عاملیت «اسلامیت» در روابط!
✍صابر گل_عنبری
یازدهمین اجلاس سران «کشورهای اسلامی در حال توسعه» معروف به «دی ۸» فردا در قاهره برگزار میشود. این مجموعه با شمول ایران، ترکیه، اندونزی، مصر، پاکستان، مالزی، نیجریه و بنگلادش شامل مهمترین کشورهای اسلامی به استثنای عربستان است.
بیست و هفت سال قبل مجموعه اقتصادی دی ۸ با ابتکار نجمالدیناربکان نخستوزیر اسلامگرای ترکیه تشکیل شد. «اسلامیت» انگیزه تشکیل این گروه بود و اربکان امید داشت که چنین پیوندی محملی برای ایجاد یک بلوک اسلامی قوی در جهان شود.
از این رو نیز اهداف کلانی در همان نشست نخست در سال 1997 تعریف شد، مانند «صلح به جای درگیری»، «گفتگو به جای تقابل»، و«همکاری به جای استثمار» و...
اما بعد از نزدیک به سه دهه نه تنها هیچ کدام از اهداف پیشگفته ترجمانی نیافته، بلکه اکثرا هم عکس آنها اتفاق افتاده است. مثلا، رقابت بعضا تنشآلود میان ایران و ترکیه (دو عضو مهم این مجموعه) جز همکاریهای موردی و جزئی به خاطر جبر همسایگی هیچ وقت به «همکاری راهبردی» ارتقا نیافته و در بحران سوریه به عنوان مهمترین پرونده چالشی این چند دهه میان دو کشور نتوانستند با همکاری آن را حل و فصل کنند.
مصر و ایران نیز (دو عضو این مجموعه) بعد از چهار دهه هنوز روابط دیپلماتیک رسمی ندارند و گروه دی ۸ هم در این سه دهه نتوانست این روابط را احیا کند.
در کنار آن هم مناسبات اقتصادی کشورهای عضو دی ۸ نیز اگر پیشرفتی داشته، موردی و مولود روابط دو جانبه بوده است نه در چارچوب این گروه.
این واقعیت نشانگر این است که «هویت اسلامی مشترک» هر چند به لحاظ نظری میتواند پیشرانی برای همگرایی باشد، اما تجربه عملی دی ۸ و سازمان همکاری اسلامی نشان میدهد که «اسلامیت» آن عاملیت نهادی و هدایتگر برای پیریزی همکاری بنیادین میان دول اسلامی را نداشته و ندارد و «جنبه تشریفاتی» داشته و به تبع آن هم نشستهای اسلامی از یک «دورهمی» فراتر نرفته است.
این ناکامی محصول عوامل متعددی است: نخست این که «اسلامیت» نه یک مولفه بلکه صرفا مفهوم و عنوانی کلی است که در تعریف آن هم اتفاق نظری میان قدرتهای بزرگ اسلامی وجود ندارد و آنچه بیشتر در جهتدهی به روابط فیمابین اثرگذار بوده، دریافتهای پارادوکسیکال از این مفهوم و دستهبندیهای برآمده از آن چون «اسلام وهابی»، «اسلام صفوی» و «اسلام عثمانی» (عثمانیگری) و غیره بوده است.
اما عامل دوم این که تنظیمگر عمده روابط بین الملل و به ویژه میان دول عربی و اسلامی در جریان جنگ سرد غالبا مناسبات قدرت میان قدرتهای بزرگ بوده و در دوره پساجنگ سرد نیز نظم تکقطبی آمریکا به شکلی مستقیم و غیرمستقیم جهتدهنده این روابط بوده است. از این منظر هم امروز همپیمانی غالب بازیگران اسلامی با آمریکا نقش پررنگی در روابط خارجی آنها دارد. با این حال، فضایی هم که برای عاملیت مستقل خود این کشورها وجود دارد، به دلیل رقابتها و تنشهای دیرینه و تعارض منافع غالبا در جهت معکوس «همگرایی اسلامی» عمل کرده است.
