مطالعات اخوان المسلمین
⚡️سمیه الغنوشی، نماینده جنبش النهضه در لندن
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹سمیه غنوشی، فرزند راشد الغنوشی، رهبر حزب النهضه تونس است. او در تونس به دنیا آمد و در سنین کودکی به همراه خانواده اش به بریتانیا مهاجرت کرد و تابعیت آنجا را دریافت کرد.
🔹او مدرک فوق لیسانس فلسفه را از دانشگاه لندن با تخصص در تاریخ اندیشه ها و سپس مطالعات خاورمیانه، دریافت کرد. آثار فکری او نشان می دهد که در خصوص اسلام، جایگاه زنان و سیاست های دموکراتیزاسیون در خاورمیانه متمرکز است .
🔹وی در طول تحصیلات دانشگاهی، در فعالیت های دانشجویی مشارکت داشت و به بسیاری از سازمانهای جامعه مدنی در لندن پیوست که در نهایت توانست «ائتلاف جنگ را متوقف کنید» را راه اندازی کند.
🔹ائتلاف نامبرده متشکل از گروهی بریتانیایی، مخالف دخالت بریتانیا در درگیریهای نظامی بینالمللی است. این گروه پس از حملات 11 سپتامبر 2001 توسط تعدادی از سازمانهای مدنی و اسلامی بریتانیا، بهویژه سازمان مسلمانان بریتانیا، کار خود را آغاز کرد.
🔹سمیه الغنوشی، پژوهشگر سابق دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی در دانشگاه لندن، مقالات خود را در روزنامه های مهم بریتانیا مانند گاردین و ایندیپندنت و نیز در وب سایت های بین المللی مانند هافینگتون پست و الجزیره انگلیسی، منتشر می کند. او همچنین به طور مرتب در سمینارها و جلسات کاری که توسط مراکز تحقیقاتی بریتانیا در مورد وضعیت جهان عرب، به ویژه تونس، مانند مؤسسه سلطنتی بریتانیا برای مطالعات استراتژیک، برگزار می شود، شرکت می کند.
🔹وی با یکی از رهبران جنبش النهضه و یکی از اعضای دفتر اجرایی آن به نام "رفیق عبدالسلام" ازدواج کرد که در اولین دولت تشکیل شده پس از انقلاب تونس در سال 2011 سمت وزیر امور خارجه تونس را بر عهده داشت .
https://www.facebook.com/Soumaya.Ghannoushi/about/
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️انتصار الغنوشی؛ نماینده جنبش النهضه در پاریس و لندن
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹انتصار الغنوشی، کوچکترین دختر راشد الغنوشی، رهبر جنبش النهضه است.
🔹او یک دانشگاهی، حقوقدان و فعال سیاسی تونسی است که تابعیت بریتانیا را دارد.
🔹وی در سال 1985 در تونس به دنیا آمد و در سنین پایین به همراه خانواده به بریتانیا مهاجرت کرد و در بریتانیا و فرانسه تحصیل کرد و مدرک فوق لیسانس حقوق بشر و دکترای علوم سیاسی دریافت کرد.
🔹او در مجلس اعیان بریتانیا، سازمان ملل متحد و پارلمان اروپا کار می کرد و همچنین در بسیاری از مراکز حقوق بشر و تحقیقات اروپایی همکاری دارد.
🔹از ابتکارات او ایجاد مرکز اصلاحات عربی که یک مؤسسه تحقیقاتی عربی-اروپایی است و دفتر مرکزی آن در پاریس قرار دارد.
🔹انتصار یکی از مهم ترین رهبران جوانان در سازمان بین المللی اخوان المسلمین است و نقش برجسته ای در هدایت جوانان و دانشجویان در مجمع اسلامی اروپا برعهده دارد.
🔹او یکی از اعضای هیئت امنای "مجمع اسلامی اروپا" و "شورای مسلمانان اروپا" است و به همین خاطر بازوی جوانان در این مراکز بشمار می رود.
🔹انتصار در حال حاضر بین فرانسه و تونس زندگی می کند و با "موفق الکعبی" یکی از کادرهای جنبش النهضه در پاریس و پسر یکی از فرماندهان سابق ارتش تونس، که متهم به کودتا علیه رژیم رئیس جمهور سابق بن علی در سال 1991 م هست،ازدواج کرد.
🔹انتصار بیشتر مقالات و مطالعات خود را در وب سایت ها و مراکزی که توسط قطر تامین مالی می شود منتشر می کند، که در راس آن ها وب سایت عرب 21 و "المركز العربي للأبحاث ودراسة السياسات" که توسط "عزمی بشارة" یکی از نزدیکان امیر فعلی قطر اداره می شود،می توان نام برد.
🔹انتصار در رسانه ها و مقالات اخیر خود تلاش می کند تا مردم تونس و عرب را علیه حاکمیت تونس به رهبری قیس سعید تحریک کند تا پاسخی به رویارویی آشکار دولت تونس با جنبش النهضه داده باشد که به دستگیری پدرش راشد الغنوشی به اتهام توطئه علیه دولت منجر گردیده بود.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️اخوان در سوگ علی السالوس (قرضاوی ثانی)
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹عصر چهارشنبه ساعت ۱۴:۵۰ دقیقه بود که گلوگاه های خبری اخوان المسلمین (جبهه لندن و استانبول)، خبر درگذشت علی احمد السالوس را به دنیا مخابره کردند.
🔹السالوس که پس از قرضاوی،محل مراجعه برخی رهبران اخوان در دوحه محسوب می شد، بار دیگر فقدان قرضاوی را برای برخی رهبران آن، تکرار کرد.
