سرویس حساب بانکی خردسالان
بانک های مجازی بانک هایی هستند که هیچ شعبه فیزیکی ندارند و تمام کارهای بانکی به صورت آنلاین و با استفاده از اپلیکیشن موبایل و سایت انجام می شود، حتی افتتاح حساب. البته این بانک ها کارت بانکی فیزیکی هم برای مشتریان خود ارسال می کنند که مانند یک بانک معمولی میتوان از آن برای همه کارهای مالی و خرید استفاده کرد.
بانک Revolut که یکی از بهترین بانک های مجازی است اخیرا از یک قابلیت جدید رونمایی کرده است به نام حساب بانکی خردسالان. به این صورت که والدین برای فرزندان خردسال و نوجوان خود حساب بانکی باز می کنند و کارت بانکی دریافت می کنند. فرزندان حساب مستقل و کارت مجزا دارند ولی همه چیز توسط والدین کنترل و مدیریت می شود. مزایای این طرح این است که:
- کودکان به صورت امن با کارهای بانکی و مالی آشنا می شوند و عادت های پولی سالم را یاد میگیرند.
- تجربه می کنند که حساب بانکی، کارت بانکی و اپلیکیشن بانکی مستقل داشته باشند.
- با دانستن اینکه همه چیز توسط والدین مدیریت و کنترل می شود با امنیت خاطر به تجربه بانکی می پردازند.
- والدین به راحتی حساب بانکی فرزندان را کنترل می کنند و انتقال پول توجیبی به فرزندان نیز راحت تر می شود.
- وقتی فرزندان پول خرج می کنند یک پیغام فوری به والدین ارسال می شود و مبلغ و محل خرید را اطلاع رسانی می کند.
- بچه ها از فروشگاه ها یا سایت هایی که دارای محدودیت سنی هستند به صورت اتوماتیک نمی توانند خرید کنند.
https://www.revolut.com/get-junior-card
@MojtabaInFrance
ادعای سرویس ابری
نویسنده: سید مجتبی ایمانی
دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته محاسبات ابری و سرویس های ابری از دانشگاه رن فرانسه
کارمند شرکت OVHcloud بزرگترین ارائه دهنده سرویس های ابری در اروپا
بعضی از دوستان از من درخواست می کنند که درباره برخی از شرکت هایی که ادعا می کنند سرویس های ابری می دهند نظر بدهم.
مثلا بعضی از این شرکت ها میگویند به جای اینکه desktop ات در شرکت خودت باشد، backup ات در شرکت خودت باشد، سرورهای آی تی ات در شرکت خودت باشد، سرورهای پردازشی ات در شرکت خودت باشد بیا اینها را بگذار در دیتاسنتر من. این یعنی سرویس هاستینگ و هیچ ربطی به کلود ندارد.
کلود، یک سرویس کامپیوتینگ آنلاین است که ۳ خاصیت داشته باشد:
1- On demand
هر وقت به هر تعداد ریسورس که نیاز داشتیم در دسترس باشد.
2- Elasticity
هر وقت که کاربران سرویسمان زیاد شد یا کم شد بتوانیم دستی یا اتوماتیک ریسورسهایمان را افزایش و یا کاهش دهیم.
3- Self service
برای درخواست ریسورس نیاز به تماس و قرارداد و پشتیبانی و غیره نباشد و بتوان با یک کارت اعتباری یا حساب بانکی یا حساب پولی در لحظه بتوان ریسورس خرید یا ریسورس ها را آزاد کرد. (منظور از ریسورس، سرور و حافظه و بقیه منابع پردازشی و شبکه ای است)
برای ارائه سرویس ابری باید در کنار پنل وب، API وجود داشته باشد تا بتوان با یک API Call هر تعداد سرور و استوریج و غیره مورد نیاز بود ایجاد کرد یا دیلیت کرد، تا بتوان automation ایجاد کرد، تا بتوان Infrastructure as a code درست کرد. تا بتوان CLI (Command Line Tools) درست کرد. تا بتوان Auto Scaling درست کرد. تا بتوان برای terraform یک Cloud Provider Plugin درست کرد. اینها حداقل های یک سرویس ابری استاندارد در دنیاست.
