🌹 فلسفه گفتن سه بار «الله اكبر» در پایان نماز چيست؟
ابتدا باید بدانیم که این تکبیرات مستحب است نه واجب و در خصوص علت استحباب اين عمل نيز امام صادق عليه السلام فرمودند: وقتي پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم، مکه را فتح نمود، نماز جماعت ظهر را با اصحابش در کنار حجر الاسود اقامه کرد و آنگاه که سلام نماز را داد دستها را بلند کرد و سه مرتبه تکبير گفت و اين دعا را خواند « لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ وَحْدَهُ أَنْجَزَ وَعْدَهُ وَ نَصَرَ عَبْدَهُ وَ أَعَزَّ جُنْدَهُ وَ غَلَبَ الْأَحْزَابَ وَحْدَهُ فَلَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَ يُمِيتُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ » پس رو به يارانش فرموده و خطاب کردند: اين تکبير و اين دعا را پس از هر نماز واجب بخوانيد و ترک نکنيد، که هر کس چنين عملي را پس از سلام نماز انجام دهد شکر واجبي را ادا کرده شکر الهي بابت تقويت اسلام و مسلمانان بر کفر و الحاد است.»
🎆💎{ کارشناس احکام و مسائل شرعی حجت الاسلام والمسلمین سیدشمس الدین جوانمردی لنگرودی از قم المقدسه }💎🎆
@Javanmardi_langarudi
﷽؛
🌷 امیر مومنان على (علیه السلام) :
« هر کس هرکدام از سوره هاى توحید و قدر و آیة الکرسى را یازده بار پیش از طلوع آفتاب بخواند ، از خسارت هاى مالى محفوظ می ماند ».
📚 شیخ صدوق ، الخصال ، جلد 2 ، صفحه 622
﷽؛
🌷 امام باقر (علیه السلام) :
« خواب صبح ، شوم و نامیمون است ؛ روزى را دور می سازد ، رنگ صورت را زرد و متغیّر می کند . خداوند متعال ، روزى را بین الطّلوعین تقسیم می کند ، از خواب در این زمان بپرهیزید و بدانید که منّ و سلوى (دو غذاى لذیذى که براى بنی اسرائیل نازل می شد) در این ساعت بر بنی اسرائیل فرود می آمد ».
📚 طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الاحکام، ج 2، ص 139
@Javanmardi_langarudi
﷽؛
🌷 ساعتی از ساعات بهشت !!
🔹بین الطلوعین فاصله زمانی از طلوع فجر و اذان صبح تا طلوع آفتاب است که حدود یک ساعت و نیم طول می کشد . در روایات از این زمان به ساعتی از ساعات بهشت یاد شده و آثار و برکاتی برای آن بیان شده که انسان به این نتیجه می رسد که اگر می خواهد خوشبختی و سعادت دنیا و آخرت را داشته باشد و از بدبختی ها رهایی یابد می بایست در این ساعات بهشتی بیدار بماند ؛ چرا که فرشتگان در حال تقسیم روزی هستند و اگر کسی خواب بماند از همه چیز باز مانده است .
« طلوع فجر صادق » ، ابتدای وقت نماز صبح و « طلوع آفتاب » انتهای وقت آن است و زمان واقع در بین این دو طلوع را «بین الطلوعین» می نامند .
قرآن کریم با عبارت « وَ سَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْس » ¹ تسبیح خدا در این زمان را توصیه کرده و روایات فراوانی نیز در زمینه عبادت در « بین الطلوعین » وجود دارد .
¹ طه، 130 و ق، 39.
@Javanmardi_langarudi
﷽؛
🌷 پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) :
« هر کس از طلوع صبح تا طلوع آفتاب در مصلّاى خویش بنشیند و به تعقیب نماز مشغول باشد ، خداوند او را از آتش دوزخ محفوظ دارد ».¹
🌷 امام باقر (علیه السلام) :
« هر کس بعد از نماز صبح هفتاد مرتبه استغفار کند ، خداوند او را بیامرزد ».²
¹ طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 305.
² شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الأعمال، ص 165.
@Javanmardi_langarudi
﷽؛
♨️ آثار منفی خوابیدن در ساعات بین الطلوعین :
💢 1- فقر :
از جمله آثار منفی خوابیدن در بین الطلوعین می توان به فقر و بدبختی و نداری اشاره کرد . در روایت است: زمین به سوی پروردگارش ، فریادی مانند این سه فریاد (از بعد شدت) بر نمی آورد :
فریاد از خونی که به ناحق بر روی او می ریزد، آب غسلی که با عمل زنا ریخته می شود، خوابی که پیش از طلوع خورشید باشد .
