و دارا، به لحاظ مالی در وضع مطلوبی قرار دارد و البته نسبت به اموال خود حق مالکیت دارد؛ اما به فقیری که از او طلب کمک می¬نماید وجهی نمی¬پردازد و عرف و اخلاق نیز این عمل را شایسته نمی¬بینند (حق بودن). پس، این فرد حق مالکیت دارد و مقتضای تسلیط او، این است که علی-الاصول نمی¬توان او را مجبور به پرداخت وجهی نمود، اما کمک نکردن به فقیر را شاید بتوان عملی خطا و نادرست دانست .
دورکین نیز تمایز میان "حق داشتن" و "حق بودن" را تصریح می¬کند؛ در نظر او ممکن است كسي حق انجام كاري را داشته باشد كه براي او غــلط (نــاحق) است (مــانند قــماربازي) و در مقابل، مــمكن است، انـجام كـاري بـراي همو، درست (حق) باشد، در حالی¬که وي، حق انجام آن را نداشـته بـاشد .
بنابر عقیده برخی، اصرار بر این حق، می¬تواند زمینه بهینه¬ای برای تکثرگرایی و تسامح به همراه داشته باشد و از آثار آن در علوم سیاسی، توسعه و ارتقاء سرمایه¬های اجتماعی است .
در حق بر خطا بودن، مقدمه، «بی¬طرفی اخلاقی» و فاعلیت است اخلاقی است؛ بدین معنا که انسان¬ها توانايِ بر تصور برنامه براي يك زندگي و همچنين واقعيت بخشيدن به آن برنامه هستند و آنچه در این خصوص اهمیت دارد، اين است كه شخص انساني، مستقلا "تصميم بسازد" و در اجراي آن تصميم "از آزادي و منابع عادلانه برخوردار باشد "و ممكن است در این زمینه به بيراهة غيراخلاقي كشيده شود (استقلال، آزادی و وجود منابع).
نقطه از سر خط ورقه دوم: نقد حق بر خطا و تفکیک حق داشتن از حق بودن📃
📎این در حالی است که حق انجام امر باطل و نادرست، امری است که با کمال حقیقی انسان در تعارض است.
نراقی، در کتاب مدارا و مدیریت، مدارا را به حرمت “حق ناحق بودن” را نگاه داشتن چیزی نیست جز "حرمت نهادن به کرامت انسانها به مثابه فاعلان مختار و اخلاقی" معنا می¬کند و رهی میان «مدار و حق بر خطا» می¬زند .
همچنین، نپذیرفتن حقیقت در صورت مشخص شدن آن، و اینکه حکومت به الزام چنین فردی صالح نباشد، بنیانهای مهم نظم اجتماعی و حاکمیت قانون را نابود خواهد کرد، چه آنکه هر کسی میتواند با وجود علم به خطایش، مصون از گفتگو برای به چالش کشیده شدن باورش و نیز مصون از مجازات در قبال ساز مخالف با نظم حاکم باشد.
🖌ولی تناقض مهمی✂️ که در درون مفهوم حق مدرن قرار دهد، پاراداوکس "مدارا و حق بر خطا" است. در حقیقت، پذیرش مقدمات حق بر خطا، آنگونه پردازش¬گران بدان مطرح می¬کنند که منجر به پذیرش مدارا به مثابه تکلیف متناظر با حق ناحق بودن شود، نخواهد شد. رجوع به معنای لغوی و تاریخ مدارا نشان از آن دارد که فهم مدارا به مثابه تکلیف ناظر بر حق بر خطا منجر به ظهور تناقضی جدید در مفهوم خواهد شد. تبیین آنکه، یکی از اجزای متشکلهی مدارا، قضاوتی مخالفانه با کنش فرد مقابل است که در آن باور به ناروایی و در نتیجه حکم به انکار و رد آن شکل می¬گیرد. در حقیقت، بدون وجود اختلاف اخلاقی و قضاوت مبتنی بر مخالفت نمی¬توان از مدارا سخن گفت.
