🌺شرح خطبه ۸۳ نهجالبلاغه توسط محمدعلی انصاری
🔅 ۵۸ شرح خطبه٨٣
جلسه۱۵ بخشدوّم
✨أُوصِيكُمْ بِتَقْوَى اللَّهِ الَّذِي أَعْذَرَ بِمَا أَنْذَرَ وَ احْتَجَّ بِمَا نَهَجَ وَ حَذَّرَكُمْ عَدُوّاً نَفَذَ فِي الصُّدُورِ خَفِيّاً وَ نَفَثَ فِي الْآذَانِ نَجِيّاً، فَأَضَلَّ وَ أَرْدَى وَ وَعَدَ فَمَنَّى وَ زَيَّنَ سَيِّئَاتِ الْجَرَائِمِ
🔹شما را به تقوای خداوندی سفارش میکنم که بِدانچه هشدار داده، راه بهانهجویی را بسته و بِدانچه راه گشوده، اتمام حجت کرده. و از آن دشمنی پرهیز تان داده که پنهانی در سینهها راه یابد و بهنجوا در گوشها بدمد، پس گمراه کند، و به نابودی کشاند، و وعده دهد پس در آرزوهای خام افکند. و زشتیهای گناهان را بیاراید .
📙شرح خطبه۸۳
🔶 @Nahj_Et
نهج البلاغه
شرح نامه ۵۱ دستورالعمل شدید به مسئولین جمع آوری مالیات 📙سایت بنیاد مجازی نهج البلاغه در فضای مجازی
شرح_صوتی_نامه_۵۲.mp3
6.15M
شرح نامه ۵۲
زمان و نحوه برگزاری نماز جماعت
📙سایت بنیاد مجازی نهج البلاغه در فضای مجازی و تالیفات استاد #میرزامهدی_صادقی
#نامه_52
#شرح_صوتی
🔶 @Nahj_Et
🌌علت سکوت امام علی(علیه السلام):
امير المؤمنين مي فرمايد:
🚨«به خدا سوگند اگر خطر ايجاد اختلاف و شكاف در ميان مسلمانان نبود و بيم آن نمي رفت كه بار ديگر كفر و بت پرستي به سرزمين اسلام باز گردد واسلام محو و نابود شود. من موضع ديگري در برابر آنان مي گرفتم، لكنا علي غير ماكنالهم عليه».
منبع اهل تسنن:
📚شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد، ج1، ص 307، چاپ اول قاهره، دارالاحياء الكتب العربيه، 1378 هجري قمري.
🔶 @Nahj_Et
گفتار انسان، رفتار او را میسازد
💥 قالَ أمِیرُالمُؤمِنِینَ عَلَیهِالسَّلَامُ:
«مَنْ عَلِمَ أَنَّ كَلاَمَهُ مِنْ عَمَلِهِ، قَلَّ كَلاَمُهُ إِلاَّ فِيمَا يَعْنِيهِ».
🌎 امام علی علیهالسّلام میفرمایند:
کسی كه میداند گفتارش از اعمالش محسوب مىشود، سخن گفتنش را كم مىکند، مگر آنجایی كه مربوط به او است».
🖊 زبان، كليد خوشبختىها و بدبختىهاست؛ بنابراين چگونه ممكن است که انسان، سخنش را جزو عملش نداند؟!
📘 نهج البلاغه، ص 536.
🔶 @Nahj_Et
﷽؛
امیرالمؤمنین علیه السلام:
🔹من کفّاراتِ الذُّنوبِ العِظام إعانةُ المَلهُوفِ و التَّنفیسُ عَنِ المَکرُوب
🔹از کفارههای گناهان بزرگ، رسیدن به داد مظلوم گرفتار و غمزدایی از فرد اندوهگین است.
▫️حکمت ۲۴ نهج البلاغه
🔶 @Nahj_Et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حضرت امیرالمومنین علی علیه
السلام می فرمایند:حق مردم را
از دیگران بگیر و خود را میان آن
ها قاضی قرار نده...
📙نهج البلاغه، نامه ۵۳
🔶 @Nahj_Et
📸نامه محبت آمیر شهید سیدحسن نصرالله به فرزندش
🔹«پسر عزیزم؛ خیلی تو را دوست دارم و دوری ات را تحمل نمیکنم، دوست ندارم که همیشه از من دور باشی و تو را نبینم. با همه قلبم دوستت دارم ای همهی قلب من …»
🔶 @Nahj_Et
▫️مَثَلُ الدُّنْيَا كَمَثَلِ الْحَيَّةِ، لَيِّنٌ مَسُّهَا وَ السَّمُّ النَّاقِعُ فِي جَوْفِهَا؛ يَهْوِي إِلَيْهَا الْغِرُّ الْجَاهِلُ، وَ يَحْذَرُهَا ذُو اللُّبِّ الْعَاقِلُ.
