#روز_نگاشت - 1403
#برخی_بازخورد_ها - 8 در پیام رسان ایتا
* سه شنبه – 13 آذر 1403 – 1 جمادی الثانی 1446 – 3 دسامبر 2024
• امروز صبح دویست و چهل و ششمین جلسه، از مجموعه جلسات «#زندگی_با_امام_عصر_علیه_السلام» را داشتیم. در ذیل بخش چهارم کتاب، حرف قاف و عنوان قتل دجال، به مناسبت فرمایش امیرالمؤمنین علیه السلام که چند هفته ایست به توضیح آن مشغولیم، جلسه ی مفصلی در ارتباط با روایاتی که در ظاهر بیان مثبتی نسبت به خانم ها ندارد صحبت کردیم؛ مورد استقبال قرار گرفت و بازخوردهایی هم دریافت کردم که چند نمونه ای از آن را در این جا می آورم:
• بازخورد اول: توضیحات جنابعالی کامل و جامع بود، هم در مورد اول که روایاتی مختص زنان خاصی مثل عایشه بود و هم دسته ی بعدی روایات که ظاهر مثبتی ندارند (مبادا زنان را در مسند قضاوت قرار دهید)، و واقعیتی در آن نهفته است که به طور ژنتیکی زنان عاطفی تر هستند و ممکن است در قضاوت دچار اشتباه شوند، که عدم درک درست از این روایات گاهی منجر به دیدگاه فمينيستی می شود، که می پندارند زن به یک موجود دست دوم تبدیل شده است و می گویند مرد انسان برتر نیست بلکه انسانی است برابر با زن که باید زنان و مردان دانا دوشادوش هم برای از بین بردن سنت ها مبارزه کنند! طبق فرمایش شما نافهمی یا سواستفاده ی بعضی مردان از برخی روایات هم با معنای واقعی آن متفاوت است. در آخر هم اشاره کردید که زنان ویژگی هایی دارند که بعضی مردان و برخی زنان از آنان سواستفاده می کنند و خود خانم ها نباید این شرایط را پیش آورند.
• بازخورد دوم: افسوس و صد هزار افسوس که دین را خیلی دم دستی و سر پایی یاد گرفتم و عمر چهل و پنج ساله ام این طور بیهوده گذشت؛ با صحبت ها و بحث هایی که امروز داشتید خیلی چیزها یاد گرفتم. متأسفانه تا امروز حدیث هایی را که در مورد زنان می گفتند همه دال بر ضعف و ناقص العقلی زنان برداشت می شد؛ درست است که پیش خودم می گفتم حتما حکمتی دارد و خدا - نعوذ بالله - بی عدالتی نمی کند ولی توضیح درست و معقولی نداشتم! این احادیث طوری به دست ما رسیده که هر کس هر شکلی که می خواهد برای خودش تعبیر می کند و برخی مردان آن را به نفع خودشان استفاده می کردند و به نکات ظریف و حساسی که در این احادیث بود هیچ اشاره ای نمی شد. واقعا به این موضوع که جهل بدترین خصلتی است که در انسان هست، ایمان پیدا کردم.