عامل سوم هم این که در دنیای مدرن روابط بینالملل عاملیت مولفههای هویتی (چه قومیتی و چه دینی) در شکلدهی به این روابط تا حد زیادی کاهش یافته است؛ البته در این میان مولفههای قومی هنوز پررنگتر از دیگر مولفهها هستند.
امروز منظومه «منافع» در ابعاد مختلف امنیتی، سیاسی و اقتصادی آن، نقش عاملیت اصلی را در تنظیم روابط دارد. البته منافع اقتصادی صدرنشین است و بدون وجود چنین منافعی، کشورها فاقد زبان مشترک مدرن برای خلق ارتباط عمیق خواهند بود و همین مولفه هم خود بسترساز منافع کلان ژئوپلیتیکی است و نه بر عکس مانند گذشته. در واقع ظهور بازیگرانی چون قطر و امارات معطوف به نقش کلیدی این مولفه است.
اما همین عامل نیز در حقیقت در امتداد عامل دوم و هژمونی اقتصادی و امنیتی آمریکا قرار دارد. نقش این هژمونی آنجا نمایان میشود که وقتی بازیگری «عصیانگر» مانند ایران خارج از این منظومه بینالمللی بازی میکند، این نظم با فشارهای سیاسی و تحریمی آن را پس میزند و حتی اگر هم برخی کشورها بخواهند، اما اجازه همکاری نمیدهد.
در این زمینه مثلا کشوری اسلامی مثل آذربایجان همکاری با اسرائیل را بیشتر از روابط با ایران واجد منافع میداند.
در چنین منظومهای «اسلامیت جمهوری اسلامی» فاقد عاملیتِ لازم برای توسعه روابط -چه با این کشورها و چه بین اسلامی- میشود؛ اما «اسلامیت ترکی» و «اسلامیت عربستانی» در امتداد مولفههای پیشگفته به عنوان بازیگرانی «غیرعصیانگر» در نظم بینالملل قابلیت عاملیت مستقل آنها را افزایش میدهد؛ گرچه همین اسلامیت نیز اگر خارج از همان نظم بازی کند در انزوا قرار میگیرد.
کما این که «اسلامیت» در ابربحران غزه در سایه سه مولفه یاد شده جهتدهنده روابط و منافع دول اسلامی عملا فاقد هر گونه کارکردی برای حل آن بود.
تحلیل آخرین وضعیت سوریه - ۲۸ آذر.mp3
5.42M
تحلیل آخرین وضعیت سوریه - ۲۸ آذر
🎙علیرضا_تقوی_نیا
چرا عملکرد نیروهای تحریر الشام روز به روز در حال افزایش نارضایتی ها در سوریه است ؟
بحران های پیش روی دولت جولانی چیست؟
پیام باقی ماندن جولانی در لیست تروریست های آمریکا چیست؟
عاقبت اشغالگری اسرائیل در سوریه چه خواهد بود ؟
چرا آمریکا به جولانی اعتماد ندارد؟
چرا کشورهای عربی از تحولات اخیر سوریه ترسیده اند ؟
🚨 ۱۰ حمله هوایی به صنعا و حُدیده یمن
منابع یمنی اعلام کرد که در حملات بامداد امروز، مناطق زیر مورد حمله و تجاوز هوایی قرار گرفته است:
🔹نیروگاههای مرکزی تامین برق حزیز و هذیان در شمال و جنوب صنعا، ۴ بار
🔹بندر الحدیده، ۴ بار
🔹منطقه نفتی رای عیسی در استان الحدیده، ۲ بار
🔹در اثر حملات هوایی به شهرهای صنعا و الحدیده در یمن دهها نفر شهید یا زخمی شدهاند که عمدتا از پرسنل وزارت نیرو هستند.
🚨 ۱۰ حمله هوایی به صنعا و حُدیده یمن
منابع یمنی اعلام کرد که در حملات بامداد امروز، مناطق زیر مورد حمله و تجاوز هوایی قرار گرفته است:
🔹نیروگاههای مرکزی تامین برق حزیز و هذیان در شمال و جنوب صنعا، ۴ بار
🔹بندر الحدیده، ۴ بار
🔹منطقه نفتی رای عیسی در استان الحدیده، ۲ بار
🔹در اثر حملات هوایی به شهرهای صنعا و الحدیده در یمن دهها نفر شهید یا زخمی شدهاند که عمدتا از پرسنل وزارت نیرو هستند.
