🌐 نگاهی به گزارشهای ارائه شده در پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر (هفته چهارم):
♻️ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در حال برگزاری پنجاه و پنجمین نشست منظم خود از ۲۶ فوریه تا ۵ آوریل ۲۰۲۴ در کاخ ملل ژنو میباشد.
♻️ شرح گزارشهای ارائه شده در هفته چهارم این نشست به شرح زیر است:
◀️ «گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در #میانمار»:کاهش پیوسته تسلط حکومت نظامی میانمار -که ناشی از تلفات قابل توجه در میدان نبرد و مخالفت گسترده شهروندان است- منجر به تشدید حملات علیه #غیر_نظامیان شده است.
لینک دسترسی به متن اصلی گزارش:
https://www.ohchr.org/sites/default/files/2022-03/A_HRC_49_76_AUV.docx
◀️ «دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد»: فدراسیون #روسیه جو شدیدی از ترس را در مناطق اشغالی اوکراین ایجاد کرده و نقض گسترده #قوانین_بین_المللی_بشردوستانه و #حقوق_بشری را مرتکب شده است.
لینک دسترسی به متن گزارش:
https://www.ohchr.org/en/press-releases/2024/03/un-report-details-climate-fear-occupied-areas-ukraine-russian-federation
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
جزء 22 قرآن و نکات حقوق بشری
1️⃣ #آزادی_بردگان، یک نعمت محسوب می شود و مکتب اسلام، پیشروترین نظام حقوقی در مبارزه با تجارت برده است:«أَنْعَمَ اللّهُ عَلَیْهِ وَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِ»(37 احزاب)
2️⃣ممنوع بودن #حق_مقابله_به_مثل در ضررهای روحی (برخلاف جایز بودن #قصاص و مقابله در ضررهای جسمی)«وَ الَّذِینَ یُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ بِغَیْرِ مَا اکْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتاناً وَ إِثْماً مُبِیناً»(58احزاب)
3️⃣تنظیم گری در حوزه «صنایع» و #حکمرانی_صنایع (اعم از خودروسازی، دفاعی و...) بایستی با درنظر داشتن کیفیت (#حقوق_مصرف_کنندگان) و #نفع_عمومی باشد:«أَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ وَ قَدِّرْ فِی السَّرْدِ»(11سبا)
4️⃣تولید و انباشت #صنایع_نظامی باید برای عمل صالح باشد(نه کشور گشایی وظلم و ستم) أَنِ اعْمَلْ سابِغاتٍ … وَ اعْمَلُوا صالِحاً(11سبا)
5️⃣بایستی به #حق_بر_بهداشت و #حق_بر_مناظر_آرام_و_پاک به عنوان یکی از زیرمجموعه های #حق_بر_شهر، توجه اساسی کرد:«وَ اشْکُرُوا لَهُ بَلْدَهٌ طَیِّبَهٌ»(15سبا)
6️⃣#حق_بر_گردشگری و #حق_آزادی_رفت_و_آمد:«أَ وَ لَمْ یَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ..»(44فاطر)
عصر حقوق بشر را از اینجا ببینید
🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
✳️ «کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۲۵ مارس نسبت به استفاده از قوانین در #تایلند برای محکوم کردن یک #مدافع_حقوق_بشر ابراز نگرانی کردند و نیز #حمله_تروریستی اخیر با 137 کشته و 182 مجروح در تالار شهر کروکوس #مسکو را محکوم کردند.
✳️ «کارشناس مستقل سازمان ملل در مورد بدهیهای خارجی و حقوق بشر» در ۲۵ مارس از مقامات ایالت #نیویورک خواست تا لایحهای را برای تشدید نظارت بر نحوه بازسازی بدهیهای کشورهای نکول شده (ناکامی در پرداخت سود یا اصل بدهی) با طلبکاران تصویب کنند.
✳️ به مناسبت روز جهانی یادبود #قربانیان_برده_داری، «جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در بیانیه ۲۵ مارس اظهار داشتند که بزرگداشت قربانیان بردهداری، فرصتی خوب برای احترام به میلیونها آفریقایی است که طی ۴۰۰ سال در اروپا و به بردگی گرفته شدند.
✳️ «#کمیته_حقوق_افراد_دارای_معلولیت سازمان ملل» در ۲۷ مارس یافتههای خود را در مورد آذربایجان، بحرین، کاستاریکا، قزاقستان، نیکاراگوئه، سوئد و زامبیا منتشر کرد.
✳️ «جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۲۸ مارس ادامه #بازداشت_خودسرانه یک خبرنگار و شهروند آمریکایی که به مدت یک سال بدون مدرک در بازداشت #روسیه بوده است را محکوم کردند.
✳️ «جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۲۸ مارس از فرانسه خواستند تا #دسترسی_به_آب_آشامیدنی_سالم را در گوادلوپ تضمین کند.