🟠دنياى حرام چون مار سمّى است، پوست آن نرم ولى سمّ كشنده در درون دارد، نادان فريب خورده به آن مى گرايد، و هوشمند عاقل از آن دورى گزيند.
✍اشاره به انسان هاى نادان و نا آگاهى است كه تنها چشم به ظواهر فريبنده دنيا مى دوزند و از آنچه در باطن دارد و تاريخ پيشينيان آن را به خوبى مجسم ساخته بى خبر مى مانند; ولى عاقلان باتجربه و آگاه كه سرنوشت دنياپرستان را در آيينه تاريخ مشاهده كرده اند خود را از آن برحذر مى دارند. به همين دليل حب دنيا (دنياپرستى) سرچشمه تمام گناهان شمرده شده است. افراد دنياپرست چنان اسير آن مى شوند كه نه خدا را بنده اند و نه فرمان عقل را مى برند، نه حق الناس مى شناسند و نه وجدان بيدار و آگاهى دارند و گاه با صراحت مى گويند: براى رسيدن به اهداف دنيوى هر كار براى ما مجاز است.
📘#حکمت_119
🔶 @Nahj_Et
اخلاق اداری کارگزاران
▫️وَإِيَّاکَ وَالْمَنَّ عَلَى رَعِيَّتِکَ بِإِحْسَانِکَ، أَوِ التَّزَيُّدَ فِيمَا کَانَ مِنْ فِعْلِکَ، أَوْ أَنْ تَعِدَهُمْ فَتُتْبِعَ مَوْعِدَکَ بِخُلْفِکَ
🟠از منّت بر رعيت به هنگام احسان، شديداً دورى کن و (همچنين) از افزون شمردن کارهايى که انجام داده اى خوددارى نما و نيز از اينکه به آنها وعده دهى سپس تخلف کنى برحذر باش
✍از چيزهايى که ـ طبق صريح قرآن مجيد ـ کمک هاى به مردم را باطل مى کند منّت است مى فرمايد: لا تُبْطِلُوا صَدَقاتِکُمْ بِالْمَنِّ وَالاَْذَى بزرگ شمردن و بيش از اندازه نمايش دادن فعل خود نيز از امورى است که ارزش کارهاى نيک را در پيشگاه خدا بر باد مى دهد، چرا که يکى از مصداق هاى واضح دروغ است و دروغ از بزرگترين گناهان محسوب مى شود. خلف وعد نيز از امورى است که هم در آيات و هم در روايات اسلامى به طور گسترده از آن نهى شده است.
📘#نامه_53
🔶 @Nahj_Et
♦️ امروز ۲۷جمادي الاولي مصادف است با سالروز وفات جد بزرگوار پيامبر(صلی الله علیه وآله والسلم)
◽️ عبدالمطلب در بين مردم به فياض (بخشنده) شهرت داشت
حضرت عبدالمطلب جد بزرگوار پيامبر گرامي اسلام(ص) در شهر مكه رحلت كردند. آن حضرت در مدينه متولد شدند و پس از مرگ پدر تحت سرپرستي عموي خود "مطلب بن عبد مناف" قرار گرفت و از آن به بعد نزد مردم به "عبدالمطلب" شهرت يافت.
◽️ ۲۷ جمادي الاول سالروز وفات حضرت عبدالمطلب جد بزرگوار پيامبر گرامي اسلام(ص) است. وي به خرد و فصاحت شهره بود و در ميان اهل قريش احترام خاصي داشت.
◽️ حضرت عبدالمطلب پردهداري كعبه و تهيه آب و آذوقه زائران كعبه را به عهده داشت و اين وظيفه مقدس همچون ميراثي گرانبها از پدر به آن حضرت رسيده بود.
◽️ از جمله فرزندان عبدالمطلب ميتوان عبدالله پدر حضرت محمد(ص) و ابوطالب پدر حضرت علي(علیه السلام) را نام برد.
🔶 @Nahj_Et
جایگاه سخن و سکوت..✨
▫️لاَ خَيْرَ فِي الصَّمْتِ عَنِ الحُكمِ، كَمَا اَنَّه لا خَيْرَ في القَوْلِ بِالجَهْلِ
🟠در آنجا که باید سخن گفت، خاموشی سودی ندارد ،و آنجا که باید خاموش ماند سخن گفتن خیری نخواهدداشت .