🔹او علی بن احمد السالوس، متولد ۱۹۳۴م در مصر، شهر "کفر البطیخ" از توابع استان "دمیاط" است که تا مقطع دبیرستان در آنجا رشد کرد و سپس وارد دارالعلوم قاهره شد.
🔹در سال ۱۹۵۷م پس از فارغ التحصیلی به عنوان معلم در آموزش و پرورش مصر مشغول به کار شد.
🔹وی طی سال های ۱۹۵۷ تا ۱۹۷۶م توانست مدارک کارشناسی ارشد و دکتری خود را دریافت کند و سپس مصر را به مقصد عراق و از آنجا به کویت و قطر، پشت سر گذاشت.
🔹از سال ۱۹۷۵ تا ۱۹۷۶م در دانشگاه المستنصریه عراق و طی سال های ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۱م در موسسات عالی کویت و از ۱۹۸۱ تا سال های اخیر در دانشکده شریعت قطر، به تدریس مشغول بود.
🔹اما بنابر ادعای السالوس آنچه وی را به فعالیت ضد شیعی واداشت، پیشنهاد استاد وی، شیخ محمد مدنی عالم تقریبی مصر بود.
السالوس نقل می کند؛
"استاد ما شیخ محمد مدنی به ما تعلیم می داد چگونه کمک کنیم تا تقریب بین مذاهب ومکاتب تحقق یابد.
شیخ مدنی، خواستارِ قرار گرفتن مذهب شیعه در کنار چهار مذهب اهل سنت بود لذا به ما آموخت که اختلافی بین مذاهب اربعه اهل سنت و امامیه وجود ندارد. شیخ مدنی می خواست با این عمل مکتب پنجم بوجود آورد اما خداوند چیز دیگری خواست.!
🔹السالوس ادامه می دهد:
وقتی شروع به مطالعه و تحقیق کردم از وحشت آنچه که در خصوص تکفیر امت و تکفیر صحابه در کتب شیعه دیدم، تقریباً موهایم سفید شد و متوجه شدم که این اندیشه در عراق، ایران، لبنان و جاهای دیگر ریشه تاریخی دارد".
🔹لازم به ذکر است، از جمله دلایلی که السالوس را به گرداب بد بینی و عناد با شیعه کشاند، خطای فاحش او در خلط بین تکفیر کلامی و تکفیر فقهی بود، زیرا او کفر کلامی در متون شیعی را حمل بر کفر فقهی کرده بود و این نتیجه را اتخاذ کرد که شیعه قائل به کفر صحابه و مخالفین نظریه انتصاب جانشین رسول الله از سوی پروردگار است. از این رو آثاری تحت عناوین زیر منتشر نمود؛
۱.مع الشيعة الاثنى عشرية في الأصول والفروع
۲.عقيدة الإمامة عند الشيعة الإثنى عشرية
۳.فقه الشيعة الإمامية مواضع الخلاف بينه وبين المذاهب الأربعة
۴.الإمامة عند الجعفرية والأدلة من القرآن العظيم
۵.الإمامة عند الجعفرية في ضوء السنة
۶.أثر الإمامة في الفقه الجعفري وأصوله
و...
🔹السالوس در حوزه اقتصاد اسلامی نیز مورد توجه اخوان المسلمین بود که مناصب علمی بسیاری بر عهده داشت مانند:
۱.استاد فقه و مبانی و استاد بازنشسته معاملات مالی معاصر و اقتصاد اسلامی در دانشگاه قطر.
۲. نایب رئیس اول مجلس فقها در آمریکا.
۳. کارشناس آکادمی فقه سازمان کنفرانس اسلامی در جده وسپس به عنوان عضو شورا انتخاب شد.
۴.کارشناس آکادمی فقه اتحادیه جهان اسلام در مکه و سپس به عنوان عضو شورا انتخاب شد.
۵.یکی از متولیان مرکز اسلامی قطر در لندن.
۶.رئیس کمیسیون حقوق و اصلاحات شرعی در مصر.
منبع:
http://www.alisalous.com/message/about
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️نگاه متفاوت اخوانِ سوریه در رابطه با قیام حسینی
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹زهیر سالم از اعضاء اخوان المسلمین سوریه و مدیر مرکز "الشرق العربی" است.
او حرکت امام حسین (ع) از مکه به مدینه و از آنجا به کوفه را تلویحاً اشتباه راهبردی تلقی نموده است. به عبارتی قیام حسینی را خطایی بر می شمرد،که جوانان اخوان باید از آن عبرت و درس بگیرند.!
🔹او طی یک یادداشت تحت عنوان " درس هایی که جوانان از مصیبت سیدنا حسین رضی الله عنه باید اتخاذ کنند" به تحلیلی کاملا متفاوت از قیام سیدالشهدا پرداخته و منابع رسمی اخوان در سوریه دیدگاه او را منعکس ساخته اند.
🔻درس اول: سنجیدن واقعه قبل از وقوع آن؛
زهیر سالم معتقد است نخستین درسی که از مصیبت کربلا باید آموخت این است که اگرچه حسین رضی الله عنه نوه رسول خداست و در نسب از پیامبر اکرم بهره برده است، اما رسول خدا بدون تدبیر و هماهنگی مکه را به مقصد مدینه ترک نکرد. پیامبر در شرایطی مکه را ترک کرد که جوانب کار را سنجید.
اما سیدنا حسین رضی الله عنه در حالی مکه را به مقصد کوفه ترک کرد که نه از عِده و نه از عُده و تجهیزات لازم برخوردار بود.