.
🎥 تجرد رئیسجمهور، افتخار ندارد و روا نیست تبلیغ شود! حتی امام علی (علیهالسلام) بعداز شهادت حضرت فاطمه (سلامالله علیها) ازدواج کردند
اصلاً همگی بنشینند دور هم آه بکشند، بغض کنند و ابری و خیس شوند، ولی حتی اسوه مردانگی و نماد وفاداری، امام علی -که آقای پزشکیان، به تأسی از ایشان تظاهر میکند- بعداز شهادت حضرت فاطمه، با حضرت امالبنین ازدواج کردند که یکی از فرزندانشان، حضرت ابوالفضل العباس بودند.
تکثیر الگوی «وفادارم، پس مجرد میمانم»، بر اساس قاعده «لا رهبانیّة فی الاسلام»، ابداً قابل دفاع و توصیه نبوده و اکیداً، ناپسند و مردود به شمار میرود.
اینکه آقای پزشکیان در حریم زندگی خصوصی و احوال شخصیهاش، تصمیم گرفته بعداز فوت جانسوز همسر مرحومهاش دیگر ازدواج نکند، به خودش مربوط است اما بهعنوان نماد جمهوریت ایران اسلامی، ایشان و اطرافیانش اجازه ندارند مدام این انتخاب در زندگی خصوصی وی را، بهمثابه یک روش ستودنی و یک شبهالگوی زیست ایرانیاسلامی به جامعه و مردم حقنه کنند.
وفاداری، در تجرد بعد فقدان همسر تعریف نمیشود وگرنه معاذالله، زبان متوهمان، تحریفگران و بدعتگذاران، لال، مطابق چنین توهمی، ائمه و معصومین (علیهمالسلام) بعضاً از امثال پزشکیان، آیا یعنی وفاداری کمتری داشتهاند؟!
رئیسجمهور نیاز است بداند که رفتار و سبک زندگیاش، ناخواسته، میان نوجوانان، جوانان و خانوادهها تشدید، تغلیظ و تکثیر خواهد شد و رئیسجمهوری که شدیداً از کمتوانی مدیریتی و نامسلطبودن بر حکمرانی ملی رنج میبرد، با پنهانشدن پشت رفتارهایی جوزده (سنتیمنتالیستی) بیربط و اطوارهای حسی و عاطفی (رمنتیک) کماهمیت همچون «ازدواجنکردن بعد فوت همسر»، نهتنها موجب وهن دین شده و اقدامش علیه منظومه اندیشهای-ارزشی-هنجاری جمهوری اسلامی است، بلکه گویا بعضی مقامات دولت، مقدسسازی از چنین تصمیم سرکوبگرایانه و ضد فطری -که همانا، «امر به منکر و نهی از معروف» است- را تحسینبرانگیز دانسته و اصلاً مذموم نمیدانند، آن هم در رویدادی تحت عنوان «اجلاس خانواده، آینده و پیوندهای پایدار» که توسط «معاونت امور زنان و خانواده ریاستجمهوری» برگزار میشود!
✍️ احسان رستگار
#یلدا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👌حکایت این روغن فروش عجیب به دلم نشست
✅شاید رزق امروزمون دیدن این کلیپ باشه
🌺🌿
السلام علیک یا صاحبالزمان عجلالله تعالی فرجک 💚✨🌥
#یلدا
✅ توهین خبرنگار اختصاصی پزشکیان به رئیس مجلس: آقای قالیباف در رفتار همسرتان تجدید نظر کنید
🔸خبرنگار اختصاصی مسعود پزشکیان که از دوران انتخابات وی را در همه سفرها و برنامهها همراهی میکند و اکنون همراه رئیس جمهور در مصر حضور دارد در توییتی توهینآمیز به رئیس مجلس توصیه کرد در اعمال و رفتار همسرش تجدید نظر کند
🔸به نظر میرسد تیم ریاست جمهوری از رفتار هزینهزای رئیس جمهور در اجلاس روز گذشته که با گریه و بدون سخنرانی تریبون را ترک کرد، ناراضی بوده و متوجه آسیب جدی این رفتار دون شان به اعتبار رئیس جمهور شدهاند و حالا دنبال شکستن کاسه کوزهها بر سر رئیس مجلس و فرافکنی هستند
🔸گفتنی است اجلاس خانواده که صبح چهارشنبه با سخنرانی روسای جمهور و مجلس برگزاری شد، از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی طراحی و برنامهریزی شده بود.