(من لایحضره الفقیه؛ ج4، ص20)
امیرمومنان علی(علیه السلام) نیز می فرماید :
خواب پیش از طلوع خورشید و نیز خواب قبل از نماز عشاء، باعث فقر و پریشانی امور می شود .
(مستدرك الوسائل، ج 5، ص 110)
💢 2- بلا :
خوابیدن در هنگام بین الطلوعین موجب جلب بلا و مصیبت است ؛ زیرا اگر بیداری موجب رهایی و دفع و رفع بلاست ، خواب عامل جذب آن خواهد بود .
💢 3- کوردلی :
بر اساس روایتی که از امیرمومنان (علیه السلام) وارد شده کسی که در این ساعات می خوابد گرفتار کوردلی می شود و معرفت الهی از دل او می رود .
(دعوات راوندى، صفحه 81، حدیث 204 و بحارالانوار، جلد 83، صفحه 282، حدیث 45 با اندکى تفاوت)
💢 4- کفر و بی ایمانی :
کفر و بی ایمانی محصول خوابیدن در این ساعات از شبانه روز است .
(همان ،پیشین)
امیرمومنان علی(علیه السلام) نیز می فرماید :
خواب پیش از طلوع خورشید و نیز خواب قبل از نماز عشاء ، باعث فقر و پریشانی امور می شود .
(مستدرك الوسائل، ج 5، ص 110)
💢 5- نیاز به دیگری برای رزق :
اگر انسان در این ساعت بخوابد رزق او به جای آنکه در دستش قرار گیرد در دست دیگری قرار می گیرد و می بایست برای یک لقمه نان و کسب یک دانش و علم به دیگری رو اندازد تا روزی خودش را بازپس گیرد .
(همان ،پیشین)
💢 6- بدنامی و رسوایی :
از دیگر آثار منفی خوابیدن در این ساعات آن است که اگر گناه و خطایی کرده باشد ، خداوند در مقام ستاریت با او تعامل نمی کند و نعمت ستاریت از او سلب می شود . این گونه است که در جامعه براثر خطا و اشتباه و گناهی ، رسوا می شود .
(همان ،پیشین)
💢 7- زیان های مالی :
اگر کسی در این ساعات بخوابد نمی تواند از خود دفع شر کند و خسارتی که به اصل سرمایه او می رسد را برطرف کند .
( خصال، جلد 2، صفحه 622 و بحارالانوار، جلد 83، صفحه 249، حدیث 11)
💢 8- نادانی :
از پیامبر (صلی الله علیه و آله) روایت است :
خواب اول روز، نادانی و خواب نیمروزی نعمت و خواب عصرگاهی کم خردی است و خواب اول شب (بین دو نماز مغرب و عشاء) باعث محروم شدن از روزی می شود .
(مكارم الاخلاق، ص288)
💢 9- زردی چهره :
در روایات متعددى خواب بین الطلوعین مذمت شده است . این خواب موجب فقر و پریشانى دانسته شده است .
امام صادق(علیه السلام) فرمود :
خواب صبحگاهان شوم است . رزق را دور و رنگ چهره را زرد و زشت مى كند و این خواب شومى است .
(بحارالانوار، ج 86، ص 129)
💢 10- غفلت :
به این خواب ،اطلاق خواب غفلت شده است؛ شاید از این جهت كه شخص از بركات زیادی كه در بیداری این ساعات است ، غافل بوده و خود را محروم می كند .
@Javanmardi_langarudi
🎆💎{ کارشناس احکام و مسائل شرعی حجت الاسلام والمسلمین سید شمس الدین جوانمردی لنگرودی از قم المقدسه }💎🎆
﷽؛
🌷 رسول خدا (صلی الله علیه و آله) :
هرکس هنگام صبح ، هفت بار این آیات را بخواند ، در آن روز از بلاها محفوظ باشد :
« فَاللهُ خَیْرٌ حافِظاً وَ هُوَ ارْحَمُ الرَّاحِمینَ ،
انَّ وَلِیِّى اللهُ الَّذى نَزَّلَ الْکِتابَ وَ هُوَ یَتَوَلَّى الصَّالِحینَ ،
فَانْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِى اللهُ لا الهَ الَّا هُو َ، عَلَیْهِ تَوَکَّلْتُ وَ هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظیم ؛
پس [در هر حال] خداوند بهترین حافظ و مهربان ترین مهربانان است ،
ولىّ و سرپرست من خدایى است که این کتاب را نازل کرده و او همه صالحان را سرپرستى می کند ،
پس اگر آنها [از حق] روى بگردانند [نگران مباش] بگو : خداوند مرا کفایت می کند ، هیچ معبودى جز او نیست بر او توکّل کردم و او صاحب عرش بزرگ است .
