فیلمی تاریخی و مهم از کنفرانس تهران که در آن سرنوشت جنگ جهانی دوم مشخص شد.
در آذر ماه سال ۱۳۲۲ و در بحبوحه جنگ دوم جهانی، رهبران سه کشور متفقین یعنی روزولت رئیس جمهور آمریکا، چرچیل نخستوزیر انگلیس، استالین رهبر شوروی به تهران آمدند
آنها به هیچ وجه دولت ایران را در جریان این تصمیم محرمانه خود برای تشکیل کنفرانس در تهران، قرار ندادند
دلیلش هم حمایت ایران از هیتلر در جنگ جهانی بود که همین امر باعث اشغال ایران و تبعید رضاشاه پهلوی شد
این کنفرانس به صورت محرمانه و بدون انتشار اخبار آن ترتیب یافت.
کنفرانس تهران در محل سفارت شوروی برگزار شد و شاه نیز برای شرکت در کنفرانس به سفارت رفت و تنها استالین بود که به کاخ مرمر برای دیدار با محمدرضا شاه رفت .
در این کنفرانس ،شمشیر معروف به شمشیر استالینگراد توسط چرچیل، به عنوان هدیه ای از سوی پادشاه وقت بریتانیا ، به استالین اهدا شد.
کنفرانس تهران در اعلامیه پایانی خود استقلال و تمامیت ارضی ایران را نیز تضمین کرد ولی در عمل تا مدت ها بخش هایی از ایران در اشغال انگلیس و شوروی بود.
#تاریخ_معاصرایران 👇👇👇
☘️ حکومتهای مطلقه، تصمیمات زیانبار
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️ #رضا_احمدی
🟣 حکومت ها نقش اصلی در توسعه و عقب ماندگی ملتها دارد. تصمیمات آنها موجب عزت یا ذلت ملت ها خواهد شد حکومتهای مطلقه نسبت به تصمیمات خود به هیچ کس پاسخگو نیستند. در این نوع حاکمیت حقوق مالکیت به رسمیت شناخته نمی شود و با نهاد های اقتصادی و سیاسی مستقل، سر ستیز دارند.
در نتیجه مردم در ناامنی به سر می برند، و عرصه بر همه تنگ می شود. دستگاه قضائی مستقلی برای دادخواهی شکل نمی گیرد. سلاطین با حکومت مطلقه خود خالق تصمیمات زیانبار بودند.
🟢 هنگامی که شاه عباس کبیر به قدرت رسید، کشور در آستانه ی فروپاشی قرار داشت. اقتصاد، سیاست و تجارت، گروگان سرداران قزلباش بود. آنها شاه برکنار می کردند و شاه را به سلطنت می رساندند. وزیر، و ولیعهد را می کشتند، ولیعهد تعیین می کردند. هر قسمت از کشور تیول سرداری بود.
ایالت گرجستان، ارمنستان، تبریز، ارومیه، همدان و کردستان در اشغال عثمانی قرار داشت. سمرقند، بخارا، مرو، هرات، مشهد، نیشابور و...در اشغال ازبکها بود. قندهار در اشغال تیموریان بود. هند و جزایر جنوب، قشم، هرمز و بندرعباس در اشغال پرتغالی ها قرار داشت.
🔵 جذب کارشناس خارجی
شاه هفده ساله، با اهم و مهم کردن مسائل پیشرو، بدور از احساسات و براساس مصالح ملی، واقعیت های پیشرو برنامه ای تدوین نمود. ابتدا با همه ی تلخی ها با عثمانی قرار داد صلح امضا کرد و مناطق اشغالی را به آنها واگذار نمود.
شاه عباس که تصمیم به حذف قزلباش گرفته بود. ابتدا ارتش جایگزین را پایه گذاری کرد. او از فرزندان اسرای گرجی، ارمنی و چرکس، ارتش چهل هزار نفری تأسیس کرد. برای آموزش نظامی تعداد کارشناس نظامی انگلیسی را استخدام کرد، گروه شرلی آموزش های نظامی ارتش ایران را براساس ارتش اروپا آغاز کردند. رابرت شرلی کارگاه های توپ سازی راه اندازی کرد و ارتش ایران را به توپخانه مجهز نمود.