✍كوتاه سخن اين كه چگونه ممكن است خداوند نعمت بيان را به عنوان يكى از بزرگ ترين نعمت هايش بعد از نعمت آفرينش انسان در قرآن بيان كند، (الرَّحْمَنُ * عَلَّمَ الْقُرْآنَ * خَلَقَ الاِْنسَانَ ...) و با اين حال او را دعوت به سكوت نمايد؟ چرا از اين نعمت بزرگ الهى كه امتياز انسان نسبت به تمام جانداران است براى گفتن ذكر خدا و تسبيح و تقديس او، براى شكر نعمت هايش، براى تعليم و تربيت خلق، براى امر به معروف و نهى از منكر، براى حمايت از مظلوم و مبارزه با ظالم استفاده نشود؟ و نيز چگونه ممكن است خداوند و اوليايش اجازه دهند كه از اين موهبت بى نظير در راه دروغ و تهمت و سخنان ركيك و اعانت ظالم و ظلم به بى گناهان بهره گيرى شود؟ بنابراين همان گونه كه امام(عليه السلام) در گفتار بسيار حكيمانه مورد بحث فرموده، نه سكوت از بيان حق، خوب است و نه سخن گفتن با جهل.
📚 حکمت471
🔶 @Nahj_Et
📌 درگذشت حبیب الله چایچیان معروف به حسان
🔹 حبیب الله چایچیان، در سال ۱۳۰۲ ش در تبریز متولد شد. در ۶ سالگی، همراه خانواده به تهران مهاجرت کرد. تحصیلات خود را در تهران به پایان رساند، سپس به استخدام بانک ملی ایران درآمد. نخستین شعرش در ۱۵ سالگی در رثای پدرش بود. وی با تشویق مادرش، به سرودن اشعار در مدح و مرثیه ائمه علیهمالسلام پرداخت.
🔸او پس از سفر به کربلا فقط به سرودن مدح آل علی علیهالسلام پرداخت و آثار دیگرش را در آتش افکند. «گل های پرپر»، «خزان گلریز»، «باغستان عشق»، «دیوان اشعار» و ... از جمله آثار او میباشند.
🔹️ وی کتاب «بَطَلَةُ کربلا»، اثر «دکتر بنتُ الشّاطی» را با نام «زینب سلاماللهعلیها بانوی قهرمان کربلا» به فارسی ترجمه کرد. «قطعهای از بهشت» یا قطعه «آمدم ای شاه»، تصنیفی در مدح امام رضا علیهالسلام است که به خوانندگی محمدعلی کریمخانی با شعری از حبیبالله چایچیان معروف شد.
🔸️وی خودش را شاعر اهلبیت و آبرویش را نیز وامدار آنان میدانست. او بارها در حضور رهبر انقلاب، شعر خوانده و مورد تشویق ایشان قرار گرفته. حبیب الله چایچیان سرانجام در روز پنجشنبه ۹ آذر سال ۱۳۹۶ درگذشت.
#تقویم_تاریخ
#آذر_۹
#حبیب_الله_چایچیان
🔶 @Nahj_Et
توصیه های امیرالمومنین علیهالسلام به مالک اشتر
▫️وَإِيَّاکَ وَالْعَجَلَةَ بِالاُْمُورِ قَبْلَ أَوَانِهَا، أَوِ التَّسَقُّطَ فِيهَا عِنْدَ إِمْکَانِهَا
🟠از عجله در کارهايى که وقتش نرسيده است جداً بپرهيز و از کوتاهى در آن کارها که امکانات عمل آن فراهم شده خوددارى کن
✍مى دانيم هرکارى وقتى دارد و هر برنامه اى شرايطى. آن گاه که وقت و شرايط فراهم نباشد شتاب کردن سبب ناکامى است و نيز با فراهم آمدن شرايط بايد به سرعت کار را انجام داد، چرا که در صورت کوتاهى کردن فرصت از دست مى رود و سبب پشيمانى است. عجله در سوى افراط قرار گرفته و سستى در کار به هنگام فرا رسيدن وقت عمل در مسير تفريط است.
📘#نامه_53
🔶 @Nahj_Et
حدیث روز
ا❁﷽❁ا
💠 امام علی علیه السلام: الاستِشارةُ عَينُ الهِدايَةِ ، و قد خاطَرَ مَنِ استَغنى بِرَأيِهِ.
🔸️مشورت كردن ، ديده راهيابى است و كسى كه به رأى و نظر خويش اكتفا كند ، خود را به خطر افكنده است.