🔻درس دوم: التزام به مشورت و نتیجه آن؛
دومین درسی که زهیر سالم از حادثه کربلا به جوانان اخوان توصیه می کند، لزوم مشورت و گوش دادن به نصایح مشاوران و متعهد بودن به نتیجه آن است.
او به واقعه احد اشاره می کند و می نویسد:پیامبر اکرم (ص) برای خروج بر مشرکین و رویارویی با آنان در تنگه احد، با اصحاب خویش مشورت کرد و پس از موافقت مشاوران به جنگ با مشرکان رهسپار شد.
مولای ما حسین رضی الله عنه پیش از حرکت از مکه با اهل بیت و اصحاب کرام خود مشورت نمود و همگی به او توصیه کردند که در مکه بماند هرچند امکان ماندن در مکه و عدم بیعت با یزید امکان پذیر بود اما سیدنا حسین از نصیحت ناصحین و مشورت مشاورین خود داری کرد و به عبارتی به ملزومات مشاوره کانّ پایبند نبود.
زهیر سالم به جوانان اخوان می گوید: به نتیجه مشورت ملتزم باشید حتی اگر آن را دوست نداشته باشید. حسین مولای ما حتی نصیحت پسر عمویش عبدالله بن عباس را که انصح از او وجود نداشت را در نرفتن به کوفه سرباز زد.!
🔻درس سوم: عدم اعتماد به دروغ گویان و خیانت کاران؛
زهیر سالم می گوید: جوانان اخوان ببینید مولای ما حسین به چه کسانی اعتماد کرد؟ کسانی که سرنوشت حسین و اهل بیت او را به دست گرفتند چه کسانی بودند؟ مگر پدر حسین، سیدنا علی رضی الله عنهما آنان را "اشباه الرجال و لا رجال" نخوانده بود؟! مگر سیدنا علی رضی الله عنه در وصف آنان نفرموده بود، شکمهای آنان از حرام پرشده؟!مگر عرب نمی گوید: "من جرّب المجرّب حلّت به الندامه" به عبارتی " آزموده را آزمودن خطاست".؟!
🔻درس چهارم: از راه و مسیرِ رفته ی اشتباه باید بازگشت؛
زهیر سالم می گوید: جوانان اخوان بدانند؛ مولای ما حسین هنگامی که محاصره ی خود را در صحرای عراق دید و متوجه شد کسانی که به او وعده حمایت داده اند در برابر او صف آرایی کرده اند، باید از راه رفته باز می گشت و خود را گرفتار نمی کرد.
🔸زهیر سالم در پایان اضافه می کند:خداوند از مولای ما حسین و برادرش حسن و مادرش فاطمه و پدرش علی راضی باشد و درود خدا بر پیامبر اکرم و اهل بیت گرامی اش.
📌دیدگاه فوق تنها جنبه انعکاس رویکرد اخوانِ سوریه به حادثه کربلاست و به معنای دیدگاه کانال نیست.
منبع:
https://ikhwansyria.com/%D8%AE%D9%85%D8%B3%D8%A9-%D8%AF%D8%B1%D9%88%D8%B3-%D9%84%D8%B4%D8%A8%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%85%D8%A9-%D9%85%D9%86-%D9%81%D8%A7%D8%AC%D8%B9%D8%A9-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%B4%D9%87%D8%A7%D8%AF/
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹خیز جدید اخوان المسلمین مصر برای ورود مجدد به عرصه سیاست
🔸أحمد محمد رمضان طنطاوی معروف به أحمد طنطاوی سیاستمدار مصری و نماینده سابق پارلمان مصر است، که کاندیدای ریاست جمهوری مصر شده است.
🔹 با اعلام کاندیداتوری طنطاوی به عنوان کاندید پیشنهادی از سوی اخوان المسلمین علاوه بر دلگرمی اخوان المسلمین و امید به احیاء مجدد آن در سیاست مصر، دورهمی های مخالفین اخوان نیز داغ شده است.
🔹طنطاوی با سیاست به میخ و نعل کوبیدن تلاش دارد با اعتراف به چهارچوب قوانین مصوب کشور مصر و التزام به آن حیات مجددی به اخوان المسلمین تا سال 2025 میلادی بدهد. وی با رویکرد اصلاحات و تعامل با سایر احزاب و مدنیین تلاش دارد حزب اخوان المسلمین به عنوان یک حزب سیاسی که حمایت از آن یا سایر احزاب حق طبیعی هر شهروند مصری میباشد را به معادلات جدید مصر برگرداند.
🔹اگرچه اخوان المسلمین مصر تلاش دارد با ادّعای مصالحه و شعار اصلاحات، مجدّدا به عرصه سیاست برگردد. ولی آن ها برای رسیدن به این مهم لااقل با دو مشکل اساسی مواجه هستند:
اول اتّهام ارهاب از سوی حزب حاکم مصر
و دوم مخالفت شخص «السیسی» با اخوان المسلمین و سیاست هایش
🔸منبع:
https://b2n.ir/h68405
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️مسجد مادرید، پایگاه فرهنگی اخوانِ سوریه در اسپانیا
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹مسجد مرکزی مادرید، که نام اصلی آن مسجد " ابوبکر صدیق" است با نامهای دیگری مانند: «استریتشو» و مسجد «تطوان»، در اسپانیا شناخته میشود.
🔹این مسجد در خیابانی باریک درحومه تطوان در پایتخت این کشور، واقع شده است.
این اولین مسجدی است که از زمان سقوط شهر به دست کاستیلی ها در سال 1085 میلادی در مادرید ساخته شده است.
