✅ #یک_لقمه_کتاب
✍ آيات و روايات دليل بر قابليّت تغيير اخلاق است
4⃣2⃣ اخلاق در قرآن
آنچه را در بالا گفتيم از نظر دلائل عقلى و تاريخى بود، هنگامى كه به دلائل نقلى يعنى آنچه از مبدأ وحى و سخنان معصومين عليهم السلام به دست آمده مراجعه كنيم مسأله از اين هم روشنتر است؛ زيرا:
۱- نفس مسأله بعثت انبيا و ارسال رسل و انزال كتب آسمانى و بطور كلّى مأموريّتى كه آنها براى هدايت و تربيت همه انسانها داشتند، محكمترين دليل بر امكان تربيت و پرورش فضائل اخلاقى در تمام افراد بشر است.
آياتى مانند: هُوَ الَّذى بَعَثَ فِى الْامِّيِينَ رَسُولًا مِنْهُم يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَالْحِكْمَةَ وَانْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِى ضَلالٍ مُبِيْنٍ (سوره جمعه، آيه ۲) و آيات مشابه آن بخوبى نشان مى دهد كه هدف از مأموريّت پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله هدايت و تربيت و تعليم و تزكيه همه كسانى بود كه در «ضَلالٍ مُبِيْنٍ» و گمراهى آشكار بودند.
۲- تمام آياتى كه خطاب به همه انسانها به عنوان «يا بَنى آدَمَ» و «ياايُّها النَّاسُ» و «يا ايُّها الْانْسانُ»، و «يا عِبادى مى باشد و مشتمل بر اوامر و نواهى و مسائل مربوط به تهذيب نفوس و كسب فضائل اخلاقى است، بهترين دليل بر امكان تغيير «اخلاق رذيله» و اصلاح صفات ناپسند است، در غير اين صورت، عموميّت اين خطابها لغو و بيهوده خواهد بود.
ممكن است گفته شود: اين آيات غالباً مشتمل بر احكام است، و احكام مربوط به جنبه هاى عملى است، در حالى كه اخلاق ناظر به صفات درونى است.
ولى نبايد فراموش كرد كه «اخلاق» و «عمل» لازم و ملزوم يكديگر و به منزله علّت و معلولند، و در يكديگر تأثير متقابل دارند؛ هر اخلاق خوبى سرچشمه اعمال خوب است، همان گونه كه اخلاق رذيله، اعمال زشت را به دنبال دارد؛ و در مقابل، اعمال نيك و بد نيز اگر تكرار شود تدريجاً تبديل به خلق و خوى خوب و بد مى شود.
📚 منبع؛ اخلاق در قرآن آیت الله مکارم شیرازی
┄┄┅┅❅🌸❅┅┅┅┄
@Pishnhadevijeh1400
╰━━━◍⊰🌸⊱◍━━━╯
🕊 #پیشنهاد_درمحضروحی 🕊
💫 اسراء آیه سوم
ذُرِّيَّةَ مَنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ إِنَّهُ كَانَ عَبْداً شَكُوراً
(اى بنى اسرائيل!) اى فرزندانِ كسانى كه آنان را همراه نوح، سوار (بر كشتى) كرديم و (نجات داديم!) همانا نوح، بنده اى بسيار شكرگزار بود (شما هم مثل او باشيد، تا نجات يابيد).
🔰 پیامها
👈 در مكتب انبيا بودن و همراهى با آنان، رمز نجات و بقاى انسان است. «ذُرّية مَن حَمَلنا مع نوحٍ
👈 تاريخِ گذشتگان، عامل تربيت و هشدار براى آيندگان است. «ذُرّية مَن حملنا
👈 توجّه دادن فرزندان به شرافت و ايمان نياكان، راهى عاطفى براى تربيت و پذيرش دعوت و مسئوليّت آنان است. «ذُرّية مَن حمَلنا
┄┄┅┅❅🌸❅┅┅┅┄
@Pishnhadevijeh1400
╰━━━◍⊰🌸⊱◍━━━╯
#پیشنهاد_معنوی❤️
💎 امام باقر (علیه السلام) می فرمایند:
هیچ انسانی رویاروی مومنی به او طعنه نمیزند، جز اینکه به بدترین مرگ میمیرد، و سزاوار است که بهخیر باز نگردد. ( کافی،صفحه۳۶۱،حدیث۹ )
💎 مرحوم علامه مجلسی در تفسیر این روایت مینویسد: منظور از«بدترین مرگ» یا به اعتبار دنیا است، همانند غرق شدن، سوختن، خورده شدن به وسیله حیوانات درنده و… یا بهاعتبار آخرت است. همانند مرگ بر گناهان، بدون آنکه شخص توبه کرده باشد. بحار الانوار،جلد۷۲،صفحه۱۶۷
┄┄┅┅❅🌸❅┅┅┅┄
@Pishnhadevijeh1400
╰━━━◍⊰🌸⊱◍━━━╯
#پیشنهاد_قرار_روز
🌼 سلام صبح زیبای زمستونی تون پر خیر و برکت
دوستان پیشنهاد امروزمون اینه:
هر موقع خواستیم در مورد
دیگران قضاوت کنیم ......
