پرسمان #اخلاقی
💢راهكارهايى براى مبارزه با قساوت قلب وایجاد رقّت قلب 💢
@Porseman_channel
1- توبه: امام صادق عليه السلام مى فرمايد براى قلوب زنگار است مانند زنگارى كه بر مس است پس آن را با استغفار جلا دهيد.
توبه سه ركن دارد 1- پشيمانى از انجام گناه 2- تصميم بر ترك گناه 3- جبران گذشته
2- كم كردن آرزوهاى دنيايى
3- عبادت خداوند: در زندگى جايى براى عبادت باز كنيم.
4- صدقه دادن و با فقرا رفت و آمد كردن و ديدن محيط زندگى آنان نيز در رفع قساوت و زنگار دل مفيد است.
5- معاشرت با انسان هاى مؤمن و با ايمان
6- ترك مخاصمه و جدل و دعوا
7- ترك جدى گناهان كه از همه مهم تر است.
8- شنيدن موعظه ها، خصوصاً سخنان حكمت آميز ائمه معصومين عليهم السلام (مانند نهج البلاغه خصوصاً بخش حكمت ها و مباحث دنيا
9- پيامبر فرمود: اين قلوب را زنگار مى گيرد هم چنان كه آهن را زنگار مى گيرد وقتى آب به آن رسد. گفته شد جلاء آن چيست؟ حضرت فرمود: زيادى ياد مرگ و تلاوت قرآن.
10- رفتن به مجالس علم. زيرا خداوند قلب ها را با نور حكمت زنده مى گرداند هم چنان كه زمين مرده را به باران زنده مى كند.
11- اطعام به مساكين و رسيدگى به يتيمان، قلب انسان را نرم مى كند.
12- امام على عليه السلام مى فرمايد: قلبت را با موعظه زنده كن... و او را با ياد مرگ ذليل گردان [و خاشع كن]..... و اخبار گذشتگان را بر او عرضه نما.
13- براى قلب جلائى غير قرآن نيست.
14- تفكر، حيات و زندگى قلب است.
15- روزه گرفتن نيز انسان را به خود آورده و در رفع زنگار قلب مفيد است.
16- خواندن ادعيه اى كه از معصومين عليهم السلام رسيده و توجه به معانى بلند آنها بسيار مؤثر است. مناجات خمسه عشر كه در مفاتيح الجنان آمده، بسيار زيباست. (اين مناجات مشتمل بر پانزده دعاست با نام هاى مناجات التائبين، مناجات الشاكرين، مناجات الخائفين، مناجات المفتقرين و... كه مناسب حال هر انسانى در اين دعاها، مضامين زيادى آمده است.)
17- عبادت با توجه: به عنوان مثال وقتى مى خواهيم نماز بخوانيم فكر كنيم آخرين نمازمان است.
@Porseman_channel
💢نجاست آهن💢
آیا آهن نجس است؟ و نباید در نماز همراه داشت؟
@Porseman_channel
1⃣اولا
آهن نجس نمی باشد و بهترین شاهد آن اینست که فقهاء در شمارش نجاسات(دررساله عملیه خود) آهن رادرعداد نجاسات ذکر نکرده اند.
و اینکه در برخی روایات کلمه نجس در مورد آهن ذکر شده
علاوه بر این که ضعف سندی دارد،و در مورد نماز گزار است نه این که به صورت کلی از همراه داشتن آهن نهی کند
و این «نجس بودن» به معنای چیزی است که مستحب است از آن اجتناب نمود؛ می باشد نه نجاست مصطلح...
همان طور که شهید اول از قول محقق حلی ،؛ فرمودهاست:
ایشان می فرماید :
قد بیّنا ان الحدید لیس بنجس باتفاق الطوائف، فإذا ورد التنجیس حملناه على کراهیة استصحابه، فإن النجاسة قد تطلق على ما یستحب تجنّبه، و تسقط الکراهیة مع ستره، وقوفا بالکراهیة على موضع الاتفاق ممن کرهه
📒ذکرى الشیعة فی أحکام الشریعة؛ ج3، ص: 64
2⃣ثانیا
باوجود روایاتی که همراه داشتن آهن را در نماز جایز شمرده است؛در مقام جمع روایات فقهاء حکم به کراهت بهمراه داشتن آهن در نماز کرده اند نه حرمت آن و بطلان نماز...