🔹تأسیس آن در سال 1988 تحت نظارت سه تن از اعضای شاخه سوری اخوان المسلمین با نام های:
"ریاج ططری"_ "ایمن ادلبی" و "فارس قطینی" قرار دارد که در مالکیت آنها به ثبت رسیده است.
🔹این مسجد؛ مقر اتحادیه انجمن های اسلامی در اسپانیا است و رسانه های کشور نامبرده، آن را به عنوان «پایگاه مرکزی اخوان المسلمین در مادرید» می شناسند.
🔹این مسجد دارای چهار طبقه است و یک نمازخانه برای مردان که گنجایش بیش از 500 نمازگزار را دارد و نمازخانه کوچکتری که برای زنان تعبیه شده است.
🔹علاوه بر کتابخانه بزرگ این مسجد، مجموعه های دیگری همچون؛ دفاتر اداری متعدد، کلینیک پزشکی و مهد کودک، در این مکان دایر شده است.
🔹همچنین این مرکز مدرسه ای برای آموزش زبان عربی و تعلیمات اسلامی راه اندازی نموده است و در کنار آن سالن سخنرانی و انجام ذبح اسلامی برای فروش گوشت "حلال" مرتبط با توافق نامه ای که این مرکز با الازهر در مصر برای تربیت امامان و راهنمایان مذهبی منعقد شده است، ایجاد شده است.
🔷مسجد مزبور روزانه از ساعت 10 صبح تا آخرین نماز یومیه باز است و در طول سال پذیرای هیئت های دانشجویی از مذاهب مختلف است تا آنها را با فعالیت های آموزشی و اجتماعی و مبانی ایدئولوژی اخوان در سوریه و اروپا آشنا کند.
🔹مسجد مادرید روزانه پذیرای مسلمانان اسپانیایی است که به تازگی به اسلام گرویده اند، و طبق برنامه زمانی مشخص، دروس دینی ویژه ای را برای آنها تدارک دیده اند.
🔹این مسجد در حال حاضر توسط "ایمن ادلبی" اداره می شود.
📌گفتنی است، حرکت برخی مساجد اهل سنت در ایران در دهه اخیر به سوی الگو پذیری از نمونه هایی مانند؛ مسجد مادرید بوده است.
مساجدی که امروزه در ایران از آن به "مجتمع فرهنگی" تعبیر می شود و در مقیاس کوچکتر و یا بزرگتر از مسجد مادرید، به آموزش و ترویج گفتمان خود می پردازند.
نمونه این مدل ها را در جنوب و جنوب شرق ایران، می توان جستجو کرد.
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
💠خط اصیل اخوان المسلمین، اهداف و راهبردها
🔹سال 1928 میلادی، حسن البنا هسته اولیه اخوان را تشکیل داد. از آن زمان تا کنون، نزدیک به 100 سال می گذرد و اخوان المسلمین فراز و فرودهای فراوانی را تجربه کرده است. حسن البنا تا سال 1949 زنده بود و افکار خود را در طول 21 سال تبیین کرد. پس از او حسن الهضیبی (1951-1973) به عنوان مرشد عام انتخاب شد و پس از او به ترتیب، محمد عمر تلمسانی (1973-1986)، محمد حامد ابوالنصر (1986-1996)، مصطفی مشهور (1996-2002)، محمد مأمون الهضیبی (2002-2004)، محمد مهدی عاکف (2004-2010) و در نهایت محمد بدیع (2010 تا کنون) به عنوان هشتمین مرشد اخوان المسلمین، رهبری اخوان را برعهده گرفتند.
🔹بررسی افکار مرشدین عام اخوان المسلمین، نشان از این حقیقت دارد که رهبران اخوان بر چند مسئله تأکید داشته و دارند که نشان دهنده خط اصیل اخوان المسلمین است. «تشکیل حکومت اسلامی»، «دفاع و حمایت از فلسطین»، «دشمنی با اسرائیل و رژیم غاصب صهیونیست»، «تأکید بر اسلام و اینکه نجات ملت های مسلمان در عمل به احکام اسلام است» و« تأکید بر وحدت جهان اسلام» از مهمترین موضوعاتی است که رهبران اخوان بر آن تأکید داشته اند.
🔹به عبارتی می توان گفت، برایند کلی گفتمان خط اصیل اخوان المسلمین، اسلام سیاسی است. به این معنا که اسلام بتواند حکومت اسلامی تشکیل دهد و دستگاه های گوناگون، نظامهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، نظامی و غیره به وجود بیاورد و با تشکیل یک هویّت دینی و اسلامی، بتواند احکام اسلامی را به اجرا بگذارد.
🔹ناگفته نماند که هر جنبش و گروهی، دارای فروعاتی است که از خط اصیل منحرف می شوند و این در مورد اخوان المسلمین نیز صادق است. جنبش هایی که در کشورهای مختلف جهان اسلام با نام جدیدی ظهور و بروز کردند و در برخی از کشورها قدرت را نیز به دست گرفتند و خود را شعبه ای از شعب اخوان المسلمین می دانند؛ اما آنگونه که باید به خط اصیل اخوان وفادار نبودند یا بر اساس مصالحی از خط اصیل عبور کردند.