• بازخورد سوم: مطالب این هفته خیلی قابل تاُمل بود. اما از میان همه ی سخنان، بحث مربوط به مشورت با زنان قابل توجه تر؛ همیشه فکر می کردم حدیث امیرالمؤمنین علیه السلام تنها مربوط به عایشه بوده است و تمام. با وجودی که ذهن جستجوگری در مسائل دینی دارم ولی به این حدیث که می رسیدم آن زن شتر سوار را لعن می کردم و می گفتم خطاب سخن با همین ملعونه است و از کنارش رد می شدم؛ مبادا نظام فکریم مشوش شود! ولی سخنان این هفته مطلب را به نحو دیگری روشن کرد. این حدیث و آیات قرآنی که در این خصوص مطرح شد، شاید به عمد واضح تر بیان شد که دیگر راه طفره بردن ذهنم را نداشته باشم. کمی فکر کردم و با خودم گفتم اگر سخنان امیرالمؤمنین دقیقا همین باشد که استاد فرمودند. مبنی بر این که اگر معنای عام داشته باشد و مشابه همین کلام را هم از امام جواد علیه السلام داشته باشیم چه؟! خوب! به روی چشم می گذارم بجز آن، جان بی مقدارم را هم فدای مولایم می کنم. البته نجواهای درونیم می گوید مگر این نیست که خیلی از مردان اگر در امورات زندگیشان با همسرانشان مشورت نمی کردند الان وضعیت دیگری داشتند و حالا که اوضاع زندگیشان روبه راه است به خاطر مشورت کردن بوده است! حقایقی که پیرامون زندگی های دیگران دیده ام چه؟ یا اگر زهیر بن قین همسرش با او مشورت نمی کرد می توانست جزو اصحاب خاص اباعبدالله علیه السلام باشد؟! و خیلی مصداق های دیگری که در نظرم رژه می روند و البته در مقابل زندگی های فرو پاشیده ای را هم شاهد هستم که ثمره اش اعتماد به همسر و مشورت کردن با او بوده است! تبعیت از نظر همسر دین و دنیایش را به باد داده است! با تمام وجود، فتنه بودن بالقوه زنان را می پذیرم. این ها را جمع می کنم در بقچه ای می گذارم؛ محکم درش را می بندم و به جایش بقچه ی یقینیاتم را باز می کنم؛ یاد گرفته ام در دوران دوری از امام فهم آن قسمت از روایات - مثل روایات پیرامون عقل زنان و مشورت نکردن با زنان را – که دشواری هایی دارد، بسپارم به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف؛ به خودم اجازه نمی دهم آن را رد کنم. می پذیرم حتی اگر سخن حضرت درباره ی همه زنان باشد. صبر می کنم تا روز ظهور یا تا روز قیامت بالاخره روزی مستقیم و رو در رو سوالاتم را از مولایم بپرسم، نه از سر خدای نکرده شکایت بلکه از سر تبیین حقیقت. و باز ملعونین تاریخ لعن لازم می شوند که نگذاشتند تالیان قرآن و صاحبان شریعت در امنیت و آسایش برایمان تبیین کنند آن چه را که هست.
اللهم العن اول ظالم ظلم حق محمد و آل محمد و آخر تابع علی ذلک ... .
• بازخورد چهارم: سلام و عرض ادب؛ در رابطه با مطالب این جلسه، توضیح معنای کلمه سفیه که مترادف ابله، احمق و بی شعور و بی عقل ... آمده و استفاده ی عمومی از عبارت «سفیه» به عنوان عیب و نقص و در کنار آن روایتی که مفهوم «بُله» به صورت مثبت استفاده شده بود، مطلب قابل تاملی بود! عکس این مفهوم هم صادق است که متاسفانه کسانی که حیله دارند و هزار کار بد می کنند را باکیاست و باسیاست می شمردند! و چه بسا افرادی که حاضر نیستند دین و آخرتشان را به دنیای فانی بفروشند و بی عقل نامیده می شوند! بیان حکایت واقعی دو برادر که وقتی یکی از برادرها فوت کرد، دیگری کاری کرد که در نزد مردم عادی سفیه و در نزد فرشتگان عاقل، محسوب می شود خیلی جالب بود.
• بازخورد پنجم: بازخورد اول: توضیح روایتی که برای بدست آوردن دنیا و امور دنیایی، فاجری قبل از تو تلاش کرده ولی برای کسب مؤونه ی آخرت کسی نیست که تو را یاری کند، بسیار تذکر بجایی بود چرا که حقیقتاً امور دنیا، طالب زیاد دارد و از ما زرنگ تر درکسب دنیا زیاد هست ولی باید بکوشیم با وجود تنها بودن در کسب امور اخروی تلاش کنیم تا عاقبت بخیر شویم.
• بازخورد ششم: این مطلب که در روایات با دو تعبیر غیر مثبت نسبت به زنان مواجهیم بسیار جالب و در بین بانوان خصوصاً نسل جوان سوال برانگیز است و این که فرمودید یک وجه روایات با توجه به زمان و مکان مختص زنان خاصی است که در تاریخ مشخصند - مثل عایشه علیها العنه - و بعضی از تعابیر غیر مثبت، عمومی است و مصادیق خاص ندارد هم قابل استفاده بود. واقعاً فیزیک بدنی و خلقت زنان و مردان با هم تفاوت دارد و در مورد کارهای بدنی اغلب مردان قوی تر و تواناترند؛ یعنی همانطور که فرمودید طبق روایات زن ریحانه است. تشکر از زحمات جنابعالی در انتخاب سوالات و پاسخ به آن ها.
