🌄 دنیاشناسی در نهج البلاغه
8⃣ بخش هشتم
♻ چهار ویژگی اساسی دنیا
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در سخنانی، چهار ویژگیِ اساسی دنیا را چنین بر می شمارد :
🌠 «دنیا، خانه :
🌱 نابود شدن
🌱 رنج بردن
🌱 دگرگونی
🌱 و عبرت گرفتن است.
👈 از نشانه نابودی آن این است که روزگار، کمان خود را به زه کرده، تیرش به خطا نمی رود و زخمش بهبودی ندارد. زنده را با تیر مرگ هدف قرار می دهد، تندرست را با بیماری از پا در می آورد و نجات یافته را به هلاکت می کشاند.
👈 از نشانه رنج دنیا آن است که آدمی، چیزی را که خود نمی خورد جمع آوری می کند و بنایی را که خود در آن زندگی نمی کند، می سازد. پس به سوی پروردگار خود می رود، در حالی که نه مالی برداشته و نه خانه ای به همراه برده است.
👈 از نشانه دگرگونی دنیا این است که شخصی را که دیروز مردم به او ترحم می کردند، امروز حسرتش را می خورند و آن کس که حسرت او را می خورند، امروز به او ترحم می کنند.
💯 علت این هم، نعمت هایی است که به سرعت دگرگون می شود و بلاهایی است که ناگهان نازل می گردد. نشانه عبرت انگیز بودن دنیا،آن است که آدمی پس از تلاش و انتظار تا می خواهد به آرزوهایش برسد، ناگهان مرگش فرا می رسد و امیدش را قطع می کند؛ نه به آرزو رسیده و نه آنچه را آرزو داشته باقی مانده است».
🔰 #نهج_البلاغه ، کلمات قصار
👈 ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
💠🔹در تجارت معنوى كه قرآن نيز از همين لفظ براى آن استفاده كرده (مانند آيۀ شريفۀ «هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلىٰ تِجٰارَةٍ تُنْجِيكُمْ مِنْ عَذٰابٍ أَلِيمٍ») نيز بر همين اساس كار مىكند، بنابراين كسانى كه به وعدههاى الهى ايمان و يقين داشته باشند و بدانند در برابر هر انفاق در راه خدا، بهتر و بيشتر از آن را در اين دنيا يا در آخرت و يا در هر دو دريافت مىكنند هرگز در انفاق كردن ترديدى به خود راه نمىدهند؛ سخاوتمندانه مىبخشند و از اموال و ثروتهاى خود در اين راه با روى گشاده استقبال مىكنند.
#حکمت_138
ادامه دارد.......
🔶 @Nahj_Et
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام :
🌸 در ساخته هاى بديع خدا آثار صنع و نشانه هاى حكمتش آشكار است، از اين رو آنچه آفريده حجّت و دليلى بر وجود اوست، و اگر موجودى بى زبان باشد تدبير او در وجود آن موجود برهان گويايى بر وجود او، و دليلى محكم بر آفرينندگى ذات پاك اوست.
#خطبه_90
🔶 @Nahj_Et
🔺 اعمال روز اربعین شهادت حضرت ابا عبدالله الحسین (ع)
📚مفاتیح الجنان
📚وسائل الشیعه
🔶 @Nahj_Et
✳️ فضیلت گریه بر سیدالشهدا(ع) در بیان آیت الله بهجت(ره)
بنده
خیال می کنم فضیلت بکا بر سیدالشهدا علیه السلام
بالاتر از نماز شب باشد
زیرا نماز شب عمل قلبی صرف نیست بلکه کالقلبی است
ولی حزن و اندوه و بکا عمل قلبی (1) است، به حدی که بکا و دمعه (اشک چشم) از علایم قبولی نماز وتر است.
منبع: درمحضر بهجت، ج 1
🔶 @Nahj_Et
💠🔹قرآن مجيد مىفرمايد: «وَ مٰا أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ وَ هُوَ خَيْرُ اَلرّٰازِقِينَ» ؛ و هر چيزى را (در راه خدا) انفاق كنيد، عوض آن را مىدهد (و جاى آن را پر مىكند)، و او بهترين روزىدهندگان است». البته انسان گاه تنها با ظن و گمانِ عوض نيز اموالى را كه در دست دارد هزينه مىكند تا چه رسد به اينكه يقين داشته باشد. او در حال يقين بهتر و بيشتر خواهد پرداخت. احاديث فراوانى از معصومين در تأثير انفاق در راه خدا در بركات مادى و معنوى نقل شده است كه نشان مىدهد اين كار هم دنياى انسان را رونق مىبخشد و هم مايۀ نجات او در آخرت است
پایان#حکمت_138
🔶 @Nahj_Et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ_تصویری
🎥سخنرانی آیت الله بهجت(ره)
✍موضوع: فضیلت گریۀ بر سیدالشهدا علیهالسلام»
🔶 @Nahj_Et
202030_628387388.mp3
460.4K
✨﷽✨
🏴تربت سیدالشهداء علیهالسلام، شفای تمام دردها ..