🔹نمونه آن در جهان اسلام فراوان است و شاید بهترین نمونه، اخوان ترکیه باشد که در قامت حزب «توسعه و عدالت» ظهور و بروز کرد؛ اما چندان به خط اصیل اخوان پایبند نیست؛ لذا مشاهده می شود که به راحتی مهمترین خط قرمز اخوان المسلمین که «مبارزه با اسرائیل» باشد را زیر پا گذاشته و حتی جهت رسیدن به مقاصد سیاسی یا اقتصادی با سران رژیم غاصب اسرائیل، پای میز مذاکره می نشیند و یا عمل به احکام اسلامی را آنگونه که شایسته است مورد توجه قرار نداده و بیشتر از آنکه به دنبال اسلام سیاسی باشد، در حال پیشبرد اسلام سکولار است... سیاست هایی که وقتی با اسلام سیاسی مقایسه می شود، تفاوت های زیادی دارد.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
⚡️ شهادت امام حسین علیه السلام از منظر سید قطب؛
🔹 سید قطب درباره عظمت شهادت امام حسین (علیه السلام) می نویسد:
حسین - رضوان الله علیه - از یک سو با آن شکل بزرگ و سترگ شهید می شود، و البته از دیگر سو شهادت او فاجعه بسیار عظیمی است، ولی آیا همچون شهادتی پیروزی است یا شکست؟ به صورت ظاهر و با معیار کوچک انسان، این امر شکست به شمار می آید. ولی در اصل حقیقت و با معیار بزرگ الهی، پیروزی است.
🔻فما من شهيد في الأرض تهتز له الجوانح بالحب والعطف ، وتهفو له القلوب وتجيش بالغيرة والفداء كالحسين رضوان الله عليه . يستوي في هذا المتشيعون وغير المتشيعين . من المسلمين . وكثير من غير المسلمين!
🔺در روی کره زمین شهیدی نیست که همچون حسین - رضوان الله علیه - دلها به عشق او بتپد و قلبها لبریز از مهر و محبت او شود و جانها شیدای او گردد و از غیرت و فداکاری او به جوش و خروش درآید، چه دلها و قلبها و جانهای شیعیان مسلمان و چه مسلمانان غیر شیعه و حتی دل ها و درونها و جانهای بسیاری از غیرمسلمانان!
🔸سید قطب، فی ظلال القرآن، ج 5، ص 3086، چاپ دارالشروق، 1425ق، ذیل آیه 51 سوره غافر
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔷 تحلیلی بر روند بازگشت مجدد اخوان
🔻گزارشی از تحلیل «شيروان الشميراني» کارشناس سایت الجزیره
🔸 با گذشت 95 سال از تأسیس جنبش اخوان المسلمین (مارس 1928)، و با وجود اختلافات جزیی که میان اخوان المسلمین و سایر گروه های اسلامی -که در کشورهایی مانند هند، پاکستان، ترکیه- وجود دارد، با این حال اخوان المسلمین همچنان دارای انجمن ها و نمایندگی های متعدد در کشورهای مختلف اعم از اسلامی و غیر اسلامی است.
⚡ «شيروان الشميراني» می نویسد که دوست و دشمن بر این باورند که نمی توان در رابطه با وضعیت فعلی اخوان المسلمین قضاوت قطعی داشت چرا که اخوان المسلمین در وضعیت فعلی توأم از زوایای تاریک و روشنی است.
❎ نویسنده بر این باور است حزب اخوان نمی تواند حرکت اسلامی را رهبری کند، چرا که حرکت اسلامی امروزه نیازمند ایدئولوژی پُربازده است. رویکردی که نتیجه آن در عمل دیده شود و این نیازمند تجدید فکری و فقهی تفکرات اخوان المسلمین است. در حالیکه اخوان المسلمین در سیاست و رویکرد ناقص خود جمود می ورزد.
✅ با این وجود، وی در پایان به یکی از امتیازات مهم اخوان المسلمین اشاره کرده و می نویسد تأکید اخوان المسلمین بر دموکراسی و بها دادن به رأی مردم که از ابتدا نیز وجود داشته است، می تواند باعث تقویت جنبه ی حمایت مردمی اخوان المسلمین نیز بشود.
✳ منبع: https://b2n.ir/f93415
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
📃 بیانیه اخوان المسلمین در مورد آتش زدن مسجدی در هند و کشته شدن امام آن
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
▪️راهنمای عمومی اخوان، ضمن محکوم کردن جنایت هندوهای افراطی علیه مسلمانان، بیانیه ای صادر نمود:
۱_یکشنبه گذشته ایالت هاریانای هند شاهد حمله گروهی از هندوها به جمعی از مسلمانان بود که علاوه بر تخریب و آتش زدن مغازه های شهروندان مسلمان، مسجد آنها را به آتش کشیده و امام جماعت مسجد را نیز کشتند.
۲_اخوان المسلمین با نگرانی بیشتر تشدید خشونت نژادپرستانه علیه مسلمانان هند را دنبال می کند.
۳_اخوان المسلمین به شدت این حمله را محکوم می کند و آن را تعرض به آزادی مذهبی، تبعیض غیرقابل قبول و نقض صریح میثاق های بین المللی می داند و تبعیض بر اساس نژاد، رنگ و مذهب را جرم می پندارد.
۴_ازدولت هند می خواهیم که برای محافظت از مسلمانان در برابر این حملات، موضع قاطعانه ای در برابر عاملان آن اتخاذ کند و برای توقف تمامی اعمال خشونت آمیز و آزار و اذیت مذهبی تلاش کند بلکه نه فقط به عنوان تبعیض علیه مردم بومی که از حقوق کامل بر سرزمین و سرزمین خود برخوردارند.
