🚩 سبط النبی
📆 از دوستان پژوهشگر و دغدغهمند که برای ردّ یا اثبات یک نظریه در خصوص تاریخ ولادت یا شهادت در هفتم ماه صفر تلاش میکنند، میپرسیم کدام یک از تاریخ وفیات یا ولادتها قطعی است که در باره این مورد تکاپو و بحث میکنید؟ بله درباره شهادت امام حسین(ع) در دهم محرم اتفاق نظر وجود دارد. تقویم مناسکی شیعه که بیشتر آن اعتباری است، بنا را بر بزرگداشت امام حسن(ع) در هفتم صفر گذاشته است. روایت مهم نیست.
🏴 پیکر مطهر سبط پیامبر را برای تجدید عهد و بنا به قولی برای دفن به کنار قبر جدّش بردند. محمد بن سعد (م 230) در قول نادری میگوید حتی امام حسین(ع) دستور کندن قبری در آنجا داد. بنیامیه مانع شدند و سلاح برگرفتند. بنیهاشم هم مسلح آمدند و نزاع بالا گرفت. ابنسعد تیراندازی را هم گزارش کرده است.
✍️ ابنشهرآشوب (م 588) که نقلهای مناقبی و مناسکی او شهرت دارد، میگوید جنازه تیرباران شد و هفتاد تیر از آن جدا کردند!
#تاریخ_ائمه
#ذکر_مصائب
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آسیبهای روش عزاداری و آفات رویکرد صوفیانه در سینهزنیها؛
در بیان ذاکر اهلبیت(ع) مرحوم حاج حسن جمالی که هفتمین روز درگذشت اوست.
نثار روحش فاتحه و صلوات
#نقد_کژیها
#مستبین
https://eitaa.com/Mostabin
https://t.me/AlMostabin
ابوالشعثاء
🚩 ابوشَعْثاء یزید بن زیاد كِندى از شهدای کربلاست. وقتی فرستاده ابنزیاد دستور محاصره امام را برای حُرّ آورد (یعنی روز دوم محرم)، با فرستاده که از قبیله کِنده و آشنایِ او بود سخن گفت و او را از مخالفت با پیشوای حق بر حذر داشت.
📌 از طرفی ابوشعثاء را از لشكریان مخالف میدانند که به امام پیوست. رجز او هم نشان میدهد که از جای دیگری آمده است:
يا ربّ اِنّى للحسينِ ناصرٌ
و لابنِ سعدٍ تارکٌ و هاجرٌ
پرودگارا من یار حسین(ع) هستم و ابنسعد را رها کرده و از سوی او هجرت نمودم.
⚔️ او در روز عاشورا مبارزه سختی کرد که درباره دیگر شهدا کمتر ثبت شده است. گویا به دلیل آنکه از کوفه و از لشکر مخالف آمده بود، امکانات کافی با خود آورده بود. دشمن را با تیرهای بسیاری نشانه گرفت که پنج تیر او به هدف خورد و افرادی را از پای درآورد.
🤲 امام پیوسته او را دعا میکرد و میفرمود: بارالها! تیراندازیاش را استوار گردان (به هدف زن) و پاداشش را بهشت قرار ده. سرانجام به او هجوم بردند و او را شهادت رساندند.
☑️ ابوشعثاء جزو نخستین شهدای کربلاست.
#گزیده_مطالب
#شهیدان_کربلا
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📣 رفع ابهام:
لازم به یادآوری است شخص دیگری در قرن نخست با کنیه ابوشعثاء شهرت دارد که نامش جابر بن زید یحمدی است و فرقه اباضیه او را نخستین امام خود میدانند.
وی از محدثان و تابعان شمرده میشود و حدود سی یا چهل سال پس از واقعه کربلا درگذشت.
از استاد ابراهیم قاسمی بخاطر این یادآوری تشکر میکنم.