کانال عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
جزء23 قرآن کریم و حقوق بشر
1️⃣کودک برای رشد کامل و هماهنگ شخصیت
خود باید در محیط خانوادگی، و در فضایی مملو از #شادی، مهر و محبت و تفاهم رشد یابد. از جمله آنکه، در خانواده گفتگوی پدر با فرزندان،عاطفی و محترمانه باشد. «یا بُنَیَّ ، یا أَبَتِ»(102 صافات)
2️⃣فرصت #شنیده_شدن و #اظهار_عقیده #کودکان«فَانْظُرْ ما ذا تَری»(102صافات)
3️⃣اصل برابری ارزشی #زن و #مرد:فرزند دختر و پسر یکسانند و هیچ یک بر دیگری برتری ندارند. «أَصْطَفَی الْبَناتِ عَلَی الْبَنِینَ»(153صافات)
4️⃣اصل احترام به عناصر محیط زیست؛ خصوصا #حیوانات:«فَطَفِقَ مَسْحاً بِالسُّوقِ وَ الْأَعْناقِ»(33ص)
5️⃣#حق_دریافت_تکنولوژی و #انتقال_علم و استفاده از تخصص بیگانگان:«الشَّیاطِینَ کُلَّ بَنّاءٍ وَ غَوّاصٍ»(37ص)
6️⃣#اصل_حاکمیت_قانون و پرهیز از نقض آن نسبت به روابط خانوادگی و قبیله ای:«فَاضْرِبْ بِهِ وَ لا تَحْنَثْ»(44ص)
7️⃣#حق_بر_تنوع_فرهنگی و سعه صدر در شنیدن سخنان متفاوت:«اَلَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ»(18زمر)
کانال عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
چند نکته کوتاه حقوق بشری در جزء24قرآن کریم
1️⃣حکومتهای نامشروع، از حمله به #غیر_نظامیان و نقض #اصل_تفکیک_اهداف_نظامی از غیرنظامی، ابایی ندارند«اُقْتُلُوا أَبْناءَ … وَ اسْتَحْیُوا نِساءَهُمْ»(25غافر)
2️⃣ایجاد محدودیت و یا سرگرم کردن مردم به امور بیهوده تا ذهنها از حقیقت منحرف شود، مصداق نقص «#حق_بر_دانستن_حقیقت» است:«وَ قالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لا تَسْمَعُوا لِهذَا الْقُرْآنِ وَ الْغَوْا فِیهِ لَعَلَّکُمْ تَغْلِبُونَ» (26فصلت و 5 غافر).
3️⃣حقوق بشر در نگاه دینی، شامل #حق_النفس نیز بوده و آلودگی به برخی گناهان، مصداق جفا و ظلم به خود و نقض #حق_النفس است:«قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ...إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا»(53زمر)
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
نکات حقوق بشری جزء 25
1. ممنوعیت خودرایی و #استبداد در اسلام و لزوم توجه به #عقل جمعی و نظرات دیگران و احترام به #آرای_مخالف:«وَ أَمْرُهُمْ شُوری بَیْنَهُمْ»(38 شوری)
2. ممنوعیت #مداخله در #حاکمیت_داخلی کشورهای دیگر و اختصاص #حق_تعیین_سرنوشت (#انتخابات، #رفراندوم و...) به شهروندان داخلی (و نه بیگانگان)(...بینهم...)(همان آیه)
3. انتقام عادلانه در مقابل خشونت جایز است و #قصاص و مجازات باید مطابق جنایت باشد(نه متفاوت با آن که موجب افراط و تفریط شود). «وَ جَزاءُ سَیِّئَهٍ سَیِّئَهٌ مِثْلُها»(40شوری)
4. قصاص قبل از جنایت نارواست (ممنوعیت #مجازات_دسته_جمعی و ممنوعیت #مجازات_پیشگیرانه در حقوق بین الملل). بَعْدَ ظُلْمِهِ …(41 شوری)
5. #حق_متهم بر #تفهیم_اتهام و آگاهی از ادله علیه خود در دادرسی عادلانه ... ذلِکُمْ بِأَنَّکُمُ اتَّخَذْتُمْ آیاتِ اللّهِ هُزُواً ... فَاسْتَکْبَرْتُمْ … اِجْتَرَحُوا السَّیِّئاتِ(35 دخان)
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
نکات حقوق بشری جزء ۲۶
۱. #حق_مادر بر فرزند بیش از #حق_پدر و حق هر دو شامل هر نوع احسان به ایشان، آن هم بی واسطه و پیوسته است" وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ إِحْساناً"(۱۵احقاف)
۲. #اصل_رحمت در حکمرانی" فَاصْبِرْ... وَ لا تَسْتَعْجِلْ لَهُمْ(۳۵ احقاف)
۳. همه اقشار مردم، حتی کفار بایستی به حاکم #دسترسی داشته باشند وَ مِنْهُمْ مَنْ یَسْتَمِعُ إِلَیْکَ (۱۶محمد)
۴. از حقوق دائمی در بستر خانه خدا، #حق_بر_صلح و #حق_امنیت است هُوَ الَّذِی کَفَّ أَیْدِیَهُمْ عَنْکُمْ وَ أَیْدِیَکُمْ عَنْهُمْ بِبَطْنِ مَکَّهَ(۲۴ فتح)
۵. #اصل_دروازه_بانی_خبری و لزوم رعایت #حق_بر_امنیت_روانی شهروندان در برابر شایعات و اخبار نادرست إِنْ جاءَکُمْ فاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَیَّنُوا(۶حجرات)
۶. در جامعه ی ایمانی،اصل بر اعتماد،#کرامت و #برائت انسان ها است. «إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ»(۱۲حجرات)
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
🔰 شورا و کمیساریای عالی حقوق بشر در هفته اخیر
✳️ «جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۳ آوریل نسبت به تایید حکم اعدام هفت نفر از سوی عالیترین دادگاه مصر با موضوع مبارزه با تروریسم ابراز نگرانی کردند.