۵_با توجه به اینکه این اقدامات افراطی تهدیدی برای صلح و امنیت اجتماعی است لذا به همه شهروندان یک کشور آسیب می رساند. ما از همه نهادهای رسمی و مردمی هند و همچنین سیاستمداران، نویسندگان و روشنفکران هند میخواهیم که گامهای عملی در جهت حمایت از همزیستی و نفی خشونت و افراطگرایی فرقهای را بردارند زیرا اسلام، دینِ مدارا است، دیگری را می پذیرد و به گفت و گو معتقد است و به اجبار در دین دعوت نمی کند.
۶_همچنین بی عدالتی و تجاوز به هر مسلمانی در هر کجای جهان مردود و غیر قابل تحمل است.
۷_این گروه از سازمانهای بینالمللی میخواهد که از دولت هند بخواهند تا بر اساس منشورها و معاهدات امضا شده توسط هند پایبند باشد تا به تعهدات خود عمل کند و نقش خود را در توقف حملات، تعقیب عاملان، تامین امنیت دائمی مسلمانان، احترام به مقدسات و اماکن عبادت و توقف هرگونه تجاوز علیه مسلمانان در هند ایفا کند.
دکتر.. صلاح عبدالحق،
راهنمای عمومی اخوان المسلمین
پنجشنبه: 16 محرم 1445 هجری قمری، مطابق با 3 اوت 2023 میلادی.
منبع: https://ikhwan.site/p-222663
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️تغییر ادبیات ترکیه در تقابل با تکفیری ها؛ (استراتژی یا تاکتیک)؟
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹طی سالهای گذشته، ترکیه روابط نزدیکی با جهادی های تکفیری برقرار کرد و اجازه داد تا بیش از 40000 جنگجوی خارجی از مرزهای این کشور عبور کرده تا به گروههای افراطی اسلام گرا در سوریه بپیوندند که بسیاری از آنها در فهرست های بینالمللی به عنوان تروریسم طبقهبندی شدهاند.
🔻دولت ترکیه در امتداد همکاری همه جانبه با داعش و تحریر الشام و با آگاهی کامل از هویت خطرناک آن ها، آنان را در بیمارستان های خود پذیرش می کرد. همچنین بسیاری از آنها را برای تقویت عملیات خود علیه دشمنان خود در کردستان سوریه، به خدمت می گرفت و بعضاً حتی برای برخی آنان، پاسپورت ترکیه ای تهیه کرده که در چندین فرودگاه اروپایی از جمله آلمان مورد شناسایی قرار گرفته اند.
🔻اما این سوال مطرح است؛ چرا ترکیه، با چنین رزومه ای در اقدامی غیر منتظرانه، رفتاری مشابه آنچه علیه رهبران اخوان انجام داد، برای رهبران جهادی تکفیری نیز در نظر گرفته است؟
🔻در هفته اول ژوئن گذشته، دو نظریه پرداز جهادی در ترکیه بدون اشاره به هویت یا کشورشان دستگیر شدند. چند روز بعد، نظریه پرداز سوم دستگیر شد، اما این بار هویت او شناسایی شد و شخصی با نام "ابوعبدالله التونسی" بود که پس از تحویل به تونس، خانواده وی خبر زندانی شدن او را تایید کردند.
🔻ابوعبدالله التونسی با نام اصلی "عماد بن صالح" یکی از برجسته ترین شیوخ جهادی سلفی در تونس به شمار می رود.او پیش از این در سال 2013 از مصر اخراج شده بود. وی همچنین بیش از یک بار به خاطر فتواها و نوشته های جهادی که به خشونت دامن می زد، در تونس دستگیر شد.
🔻در همین ایام دقیقاً در 13 ژوئن، ابوالعبد اشداء (نام اصلی او عبدالمعین کحّال): رهبر سابق هیئت تحریر الشام در سوریه و یکی از برجسته ترین معارضین سوری، در یکی از گذرگاه های مرزی با سوریه هنگام ورود به خاک ترکیه به همراه مادرش برای ادای مناسک حج به عربستان سعودی و با توجه به ترفندی که توسط نیروهای امنیتی ترکیه به کار گرفته شده بود، دستگیر شدند.
کیفیت دستگیری او نشان می دهد که سرویس های امنیتی ترکیه او را قبل از ورود به ترکیه، مورد تعقیب قرار داده اند و به او اجازه داده تا مسافت 10 متری از گذرگاه ترکیه عبور کند و سپس او را دستگیر کنند، در حالی که می توانستند به جلوگیری از ورود او برای بازگشت به جایی که از آنجا آمده بود بسنده کنند.
🔻دستگیری ابوالعبد چند روز پس از آن صورت گرفت که ترکیه دارایی های ابواحمد زکور که نام اصلی وی (جهاد عیسی الشیخ)، مسئول مالی تحریر الشام، که در استانبول ساکن بود و شبکه گسترده ای از روابط در استانبول داشت، را مسدود کرد.
این اقدام ترکیه در واکنش به تصمیم خزانه داری آمریکا برای اعمال تحریم ها علیه دو فرد مرتبط با منابع مالی گروه های تکفیری، که یکی از تروریست های مستقر در سوریه به نام زکور بود، انجام گرفت.
🔻در پاسخ به چرایی تغییر ناگهانی رویکرد ترکیه به جهادی های تکفیری و ایضاً اخوانی ها، در یک تحلیل اولیه، به نظر میرسد که تحرکات اخیر ترکیه علیه جهادیها مربوط به نزدیکی آنکارا و دمشق است مشابه نزدیکی ترکیه و مصر، که رفتار ترکیه را در قبال اخوانالمسلمین مقیم در خاک خود تغییر داد. یادآوری این نکته ضروری است که حدود 3 ماه پیش، رهبر سابق تحریر الشام (عبدالله المحیسنی) پس از تشدید اختلافاتش با رهبر این گروه، ابومحمد الجولانی، محل سکونت خود را از ادلب به استانبول منتقل کرد. سرویسهای امنیتی ترکیه به المحیسنی اجازه دادند تا با شناخت کاملی که از این مرد دارند و حتی با وجود اینکه او در فهرستهای تروریسم در عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر قرار دارد، به وی اجازه اقامت در سرزمین خود را بدهد.