🔹️ منبع: نهج البلاغة : الحكمة ٢١١.
🔶 @Nahj_Et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📒 تمسک به قرآن نجویید مگر با شناخت کسانی که آن را کنار گذاشتند
📌 نهجالبلاغه/ خطبه147/ قسمت21 از 23 قسمت
🎤صوتی استاد مفسر دکتر#محمدعلی_انصاری
#خطبه_147
🔶 @Nahj_Et
🔹نوش جانت، باز هم بخور!
«ما حاجآقا بزرگِ کنگاور در کرمانشاه را دیدیم. این مرد بزرگ یک عمر برای مردم، پدر مهربان بود. مردم هم او را میپرستیدند.
یک عربدهکشی در کنگاور که همه او را میشناختند، شراب میخورد، مستِ مست میآمد در خیابان، عربده میکشید. رسیده بود به حاجآقا بزرگ، گفته بود: «حاجی! میدونی! خوردم... اونقد خوردم دارم میمیرما... بازم میخوام بخورما...»
حاجآقا بزرگ چه میگوید؟ اگر اشاره میکرد تکهتکهاش میکردند. گفت: «نوش جانت! بازم بخور... بعد بیا دو رکعت نماز هم بخون...»
مست بردش مسجد، حالا در کنگاور که مردم همه متّقی و اهل نماز شب، دیدند یک لات عربدهکشی را آورده مسجد، حاجآقا بزرگ او را آورده، چه میشود گفت؟! سرش را دم حوض شست، تمیزش کرد، آوردش و گفت نماز بخوان. اینجور مردم را هدایت میکردند».
🔶 @Nahj_Et
▫️وَ اعْتَمِدُوا وَضْعَ التَّذَلُّلِ عَلَى رُؤُوسِکُمْ، وَ إِلْقَاءَ التَعَزُّزِ تَحْتَ أَقْدَامِکُمْ، وَ خَلْعَ التَّکَبُّرِ مِنْ أَعْنَاقِکُمْ; وَاتَّخِذُوا التَّوَاضُعَ مَسْلَحَةً بَيْنَکُمْ وَ بَيْنَ عَدُوِّکُمْ إِبْلِيسَ وَ جُنُودِهِ
🟠تاج تواضع بر سر نهيد، و خودبرتربينى را زير پا افکنيد، حلقه هاى زنجير تکبّر را از گردن فرو نهيد و فروتنى را سنگر ميان خود و دشمنتان; يعنى ابليس و سپاهيانش برگزينيد.
✍در اين عبارت امام(عليه السلام) تواضع را تشبيه به تاج و خودپسندى را به موجود بى ارزشى که زير پاها مى افتد و تکبّر را به غل و زنجيرى که بر گردن مى نهند و فروتنى را به سنگرگاه محکمى که انسان را در برابر دشمن حفظ مى کند، تشبيه کرده است که هر يک پيام روشنى براى انسانها و مخصوصاً افراد با ايمان دارد.
📘#خطبه_192
🔶 @Nahj_Et
📌درگذشت میرزا محمد حسن آشتیانی
🔹 محمد حسن آشتیانی در ۱۲۴۸ق در آشتیان استان مرکزی متولد شد. او در ۱۳ سالگی عازم بروجرد شد و دروس مقدمات را آنجا طی کرد و سال ۱۲۶۵ق راهی نجف شد. وی در سال ۱۲۸۱ق به درجه اجتهاد رسید و به ایران بازگشت و ساکن تهران شد.
🔸ایشان در سال ۱۳۰۶ق همزمان با سفر ناصرالدین شاه قاجار به اروپا، در مقام رهبری نهضت مقاومت و اعتراض مردم در جریان واگذاری امتیاز انحصاری دخانیات به یک شرکت انگلیسی کوشید تا علاوه بر گوشزد کردن زیانهای اقتصادی این قرارداد، آثار سوء فرهنگی و اجتماعی آن را به مردم یادآور شود. این کار منجر به صدور فتوای تحریم تنباکو از سوی میرزای شیرازی شد.
🔹میرزای آشتیانی در ۲۸ جمادیالاول سال ۱۳۱۹ق در سن ۷۱ سالگی، در تهران هنگام قرائت زیارت جامعه کبیره دار فانی را وداع گفت و پیکرش را پس از انتقال به نجف در آرامگاه شیخ جعفر شوشتری به خاک سپرده شدند.
#تقویم_تاریخ
#جمادی_الاول_۲۸
#میرزای_آشتیانی
🔶 @Nahj_Et