🤲 اللَّهُمَّ عَظُمَ الْبَلَاءُ وَ بَرِحَ الْخَفَاءُ وَ انْقَطَعَ الرَّجَاءِ وَ انْكَشَفَ الْغِطَاءُ وَ ضَاقَتِ الْأَرْضُ وَ مُنِعَتِ السَّمَاءُ وَ أَنْتَ الْمُسْتَعَانُ وَ إِلَيْكَ الْمُشْتَكَى وَ عَلَيْكَ التَّوَكُّلِ فِي الشِّدَّةِ وَ الرَّخَاءِ
فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَلَى أُولِي الْأَمْرِ الَّذِينَ فُرِضَتْ طَاعَتُهُمْ وَ عَرَّفْتَنَا بِذَلِكَ مَنْزِلَتَهُمْ فَفَرِّجْ عَنَّا بِحَقِّهِمْ فَرَجاً عَاجِلًا قَرِيباً كَلَمْحِ الْبَصَرِ أَوْ هُوَ أَقْرَب [برحمتک یا ارحم الراحمین].
🤲
قصص الانبیاء اثر قطب راوندی درگذشته 573
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تجلیل از شهیدان و ایثارگران
✅ از زبان آیتالله جوادی
🇮🇷 به بهانه هفته دفاع مقدس
معرفی کانال علمی بزم قدسیان (در تلگرام) https://t.me/bazmeghodsian
با مطلبی درباره اربعین 👇
🔸حکایت پرابهام اربعین
🔹1. حکایت بازگشت خاندان امام حسین (ع) از شام به کربلا در روز اربعین در هیچ یک از کتب معتبر تاریخی کهن نیامده است.
🔸2. ابوریحان بیرونی - در قرن پنجم - در «الآثار الباقیة» نوشته: در 20 صفر سر حسین (ع) به بدنش ملحق شد و در این روز 40 نفر از اهل بیت پس از بازگشت از شام قبر امام را زیارت کردند.
🔹3. مستوفی هروی مترجم کتاب «الفتوح» - در قرن ششم - نوشته: امام سجاد (ع) در 20 صفر سر مقدّس پدرش را به کربلا برگرداند. (در حالی که در متن «الفتوح» که خود از منابع داستانی کربلاست این مطلب وجود ندارد).
🔸4. سید ابن طاوس و ابن نما حلّی - از عالمان قرن هفتم - برای اولین بار آمدن جابر بن عبدالله انصاری - و جماعتی از بنی هاشم! - به کربلا در روز اربعین، و تلاقی آنان با کاروان اسرای شام را بدون ذکر منبع در «لهوف» و «مثیر الاحزان» نقل کرده اند.
🔹5. این مطلب در مقتل جعلی منسوب به ابومحنف نیز آمده است.
🔸6. اما نه «لهوف» و نه «مثیرالاحزان» هیچ یک کتاب تاریخ نیستند، و بر اساس منابع داستانی بخصوص «فتوح» ابن اعثم و «مقتل» خوارزمی و منابعی ناشناس تدوین شده اند.
🔹7. مطلب مهمی که مورد غفلت اغلب محققان قرار گرفته این است که ابن طاوس و ابن نما فقط ورود اهل بیت به کربلا و ملاقات آنان با جابر را نقل کرده اند، اما مطلقا اشاره ای به این که این ملاقات در روز اربعین بوده نکرده اند.
🔸8. و مهم تر این که ابن طاوس در کتاب «اقبال» به صراحت گفته: هرچند ممکن است اهل بیت هنگام بازگشت از شام از کربلا گذشته باشند، اما قطعاً رسیدنشان به کربلا در روز بیستم صفر نبوده است.
🔹9. چنانچه ملاحظه می شود ابن طاوس اصل آمدن اهل بیت را به کربلا در «لهوف» و «اقبال» نفی نکرده، اما سخنان او در اقبال قرینه روشنی است بر اینکه وی در «لهوف» نیز حکم به ورود اهل بیت در اربعین (چنانکه به او نسبت می دهند) نکرده است؛ چرا که اگر وی چنان دیدگاهی داشت در «اقبال» که آن را سالها بعد از «لهوف» نوشته بیان می کرد که من از گفته خود در «لهوف» برگشته و نظر نهایی من این است که اکنون می گویم.
🔸10. علامه مجلسی در «بحار الانوار» از منکران ورود اهل بیت به کربلا در روز اربعین بوده و آن را جدّاً بعید دانسته است.
🔹11. محدّث نوری در «لؤلؤ و مرجان»، حاج شیخ عباس قمی در «منتهی الآمال»، علامه شهرانی در «ترجمه نفس المهموم»، دکتر محمد ابراهیم آیتی در «بررسی تاریخ عاشورا» و دکتر سید جعفر شهیدی در کتاب «زندگانی فاطمه زهرا (س) »نیز از منکران این حادثه اند.