🔻از سوی دیگر، ترکیه همچنان پایگاه پشتیبان دهها هسته پشتیبانی مرتبط با گروههای تکفیری در داخل سوریه است که بیشتر آنها برای سرویسهای امنیتی این کشور که فعالیتهای آنها را از نزدیک رصد میکنند، کار می کنند.
🔻این سوال به وجود میآید؛ آیا این بار تلاش ترکیه برای مبارزه با تروریسم جدی است؟ یا نه بلکه همان کاری را که پیش از این انجام می داد؛ (یعنی هر از چندگاهی عملیات های امنیتی شدیدی را علیه جهادگران خارجی، به ویژه از سوی «داعش» به راه می انداخت) را تکرار خواهد کرد.
در حالی که خطوط ارتباطی مخفی ترکیه با هسته های مرکزی داعش در عراق و سوریه در حال فعالیت است.
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️داعش نام سرکرده جدید خود را اعلام کرد
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹 گروه تروریستی داعش از طریق یک فایل صوتی از سخنگوی خود، ابوحذیفه الانصاری، که در 3 اوت پخش شد، اعلام کرد که سرکرده آن، ابوالحسین القرشی، در درگیری با گروههای تحت حمایت ترکیه کشته شده است.
🔹منظور ابوحذیفه الانصاری از گروه های تحت حمایت ترکیه، هیئت تحریر الشام (جبهه النصره سابق) در شمال غربی سوریه است.
🔹در این فایل ضبط شده تاریخ دقیق درگیری ها مشخص نشده است، اما رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در آوریل گذشته اعلام کرده بود که سرکرده داعش در سوریه در جریان عملیات اطلاعاتی ترکیه کشته شده است.
🔹ابوالحسین القرشی به عنوان چهارمین رهبر داعش شناخته می شد، زیرا از زمان اعلام «خلافت» در ژوئن 2014، پی در پی این گروه را رهبری می کرد.
🔹شعبه های این سازمان در عراق، یمن، سومالی و غرب آفریقا بر اساس سنت های خود، به سرعت با سرکرده جدید خود بیعت کردند.
🔹رهبران داعش از آغاز تأسیس تاکنون؛
۱_ ابوبکر البغدادی (ابراهیم عوض البدری): ژوئن 2014 - اکتبر 2019 (5 سال و 4 ماه) و در باریشا در شمال ادلب در یک حمله هوایی توسط نیروهای آمریکایی کشته شد.
۲_ ابوابراهیم القرشی (عبدالله قارداش): اکتبر 2019 تا فوریه 2022 (3 سال و 5 ماه) و در عملیات فرود آمریکایی ها نیز در منطقه اتما در شمال ادلب کشته شد.
۳_ابوالحسن القرشی: فوریه 2022 تا اکتبر 2022 (8 ماه) و در عملیات ارتش آزاد در استان درعا کشته شد.
۴_ ابوالحسین القرشی: از (اکتبر 2022 تا آوریل 2023) و در عملیات اطلاعاتی ترکیه در جندرس در حومه حلب کشته شد.
۵_ابوحفص القرشی: اوت 2023م
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️امام خمینی و سید قطب؛ تأثیر پذیری یا تقارن فکری (پاسخی به مقاله معتز الخطیب)
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
✍️به قلم: علی مقدس
بخش اول
🔹معتز الخطیب، نویسنده سوری اخوانی، چندی پیش مقاله ای منتشر کرد که در آن، امامین انقلاب را در حوزه نظری، متأثر از سید قطب تلقی نمود.
🔹او با قرار دادن برخی شباهت های فکری در کنار یکدیگر درصدد آن برآمد تا تلویحاً بگوید؛ نظریه انقلاب اسلامی، الهام یافته از اندیشه سید قطب است که توسط امام خمینی(ره) و شاگردان ایشان، به کار گرفته شد.
🔹خطای الخطیب آن جایی است؛ که تقارن فکری و شباهت های نظری موجود در اندیشه دینی_ سیاسی امام خمینی(ره) و سید قطب را به تاثیر پذیری، تعبیر نموده است؛ در حالی که نظریه حکومت اسلامی در نگاه امام خمینی(ره)، سبقه ی هزارساله دارد که برآمده از فقه سیاسی شیعه و مکتب امامت است و ربطی به آراء و اندیشه های سید قطب ندارد.
🔹امام خمینی و سید قطب که هردو متعلق به جریان سنت گرای دینی و احیای حکومت اسلامی هستند، در مسائلی همچون؛(حاکمیت و شریعت الهی_ نفی حکومت های غربی، شرقی و اسلامِ تحریف شده_ بازگشت به اسلام و نهادینه کردن قوانین آن در ساختارهای اجتماعی_مبارزه با طاغوت _ مبارزه با جاهلیت_ فرا زمانی و فرا مکانی بودن اسلام)، با یکدیگر شباهت و تقارن فکری دارند، اما در تعیین شکل حکومت و چگونگی شکل گیری آن و شرایط حاکم، قابل مقایسه نیستند.