در حقیقت، مدارا تنها زمانی ممکن میشود که حق دخالت برای مداراگر ایجاد شده باشد و در عین حال وی اجتناب از مداخله در آن کنش مذموم و ناپسند داشته باشد؛ از این¬رو، در غیاب حق دخالت در "حق ناحق بودن"، عدم دخالت، نمیتواند مصداق مدارا محسوب شود؛ چرا که مدارا تنها آن هنگام که فرد از حق دخالت برخوردار است و از اعمال این حق اجتناب میورزد شکل میپذیرد (در حقیقت مدارا مفهومی از قبیل تقابل عدم و ملکه در خود دارد). تاریخ گواه بر این است که مدارا، رابطه¬ای بر اساس سلسله مراتب قدرت بوده که در آن یک طرف رابطه فعال ما یشاء است و طرف دیگر دریافت کننده لطف اصحاب قدرت است. افزون بر این، دخالت در مفهوم مدارا آنجایی ضروری¬تر و پرفروغ¬تر خواهد شد که با اصل برابری سازگار افتد تا ممانعت از مدارای نابرابر رخ دهد.
نکته دیگر آنکه، با پذیرش تمام عناصر مفهومی و تشریحی حق بر خطا، نمی¬توان این حق را قادر به توجیه تمامی موارد مدارا یا به تعبیری "تکلیف به عدم مداخله دیگران" دانست؛ خصوصاً آنجایی که قضاوت منفی فرد مقابل قرین حق دخالت می¬شود نظیر جایی که فرد الف در محلی که متعلق به فرد ب است، اقدام به کار خطایی ¬کند؛ در اینجا حق دخالت فرد ب مستقیما از قضاوت سلبی و منفی او در خصوص فعل خطای فرد الف ناشی نمی¬شود ولی مالکیت فرد ب بر محل کنش، جواز دخالت را برای او به ارمغان خواهد داشت.
افزون بر این حق بر خطا، آنچنان که دورکین تصویر کرده، بی ارتباطی "متعلق حق بر خطا" با "درستی و نادرستی" نیز نمی¬تواند باشد؛ و در اینجا صاحب حق (بر خطا) متعلق را امری درست می¬داند به معنای مطابقت با اعتقادهای صاحب حق . حال آنکه این حق با چنین مطابَقی، خود زمینه برخورد دولت را فراهم می¬سازد که خود "مدارا" و "عنصر آزادی و عدم¬المانع در اجرای حق" را به چالش می¬کشاند.
به هر روی، آنچنان ستایشی از مقام "حق بر خطا" شده است، که آن را به ستون خیمه¬گاه حقوق بشر مبدل ساخته است.
May 11
هدایت شده از حقوق بین الملل
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹حقوق بین الملل تلاش کرده است تا با استفاده از #حقوق_بشر، بومیان را حمایت کنند. بومیان، ساکنان اصلی سرزمینهای استعماری هستند که در اثر فشار تاریخی از بخشی از حقوق خود محرم شده اند.
🔸اصل منع #تبعیض، منع ناپدیدسازی اجباری، منع همانندسازی اجباری، حق تعیین سرنوشت فرهنگی و اجتماعی، حق اجرای آیینهای بومی، منظومه #حقوق_بومیان در اعلامیه ملل متحد راجعبه بومیان را تشکیل میدهد.
#فیلم فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سفر به منطقه آمازون برزیل:
▪️من اینجا آمده ام که به ارزشمندی ندای مردمان بومی اذعان کنم.
▫️برزیل بدون بومیانش، برزیل نیست.
▪️آمده ام تا مراسمات شما را ببینم و درخواستهای شما را بشنوم تا شما به خواسته ها و حقهایتان نائل شوید.
▫️حق شما بر دریافت فناوری، مطالبه شما بر #حق_بر_زمین و دیگر مطالبات شما، حقوق بنیادین شما هستند.
▪️بزودی شما حقوقتان را عینیت میبخشید.
👈برای مشاهده فیلمها و یادداشتهای کانال در خصوص حقوق بومیان:
https://eitaa.com/intllaw/662
https://eitaa.com/intllaw/500
👈برای مشاهده فیلم و مطالعه یادداشت حق بر زمین:
https://eitaa.com/intllaw/675
کانال حقوق بین الملل
@intllaw
یک زن در فرانسه به دلیل این که توی فیس بوک به مکرون گفته کثافت ۱۲۰۰۰ یورو جریمه شده!
