💎 از جابر بن يزيد جعفى از ابو جعفر محمد بن على عليه السّلام نقل شده است كه رسول اللَّه صلى اللَّه عليه و آله فرمود: منظور از: إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ ... على عليه السّلام و شيعيان حقيقى او هستند.
📚 شواهد التنزيل لقواعد التفضيل / ترجمه روحانى / ص328
🔸مولا امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودند:
🌻 أنا صلاة المؤمن ، أنا حي على الصلاة ، أنا حي على الفلاح ، أنا حي على خير العمل.
🔹حقیقت نماز ، تبعیّت محض از ولایت من است.
🕋 بشتابید به سوی نماز ، یعنی بشتابید در متابعت از من.
🕋 بشتابید به سوی فلاح ، یعنی فلاح در پذیرش امر ولایت است.
🕋 بشتابید به سوی خیرالعمل ، یعنی هر عمل خیری تنها در ذیل ولایت اهل بیت علیهم السلام مقبول است.
📚حلية الأبرار في أحوال محمّد و آله الأطهار عليهم السلام / ج2 / ص 123 - 127
🔹داوود بن کثیر می گوید به امام صادق علیه السلام گفتم آیا منظور از نماز ، زکات و حج در قرآن شما هستید؟
🌱حضرت فرمود : ای داوود! ما در قرآن نماز و زکات و روزه و حج و ماه حرام و شهر حرام و کعبه و قبله و وجه الله هستیم که خداوند فرموده است:
« وَلِلَّهِ الْمَشْرِقُ وَالْمَغْرِبُ ۚ فَأَيْنَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ وَاسِعٌ عَلِيمٌ » (بقره / 115)به هر سو رو کنید ، وجه (روی) خدا آنجاست.
ما آیات و بینات هستیم و دشمن ما در قرآن فحشا و منکر و ستم و شراب و قمار و تندیس و ازلام (نوعی بخت آزمایی) ، بتها و جبت و طاغوت و مردار و خنم و گوشت خوک است.
🔅ای داوود! خداوند ما را آفرید و به ما امتیاز بخشید ؛ ما را امناء و نگهبانان و خزینه داران آسمانها و زمین قرار داد. برای ما دشمنان و مخالفین قرار داد.
🌳ما را در کتاب خود نام برد و از نامهای ما به بهترین چیزها که دوست داشت کنایه آورد.
🔥دشمنان و مخالفین ما را نیز در کتاب خود به کنایه به نام های بدترین چیزها در نزد خود و بندگان پرهیزگار نام برد.
📚 تأویل الآیات / ج1 / ص 19
💎🌱💎سوال امام باقر علیه السلام از یکی از علمای اهل سنت:
❓زید بن شحام گوید: قتاده بن دعامه (یکی از مفسران و بزرگان اهل سنت) خدمت امام باقر علیه السلام شرفیاب شد. حضرت به او فرمودند: ای قتاده تو (فقیه) اهل بصره هستی؟
❗️عرض کردم: چنین می پندارند!!
❓امام باقر علیه السلام به او فرمودند: شنیده ام تو قرآن تفسیر می کنی؟
❗️قتاده : آری!!
❓امام باقر علیه السلام : از روی دانش و علم تفسیر می کنی یا ندانسته؟؟
❗️قتاده : نه بلکه از روی علم و دانش.
امام باقر علیه السلام: اگر چنان است که از روی علم تفسیر می کنی به جاست و من از تو می پرسم.
قتاده: بپرسید.
❓امام علیه السلام: مرا از گفتار خدای عزوجل که در سوره سبا می فرماید :«و معین کردیم در آن (منزلگاهها) برای سیر ، و در آنجا شبها و روزها به آسودگی و ایمنی را سپارید» (سبأ / 18) خبر ده.
❗️قتاده: این آیه درباره ی آن کسی است که از خانه ی خویش به قصد زیارت خانه ی کعبه 🕋بیرون آید و توشه ی حلال با خود بردارد و مرکب حلال داشته باشد و کرایه اش را از مال حلال بپردازد چنین کسی در امان و آسایش است تا به خانه ی خویش بازگردد.