• بازخورد هفتم: گفتن «بُله» به برخی افراد بهشتی جالب بود؛ اگر واقعا وظیفه ای انجام شود و سفیه لقب داده شود نباید ناراحت شد.
• بازخورد هشتم: استاد مطالبی که فرمودید، خیلی برایم جدید بود؛ مثلاً در مورد سفیه. من اصلا این مطالب را نمی دانستم و فقط فکر می کردم که بُله و سفیه یعنی نادان. یا این مطلب که روایات هم ظاهری دارند و هم باطن. خدا خیرتون بده و عاقبت بخیر و سلامت باشید که ما را با این روایات آشنا می کنید.
• بازخورد نهم: مطالب این جلسه فوق العاده تاًثیر گذار و تذکراتش کاربردی بود. گاهی ما آنقدر مشغول آموختن هستیم، که مراقبات - که اتفاقاً جایگاهی ویژه دارند - کم رنگ می شوند و انتظاری که خداوند متعال و اهلبیت علیهم السلام از ما دارند کمتر توجه می شود. پیرو سوالی که دوست عزیزم در باره ی نوع برخورد ما با نامحرم های فامیل پرسیدند، و توضیحی که شما فرمودید که: از نوع بی احترامی و تلخ رویی نباشد ولی حدود شرعی رعایت شود خیلی مهم بود که البته رعایت این موارد نیاز به ممارست زیاد و یاری خود حضرت صاحب الامر عجل الله تعالی فرجه الشریف را داد. سخنان شما سرتاسر تذکر بود و همه تاثیر گذار؛ ان شاالله عامل به آن باشیم.
• بازخورد دهم: من هر برخوردی را بازنگری می کنم و تلاش می کنم تا به شکل صحیح رفتار نمایم ولی نمی دانم تا چقدر موفق هستم!
• عصر مشاوره ای داشتم و بعد از نماز آقا سیدمجتبی را جهت کار دندانپزشکی بردم.
• بعد از بازگشت و صرف شام، و پس از آن که بچه ها سر و سامانی برای خواب گرفتند به سراغ کارهایم آمد که متأسفانه پیامی از یکی از دانشجویانم دریافت کردم که حالم را منقلب کرد و مقداری گریستم. سعی کردم با کمی مطالعه از فضای پیام خارج شوم.
• چند صفحه ای از کتاب «گلبرگ زندگی»، دفتر چهارم، به قلم آقای حسین دهنوی مانده بود که خواندنش به تأخیر می افتاد. امشب با خواندن آن قسمت، مطالعه ی این کتاب را به پایان رساندم.
• انصاف آن است که کتابی بسیار خوب و مفید و پر مطلب است؛ مطالعه ی آن را به عروس و دامادهایی که تاریخ عروسی شان مشخص شده و کمتر از 2 ماه به آن زمان مانده توصیه می کنم و ابداً مطالعه ی کتاب را برای کسانی که به این نقطه از شرایط زمانی و ازدواج نرسیده اند مناسب نمی دانم. خواندن این کتاب برای تازه دامادها و تازه عروس ها و حتی کسانی که فرزندانی کوچک دارند هم می تواند مفید و مؤثر باشد.
• کتاب «رازداری؛ جلد 11 از مجموعه ی ما کودکان مسلمان»، با اشعار خانم مریم اسلامی، انتشاراتِ قدیانی، منتشر شده در سال 1393، در16 صفحه را هم خواندم. کتاب را یکی از مراجعانم به جهت سوالی که داشتند معرفی کرده بودند.
• کتاب خوب و شیرینی بود؛ تصاویرش را نپسندیدم و البته انتظار نبود که در یک کتاب کودکانه به همه ی زوایای یک موضوع نسبتا تازه برای کودک، بپردازد.
https://ble.ir/S_M_Kheradmand
خانه ی دوست.mp3
2.92M
#نوا_و_نما_های_مهدوی
یک نفر مانده از این قوم که بر می گردد ...
شنیدنی ، با صدای شاعر محترم.
https://ble.ir/S_M_Kheradmand
#امام_عصر_علیه_السلام_معنای_زندگی
عنوان بحث: #در_محضر_مکیال_المکارم
خوانش کتاب درسنامه ی مکیال المکارم؛ این کتاب تلخیص و باز نویسی ای از کتاب گرانسنگ «مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقانم عجل الله تعالی فرجه» است.
