هدایت شده از نیکزاد
باسمه تعالی
پرسش
سلام علیکم
در مورد این فقره از عبارت سید الشهداء ع در دعای عرفه که عرضه می دارد:
«إِلَهِي تَقَدَّسَ رِضَاكَ أَنْ تَكُونَ لَهُ عِلَّةٌ مِنْكَ فَكَيْفَ يَكُونُ لَهُ عِلَّةٌ مِنِّي»
نظرتان چیست؟ سؤال این است که رضای الهی که صفت فعل است چگونه نمی تواند علتی در ذات الهی داشته باشد؟
پاسخ
سلام علیکم
عبارت حضرت آیت الله مصباح یزدی در تفسیر جمله بالا چنین است:
«شاید زیباترین تعبیری که در میان روایات و ادعیه برای تنزیه خدای متعال از جهات نقص اوصافی كه به صورت مشترك میان خدا و مخلوقات به كار میرود، این تعبیر است که در دعای عرفه آمده است: إِلَهِی تَقَدَّسَ رِضَاكَ أَنْ تَكُونَ لَهُ عِلَّةٌ مِنْكَ فَكَیْفَ یَكُونُ لَهُ عِلَّةٌ مِنِّی. گاهی ما تصور میكنیم با انجام كاری خدا را از خود خشنود و راضی کردیم. تحلیل این تصور آن است كه خداوند تحت تأثیر كار ما قرار گرفت و از آن منفعل شد. اما این بیان با توحید سازگار نیست. در این فراز از دعای عرفه، سیدالشهدا صلواتاللهعلیه عرض میکند: خدایا! رضای تو بالاتر از آن است که خودت علتی برای آن ایجاد کنی؛ چون حتی اگر خود خدا هم علتی برای رضایتش ایجاد کند، رضایت حاصل از آن، معلول آن علت و حالتی انفعالی است. در حالیكه رضایت امری خارج از ذات خدا نیست كه علتی بتواند آن را ایجاد كند؛ حتی اگر آن علت را خود خدا ایجاد كرده باشد. تَقَدَّسَ رِضَاكَ أَنْ تَكُونَ لَهُ عِلَّةٌ مِنْكَ فَكَیْفَ یَكُونُ لَهُ عِلَّةٌ مِنِّی؛ با این وجود، چگونه ممكن است كار من علت رضایت تو باشد؟!» انتهی
اقول: بر اساس این متن رضایت صفت ذاتی و عین ذات الهی است نه یک صفت فعلی، لذا نمیتوان علتی برای آن در نظر گرفت.
منظور از رضایت ذاتی در اینجا بهجت و سرور و انبساط و خوشنودی ذاتی خداوند نسبت به ذات و صفات خویش و بالتبع نسبت به مخلوقات خویش است.
خداوند بالاترین سرور و بهجت و انبساط و خوشنودی را نسبت به ذات و صفات خویش دارد.
و رضایت و خشنودی او نسبت به افعال بندگان ناشی از بهجت و سروری است که نسبت به ذات و صفات خویش دارد. زیرا همه کمالات در ناحیه مخلوقات تجلی کمالات ذاتی اوست.
التماس دعا
هدایت شده از خبر بابل
چطور از شیوع شایعه پیشگیری کنیم؟
سهشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۲.
🔸 کانالاطلاع رسانی #خبر_بابل
🔸بزرگترین کانال خبری مازندران در ایتا
https://eitaa.com/khabarbabol
هدایت شده از خبر بابل
دستور تحقیق در مورد صهیونیستی بودن مواد اولیه برخی برندهای نوشابه
🔹وزیر کشور: هیچ کالای رژیمصهیونیستی در ایران وجود ندارد؛ برخی شبهه کردند ممکن است مواد اولیه بعضی از این نوشابهها از سوی رژیم صهیونیستی تأمین شود که خواستم در این زمینه تحقیق کنند.
🔹هرگاه بگویند که ماده اولیه یک کالایی از رژیمصهیونیستی تأمین میشود، حتما با آنها برخورد خواهد شد؛ ولی فعلا چنین گزارشی نداریم.