🟣 پس از تاسیس و آموزش ارتش جدید، شاه عباس طرح برکناری سرداران قزلباش را به اجرا در آورد و بسیاری از آنها را از مناصب نظامی خلع کرد. همزمان قدرت اقتصادی آنها که مبتنی بر تیول اراضی ایالت های مختلف بود، ملغا نمود و به اراضی خاصه ی شاهی تبدیل کرد.
⚫️تصمیم زیانبار
شاهزادگان ایرانی در عهد باستان از کودکی به یکی از ایالت ها فرستاده می شدند تا زیر نظر یکی از سرداران یا استاندران تعلیم و تربیت شوند و آماده پذیرش مسئولیت گردند. تا عصر شاه عباس هم این سنت وجود داشت.
از زمان فوت شاه طهماسب اول و تا آغاز پادشاهى شاه عباس اول در مدت دوازده سال، پنج بار تاج و تخت صفوى به سبب همدستى سرداران قزلباش با یکى از شاهزادگان آن خاندان، دست به دست گشته بود؛ از جمله خود شاه عباس نیز با همدستى جمعى از سران قزلباش به قدرت رسید. بر اساس تجربه، شاه همواره پسران خود را از معاشرت و مصاحبت با بزرگان کشور و سرداران سپاه باز مىداشت.
شاه عباس پنج پسر داشت یکی از آنها مخفیانه با همدستی سرداران قزلباش اقدام به شورش کرده و کشته شد. دو پسر دیگرش که مظنون به طراحی توطئه کور شدند و دو تن در کودکى درگذشتند.
شاه به این جمع بندی رسید که رابطه شاهزادگان را با بیرون قطع نماید.
این اقدامات ناثواب شاه عباس اول، در تغییر سبک تربیت شاهزداگان، برخلاف سنت جاری در تربیت شاهزادگان بود، شاه روش دیگری تعیین کرد، که آنها در قصرها محبوس شوند و زیر نظر خواجگان و زنان حرم تربیت شوند تا شاهزادگان آلت دست فتنه گران قرار نگیرند. شاه عباس کبیر به پیامده های مصیبت بار این تصمیم توجه نداشت.
🔴 شاهزادگان دست آموز خواجگان و حرمسرا، مقدمات سقوط دولت صفویه و فرو پاشی ایران را مهیا ساختند. پادشاهان بعد از شاه عباس اول، دست پرورده و آلت دست خواجگان و زنان بودند. آنها تحت تاثیر فضای حرمسرا، بهره ای از کشورداری، رزم، تدبیر امور نبردند، و تا کنون در کوچه و بازار مردمی که باید بر آنها حکومت کنند را ندیده بودند. حتی اسب سورای نمی دانستند. چگونه می¬خواستند کشوری را مدیریت و اداره نمایند؟
🔵شاهان بعد از شاه عباس کبیر جز به شراب، زن بارگی میلی نداشتند، و بدین صورت به سلطنت می رسیدند. نمونه بارز این تربیت، شاه سلطان حسین بود، که فردی بی اراده، ترسو، بی تدبیر زن باره و شهوتران که آلت دست حرمسرا قرار داشت.
#حکومتهای_مطلقه
کشف گنجی بزرگ شامل ۲۷۸ قطعه تاریخی مربوط به دوره هخامنشیان از قاچاقچیان در کرمانشاه
کشف گنجی بزرگ شامل ۲۷۸ قطعه تاریخی مربوط به دوره هخامنشیان از قاچاقچیان در کرمانشاه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ویدیو/ سند 2800 سالۀ خلیج همیشگی فارس در نقشههای قدیمی اطلس تاریخی ایران
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نمای از معماری مسجد گوهرشاد
گزارشی تاریخی از ماهیت واقعی تندیس های بامیان و نشانه هایی از باورهای کهن ایرانی در این سرزمین باستانی
در سال ۲۰۰۱ میلادی، طالبان دو تندیس تاریخی منسوب به بودا را تخریب کردند..
🟢 فرمانداری که آلت خویش را برید
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇
👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️ #رضا_احمدی
🟣 شاه عباس کبیر همچون دیگر پادشاهان دارای حکومت مطلقه بود. او برای اینکه قدرت سرداران زیاده خواه قزلباش را در هم بشکند، قدرت حکومت را تحکیم بخشید و حکومت مطلقه، را استوار ساخت، کوچکترین نرمشی را در اجرای فرامین موجب شکست حکومت بود.
شاه تفسیری از سلطنت داشت، پادشاهی قدرتمند است که در درون قلمرو خود قدرتمند و در مرزها کوبنده باشد. پادشاه نباید به وزرا و امرای خود متکی باشد، چون آنها بیشتر در فکر منافع خود هستند، که با مصالح سلطنت و کشورداری متفاوت است. شاه عباس چنان هیبتی داشت که کسی جرأت نداشت در مقابل او، جز راستگویی به زبان آورد.
والی مسئول امنیت
🟢 شاه عباس چنان امنیتی در سراسر ایران بر قرار کرده بود که راهها امن و تجارت پر رونق گردید. شاه استانداران را مسئول جان و مال رعیت و مردم می دانست. اگر مالی توسط راهزنان برده می شد والی باید خسارت مالباخته را بدهد و در غیر این صورت با خشم شاه مواجه و البته با جانش بازی کرده بود. استاندران در محدوده ی استان خود، کاروان تجاری را تحویل می گرفتند و در مرز استان دیگری تحویل می دادند. بدین خاطر اموال خلایق محفوظ و ابواب تردد عالمیان به ممالک محروسه مفتوح است.
🔵 حقوق مردم
شاه عباس اول علیرغم حکومت مطلقه و خط مشی استبدادی، ولی نسبت به حقوق رعایای خود بسیار سخت گیرانه برخورد می کرد و اجازه نمی داد کارگزاران او به مردم اجحاف نمایند. در سیره او اخبار زیادی از حمایت حقوق آنها در برابر کارگزاران وجود دارد.
سنت جاری در زمان حرکت قشون دولتی بر این منوال بود که شهرها و روستاهای بین راه، باید غذای قشون و الیق چهارپایان آنها را هم تامین نمایند. و لشگریان، فعال مایشا ، نسبت به جان و مال و نوامیس مردم بودند. اما شاه عباس این سنت را برانداخت. و در لشکرکشی ها معمولا سربازان آزاد بودند که بدون اجازه وارد باغ ها و مزارع مردم بین راه شوند و کسی جرأت اعتراض نداشت و یا اسبهای خود را در کشتزار ها رها می کردند و حاصل یکساله کشاوران را نابود می ساختند.
در زمان شاه عباس کبیر عبور قشون از یک منطقه موجب خسارت به سکنه محل نمی شد و بلکه برای آنها از راه فروش و دادن خدمات به لشکریان سود زیادی می بردند. اگر سربازان صدمه ای به مال یا مزرعه ی مردم سر راه وارد می آورد و در صورت شکایت، قشون و فرمانده آن لشکر از خشم شاهی در امان نبود.
در یکی از لشکرکشی ها، هنگام حرکت قشون به سوی آذربایجان در سال ۹۹۶ ش هنگام عبور از شهر خلخال و گیوی ، وزیر فریدون خان، سردار مورد علاقه شاه و حکمران استرآباد ، بجرم چیدن میوه از باغی، بدون اجازه یا پرداخت قیمت آن، مورد خشم شاه واقع شد. شاه حکم کرد تیری از دماغ او بگذرانند و او را سوار اسب برهنه کنند و در مقابل لشکریان بگردانند تا درس عبرتی برای همه باشد که به حقوق مردم تجاوز نکنند.
🟣 بریدن آلت خود
ساروتقی (مو زرد) از رجال برجسته ی عصر شاه عباس کبیر و شاه صفی و شاه عباس دوم است. ساروتقی در زمانی که حاکم گیلان و مازندران بود، از او خطائی سر زد.
پسر جوانی که به زور ، مورد «مهر» او واقع شده بود و به او تجاوز می کرد. آن جوان شنیده بود که شاه داد رعیت را می ستاند. او از گیلان فرار کرد و خود را به اصفهان رسانید و نزد شاه رفت و از والی گیلان و مازندران شکایت کرد. شاه عباس کبیر از کار ناپسندیده حاکمش چنان غضبناک شد و امر کرد که پیکی به مازندران برود و سر حاکم ستمگر را به اصفهان آورد؛
ساروتقی چون از غیبت جوان آگاه شد، دریافت که آن جوان به نزد شاه رفته است. والی پیشدستی کرد و عضو گناهکار یعنی [آلت خود] را به دست خویش برید و با همان حال ، با تختروان از راهی دیگر روانه پایتخت گردید تا در راه به مامورین قتل خود بر نخورد.
ساروتقی با همین حال زار به اصفهان رسید، از دربار وقت دیدار گرفت و به حضور شاه رفت، شاه حال زار فرماندارش ساروتقی را دید، او با عریضه درخواست بخشایش کرده بود. فرماندار سینی طلایی در دست داشت و به شاه عرضه داشت، آن چیزی که گناه کرده بریدم تا سندی بر تنبیه این غلام باشد.سینی طلایی پیش شاه گذاشت.
🟢 و به قول حکیم فردوسی:
بدو گفت کآن خون گرم منست / بریده ز بن پاک شرم منست
بجستم ز فرمانت آزرم خویش / بریدم هماندر زمان شرم خویش
شاه از کشتن فرماندار درگذشت و برای منصب فرمانداری گیلان او را ابقا نمود.
شهر زیرزمینی تفرش که هنوز نام مشخصی برای خود ندارد، در منطقه ترخوران تفرش در استان مرکزی واقع شده است. کاوش دستکند در سال ۹۸ کلید خورد. مساحت آن حدود ۱۵۰ هکتار تخمین زده میشود که در این صورت میتوان از دست کنده تفرش به عنوان بزرگترین شهر زیرزمینی ایران و حتی خاورمیانه نام برد.
دکترجلال خالقی مطلق :
« هر ملتی در اقیانوس رخدادها و پیشآمدهای تاریخ، مانند یک کشتی است...
بیگمان تنها کرانهی کشتی شناسهی (هویت) ایرانیان، زبان و ادبسار پارسی و لنگرگاه آن شاهنامهی فردوسی است.»
#تاریخ_معاصرایران 👇👇👇
📚https://t.me/joinchat/AAAAAEEhqxx3Z00nJrdwFg
اصلاحات، شاه عباس، خلع الید امرای قزلباش
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
#رضا_احمدی
شاه عباس کبیر در سال 965 ش، به قدرت رسید. در آن زمان قسمت اعظم کشور در اشغال دولت عثمانی، ازبکها، و پرتقالی ها قرار داشت. در داخل کشور نیز قدرت سیاسی و اقتصادی در قبضه سرداران قزلباش بود. شاه عباس در جبهه ی داخل و خارج در تنگنا قرار داشت.طی سی سال جنگ با اشغالگران، توانست ایران را آزاد سازد.
🟢 اصلاحات
شاه برای ادامه حکومتش ناچار به اصلاح امور بود و اگر چنین نمی کرد او هم به سرنوشت، پدر، برادر و عمویش گرفتار سلطه ی سرداران قزلباش می شد. برای اینکه بتواند قزلباشها را از صحنه سیاست و اقتصاد خارج و خلع سلاح نماید اصلاحات را شروع و به اجرا در آورد.
🟣 تشکیل ارتش ملی
در گذشته ارتش جنبه ایلی داشت. شاه می خواست از انحصار قدرت قزلباش آزاد شود. او نیروی سومی غیر از ترکان و اقوام ایرانی را انتخاب و ارتش دائمی را از گرجها، ارامنه و چرکس ها تشکیل داد برای آموزش ارتش جدید از کارشناسان اروپایی استفاده کرد و ارتشیان را تجهیز به سلاحهای آتشین نمود.
🔵 تبدیل اراضی
در حکومتهای مطلقه کل مملکت از آن شاه بود و خبری از حقوق مالکیت وجود ندارد شاهان اراضی را به هرکس که می خواستند می دادند. پس از تشکل دولت صفویه، ایران به پنجاه قسمت تقسیم و در بین سردارن قزلباش تقسیم گردید. و موجب استقلال اقتصادی و نظامی سرداران قزلباش، خودسری و زیاده خواهی آنها گردید. آنها در همه ی امور دخالت می کردند. شاه عباس کبیر تصمیم گرفت، اراضی را از تیول سرداران قزلباش خارج نماید و به اراضی سلطنتی تبدیل کند. و با این کار توانست استقلال اقتصادی قزلباش ها را درهم بشکند
🟣 تقویت منصب وزارت
وزارت و وزیر از مناصب دیوانی ایران باستان بود. دیوانیان طبقه متخصص در امور مالی و اداری بودند، آنها معمولاً از خاندانهای ایرانی معروف بودند. خاندان های همچون خواجه نظام الملک طوسی، خاندان جوینی، کندری و...
با تقویت نهاد وزارت، دو رکن مربوط به قدرت قزلباش مانند: وکالت و امیر الامرائی منسوخ گردید. این اصلاحات بدنبال دور کردن قزلباش از قدرت بود.
🟢 مقام سپهسالار
شاه برای تثبیت قدرت حکومت، مرکزی در مقابل گردن کشی نظامیان، مقام امیر الامرائی که خاص قزلباشها بود را حذف نمود و منصب سپهسالاری که ریشه ی باستانی داشت را احیا و به نیروی سوم گرجیان و ارمنیان واگذاشت تا تنش بین دو رکن، ترک و ایرانی را در حکومت کم کند.
🔵 وزیر تشریفات
روابط اقتصادی، سیاسی و نظامی دربار شاه عباس کبیر با دولتهای اروپایی، موجب شد، که رفت و آمدهای زیادی به دربار صورت گیرد، بدین خاطر شاه اصلاحاتی در دربار بوجود آورد، منصب ایشک آغاسی، یا رئیس تشریفات، تأسیس نمود تا امور دربار را مدیریت نماید.
🟢 اصلاحات مالی، ادارای
با اصلاحات اداری و مالی که در عصر شاه عباس صورت گرفت، سازمان اداری و مالی دولت صفویه از انسجام سازمانی بر خوردار گردید. شرح وظایف، حیطه ی اختیارات، قابلیتهای صاحبان مناصب و نحوه ی ارتباط ادارات مختلف، با هم به روشنی مشخص گردید. حتی شرح وظایف شاه، وزیر اعظم تبیین شده بود و شرح جایگاه و وظایف مقامات پایینتر در سلسله مراتب قدرت به ترتیب اهمیت تبیین گردید. سازمان قضایی به دو بخش شرعی و عرفی تقسیم و شرح وظایف تشکیلات لشکری روشن شد. سازمان اداری و مالی چنان استوار و دقیق بود که در دوره های معاصر هم مورد توجه بوده است.
🟢تغییر نظام تربیتی شاهزادگان
صفویان چون دوران ایرانیان باستان، در تربیت شاهزادگان مصمم بودند. بدین خاطر شاهزادگان زیر نظر سرداران قزلباش تربیت نظامی و سیاسی می شدند. ولی سرداران قزلباش از این فرصت سو استفاده کردند و شاهزادگان را ابزاری برای قدرت طلبی و زیادی خواهی خود، تبدیل کردند. شاه عباس برای اینکه دست قزلباش را از شاهزادگان قطع نماید، تربیت آنها را به خواجگان و حرم واگذاشت. تا جلو توطئه گری های قزلباش را بگیرند.
🟢 تقویت مجتهدان
شاه عباس، قدرت منصب صدر که مقام مذهبی قزلباش بود را کاست و در مقابل، مجتهدان را تقویت نمود و آنها وارد دربار نمود. مذهب قزلباش آمیخته با خرافات، غلو و قشری گری بود. تقویت مجتهدین، منتهی به تضعیف و تخطئه مذهب قزلباش گردید. مجتهدان در بین اقوام ایرانی مقبول بودند.
این زمان آغاز اقتدار مجتهدان است و اوج آن در زمان شاه سلطان حسین بود که شاه بی مشورت با آنها گامی بر نمی داشت. سیاست های مذهبی شاه سلطان حسین منتهی به واگرایی جامعه ایران، و از میان رفتن وحدت ملی و در نهایت سقوط صفویان گردید.
#اصلاحات_سیاسی_مذهبی