🚨#مهم
🔷استعفای مشاور نخست وزیر عراق پس از سخنان جنجالی در راستای پروژه خلع سلاح مقاومت عراق
1⃣ دفتر رسانهای نخستوزیر عراق در بیانیهای نوشت: محمد شیاع السودانی، به مشاوران محترم دستور داد تا در اظهارنظرهای مطبوعاتی از اجتهاد شخصی پرهیز کنند و سخنانی برخلاف رویکردهای کلی اداره دولت مطرح ننمایند.
◽️در این بیانیه تأکید شده که بیان نظرات شخصی که نمایانگر مواضع دولت نیست، مجاز نمیباشد و مشاوران تنها با کسب موافقت رسمی میتوانند در رسانهها حضور یابند یا اظهارنظر کنند.
2⃣ این بیانیه ناظر به سخنان عجیب ابراهيم الصميدعی مشاور نخست وزیر عراق است که پیشتر مدعی شده بود: اگر "شبهنظامیان عراقی" (گروههای مقاومت) به شروط آمریکا پاسخ مثبت ندهند و خود را منحل نکنند، این دستور به زور اعمال خواهد شد!
3⃣ این امر در نهایت منجر به استعفای الصمیدعی، مشاور محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق شد.
4⃣ گفتنی است در مدت اخیر و به ویژه پس از تحولات سوریه، در راستای پروژه آمریکایی - اسرائیلی "نظم نوین خاورمیانه" فشارها در راستای خلع سلاح گروههای مقاومت افزایش یافته است.
5⃣ از طرفی این اظهارات با سخنان تند سیاستمداران عراقی مواجه شده است؛ شیخ حیدر اللامی، عضو ائتلاف دولت قانون گفت: الحشد الشعبی از دل مردم برخاسته است و هیچکس نمیتواند آن را منحل کند. عقیل الردینی، عضو ائتلاف نصر نیز تصریح کرد: هیچ قدرت داخلی یا خارجی توانایی انحلال حشد الشعبی را ندارد.
👆هبوط به روایت تصویر!
♦️به پاهای دراز شده نرگس محمدی در برابر مهدی نصیری دقت کنید؛ برای پذیرش یک حزب اللهی سابق در اردوگاه اپوزیسیون، او را چنین تحقیر میکنند تا راهی برای برگشت نداشته باشد.
⁉️ارزشش را داشت، آقای نصیری؟!
چنین تحقیرتان کردند؟فاعتبروا...
👆این عکس مرا یاد عبدالله ابن عمر انداخت...
با دست علی بیعت نکرد؛ مجبور شد با پای حجاج بیعت کند!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ دکتر غلامرضا منتظمی-کارشناس مسائل صهیونیسم:
یکی از معارضین سوری می گفت؛ من دنبال این بودم که با اسرائیل رابطه برقرار کنیم و پرچم اسرائیل را جای پرچم ایران در سفارت ایران بگذاریم و حالا می بینیم از پشت به ما خنجر خورد و تمام امکانات دفاعی سوریه از بین رفت.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 تشدید فشارها برای انحلال گروههای مقاومت عراق
🔹 إبراهيم الصميدعي مشاور نخست وزیر عراق: اگر شبهنظامیان عراقی (گروه های مقاومت) به شروط آمریکا پاسخ مثبت ندهند و خود را منحل نکنند، این دستور به زور اعمال خواهد شد.
@Rahpooyan_basirat
🌹پيامبراکرم صلّی الله عليه و آله:
گروهی روز قيامت وارد صحرای محشر میشوند در حالی كه حسنات و كارهاي نيكی به بزرگی كوهها دارند، خداوند حسنات ايشان را همچون ذرات غبار در هوا پراكنده میسازد، سپس فرمان میدهد آنها را به آتش دوزخ اندازند.