چهارشنبه، ۱۵ آذر ۱۴۰۲.
🔸 کانالاطلاع رسانی #خبر_بابل
🔸بزرگترین کانال خبری مازندران در ایتا
https://eitaa.com/khabarbabol
🔻حجت الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی:
💠 طلاب بسیجی مصداقی از دعای امام سجاد علیه السلام هستند
🔸مسئول سازمان بسیج اساتید، طلاب و روحانیون کشور در جمع گردان بیت المقدس حوزه مقاومت بسیج طلاب ثامن الائمه علیه السلام مشهد مقدس، با تشریح فرازی از دعای امام سجاد علیه السلام که میفرمایند: "اللهُمَّ اجْعَلْنِی مِنْ جُنْدِکَ فَإِنَّ جُنْدَکَ هُمُ الْغَالِبُونَ وَ اجْعَلْنِی مِنْ حِزْبِکَ فَإِنَّ حِزْبَکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ، وَ اجْعَلْنِی مِنْ أَوْلِیَائِکَ فَإِنَّ أَوْلِیَاءَکَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ"، طلاب بسیجی را مصداق اتم این دعا برشمردند.
🔹ایشان با اشاره به فرمایشات فرمانده معظم کل قوا حضرت امام خامنهای حفظه الله در دیدار اخیر با بسیجیان در هفته بسیج، به مسئولیتهای سنگین طلاب بسیجی اشاره کردند و تاکید کردند که طلاب بسیجی در خط مقدم جبهه جهاد تبیین و دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی قرار دارند.
🔗 basijnews.ir/00e7XG
•┈┈••✾••┈┈•
"سازمان بسیج اساتید، طلاب و روحانیون کشور"
💠 @basijtollab_online
مقدار نقش حرف مردم
ای هشام ، اگر دست تو گردو است و مردم می گویند دست تو گوهر است سودی به حال تو ندارد
و اگر دست تو گوهر است و مردم می گویند گردو است در حالی که می دانی آن گوهر است زیانی برای تو ندارد
يا هشام لو كان في يدك جوزة وقال الناس [في يدك] لؤلؤة ما كان ينفعك وأنت تعلم أنها جوزة. ولو كان في يدك لؤلؤة وقال الناس: إنها جوزة ما ضرك وأنت تعلم أنها لؤلؤة
تحف العقول ، مدرسین ص 386 ، سفارش امام کاظم علیه السلام به هشام بن حکم
https://eitaa.com/MohammadGelayeri
هدایت شده از نیکزاد
باسمه تعالی
در آیه ۶۴ سوره توبه آمده است:
يَحْذَرُ الْمُنَافِقُونَ أَنْ تُنَزَّلَ عَلَيْهِمْ سُورَةٌ تُنَبِّئُهُمْ بِمَا فِي قُلُوبِهِمْ ۚ قُلِ اسْتَهْزِئُوا إِنَّ اللَّهَ مُخْرِجٌ مَا تَحْذَرُونَ.
یعنی : منافقان از آن میترسند که خدا سورهای در باره آنها بفرستد که آنها را از آنچه در درون آنهاست آگاه کند. بگو: اکنون تمسخر کنید، خدا آنچه را که از آن میترسید آشکار خواهد ساخت.
پرسشی که نظر مفسرین را به خود متوجه کرده است این است با توجه به اینکه منافقان در باطن کافر بوده اند و اعتقادی به وحی و پیامبری پیامبر اکرم ص و نزول سوره بر او نداشته اند چگونه نگران نزول سوره ای بر پیامبر اکرم ص و افشای اسرار آنها از جانب وحی بوده اند!.
پاسخ
پاسخی که جمهور مفسرین ( به تعبیر تفسیر المیزان ) به این پرسش داده اند این است که منافقان هر چند اعتقاد و ایمان به وحی و نبوت نداشته اند اما یقین به کذب وحی و نبوت هم نداشته اند یعنی نسبت به صدق و حقانیت وحی و نبوت در شک و تردید بوده اند، بنابر این احتمال صدق وحی و نبوت را می داده اند از این جهت پیوسته این نگرانی را داشته اند که واقعا سوره ای نازل شود و مافی الضمیر آنها را افشا کند. لذا در آیه بالا تعبیری که بکار رفته است این است : یحذر المنافقون ان تنزل علیهم ...است که بیانگر خوف و نگرانی آنهاست که با شک و تردید هم سازگاری دارد.