آروم تو دلمون بگیم:
مگه من کی ام ؟!؟
┄┄┅┅❅🌸❅┅┅┅┄
@Pishnhadevijeh1400
╰━━━◍⊰🌸⊱◍━━━╯
🌹 #پبشنهاد_شهدایی 🌹
🌱تو چه کردهای؟
که خدا همهات را برای خودش خواست؛
و نصیب ما چیزی نگذاشت!
حتی نامی، نشانی ....
#شهید_گمنام
#شهدا_را_یاد_کنیم_با_صلوات
┄┄┅┅❅🌸❅┅┅┅┄
@Pishnhadevijeh1400
╰━━━◍⊰🌸⊱◍━━━╯
#یک_لقمه_کتاب 💫
5⃣2⃣ اخلاق در قرآن
👈 اعتقاد به عدم امكان تغيير اخلاق سر از اعتقاد به جبر در مى آورد؛ زيرا مفهومش اين است كه صاحبان اخلاق بد و خوب قادر به تغيير آن نيستند و چون اعمال آنها بازتاب اخلاق آنها است، پس در انجام كار خوب يا بد مجبورند، و در عين حال مكلّف به انجام خوبيها و ترك بديها هستند؛ اين عين جبر است، و تمام مفاسدى را كه مذهب جبر دارد بر آن مترتّب مى شود.
👈 آياتى كه با صراحت تشويق به تهذيب اخلاق مى كند و از رذايل اخلاقى بر حذر مى دارد نيز دليل محكمى است بر امكان تغيير صفات اخلاقى، مانند «قَدْ افْلَحَ مَنْ زَكَّيها وَقَدْ خابَ مَنْ دَسَّيها؛ هر كس نفس خود را تزكيه كند رستگار شده، و آن كس كه نفس خويش را با معصيت و گناه آلوده سازد نوميد و محروم گشته است. » (سوره شمس- آيه ۹ و ۱۰).
تعبير به «دسّيها» از ماده «دسّ» و «دسيسه» در اصل به معنى آميختن شى ء ناپسندى با چيز ديگر است؛ مثل اين كه گفته مى شود: «دسّ الحنطة بالتراب؛ گندم را با خاك مخلوط كرده»، اين تعبير نشان مى دهد كه طبيعت انسان بر پاكى و تقوا است و آلودگيها و رذائل اخلاقى از خارج بر انسان نفوذ مى كند و هر دو قابل تغيير و تبديل است.
در آيه ۳۴ سوره فصّلت مى خوانيم: «ادْفَعْ بِالَّتى هِىَ احْسَنُ فَاذا الَّذى بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَداوَةٌ كَانَّهُ وَلِىٌّ حَمِيْمٌ؛ بدى را با نيكى دفع كن ناگهان (خواهى ديد) همان كسى كه ميان تو و او دشمن است گويى دوست گرم و صميمى (و قديمى تو) است! »
اين آيه بخوبى نشان مى دهد كه عداوت و دشمنيهاى عميق كه در خلق و خوى انسان ريشه دوانده باشد، با محبّت و رفتار شايسته ممكن است تبديل به دوستيهاى داغ و ريشه دار شود؛ اگر اخلاق، قابل تغيير نبود، اين امر امكان نداشت.
📚 منبع؛اخلاق در قرآن آیت الله مکارم شیرازی
┄┄┅┅❅🌸❅┅┅┅┄
@Pishnhadevijeh1400
╰━━━◍⊰🌸⊱◍━━━╯
#پیشنهاد_مهدوی
طولانی شدن #ظهور و سختی شیعیان
به امام صادق علیهالسلام عرض كردم : من بفدايت اين امر(ظهور) آنقدر بدرازا كشيد كه دلها تنگ شد و ما #دق_مرگ شديم .
فرمود اينكار در #آخرين مرحله نا اميدي و سخت ترين مرتبه #غم و اندو انجام خواهد گرفت.
📚غیبت نعمانی؛ باب 14 ص307
┄┄┅┅❅🌸❅┅┅┅┄
@Pishnhadevijeh1400
╰━━━◍⊰🌸⊱◍━━━╯