سرویس ابری باید Regionهای مختلف داشته باشد تا مثلا اگر یکی از دیتاسنترها در کسری از ثانیه منفجر شد همه چیز اتوماتیک منتقل شود به دیتاسنتر بعدی. کاملا اتوماتیک.
در برخی از شرکت های مدعی سرویس ابری، باید فقط از طریق پنل وب، تعداد سرور و استوریج و بقیه ریسورس ها را مشخص کنی بعد ثبت نام کنی و بعد میگوید ۲۴ ساعت بعد تازه با شما تماس میگیریم. این یعنی هاستینگ. و هیچ ربطی به کلود ندارد. حتی نزدیک به کلود هم نیست.
یک سرویس ابری باید آن ۳ ویژگی ای که گفته شد را داشته باشد. یک سرویس دهنده ابری ممکن است خیلی از قابلیت هایی که یک سرویس هاستینگ می دهد را نداشته باشد شاید هم داشته باشد. اینها با هم فرق دارند. یک وب سایت را میتوان در یک سرور ابری هاست کرد ولی از یک سرویس هاستینگ نمی توان خدمات ابری گرفت.
خدمات هاستینگ سالیان سال است که وجود دارند ولی تکنولوژی های جدید ابری، سرویس هایی هستند که با هاستینگ فرق دارند و بر اساس نیازهای جدید دنیای IT به وجود آمده اند. خیلی از مشکلاتی که استارتاپ ها و سرویس دهنده های بزرگ ایران مانند پیامرسان ها در فضای اینترنتی ایران با آن مواجه هستند با یک سرویس ابری حل می شود نه با هاستینگ. اگر یک سرویس ابری خوب در ایران راه اندازی شود شاید خیلی از همین شرکت های هاستینگ هم سرورهای خودشان را به جای دیتاسنترهای خودشان به این سرویس ابری منتقل کنند و بعد تمرکز کنند روی سرویس های هاستینگ خودشان. فقط کاش هرکسی به راحتی نمی توانست اسم سرویس ابری روی سرویس های خودش بگذارد.
@MojtabaInFrance
یک سخنرانی TED عالی درباره فایده تحصیلات دانشگاهی.
بیان می کند که اکثر دانشجویانی که فارغ التحصیل می شوند بعد از مدتی اکثر مطالبی که یاد گرفته اند را فراموش می کنند و یا هرگز چیزهایی را که یاد گرفته اند در زندگی یا شغلشان استفاده نمی کنند. پس این همه زمان و هزینه برای تحصیل در دانشگاه چه فایده ای دارد؟
بعد جواب یکی از اساتید دانشگاه خودش را نقل می کند که در واقع فایده این مدرک دانشگاهی و نمرات خوبی که در درسها میگیری این است که به دنیا نشان می دهی که این قابلیت را داری که در مدت کوتاهی مطالب زیاد و پیچیده ای را یاد بگیری و در موضوعات مشخص شده متبحر شوی.
و در ادامه یک مشکل اساسی در سیستم ارزیابی و امتحان گرفتن و نمره دادن در دانشگاه ها را مطرح میکند.
https://www.youtube.com/watch?v=BvBdH5AKlNc
@MojtabaInFrance
فیلم مستند داستان چربی (Fat Fiction 2020)
داستان از این قرار است که ۶۰ سال پیش صنایع غذایی به خصوص صنایع شکر به تعدادی از دانشمندان پول دادند تا به دروغ، مقالاتی تولید کنند و نشان بدهند که مقصر اصلی در حملات قلبی، چربی است. در حالی که بدن به چربی نیاز دارد و چربی برای بدن مفید است.
با این اقدامات، نهضت تولید مواد غذایی کم چرب آغاز شد و صنایع غذایی به استفاده بیش از حد از شکر در تولید انواع خوراکی ها اقدام کردند. و برای جلوگیری از حساسیت مصرف کنندگان، ۷۰ اسم مختلف برای شکر اختراع کردند تا از تکرار یک کلمه شکر در مواد تشکیل دهنده جلوگیری کنند.