#پےنوشت
سوره یوسف ، آیه 84.
سوره اعراف ، آیه 196.
سوره توبه ، آیه 129.
📚 مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 83، ص 298
@Javanmardi_langarudi
🌷 آهسته خواندن حمد و سوره
📝 سؤال : نمازی که قرائت آن بلند خوانده نشده باشد، چه حکمی دارد؟
📖 جواب : بر مردان واجب است که حمد و سوره را در نمازهای صبح و مغرب و عشا بلند بخوانند. اگر سهواً یا جهلاً آهسته بخوانند نماز صحیح است، ولی اگر از روی عمد باشد، نماز باطل است.
#حضرت_آیت_الله_العظمی_امام_خامنه_ای
@Javanmardi_langarudi
🔹مسئله 992 : بر مرد واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخواند. و بر مرد و زن واجب است حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند.
🔹مسئله 993 : مرد بايد در نماز صبح و مغرب و عشا مواظب باشد که تمام کلمات حمد و سوره حتى حرف آخر آنها را بلند بخواند.
🔹مسئله 994 : زن مى تواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند يا آهسته بخواند.ولى اگر نامحرم صدايش را بشنود، بنابر احتياط واجب بايد آهسته بخواند.
🔹مسئله 995 : اگر در جايى که بايد نماز را بلند بخواند عمدا آهسته بخواند، يا در جايى که بايد آهسته خواند عمدا بلند بخواند، نمازش باطل است. ولى اگر از روى فراموشى يا ندانستن مساله باشد، صحيح است. و اگر در بين خواندن حمد و سوره هم بفهمد اشتباه کرده، لازم نيست مقدارى را که خوانده دوباره بخواند.
🔺توضیح المسائل حضرت امام خمینی
@Javanmardi_langarudi
🍃مسأله 906 : واجب است مردان حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند و حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند و زنان نيز بايد حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند، امّا حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را مى توانند بلند يا آهسته بخوانند، ولى اگر نامحرم صداى آنها را بشنود احتياط مستحب آن است كه آهسته بخوانند.
🍃مسأله 907 : در جايى كه بايد حمد و سوره را بلند بخواند اگر عمداً يك كلمه را آهسته بخواند نماز باطل است، همچنين در جايى كه بايد آهسته بخواند اگر يك كلمه را بلند بخواند نماز باطل مى شود.
🍃مسأله 908 : هرگاه در جايى كه بايد قرائت را بلند بخواند عمداً آهسته بخواند يا در جايى كه بايد آهسته بخواند عمداً بلند بخواند نمازش باطل است، ولى اگر از روى فراموشى، يا ندانستن مسأله باشد، صحيح است، مگر اين كه در ياد گرفتن مسأله كوتاهى كرده باشد كه بنابر احتياط واجب اعاده مى كند.
🍃مسأله 909 : هرگاه در اثناء حمد و سوره متوجّه شود مقدارى را بر خلاف دستور بالا سهواً بلند يا آهسته خوانده لازم نيست برگردد، هرچند بهتر است كه برگردد و صحيح بخواند.
⬅️ توضیح المسائل حضرت آیت الله مکارم شیرازی
@Javanmardi_langarudi
﷽؛
✅ آهسته خواندن نماز مغرب و عشاء به خاطر خجالت
⏪ پرسش : اگر نمازگزار نماز صبح یا مغرب و عشاء را به خاطر ریا نشدن یا پرت نشدن حواس و یا خجالت کشیدن ، آهسته بخواند حکم چیست ؟
⬅️ پاسخ : باید بلند بخواند و به این وسوسه توجه نکند . و خجالت کشیدن هرگز مجوّز نیست . باید بلند خواند ، و این حیا ، حیاى جاهلانه است نه حیاى عاقلانه .
⏮ #حضرتآیتاللهمکارمشیرازی
┈┉┅━❀💌❀━┅┉┈
@Javanmardi_langarudi
🌐 کارشناس احکام و مسائل شرعی حجّت الاسلام والمسلمین سیّد شمس الدّین جوانمردی لنگرودی 🌐
🌷 نحوه قرائت حمد و سوره در نماز قضا
📝 سؤال : آیا اگر قصد خواندن قضای نماز صبح را داشته باشیم باید آن را بلند بخوانیم یا آهسته؟
📖 جواب : واجب است که قرائت حمد و سوره در نمازهای صبح و مغرب و عشا چه ادا باشد و چه قضا در هر حالی بلند باشد، حتی اگر قضای آن ها در روز خوانده شود، و اگر با علم و عمد بلند خوانده نشود، نماز باطل است.
#رهبر_معظم_انقلاب
https://eitaa.com/Javanmardi_langarudi