🔹امام(ره) درمعرفی حکومت اسلامی به عنوان الگوي حکمرانی، در ابعاد علمی و عملی از ثبات لازم برخوردار است. ایشان با تلفیق فقه اسلامی، فلسفه سیاسی و مفهوم مصلحت، به تکمیل نظریه خویش پرداخت و در مدت ده سال حکومت، هم در مقام نظر و هم در مقام عمل، در مسیر تحقق و تکامل نظریه حکومتی خویش، گام برداشت؛ در حالی که سید قطب به جهت عدم ارائه الگوی مطلوب حکمرانی با تحولات مصر مواجه شد.
🔹همانگونه که الخطیب در مقاله خود اذعان می کند؛ امام(ره) در آثار خود سخنی از سید قطب به میان نیاورده است، این به این خاطر است که در آثار معظم له از «کشف الاسرار» گرفته تا «کتاب البیع» و «ولایت فقیه» و «صحیفه نور» مسئله حکومت اسلامی و کم و کیف آن، به خوبی منقح شده است زیرا امام یک مرجع علمی و فقیهی اسلام شناس است و مواجهه ایشان با مسئله حکومت، تخصصی و نظریه محور است در حالی که سید قطب چنین جایگاهی ندارد و به دلیل نداشتن تخصص در استنباط احکام، نگاه تقلیدی او کاملا ملموس است.
🔹بدیهی است اظهارات نظری امام در مسائل و اندیشه سیاسی، اظهار نظرِمتفکرانه و فعال است اما اظهارات سید قطب، اظهار متفکری منفعل به نظر می رسد. به همین دلیل امام توانست نقش آشکاری در برقراری حکومت دینی ایفا کند اما سید قطب با چالش های فراوانی روبرو شد.
🔹سید در دو کتاب «العدالة الاجتماعیه فی الاسلام» و «الاسلام العالمی و اسم» اصل حکومت دینی را امری مفروض گرفته است و مفاهیمی مانند: عدالت حاکمان، اطاعت مردم و شرایط اطاعت را مطرح کرده است اما نسبت به سوالات و چالش های اصلی مانند: تعیین شکل دقیق حکومت دینی و همچنین مشروعیت آن، تحلیل مشخص و منطقی ارائه نداده است.
🔹او در کتاب دیگری با نام : « اسلام و صلح جهانی» بحثی تحت عنوان «نظام الحکم فی الاسلام» به صورت کوتاه و بسیار سربسته به چگونگی اداره جامعه اسلامی توسط حاکمان می پردازد و می گوید: حکومت دینی باید بر اساس مشاوره محدود در برخی امور استوار باشد، اما توضیح و تبیینی ارائه نمی دهد و به کلیات بسنده می کند.
🔹وی در کتاب عدالت اجتماعی می نویسد: "سخن درباره نظام حکومت اسلام، طولانی و در خور بحث مستقل و مخصوصی است، ولی نظر به اینکه غرض ما در این کتاب بیان عدالت اجتماعی در نظام حکومت است به قدر امکان درباره همین قسمت سخن خواهیم راند گرچه در تجزیه وتحلیل اسلام، این خود مشکلی است".
سید بار دیگر در جای دیگری از این کتاب به ضعف علمی خود اذعان کرده و موضوع را به اساتید فن و متخصصین واگذار می کند و این بیانگر این مطلب است که سید در حوزه عملی و کاربردی مسئله، دانش و تخصص لازم را نداشته است.
🔹نتیجه اینکه گفتمان امام خمینی که تبلور آن در انقلاب اسلامی است؛ بیانگر این مطلب است که اگرچه در ارائه برخی مفاهیم، شباهت هایی بین دو شخصیت وجود دارد، اما این شباهت ها دلالت بر تاثیر پذیری امام از سید نیست، بلکه تنها شباهت و تقارن فکری است.
📌ادامه دارد
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️مجله فارین پالیسی: " با نزدیک شدن ترکیه به کشورهای حاشیه خلیج و مصر، آنکارا به اخوان المسلمین پشت کرده است!"
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹 آنکارا از شبکههای تلویزیونی که توسط اخوان المسلمین در ترکیه اداره میشوند، خواست تا لحن خود را در انتقاد از سیسی ملایم کنند و حتی یکی از شبکه های تلویزیونی ماهواره ای اخوان به نام "مکملین" که هشت سال سابقه فعالیت داشت را تعطیل کرده است.همچنین اقامت تعدادی از افراد مرتبط با این گروه را تمدید نکرد تا آنها را مجبور به ترک ترکیه کند!
🔹آنکارا در حال بررسی اخراج تعدادی از کسانی است که مصر درخواست استرداد آنها را کرده است و این استرداد احتمالاً به کشور ثالث صورت گیرد و آنکارا تصمیم گرفته است عضویت تعدادی از اعضای اخوان را در حزب عدالت و توسعه که تابعیت ترکیه دارند، لغو کند.
🔹 جماعت اخوان المسلمین به 3 دسته تقسیم میشود: بخشی در لندن (قویترین بخش) و بخشی دیگر در استانبول میباشند، در حالی که بخش سوم "جنبش تغییر" نام دارد که معتقد به انقلاب مسلحانه است اما اعضای آن اندک است.
🔹ترکیه بر جماعت اخوان المسلمین سوریه چنین سخت نگرفته و به آنها فشار نیاورده است اما اگر روابط دمشق و آنکارا رو به بهبودی برود، این احتمال وجود دارد که آنها نیز با نوعی فشار مواجه شوند.
منبع:
foreignpolicy.com/2023/08/07/muslim-brotherhood-turkey-survival
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin