✅ #دسترسی_آسان
▫️فهرست یادداشتهای پرونده ویژه▫️
💠 «درّ مستور» 💠
♦️واقعه گوهرشاد و مسئله عفافوحجاب♦️
🔰 برای انتقال به یادداشت مورد نظر، روی آن ضربه بزنید.
☘ ۱. قدم زدن در دل تاریکی (روند تاریخی ماجرای گوهرشاد)
☘ ۲. متّقی اهل عذاب (کشف حجاب، حرام سیاسی)
☘ ۳. اشتباه راهبردی راجع به حجاب
☘ ۴. در گوهرشاد چه گذشت؟
☘ ۵. آیا بدحجابتر شدهایم؟
☘ ۶. صبر فرهنگی (سه راهکار برای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب)
☘ ۷. همسر شاه را میشناسید؟ (تأملی در الگوی زنان ایرانی(۱))
☘ ۸. درد غربزدگی (زمینههای کشف حجاب)
☘ ۹. چشم در چشم (مهندسی معکوس بحران سازی دشمن)
☘ ۱۰. تمدن عریان (پشت پرده سیاست تغییر لباس در دوران پهلوی اول)
☘ ۱۱. آیا زنان غربی خوشبختترند؟
☘ ۱۲. دین، ناموس مردم (نقش مردم در حل مسائل اجتماعی)
☘ ۱۳. به ما که رسید، آسمون تپید (نگاهی به قوانین پوشش در دنیا)
☘ ۱۴. تناقض قانون اختیاری (چرا حجاب باید اجباری باشد؟)
☘ ۱۵. آرایشت، آرامشت را برد (حساسیت شهدا درباره حجاب)
☘ ۱۶. حرمسراهای خیابانی (خیانت هنر مدرن به زن)
☘ ۱۷. بانوی ایرانی (تأملی در الگوی زنان ایرانی(۲))
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
✔️ #نظرسنجی
🔳 لطفا نظر خود را درباره پرونده ویژه «درّمستور» با ما در میان بگذارید.
🔶 از عزیزان تقاضامندیم که کمی وقت بگذارند و حتما در این نظرسنجی شرکت کنند و ما را برای بهبود مطالب کانال یاری بدهند.
💢 شرکت در نظرسنجی 👈 بفرمایید
📌 شما از طریق پست «دسترسی آسان به پرونده» میتوانید مطالب یادداشتها را یادآوری یا مطالعه نمایید.
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
هدایت شده از مثل خمینی (ره)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 #تیزر اردوی معرفتی_تشکیلاتی "مثل خمینی"
مسیری برای کشف هویت و سبک زندگی طلبه عصر انقلاب
🔖 ویژه طلاب برادر
🗓زمان: ۱۵ الی ۲۰ مرداد ماه
📌مکان: قم المقدسه، مدرسه علمیه سجادیهی دستجرد
⏳مهلت ثبت نام: ۲۰ الی ۳۱ تیرماه
توجه! « ظرفیت دوره محدود است»
🖥 جهت ثبت نام اینجا کلیک کنید.
یا از طریق سایت:
خانهطلاب: khanetolab.ir
نجاح: login.ismc.ir
جهت کسب اطلاعات بیشتر با آیدی @mesle_komeini در ارتباط باشید
╭━━⊰ ❀ 🌕 ❀ ⊱━━╮
@ahd_ba_khomeini
╰━━⊰ ❀ 🌿 ❀ ⊱━━╯
💠 راهبر حوزه
🔻 یادداشتهایی پیرامون🔻
💠دیدار طلاب با رهبر معظم انقلاب💠
📌 کانال نشریه خط، یادداشتهای شما را با این مناسبت، منتشر میکند.
📝 پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
#یادداشت
💢دیدار طلاب با رهبر انقلاب 1️⃣
⚠️ سیلی به اسلام
✅ سخنان رهبری همیشه پر نکته و مهم است اما گاهی به جز حکیمانه بودن، میخکوب کننده و حیرت آور است، شبیه سیلیای است که به یک انسان خواب آلود در سرما میزنند تا نمیرد.
🔺 این بار سخنان ایشان با حوزه علمیه، یکی از همین موارد بود. نهیبی که بر سر حوزههای علمیه زده شد، جدی بود. متفاوت بود. پر از درد بود. هشدار درباره «سیلی خوردن اسلام» و نقش حوزه در این ماجرا نکتهای نبود که بتوان به راحتی از کنار آن عبور کرد.
🔸 او درباره تبلیغ به عنوان یکی از شؤون جدی حوزههای علمیه به صراحت نالید که من «نگرانم». مساله را برای همه طلاب و حوزویان و علما و مراجع و نهادها و مسوولین حوزوی آشکارتر نمود و گفت تبلیغ در راس امور است. این یک سخن مهم و حیاتی بود.
💢 باز عدهای سرشان را در لاک درس و بحث و هیات علمی و مدارج حوزوی و درسهای متداول روزانه شان فرو نکنند و خود را به نشنیدن نزنند و جملات او را تحریف نکنند و نگویند همین کارهایی که میکنیم خوب است.
💠 حوزه باید بیدار شود. حوزه باید نطقش باز شود. حوزه بسیار جلوتر و ارتقا یافتهتر از پیش از انقلاب است لکن بسیار عقبتر و جاماندهتر از نیازهای امروز کشور.
🔥 در ماجرای اغتشاشات و حمله همه جانبه رسانهای و فرهنگی دشمن، سکوت علما و حوزویان و یا بیان سخنان دو پهلو و پر لکنت، آزاردهنده بود. مساله های ذهن جوانان زیاد شده و تلاش ما عمامه به سر ها چند برابر نشده و باید نگران بود. نگران لعنتی بود که زمین و آسمان به عالمی میدهد که در هنگامه نیاز فکری جامعه، سکوت میکند.
🔻راه چاره چیست؟ اولا باید باورهای خود را مرور کنیم. هویت طلبگی به پیشقراولی امت و امامت او است. همه امور دیگر شوون و لوازم همین هویت است. پس هر زمان نقشی اجتماعی پر رنگتر میشود.
🔻ثانیا باید عموم طلاب و حوزویان «سبک زندگی» خود را بر این اساس ویرایش کنند. اگر در طول سال چند دهه خاص به تبلیغ اختصاص میدادند، اکنون باید برنامه ثابت روزانه برای تبلیغ در زندگی خود قرار دهند. همه طلاب کوچک و بزرگ.
🔻ثالثا باید ارتباطات اجتماعی و فامیلی و خانوادگی خود را بر این اساس تشدید کنند و ارتباطات جدید اجتماعی ایجاد کنند.
🔻رابعا باید حوزههای علمیه کاری کنند که همه مردم مبلغ شوند. جهاد تبیین یک جهاد همگانی است. حوزه باید این جهاد همگانی را حقیقتا فراگیر کند. هر کسی در این روزگار باید آنچه میداند و میفهمد در این جنگ شناختی مقابل دشمن بیان کند. روشنگری میتواند خطورات و وساوس را نابود کند.
🔻خامسا نیاز به شناخت و اندیشه و زاویه نگاهی متفاوت و طلبگی به امور داریم. بدون زاویه نگاه درست قدرت تحلیل درست نخواهیم داشت، قدرت تهاجم به بنیادهای اندیشه غرب نخواهیم داشت. پس باید اندیشه متناسب با ماموریت جدید را بدست آورد. اگر جامعه محتاج «امید ایمانی» است معلوم است که زاویه نگاه عمیق و راهبردی توحیدی ضروری است. ویژگی فضای رسانه ای جدید، سطحی شدن و خالی شدن از پشتوانه های فکر و اندیشه است.
💢باید صحنه از اندیشه های عمیق و راهبردی پر شود تا زاویه نگاه عمومی ارتقا یابد و قدرت تحلیل رشد کرده و فضا مملو از تبیین و بیان و نور شود.
🔰حوزه باید در مستوای اندیشه رهبری جامعه وارد شود. اگر اسلام سیلی بخورد و از کبائر قدم به قدم قبح زدایی شود، شبیه علمای دوران سیدالشهدا متهم خواهیم بود. وقت برخاستن است. برخاستن همه خصوصا اهل علم....
✍️ علی مهدیان
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝 پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 2️⃣
🛑 تعطیلی دیدار سالیانه
💠رهبر انقلاب در دیدار طلاب و روحانیون سراسر کشور با اشاره به اهمیت مقوله #تبلیغ در جامعه، نسبت به امر تبلیغ در حوزه های علمیه، ابراز نگرانی کردند.
شاید به ذهنتان این طور برسد، حوزه ها که کاری جز تبلیغ ندارند و در ایامِ به خصوصی مثل محرم و صفر و رمضان و ایام تبلیغی دیگر هم به صورت سنتی، تبلیغ میروند.
❓پس ریشه و دلایل این نگرانی چیست؟
میتوان دلایل این نگرانی را در موارد زیر فهرست کرد:
1️⃣ در فرهنگ رایج حوزه، تبلیغ اولویت اول محسوب نمیشود و یک مبلغ مثلا نسبت به یک محقق، جایگاه پایینتری دارد و این ارزش تبلیغ را در ذهن طلبه پایین میآورد و حال آنکه اهداف مختلف دین به واسطه تبلیغ محقق میشود. چه #اقامه_قسط و عدالت اجتماعی، چه تشکیل نظام اسلامی و چه اقامه معروف همگی در گرو تبلیغ است. اینها همه بدین خاطر است که تبلیغ یعنی رساندن پیام دین به ذهن و قلب مردم
2️⃣ بدون تبلیغ، ایمان مردم که پایه اصلی حفظ نظام است، از بین خواهد رفت و دچار استحاله فرهنگی خواهیم شد و معروف و منکر جای هم خواهند نشست، مظلوم و جلاد تشخیص داده نمیشوند. به تعبیر #امام_خمینی سیلیای خواهیم خورد که تا مدتها اثرش باقی خواهد ماند. این یکی، رهبر را از وضعیت تبلیغ نگران میکند.
3️⃣ تبلیغات را اگر جدی نگیریم، از حرامهای الهی، قبح زدایی خواهد شد و همان بلایی که دنیای غرب، گرفتارش شده، گریبان ما را هم خواهد گرفت. ارزش خانواده از بین میرود، حرمت ها شکسته میشود، و...
🔰با همه این اوصاف، حوزه علمیه چه در تولید محتوا و چه در روش های به روز و متناسب با مخاطب با سطح آگاهی بالا، آمادگی لازم را ندارد.
🔺مخاطب امروز در آشفته بازار فضای مجازی، باید صدای قوی و رسایی را بشنود تا اثر بگیرد، حتی در این فضا، خانواده ها تاثیرات تربیتیشان کم شده.
🔰امروز نمی توان صرفا با تکیه بر محتوا و ابزارهای سنتی، تبلیغ یعنی رساندن پیام دین به ذهن و قلب مخاطب را انجام داد، هر چند شیوههای سنتی، مثل منبر، ابزارهای بی بدیلی هستند که باید حفظ شوند.
ولی استفاده از ابزارهای نوین تبلیغی هم یکی از ضرورت هاست که در این قسمت هم کمیت حوزه لنگ میزند.
🔰علاوه بر اینها سطح گسترده نیاز در کشور از مدارس و دانشگاهها تا نهادها و سازمانها، مساجد و هیئات، و دهها بستر تبلیغی دیگر، نیاز به تربیت مبلغ مناسب هر کدام از این بسترها را دارد که باز هم در این مورد، کماً و کیفاً کاستی مشاهده میشود.
🔸به شهادت خود رهبر انقلاب در همین جلسه بسیاری از مساجد کشور احیا نیستند و فقط زمان نماز باز هستند و یا در همین تهران و نه شهرستانها، نبود یک طلبه خوش فکر و خوش ذوق در برخی ارگانها کاملا مشهود است.
🔰همه اینها را اگر بخواهم در یک جمله آسیبشناسی کنم، این میشود که حوزه خود را در جایگاهی که رهبری مستفاد از دین، از حوزه ها انتظار دارد، نمیبیند و آن رسالت اقامه دین در جامعه است.
💢 سوال اساسی این است حوزه دقیقا مسئول تحقق چه چیزی در کشور است، کشته های کرونا زیاد شود، یقه وزارت بهداشت را می گیریم.
🔰حوزه پاسخگوی کدام نیاز مشخص در کشور است که هم مردم بدانند و هم خود طلاب
شاید سرّ برگزار نشدن ثابت جلسات سالیانه رهبر انقلاب با حوزه هم همین باشد که روشن نیست با مسئول چه بخش مشخصی در حال گفتوگو هستیم.
✍️ حسین کاظمزاده
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝 پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
#یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 3️⃣
❇️ ظاهرگرایی
🌱 برخی پیامها و رفتارهای ظاهرگرایانه بهانهای شد تا سخنی را که مدتها در دلم بود، بیان کنم؛
🔹مثلا سه سال پیش یکی از بزرگواران نصیحتم میکرد؛ تو به درد فلان جا نمیخوری، چون تو طلبهای تبلیغی هستی؛ حال آنکه اینجا تمرکز علمی دارد!
🔸یا اینکه قبل از محرم یکی از آقایان به بقیه طلاب پیام میداد، چرا بعد از این صحبتهای مقام معظم رهبری به #تبلیغ نمیروید؟ آقا نگران است!
🔹یا مانند یکی از دوستانم که نوشته بود، نان امام زمان حرامش باشد، کسی که سالی چندبار به سفر تبلیغی نرود!
🌱 به هر حال آنچه اهمیت دارد، این است که، دو نوع مواجهه با صحبت یک اندیشمند میشود:
۱- مواجهه لفظی؛ مانند برخورد اخباریها با روایات.
۲- مواجهه واقعی؛ اینگونه برخورد با دانستن منظومه فکری، راهبردها و پروژههای آن اندیشمند به دست میآید.
🔹آیة الله خامنه ای اولین باری نیست که مهمترین وظیفه طلبه را تبلیغ معرفی میکند.
🔸اگر برخوردمان با صحبتهای این اندیشمند حکیم لفظی باشد، هم ربط فرمایشات ایشان را نمیفهمیم و هم در مصادیق صحبتهایشان خطا میکنیم. خلاصه گرفتار ظاهرگرایی میشویم.
✍️ سیدمحمد زینالعابدین
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
#یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 4️⃣
⚰️ لیبرالیسم دروغین
🎞 «ماکسیموس میشنوی؟ تو رو میخوان. فرماندهای که برده شد. بردهای که گلادیاتور شد. گلادیاتوری که سرپیچیها از امپراطور کرد.. قصه جذابیه..! حالا مردم میخوان پایان قصه رو بدونن...» شما دیالوگی از سینمایی معروف «گلادیاتور» را خواندید. معنای آزادی غربی در سکانس پایانی این فیلم متجلی است. قبل برگزاری مبارزه میان شاه رومی و گلادیاتور، شاه خنجری در بدن وی فروکرده و او را زخمی میکند. شاه برای مبارزه، آزادی میدهد اما با زخمی کردن عملاً وی را محدود و ناتوان کرده و حتی زرهاش را طوری میبندند که زخمش از دیدگان مخفی بماند.
🗽 باری؛ این قصهی لیبرالیسم است. اما دیگر دُم خروس مخفی نیست. روزگاری بود که فوکویاما «پایان تاریخ» را با نسخه لیبرالیسم اعلام کرد؛ اما چندی نگذشت که «برخورد تمدنها و دوبارهسازی نظم جهانی» توسط هانتینگون مطرح شد و انقلاب اسلامی آغازی بود بر پایان این قصهی دروغین تاریخی!
💢 روزی که انسان غربی از یاد خدا رویگرداند، به سختی افتاد. زخمش پشت زره مخفی و محکوم به کوری شد. «وَمَن أَعرَضَ عَن ذِكري فَإِنَّ لَهُ مَعيشَةً ضَنكًا وَنَحشُرُهُ يَومَ القِيامَةِ أَعمى» امروزه رسانهها بر دیدگان انسان سایه تاریکی افکنده و در بستر «سلب اختیار» اجباراً به وی توهم «آزادی» میدهند. اما انقلاب اسلامی چون خورشیدی بر پایان این ظلمت شب طلوع کرده است.
🔰 امام خامنهای میفرماید: «در لیبرالیسم غربی چون حقیقت و ارزشهای اخلاقی نسبی است، «آزادی» نامحدود است. در غرب، حد آزادی را منافع مادی تشکیل میدهد.» (۱۲/۰۶/۱۳۷۷) هر زمان منافع مادی به خطر بیفتد آزادی را محدود کرده و با قدرت رسانه زخمهای گندیده را پشت زره نادانی مخفی میکنند.
💠 یکی از منافع مادی، سلطه علمی کشورهای مستبد است. تعلیم و تربیت از مسلمترین حقوق انسان است. اما همین «آزادی یادگیری» در دانشگاههای بزرگ غرب محدود شده و انتقال دانش به کشورهای معینی ممنوع میشود؛ چراکه اگر علم و فناوری منتقل شد، از انحصار قدرتها خارج شده و دیگر این قدرتِ مادىِ سلطهگرانه به حال خود باقى نخواهد ماند. اینجاست که آزادى مرز پیدا مىکند. چنین آزادی دروغینی را با فتاوای آزادیبخش امامین انقلاب در استفتائات حق مالکیت معنوی مقایسه کنید.
📰 امروزه همهی جنجال دنیا برای آزادی اطلاعات و اخبار است. مصرع بلند شعر آزادی در غرب این است که بگذارید مردم باخبر شوند؛ اما اگر بخواهیم سانسورهای خبریِ مدعیان آزادی را بشماریم باید به تالیف کتابها مشغول باشیم. از آشوب اخیر فرانسه که با شهرهای جنگزده، آتشسوزی اموال عمومی و دزدی و غارت و.. که با اختناق شدید رسانهای و نیروی ضد شورش مواجه شد بگیرید تا حمله نظامی مهد آزادی (آمریکا) به عراق در زمان ریاست جمهوری بوش که بیش از یک هفته مطلقا هیچ خبری از آن در جهان منتشر نشد. البته همه میدانستند که حمله شده اما چون خبرنگارانِ آزادِ غربی «حق انتشار» حتی یک عکس را نداشتند کسی از جزئیات آن مطلع نبود. دیوارهای مادی غربی به حدی بلند است که آزادی رسانهای در دنیای فراخ مجازی را نیز محدود کرده است.
♨️ از دیگر آزادیهایی که در غرب وجود دارد «حق زنده ماندن» است! در «واقعه ویکو» زمان ریاست جمهوری کلینتون، افبیآی پس از ۵۱ روز محاصره دست به آتشسوزی عظیمی در میان فرقه داودیان زد و ۷۶ تن از این فرقه مذهبی جان باختند؛ به طوریکه در میان آنها ۲۱ کودک و ۲ زن باردار سوختند. جالب آنکه در رسانههای آمریکایی گستاخانه ادعا شد خود این فرقه دست به آتشسوزی خودشان زدند.
🔸 بیایید به جای ادعاهای گوشخراش آزادی، از حق «آزادى زنده ماندن» در آمریکا بحث کنیم... نه احتیاجی نیست..! خودشان روزبهروز بیآبروتر میشوند. بیایید آن روی سکهی «تکلیف» که همان «آزادی در اسلامناب» است را به دنیا معرفی کنیم. کتاب «آزادی یعنی آزادی» شروع خوبی است. آوینی بحث ما را چنین خلاصه میکند که: «آزادی در مکتب ما به معنای قطع تعلق است نه نفی حدود..!».
✍️ محمدحسین نجفی
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
May 11
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 5️⃣
🔍راهکارهایی برای ترغیب جوانان به دین
🔖رهبر انقلاب در دیدار طلاب و روحانیون سراسر کشور، تبلیغ را مهمترین وظیفه حوزهها خواندند. با اشاره به لوازم تبلیغ از جمله شناخت مخاطب تاکید کردند: «نسل نوجوان و جوان به عنوان نسل آینده ساز و افتخارآفرین کشور باید مرکز توجه تبلیغات خلاقانه و متکی بر شیوهها و ابزارهای نوین باشد».
باید به فکر چاره بود تا نهال دینباوری و دینداری در جوانان شکوفا شود. از نظر شناختی، زمینه و انگیزه دینکاوی در جوان وجود دارد؛ چراکه انسان موجودی حقیقت جوست و این مساله امری فطری است.
نوشته حاضر چند راهکار و روش مناسب برای رشد باورهای دینی جوانان ارائه میدهد.
1️⃣تقویت بينش دینی
پیش از آن که بگوییم دین اسلام جامعترین، کاملترین و نیکوترین دینهاست، باید بگوییم دین اسلام چیست و اهداف آن کدام است؟ متأسفانه جوان امروزی دین را معمولا با عزلت و گوشهنشینی، ترک شادیها و لذات، همسو میشمارد و التزام به باور دینی را ملازم افسردگی و دلمردگی میپندارد.
🔺اگر حقیقت دین و نقش آن در زندگی و خوشبختی انسان و اصلاح معاش و... به درستی تبیین گردد، فطرت دینگرا و خداجوی جوان، آن را به راحتی میپذیرد. آنها باید به يك عشق بزرگتر(الله) برسند. و این طبیعی است که هر شخصی محبوب را فدای محبوبتر میکند. با اين روش زودتر به نتيجه مىرسيم و بهره هاى عظيمترى بدست مىآوريم.
2️⃣الگودهی
تبیین منسجم سیره عملی امامان و الگوهای اسلامی میتواند جوانان را در مسیر دینداری، با گامهای بلندی پیش ببرد. قرآن بر معرفی الگو به اهل ایمان توجهی ویژه دارد. در آیات متعددی پیامبر خود را به یادآوری الگوها دعوت میکند. لازم نیست، حتماً الگو در زمان ما حیات داشته باشد؛ چنانکه قرآن از الگوهایی یاد میکند که قبل از زمان پیامبر میزیستند.
3️⃣پاسخگویی به سوالات و شبهات جوانان
شبهه افکنی در حوزه فرهنگ دینی یکی از بارزترین جلوه های تهاجم فرهنگی است. پرسشگری جوان و رسیدن به پاسخ درست، بهویژه در مسیر باورهای دینی، برای جوانان امری پسندیده و اقتضای روحیه آنان و پلکان ترقی آنهاست.
4️⃣ انذار و تبشير، تشویق و تنبیه
تشویق، به معنای ایجاد شوق و میل، و تنبیه، به معنای آگاهکردن و توجهدادن است. تشویق و تنبیه، پس از عمل است اما تبشیر و انذار، پیش از عمل یا همراه عمل است.
5️⃣ شناخت نقاط آسیب پذیر جوانان و رفع آن
از جمله مشكلات برخاسته از فضاى آلوده اجتماعی، تجرد و بی همسری جوانان است. راهحل آن از يكسو تأمين اقتصادى و تسهیل امور ازدواج است و از سوى ديگر رساندن فرد به سطح مناسبى از فهم نسبت به هدف، مسائل ازدواج و آموزش راه و رسم زندگى.
6️⃣ تنظیم روش های پیشرفته و اثرگذار تبلیغاتی
هندسه و شکل گفتار با جوانان را باید به خوبی دانست. پرگویی، مکررگویی و نگاه از بالا و دستوری، باعث دلزدگی و دینگریزی جوانان میشود. شایسته است برای تقویت باورهای دینی از هنر، فیلم و ابزارهای همسو با شرایط زمان استفاده کنیم؛ مثلاً یکی از راهها، تهیه و نشان دادن اسلایدهای آموزشی در مانیتور و یا پرده نمایش(پاورپوینت) است. پژوهشهای میدانی در داخل کشور نشان میدهد که پخش سریالها و انیمیشنهای مربوط به زندگی ائمه و قهرمانان دینی در جذب جوانان فوقالعاده مؤثر بوده است. وقت آن رسیده که در سطح وسیع از این تجربه ارزشمند در مساجد، هیئات، مدارس و ... استفاده شود.
7️⃣ آگاهی دادن به خانوادهها و نهادینه کردن دین در خانواده
8️⃣ زمینهسازی در مراکز آموزشی
مدرسه و دانشگاه به عنوان یکی از مهمترین کانونهای تعلیم و تربیت به شمار میآید. دانش آموزی که یک سوم از روز خود را در مدرسه میگذراند بدیهی است که که گفتار و کردار دبیر و استاد روی او تاثیرگذار است. تربیت دبیران و اساتید آگاه به دین همراه با بینش صحیح اسلامی کمک قابل توجهی به بدنه اجتماع خواهد داشت.
9️⃣ همدلی و انعطافپذیری
جوان به حکم جوان بودن در معرض خطا و لغزش است. در مقابل این جوان باید بزرگوارانه و حکیمانه برخورد کرد.
0️⃣1️⃣ هم آهنگی در گفتار و کردار
جوانان تمام مسائل را زیر ذره بین انتقاد و موشکافی قرار می دهند. عطش جوانان به مذهب در صورتی سیراب می شود که صداقت و خلوص را در همه امور مشاهده کنند.
1️⃣1️⃣ بیان فلسفه احکام
جوانان مطالبی را بهتر قبول میکنند که کاربردی و توأم با استدلال باشد. از این رو لازم است تا آن جا که امکان دارد فلسفه و حکمت احکام و تعالیم دینی تبیین شود تا ضمن قبول آموزههای دینی، با بصیرت و انگیزه قویتری به تعالیم دین روی آورند.
اینها گوشهای از راهکارهایی بود که به کارگیری آنها، تربیت موثر به معنای حقیقی کلمه را محقق خواهد ساخت.
✍️ ایمان رهنما
#دیدار_طلاب
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 6️⃣
🔮 دموکراسی یا دماگوژی؟
🔸 اولین قربانی دموکراسی در غرب سقراط است. اگر دموکراسیِ آتن در همان روز حکم به جام شوکران نمیکرد و اجازه میداد صدای سقراط شنیده شود شاید جهان غرب امروز شکل دیگری داشت. سقراط از ابتدا به نقد چنین دموکراسیای پرداخت و آن را دماگوژی (عوامفریبی) و -نه احترام به ارزش مردم- دانست.
🔹 اساس دموکراسی در غرب بر پايه ثروت، قدرت و شهوت است؛ یعنی هرچه به حفظ قدرت و خواستهی سرمایهداران کمک کند بهطور وقیحانه «نظر مردم» تعبیر میشود. در مهد دموکراسی (آمریکا) رای ۹۹درصدی مردم در اقلیت قرار میگیرد! تعجب میکنید؟ حق دارید. به یاد بیاورید جنبش «اشغال والاستریت» را که در سال ۲۰۱۱ رخداد. والاستریت به عنوان «مکان افراد دارای نفوذ اقتصادی» شهرت یافته است. نگارنده از این اعتراضات گسترده مردمی به «دوئل عدالت و دموکراسی دروغین» تعبیر میکند.
🔸 این جنبش در بخش معرفی وبسایت خود نوشته است: «ما 99 درصدی هستیم که از خانههای خود بیرون رانده شدهایم. ما از خدمات درمانی مطلوب محروم بودهایم. ما از آلودگی محیط زیست رنج میبریم. ما ساعات طولانی را برای مقدار اندکی دستمزد و بدون بهرهمندی از حقوق قانونی خود سخت کار میکنیم، البته اگر بتوانیم کاری پیدا کنیم. در حالی که یک درصد دیگر از همه چیز برخوردار است، ما از هیچ چیز برخوردار نیستیم. ما 99 درصد جامعه هستیم.»
🔹 آمریکا عملا نشان داده که نه معتقد به رعایت دموکراسی در داخل کشورش و نه رعایت حقوق ملتهای دیگر است. مدعی حقوق بشر تنها کشوری است که از بمب اتم استفاده کرده است. همو بود که سلاح شیمیایی به رژیم بعث عراق داد تا در حمله به ایران از آن استفاده کند. بعد از پیروزی مقتدرانه مردم مظلوم ایران، اینبار به بهانه گرفتن سلاح شیمیایی به خود عراق حمله کرد. اما به وضوح دروغ میگفت. او بعد از شکستهای مفتضحانه با وقاحت تمام به دنبال تسلط بر یک کشور ثروتمندِ نفتخیز در همسایگی جمهوری اسلامی، تسلط بر دنیای عرب، حمایت از اسرائیل و تکمیل زنجیرهی استکبار در این منطقه بود. بعد از آن شکست ذلتبار، اینبار سعی بر عَلم کردن پرچم داعش داشت که حاجقاسم با خنثی کردن آن خواب شوم و نهایتا خون خود تعبیر وارونهای از رویای آمریکایی کرد.
🔸 البته دخالتهایش محدود به غرب آسیا نیست. افتخار حدود ۵۰ کودتا فقط بعد از جنگ جهانی دوم را در کارنامه سیاه خود به ثبت رسانده است. آمریکا با دهها جریان مردمیِ مقاومت علنا مخالفت کرده که یک نمونهاش حماس غزه است. با اعلام «گزارش گلدستون» نهتنها آمریکا رسواتر شد که دست همدستان کثیفش نیز رو شد. در رایگیری شورای حقوق بشر، از مجموع ۱۹۲ رای، با صدور ۱۱۴ رای موافق و ۱۸ رای مخالف، محاکمه نهایی رژیم جانی و مجرم صهیونیستی تصویب شد؛ اما توسط دموکراسیِ دیکتاتوری هیچ اتفاقی نیفتاد. برای من اما مهمتر از اثبات دیکتاتوری شیطان بزرگ، علت مشارکت نکردن آن ۶۰ کشور در رایگیری جذابتر است!
🔹 چگونه است که با «روکش حمایت» به کاروان عروسی در افغانستان حمله میکنند و با رقم زدن «کشتار جمعی» هیچ عذرخواهیای از مردم مظلوم نمیکنند؟ با انواع شگردهای شیطانی-رسانهای اذهان عمومی سراسر دنیا را جهتدهی کرده و ناگهان مساله دنیا تبدیل به آنفولانزای مرغی میشود که مجموع تلفاتش در جهان به هزار نفر هم نمیرسد. اما در همان حال خون صد و بیست هزار شهروند عراقیِ غیر مسلح توسط ایشان ریخته شده و در دنیا مسکوت میماند؟! اینهمه، درحالی است که برای هر دو کشور رئیس جمهور از خود آمریکا صادر میشود. اینها خود را متولیان کدام دموکراسی میدانند؟
وجود چهارچوب در هر نظامی بدیهی است. اما برای ما فطری و الهی و برای آنها شهوانی و شیطانی است. ما با فساد و فحشا مخالفیم، آنها از حضور زنان محجبه در دانشگاه و محیطهای کاری مخالفاند. اسلام با تبعیض نژادی مخالف است، آنها علاوه بر تنفر عملی از رنگین پوستها با توهین به پیامبر اسلام هم موافقاند.
🔸 به قول امامخامنهای حکایت دموکراسی در غرب حکایت قصهی آهو و قصاب است. آهویی در حال گریختن از چنگال گرگ بود. قصابی گرگ را بهدر کرد و خود چاقو بر حلق آهو گذاشت. آهو گفت خیال میکردم مرا از چنگال گرگ نجات دادی اما گرگ حقیقی من تویی؛ که از چنگال گرگم در ربودی، چو دیدم عاقبت گرگم تو بودی..!
✍️ محمد حسین نجفی
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 7⃣
❓مخاطب امروز چه وضعیت فکری متمایزی با ادوار قبلی دارد؟
🔸 پدرم در سال ۷۰، سی ساله بود، میگفت: در بچگی ما، تفریح با کار بود، بچهها تا بچه بودند میرفتند چوپانی یا کمک پدر کشاورزی میکردند، کمی که بزرگتر شدیم، خاور و نیسان آمده بود و با آنها میرفتیم جاده یا بارفروشی. اما من که درسخوان بودم در کنار بارفروشی رفتم در مدرسه شبانه روزی و دیپلم گرفتم و بعد هم برای لیسانس رفتم دانشگاه تهران. آن زمان پیشرفتهترین چیزی که ما داشتیم یک ماشینحساب casio بود که محاسبات سخت را کمی راحتتر انجام میداد. بعد هم که خوردیم به حوادث انقلاب و جنگ.
🔺 آن نسل که همان کودکان در گهواره خمینی بودند در فضایی ساخته شدند که اهل فکر و حوصله و استقامت بودند. نسلی که دیگر توسری خور نبود و بدبختی کشیدن جزو زندگیشان نبود.
🔹 من در سال ۹۸ سی ساله بودم. وقتی تازه کامپیوتر آمده بود، پدرم یکی خرید، آن زمان شاید کمتر از یک درصد جامعه کامپیوتر داشتند، پدرم کامپیوتر را در دفتر مدرسه غیر دولتیاش، روی میز خودش گذاشته بود و بچههای مدرسه هی سرک میکشیدند تا از پنجره کامپیوتر را نگاه کنند ببینند چه شکلی است؟!
🔺 آن زمان هنوز سیستم عامل ویندوز در کار نبود و با سیستم عامل DOS کار میکردیم، شبیه برنامهنویسی بود. سیدی هم هنوز درکار نبود و چیزی به اسم فلاپی داشتیم با حداکثر دو مگ حافظه. اینترنت هم که جای خودش. عصرها که میشد بچههای کوچه همه بیکار بودند و میریختند توی کوچه فوتبال بازی.
🔺 جوانی ما با انقلاب تکنولوژیهای مرتبط با کامپیوتر و جنگ فرهنگی پیوند خورد و ایمانی قویتر و عمیقتر از نسل پدرم را طلب میکرد.
🔸 مدت کوتاهی بعد از فلاپی، سیدی آمد، کم کم بساط نوارها و ویدوئو کلوپها هم جمع شد، کمی که گذشت فلش و اینترنت هم اضافه شد. از اوایل دهه ۸۰ کم کم گوشیهای دوربین دار که با بلوتوث فایلها را با بغل دستیات اشتراک میگذاشتی آمد و به سرعت این گوشیها هم به اینترنت وصل شد.
🔹 هر روز دنیای ما بزرگ و بزرگتر میشد و اطلاعات ما بیشتر و بیشتر! بساط مجله و روزنامه هم تا اواخر دهه ۸۰ داغ بود اما اندک اندک در دهه ۹۰ برچیده شد، اوایل مردم وبلاگ و سایتها را مطالعه میکردند. اما کم کم حوصله مطالعه هم رفت و مردم محدود به دیدن کلیپهای تصویری کوتاه و عکس و خواندن متنهای خیلی کوتاه توییتری شدند.
🔸 حجم تحولاتی که فقط در نسل ما رخ داد برابر بود با تمام تحولاتی که در همه نسلهای پیش از ما رخ داده بود و نسل بعد از ما، تحولاتش از چند برابر تحولات نسل ما بیشتر است و از شتاب تحولات هم کم نمیشود.
🔹 شهید مطهری میگوید از یک روستایی سوالاتی بنیادی کردند و دیدند خیلی پاسخهای عمیق و خوبی میدهند و پرسیدند: شما این چیزها را از کجا یاد گرفتهای؟ پاسخ داد من مثل شما سواد ندارم، بیشتر فکر میکنم!
🔸 تحولاتی که در نسل ما رخ داد همه در جهت افزایش حجم اطلاعاتی بود که عمدتا هم بیخود بودند. اطلاعاتی که اگر ۹۰ درصد آنها را از شما میگرفتند، هیچ چیزی از شما کم نمیشد جز تکبر و توهم عالم بودن!
🔹 جوان ۳ دهه قبل حوصله خواندن داشت، حوصله استدلال و بحثهای طولانی داشت اما جوان فعلی توییتری و اینستاگرامی شده است. در دنیای مجازیاش غرق شده و دنیای حقیقیاش را با همان قواعد قیاس میکند.
خب پس همه چیز از دست رفت؟! نه!
وسط همه این تحولات اگرچه بازار بحثهای مفصل تودهای و ملیگرا و انقلابی، چپها و راستها و... سرد شده اما بازار هیاتها و اعتکافها و زیارتها، اجتماعات دینی به نسبت جمعیت چه؟! گرمتر شده.
🔸 بازار کتابهای مطهری و مصباح سرد شده ولی بازار کتابهای عین صاد و آیتالله حائری شیرازی و خاطرات شهدا چه؟! گرمتر شده.
🔹 بله مخاطب امروز عوض شده اما فطرتش خیر، ایمانش خیر، اگر حوصله استدلالش کم شده، اما جذبه محبتش قویتر شده. اگر یک بالش ضعیف شده اما بال دیگرش قویتر شده.
✅ این هم از آن تهدیدهایی است که به قول حاج قاسم فرصتی در دلش خوابیده، فرصتی برای جذب بیشتر و راحتتر و حالا تشویق به عمیقتر شدن، صبورتر شدن. تشویق برای هجرت از دنیای غرق شدگی در اوهام تصویر و رنگ به دنیای غرق شدگی در فکر و تعقل. هجرت از اینستا و تویتر به کتاب و صوت.
اما مرحله به مرحله، گام به گام.
💠 اگر این جوان با محبت و خیال قوی بال معرفتش قویتر شود، سرعت تکاملش چند برابر همه ما و نسلهای قبلمان خواهد بود.
✍️ حمیدرضا باقری
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 8️⃣
⚠️ سادهانگاری ممنوع
💠 تصویری از کانونهای عظیم تبلیغی
🔸 مهمترین تکلیفی که رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با طلاب، بر دوشمان گذاشتند، تشکیل کانونهای عظیم تبلیغیست.
❓اما این کانونها چه شکلی هستند و چه مؤلفههایی باید داشته باشند؟
🔹 آنچه امروز به عنوان مراکز تبلیغی در حوزه شناخته میشوند تنها گوشه کوچکی از آن کانونهای عظیم مدّنظر رهبر انقلاب است. فرمان تشکیل این کانونها برای ایجاد یک آرایش جنگی متقارن است.
🔸 دشمن غدار ما در یک جنگ پیچیده شناختی-رسانهای، ذهن و دل مردم را مورد هجوم قرار داده و مانع جدی در برابر رسیدن پیام ما به آنها ایجاد کرده است.
🔹 دشمن برای مقابله با جبهه حق، یک روایت کلان انتخاب کرده و آن هم اهریمنی بودن حکومت ایران است و قصد دارد از طرق مختلف این روایت را برای مخاطبین خود جابیاندازد. او ذیل این کلان روایت، خرده روایت هایی را برمیگزیند. مثل ظلم به زنان، دروغگو بودن مسئولین و نهادهای رسمی کشور، تحت فشار بودن مردم از سمت حکومت و موارد دیگر.
🔸 بعد شروع به سوژهیابی یا سوژه سازی برای خردهروایتها میکند. مثل کاری که آن عروسک خیمهشببازی در قضیه حجاب و زنان انجام میدهد. اگر در قضایای گشتارشاد و ورزشگاه و... با ده نفر برخورد سخت شده، همان ده نفر را بهگونهای روایت میکند که انگار تمام موارد این اتفاق برایشان افتاده است.
🔺 اینقدر این روایت را ادامه میدهد تا قالب ذهن مردم را بسازد. حالا در قضیه مهسا امینی هرچقدر هم نهادهای رسمی بگویند که ما او را نزدیم یا تحت فشار قرار ندادیم یا هرچیز دیگر، مورد قبول واقع نخواهد شد حتی اگر فیلمش را پخش کنند. چرا که دشمن خرده روایتهایش را کامل کرده. مخاطب باور دارد که شما با برخورد سخت و خشن به زنان ظلم میکنید و نهادهای رسمی و رسانههای شما دروغگویند.
🔻 روایت دشمن به قدری جاافتاده است که حتی خواص ما هم تیغ انتقاد خود را سمت نیروی انتظامی میگیرند.
✅ این مدل، شیوه عمل دشمن در این جنگ پیچیدهاست که فقط به گوشه کوچکی از آن اشاره شد.
🔰 حالا آرایش جنگی متناسب در این جنگ چگونه است؟ آیا تبلیغ فردی و گروهی بدون عنایت به کلانروایت و خردهروایت های دشمن کارساز است؟ البته منکر اثرات آن نیستم ولی کار جنگ را پیش نمیبرد.
⚠️ در زمانه دقتهای عجیب و غریب جنگی نمیتوان تیرهوایی و تیرکور زد. باید نقطهزن بود.
❓ آیا ما در جریان تبلیغی خود، کلان روایت و خرده روایت داریم؟ سوژهیابی میکنیم؟
❇️ اگر کلانروایت خودمان را «ایران قوی و مقتدر» و «آمریکا شیطان بزرگ است» بدانیم، این مسئله نیاز به خردهروایت و سوژهیابی دارد.
✳️ با توجه به این مدل جنگ رسانهای تبلیغاتی، و ضرورت تشکیل کانونهای عظیم تبلیغی، ما باید چند کار بکنیم:
1️⃣ ابتدا باید از سادهانگاری بپرهیزیم. آنچه داریم را کانون عظیم تبلیغی قلمداد نکنیم. فهمیدن دنیای بزرگ هالیوود و شیوههای اقدامات ضد دینی او ما را در نزدیک شدن و تصویر درست آنچه باید باشیم، کمک میکند.
2️⃣ کانونها باید مجهز به نظام فکری و عملی رهبر انقلاب باشند و اهم و مهمها و اصل و فرعها را بشناسند. اولویتهای اقدام و عملیات را بدانند.
3️⃣ در صدد ایجاد امید حقیقی در دل مردم و بخصوص جوانان باشند.
4️⃣ با نیروهای عظیم مومن و فعال در کشور همافزایی کنند. چه بسیارند نیروهایی که در عرصههای سینمایی، انیمیشن، عکاسی، خبرنگاری، طراحی و نقاشی، سرود و ترانه، شعر و مداحی و... فعالاند و آنچه نیاز است،گرفتن نوک پیکان فعالیت این گروهها به سمت دشمن است و با مدیریت کانونهای عظیم تبلیغی امکان پذیر است.
5️⃣ دشمن و تحرکات او را رصد و برای تقابل با او برنامهریزی کنند. در این رصد نیز باید توجه کنند که کدام یک از جریانهای روایی دشمن برای غافل کردن ما، از یک مسئلهی مهمتر است.
6️⃣ آرایش تهاجمی نسبت به مبانی فکری غرب داشته باشند. آن هم با توجه به ساخت روایتهای کلان و خرد.
♨️ در مسائل بسیاری که غرب ما را مورد حمله قرار داده، در اصل باید خود مورد حمله قرار میگرفت.به عنوان مثال در مسئله زنان ما به غرب بدهکار نیستیم بلکه طلبکاریم.
💢 برای حمله به تمدن پرادعای غرب و شکستن حملات او باید صحنه را در تمامی مسائل از خرده روایتها علیه او پر کنیم. مثل روایت ظلم آرایشکرده غرب به زنان.
♦️ کانونهای عظیم تبلیغی در عرصه این جنگ پیچیده شناختی-رسانهای باید فعال شوند. و الا جوّ زدگی و پیش بردن فعالیتهای مرسوم قبلی با قدرت بیشتر جبهه ما را در این جنگ، تقویت نخواهد کرد. باید آرایش جدید جنگی بگیریم.
💠 خدایا! ما را شرمنده رهبرمان مکن!
✍️ مرتضی حیدری
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 9⃣
❇️ راهبرد رهبری
🔰 نقش گفتمانسازی در تبلیغ مطلوب رهبرانقلاب
♦️ برای اینکه بخواهیم به تحلیل لب کلام دربیانات رهبر انقلاب که در یک شاکله منظم و کاملا راهبردی میاندیشند، بپردازیم، باید نگاه کنیم که ایشان در بحثی که ناظر به تبلیغ فرمودند چه غرضی را دنبال میکنند.
🔺 اینکه اولویت اول حوزه باید تبلیغ باشد، سالها قبل به زبان مختلف بیان کرده بودند که غایت طلبگی، تبلیغ است.
🔺 هم چنین اینکه تبلیغ بدون پشتوانه علمی معنا ندارد را هم تکرار فرموده بودند تا آنجا که آن جمله معروف «بی مایه فطیر است» خود شعاری مستقل در حوزه شد.
🔰 نکتهای که به نظر میآید مورد غفلت قرار میگیرد این است که رهبرانقلاب اسلامی، اگر بنا باشد انقلاب را رهبری کند میبایست از ظرفیت حوزه چه بهرهای ببرند؟
✅ ایشان حوزه های علمیه را پشتوانه اصلی انقلاب اسلامی میدانند: «امروز این حكومتی كه وجود دارد، در مبنا و اصل، زاییدهی خودِ حوزهی علمیّه است.»
❇️ بنابراین کسی که بنا دارد با یک طراحی برآمده از مکتب اصیل اسلامی از زیست نوین و شیعی مردم حمایت و پشتیبانی کند حتما نقش و جایگاه چنین ظرفیت عظیمی را برای خود مشخص کرده است.
💢 آنچه که به نظر می آید بیشتر مورد غفلت است رویکرد راهبردی داشتن به بحث اخیر ایشان است. حوزه علمیه به عنوان مخاطب اصلی بحث باید توجه کند که رهبری در موقعیتی راهبردی، دعوتی مشخص از طلاب عصر امروز انقلاب اسلامی برای پیشبرد طرح و ماموریت کلان تمدنی دارند.
🔺 نباید تحلیل ایشان از ظرفیت حوزههای علمیه را به سطحهای کمتر از افقهای تمدنی تقلیل داد زیرا که اصلیترین نقشهای که ایشان از ابتدای رهبری تا کنون دنبال کرده و حراست داشتهاند، طرح راهبردی انقلاب اسلامی است. امروز انقلاب اسلامی ایران در نقطه دولت سازی قرار گرفته و آنچه که ایشان از قبل روشن کردهاند، پیشرفت ایران جز از مسیر گفتمانسازی که بعدها با تعبیر جهاد تبیین روشن داشتند، رقم نخواهد خورد.
💠 ایشان بر آگاه کردن مردم و شکلگیری یک اراده ملی پافشاری میکنند لذا شاه بیت بیانیه گام دوم را این گزاره قرار دادند: « عنصر اراده ملی جان مایه پیشرفت همه جانبه امروز کشور است.»
🔹 رهبر انقلاب طرحی اصلاحی برای پیشرفت ایران دارند و این طرح کاملا برآمده از مکتب اصیل اسلامی است و در نقطهای که امروز قرار گرفتهاند دعوتی روشن از طلاب دارند، این است که میبایست آن تبلیغی که قبلها همهی ویژگیهایش گفته شده بود، امروز خود را متولی پشتیبانی از زندگی و به تعبیر بهتر پیشرفت فرهنگی مردم بداند.
🔸 اولویت اول حوزه چنین تبلیغ و ماموریتی است با این رویکرد. اگر بخواهیم وارد فهم طرح راهبردی رهبر انقلاب شویم شاید قدری روشن شود که ایشان چرا در ابتدای دهه 90 فرمودند: ««و آخرين مطلب، مسئلهى گفتمانسازى است. اين مطالبى كه عرض كرديم، اينها فقط نصيحت و درددلِ بين ما نيست كه شما بگوييد بنده بشنوم، بنده بگويم شما بشنويد، بايد اينها به صورت گفتمان در بيايد. گفتمان يعنى باور عمومى؛ يعنى آنچيزى كه به صورت يك سخنِ مورد قبول عموم تلقى بشود، مردم به آن توجه داشته باشند. اين با گفتن حاصل مىشود؛ با تبيينِ لازم ـ تبيين منطقى، تبيين عالمانه و دور از زيادهروىهاى گوناگون ـ حاصل مىشود؛ با زبان صحيح، با زبان علمى و منطقى و با زبان خوش، بايستى اين مطالب را منتقل كرد.»
🔹 به نظر میآید ایشان در صحنه امروز ایران و ارتقایی که فهم و آگاهی ملت ایران پیدا کرده است مطالبه بالا آمدن یک طرح و الگوی دقیق راهبردی برای چنین تبلیغی دارند که از طرفی متکی به محتوای غنی اسلامی باشد و از طرف دیگر بتواند تمام ساحتهای زندگی مردم را در برابر یک درگیری تمدنی عظیم حفظ کند. اینگونه طرحی به نظر میآید اصلیترین مطالبه رهبر انقلاب است. همان طور که در موضوع گفتمانسازی فرموده بودند باید از طریق گفتمانسازی و بهرهگیری از دیدگاههای نخبگان و صاحبنظران، و با صبر و حوصله، الگویی فاخر، مستحكم و ارزشمند تدوین شود.
🔸این موضوع میطلبد که حوزه علمیه بدون غفلت و هدررفت وقت سعی کند لجنهای عمیق از شخصیت های راهبردی در افق تمدنسازی را حول هم جمع کرده و عاقلهای مستحکم برای شکل دادن به این ایده فرهنگی عظیم بالا بیاورد.
🔹 همچنین شاید بتوان گفت آن کانون تبلیغی که حضرت آقا به عنوان راه حل مطرح فرمودند شکل دادن عاقلهای که بتواند این گونه حرکت شگرفی را هدایت و رهبری کند را می طلبد.
✍️ حمیدرضا شببویی
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 0️⃣1️⃣
💠 تبلیغ و چالش وحدت و کثرت در حوزهعلمیه[۱/۲]
🔸 دیدار اخیر رهبر انقلاب با طلاب، اظهار مجدد نگرانی ایشان نسبت به نهاد دین و وظیفهای است که بر دوش دارد. نگرانیای که به صورت خاص بر ضعف امر تبلیغ در بین کارویژه های حوزه متمرکز شد و در نهایت راه حل اصلی ایشان، ایجاد کانون های عظیم ناظر به تبلیغ در دل حوزه علمیه قم، و سپس سایر حوزه های کشور بود.
🔹 در یک بازخوانی تاریخی بسیار اجمالی، میتوان گفت که حداقل از دوره صفویه به بعد، حوزههای علمیه شیعی حامل ساختاری شد که مبتنی بر یک نهاد مَدرَسی با محوریت فقه، به سمت تربیت مجتهدان برجسته به مثابه قله های تجمیع اقتدار اجتماعی نهاد دین حرکت کرد.
🔸 ما در این یادداشت بیشتر بر ساختار قلهای و مدرسی حوزهها تمرکز میکنیم و اینکه چرا در حوزههای علمیه، تبلیغ معارف دین در اولویت دوم نسبت به این ساختار قرار گرفته است؟
🔹 هدف از این ساختار، ایجاد قلههای علم و فضل و تجمیع اقتدار اجتماعی نهاد دین در یک نقطه و حتی یک شخص بود. حوزههای علمیه، به صورت طبیعی، به سمتی حرکت میکردند تا بتوانند در برابر اقتدار سلطانی، که متمثل در شخص سلطان بود، اقتدار فقاهتی را قرار دهند که متعین در یک یا چند نفر محدود باشد تا از این رهگذر بتوانند فرا رَویهای حاکمیت را کنترل نماید.
🔸 این ساختار خصوصا در دوره صفویه تا اواخر قاجار...
🔰 ادامه در پست بعدی...
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
🔰ادامه پست قبلی...
💢 یادداشت 0⃣1⃣
💠 تبلیغ و چالش وحدت و کثرت در حوزهعلمیه[۲/۲]
🔸 این ساختار خصوصا در دوره صفویه تا اواخر قاجار کارکرد بسیار ویژه تبلیغی (به معنای عام) داشت و به خودی خود، باعث تحکیم و ترویج دین در جامعه بود. در امتداد چنین پیکربندی، یک نهاد مَدرَسی معطوف به تقویت ساختار کلان به وجود آمده بود که نظام ارزشی خاص خود را نیز در درون حوزه استحکام می بخشید. به طبیعت حال، فعالیت های خاص و خرد تبلیغی نیز در ذیل این کارویژه تعریف میشد و اولویت بعدیِ کار طلاب را تشکیل میداد. البته در فضای سنتی آن زمان که بخش زیادی از معارف از طریق سنتهای خانوادگی منتقل میگشت، همین تبلیغ معمولی روحانیون نیز تا حدی پاسخگوی نیاز جامعه بود.
🔹 با ورود جدی گفتمان فرهنگی مدرنیته به ایران، اقتدار اجتماعی این قله رقیبی از جنسی دیگر پیدا کرد. رقیبی که هر چند در بیرون از مرزها، قله هایی را شکل داده بود، اما در داخل اجتماع خود را منتشر در همه سطوح فرهنگ و سیاست و علم و خصوصا تکنولوژی معرفی میکرد، گفتمان تجدد اساسا قلهشکن بود. اقتدار هرمی مرجعیت را با انتشار عرضی خود در جامعه دچار چالش می کرد و در قبال آن، مرجعیت اجتماعی جامعه ایرانی را به خارج از مرزها منتقل می کرد. این تحول عظیم، محتاج ویرایشی عظیم در نهاد دین بود.
🔸 شروع این ویرایش شاید از ابتدای نهضت در ابتدای دهه ۴٠ بود. آنجایی که در مجموع می توان گفت، این مرجع تقلید بودن امام نبود که او را به رهبر سیاسی-اجتماعی برجسته تبدیل کرد، بلکه برعکس، رجوع فقهی مردم به ایشان مرهون پیشتازی ایشان در پاسخ به نیاز سیاسی اجتماعی جامعه ایرانی بود، امری که در طول ۱۵ سال به تدریج محقق شد تدریجا ایران در مستوای نزاع تمدنی با گفتمان تجدد قرار گرفت.
🔹 پیروزی انقلاب اسلامی نقطه عطف این تحول ساختاری بود. نهاد دینی که تا دیروز در برابر انتشار عرضی اقتدار اجتماعی مدرنیته راهی به سوی تکثرات جامعه در نهادهای حقوقی، علمی، فنآوری، آموزشی و... نداشت، و در واقع از آنها عقبنشینی کرده بود، اکنون عملا متولی ایجاد اقتدار عرضی در برابر رقیب غربی بود.
🔸 این برهه تبدیل وحدت به کثرت، به صورت طبیعی حوزه را دچار چالشی سخت کرد. جامعهای که در همه ابعاد، تحت هجمه گفتمان رقیب قرار گرفته بود، اکنون باید در همه ابعاد مورد بازسازی گفتمانی قرار میگرفت و حوزه نمیتوانست با تاکید بر حیث توحدی خویش این نیاز جدید را ذیل حکومت اسلامی پاسخگو باشد.
🔹 اکنون که دیگر محدودیتها و تقابلهای سیاسی سابق با طاغوت درمیان نبود، این بازسازی ساختاری حوزه باید در قالب خلق پروژه عینی و خارجی زندگی دین مدارانه برای آحاد مردم در همه ابعاد نمود می یافت. اما حوزه ای که تا پیش از این به ساختاری قله محور عادت کرده بود، در خلق این کثرت به مشکل برخورد.
🔸 ایجاد سازمان های اقماری مانند دفتر و سازمان تبلیغات، برای تسریع در این روند بود، اما در شرایطی که نظام خود در کارآمدی اداری چالش های مهیبی در پیش روی داشت، ایجاد اقتدار عرضی کار ساده ای نبود.
🔹 در این شرایط، رهبر انقلاب، به صورت مکرر و از ابتدای دوران رهبریشان، بر اولویت یافتن تبلیغ و در واقع انتشار عرضی حوزه در بین مردم برای خلق اقتدار اجتماعی جدید تاکید می کنند. این تاکید باید به درستی فهمیده شود. همه امکانات حوزه باید در خدمت خلق این اقتدار عرضی اجتماعی قرار گیرد. صحبت از فقط منبر رفتن نیست، بازسازی و متناسب سازی حوزه های علمیه برای تبیین و انتشار دین در همه عرصه های حیات اجتماعی منظور است. هرچند دریچه ورود به این تکثر، جدی گرفته شدن امر تبلیغ به معنای مرسوم آن است. اولویت یافتن تبلیغ، حوزه را با چالش های دین داری در جامعه بیشتر مانوس خواهد کرد، طلاب را از تفکرات انتزاعی رها نموده و به سوی راهبری اجتماعی در فضای متکثر حکومت اسلامی سوق خواهد داد.
✍️ محمد طلایی
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 1️⃣1️⃣
♨️ حوزههای علمیه را نمیخواهیم!
❇️ هویت و رسالت طلبه از منظر امام خمینی(ره)
🔸 هويت صنفی روحانيت تحت عنوان متخصّصان دينی با ادلّهی عقلی و نقلی قابل اثبات است. مطابق احاديث همانگونه كه انبياء متصدّی امور مربوط به تبيين تكاليف و حرام و حلال الهی بودهاند، فقهاء نيز چنين مسئوليت و وظيفهی سنگينی بر دوش خواهند داشت. بنابراين روحانيت در اسلام كه در روايات به عنوان امناء الرسل در عصر غيبت شناخته میشوند، دارای هويت و مسئولیتی خاص هستند.
🔹 با توجّه به تشابه عمیق وظایف پیامبران و مبلّغان دینی، شایسته است بعثت را از منظری متعالی مورد واکاوی قرار دهیم. رهبر معظّم انقلاب در کتاب طرح کلّی اندیشهی اسلامی در قرآن، پیامبری را با دو تحوّل معنا میکنند؛ ابتدا بعثت، رستاخیز، تحوّل و انقلاب در وجود خود پیامبر حاصل میشود تا در مرحلهی بعدی بعد از آنی که در روح او رستاخیزی به وجود آمد همین سرچشمه و شور از چشمهی فیّاض روح نبیّ به اجتماع منتقل شود. بنابراین در مورد طلّاب نیز همین سیر تحوّلی باید رخ دهد تا به سر منزل مقصود برسند.
🔸 برای اینکه این هویت اصیل در وجود طلبه محقّق شود باید خود را مجهّز به سلاح فقه و تفقّه در دین کند. از منظر امام خمینی اساسیترین رکنِ زیست علمی طلّاب تلاش و جدیت در مسیر فقاهت اسلامی است؛ ایشان بر این باورند که طلّاب تا هنگامی که در مسائل اسلامی فقیه نشوند نمیتوانند آنچنان که باید در خدمت اسلام و جامعه اسلامی قرار بگیرند.
🔹 انقلابیگری، آزادیخواهی و اجرای احکام اسلام نیز سه شاخصهی دیگر هویت اصیل روحانیت است. از دیدگاه امام امّت در سلسله بحثهای ولایت فقیه، استعمار شکل ناقصی از اسلام در حوزههای علمیه را عرضه میکند تا خاصیت انقلابی و حیاتی آن را بگیرد و در نتیجه نهضت روحانیت و مسلمین را خاموش کرده و آزادیخواهی را بمیراند. بنابراین حوزههای علمیه باید در جهت عکس تلاشهای دشمنان اسلام حرکت کنند تا به تشکیل حکومت اسلامی هرچه بیشتر نزدیک شوند.
🔸 صالح و مصلِح بودن نیز از مقوِّمات هویت روحانیت است تا از جدایی میان ملّت و علما جلوگیری کند که این مهمّ با تهذیب نفس میسّر میشود. پیرجماران در اینباره پند و اندرزهای فراوانی دارد که در هر برههی تاریخی از قبل از شروع نهضت تا واپسین روزهای حیات مبارکشان به آن اشاره کردهاند. ایشان وظیفهی خطیر طلاب در کنار یادگیری علوم اسلامی را تهذیب و خودسازی بیان میکردند تا برای هدایت مردم آماده شوند.
🔹 با توجّه به آنچه ذکر شد رسالت اصلی طلبه، رهبری و امامت جامعه است همان گونه که امام خمینی در کتاب حکومت اسلامی حوزههاى روحانيت را محلّ تدريس، تعليم، تبليغ و رهبرى مسلمانان میدانستند كه امانتدار و جانشين پيغمبران هستند. به عبارت دیگر ایشان رسالت مهمّ خود و حوزویان را در راستای تداوم رسالت پیامبران و امامان معصوم میدیدند.
🔸 در راستای همین رسالت، در زمان حاضر که عصر انقلاب اسلامی است، روحانیت معظّم وظیفهای نسبت به حکومت اسلامی دارند. این وظیفهی مهمّ در قالب منشور روحانیت که بنیانگذار جمهوری اسلامی در اواخر عمر شریفشان نگاشتهاند به خوبی تبیین شده است . ایشان در این منشور طلّاب ، علما و روحانیون را تشویق به پذیرفتن امور قضایی و اجرایی در حکومت اسلامی کردند و هشدار دادند که اگر طلبهای مناصب امامت جمعه و ارشاد مردم یا قضاوت در امور مسلمین را در حالیکه توانایی دارد خالی بگذارد قطعاً در پیشگاه الهی مؤاخذه خواهد شد.
🔹 بنابراین در واقع حوزههای علمیه پایگاه اصلی دفاع از اسلام هستند و همانگونه که در تاریخ پرفراز و نشیب خود در راه دفاع از دین خدا و حقوق ملّتها مجاهدات فراوان کردهاند باید این راه را ادامه دهند. تا آنجا که امام راحل فرمودند: «علما و روحانيان بايد تا آخرين قطره خون خود را در راه اسلام، در راه قرآن و در راه اعلاى كلمهی الله نثار كنند. اگر بناست خداى نخواسته اسلام نباشد، احكام قرآن نباشد، روحانيت اصلًا نمیخواهيم باشد. حوزههاى علميه نمیخواهيم وجود داشته باشد. ما حوزههاى علميه را میخواهيم براى حفظ اسلام، ترويج احكام الهى و قوانين قرآنى.»
✍️ محمدعلی احمدخان بیگی
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 2️⃣1️⃣
💠 آرزوی انبیاء
♦️نگاهی به مأموریت کانونهای تبلیغی[۱/۲]
🔸 رهبر انقلاب در سخنرانی ۲۱ تیرماه ۱۴۰۲ در جمع فضلا و روحانیون سرتاسر کشور سه ماموریت را برای کانونهای عظیم تبلیغی بر شمردند:
🔺تولید مواد تبلیغی به روز
🔺تنظیم شیوههای اثرگذار تبلیغی
🔺تربیت مبلغ
کانونهایی که تمام مطلوبیتهای تبلیغی که ایشان شمردند را عملیاتی میکند.
🔹 اندکی این سه مأموریت را موشکافی میکنیم.
🔻 فرض ما در این یادداشت بر این است که امروز، تبلیغ در جامعه ما اگر میخواهد به اسلام خدمت کند، جز با نصرت انقلاب اسلامی و در خدمت حرکت نظام اسلامی رقم نخواهد خورد.
🔸 امروز در این نقطه از جهان ظلمانی، آرزوی انبیاء و اولیاء الهی در طول تاریخ رقم خورده است و حکومتی مبتنی بر آموزههای اسلامی شکل گرفته است، حوزه و طلبه بیمعناست که نسبت به این حرکت بیتفاوت باشد و هویت خود را در خدمت به این جریان الهی، نبیند.
💢 مواد تبلیغی به روز
هر محتوایی، طبعا بر پایه یک مبنای فکری و اندیشهای تولید میشود. مثلا من در مبانی فکریام، معتقدم مردم هیچ نقشی در بهبود جامعه ندارند، این نخبگان هستند که مسائل را حل و فصل میکنند. در طول تاریخ هم، تودههای مردم، یا به انبیاء و اولیاء الهی، خیانت کردهاند یا تماشاگر بودهاند چرا که اکثرهم لا یعقلون لا یشعرون لا یفقهون و...
🔺 طبعا محتوای تبلیغی این مبنای فکری برای عموم مردم این میشود که «آی مردم، خیانت نکنید، خرافه نپرستید، تکالیفتان را انجام دهید و...» به قول سعدی: «مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان»
🔺 در مقابل اگر معتقد به مردمسالاری به تقریر انقلاب اسلامی باشید و برای مردم حق تعیین سرنوشت در تمامی شئون زندگی قائل باشید و اساسا به تودههای مردم و انتخابهای آنها مبنایی خوش بین باشید و جمهوریت را عین اسلامیت بدانید، طبعا محتوای تبلیغی دیگری تولید خواهید کرد.
🔺تبلیغ اگر میخواهد مقدمهای برای تقویت و اقامه نظام اسلامی باشد نمیتواند نسبت به مبانی انقلابی اسلامی، بیتفاوت باشد. در این کانونها باید این بنیادهای فکری حرکت انقلاب اسلامی احصاء و آموزش داده شود. طلبه باید این منظومه فکری را فهم کند.
یک نمونه از این مبانی ذکر شد، منظومه ای از این مبانی باید در ذهن مبلغ باشد.
❇️ نکته دوم در محتوا این است که هر محتوایی که در قالبی مینشیند به مثابه یک فعل، غایت و هدفی دارد. مثلا شما منبر میروید. با این منبر چه هدف روشنی را در مخاطب، دنبال میکنید؟ گاهی برخی تبلیغهای ما مخاطب را در خلأ رها میکند و معلقش میگذارد.
🔺 آیهای و روایتی و تاریخی؛ اما همه اینها به چه منظوری در کنار هم قرار گرفتند؟! چه مساله و دردی را نشانه گرفته اند؟! روشن نیست.
🔺برای اینکه، منبر ما شفاء باشد، باید مخاطب را شناخت، زمانه را شناخت.
برای این منظور، باید نگاه راهبردی را در وجود مبلغ، تقویت کنیم. راهبرد، آن جهت گیری کلی حرکت جبهه حق است که به طور واضحی، محتوای تبلیغ ما را با بیان فوق، سامان میدهد.
🔺 من همه سرمایه تبلیغی و محتوایی ام را در این منبر، جمع کردم تا در مخاطب، انگیزه حضور در انتخابات را تقویت کنم یا ...
♦️ حرکت کلان انقلاب اسلامی امروز به چه سمتی است؟
رهبر انقلاب در یک فرآیند پنج مرحله ای امروز ما را در حال گذار به سمت دولت اسلامی تصویر می کنند و توضیحات مفصلی در این زمینه دارند.
شاخصها و اهدافی را هم در این جهت معرفی کرده اند که محل بحث آن در این بحث نیست. اما یک مبلغ باید به این لایه اندیشهای از انقلاب اسلامی هم متصل شود تا بتواند مساله امروز مخاطب و درد و مشکل او را درست تشخیص دهد و صحیح نسخه بپیچد و الا دچار نسخههای کاذب و انحرافی خواهیم شد.
💢 تنظیم شیوههای اثرگذار تبلیغی
به طور کلی، یکی از آسیب های تبلیغ حوزوی ما، توجه کم به مقوله روش و شیوههای تبلیغ است. عموما طلاب عزیز ما محتوازده هستند و بیشتر تمرکز آنها روی تنظیم محتوا میچرخد.
اما نکاتی چند می تواند فضای تنظیم این شیوهها را اندکی روشن کند.
1⃣ ما با تنوع ذائقهها، اصناف، نژادها، طرز فکرها مواجه هستیم و روشها باید مناسب مخاطب اختصاصی ما باشد.
2⃣ روشهای جدید و نوین تبلیغی، نباید به حذف شیوه های سنتی تبلیغ ما مشخصا منبر بیانجامد.
3⃣ مزیت نسبی روحانیت شیعه، مردمی بودن و ارتباط چهره به چهره و از نزدیک با عموم مردم است، این را باید در روشها حفظ کرد.
4⃣ زیست بسیاری از مردم امروز در فضای مجازی است، بدون حضور آگاهانه و مسئولانه در این فضا، نمیتوان از هدایت ذهنیت مردم سخن گفت.
5⃣ در فضای مجازی شیوههای نوینی برای...
🔰 ادامه در پست بعدی...
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
🔰 ادامه پست قبلی...
💢 یادداشت 2⃣1⃣
♦️ نگاهی به مأموریت کانونهای تبلیغی[۲/۲]
5⃣ در فضای مجازی شیوههای نوینی برای چرخه تولید و توزیع محتوا وجود دارد. باید به صورت اجتهادی، روشن شود که نسبت ما با این روشها چیست و سیاست روشی خود را در فضای مجازی مشخص کنیم. درس خارج رسانه با نگاه به مسائل متنوع کشور در این حوزه یکی از بایسته های جدی حوزه های علمیه است.
6⃣ فضاهای متنوعی که به همت و جسارت برخی طلاب برای تبلیغ به تعبیری فتح شدهاند، قابلیت توجه بیشتری دارد: مترو، ساحل، مهدکودک ها، زندانها و ....
7⃣ نگاه ما به روشها نباید سکولار باشد. هر شیوه تبلیغی، مبتنی بر یک جهانبینی و نگرشی به انسان است. ما باید بر اساس نگاه بومی خودمان، روشهای تبلیغی را استنباط کنیم.
8⃣ این فهرست هم باید تفصیل داده شود و هم تکمیل گردد.
💢 تربیت مبلغ
اما در باب تربیت مبلغ، این نکات خوب است که مد نظر قرار گیرد:
1️⃣ طلبه اولا باید مجهز به محتوا و نکات روشی که در بالا آمد، باشد.
2️⃣ مبلغ در کنار دغدغه تبلیغی که به تعبیر رهبر انقلاب در همین دیدار، غایت و هدف انبیای عظام الهی است، باید به بعد علمی و دانشی خود هم رسیدگی جدی داشته باشد و یک فاضل و ملای حوزوی، ردای تبلیغ بپوشد. این طور نباشد که در نظام ارزش گذاری حوزه، مبلغ یک طلبه کم سواد جا بیفتد.
3️⃣ انگیزه طلبه از تبلیغ باید اقامه معروف و انجام وظیفه و رسالت طلبگیاش باشد اما این نباید سبب این شود که مسئولین این کانونهای تبلیغی، از معیشت مبلغین، غفلت کنند. طلبه باید سبک زندگیای داشته باشد که به حد کفاف، تامین شود تا بتواند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد.
4️⃣ تعامل میان گروههای تبلیغی خودجوش و ساختار حوزه میتواند الگوی مناسبی برای تربیت و رشد مبلغ باشد. انگیزه و شور و حرارت گروههای خودجوش در کنار کلاننگری ساختاری حوزه میتواند کانونی باشد برای تربیت مبلغ.
5️⃣ از ظرفیت طلاب خانم نباید غفلت کرد . این غفلت سبب میشود ارتباط میان حوزه با نیمی از جامعه یعنی بانوان، دچار خلل شود. علاوه بر اینکه این خانمها در خانواده خود به عنوان، مادر یا همسر یا .... نقش مهمی در انتقال معارف دارند که در صورت قرار گرفتن در جایگاه مبلغ این نقش بهتر ایفاء خواهد شد.
6️⃣ نهادهای رسمی تبلیغی در حوزه باید همافزایی خود را با هم بیشتر کنند تا وحدت رویه و هدفگذاریها در امر تبلیغ بالاتر رود. دفتر تبلیغات، معاونت تبلیغ حوزه، سازمان تبلیغات و ارگانهای دیگر باید به یک سیاست گذاری و تقسیم کار هماهنگ برسند.
7️⃣ یکی از جدیترین، وظایف این کانونها در امر تربیت مبلغ، امر گفتمانسازی است. باید تبلیغ در حوزه همان طور که رهبر انقلاب اشاره کردند، اولویت اول باشد. باید در فرهنگ حوزه، انتخاب تبلیغ، گزینه دوم و از سر ناچاری طلبه نباشد. مبلغ باید جایگاه اول در حوزه را واجد باشد و اینها همگی کمک میکند که زبدگان حوزه هم به این امر شریف و تحقق دهنده اهداف عالیه نظام اسلامی، رغبت کنند.
✍ حسین کاظم زاده
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 3⃣1⃣
🔬 تغییرات خزنده
❇️ استحاله فرهنگی چیست و چگونه اتفاق میافتد؟
♨️ «استحاله» در لغت به معنای دگرگون شدن و تغییر ماهیت دادن چیزی به چیزی دیگر است؛ و «فرهنگ» یعنی مجموعهای از باورها، ارزشها، هنجارها، اخلاقیات، ادب و هنر که در میان مردم هر جامعه کوچک و بزرگی جریان دارد و مختص همان جامعه است.
✅ با این تعاریف، «استحاله فرهنگی» به معنای دگرگونی و تغییر ماهیت در نظامهای فکری، اخلاقی، ارزشی و اعتقادی؛ و بهطور کلی دگرگونی سبک زندگی و نگرش افراد به زیستن و ملزومات آن زیست، در جامعه خواهد بود.
🔺 این دگرگونی و تغییر ماهیت روندی تدریجی و حتی میشود گفت خزنده دارد و وقوعش میتواند دهها سال به درازا بکشد.
⛔️ غفلت از داشتههای بومی، ملی و دینی در سایه هجوم رسانهای و جنگ نرم دشمنان باعث میشود ارزشها جای خود را با ضد ارزشها عوض کنند، ناهنجاریها به عنوان هنجار شناخته شده و تثبیت شوند، پایههای فکری و اعتقادی جامعه از ریشه سست شده و زمینه فروپاشی فکری و هویتی اقشار مختلف جامعه فراهم شود.
🚫 در واقع، وقتی از استحاله فرهنگی صحبت میشود میزان پذیرش بیچونوچرای آحاد جامعه نسبت به فرهنگ غیرخودی و هضم شدن در آن منظور هدف است.
❌ در این فرآیند که با فعالیت پیچیده و مستمر دشمن و با همراهی تمامی ابزارهای در اختیار و در دسترسشان اعم از ساخت و پخش فیلم، سریال و انیمیشن، موسیقی، مد و لباس، و نیز ترویج و اشاعه سبک زندگی مغایر با ارزشها و هنجارهای جامعه هدف انجام میشود، با مجموعهای پیچیده از تغییرات که در بازه زمانی نهچندان کوتاه رخ داده یا خواهد داد، روبرو هستیم؛ تغییراتی که گام به گام و در مراحل اولیه با حرکتی کُند، به درون ساختارهای اجتماعی و فرهنگی جامعه نفوذ کرده و بر روی آنها اثر میگذارند.
⚠️ بررسی هشدارهای مقام معظم رهبری در موضوع فرهنگ میتواند برای شناخت روند تدریجی نفوذ فکری و فرهنگی غرب در جامعه ما، تا حد زیادی راهگشا باشد.
💢 ایشان از سال ۱۳۶۸ تاکنون تعبیرات متعددی را برای تشریح این تقابل و نفوذ بهکار بردهاند که شامل: «تهاجم فرهنگی»، «شبیخون فرهنگی»، «قتل عام فرهنگی»، «غارت فرهنگی»، «ناتوی فرهنگی» و بالاخره «استحاله فرهنگی» میشود.
🛑 با دقت در خط سیر زمانی کاربرد این عبارات در کلام رهبری و توجه به معنای هر کدام، درمییابیم نوعی افزایش شدت حملات از سوی دشمن و میزان اثرپذیری جامعه ایران از این حملات، قابل شناسایی است و باید هرچه سریعتر اقدامات عاجل و اثربخشی برای دفع خطر صورت بگیرد.
✍️ سیده مریم طیار هشجین
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
#یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 4⃣1⃣
💠 اتصال معرفت
♦️ چرا تبلیغ، اولویت اول نیست؟
🔸 سالیانی است مسأله نیروهای انقلابی در حوزه و دانشگاه و غیره این است که چرا مطالبات حضرت آقا، عملیاتی نمیشود؟ جریان پیدا نمیکند؟ در حد تکرار و تأسیس نهادها و کارگروههای بیخاصیت باقی میماند و روی آن خاک میخورد؟
🔹 شاید برخی تصورشان این باشد که عدهای با جریان انقلاب دشمناند و همینها مانع کار است. میگویم این هست و نیست.
🔸 برخی این را حمل بر تنبلی و بیخیالی جریان انقلابی درحوزه و دانشگاه و غیره میکنند. میگویم این هست ولی عامل اصلی نیست.
🔹 برای امتداد پیدا کردن یک مطالبه در جامعه، ما نیاز به مقولهای به نام گفتمان داریم. همه باید آن مطلوب را بخواهند. زمزمه کنند. منشأ تصمیمشان شود و... تا در این بستر خواست همگانی، یک مطالبهای عملیاتی شود. و همه اینها نیاز به داشتن تلقی صحیح و همه جانبه از آن موضوع دارد.
🔸 در همین ماجرای اخیر بیانات ایشان و اولویت اول قرار گرفتن تبلیغ، روشن است تا در جامعه حوزوی ما تلقی صحیح و جامعی از تبلیغ وجود نداشته باشد، مطالبات تبلیغی ایشان فقط تکرار میشود و جامه عمل نمیپوشد.
🔹 ملاحظه کردید که در نگاه ایشان، تبلیغ یک ارتقاء و توسعهای در معنا و مفهوم آن داده شد و آن را به عنوان هدف میانی حرکت انبیاء برای اقامه قسط و تشکیل نظام اسلامی دانستند.
🔸 بدون اتصال به پایگاه معرفتی رهبر انقلاب، تحقق مطالبات ایشان، رویایی بیش نیست.
💢 این اتصال معرفتی را میتوان در سه بعد پیگیری کرد:
🔺 اول، لایه مبانی اندیشهای که نگاههای بنیادین به مقولاتی مثل انسان و جامعه و تاریخ و امثالهم است. نگاه ویژه ایشان به انسان و مردم و جامعه، یکی از ممیزات مبانی اندیشه ایشان است که بسیاری از تحلیلهای سیاسی اجتماعیشان بر این مبانی استوار است. خوش بینی به مردم، عینیت جمهوریت و اسلامیت، قرار دادن سنگینترین مسئولیتهای انقلاب و کشور روی دوش مردم و... همگی ریشه در همین مبانی اندیشهای ایشان دارد. ما کتاب تدوین شدهای راجع به مبانی ایشان نداریم، که این خود یکی از دردهای مزمن جامعه ما محسوب میشود.
اما تالیفی که شاید بتوان از آن روزنهای به مبانی ایشان باز کرد کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» است که می توان با تامل و تدبر روی آن نقبی به مبانی ایشان زد.
🔺 لایه بعدی اندیشه رهبر انقلاب، برش راهبردی تفکر ایشان است. راهبرد، تعیین آن جهت گیری کلیای است که بنا به جایگاه ولایت، ایشان موظف به تعیین آن هستند. قانون اساسی هم این رسالت را بر دوش رهبری گذاشته است. وظیفه اختصاصی ایشان در جامعه اسلامی، تعیین و تحقق همین جهتگیری کلی حرکت کشور است. ایشان در یک بیان راهبردی، انقلاب اسلامی را به پنج مرحله تقسیم کردند و بر این اساس، ما در حال گذار به سمت دولت اسلامی هستیم.
مباحثات راهبردی در فضای نخبگانی ما واقعا نحیف و کمآهنگ است. متوجه نیستیم که رهبر انقلاب، چه طور ارادههای آحاد مردم را به سمت و سوی تحقق دولت اسلامی، هدایت میکند. بدون این فهم از اندیشه راهبردی رهبر انقلاب، که البته ابتنای بر مبانی دارد، باز هم فهم بسیاری از کنشها و موضعگیریهای ایشان، مشکل خواهد بود.
🔺 بعد سوم اندیشهای ایشان، لایه شناخت عینیت و میدان امروز انقلاب اسلامی است. به جرأت میتوان گفت که یکی از شاخصترین افرادی که امروز، ظرفیتها و کاستیهای عینی کشور، منطقه و حتی جهان را شناخت دارد، شخص رهبر انقلاب است.
شناخت جامع ایشان از انقلابهای مختلفی که در دنیا رقم خورده : روسیه، فرانسه، الجزایر، هندوستان و ....
شناخت دقیق تمدنهای رقیب تمدن اسلامی به خصوص از طریق خواندن رمانهای کشورهای مختلف که به تعبیر ایشان، یکی از بهترین راهکارها برای شناخت تمدنهاست.
ارتباط دائم با نخبگان و پیشرانهای انقلاب اسلامی، یک تصویر جامع و از نزدیک نسبت به مسائل حوزه های مختلف کشور به ایشان ارائه کرده است.
این نگاههای جزیی در کنار نگاههای کلانی که از رویکردهای راهبردی و مبنایی ایشان، به دست می آید، ترکیب جذابی درست میکند.
به هر میزان که این اتصالات فکری در لایههای مختلف در سبد معرفتی طلاب ما وارد شود، شخصیت طلبه و به تبع حوزههای علمیه به اهداف انقلاب اسلامی نزدیکتر خواهد شد. در این صورت است که اگر طلبه ما، منبری رود، کتابی بنویسد، کنش اجتماعی رقم بزند، جریانی بسازد و... همگی در چارچوب کلی انقلاب اسلامی معنا میشود. چرا که او هویتش را در نسبت با انقلاب و نظام اسلامی به صورت تعریف شدهای، معنا کرده است.
✅ راهِ قرار گرفتن تبلیغ در اولویت اول هم همین است.
✍ حسین کاظم زاده
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝 #یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 5⃣1⃣
🔰 مندرس نخواهد شد!
🔺 تبلیغ سنتی و مدرن
📌دین، برنامه سعادت و تکامل انسان است، که از سوی خداوند به واسطه انبیاء برای بشر فرستاده شده. و مقولهای کاملا ارتباطی و تبلیغی است زیرا باید در هر زمانی به همه مخاطبان آن دین، ابلاغ شود. تا حجت خدا بر انسانها تمام گردد. اهمیت این موضوع و رسالت دین باید به خوبی درک شود تا براساس مقتضیات زمان شیوههای تبلیغی دنیای معاصر را فرا بگیرد و تبلیغ سنتی در کنارتبلیغ با ابزارهای جدید هردو با کارایی بالا و مؤثر پیش بروند.
🔖 ویژگی عمده تبلیغ سنتی، پیوند مخاطبین با شخصیت، اخلاق، رفتار و به طور کلی، سیمای عمومی مبلغ است. که تعامل فردی و چهره به چهره پیامرسان و گیرنده پیام در آن نقش اساسی دارد و هم نشینی و مفاهمه، مبنا و زمینه انتقال پیام دینی میشوند. سعه صدر، حوصله و تحمل مُبلغ، سنجش شرایط عینی و ذهنی مخاطبین پیام به وسیله مبلغ همچنین اصلی و فرعی کردن امور و مسائل از سوی شخص مبلغ و به اعتبار موقعیت شنونده، از ویژگی های مهم تبلیغ سنتی به شمار میرود. امروزه با وجود پیشرفت ابزار و امکانات انتقال پیام اما، تبلیغ سنتی که تعاملی و طرفینی و بصورت چهره به چهره و حضوری انجام میشود همچنان بی بدیل بوده و تأثیری که در این نوع تبلیغ وجود دارد در تبلیغ مدرن نمیتوان یافت.
🔖 عنصر بسیار مؤثر دیگر در این نوع تبلیغ عنصر مکانی(مانند مسجد) است. فضای مسجد و مختصات معرفتی، اعتقادی و هنری آن نیز در انتقال و نوع انتقال پیام نقش قاطعی دارد. نقش مکان در خلوص گوینده و شنونده، نقش مکان در آمادگی دریافت پیام دینی با توجه به فضای قدسی مسجد انکارناپذیر است. به طورکلی، حضور در مسجد و هم نشینی گوینده و شنونده در فضای مسجد، نوعی هماهنگی و توازن مناسب برای انتقال و دریافت پیام دینی پدید میآورد.
📌در کنار استفاده از ابزارهایی که از قدیم برای انتقال پیام استفاده میشدند مانند: منبر وعظ و خطابه و تبلیغ چهره به چهره -که هرگز کهنه نخواهند شد- نباید از ابزارهای به روز در رساندن پیام به مخاطبین غافل شد. چرا که قسمت عمدهای از زیست مردم در فضای اینترنت و شبکههای مجازیست که روز به روز بیشتر ابعاد زندگی بشر را در بر میگیرد. و این فضا فرصتی برای مبلغان دینی است که تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند.
🔸 وقتی دشمنان با شیوههای مختلف و پیچیده و با ابزارآلات روز به جنگ دین مردم آمدهاند، لازم است تا مبلغین به ابزارهای روز مجهز شوند.
🔹 تبلیغ از نظر جامعه هدف در یک تقسیمبندی کلی به داخلی و بینالمللی تقسیم میشود.
مخاطبین داخلی ما فرهنگها، عقاید و هنجارهای مختلفی دارند که مبلغین باید مواد خود را متناسب با دستگاه هاضمه مردم و مسائل مبتلابه آنها تنظیم کنند.
🔸 حال در قبال مخاطبین بینالمللی، مبلغین علاوه بر مجهز شدن به زبانهای خارجی، باید فرهنگ ملل مختلف، قوانین کشورها، جریانات فعال در جامعه هدف و حتی سیاستهای کلان بینالملل و مسائل جهانی را نیز بشناسند.
🔖 در دنیایی که کمپانیهای بزرگ غربی علیه فرهنگ اسلامی مشغول فعالیت هستند، تبلیغ فردی چندان گرهگشا نیست. تبلیغهای گروهی و تشکیلاتی باید بسیار تقویت شوند و در کنار تبلیغهای فردی، همه ذیل یک گفتمان مشغول تبلیغ شوند.
📌برای نهاد دین(حوزه علمیه) سه نقش اساسی یعنی، «تحقیق» ، «تبلیغ» و «تحقق» قائل هستیم. اما رابطه تنگاتنگ میان فرهنگ و رسانه باید جدی گرفته شود. و مبلغی که بخواهد وارد عرصه فعالیت رسانهای شود، باید زبان رسانه را بشناسد و با اصول و فنون آن آشنایی داشته باشد. زمانیکه ما بتوانیم کنترل بیشتری به رسانهها و تعابیر آنها داشته باشیم، قادر خواهیم بود به تاثیرات مثبت ناشی از آنها قوت ببخشیم و از تاثیرات منفی آنها بکاهیم، در واقع سواد رسانهای پاسخ ضروری، غیر قابل اجتناب و واقع گرایانه است.
✍️سیده ناهید موسوی
#دیدار_طلاب
#تبلیغ
📝پیرامون دیدار طلاب با رهبر انقلاب بخوانید
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈
📝#یادداشت
💢 دیدار طلاب با رهبر انقلاب 6⃣1⃣
💠 عصای خمینی و شمشیرهای آخته دشمن
«درِ میخانه گشایید به رویم، شب و روز
که من از مسجد و از مدرسه، بیزار شدم»
🔸 با خود فکر میکنم بهراستی اگر روحخدا ظهور نمیکرد من امروز چگونه روزگار میگذراندم؟ نهایتا صاحب نعلین و عبایی بودم، باد به غبغب انداخته، در گوشهای از شهر، حدیث میخواندم و نماز جماعت! امروز حتی مسلمانیام را مدیون کسی هستم که مسجد و مدرسه را روح و روانی دوباره بخشیده است. مرحوم منیرالدین حسینی میفرمود: «پاسخگویی به مسائل مستحدثه حتما یک وظیفه است، اما مربوط به زمانی است که شما قدرت نداشته باشید. وقتی قدرت داشته باشید باید مُحدثِ حادثه باشید.» و این را گویی از حضرات روحانی عظیمالشان کسی جز امام نفهمیده بود. آرزویم این است که وقتی نام «نهی از منکر» شنیده میشود، «حجاب» اولین چیزی نباشد که به ذهن میآید. همچنان که وقتی «تبلیغ» شنیده شد، «منبر و سخنرانی» تنهاترین مصداق نباشد.
🔹 اساسا نصرالله و فتح با ساختار و نظام محقق میشود. آنزمان است که «رأیتَ الناس یدخلون فی دین الله افواجا» (رک: تفاسیر قرآن امامِ مشهد در سال۵۳). با چنین فهمی از نصرالله و دینالله، تبلیغ در موضع قدرت باید چهگونه باشد؟ همچنان، «سخنرانیِ مشفقانه و نصحیتِ پدرانه» یا «ساختِ سازوکار»؟ بگذارید برای فهم تفاوت مکانیسم افتاء و صحبت و نصیحت مثالی بزنم:
🔺 «کراراً از ایران نظر اینجانب را درباره مراسمی که به عنوان جشنهای سوم و پانزدهم شعبان برپا میشده خواستهاند. معالاسف...» به یاد بیاورید آن نامه معروف امام که جشن نیمهشعبان را ملغا و عملاً میان یاران خود و جماعت حجتیه فاصله انداخت! اگر یک استراتژیست بغلدست امام نشسته بود قطعا هشدار میداد با چنین وضعیتی (تیرماه۵۷) به صلاح نیست نیروهای پرشمار منتسب به حجتیه را در بازار و نهادهای آموزشی از دست بدهید. اما امام برای مخالفت با صاحبان ظاهر مذهب دو راه داشت؛ صحبت و نصیحت یا مکانیسم و ساختار! «روح انقلاب» ساخت سازوکار را انتخاب کرد. پس فتأمل که محدثِ حادثه بودن یعنی چه و بدان ایدکالله که پیروزی با سازوکار به چه نحو است. کما لایخفی توکل بر خدا به جای پیروی از عقل جزءنگر.
🔸 معالاسف هنوز در توهمِ کفایتِ صحبت و نصیحت به سر میبریم. چیزی که شهیدمطهری در دهه۴۰ ما را چنین از آن بر حذر میداشت: «ما میخواهیم تنها با زبان و گوش همه کارها را انجام دهیم و انجام نمیشود..! ناراحت میشویم و ناله و فغان میکنیم و میگوییم: گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من؛ آنچه البته به جایی نرسد فریاد است! ...یک جو درمان، بهتر از صد خروار نسخه است.»
🔹 اما درمان چیست؟ به نظر میرسد نیاز به بازاندیشی جدی در امر تبلیغ داریم. آیا منابر سنتی ما در مقابل سلاحها و شبیخونهای سهمناک دشمن که روزبهروز در حال نوبهنو شدناند کارآمد هستند؟ آیا تعابیر اخیر رهبری از جمله «استحاله فرهنگی»، «قبحزدایی از گناهان بزرگ»، «سیلی به اسلام»، «انزوای صدای انتقال معارف سنتی و خانوادگی» و انبوهی از هشدارهای سالیان گذشته ما را به فکر بازسازی و نوسازی حوزهعلمیه نمیاندازد؟ چه باید کرد؟!
1️⃣ بسط عدالت: اهم وظیفه انبیا و امناء الرسل«لیقوم الناس بالقسط» است. امامموسیصدر میفرمود: «شاید برخی از علمای دین با دعوت و تبلیغ یا سکوتشان، در نشاندن عبادت به جای عدالت سهیم بوده باشند! نبود عدالت در جوامع ...موجب ناامیدی بزرگی از دین و موسسههای دینی و علمای دین، بهویژه آن دسته از علمای دین که در برابر بیدادگریها سکوت میکنند شده است.»
2️⃣ بسط توحید: «و لقد بعثنا فی کل امة رسولا ان اعبدوا الله و اجتنبوا الطاغوت» اگر روح توحید، نفی عبودیت غیر خداست؛ پس باید در نظامهای تربیتی، اقتصادی، سیاسی و... از نظام توحیدی پیروی کرد. مادامی که از عمل به نسخههای غربی اجتناب نشود، برخی نظامات ما غیراسلامی است! باید نظامات اسلام را استخراج کرد.
3️⃣ تبلیغ عملی: «و یزکیهم» عبارت از ابراز حجت عملی اسلام است. «و لیکن تادیبه بسیرته قبل تادیبه بلسانه» است که به «لیروا منکم الاجتهاد و الصدق و الورع» میانجامد و موجب پایبندی عملی مردم به اسلام میشود. نباید از دستگیری و راهبری عملی جامعه غفلت کرد.
4️⃣ تبلیغ نظری: «و یعلمهم الکتاب و الحکمة» ابراز حجت علمی اسلام است و باید با «بلسان قومه» سازگار باشد.
🔸 اما همه اینها در سایه آن اعلامیه نورانی سال۲۳ محقق میشود: «انتقوموا لله..! این کلمه تنها راه اصلاح در جهان است. قیام لله است که موسی کلیم را با یک عصا به فرعونیان چیره کرد؛ تمام تخت و تاج آنها را به فنا داد؛ ...خودخواهی و ترک قیام برای خدا ما را به این روزگار سیاه رسانده.. ترک نفعهای شخصی کرده تا به همه سعادتهای دو جهان نایل شوید.»
✍️ محمدحسین نجفی
#دیدار_طلاب
👇پیوستن به کانال نشریه خط 👇
┈┄┅═✾ خــــــــــــط ✾═┅┄┈