❓امام باقر علیه السلام فرمودند: ای قتاده تو را به خدا سوگند ! آیا میدانی که بسا مردی با توه ی حلال و مرکب و کرایه ی حلال از خانه ی خویش به قصد زیارت کعبه 🕋بیرون می آید و دچار راهزن می گردد و خرجی راه او را ببرند و از ااین گذشته ، کتکی هم به او بزنند که به حد هلاکت رسد؟
❗️قتاده پاسخ داد: آری به خدا !!🙈
🔥امام علیه السلام فرمودند: وای بر تو ای قتاده !!
🔥اگر تو قرآن را از خود تفسیر می کنی ، هلاک گشته و دیگران را به هلاکت انداخته ای.
🔥وای بر تو قتاده !!
☀️این آیه «وَجَعَلْنَا بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ الْقُرَى الَّتِي بَارَكْنَا فِيهَا قُرًى ظَاهِرَةً وَقَدَّرْنَا فِيهَا السَّيْرَ ۖ سِيرُوا فِيهَا لَيَالِيَ وَأَيَّامًا آمِنِينَ» (سبا / 18) درباره کسی است که از خانه ی خویش با توشه و مرکب و کرایه حلال به قصد زیارت خانه کعبه بیرون آید و به حق ما عارف و آشنا باشد و در دل هوای ما داشته باشد.
چنانچه خدای عزوجل فرموده: «رَّبَّنَا إِنِّي أَسْكَنتُ مِن ذُرِّيَّتِي بِوَادٍ غَيْرِ ذِي زَرْعٍ عِندَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنَا لِيُقِيمُوا الصَّلَاةَ فَاجْعَلْ أَفْئِدَةً مِّنَ النَّاسِ تَهْوِي إِلَيْهِمْ وَارْزُقْهُم مِّنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ يَشْكُرُونَ» (ابراهیم / 37) و دلهای مردم را چنان کن که هوای آنها (چهارده معصوم علیهم السلام) کند. و مقصود ابراهیم اشتیاق به خانه کعبه 🕋نبود و گرنه می گفت: هوای آن کند (و اینکه الیهم گفت و ضمیر را جمع آورد مقصودش ما بوده ایم).
پس به خدا سوگند مقصود از دعای ابراهیم (ع) مائیم که هر که در دل هوای ما کند حج او پذیرفته است و گرنه پذیرفته نخواهد شد.
🔸ای قتاده ! هر کس چنین باشد از عذاب جهنم در روز قیامت در امان و آسوده است و این است مقصود از آسایش و امان در آیه.
🔹قتاده گفت: به همین دلیل من هم دیگر این آیه را جز بدین نحو (که شما تفسیر فرمودی) تفسیر نخواهم کرد.
🔸امام علیه السلام فرمودند: وای بر تو ای قتاده ! قرآن را تنها آن کسی می فهمد که بدو خطاب شده است.
📚 اصول کافی / ج8 / ص311
🌹حضرت صادق عليه السلام فرمود: اى اسحاق بن فروخ هر كه ده بار بر محمد و آل محمد صلوات بفرستد خداوند و فرشتگان او صد بار بر او صلوات فرستند، و هر كه صد بار بر محمد و آل محمد صلوات فرستد خداوند و فرشتگانش هزار بار بر او صلوات فرستند.
آيا گفتار خداى عز و جل را نشنيدهاى:
📜«هُوَ الَّذِي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَمَلَائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَكَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيمًا» (احزاب / 43)
🌱«او است آن خداوندى كه رحمت (ياد رود) فرستد بر شما (او) و فرشتگانش تا برون آرد شما را از تاريكيها بسوى روشنائى و بوده است بمؤمنان مهربان»
📚 اصول کافی / ترجمه مصطفوی / ج4 / ص 251
🔥حضرت امام صادق علیه السلام درباره این آیه «وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا فَأُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ» (حج / 57) یعنی : «آنها که کافر شدند و تکذیب نمودند به آیات ما پس از برای ایشان است عذاب خوارکننده» که مراد آن گروهی اند که ایمان نیاورده اند به ولایت امیرالمومنین و ائمه علیهم السلام. (1)
🔥 راوی گفت : از حضرت شنیدم که می فرمود : هر جا که «كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا» در قرآن وارد شده است مراد تکذیب به همه ی اوصیاء است. (2)
📚 تفسیر قمی / ج2 / ص86
📚 تفسیر قمی / ج1 / ص309