✳️ «کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۳ آوریل از تصمیم دادگاه قانون اساسی اوگاندا مبنی بر حمایت از قانون تبعیضآمیز ضد همجنسگرایی ابراز تاسف کرد.
✳️ «گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در فدراسیون روسیه» در ۴ آوریل اظهار داشت که مقامات روسیه باید فوراً تمام اتهامات جنایی علیه یک مدافع حقوق بشر را لغو کنند.
✳️ «کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد» در آستانه سیامین سالگرد نسل کشی در رواندا، در اظهارات ۵ آوریل یاد بیش از یک میلیون مرد، زن و کودکی را که در رواندا در ۱۰۰ روز با خونسردی کشته شدند گرامی داشت.
✳️ «کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل متحد» نشست آتی خود را از ۸ تا ۲۶ آوریل برگزار خواهد کرد تا طی آن وضعیت مکزیک، سن مارینو، آلبانی، قطر و جمهوری مولداوی را بررسی کند.
✳️ «سخنگوی کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۵ آوریل اظهار داشت که با نزدیک شدن به شش ماه از بحران غزه بیش از ۳۳۰۰۰ فلسطینی و ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته شدهاند. وی همچنین از قانون جدیدی در قرقیزستان که تهدیدی جدی برای فعالیتهای بسیاری از سازمانهای جامعه مدنی در این کشور است، ابراز نگرانی کرد.
#گزارش_هفتگی
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
نکات حقوق بشری جزء ۲۷
1⃣#قاعده_سیمین اخلاقی _ حقوقی (آنچه برای خود نمی پسندید، برای دیگران نپسندید) «أَ لَکُمُ الذَّکَرُ وَ لَهُ الْأُنْثی» (۲۱ نجم)
2⃣#تبعیض_ناروا میان #زنان و مردان، نوعی بی عدالتی است. «أَ لَکُمُ الذَّکَرُ وَ لَهُ الْأُنْثی. تِلْکَ إِذاً قِسْمَهٌ ضِیزی»(۲۱ و ۲۲ نجم)
3⃣#حق_مشارکت_مردم در ایجاد و استمرار عدالت و مطلوب بودن #حق_بر_عدالت در تمامی سطوح" لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النّاسُ بِالْقِسْطِ"(۲۵نجم)
4⃣تقدم هنجارهای فرهنگی بر هنجارگذاری حقوقی و اعمال قدرت و تنبیه. أَنْزَلْنا … اَلْکِتابَ وَ الْمِیزانَ …(همان آیه)
5⃣#تثلیث (سه گانگی) قوای حکومتی: مقنّنه، «الْکِتابَ» ،قضائیّه «الْمِیزانَ لِیَقُومَ النّاسُ بِالْقِسْطِ» و مجریّه. «أَنْزَلْنَا الْحَدِیدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِیدٌ» (همان آیه )
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
نکات حقوق بشری جزء ۲۸
1⃣#خشونت_علیه_زنان یکی از رسوم دوران جاهلیت است" یُظاهِرُونَ مِنْ نِسائِهِمْ"(۳مجادله)
2⃣بعضی #خشونتهای_کلامی علیه #زنان در خانه، مجازات مالی (کفاره) دارد" فَتَحْرِیرُ رَقَبَهٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَتَمَاسّا"(همان آیه)
3⃣لغو تدریجی #تجارت_برده به مناسبت های گوناگون از جمله بهعنوان مجازات برخی ترک رفتارهای عبادی «فَتَحْرِیرُ رَقَبَهٍ»(همان آیه)
4⃣رویکرد اسلام در #مجازات، اصلاح گری است و نه انتقام جویی «تُوعَظُونَ بِهِ»(همان آیه)
5⃣لزوم عمل به #وعده_های_انتخاباتی و سیاسی " یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ ما لا تَفْعَلُونَ کَبُرَ مَقْتاً عِنْدَ اللّهِ أَنْ تَقُولُوا ما لا تَفْعَلُونَ(۲و ۳صف)
6⃣#حق_مسکن زن مطلقه در ایام عده در منزل همسر؛ همچنین طلاق نیز نباید همراه خشونت و تحقیر باشد «لا تُخْرِجُوهُنَّ مِنْ بُیُوتِهِنَّ»(۱طلاق)
7⃣در تصمیم گیری های خانوادگی باید #حقوق_کودک حفظ شود: «وَ إِنْ تَعاسَرْتُمْ فَسَتُرْضِعُ لَهُ أُخْری»(۶طلاق)
8⃣ #آزادی_عقیده زنان در خانواده «نَجِّنِی مِنْ فِرْعَوْنَ وَ عَمَلِهِ»(۱۱تحریم)
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
نکات حقوق بشری جزء ۲۹ و ۳۰
1⃣حداقل #علم و آموزش به عنوان حقی #واجب_الاستیفاء و مقدمه برخورداری از سایر حقوق، مورد تاکید اسلام است "ن وَ الْقَلَمِ وَ ما یَسْطُرُونَ"(۱قلم)
2⃣#حق_تعیین_سرنوشت و حاکمیت انسان بر سرنوشت خود و اصل #آزادی_اراده "إِنّا هَدَیْناهُ السَّبِیلَ إِمّا شاکِراً وَ إِمّا کَفُوراً" (۳ انسان)
3⃣لزوم رعایت #حقوق_مصرف_کنندگان از جمله #اصل_انضباط و دقت اقتصادی یا همان ممنوعیت کم فروشی وَیْلٌ لِلْمُطَفِّفِین، اَلَّذِینَ إِذَا اکْتالُوا عَلَی النّاسِ یَسْتَوْفُونَ (۱ و ۲ مطففین)
4⃣#حقوق_افراد_دارای_معلولیت در دریافت رفتار مبتنی بر #کرامت و ممنوعیت #رفتار_تحقیر آمیز در خصوص آنها عَبَسَ وَتَوَلَّى (۱ عبس)
5⃣#حق_افراد_دارای_معلولیت در برخورداری از #فرصتهای_برابر وَمَا يُدْرِيكَ لَعَلَّهُ يَزَّكَّى (۳عبس)
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
علیه حقوق کودکان
😔 بخواب تا رنگ بیمهری نبینی...❤️🩹
#نماهنگ_حقوق_بشری
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
هدایت شده از انجمن علمی حقوق عمومی اسلامی ایران
#یادداشت_تحلیلی
🔷️حمله پهپادی موشکی جمهوری اسلامی ایران به مناطقی از سرزمینهای اشغالی از منظر حقوق بین الملل
✍️دکتر سید یاسر ضیایی
دنشیار حقوق بینالملل و عضو هیأت علمی دانشکده حقوق دانشگاه قم
🔻حمله پهبادی و موشکی مقتدرانه جمهوری اسلامی ایران به مواضعی از رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی در 26 فروردین 1403 که در پاسخ به حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در سوریه بود، اقدامی بیسابقه در رویارویی با این رژیم بوده است. تحلیل حقوقی از این اقدام به شرح زیر است:
1- ماده 51 منشور ملل متحد به دفاع مشروع در برابر یک «حمله مسلحانه علیه یک دولت» اشاره میکند. حمله مسلحانه در منشور ملل متحد تعریف نشده است و لذا مشخص نیست منظور از دولت همان مؤلفههای مذکور در بند 4 ماده 2 (تمامیت سرزمینی و استقلال سیاسی) است و یا شامل موارد دیگری مانند حاکمیت نیز میشود. مصادیق حمله مسلحانه مذکور در قطعنامه 3314 مجمع عمومی در تعریف تجاوز معیارهایی را به دست میدهد. ماده 3 قطعنامه از عبارت حمله نیروهای نظامی علیه سرزمین یک دولت و علیه نیروهای زمینی، دریایی و هوایی یا ناوهای دریایی و هوایی کشور دیگر استفاده میکند. دیوان بینالمللی دادگستری در قضیه سکوهای نفتی حمله به یک کشتی نظامی ساده را مصداق حمله مسلحانه دانسته است. بنابراین آنچه مسلم است حمله به نیروی نظامی یک کشور مصداق حمله مسلحانه خواهد بود. حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در سوریه که منجر به کشته شدن ۷ مستشار نظامی ایرانی از جمله سردار زاهدی معاون عملیات سپاه قدس در سوریه شد حمله علیه نیروهای نظامی ایران محسوب میشود. اهمیت این حمله قطعاً کمتر از اهمیت حمله به یک کشتی نظامی ساده نبوده است و لذا حمله مسلحانه علیه دولت ایران صورت گرفته است که حق دفاع مشروع را برای ایران ایجاد میکند.
2- اینکه سفارتخانه و کنسولگری، سرزمین دولت محسوب نمیشود مورد حمایت بسیاری از حقوقدانان است و به طور مثال استدلال میکنند که متولد در آنجا متولد در خاک محسوب نمیشود و یا جرم در آنجا مشمول صلاحیت سرزمینی قرار نمیگیرد و یا ورود به آنجا نیاز به ویزا ندارد. اما نباید فراموش کرد این اماکن برخی ویژگیهای سرزمین دولت متبوع را نیز دارند؛ به طور مثال پناهندگی به آنجا در حکم پناهندگی به سرزمین است و یا مصونیت این اماکن کمابیش مانند مصونیت اماکن دولتی است. لذا اگر این اماکن خاک کشور محسوب نشوند، اما شاید نظر صحیحتر آن باشد که این اماکن «در حکم خاک کشور» در نظر گرفته شوند. در این صورت حمله مسلحانه به آن نیز میتواند «در حکم حمله مسلحانه» به دولت تلقی شود که میتواند حق دفاع مشروع را ایجاد نماید.
3- در صورتی که حمله به کنسولگری ایران در سوریه مصداق حمله به سرزمین یا حاکمیت سوریه محسوب شود، سوریه نیز حق دفاع مشروع دارد. این حق میتواند به طور جمعی یعنی با مشارکت کشورهای دیگر اعمال شود و لذا اقدام ایران اگر مورد تأیید سوریه باشد مصداق دفاع مشروع جمعی نیز تلقی میشود.
4- و نکته آخر اینکه آنچه ممنوع است توسل به زور دولتها علیه یکدیگر است. در دکترین جمهوری اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی یک موجودیت نامشروع اشغالگر است و به عنوان یک دولت مورد شناسایی قرار نگرفته است. بنابراین اقدام نظامی علیه این رژیم، اقدام علیه یک بازیگر غیردولتی است که عجالتاً در سرزمینهای اشغالی حضور دارد و لذا اقدام نظامی علیه یک دولت نیست تا مشمول ممنوعیت توسل به زور از سوی جمهوری اسلامی ایران باشد.
🔻انجمن علمی حقوق عمومی اسلامی ایران | IPLAI
🌐 @iplai_ir
May 11
🕌🕌چهار راهکار به منظور استفاده از حمایتهای حقوق بین الملل از «#زیارت»
🗒یادداشت به مناسبت #هشتم_شوال (سالروز تخریب قبور ائمه بقیع)
به دلیل
(۱) فقدان سندی خاص در حوزه زیارت و نیز
(۲) تفاوت معنایی میان گردشگری با زیارت (به حدی که نمیتوان از اسناد بین المللی ناظر به گردشگری در حوزه زیارت استفاده کرد) و نیز
(۳) به دلیل ملحق نشدن برخی #کشورهای_اسلامی به این اسناد، به ناچار برای حمایت نظام حقوق بین المللی بشر از #حق_زیارت یا بایستی:
1️⃣قائل به امکان استناد به اسناد عام #حقوق_بین_الملل_گردشگری در این خصوص شد که با مشکل و محظور «وجود تفاوتهای اساسی میان گردشگری با زیارت» مواجه خواهد بود.
2️⃣یا قائل به شکلگیری #عرف_منطقه_ای و خاص و مشروعِ الزام آور در خصوص حقی به نام حق بشر بر زیارت در میان کشورهای اسلامی شد.
3️⃣یا زیارت را ذیل #آزادی_بیان و اندیشه تحلیل کرد و از ضمانتهای این حق برای زیارت مراقدی مانند بقیع استفاده کرد.
4️⃣و یا از آن دست از قواعد و حقوق مانند #آزادی_رفت_و_آمد و...که جنبه قواعد امره بین المللی یافته است، برای حمایت از زیارت بهره برد.
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
پلیس سلامت در انگلستان
نمایندگان انگلیس از طرحی برای ممنوعیت خرید سیگار توسط افرادی که پس از سال 2009 متولد شده اند، حمایت کرده اند و عملاً تضمین کرده اند که این قانون رای خواهد آورد و به دست #پلیس_سلامت اجرا خواهد شد
ویکتوریا اتکینز وزیر بهداشت، در دفاع از این طرح به نمایندگان مجلس گفت: «در اعتیاد، #آزادی وجود ندارد».
در صورت تبدیل این طرح به قانون، قوانین استعمال دخانیات در بریتانیا یکی از سختترین قوانین جهان خواهد بود.
با این حال چندین نماینده حزب محافظه کار از جمله نخست وزیر سابق لیز تراس به این لایحه رأی مخالف هستند و استدلال کردند که این لایحه، #آزادی_شخصی را محدود می کند.
متن اصلی خبر:
https://au.news.yahoo.com/mps-back-smoking-ban-those-190238843.html?
نخست وزیر سابق، لیز تراس در نقد عملکرد پلیس بهداشت اینطور گفته که: تصور کنید! فرود آمدن پلیس با هلیکوپتر و زدن چیزبرگرها از دست مردم
و در پستهای دیگرش، از #پلیس_سلامت با عنوان «پزشکان جنایی» یاد کرده است.
برای دسترسی به نقدهای وارد بر پلیس سلامت انگلیس:
https://www.thepoke.com/2024/04/17/liz-truss-blamed-health-police-for-anti-smoking-policy/
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
#حق_بر_هوای_پاک_و_سالم
#دیوان_عدالت_اداری در رأی وحدت رویه شماره دادنامه: 62/28، 61 مورخ 30 اردیبهشت 1380 مقرر می دارد:«مقررات قانون نحوه جلوگیری از #آلودگی_هوا که در جهت تحقق اهداف مذکور در اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و به منظور پاکسازی و حفاظت هوا از آلودگیها به
تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، متضمن ضرورت اتخاذ تدابیر متناسب در زمینه ساماندهی
سیستم #حمل_و_نقل_شهری و الزام کلیه دستگاهها و مؤسسات و اشخاص حقیقی و حقوقی به رعایت
مقررات و سیاستهای مندرج در قانون مزبور است».
اما:
به نقل از رسانه بلد طیب، برخی مدیران ارشد در حال پیگیری برقی کردن تاکسیها و اتوبوسها برای حل معضل آلودگی هوای کلانشهرها هستند در حالیکه مستند به برخی پژوهشهای علمی و برخلاف تصور رایج، کمتر از ۲۰ درصد از آلودگی هوای حاصل از اتومبیلها مربوط به احتراق موتور آنهاست و بیش از ۸۰ درصد از آلودگی هوای حاصل از آنها، مربوط به اصطکاک لاستیک آنها با آسفالت خیابان است.
لذا برقی کردن نهایتا میتواند تا ۲۰ درصد از آلودگی مربوط به اتومبیلها را بکاهد.
🔹از این رو اولویت اول برای معضل آلودگی کلانشهرها،
اولا #تمرکززدایی از کلانشهرها و یا حداقل باز کردن کمربند کلانشهرها است تا این آلودگی در پهنه گستردهتری پخش شود
و ثانیا اولویت دادن به گسترش #حمل_و_نقل_عمومی است تا سبب ترغیب مردم به استفاده کمتر از اتومبیلهای شخصی شود.
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
پارادوکس⚔️ «حقوق بشر» و «حق وتو»
⚙️آمریکا از سال ۱۹۴۵ تا دسامبر ۲۰۲۳ (آذر ۱۴۰۲) در مجموع ۸۹ بار قطعنامههای #شورای_امنیت را وتو کرده است که ۴۵ مورد آن مربوط به رژیم صهیونیستی بوده است؛ بیشتر این قطعنامهها با هدف تعیین چارچوبی برای #صلح در مناقشه چند دههای فلسطین و رژیم صهیونیستی ارائه شده و خواستار پایبندی رژیم صهیونیستی به قوانین بینالمللی، درخواست #حق_تعیین_سرنوشت برای مردم فلسطین و تشکیل کشور فلسطین یا محکوم کردن رژیم صهیونیستی به دلیل آوارگی فلسطینیها و شهرکسازیهای مداوم در سرزمینهای اشغالی بودند.
💊این رقم به این معنا است که آمریکا بیش از نیمی از حقهای وتوی خود را در موضوع قطعنامههای انتقادی از #رژیم_صهیونیستی استفاده کرده است؛ از این تعداد ۳۳ قطعنامه مربوط به اشغال اراضی فلسطینی از سوی رژیم صهیونیستی یا سوءرفتار با مردم فلسطین بوده است.
🏺آمریکا نخستین بار در سپتامبر ۱۹۷۲ (شهریور ۱۳۵۱) از حق وتوی شورای امنیت برای حمایت از رژیم صهیونیستی استفاده کرد؛ پس از آن، آمریکا از حق وتوی خود برای توقف مکرر قطعنامههای انتقادی از رژیم صهیونیستی استفاده کرد.
🦠واشنگتن بین سالهای ۱۹۸۲ و ۱۹۹۰، در مجموع ۲۱ بار از حق وتوی خود در حمایت از رژیم صهیونیستی استفاده کرد.
💣آخرین مورد استفاده آمریکا از #حق_وتو در حمایت از رژیم صهیونیستی نیز دو روز قبل رخ داد؛ واشنگتن قطعنامه درخواست #عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل را وتو کرد.
برای دسترسی به پیوندهای مرتبط با این خبر در خبرگزاری های خارجی:
https://www.aljazeera.com/news/2023/10/26/
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
♦️انتقاد عفو بین الملل از حاکمان اردن به خاطر دستگیری و بازداشت معترضان به اسرائیل
◽️سازمان عفو بین الملل با نشر گزارشی، از حکومت اردن انتقاد کرد که با نقض #حق_اعتراض_مسالمت_آمیز ، معترضان در تظاهرات خیابانی علیه جنایات اسرائیل را بازداشت و روانه #زندان می کند. بنا به این گزارش، از 7 اکتبر 2023 تا دهه اول آوریل 2024 حداقل 1500 نفر از معترضان اردنی توسط حکومت این کشور دستگیر شده و 500 نفر زندانی شده اند.
برای دسترسی به متن اصلی سازمان عفو بین الملل:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2024/04/jordan-stop-cracking-down-on-pro-gaza-protests-and-release-those-charged-for-exercising-their-freedoms-of-assembly-and-expression/
◽️موضعگیری یاد شده در حالی است که #حکومت_اردن از یکسو تلاش دارد تا خود را همراه با #فلسطین نشان دهد و از سوی دیگر، همکاریهای متنوعی را با #اسرائیل و #آمریکا در قبال وقایع جاری در سرزمین های اشغالی و تحولات منطقه اجرایی می نماید.
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
✳️ در نخستین سالگرد شروع #درگیری_مسلحانه در سودان، «کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۱۵ آوریل و کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل متحد نیز در ۱۶ آوریل نسبت به تشدید بیشتر خشونتها هشدار داد.
✳️ «جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۱۵ آوریل از ادعای استفاده از #هوش_مصنوعی و دستورالعملهای نظامی مرتبط توسط اسرائیل در غزه، ابراز تأسف کردند.
✳️ «کمیته ضد شکنجه سازمان ملل متحد» در ۱۵ آوریل هفتاد و نهمین نشست خود را افتتاح کرد تا طی آن تلاشهای اتریش، آذربایجان، فنلاند، هندوراس، لیختن اشتاین و مقدونیه شمالی را برای اجرای #کنوانسیون_منع_شکنجه بررسی کند.
✳️ «کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۱۶ آوریل از همه کشورهای دارای نفوذ خواست تا با تمام توان برای توقف بحران فزاینده #حقوق_بشر و #بشردوستانه در غزه، تلاش کنند.
✳️ «جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۱۶ آوریل خواستار حمایت از مجریان عدالت شدند و تخریب #زیرساختهای_قضایی در غزه توسط اسرائیل را محکوم کردند. همچنین نسبت به حملات به مدارس، دانشگاهها، معلمان و دانش آموزان در نوار غزه ابراز نگرانی کردند.
✳️ «گزارشگر ویژه استقلال قضات و وکلا» در ۱۸ آوریل اظهار داشت که مقامات و مردم گواتمالا باید #شایسته_سالاری را در مناصب قضایی دادگاهعالی و دادگاه تجدیدنظر، اتخاذ کنند.
✳️ «جمعی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد» در ۱۹ آوریل نسبت به وضعیت مهاجران بنگلادشی در #مالزی که به صورت قانونی و به امید اشتغال به آنجا سفر کرده اند، ابراز ناراحتی کردند.
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
حقی به نام «#حق_بشر_بر_دروغ_گفتن» (the Right to Lie)
🗒 بسیاری از حقوقدانان آمریکایی بر این باورند که متمم اول قانون اساسی از «حق دروغ گفتن» تحت عنوان #آزادی_بیان حمایت میکند.
🎤 در دعوای نیویورک تایمز علیه سالیوان (1964) دادگاه پیشنهاد کرد که، در حالی که اظهارات نادرست هیچ ارزشی برای گفتمان سیاسی ندارد، اما آنها نیاز به محافظت دارند تا "جای تنفس و عرض اندام" برای اظهارات درست ایجاد شود.
برای دسترسی به متن رای:
https://supreme.justia.com/cases/federal/us/376/254/
🌚در دعوای هاستلر علیه فالول دادگاه اعلام کرد که #مقامات_سیاسی نمیتوانند در قبال دروغ های منتشر شده علیه آنان-که منطقا باورپذیر نیستند، نمیتوان ادعای خسارت کرد.
متن رای:
https://supreme.justia.com/cases/federal/us/485/46/
⚖️در پرونده دیگری نیز قاضی کندی (به همراه قاضی رابرتز و قضات گینزبورگ و سوتومایور) گفتند که محدودیتهای مبتنی بر محتوا (از جمله حمایت نکردن از دروغ) در سخنرانی تقریباً همیشه خلاف قانون اساسی است.
برای دسترسی به متن:
https://supreme.justia.com/cases/federal/us/567/709/
به هر روی، این قبیل رویکردهای رسوخ کرده در #نظام_قضایی_آمریکا، فارغ از آسیبهایی که به اعتماد ملی، #حقوق_عمومی و حقوق دیگران وارد میکند، به این حق در قالب «#آزادی_بیان» و «#حق_بر_استقلال_شخصیتی» جلوه حقوقی پوشانده است. از این منظر، یکی از جنبه های مهم #استقلال_شخصی، حق شکل دادن به شخصیت عمومی و خصوصی با انتخاب زمان گفتن حقیقت در مورد خود وزمان فریب دادن است.
عصر حقوق بشر را از اینجا دنبال کنید👇👇
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
نادره شلهوب: سوژه این روزهای #آزادی_بیان و #آزادی_آکادمیک
🔻در روزهای اخیر برخورد پلیس اسرائیل با یک استاد حقوق عرب تبار دانشگاه عبری بیت المقدس(خانم دکتر نادره شلهوب) توجهات زیادی در سطح جهانی برانگیخت.
این استاد با ابراز نگرانی و بیان اینکه هیچ فلسطینی امنیت ندارد، توسط پلیس اسرائیل دستگیر وبا عنوان #تحریک_به_خشونت بازداشت شد اما پیرو اعتراضات اساتید مختلف از کشورهای گوناگون دنیا ، دادگاه اعلام کرد که نیازی به استمرار بازداشت نیست و وی را آزاد کرد اگرچه مشخص نشده که آیا پرونده اتهامی وی بسته شده یا مفتوح است که بعدا رسیدگی صورت دهند.
برای دسترسی به متن خبر:
https://akkanet.net/102934/
🔻برخی تحلیل گران گفته اند چون نامبرده تابعیت آمریکا نیز دارد همین امر موجب آزادی وی با دستور دادگاه شده است.
🔻اما شاید بتوان نقطه دقیقتر را همان چیزی دانست که در اطلاعیه منتشر شده از سوی دستگاه قضای اسرائیل آمده.
دادگاه با این توجیه وی را آزاد کرد که چون جامعه ما دموکراتیک است و در #جامعه_دموکراتیک، #آزادی_بیان یک اصل است و نقطه تفاوت با جوامع غیر دموکراتیک، پس دلیلی برای بازداشت وی وجود ندارد.
این نحو استدلال که در رسانه های رژیم نیز بازتاب داشت،به معنای سوء استفاده از کلمات والایی مانند عنوان جامعه مردم سالار برای رسیدن به منافع متنوع آن در دنیای امروز از سوی رژیم صهیونیستی است. تلاشی که هدف از آن، تصویر سازی مثبت از این رژیم در میانه کشتارهای بی امان چند ماه گذشته است.