علامه طباطبایی ره هر چند این پاسخ را خالی از وجه نمی داند اما در عین حال آن را نمی پذیرد.
بیان ایشان این است که تعبیر بکار رفته در این آیه « یحذر» است نه « یخاف»، اگر تعبیر «یخاف المنافقون» بود می توانستیم این پاسخ رابپذیریم اما فعل «یحذر» که از ماده حذر است دال بر این است که منافقون نسبت به نزول سوره افشاگرانه ما فی الضمیرشان، حذر و پرهیز داشتند. حذر و پرهیز با صرف خوف و ترس متفاوت است.
حذر در جایی است که نگرانی آنچنان جدی است که برای جلوگیری از آن دست به اقداماتی می زنند و از اسباب و وسائلی برای حفظ و مصونیت از ان یاری می گیرند.
این معنا در جایی است که قبلا موارد مشابهی رخ داده باشد که به جا و به مورد بودن آن نگرانی را تأیید می کند.
اتفاقا همین گونه بوده است منافقین در موارد متعددی دیده اند که با نزول آیات و سوره هایی، افشاگری رخ داده است و اسرار آنها فاش گردیده است مانند آیات سوره های منافقون و بقره و غیر این دو.
آنقدر این نگرانی برای آنها جدی بوده است که قرآن می فرماید: یحسبون کل صیحة علیهم( منافقون/۴)
این تعبیر با صرف شک و تردید سازگاری ندارد. بلکه برای رخ ندادن ان مراقبت و مواظبت و احتیاط داشته اند.
پاسخ علامه طباطبایی به اصل پرسش این است که هرچند منافقین اعتقاد و ایمان به صدق وحی و نبوت نداشته اند اما با توجه به موارد مشابه که از جانب پیامبر افشاگری انجام می گرفته است به صورت جدی این نگرانی را داشته اند که به همان شکلی که تا به حال اطلاعات و اخبار درست آنها، به پیامبر ص می رسیده است و افشاگری می کرده است این بار نیز اطلاعات و اخبار آنها به دست او برسد و مافی الضمیر آنها را افشا کند.
تعبیر نزول سوره به اعتبار این است که مخاطب خداوند در این آیه پیامبر اکرم ص است نه منافقان، و معلوم است که پیامبر اکرم ص، اعتقاد به حقیقت امر یعنی نزول سوره بر خود داشته است.
به تعبیر روشن تر قرآن می فرماید منافقان شدیدا نگرانند به گونه موارد قبلی، منویات پلید آنها برای تو آشکار شود و تو به افشای آنها اقدام کنی. در موارد قبلی واقعا با نزول سوره بوده است.
نیکزاد
مسابقه در فرمان دل
یکی از بندهای دعای عهد در اطاعت از ولی عصر عجل الله تعالی فرجه است ، که علاوه بر امتثال اوامر و اطاعت از فرامین ، شخص دعا می کند در مواردی که آقا اراده کرده و هنوز امر نکرده پیشتاز باشد.