الحمدلله و به لطف امام مهربانی ها عجل الله تعالی فرجه الشریف
جلسه ی 41 از مجموعه جلساتِ «#در_محضر_مکیال_المکارم» برگزار گردید و فایل تصویری آن در دسترس علاقه مندان به مباحث #مهدویت قرار گرفت:
آدرس بخش اول جلسه 41 :
https://www.aparat.com/v/app6413
آدرس بخش دوم جلسه 41 :
https://www.aparat.com/v/bcqmz24
#روز_نگاشت - 1379
#معلمان_دینی_دبستان
* چهارشنبه – 18 آبان 1379 – 11 شعبان المعظم 1421 – 8 نوامبر 2000
• امروز جلسه ی هفتم از کلاس دینی و قرآن و نماز دوم دبستان بود؛ ابتدای زنگ داستانی درباره ی تولد امام زمان علیه السلام به صورت اشاره بیان کردم. یعنی ابتدا به ظلم خاندان عباسی نسبت به اهل بیت علیهم السلام اشاره کردم و بعد به حضور حکیمه خاتون علیها السلام در منزل امام عسکری علیه السلام و بعد تولد امام عصر را به اجمال و ملاحظات لازم بیان کردم. بعد با بچهها سرودی را که تمرین کرده بودیم آماده شدیم و رفتیم به سوی جشن بچههای دبستان. موقعی رفتیم که مولودی خوانی بود و بچههای دوم انتهای سالن نشستند. بعد آمدیم روی سن ایستادیم و سرود خواندیم، و معلم راهنمای کلاس اول به هر کدام از بچههای ما شاخه گلی داد و تقدیر نمود. برای بچهها جالب و تجربه به یاد ماندنی بود؛ الحمدلله.
http://sm-kheradmand.com
#روز_نگاشت - 1375
#خواندم
* پنج شنبه – 29 شهریور 1375 –5 جمادی الاول 1417- 19 سپتامبر1996
• امروز مطالعه ی کتابِ « روز واقعه» فیلمنامه ی فیلمی ساخته شده با همین نام، به قلم بهرام بیضائی را که در 70 صفحه منتشر شده بود به پایان رساندم.
• هدف اولیه ام آشنایی با فیلم نامه نویسی و البته فیلم نامه ی فیلمی که توانسته مخاطبان زیادی را از عموم طبقات جامعه جذب کند و ظاهراً رویکردی دینی هم در آن وجود دارد! از آن جا می گویم «ظاهراً رویکرد دینی» که در مصاحبه ای با آقای مهدی فخیم زاده ایشان مطالبی گفت که به نظر می رسد نگاه فیلم سازان و کارگردانان به فیلم ها و موضوعات آن لزوماً آن چه در نگاه مخاطبان می گذرد نیست! ... آن ها از فیلم هایی که بسیاری مخاطبان در آن حس های معنوی را جستجو می کنند به فیلم های تاریخی تعبیر می کنند و حالا این فیلم تاریخی به قول آقای فخیم زاده «مدعیان زیادی دارد» که کار را سخت می کند!
• راجع به مذهب و اندیشه ی آقای بیضایی هم عباس میلانی – زاده ی ۱۳۲۸ در تهران، مورخ، ایرانشناس، پژوهشگر و نویسنده ی ایرانی ساکن آمریکا و مدیر برنامه ی مطالعات ایرانی در دانشگاه استنفورد و استاد فراخوانده دانشکده ی علوم سیاسی آن دانشگاه - گفته است: «تا آن جا که میدانم، او اهل هیچ دیانتی جز عالم قدسیِ هنر و تئاتر و سینما و اندیشه نیست».
http://sm-kheradmand.com
#روز_نگاشت - 1394
جمعه – 18 دی 1394 – 27 ربیع الاول 1437 – 8 ژانویه 2016
توفیق یافتم تا بعد از غروب، در مجلس منزل آقای تاجیک شرکت کنم و در جمع میهمانانشان بحثی را تحت عنوان «شرط های بهرمندی از امام زمان عجل الله فرجه الشریف» ارائه نمایم. فایل این جلسه در سایتم موجود است و در این جا هم تلخیص آن را به قلم یکی از بزرگواران می آورم:
• برای بهره مندی از وجود امام در هر عصری سه شرط لازم است:
• شرط اول مربوط به خدای متعال است که امام را خلق کند و به او نشانه ها و توانمندی هایی عنایت فرماید.