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
🔴هفته پُر ماجرای #حقوق_مهاجران_خارجی
♦️تلاش حزب حاکم انگلیس در انتقال #پناهجویان غیر قانونی کشورش به رواندا و تصویب این طرح در پارلمان این کشور توسط اکثریت حزب حاکم، بار دیگر انتقادات متعددی را در داخل و خارج انگلیس برانگیخت. کمیسر اروپایی حقوق بشر شورای اروپا و کمیساریای عالی امور پناهندگان ملل متحد این برنامه را محکوم و ضد انسانی توصیف کردند. هم چنین این اقدام را نوعی «بدعت خطرناک» توصیف کردند؛ اینکه کشورها پناه جویان را به دورترین نقاط جهان بفرستند تا بدین نحو به تعهدات خود برای میزبانی مهاجران عمل نکنند.
https://www.reuters.com/world/uk/uks-sunak-pledges-make-migrant-deportation-flights-rwanda-happen-2024-04-22/
🌎 #پلیس_فرانسه نیز صدها مهاجر را در راستای عملیات آماده سازی پایتخت برای میزبانی المپیک ۲۰۲۴ از اردوگاه پاریس اخراج کرد
https://apnews.com/article/paris-migrants-eviction-olympics-754956a0027d0222c52b67692fa44eb3
🌎 تصویب قانون جاسوسی بدون محدودیت از اتباع خارجی در آمریکا
◾️مجلس نمایندگان آمریکا به مجوز مجدد بخش ۷۰۲ قانون نظارت بر اطلاعات خارجی (Fisa) رای دادند.این قانون،مجوزی برای شنود پیام ها و تماسهای تلفنی #اتباع_خارجی و نقض حقوق #حریم_خصوصی شهروندان آمریکایی است چرا که به سازمانهایی مانند اف بی آی اجازه میدهد تا بدون نیاز به حکم دادگاه، بر ارتباطهای شهروندان حتی در خارج از آمریکا نظارت کنند.
http://www.wpr.org/news/senate-passes-reauthorization-of-key-surveillance-program-despite-privacy-concerns
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld
🔴 #دموکراسی در #حقوق_بین_الملل
دموکراسی، اگر آری، چرا در شورای امنیت نه، و اگر بد است، چرا اینقدر ستایش میشود؟!
🦽جلسه انتقادی اخیر مجمع عمومی ملل متحد در مورد #حق وتو در سازمان ملل
♦️چندی قبل #دبیر_کل_سازمان_ملل یادآوری کرد که ساختار کنونی سازمان ملل از جمله #شورای امنیت مربوط به نظم 8 دهه قبل است و باید #بازنگری شود.
🏫این سخن در اوج بن بست شورای امنیت در قبال جنایات جاری در #فلسطین طرح گردید و مورد توجه #افکار_عمومی واقع شد. اما این سخنان برای طرفداران حقوق بشر چندان تازگی نداشت چرا که سالهاست موضوع بازنگری منشور ملل متحد و انجام اصلاحات لازم در ساختار ملل متحد مطرح است و دهها سند در این خصوص تدوین و ارائه گردیده، ولیکن آنچه به شورای امنیت و به ویژه حق وتوی 5 عضو دائم مربوط میشود، دست نخورده باقی مانده است.
♦️در هفته اخیر مجمع عمومی ملل متحد جلسه ای برای بحث در مورد حق وتو برگزار کرد و نمایندگان کشورهای متعدد نظرات خود را مطرح کردند . آنها به قطعنامه دو سال قبل خود بارها استناد کردند که موضوع حق وتو و سو استفاده قدرت های دارنده وتو را مورد هدف قرار داده بودند.
♦️فیلم مباحث جلسه مجمع عمومی و متن قطعنامه مورد اشاره:
https://webtv.un.org/en/asset/k10/k100tb41rn
https://webtv.un.org/en/asset/k1l/k1lcqo6exi
https://webtv.un.org/en/asset/k19/k19he53kg1
https://shorter.me/BUg9i
♦️مراکز علمی متعدد و دولتهای گوناگون طی سالهای گذشته تاکنون به موضوع لزوم بازنگری در ساختار شورای امنیت و مقوله وتو پرداخته و داده های مفیدی را عرضه داشته اند.
https://shorter.me/NENqq
https://shorter.me/HJUXV
https://shorter.me/RyMsF
https://aei.pitt.edu/8980/1/ep9.pdf
https://www.iai.it/sites/default/files/iai0926.pdf
https://www.jstor.org/stable/pdf/resrep06699.6.pdf
https://shorter.me/JdtDV
♦️در دو ساله گذشته غالبا دول مغرب زمین به موضوع کاربرد روسیه از وتو برای جلوگیری از تصویب هر تصمیم موثر در قبال جنگ اوکراین پرداخته اند، حال آنکه در چند ماهه اخیر دولت های دیگر به موضوع کاربرد وتو توسط دولت آمریکا برای جلوگیری از آتش بس در #غزه اشاره کرده اند . اما در این میان #جامعه_مدنی جهانی ورای این مصادیق خاص به صورت فراگیر بر لزوم رعایت #عدالت در سازوکارهای بین المللی از جمله ملل متحد تاکید دارند و اینکه نمی توان #نظم_غیر_عادلانه و #غیر_دموکراتیک و بر خلاف #برابری_حقوق همه ملتها را هم چنان برای جامعه جهانی حفظ و تجویز کرد بلکه باید اصلاحات لازم هر چه سریعتر اجرایی گردد.
عصر حقوق بشر
https://eitaa.com/HumanRightsInWorld