🔸12. شیخ مفید و شیخ طوسی نوشته اند: روز 20 صفر اهل بیت امام حسین (ع) از شام به سوی مدینه باز گشتند و در این روز جابر بن عبدالله انصاری از مدینه به کربلا رفت.
🔹13. شایان توجه است که تعبیر شیخ طوسی بازگشت اهل بیت از شام به طرف مدینه است نه رسیدن آنها به مدینه.
🔸14. در دوره های اخیر تلاش هایی برای اثبات وقوع این رخداد انجام شده از جمله کتاب پربرگ آیة الله شهید قاضی طباطبائی به نام «تحقیق درباره اولین اربعین حضرت سیدالشهداء (ع)» که به تفصیل در این باره بحث کرده و ادله محدث نوری را پاسخ گفته است.
🔹15. اما وقتی اصل گزارش در کتب معتبر تاریخی نیامده همه آن استدلال ها بی معنی است، و استناد به کلام شیخ بهائی و ابوریحان بیرونی خارج از عرف تحقیق تاریخی است. استناد به کلام ابن طاوس هم بر اساس غفلت است چرا که او در «لهوف» نامی از اربعین نیاورده و در اقبال» هم رسیدن اهل بیت در اربعین را بعید شمرده است.
🔸16. پس حتی طبق نظر سید ابن طاوس هم رسیدن اهل بیت به کربلا و ملاقات آنان با جابر در روز اربعین نبوده؛ و شیخ مفید و شیخ طوسی هم که نوشته اند جابر در اربعین به کربلا رفته ملاقات اهل بیت با او را قبول ندارند و برداشت صحیح از کلام آنان این است که اهل بیت در روز اربعین از شام به طرف مدینه حرکت کردند نه این که به مدینه رسیدند.
🔹17. محقق برجسته تاریخ اسلام دکتر محمد ابراهیم آیتی گوید: اگر مدرکی قابل اعتماد و استناد می داشتیم که اهل بیت در چهلم شهادت امام به کربلا آمده اند می گفتیم که این امر در موقع رفتن به شام بوده است نه در موقع برگشتن از شام.
🔸18. علامه شعرانی نیز این زیارت را به ظنّ غالب هنگام رفتن اهل بیت به شام دانسته است.
🔹19. اما چنانچه گفته شد اصلا دلیلی بر این که زیارت در روز اربعین بوده وجود ندارد که زمان آن را موقع رفتن به شام بدانیم.
🔸20. ادلّه ای که آیة الله شهید قاضی در کتاب پربرگ خود ذکر نموده نهایتا امکان بازگشت در 40 روز را اثبات می کند، اما هیچ دلیلی بر وقوع این امر وجود نداشته، و سخن شیخ بهائی و ابوریحان بیرونی نمی تواند مبنای تاریخ قرار بگیرد. ابن طاوس هم - که مرحوم قاضی به اشتباه او را قائل به این نظر می داند - در لهوف نامی از اربعین نبرده و در اقبال آن را بعید شمرده است.
https://t.me/bazmeghodsian
📚 معرفی آثار عاشورایی 20
📌 شهید آیتالله #قاضی_طباطبائی در کتاب اول اربعین سیدالشهداء به نقد اشکالات مرحوم محدث نوری در لؤلؤ و مرجان پرداخته و در صدد اثبات بازگشت اسیران در این روز است.
↩️ فارغ از اینکه این کتاب توانسته چنین مطلبی را اثبات یا فقط امکان آن را بررسی کند؛ مطالب ارزشمند بسیاری در آن وجود دارد که به مناسبت بحث اصلی بیان شده و در زمان تألیف آن (نیم قرن پیش) کمتر کسی بدان توجه داشته است.
✍️ مباحثی درباره خواندن و نوشتن پیامبر، مبدأ تاریخ هجری، تیر از پای کشیدن، خبر هرثمه در عیون الاخبار، کتابشناسیها و انتقاد از برخی کتب ضعیف مانند معالی السبطین، فتوای #شریح، اطفال شهید کربلا، اشتباه عروسی قاسم با حسن مثنی، اتحاد امکلثوم و زینب، مدفن و تصویر سر مقدس و بسیاری از مطالب و تحلیلهای دیگر.