ما به فرمان دل تو آنچه گویی آن کنیم
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَنْصَارِهِ وَ أَعْوَانِهِ وَ الذَّابِّينَ عَنْهُ وَ الْمُسَارِعِينَ إِلَيْهِ فِي قَضَاءِ حَوَائِجِهِ [وَ الْمُمْتَثِلِينَ لِأَوَامِرِهِ ]وَ الْمُحَامِينَ عَنْهُ وَ السَّابِقِينَ إِلَى إِرَادَتِهِ وَ الْمُسْتَشْهَدِينَ بَيْنَ يَدَيْهِ
مفاتیح الجنان ص ۵۴۰
https://eitaa.com/MohammadGelayeri
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
🔻مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزههای علمیه کشور در تبریز:
❇️۸۰ درصد اساتید مراکز اسلامشناسی دنیا مسلمان نیستند! / فعالیت بیش از ۱۰۰ تشکل بینالمللی حوزوی
🔹مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزههای علمیه کشور گفت: حدود ۱۰۰ مرکز شیعهشناسی و اسلامشناسی در دنیا وجود دارند که ۸۰ درصد اساتید این مراکز مسلمان نیستند. بعضی از آنها یهودی، مسیحی و بهائی هستند و اساتید مسلمان هم اغلب از برادران اهل سنت میباشند. این در حالی است که گسترش معارف اهل بیت(ع) و جاری ساختن آن در تمام جهان از وظایف حوزههای علمیه و دانشآموختگان مکتب اهل بیت(ع) است.
@HawzahNews | خبرگزاریحوزه
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
💠 #حدیث روز 💠
💎 معرفی خوشبخت
🔻امام صادق عليهالسلام:
السَّعيدُ مَن وَجَدَ في نفسِهِ خَلوَةً يَشغَلُ بها؛
🔹 خوشبخت، كسى است كه براى نفس خود خلوت و فراغتى يابد و به كار اصلاح آن پردازد.
📚 بحارالأنوار: ج۷۸ ، ص ۲۰۳، ح ۳۵
•┈┈••✾••┈┈•
@HawzahNews
السلام علیک اینها الصدیقه الشهیده
شيخ طوسى از ابن عباس روايت كرده است كه:
چون هنگام وفات حضرت رسول صلى الله عليه و آله شد، آن قدر گريست كه آب ديدهاش به محاسن مباركش جارى شد. گفتند: يارسول الله! سبب گريۀ شما چيست؟ فرمود:
گريه مىكنم براى فرزندان خود و آنچه نسبت به ايشان خواهند كرد بَدان امت من بعد از من. گويا مىبينم #فاطمه دختر خود را بر او ستم كرده باشند بعد از من، و او ندا كند كه يا أبَتاه يا أبَتاه، و احدى از امت من او را اعانت نكند.
#فاطمه عليها السلام چون اين سخن را شنيد، گريست. حضرت فرمود: گريه مكن اى دختر.
#فاطمه گفت: گريه نمىكنم براى آنچه بعد از تو آنچه با من خواهند كرد وليكن مىگريم از مفارقت تو يا رسول الله!
حضرت فرمود كه بشارت باد تو را اى دختر كه زود به من ملحق خواهى شد و تو اوّل كسى خواهى بود كه از اهل بيت به من ملحق مىشود.
قمی ، فیض الایام ص ۳۸۸
https://eitaa.com/MohammadGelayeri
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
💠 #حدیث روز 💠
💎 سه عملی که حضرت زهرا (س) آن را دوست داشت
🔻حضرت زهرا عليهاالسلام:
حُبِّبَ اِلَىَّ مِنْ دُنْياكُمْ ثَلاثٌ: تِلاوَةُ كِتابِ اللّه ِ وَالنَّظَرُ فىوَجْهِ رَسُولِ اللّه ِ صلي الله عليه و آله وَالْأِنْفاقُ فىسَبيلِ اللّه ِ
❇️ از دنياى شما سه چيز براى من دوست داشتنى است:
◻️ تـلاوت كتـاب خــدا،
◻️نگاه به چهره رسول خدا صلیاللهعليهوآله و
◻️انفـاق در راه خــدا.
📚 وقايع الايام خيابانى ح صيام: ۲۹۵
•┈┈••✾••┈┈•
📲 آخرین رویدادهای دینی و فرهنگی را در کانال رسمی خبرگزاری حوزه دنبال کنید:
eitaa.com/joinchat/415432704C8ae17cca99
هدایت شده از اخبار کبریاکلا
8.75M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 چرا میگویند چادرت را بتکان روزی مارا بفرست؟
🔰 تقدیم محضر استادان بزرگوار
کانال خبری و اجتماعی و فرهنگی #اخبارکبریاکلا
🆔 @kebrianews
•┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