سلمان عرض كرد: يا رسول الله! آنها را برای ما توصيف نما. حضرت فرمودند:
آنها كسانی هستند كه روزه میگرفتند، نماز میخواندند و شب زنده داری میكردند، اما هنگامی كه به حرامی دست میيافتند بر آن هجوم میبردند.
📙إرشاد القلوب ج۱ ص۱۹۱
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#یمن #اسرائیل
📽 در این ویدیو نیز که توسط دوربین های مداربسته ضبط شده است، رهگیری ناموفق سامانه های پدافندی ارتش اسرائیل و اصابت یکی از موشکهای یمنی به طور واضح دیده میشود.
▪️بنابراین ادعای ارتش اسرائیل در دفع حمله موشکی نیروهای مسلح یمن کاملا کذب است. اصابت موشک یمنی موجب تخریب ساختمان مدرسهای در منطقه رمات گان در شرق تل آویو شده و صهیونیستها برای جلوگیری از تبعات روانی و رسانهای حملات یمن، این اطلاعات را پنهان میکنند.
🔴وزارت نفت آقای رئیسجمهور یا بیعرضه است یا . . .
👤مهدی کوچک زاده، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به خبرنگار نود اقتصادی:
🔸آقای پزشکیان خودشان پاسخ را هم ضمن طرح سوال داده اند و فرمودهاند تولید کننده و عرضه کننده منم، یعنی دولت! و درست هم فرمودهاند.
✅از صفر تا صد فرآیند تولید بنزین ذیل وزارت نفت که بخشی از دستگاه اجرایی زیر نظر رییس جمهور است صورت میگیرد:
- نفت خام استخراجی توسط شرکت نفت اندازهگیری میشود
- و برای تحویل به پالایشگاه به منظور تبدیل به بنزین باز اندازهگیری میشود
- پالایشگاه بنزین تولیدی را اندازهگیری و تحویل پخش میدهد
- پخش با اندازهگیری آن را تحویل پمپ بنزین و مراکز توزیع میدهد- پمپ بنزینها، بنزین را با کارت و کنتور اندازهگیری و بین مصرف کنندگان توزیع میکنند.
🔹پس واضح است که وزارت نفت آقای رئیسجمهور یا بیعرضه است یا . . .
💢 آقای رئیس جمهور اگر همین یک مورد را پیگیر و به سامان برسانند بسیاری از نداریم و نمیشودهایی را که میفرمایند تبدیل به داریم و میشود خواهند کرد.
🔴 دست از شیادی و دروغگویی بردار رضا نصری
🔸آنکه تو می گویی طرفین به قبل از بستن تعهد و قرارداد بر می گردند، در شرایط بدعهدی یکی از طرفین است که آن طرف باید هزینه اش را بدهد، نه اینکه هر کسی خواست بدعهدی کند هزینه اش را ایران بپردازد!
🔹نمونه اسنپ بک در هیچ یک از قراردادهای پیش از این و درکل تاریخ روابط بین الملل وجود نداشته است. حتی یک عدد!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴🎥 رئیس جمهور ها چه زمانی گریه کردند؟
✍خودتون مقایسه کنید کدوم گریه ارزشمند بوده.....
🔴 یمن: تاسیسات برق و نفت اسرائیل را هدف میگیریم
♦️الحمیری، مشاور وزارت اطلاعرسانی یمن: ما با رژیم صهیونیستی در وضعیت جنگی قرار داریم و در پاسخ به حملات بامداد امروز، تاسیسات برق و نفت این رژیم را هدف خواهیم گرفت.
♦️این تجاوزگریها تنها موجب عزم و اراده بیشتر ما در حمایت از بردارانمان در غزه خواهد شد.
📌پوتین: 350 شبه نظامی بر حلب مسلط شدند درحالی که 30000 نیروی نظامی و دولتی و واحدهای وفادار سوریه بدون درگیری از حلب عقب نشینی نشینی کردند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 کلیپ زیبایی از پشت پرده خطاب قرار دادن مردم ایران توسط نخست وزیر رژیمصهیونسیتی...