🎧 این 38 دقیقه صوت، توضیح میدهد که اگر #اربعین هم در کتاب مرحوم قاضی اثبات نشود؛ چه مطالب ارزشمند دیگری در آن وجود دارد.
#آثار_عاشورائی
#نقد_کژیها
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
قضیب ممشوق
یا عصای بلند
📃 داستان مشهوری که «پیامبر در آخرین روزها به مسجد آمد و از مردم حلالیت طلبید و سوادة بن قیس یا عُکّاشه گفت عصایت به بدن من خورده و باید قصاص کنم و عصا را از منزل دختر پیامبر آوردند و آن مرد به جای قصاص، بر بدن رسولخدا بوسه زد» بر خلاف برخی داستانهایی که در کتب متأخر پدید آمده، منابع کهن و معتبری دارد. برای نمونه امالی صدوق (مجلس 92) و التذکرة الحمدونیه آن را ذیل خبری طولانی و چند صفحهای از ابنعباس آوردهاند.
❌ مرحوم آیتالله معرفت، این داستان را خلاف مبانی شرع و هدف سازنده آن را کاستن از مقام رسولالله میداند (التمهید، ج10).
✅ اما آنچه در منابع سیره و مغازی آمده چنین است که رسولخدا در جنگ بدر در حال آرایش لشکر بود. چوبه تیری که با آن رزمندگان را منظم میکرد به بدن سواد بن غَزیّه خورد که نامنظم ایستاده بود. او ادعا کرد چوبه تیر دردآور بوده و طلب قصاص کرد. رسولخدا اعلام آمادگی کرد ولی ابنغزیه بدن مبارکش را بوسید.
✍️ سواد بن غزیه از صحابه مشهور و همراه رسولخدا در غزوههای متعدد است و به نظر میرسد این حادثه کوتاه و تشابه نام وی سبب ساختن آن داستان بلند شده است.
#رسولالله
#نقد_کژیها
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📣 لقب رضا برای ثامن الحجج
📌 برای ائمه القاب فراوانی ذکر میشود که فهم تاریخی آنها و اظهار نظر درباره اینکه کدام لقب در زمان خودشان شهرت داشته، مشکل است.
✅ درباره لقب رضا برای حضرت علی بن موسی علیهماالسلام چند نظر وجود دارد.
مورخان گویند این لقب را مأمون پس از ولایتعهدی به امام داد تا او را همان شخصیتی بداند که مورد قبول همه گروههای سیاسی و مذهبی است و با این کار نگرانیها و مخالفتها را بردارد.
شیخ صدوق از امام جواد(ع) نقل کرده که چنین نیست و خدا این لقب را از قبل به امام داده بود.
برخی این روایت را معتبر دانسته و برخی با اشکال در سند و متن، آن را خبر واحد میدانند. 👈 آنچه روشن است اینکه بر خلاف برخی القاب امامان که در زمان خود ایشان هیچ شهرتی نداشته، لقب رضا برای امام هشتم رسمیت یافته و بر سر زبانها بوده است.
✍️ برای اطلاع بیشتر به مقاله «بررسی تاریخی ـ روایی چگونگی ملقب شدن امام هشتم به الرضا» در شماره 13 نامه تاریخپژوهان مراجعه کنید.
🏴 صلی الله علیک یا ابالحسن یا علی الرضا
#تاریخ_ائمه
#مستبین
https://eitaa.com/Mostabin/168
https://t.me/AlMostabin/126
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
❎استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی در باره یکعمل خرافی در پایان ماه صفر
آیتی خطیبِ محقق
🏴 جامعه علمی ایران در 17 مهر 1343 دکتر محمد ابراهیم آیتی استاد، مؤلف، محقق، سخنور و مترجم دانشمندی را از دست داد.
📗 کتاب تاریخ پیامبر اسلام از آثار ارزشمند اوست که به همت مرحوم دکتر ابوالقاسم گرجی منتشر شد. کتاب دیگر او بررسی تاریخ عاشورا سخنرانیهای وی در رادیو قبل از انقلاب است که با مقدمه مرحوم علی اکبر غفاری چاپ شد. مقاله گفتار عاشورا و ترجمه تاریخ یعقوبی هم از اوست.
📌 آیتی از دوستان مورد علاقه شهید مطهری بود که درباره او میگوید: نسبت به تاریخ صدر اسلام به جرأت میتوانم بگویم کسی را نداریم مثل آقای آیتی احاطه داشته باشد.
↩️ ویژگی اخلاقی وی همین بس که مرگش (در 51 سالگی) در پی حادثهای رانندگی بود که نخواست حیوانی را زیر بگیرد و خود دچار سانحه (پیشامد ناگهانی) شد.
🎧 24 دقیقه صوت استاد جعفریان درباره مرحوم آیتی و دیدگاههای معاصرانش که در آیین بزرگداشت آن استاد فقید ایراد شده است، در ادامه میآید. 👇
#آثار_عاشورائی
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
📆تاریخ هجوم به خانه فاطمه علیهاسلام
❓چندی از همراهان گرامی درباره زمان حمله به خانه حضرت زهرا سؤال کردهاند. واقع این است که منابع در این باره ساکتند و آنچه گفته میشود حدس و تخمین است. معمول مورخان دوران حیات کوتاه دختر پیامبر پس از پدر را سه تا شش ماه ذکر کردهاند.
📌 آنچه در سالهای اخیر شهرت یافته که حادثه در اوایل ماه ربیع رخ داد، بر اساس تقویم فعلی ما و رحلت پیامبر در آخر صفر و فرض این است که هجوم به خانه برای بیعت گرفتن از امیرمؤمنان بلافاصله پس از تشکیل سقیفه بوده باشد.
🏴 اما گذشته از قول مرحوم کلینی که رحلت رسولالله را 12 ربیع الاول میداند؛ محققان شواهدی را بیان کردهاند که نشان میدهد رفتن به درِ خانه برای شکستن تحصّن و گرفتن بیعت، با فاصله یکی دو ماه پس از این بوده است. مثلاً گفته میشود پس از بازگشت جیش اسامه، بیعت گرفتن از علی علیهالسلام جدّیتر شد. یا اینکه فاطمه علیهاسلام در محافلی که حاضر میشد، آثاری از بیماری نداشت.
↩️ برای اطلاع بیشتر رجوع شود به متن شماره 9 مستبین.
#فاطمه(س)
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
❌ حدیث رفع قلم
🔖 درباره حدیثی که تنها مستند نهم ربیعالاول دانسته میشود، سخن فراوان گفته شده و درباره اینکه آیا معیارهای درستیِ یک روایت (منبع، سند و متن) را دارد یا نه؛ بحث مفصلی است که فرصتی دیگر میطلبد و البته برای محققان روشن است.
اما نکته مهمتر و قابل ذکر، اصل موضوع روایت است که گویا ابوالخطاب است نه ابنالخطاب.
📗 یکی از دو منبع اصلی این خبر، کتاب المحتضر (قرن هشتم) است. مصحح این کتاب مینویسد در منبع کهنتر آن مصباح الانوار (که مربوط به قرن ششم است و اکنون در دست نیست) چنین آمده که «محمد بن علاء واسطی و یحیی بن محمد بن جریح گفتند ما درباره ابیالخطاب محمد بن ابیزینب کوفی اختلاف کردیم و امر بر ما مشتبه شد پس نزد احمد بن اسحاق رفتیم» و سپس آن داستان نقل شده است (ر.ک: المحتضر، ص89).
✅ بدین ترتیب، اصل موضوعِ روایت درباره ابیالخطاب غالی مشهور و مطرود ائمه بوده و «ابی» به «ابن» تصحیف شده است.
#نهم_ربیع
#مستبین
https://eitaa.com/Mostabin/173
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
⚖️ حقوق اقلیتها
🔍 در حکومت پیامبر با اقلیتها چگونه برخود شده است؟ تعریف اقلیت و حقوق چیست؟
رسولخدا در مکه و مدینه با کدام اقلیتهای قومی، نژادی، ملی، زبانی یا دینی روبرو بود و راهبرد او برای تعامل با آنها چه بود؟ حذف یا سازش و انطباق؟ استراتژی یا تاکتیک؟
✅ مهمترین اقلیتهای معاصر پیامبر، دینی بودند و برای نمونه میتوان به حق اشتغال آنان اشاره کرد که بازار مدینه در دست یهودیان بود.
📌 برنامه رسولالله تعامل و همزیستی مسالمتآمیز با اقلیتها بود و دستهای از آنان هیچگاه با مسلمانان تنشی نداشتند؛ اما گروههایی هم با بر هم زدن پیمان اولیه خود، موجبات برخورد خدا و رسول بر اساس همان عهدنامه را ایجاد کردند.
🎧 این مطالب و پاسخ پرسشهای بالا در 35 دقیقه صوت در رادیو پژوهش آمده است.
#پیامبر
#مستبین
https://eitaa.com/Mostabin/174
❌ افراط و تفریط درباره کورش
🏛 کورش ستایی برخاسته از منابع یونانی (هِردوت، گِزِنفون، کتزیاس) و منشور منتسب به کورش است. این نگاه تنها نکات مثبت این آثار را منعکس کرده و از مطالب منفی آن غافل است.
📌کورش ستیزی نیز به استناد همان کتابها، نکات منفی درباره کورش را استخراج کرده و او را در مقابل آموزههای دینی میداند.
📚 امّا در منابع اسلامی، کورش پادشاهی عادل، موحّد، بت شکن و دوستدار پیامبران الهی است. احتمال ذوالقرنین بودن او دور نیست.
📣 غرب کورش را به مصادره خود در آورده و به گونهای معرفی میکند که دوگانگی ایجاد شود.
✅از کانال استاد محسنی متخصص باستان
https://eitaa.com/pasokhgoo_shobaht_tsrikhi
#مستبین
📣 شیعه: بهترین شهروند
📌 بنا به روایتی از کتاب کافی، امام صادق(ع) به یار قمیاش عیسی بن عبدالله اشعری فرمود:
✅در شهری که صد هزار نفر یا بیشتر زندگی میکنند، اگر [مدعی پیروی از ما] با تقواتر از بقیه نباشد، از [شیعیان] ما نخواهد بود و شرافتی ندارد.
🔖... قَالَ [علیهالسلام] يَا عِيسَى بْنَ عَبْدِ اللَّهِ لَيْسَ مِنَّا وَ لا كَرَامَةَ مَنْ كَانَ فِي مِصْرٍ فِيهِ مِائَةُ أَلْفٍ أَوْ يَزِيدُونَ وَ كَانَ فِي ذَلِكَ الْمِصْرِ أَحَدٌ أَوْرَعَ مِنْه (الکافی، 78/2 باب الورع).
کانال مُستَبین
ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
امام ابومحمد عسکری(ع)
🗒 بنا به روایتی از تاریخ قم، احمد بن اسحاق قمی یکی از سادات را که مرتکب خلافی شده بود به حضور نپذیرفت و مورد اعتراض امام عسکری(ع) قرار گرفت. احمد توضیح داد که راه ندادن آن سید به خاطر عمل ناهنجارش بوده و امام فرمود «ليكن بايد كه حق سادات علويه بشناسى و ايشان را حرمت دارى در هر حال كه باشند».
📖 محقق کتاب قم، این خبر را نپذیرفته و میگوید در احکام شرع فرقی بین غلام حبشی و سید قرشی نیست.
📌 اما اگر روایت پذیرفته شود، رفتار متفاوت امام را باید به دلیل شرایطی خاص دانست که اکنون در فضای آن نیستیم. مثلاً بیتوجهی به سادات و علویان در آن دوره یا خصوصیت آن فرد که با توجهی مختصر اصلاح میشد و احمد از آن غفلت کرده بود. شاهد آنکه پس از برگشت احمد به قم و احترام به او، رفتار خود را عوض کرد.
#عسکری(ع)
کانال مُستَبین
ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
⛔️ توریه در سیره
راستی و صداقت پیوسته امری نیکوست و دروغ در معارف دینی و نزد عقلای هر قومی ناپسند شمرده شده است. جز آنکه مصلحت حفظ جان انسان بیگناه و صلح و آشتی، استثنایی برای آن به شمار میرود. این مصلحتسنجی که متکی به شرع و عرف است، تصوری عامیانه به نام دروغ مصلحتی ایجاد کرده و در پی آن است که هر منفعتی را از دروغ استثنا کند.
⚠️ از جمله مواردی که به منزله استثناء یا گریزگاهی از دروغ به ویژه برای متدینان به شمار میرود، توریه است. این مقوله با توجه به الگو بودن پیشوایان دینی و ضرورت عمل به سیره آنان، مستند به برخی روایات یا رفتارهای منقول از ایشان شده و عالمان فقه و اخلاق، به استناد آن روایات یا گزارشهای تاریخی، توریه را مجاز دانستهاند.
🗒 مقاله توریه در سیره پیامبر و ائمه که به تازگی منتشر شده (متن شماره 10 مستبین)؛ به بررسی و نقد این اخبار می پردازد و نشان میدهد که بهره بردن معصومین از این مقوله محل تأمل جدی است.
#دروغ
#توریه
#سیره
#مستبین
در ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
در تلگرام
https://t.me/AlMostabin
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
🔍 تلفات جنگهای امیرمؤمنان
🏹 درباره تلفات انسانى سه جنگ جمل، صفین و نهروان آمارهاى مبالغهآمیزی ارائه میشود به طوری که برخی کتب تاریخى رقم کشتهشدگان مجموع این نبردها را تا حدود ۱۵۰ هزار نفر ذکر کردهاند!
💡اما جمعیتشناسی آن دوره و بررسی ریزِ شمارِ جنگجویان، کوتاه بودن زمان درگیری مانند نیمروز بودن جنگ جمل و انگیزههای قبیلهای و حزبی برای بالابردن این آمارها؛ شواهد و دلایلی برای نادرستی آنهاست.
📣 گاهی هم دوستان و هواداران به این مبالغهها دامن زدهاند؛ مثلاً برای استدلال به شجاعت امیرمؤمنان، آمار سنگینی از کشتگان به دست آن حضرت ذکر میشود که بررسیها آن را تأیید نمیکند.
↩️ برای اطلاع بیشتر ر.ک: مقاله نقدى بر آمار تلفات جنگهاى امام على علیهالسلام؛ مجله تاریخ اسلام؛ ش7.
کانال مُستَبین
ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
اسلام ایرانیان
📌 تصور عمومی بر این است که پس از فتح ایران به دست مسلمانان، مردم این سرزمین که اغلب بر دین زرتشت بودند، اسلام را پذیرفتند. برخی هم بر این موضوع دامن میزنند که ما به اجبار مسلمان شدهایم یا اسلام به وسیلۀ عمر بن خطاب به ایران آمده است.
✅ اما واقعیت این است که مردم ایران در سدههای نخست اسلامی همچنان بر آیین خود باقی بودند و مسلمان شدن آنان طی چندین سده و با عوامل مختلفی رخ داد. حتی مدتها پس از فتح برخی از کارمندان دستگاه حکومتی را زرتشتیان تشکیل میدادند؛ بخصوص که فاتحان زبان پارسی نمیدانستند.
⚠️ برخی حاکمان اموی مانند حجّاج تمایل بیشتری به نامسلمانی ایرانیان داشتند تا از آنها مالیات بگیرند و خلأهای اقتصادی خود را جبران کنند.
کانال مُستَبین
ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO
زینب(س) نماد صبر و تحمل ناملایمات
📅 پنجم جمادیالاول در تقویم شیعه به عنوان روز ولادت حضرت زینب علیهاسلام مشخص شده است. آگاهیهای ما درباره او، پیش از حادثه کربلا بسیار محدود است. یا مطالبی گفته میشود که در منابع معتبر نیست. مانند اینکه زینب(س) در نوزادیاش در دستان برادرش حسین(ع) آرامش یافت یا هنگام ازدواج با پسر عمویش شرط کرد از برادر جدا نشود.
📍همه از صبر و تحمل بالای این نوه رسولالله در کربلا گفته و شنیدهایم. اما صبر در معارف دینی منحصر به تحمل مصیبت و مرگ عزیزان نیست. این ویژگی اخلاقی شامل صبر و مقاومت در برابر وساس شیطانهای درونی و بیرونی؛ صبر و حوصله برای انجام واجبات و صبر در برابر ظلم هم هست.
کانال مُستَبین
ایتا
https://eitaa.com/Mostabin
تلگرام
https://t.me/AlMostabin
واتساپ
https://chat.whatsapp.com/E3MGP4A6vvr8THW1GjH3NO