در کنار روایتیکه در همراه داشتن نماز راحکم به اعاده نماز کرده
📙وسائل الشيعة / ج1 ص288 و ج4، ص 417
📕الكافي / ج3 / ص
397
روایاتی وجود دارد که همراه داشتن آهن و ذرات آن را مبطل نماز نمی داند
وسائل الشيعة / ج4 / باب كراهة الصلاة في حديد بارز لغير ضرورة و في خاتم نحاس أو حديد غير الصيني و في فص الخماهن ص 417
📚وسائل الشيعة / ج1 ص289
✅نتیجه
پس نه می توان آهن را نجس اصطلاحی دانست چون علاوه بر این که روایت صحیح بر طهارت آن داشته و اصالةالطهاره نیز همین حکم را میکند، هیچ روایت صحیح السندی بر نجاست آن نداریم و همان طور که در عبارت شهید اول هم دیدیم، ایشان از قول محقق حلی می فرماید: طهارت آهن نزد هیچ طائفه ای از شیعه و سنی محل اختلاف نیست و همگی آن را پاک می دانند. توجه شود که این عبارت، اشاره به اجماع بر طهارت دارد.
همچنین نمی توان به صورت مطلق وجود آهن در زندگی را مکروه دانست بلکه آن چه دلیل معتبر بر آن هست کراهت انگشتر آهنی در دست داشتن به هنگام نماز است و سایر موارد نیز دلیل معتبر ندارد.
@Porseman_channel
🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
🍁🍁🍁🍁🍁
پرسمان #احکام
💢نماز جماعت در صورت نشناختن امام چه حکمی دارد؟💢
@Porseman_channel
یکی از شرایط امام جماعت این است که عادل باشدو این عدالت در امام جماعت باید احراز و اثبات گردد.
«عدالت»، یک حالت خداترسى باطنى است که انسان را از انجام گناه کبیره و تکرار گناه صغیره باز مىدارد و همین اندازه که با کسى معاشرت داشته باشیم و گناهى از او نبینیم، نشانه وجود عدالت است و این را «حُسن ظاهر» که حاکى از ملکه ی باطن است، مىگویند
عدالت هم عبارت از حالت نفسانى است که باعث مى شود انسان هميشه تقوايى داشته باشد که مانع از ترک واجبات يا انجام محرمات شرعى است، و براى احراز آن، حسن ظاهر، کافى است.
حُسنِ ظاهر هم يعنى رفتار و کردار آن شخص که مشاهده مىشود بر طبق ميزان شرع است و گناهى از او ديده نشده است.
ملاک و میزان برای اثبات عدالت و جواز اقتداء، حصول اطمینان و وثوق به وجود آن (عدالت) در امام جماعت است هر چند از راه اقتداء دیگران بدست آید.
از این رو، در تعبیرات برخی از علما در باره ی راه های اثبات عدالت، این گونه آمده است: عدالت ثابت مىشود به شهادت عدلین در صورتى که معارض نباشد به شهادت دو عادل، بلکه به شهادت یک عادل به فسق او.
اخبار جماعت مجهول العداله به عدالت کسى که سبب حصول اطمینان باشد در جواز اقتداء کافى است بلکه کفایت مىکند اطمینان حاصل از شهادت یک عادل یا حاصل از اقتداء عدلین به او یا حاصل از اقتداء جماعت مجهول الحال به او و وثوق و اطمینان از هر چه پیدا شود کافى است به شرط آن که اطمینان کننده، اهل فهم و خبره و بصیرت باشد و معرفت به مسائل شرعیه داشته باشد نه از جهال و نه [از] کسانى که به ادنى چیزى اطمینان براى آنها حاصل مىشود.
اگر عدالت او نزد مأموم به هر طريقى ثابت باشد،مثلا از راه اقتدا کردن افرادِ موجّه به آن شخص، اطمينان به عدالت او پيدا کنيد، کافى است و اقتدا به او جايز و نماز جماعت صحيح است.
اگر قبلا کسی را عادل می دانستید تا یقین به عدم عدالتش نکنید ، همچنان عادل است
میتوان پشت سر او نماز خواند مگر اینکه یقین پیدا کنید که الان دیگر توبه کرده و عدالت برای او حاصل شده است .