#حق بر آزادی_بیان و صیانت آن با حقوق کیفری
کانال عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
▪️حقوق بشردوستانه و تمثل نقض آن به فجیع ترین شکل ممکن در کربلای 61 هجری
✅کانال عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
"ممنوعیت اعدام و مشروعیت اسقاط جنین؛ قبض و بسط ناروا در حق بر حیات"
ارائه کننده:
حسین جوان آراسته
عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
ناقدین
۱. سید قاسم زمانی
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی
۲. محمود عباسی
عصو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی
زمان: شنبه، ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ از ساعت ۱۵ تا ۱۷
مکان: انقلاب، خیابان فخررازی، خیابان نظری، پلاک ۸۱، پژوهشکده حقوق و قانون ایران
به دلیل محدودیت مکان، حضور علاقهمندان در کرسی منوط به رزرو صندلی از طریق شماره ۰۹۹۶۱۱۲۵۵۶۵ (در واتساپ و ایتا) است.
کانال عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
حق بر حافظه جمعی
حمایت حقوقی از مشترکات فرهنگی و نمادهاي دینی از الزامـات حمـایتی حقوق مذاهب و هویتهاي پیوندیافته با مذهب و تـاریخ اسـت. در این میان «حق بر حافظه جمعی»، حق بازنمایی نمادین از گذشته اسـت کـه در مجموعـه اي از مداخلات و اعمـال اجتمـاعی گنجانـده شـده اسـت. حق بر حافظه جمعی، نوعی اراده برای یاداوری گذشته به دلایل مختلف است و از این رو در صـورت نبـود
این وجه، به مکان تاریخی یا خاطره از مکان تبدیل خواهد شد، نه مکانخاطره.
بر اساس این حق، دولتها باید وظیفه حفظ مکـان خـاطره هـا را بـر عهـده گیـرند تـا در برابـر
انحرافات تاریخی، که تحت نام تجدیدنظرطلبی یا نفی گرایی قرار مـی گیـرد، آن
مکان را صیانت کند.
از این مبنا، میتوان برای حمایت از بناهای تاریخی یک ملت و نیز مناطق به یادگار مانده از جنگ تحمیلی و نیز مکانها و بقاعی مانند بقیع استفاده کرد که به طور همزمان بر لزوم حمایت از مقدساتی که جنبه تاریخی دارند نیز دلالت میکند.
به کانال عصر حقوق بشر بپیوندید:
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
سایه افکنی «غرض از طرح مباحث حقوق بشری» بر «منظومه حقوق بشر» و «کم و کیف حقوق بشر»
🔰دنبال حقّ «خود» بودن یک چیز است، طرفدار حق و عدالت بودن چیز دیگری است. خیلیها که دم از حق و عدالت میزنند، در واقع دنبال حق «خود»شان هستند، نه اینکه دلشان برای حق و عدالت سوخته باشد. آنها تا جایی از حق و عدالت صحبت میکنند و حاضرند برایش مایه بگذارند، که حق و منفعت خودشان در میان باشد.
🔰اینگونه حقطلبی به درد نمیخورد. همچنان که در غرب وقتی دم از حقوق بشر زده میشود، غرض و نتیجه، تقویت خودخواهیهای انسانها است نه تأمین حقوق انسانها.
📚برگرفته از کتاب انتظار عامیانه عالمانه عارفانه
به کانال عصر حقوق بشر بپیوندید:
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
مقایسه رویکرد دو نظام حقوق بشر اسلام و غرب به زنان
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
🗒 معرفی کتاب:
☘️حمایت حقوقی از آسایش صوتی و اکولوژی شهری
Legal support for acoustic comfort and urban ecology
Author: Parvin Bahrami
Seyyed Mohsen Ghaemi Khargh
اهتمام به رعایت حق انسانی گرچه با ورود انسان به جهان صنعتی و مدرنیته، رهآوردی بود که بیشتر بر بُعد مدنی و سیاسی آن نظیر: حق بر اشتغال و حق بر توسعه تاکید میشد اما آرامش بشر در کشاکش «آلودگي صوتي در عصر تكنولوژی» رو به فراموشی گرایید.
حق بر آسایش صوتی و اکولوژی مناسب شهری از جمله مهمترین حقهای بشری است که نقض آن از رهگذر سروصدای محيط پيرامون، نیازمند حمایتهای قانونی متعددی است که این نوشتار در پی رصد و ارائه آن خواهد بود.
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
🟢 حق بر هویت (RIGHT TO IDENTITY)
این حق، حق تعیین سرنوشت سیاسی جمعی برای فرهنگها و ادغام و وابستگی آن حق به سایر حقوق بشر جهانشمول را توضیح میدهد. به عبارت دیگر یک وجه از هویت هر انسانی افزون بر شناسنامه نسب و اطلاعات هویتی وی، فرهنگ و هویت تمدنی وی است که نیازمند حمایت از سوی حقوق بین الملل بشر و حکومتهای داخلی است.
از این رو ادعای حمایت ناپذیری مقدسات دینی از سوی حقوق بشر امری خطا و به دور از واقعیت حقوق بشر و نیز بایدهایی است که حقوق بشر بایستی از آن حمایت کند.
🔔🔔🔔این مطلب یکی از نقدهای جدی به مطلب مغالطه آمیز و اعجاب آور و خلاف واقع و کثیرالانتشار دکتر رضا اسلامی(هیات علمی گروه حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی) است که متن نوشتار ایشان در کتاب "حقوق بشر" به پیوست تقدیم خواهد شد.
👇👇👇👇👇👇
مطلب دکتر رضا اسلامی در راستای حمایت ناپذیری مقدسات دینی در نظام حقوق بشر [ارسالی یکی از عزیزان عضو در کانال]
برای دیدن نقد این متن؛ ر.ک به:
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
استنادمندی «حق بر هویت بشری» در راستای حمایت از مقدسات دینی و منع اهانت به قرآن کریم در لسان فقیه ارجمند آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
هدایت شده از خبرگزاری فارس
مختومهشدن پروندهٔ سقوط جرثقیل در مکه و بلاتکلیفی غرامت شهدای ایرانی
🔹پروندهٔ سقوط جرثقیل در مسجدالحرام در سال ۹۴ از سوی دیوان عالی عربستان در حالی مختومه اعلام شد که هنوز پس از حدود ۸ سال، خانوادهٔ شهدای ایرانی مسجدالحرام غرامتی دریافت نکرده و تنها یک چک از سعودیها دارند.
🔹سال ۹۸ سعودیها چکهایی را به نمایندهٔ ایران در نیویورک دادند. سازمان حج و زیارت هم اعلام کرده بود بهدلیل قطع ارتباط بانکی و سیاسی با عربستان و وجود تحریمهای غیرقانونی علیه نظام بانکی کشور، خانوادههای شهدا و جانبازان هنوز موفق به دریافت وجهی نشدهاند.
🔹حالا عربستان پرونده را مختومه اعلام کرد تا دیگر امکان پیگیری در این رابطه وجود نداشته باشد. البته برخی از خانواده شهدا معتقدند که قبل از مختومهکردن پرونده، مسئولان هم پیگیری این موضوع را نادیده گرفته بودند.
@Farsna - Link
تحلیل🗒
با مختومه اعلام شدن این پرونده در محاکم داخلی عربستان، پیگیری این امر از مجاری زیر امکانپذیر خواهد بود:
۱- پیگیری از مجرای دیوان بین المللی دادگستری لاهه منوط به پذیرش دوطرفه صلاحیت دیوان در خصوص موضوع مورد منازعه یا پذیرش صلاحیت اجباری دیوان در حل و فصل اختلافات فیمابین
۲- امکان پیگیری مساله از طریق تشکیل محکمه کیفری اختصاصی یا کمیته حقیقت یاب از سوی شورای امنیت سازمان ملل
۳- تقاضای از گزارشگر ویژه از شورای حقوق بشر ملل متحد و طرح موضوع در این شورا
همچنین فاجعه منا از جمله وقایعی است که پس از وقوع آن، آثار متعددی در خصوص آن به رشته تحریر در آمد و در این میان برخی از آثار به تحلیل این مساله از بعد حقوق بشری پرداختند؛ در این خصوص میتوان آثار زیر را برای اعضای محترم این کانال پیشنهاد کرد:
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
👇👇👇👇
فاجعه منا از منظر حقوق مهاجران و گردشگران.pdf
272.8K
1. فاجعه منا از منظر حقوق مهاجران و گردشگران:
اثر حجت الاسلام دکتر عزیز الله فهیمی
دانشیار حقوق دانشگاه قم
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
حادثه منا از منظر حقوق عمومی و حقوق بشر.pdf
262.7K
حادثه منا از منظر حقوق عمومی و حقوق بشر
اثر دکتر علی مشهدی
دانشیار حقوق عمومی دانشگاه قم
https://eitaa.com/HumanRightsInWorid
🤲🤲حق بر توحید: حقی که باید در زمره حقوق بشر موضوعه درآید
🗒🗒علامه طباطبایی در "الميزان" تاکید دارد که مهمترین و اساسیترین حقوق انسانی، حق توحید است. اینکه انسان به خداوند کفر و شرک نورزد و در همه ابعاد و اقسام به توحید اعتقاد و ایمان داشته و در مأمن «لاالهالاالله» در آید. (الميزان ، ج۲، ص۷۱)
از نظر اسلام، حيات واقعي انسان در زندگي موحّدانه است و كساني كه اين حقّ توحيد را از جامعه سلب می كنند، بدترين ظالمان هستند زیرا از نظر قرآن شرک همانا ظلم عظیم است: "إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظيمٌ" (لقمان، آیه 13)؛ در حالی که در هیچ کجای قرآن نیامده است که مثلا «ان القتل لظلم عظيم»!؛ زیرا اگر «قتل» آن حيات حيواني را از بين ميبرد، «شرك» آن حيات انساني را نابود میکند.