✍حضرت آیتالله بهجت(ره):جمله «وَ الشَفآءَ فی تُرْبَتِهِ؛ و شفا را در تربت او [قرار دادی]» که در زیارت امام حسین علیهالسلام است، آخرین و شدیدترین مرحله درد و بیماری را که همه اطبا از مداوای آن عاجزند، شامل میشود.
📚 رحمت واسعه، ص ٢٢٧
حضرت آیتالله بهجت برای شفای بیماریها میفرمودند:آب زمزم و تربت سیدالشهداء علیهالسلام را مخلوط کنید و هر روز مقدار اندکی به نیت شفا بهطور منظم میل کنید، تا زمانیکه بهبودی حاصل شود؛ همچنین به همین نیت صدقه به افراد متعدد بدهید، اگرچه مقدارش زیاد نباشد.
📚 بهجتالدعاء، ٣۴٩
#پی_نوشت: حضرت آیتالله بهجت میفرمودند: آب زمزم و تربت سیّد الشهدا، هر کجا مصرف شود، اثر دارد. چیزی که هست، ممکن است برآورده شدن حاجت، مصلحت نباشد [در عوض،] خداوند متعال، چیزی بهتر از آن را عنایت میکند.
📚زمزم عرفان، ص٣٧٠
🔶 @Nahj_Et
🌅 دنیاشناسی در نهج البلاغه
9⃣ بخش نهم
🚩 سرمایه عمر
🔰 مقصد و هدف نهایی زندگی انسان، سرای آخرت است. از این رو، آدمی باید همه تلاش خویش را برای آخرت متمرکز کند و در این راستا، اگر خسارت یا کاستی در زندگی دنیایی او به وجود می آید، هیچ اندوهی به خود راه ندهد؛ چرا که ثواب و پاداش آخرت، با رفاه و آسایش محدود دنیا قابل مقایسه نیست.
♨ #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در این باره می فرماید :
📍«هر گاه از دنیای شما کاهش یابد و به آخرت افزوده گردد، بهتر از آن است که از پاداش آخرت شما کاسته و بر دنیای شما افزوده شود. چه بسا کاهش یافته هایی که سودآور است و افزایش داشته هایی که زیان آور خواهد بود.... از فرا رسیدن مرگ ناگهانی بترسید؛ زیرا مالی که از دست رفته، امید بازگشتش وجود دارد، ولی عمر گذشته را نمی شود بازگرداند. آنچه را امروز از بهره دنیاکم شده، می توان فردا به دست آورد، ولی آنچه دیروز از عمر گذشته، امید به بازگشت آن نیست. به آینده امیدوار و از گذشته ناامید باشید».
🌲 قسمتی از #خطبه_114
👈 ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
✨﷽✨
✍مرحوم حاج اسماعیل دولابی
در ایام سوگواری اهل بیت و خصوصاً امام حسین علیهالسلام چند شب درون خانهتان پرچم یا پارچهٔ سیاهی بزنید و لباس سیاه به تن بچهها بکنید و دور هم بنشینید و خودتان چند بیت از همان نوحههای سادهٔ قدیمی بخوانید ڪه به فطرت نزدیکتر است و با هم سینه بزنید.
آنوقت ببینید خدا و اهل بیت
علیهم السلام از فضل و عنایت،
با شما و خانوادهتان چهها میکند
امام حسین علیهالسلام ظهور محبّت است، ائمّه علیهم السلام یک ماه محرم را خیمهٔ عزا میزدند و گریه میکردند. کسی ڪه در عزای امام حسین علیهالسلام بگرید یا بگریاند یا محزون شود، دیگر آتش دنیا و آخرت او را داغ نخواهد کرد.
💥 دوستان اهل بیت علیهم السلام در مجلس ذکر امام حسین علیهالسلام مثل حضرت ابراهیم هستند ڪه خداوند آتش را بر او سرد کرد.
📚 مصباح الهدی؛ تٱلیف استاد مهدی طیّب
🔶 @Nahj_Et
🔹امام مهدی(عج)
🔸از فضائل تربت امام حسین(ع)آن است که
اگر تسبیح در دست گرفته شود ثواب ذکر
را دارد ، گرچه دعائی هم خوانده نشود...