بر اساس توصیه های سازمان های غذایی دنیا، پایه اصلی تغذیه روزانه ما غلات و کربوهیدرات ها (برنج، نان، ذرت، سیب زمینی، پاستا، سیریال) هستند در صورتی که شکر و کربوهیدرات باعث افزایش انسولین در خون میشود. انسولین مانع می شود از اینکه بدن، چربی های ذخیره شده در خود را مصرف و به انرژی تبدیل کند. به خاطر همین همیشه شخص احساس خستگی و ضعف و گرسنگی می کند و وزنش هم مرتبا در حال افزایش است.
در صورتی که چربی ها (روغن زیتون، کره، آووکادو، روغن نارگیل، زرده تخم مرغ) ذره ای باعث افزایش انسولین نمی شوند و در طولانی مدت هم شخص انرژی خود را حفظ میکند و احساس گرسنگی نخواهد کرد.
پزشکان اعلام می کنند که دیابت درمان ندارد و اکثرا قابل کنترل نیست ولی در این مستند نشان می دهد با حذف شکر و غلات و کربوهیدرات ها و جایگزین کردن چربی و پروتئین به جای آنها، روند بیماری دیابت معکوس و درمان می شود و نیاز شخص به تزریق انسولین هم از بین می رود.
وقتی غلات و شکر و کربوهیدرات ها قطع شود و به جای آنها از چربی ها و پروتئین استفاده شود، انسولین خون پایین می آید و بدن ناچار می شود از چربی های ذخیره شده در بدن استفاده می کند. با این کار در بدن کیتون ترشح می شود و کیتون ها انرژی بدن را تأمین می کنند.
در روزهای قدیم، چربی ها جزوی از مواد تشکیل دهنده تغذیه روزانه مردم بود تا اینکه در دهه ۱۹۶۰ طبق هرم تغذیه اعلام شد که اساس تغذیه روزانه باید بر پایه غلات باشد و چربی ها باید به ۵ درصد کاهش پیدا کند. و همین توصیه غذایی باعث شد که هر سال به میزان چاقی و دیابت مردم در دنیا افزوده شود و اکنون ۵۰ درصد مردم آمریکا دچار دیابت هستند و ۷۵ درصد اضافه وزن دارند. در قدیم فقط افراد پیر دیابت می گرفتند ولی امروزه گاهی کودکان ۳ ساله هم دیابت میگیرند.
تحقیقات زیادی غلط بودن سیاست های غذایی آمریکا را نشان می دهد ولی مافیای صنایع غذایی اجازه انتشار این تحقیقات را نمی دهند. چون اگر به مردم بگویی آرد و ذرت و شکر و سویا نخورند، ۴ تا از بزرگترین مزارع کشاورزی در آمریکا محصولاتشان را نمی توانند بفروشند. دو وظیفه گاها متناقض را در آمریکا را به عهده یک سازمان یعنی USDA گذاشته اند. وظیفه توصیه غذایی سالم به مردم و همچنین وظیفه حمایت از صنایع کشاورزی. خوب گاهی این دو وظیفه با هم تناقض دارند. دستور العمل های تغذیه برای مردم به خصوص برای بیماران دیابتی دستورالعمل های بهبود سلامتی نیست بلکه دستورالعملی است برای سود بیشتر صنایع غذایی.
اینها بعضی از نکاتی بود که در این مستند به تفصیل بیان شده است و از زبان محققین و دکترهای مختلف به شرح ماجرا می پردازد. اخیرا مستندهای مختلفی در این باره ساخته شده اند با این هدف که به دلیل اینکه سازمان های متولی تغذیه سالم به علت فساد و حمایت مالی مافیای صنایع کشاوری و صنایع شکر از بیان حقایق درباره غلط بودن توصیه های ۶۰ ساله خود خودداری میکنند، اکنون این خود مردم و در مرحله بعد دکترها هستند که باید با شناخت حقایق و رعایت و توصیه آنها از شیوع بیشتر بیماری های ناشی از عدم تغذیه سالم مانند دیابت جلوگیری کنند.
دیدن این مستند را به همه کسانی که علاقه مند به تغذیه سالم هستند به خصوص کسانی که خودشان یا اطرافیانشان با بیماری دیابت سر و کله می زنند به شدت توصیه می کنم. متأسفانه این مستند به زبان انگلیسی و با زیرنویس انگلیسی است و زیرنویس فارسی برای این مستند پیدا نکردم.
https://fatfiction.movie/
https://www.imdb.com/title/tt11055922
@MojtabaInFrance
مقاله جدیدی که در وبلاگ شرکت نوشته ام در خصوص سرویس ابری پردازش بیگ دیتا:
https://www.ovh.com/blog/try-the-new-ovhcloud-data-processing-service/
@MojtabaInFrance
کنفرانس مجازی KubeCon
کنفرانس KubeCon یکی از بزرگترین کنفرانس های بین المللی درباره کوبرنتز (Kubernetes) و تکنولوژی های پیرامون آن است که امسال برای اولین بار به علت ویروس کوید ۱۹ به صورت مجازی در حال برگزاری است. امروز اولین روز برگزاری این کنفرانس است و به مدت ۴ روز ادامه خواهد داشت.
مدیریت برگزاری این کنفرانس به صورت مجازی با این حجم از سخنرانان و ایونت های مختلف و دموهایی که در حین کنفرانس در حال اجراست بسیار قابل توجه است.
اکثر سخنرانی ها از قبل ضبط شده است و در ساعت مشخص شده پخش می شوند. حضار می توانند سؤالات خود را در قسمت مشخص شده بنویسند. بعد از اتمام پخش ویدئوی ضبط شده، ارتباط تصویری زنده با سخنران برقرار می شود و سخنران شروع به جواب دادن سؤالات پرسیده شده به صورت زنده می کند.
بعد از اینکه وقت پاسخگویی به سؤالات به پایان رسید برای پاسخگویی به ادامه سؤالات، می توانید به کانال مشخص شده در نرم افزار Slack بروید و به سؤال و جواب با سخنران آن قسمت ادامه دهید.
کانال های مختلفی در نرم افزار پیام رسان Slack برای موضوعات مختلف و مقاصد مختلف تعیین شده است که به اطلاع رسانی یا سؤال و جواب و یا پاسخ به مشکلات شرکت کنندگان اختصاص دارند و یا برای معاشرت و Networking ایجاد شده اند.
در هر لحظه چندین سخنرانی به صورت همزمان در حال برگزاری است که امکان شرکت در همه آنها وجود ندارد و باید از روی جدول خاصی که طراحی شده است انتخاب کنید که در هر لحظه کدام سخنرانی برایتان جذاب تر است و آن را به برنامه خود اضافه کنید.
قابلیت های بسیار زیاد و جالبی برای این کنفرانس مجازی طراحی کرده اند که باز در پست های بعدی به برخی از آنها اشاره خواهم کرد.
لیست سخنرانی های این کنفرانس را می توانید در سایت زیر مشاهده کنید:
https://events.linuxfoundation.org/kubecon-cloudnativecon-europe/program/schedule/
@MojtabaInFrance
روتین های روزانه
یکی از رفتارهای بسیاری از انسان های موفق و مؤثر، داشتن روتین های روزانه است. به عنوان مثال اگر پادکست های دیالوگ را گوش کنید بسیاری از افراد مصاحبه شونده دارای روتین های مشخصی در روز هستند. مثلا سر ساعت مشخصی از خواب بیدار می شوند و یک سری کارهای مشخص و ثابتی در ابتدای روز یا در انتهای روز انجام می دهند.
حتما با موضوع خستگی تصمیم هم آشنا هستید و مثلا شنیده اید که استیو جابز همیشه یک دست لباس ثابت و با رنگ ثابت می پوشید و ظرفیت محدود تصمیم گیری روزانه را به تصمیمات مهمتر اختصاص می داد. شاید یکی از فواید اصلی روتین روزانه این است که برای کارهای تکرار شونده روزانه، ظرفیت تصمیم گیری را خرج نمی کنید. می گویید این چند کار، روتین روزانه ام است باید انجامشان دهم.
در اعمال مذهبی هم این روتین ها را می بینیم. مثلا هر روز سر ساعات مشخصی باید نماز بخوانیم یا مثلا روزی یک صفحه قرآن مطالعه میکنیم. دیگر هر روز مستقلا تصمیم نمی گیریم که آیا امروز نماز بخوانم یا نه، یا چند رکعت بخوانم.
همه اینها نشان می دهند داشتن روتین روزانه مهم است. به خصوص روتین هایی برای ابتدای روز. اینکه چه روتین هایی خوب است که برای خود در نظر بگیرید، به خودتان و اهداف زندگی تان بستگی دارد و این برای هرکس متفاوت است. میتوانید با گوش دادن پادکست های دیالوگ یا جستجو در گوگل با عناوین "روتین های روزانه افراد موفق" یا به انگلیسی "Daily routines" مثالهایی را پیدا کنید ولی هرکس باید خودش روتین های خودش را تعیین کند.
https://www.lawabsolute.com/recruitment-news/article/best-morning-routine-for-successful-people
@MojtabaInFrance
آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست
هر کجا هست خدایا به سلامت دارش
طبق قانون جدید هلند، باید دو بار تست کرونای مختلف می دادیم تا اجازه ورود به هلند را بدهند. قبلا در هلند تست داده بودیم. آن چوب نازل را کمی به انتهای دهان می زدند و کمی داخل بینی و تمام. ولی در ایران طوری آن نازل را داخل بینی فرو می کنند که انگار قرار است از مغز نمونه برداری کنند. خلاصه با نتیجه تست ها راهی هلند شدیم.
هنگام نماز صبح، برای ترانزیت، در فرودگاه دوحه قطر بودیم. فرودگاه قطر نمازخانه دارد ولی به خاطر کرونا آن را بسته بودند. در صورتی که تمام رستوران ها و کافی شاپ ها و فروشگاه های داخل فرودگاه باز بودند و مملو از جمعیت. آنجا بود که فهمیدیم ویروس کرونا فقط در داخل نمازخانه منتقل می شود. در یک گوشه فرودگاه نماز صبح را خواندیم و سوار پرواز دوم شدیم.
وقتی هواپیما در فرودگاه اسخیفل آمستردام در هلند فرود آمد به دلیل چند سانت برف و سرمای هوا، دو ساعت طول کشید تا هواپیما را از انتهای باند پرواز به کنار ساختمان فرودگاه ببرند. وقتی بالاخره پیاده شدیم و از گیت ورودی رد شدیم و مهر ورود روی پاسپورتمان خورد فکر کردیم دیگر کار تمام است. بعد که وارد قسمت تحویل بار شدیم، یک ساعت منتظر ماندیم تا چمدان هایمان را بیاورند. بعد از یک ساعت گفتند به دلیل اینکه همه چیز یخ زده نمی توانیم ساک ها را از هواپیما خارج کنیم. به خانه بروید و فرم مفقودی چمدان ها را پر کنید تا بعدا ساک ها را به آدرستان ارسال کنیم.
وقتی خواستیم به شهر مقصد برویم، دیدیم همه قطارها و اتوبوس ها به دلیل همان چند سانت برف کنسل شده است. تاکسی هم ۳۵۰ یورو پول میخواست برای رساندن ما به مقصد. شب را در هتل شرایتون کنار فرودگاه سر کردیم تا با قطار روز بعد به مقصد برویم. فردا شد و وقتی نزدیک حرکت قطار شد دیدیم همه قطارهای روز بعد را هم کنسل کرده اند.
در نهایت با تاکسی های اوبر به مقصد رفتیم و ۲۳۰ یورو به اوبر دادیم. راننده گفت طول مسیرمان از یک ساعت بیشتر است و باید بین راه ۱۵ دقیقه توقف کنیم. چون پلیس ممکن است با استفاده از کامپیوتر ماشین، طول سفر را چک کند و اگر مدت زمان طولانی در حال رانندگی باشیم و بینش استراحت نکرده باشیم ما را جریمه می کند.
