جای شگفتی است که در طومار «مصیبت های اقتصادی» ایران، نه ذکری از واگذاری امتیاز نفت به شرکت نفت انگلیس و ایران شده است و نه کوتاهی انگلستان در پرداخت درآمدهای نفتی ایران طی پنج سال گذشته به مبلغ ۴۰ میلیون دلار که بسیار بیشتر از بودجه سالانه دولت ایران بوده است.
کتاب قحطی بزرگ - صفحه ۲۱۸
دکتر محمدقلی مجد
انگلستان نخستین کشوری بود که بی طرفی ایران را در نوامبر ۱۹۱۴ نقض کرد، نادیده گرفته شده است. نوامبر ۱۹۱۴ هنگامی است که نیروهای انگلیسی میدان های نفتی ایران را در ایالت عربستان (خوزستان) به اشغال خود درآورده بودند.
کتاب قحطی بزرگ - صفحه ۲۱۸ و ۲۱۹
انگلیس و اشغال ایران در جنگ جهانی.pdf
5.32M
#کتاب "انگلیس و اشغال ایران در جنگ جهانی اول" نوشتهی دکتر محمدقلی مجد
قحطی ناشی از اشغال ایران یکی از بزرگترین قحطیهاي تاریخ، و بدون شک بزرگترین فاجعه تاریخ ایران است و میتوان آن را نسل سوزي و هولوکاست واقعی به شمار آورد، دکتر مجد معتقد است: مسلماً دركِ تاریخ ایرانِ بعد از جنگ بزرگ بدون آگاهی از این قحطی به درستی قابل فهم نخواهد بود. یافتن فجایع تاریخی دیگري که با قحطی بزرگ ایران برابري کند بسیار دشوار است. در این میان یک نکته بدیهی است، و آن اینکه ایرانِ - بی طرف- بزرگترین قربانی جنگ جهانی اول بود. تلفاتِ هیچیک از کشورهاي متخاصم، چه از لحاظ نسبی و چه مطلق، با تلفات ایران حتی قابل مقایسه نیست.
کتاب «انگلیس و اشغال ایران در جنگ جهانی اول» - صفحه ۱۲
جنگ جهانی اول بی شک بزرگترین فاجعه طول تاریخ ایران بود، مصیبتی عظیم که نمونه اش در تاریخ این کشور کمتر یافت میشود. در طول این جنگ بزرگ، ایران اسفناكترین تراژدي طول تاریخش را به خود دید، و بین 40 تا 50 درصد از جمعیتش به سبب قحطی و بیماري جان باختند. این فاجعه تماماً به دلیل اشغال ایران توسط قواي روس و انگلیس رخ داد، که متأسفانه مطلب زیادي درباره آن در دسترس نیست. ایران بزرگترین قربانی جنگ جهانی اول بود: هیچ کشوري تا به این اندازه متحمل رنج و مصیبت نشده بود. اسناد وزارت امور خارجه آمریکا حکایت از آن دارد که بین 10 تا 13 میلیون ایرانی در طول جنگ بر اثر گرسنگی و بیماري جان باختند. ایران قربانیِ یکی از بزرگترین نسل کشیهاي قرن بیستم شده بود.
کتاب «انگلیس و اشغال ایران در جنگ جهانی اول» - صفحه ۱۹
جنگ جهانی اول [براي ایران] یک فاجعه سیاسی نیز بود. در طول همین جنگ بود که ایران استقلالش را از دست داد، و به مدت سی سال عملًا به مستعمره بریتانیا تبدیل شد. پس از آن، ایالات متحده به قدرت مسلط در ایران تبدیل شد، و جاي انگلیس را گرفت. در سال ۱۹۲۱ ، یک کودتاي انگلیسی تقریباً به مدت شصت سال حکومت دیکتاتوري نظامی را بر مردم ایران مسلط ساخت. تلاش ایران براي خلاصی از این دیکتاتوري نظامی که از خارج بر آن تحمیل شده بود با یک کودتاي دیگر در سال ۱۹۵۳ (این بار با مشارکت انگلیس و آمریکا) ناکام ماند و ملت ایران بیست و پنج سال دیگر مجبور به تحمل حکومت دیکتاتوري شد. ایران تا انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ استقلال خود را باز نیافت.
کتاب «انگلیس و اشغال ایران در جنگ جهانی اول» - صفحه ۲۰
آرتور سی. میلسپو، مدیرکل مالیه ایران، در گزارشی به تاریخ ۱۵ ژوئن ۱۹۲۵ با عنوان «وضعیت مالی و اقتصادي ایران» این مطالب را درباره جمعیت ایران و تهران در سال ۱۹۲۵ مینویسد:
جمعیت ایران در حدود ۱۲ میلیون نفر، یا به طور متوسط ۱۹ نفر در هر مایل مربع، برآورد میشود. پایتخت و شهر اصلی ایران، تهران با حدود ۲۵۰ هزار سکنه است بنابراین، جمعیت ایران در سال ۱۹۲۵ برابر با جمعیت آن در سال ۱۹۰۰ بود! بدین معنی که ۲۵ سال رشد جمعیت ایران به واسطه بلاي قحطی نیست و نابود شده بود.
کتاب «انگلیس و اشغال ایران در جنگ جهانی اول» - صفحه ۵۴۵