📗بحارالانوار ج۵۳ ص۱۶۵
🔶 @Nahj_Et
💠🔹امام عليه السلام در اين كلام كوتاه و نورانى خود اشاره به آثار ميانهروى در امور كرده و مىفرمايد: «كسى كه در هزينهكردن ميانهروى كند هرگز فقير نخواهد شد»؛ (مَا عَالَ مَنِ اقْتَصَدَ) . «عال» از ريشۀ «عيل» (بر وزن عين) در اصل به معناى عيالمند شدن است؛ ولى اين واژه به معناى فقير نيز به كار رفته است. بعضى گفتهاند اگر از مادۀ «عول» باشد به معناى فزونى عيال است و اگر از ريشۀ «عيل» باشد به معناى فقر است و «اقتصاد» به معناى ميانهروى در هر كار مخصوصاً در امور مالى است. اين معنا امروز هم در مقياس كوچك خانواده و هم در مقياس وسيع جامعه ثابت شده است كه اگر از اسراف و تبذير پرهيز شود و در هزينه كردن سرمايهها صرفجويى و ميانهروى گردد بسيارى از مشكلات حل مىشود؛ مشكل زمانى براى فرد يا جامعه پيدا مىشود كه حساب دقيقى براى هزينهها و نيازها در نظر نگيرد و يا بىحساب و كتاب آنچه را دارد هزينه كند كه به يقين زمانى فرا مىرسد كه فرد يا جامعه در فقر فرو مىروند.
#حکمت_140
🔶 @Nahj_Et
202030_1428010996.mp3
1.72M
🌠 دنیاشناسی در نهج البلاغه
0⃣1⃣ بخش دهم
🌁 سرای خوشی و ناخوشی
🌀 دنیا، جایگاهی است که اگر طراوت دوران جوانی را به انسان ها می دهد؛ در مقابل، خستگی و فرسودگی روزگار پیری را هم نصیبشان می کند. اگر چشم های تیزبین و گوش های کاملا شنوا در اختیار کسی بگذارد؛ دیری نخواهد گذشت که بینایی را از آن چشمان و شنوایی را از آن گوش ها خواهد گرفت. تبدیل صورت های گلگون به چهره های زرد، بازوان نیرومند به بازوان ناتوان، بهار به خزان و زندگی به مرگ، کار دیرینه این دنیاست. بنابراین، مقتضای حقیقت بینی آن است که به هیچ یک از آنها دل نبندد تا به هنگام از دست دادن آن، شکافی در زندگی و شخصیت انسان روی ندهد.
❄ #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در این مورد می فرماید :
💯 «هیچ شخصی از طراوت و عیش و عشرت دنیا برخوردار نگردد، مگر اینکه از مصیبت هایش، خستگی و مشقّت بچشد.... اگر طرفی از این دنیا، گوارا و شیرین باشد، طرف دیگر آن تلخ و ناگوار است».
📚 قسمتی از #خطبه_111
👈 ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
🌱 اى بندگان خدا شما را به ترك اين دنيا كه سرانجام رهایتان میکند توصيه مى كنم گرچه شما ترك آن را دوست نداريد، دنيایى كه جسم را فرسوده مى كند با اينكه دوست داريد هميشه نو باشيد. شما و دنيا به مسافرانى مى مانيد كه تازه گام در جاده نهاده، احساس مى كنند به انتها رسيده و تا قصد رسيدن نشانه اى در وسط راه مى كنند گويا به آن رسيده اند. آن چنان دنيا به سرعت مى گذرد كه هنوز گام در آن نگذارده پايان مى يابد. در حالي كه براى رسيدن به مقصد نهایى بايد راه زيادى پیمود. اما چگونه مى تواند به مقصد برسد كسى كه روز معينى در پيش دارد و از آن تجاوز نخواهد كرد؟ مرگ به سرعت او را مي راند و عوامل مختلف او را برخلاف ميل به جدایى از دنيا وادار مى سازد.
♻ پس در افتخارات جهان سر و دست نشكنيد و به زیورهایش نفریبید و از سختيهاىش زارى نكنيد، زيرا افتخارات آن به زودى پايان و زيورهایش زايل و سختى آن تمام و هر خوب و بد آن پايان می یابد و هر موجودی به سوى فنا پيش مى رود.
#خطبه_98
🔶 @Nahj_Et
🗣 آشنایی با خطبه های نهج البلاغه
1⃣ قسمت نخست
🎤 خطبه های امیرالمؤمنین علی علیه السلام از گذشته ها همواره با ویژگی هایی همراه بوده که با آنها شناخته می شده است؛ فصاحت و بلاغت، چند بُعدی بودن، زیبایی ها، تأثیر و نفوذ خطبه ها در جان های مستعد و...
🎨 هر یک از این ها به تنهایی کافی است که به خطبه های امیرالمؤمنین علی علیه السلام ارزش فراوانی بدهد، ولی همراه شدن این امتیازها با یکدیگر، خطبه های آن حضرت را تا به سرحد اعجاز رسانده است و دربارهاش گفته اند: "فوق کلام المخلوق و دون کلام الخالق." یعنی بالاتر از کلام مخلد و پایین تر از کلام خالق هستند.
🔆 درباره شیوایی و زیبایی سخنان حضرت علی علیه السلام همین بس که سخن شناسان و تا عصر حاضر همه به عظمت و زیبایی آن اعتراف کرده اند. خطبه های نهج البلاغه پس از چهارده قرن از زمان امیرالمؤمنین علیه السلام، برای شنونده همان لطف و حلاوت و گیرایی را دارد که برای مردم روزگار خود آن بزرگوار داشته است. مواعظ آن حضرت دل ها را می لرزاند و اشک ها را از دیده ها سرازیر میکند.
🖌 تعریف #خطبه:
در روزگاران گذشته سخنرانی های ارزشمند و جالب را خطبه، و سخنور توانا را خطیب میگفتند. ایراد خطبه، نوعی هنر و توانایی عقلی و عملی و سیاسی یک سخنور به حساب میآمد.
👈 ادامه دارد.....
🔶 @Nahj_Et
202030_972641304.mp3
1.66M
🌅 دنیاشناسی در نهج البلاغه
1⃣1⃣ بخش یازدهم
🌋 سرای رنج و نابودی
🌀 دنیا، خانه ای است که همواره رنج و مشقت برای ساکنان آن وجود داشته و خواهد داشت. هیچ لذت و رفاهی در دنیا نیست که با رنج و دردی همراه نباشد. هیچ کس در دنیا نیست که با دغدغه و فکری همراه نباشد و کاستی و غبار روزگار بر چهره اش ننشسته باشد. آری، آسایش و رفاه واقعی از آنِ آخرت است و انسان ها باید درصدد به دست آوردن آن باشند و هیچ گاه فریفته این دنیای پوشیده از رنج و نابودی نگردند.
🌞 به این سخن از امیرالمؤمنین علی علیه السلام توجه کنید :
«چگونه خانه دنیا را توصیف کنم که ابتدای آن سختی و مشقت و پایان آن نابودی است؟ در حلال دنیا حساب و در حرام آن عذاب است. کسی که ثروتمند گردد فریب می خورد و آن کس که نیازمند باشد اندوهناک است. تلاش کننده دنیا به آن نرسد و به رها کننده آن روی آورد. کسی که با چشم بصیرت به آن بنگرد، او را آگاهی بخشد و آن کس که چشم به دنیا دوزد، کوردلش می کند».
#خطبه_82
👈 ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
💠🔹امام عليه السلام در اين كلام كوتاه حكمتآميز اشاره به اسباب فزونى نعمت كرده مىفرمايد: «روزى را به وسيلۀ صدقه فرود آوريد»؛ (اسْتَنْزِلُوا الرِّزْقَ بِالصَّدَقَةِ) . منظور از رزق و روزى تمام مواهب الهى است كه انسان در زندگى به آن نياز دارد و معمولاً بر مواهب مادى از قبيل مال و املاك گوناگون اطلاق مىشود، هرچند درباره امور معنوى نيز به كار مىرود؛ مثلاً مىگوييم: «اللّٰهُمّ ارْزُقْنَا الْايمانَ وَ الْيَقينَ ؛ خداوندا ايمان و يقين به ما روزى بفرما» ولى در كلام مورد بحث اشاره به مواهب مادى است. منظور از «صدقه» هرگونه موهبت مادى است كه بدون عوض و با انگيزۀ الهى در اختيار ديگرى قرار داده شود.
#حکمت_137
ادامه دارد........
🔶 @Nahj_Et
🌺 استاد شهید مطهری
در نهج البلاغه بر این معنا تاکید شده که تقوا حافظ و پناهگاه است نه زنجیر و زندان و محدودیت. بسیارند کسانی که در میان "مصونیت" و "محدودیت" فرقی نمی نهند و با نام آزادی و رهایی از قید و بند، به خرابی حصار تقوا فتوا می دهند.
📚 سیری در نهج البلاغه، ص ۲۰۵
🔶 @Nahj_Et