۱۵ دقیقه در یک سوپرمارکت بین راه توقف کردیم و یک چای داغ در آن هوای برفی نوشیدیم. اپلیکیشن اوبر پیغام داد که شما در بین مسیر، چند دقیقه ای است که توقف کرده اید. آیا اتفاقی افتاده است؟ گزینه های زیر را هم برای انتخاب نشان می داد:
- نه اتفاقی نیفتاده و خودمان توقف کرده ایم.
- میخواهم با شماره اضطراری ۱۱۲ تماس بگیرم.
- میخواهم یک تصادف را گزارش کنم.
- میخواهم مقصد را عوض کنم.
و غیره که عکس این منویی که اتوماتیک در اپلیکیشن اوبر ظاهر شد را می توانید در پایین ببینید.
در نهایت بعد از همه این ماجراها به مقصد رسیدیم. اپلیکیشن اوبر پیغام داد که ممنون از اینکه از سرویس ما استفاده کردید. اگر میخواهید میتوانید به راننده انعام بدهید و گزینه هایش هم ۱ یورو ۲ یورو و ۵ یورو بود. من هم برای یک سفر ۲۳۰ یورویی ۲ یورو به راننده انعام دادم. :)) بعدا راننده هم تشکر کرد و اپلیکیشن اوبر پیغام تشکر راننده را هم برای من ارسال کرد.
جمع پول هتل کنار فرودگاه و تاکسی اوبر از قیمت بلیط رفت و برگشت هواپیما بیشتر شد. در نهایت امروز بعد از سه روز از ورود به هلند، اطلاع دادند که قرار است فردا چمدان هایمان را برایمان ارسال کنند.
@MojtabaInFrance
تفاوت پرداخت بانکی آنلاین در فرانسه و هلند
یک تفاوت فرانسه با هلند از نظر پرداخت های آنلاین این است که در فرانسه باید اطلاعات کارت مانند شماره کارت و تاریخ انقضا و کد سه رقمی را تقریبا در همه سایت های خرید وارد کنید و خیلی از فرانسوی ها با این مسأله مشکل دارند و به راحتی از هر سایتی خرید نمی کنند.
ولی در هلند سیستمی راه اندازی کرده اند به اسم iDEAL که برای پرداخت در سایت های مختلف نیاز به وارد کردن هیچ اطلاعات بانکی ای نیست و به این صورت کار میکند که موقع خرید، ابتدا نام بانک شما را می پرسد و بعد یک کد گرافیکی QR نشان می دهد و بعد شما با استفاده از اپلیکیشن موبایل بانک تان، آن کد را اسکن می کنید و پرداخت انجام می شود. تقریبا هیچ وقت لازم نمی شود که در هلند اطلاعات کارت بانکی تان را در سایتی وارد کنید و پرداخت ها خیلی سریع و راحت انجام می شود.
@MojtabaInFrance
چند روز پیش یکی از دیتاسنترهای اصلی شرکتی که من قبلا در آن کار می کردم یعنی شرکت OVHcloud در فرانسه آتش گرفت. این شرکت بزرگترین ارائه دهنده اروپایی خدمات میزبانی وب و خدمات ابری ست و با این آتش سوزی، هزاران سایت از دسترس خارج شد و اطلاعات بسیاری از شرکت ها برای همیشه از بین رفت.
دیتاسنتر، یک ساختمان معمولی نیست. یک دیتاسنتر به دلیل نگهداری تعداد زیادی کامپیوتر و سرور و منابع ذخیره سازی که حاوی اطلاعات با ارزش کاربران و مشتریان و شرکت های مختلف است، دارای بالاترین استانداردهای امنیتی و ایمنی است و انواع سیستم های انتقال حرارت و هشدار و کنترل آتش در آن تعبیه می شود. ولی با وجود همه این تدابیر امنیتی و ایمنی، باز هم گاهی آتش میگیرد. جای برخی از سایت های خبری خارجی که اخبار آتش سوزی ساختمان ها در ایران را خوب پوشش می دهند خیلی خالی است.
@MojtabaInFrance