@Porseman_channel
💢حکم تکلم عمدی و سهوی در نماز💢
@Porseman_channel
از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمه ای بگوید که از آن کلمه قصد معنی کند اگر چه معنی هم نداشته باشد و یک حرف هم باشد بلکه اگر قصد هم نکند بنا بر احتیاط واجب باید نماز را دوباره بخواند در صورتی که دو حرف یا بیشتر باشد، ولی اگر سهواً بگوید نماز باطل نمی شود.
(خوئی، تبریزی:) ششم: از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمه ای بگوید که یک حرف یا بیشتر باشد اگر چه معنی هم نداشته باشد.
(اراکی، گلپایگانی، صافی، زنجانی:) ششم: از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمه ای (زنجانی: عمداً لفظی) بگوید که دو حرف یا بیشتر باشد؛ اگر چه معنی هم نداشته باشد، ولی اگر سهواً بگوید نماز باطل نمی شود.
(فاضل:) ششم: از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمه ای را بگوید و آن را در معنایی استعمال کند، خواه یک حرف باشد یا بیشتر؛ و اگر سهواً بگوید نمازش باطل نمی شود.
(بهجت:) ششم: آن که عمداً کلمه ای بگوید که دو حرف یا بیشتر داشته، ولی بی معنی باشد و یا این که یک حرف یا بیشتر بوده، ولی معنا داشته باشد.
(سیستانی:) ششم: از مبطلات نماز آن است که عمداً تکلم کند هر چند به کلمه ای که بیش از یک حرف نداشته باشد؛ اگر آن حرف مُفهم معنای خودش باشد مثل (ق ِ) که در زبان عربی به معنای این است که (نگهداری کن) یا مُفهم معنای دیگری مثل (ب) در جواب کسی که از حرف دوّم الفبا سؤال کند. و چنانچه مُفهم هیچ معنایی نباشد، اگر مرکّب از دو حرف یا بیشتر باشد باز هم بنا بر احتیاط مُبطل نماز است.
(مکارم:) ششم: حرف زدن. اگر عمداً حرف بزند حتّی یک جمله، یا یک کلمه، حتّی کلمه دو حرفی مانند «من» و «ما» نماز او باطل است بلکه بنا بر احتیاط اگر دو حرف معنی دار هم نباشد نماز باطل می شود (منظور از احتیاط در مبطلات نماز آن است که نماز را تمام کرده بعد اعاده کند). سخن گفتن از روی سهو و فراموشی و نسیان، نماز را باطل نمی کند.
[اگر کلمه ای بگوید که یک حرف دارد]
مسأله ۱۱۳۲ اگر کلمه ای بگوید که یک حرف دارد، چنانچه آن کلمه معنی داشته باشد مثل «ق» که در زبان عرب به معنای این است که نگهداری کن (۱)، چنانچه معنی آن را بداند و قصد آن را نماید، نمازش باطل می شود، بلکه اگر قصد معنای آن را نکند ولی ملتفت معنای آن باشد احتیاط واجب آن است که نماز را دوباره بخواند (۲).
(۱) (مکارم:) و معنی آن را قصد کند نمازش باطل است و اگر قصد نکند، امّا متوجّه معنی آن باشد، احتیاط آن است که نماز را اعاده کند.
(۲) (صافی:) [و] بلکه اگر کلمه یک حرفی، معنی هم نداشته باشد احتیاط، دوباره خواندن آن است.
(خوئی، تبریزی، سیستانی:) مسأله اگر سهواً کلمه ای بگوید که یک حرف یا بیشتر دارد، اگر چه آن کلمه معنی داشته باشد، نمازش باطل نمی شود ولی (سیستانی: بنا بر احتیاط) لازم است بعد از نماز سجده سهو به جا آورد چنانکه خواهد آمد.
(زنجانی:) مسأله اگر با عمد لفظی بگوید که دو حرف یا بیشتر دارد، نمازش باطل می شود؛ اگر چه به قصد جدی نباشد، بلکه مثلًا به جهت شوخی آن لفظ را بگوید.
(فاضل:) مسأله اگر کلمه ای بگوید چنانچه آن کلمه معنی داشته باشد مثل (ق) که در زبان عرب به معنای این است که (نگهداری کن) چنانچه معنی آن را بداند و قصد آن معنی را نماید نمازش باطل می شود، و اگر قصد معنای آن را نکند ولی ملتفت معنای آن باشد نمازش باطل نمی شود و نیز اگر آن کلمه معنایی نداشته باشد و او هم آن را در معنایی استعمال نکند ولی اگر دو حرف یا بیشتر باشد در این دو صورت نیز بنا بر احتیاط واجب نماز را باطل می کند
[اگر در نماز سهواً مدتی حرف بزند]
مسأله ۱۲۴۰ اگر در نماز سهواً مدتی (۱) حرف بزند (۲) و تمام آنها یک مرتبه حساب شود (۳)، دو سجده سهو بعد از سلام نماز کافی است (۴).
(۱) (گلپایگانی، صافی:) سهواً چند کلمه..
(۲) (سیستانی:) و همه آن ناشی از یک اشتباه باشد دو سجده سهو بعد از سلام نماز کافی است.
(۳) (خوئی، تبریزی، زنجانی:) عرفاً یک مرتبه حساب شود..
(۴) (فاضل:) برای تمام آنها کافی است.
(مکارم:) مسأله اگر در نماز چند کلمه یا چند جمله بگوید به طوری که از صورت نمازگزار خارج نشود و همه آن یکی حساب شود، دو سجده سهو برای همه کافی است.
@Porseman_channel
💢دادن گوشت، لوبیا، ماکارونی و ... برای کفاره💢
پرسش: آيا براي كفّارة روزه ميتوان خوراكي ديگري غير از گندم، جو و ... كه عنوان طعام داشته باشد مانند گوشت، لوبيا، ماكاراني و غيره پرداخت نمود؟
@Porseman_channel
پاسخ: خويي، تبريزي، وحيد، بهجت: هر چيزي كه مصداق طعام باشد، كفايت ميكند.
امام، سيستاني، صافي: هر چيزي كه در بين اكثر مردم مصداق طعام باشد، كفايت ميكند.
شبيري: لوبيا اگر غذايي است كه با پيمانه خريد و فروش ميشود كفايت ميكند اما امثال گوشت و ماكاراني كه با پيمانه خريد و فروش ميشوند كفايت نميكند.
مکارم:
احتیاط واجب آن است که یا غذای معمولی سیر کننده به فقیر بدهند و یا نان به مقداری که آرد آن به اندازه 750 گرم باشد.
برنج به تنهایی کافی است.
گوشت به تنهائی بنابر احتیاط واجب کفایت نمی کند.
ماکارونی ؛با توجه به اینکه غذای یک نفر را می توان با آن تامین کرد مانعی ندارد.
بنابر احتیاط واجب ؛خرید شیر خشک به نوازد فقیر ؛کفایت نمی کند.
بیسکویت و کلوچه،کفایت نمیکند
@Porseman_channel
پرسمان #احکام
رقص زن براي زنان اشکال دارد؟
@Porseman_channel
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
رقص زن براى زنان اگر عنوان لهو بر آن صدق کند؛ مثل اینکه جلسه زنانه تبدیل به مجلس رقص شود، محل اشکال است و احتیاط واجب در ترک آن است. در غیر این صورت هم اگر بهگونهاى باشد که باعث تحریک شهوت شده و یا مفسدهاى بر آن مترتب شود و یا همراه با فعل حرام (مانند موسیقى و آواز حرام) باشد یا مرد نامحرمى حضور داشته باشد، حرام است. و در حکم فوق تفاوتى بین مجلس عروسى و غیر آن نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
تنها رقص زن براى شوهرش جایز است، و بقیّه اشکال دارد. البتّه منظور رقص لهوى است، نه هرگونه حرکات منظّم و موزون و در مورد موسیقی هم توجه داشته باشید کلیّه صداها و آهنگ هایى که مناسب مجالس لهو و فساد است حرام، و غیر آن حلال است. و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف، یعنى افراد فهمیدۀ متدیّن، خواهد بود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
موسیقی مطلقاً حرام است و فقط رقصیدن زن برای شوهرش در صورتی که همراه با حرامی نباشد، جایز است.
@Porseman_channel