• شرط دوم وابسته به امام و حجت خداست که باید خودش و قدرتش را معرفی کند یا یک نبی واجب الطاعه او را معرفی نماید. در روایتی در کتاب بحار آمده است که عده ای برای شناخت امام خود خدمت امام حسن عسکری علیه السلام رسیدند و از ایشان سوال کردند که امام بعد از خود را معرفی کنید و امام علیه السلام حضرت مهدی علیه السلام را در حالی که کودک بودند و در بغل ایشان، به آن ها معرفی کردند و فرمودند برای ایشان غیبتی طولانی خواهد بود و شما از عثمان ابن سعید پیروی کنید. همچنین چنین روایت شده که شخصی خدمت حضرت زهرا سلام الله علیها آمد و از جانشینی امیرالمومنین علیه السلام و سفارش رسول اکرم صلی الله علیه و آله درباره ی ایشان سوال کرد. حضرت صدیقه سلام الله علیها فرمودند: خدا را شاهد می گیرم که پدرم فرمود: علی علیه السلام بهترین کسی است که من بعد از خودم جانشین قرار دادم و فرزندان حسین علیه السلام ائمه ی ابرار هستند.
• بخش سوم مربوط به ماست که برای بهره مند شدن از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف گام برداریم.
• امام مثل کعبه است چنانچه شیخ حسنعلی نخودکی که به نیکی و عبادات و خیرات و خدمت به مردم معروف بود در پایان دفترچه ای که برخی اذکارشان را ثبت کرده اند این طور نوشته اند که: ای کاش همه اعمال خیر و عباداتم را صرف تقرب به امام زمان می کردم. پس ان شاء الله سعی کنیم هر کار خیری که می کنیم به نیت تقرب به امام زمان باشد.
• زندگی این ها نیست، زندگی آن ها نیست/ زندگی مهر ولی است/ زندگی بودن و ماندن به درِ خانه ی زهرا و علی است.
http://sm-kheradmand.com
#روز_نگاشت - 1403
#برگزاری_سمینارها_سخنرانی_ها_جلسات_کلاس_ها_و_کارگاه_ها
* دوشنبه – 26 شهریور 1403 – 12 ربیع الاول 1446 – 16 سپتامبر 2024
• امروز زیر سایه ی ولیّ مهربانمان حضرت حجۀ الله عجل الله تعالی فرجه الشریف سی امین جلسه ی «#مباحثی_پیرامون_وجدان» را برگزار کردیم؛ خلاصه نکات این جلسه که مربوط است به صفحه ۶۴ تا ۶۶ کتاب وجدان، به قلم یکی از دانشجویان کلاس چنین است:
• تفاوت «مالکیت محاطیه» و «مالکیت احاطیه». مالکیت محاطی یعنی رابطه بین مالک و مملوک وجود داشته باشد. به نحوی که گرچه مالک مالک است، اما محیط نسبت به مملوک خود نیست بلکه محاط است.
• خداوند انسان را در سه عالم ولی در ارتباط با هم آفرید. ابتدا مرتبه ی ظلی و عقلانی، بعد مرتبه ی جسمی و در نهایت مرتبه ی روحی. جسم مالک روح حیوانی است ولی مالکیت جسم نسبت به روح حیوانی مالکیت محاطی است زیرا روح بالاتر از جسم است. شاهد ما محدودیتهای فیزیکی جسم است در حالی که این محدودیتها درباره ی روح وجود ندارد.
• نفس نطقی همان نور عقل است که مملوک جسم و روح حیوانی است.
• مالک بودن به معنای مسلط بودن نیست مالک بودن یعنی در بند کردن.
• امام صادق علیه السلام دربارهی آیه ی: وَ یَسْأَلُونَکَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی، فرمودند: روح مخلوقی بزرگتر از جبرئیل و میکائیل است و همراه رسول خدا صلی الله علیه و آله و امامان علیهم السلام میباشد و از عالم ملکوت است.
http://sm-kheradmand.com