شکی نیست که حقیقت انسانی همان حیات معنوی اوست که بر محور توحید شکل میگیرد و کسی که انسانی را از توحید به کفر و شرک میکشاند، بزرگترین و عظیمترین جنایت را مرتکب شده است و هیچ قتلی به پای قتل معنوی و حقیقی انسان نمیرسد زیرا آن که نفس را از تن با کشتن جدا کرده، حیات حیوانی را قطع کرده ولی کسی که شرک و کفر را در نفس وارد کرده، حیات واقعی و معنوی شخص را از میان برده است.
بر این اساس دولتهای جور و کافری که از رهگذر ایجاد فضای سانسور شدید، مانع رسیدن ندای حق و حقیقت به گوش مردمان مستضعف جهان میشوند، بنابر جهاد ابتدایی بایستی مورد مقابله قرار گیرند تا ندای حقیقت بدون هیچ مانعی به گوش حقیقت طلبان برسد(جهاد ابتدایی و حق بر توحید).
کانال عصر حقوق بشر
به گزارش مرکز پایش ستاد حقوق بشر به نقل از روابط عمومی دبیرخانه بین المللی افشای حقوق بشر آمریکایی، اسماعیل آجرلو گفت: نشست تخصصی افشای حقوق بشر آمریکایی بویژه بررسی مطالبه گری حقوقی کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ که منجر به سرنگونی دولت ملی در ایران شد با حضور حجت الاسلام و المسلمین دکتر مصدق معاون اول قوه قضائیه و دکتر علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت روز ۲۸ مرداد ماه برگزار میشود.
آجرلو افزود: کودتای آمریکایی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سرنگونی دولت ملی دکتر محمد مصدق از مصادیق نقض حقوق بشر نسبت به ملت ایران و بویژه حق تعیین سرنوشت مردم است که متاسفانه تاکنون اقدام حقوقی برای محکومیت عاملان و حمایتگران آن بویژه دولت آمریکا به انجام نرسیده است.
آجرلو ادامه داد: دبیرخانه بین المللی افشای حقوق بشر آمریکایی با تشکیل کمیته ویژه حقوقی با حضور حقوقدانان برجسته، جنبه های مختلف مطالبه گری حقوقی این کودتا و طرح دعوا بر علیه دولت ایالات متحده آمریکا در محاکم داخلی و بین المللی را مورد بررسی قرار میدهد و در این نشست تخصصی نیز به شکل ویژه به این موضوع می پردازد.
این نشست ذیل اختتامیه جشنواره بین المللی افشای حقوق بشر آمریکایی روز شنبه ۲۸ مرداد ماه ۱۴۰۲ از ساعت ۱۷ در تهران، سالن همایش های مجموعه تلاش برگزار میشود.
کانال عصر حقوق بشر
آزادی بیان هنرمندان در حکومتهای امروزین
حق آزادی بیان هنری از حق برخورداری از هنر و حق مشارکت در زندگی فرهنگی جدایی ناپذیر تلقی میشود که به طور برجسته در ماده 27اعلامیه جهانی حقوق بشر ذکر شده است.
مطالعه رویکرد کشورهای مختلف در جهان نشان از آن دارد که دولتها با آزادی بیان سینماگران مانند هر آزادی دیگری رفتار میکنند که دارای محدودیتهای ویژه ای از جمله امنیت، اخلاق عمومی و حریم خصوصی است و حتی گاهی در معرض قیود و شروطی به مراتب سخت تر از سایر حقوق اساسی قرار میگیرد.
در ادامه این پست، به برخی رویه های عملی در کشورهای مختلف پرداخته خواهد شد.
کانال عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld