تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #سبأ
پیرامون یگانه موعظه
⭐️عَنْ أَبِی حَمْزَهًَْ الثُّمَالِیِّ قَالَ سَأَلْتُ أَبَاجَعْفَرٍ عَنْ قَوْلِ اللَّهِ تَعَالَی قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَةٍ فَقَالَ إِنَّمَا أَعِظُکُمْ بِوَلَایَهًِْ عَلِیٍّ (هِیَ الْوَاحِدَهًُْ الَّتِی قَالَ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَةٍ.
ابوحمزه ثمالی نقل میکند: از امام باقر دربارهی آیه: قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُم بِوَاحِدَةٍ پرسیدم. حضرت پاسخ داد:
«یعنی شما را تنها به ولایت علی پند میدهم و ولایت علی همان واحده (یکی) است که خداوند تبارکوتعالی در مورد آن فرمود: إِنَّمَا أَعِظُکُم بِوَاحِدَةٍ».
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۶۸
الکافی، ج۱، ص۴۲۰/ بحار الأنوار، ج۲۳، ص۳۹۲/ تأویل الآیات الظاهرهًْ، ص۴۶۷/ فرات الکوفی، ص۳۴۵/ القمی، ج۲، ص۲۰۴؛ «انما اعظکم بواحدهًْ» محذوف/ نورالثقلین/ البرهان
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #سبأ
پیرامون اجر نخواستن حضرت رسول
⭐️ عَنْ أَبِیجَعْفَرٍ فِی قَوْلِهِ قُلْ ما سَأَلْتُکُمْ مِنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ وَ ذَلِکَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ سَأَلَ قَوْمَهُ أَنْ یَوَدُّوا أَقَارِبَهُ وَ لَا یُؤْذُونَهُمْ وَ أَمَّا قَوْلُهُ فَهُوَ لَکُمْ یَقُولُ ثَوَابُهُ لَکُمْ.
👈 از امام باقر علیهالسلام روایت است که پیرامون تفسیر آیه: قُلْ مَا سَأَلْتُکُم مِّنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ، فرمود:
«ماجرا از این قرار بود که رسول خدا از قوم خود خواست که با نزدیکان او دوستی ورزند و آنان را آزار ندهند و منظور از آیه: فَهُوَ لَکُمْ این است که ثواب این کار مودّت اهل بیت، به نفع خود شماست».
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۷۲
بحار الأنوار، ج۹، ص۲۳۱/ القمی، ج۲، ص۲۰۴/ نورالثقلین/ البرهان
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #سبأ
⭐️الرّضا دَخَلَ رَسُولُ اللَّهِ یَوْمَ فَتْحِ مَکَّهًَْ وَ الْأَصْنَامُ حَوْلَ الْکَعْبَهًِْ وَ کَانَتْ ثَلَاثَمِائَهًٍْ وَ سِتِّینَ صَنَماً فَجَعَلَ یَطْعَنُهَا بِمِخْصَرَهًٍْ فِی یَدِهِ وَ یَقُولُ جاءَ الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْباطِلُ إِنَّ الْباطِلَ کانَ زَهُوقاً. جاءَ الْحَقُّ وَ ما یُبْدِئُ الْباطِلُ وَ ما یُعِیدُ فَجَعَلَتْ تَکُبُّ لِوَجْهِهَا.
امام رضا پیغمبر اکرم هنگام فتح مکّه وارد کعبه شد، مشاهده کرد سیصد و شصت بت در اطراف کعبه آویزان است، با عصایی که در دست داشت آن بتها را بر زمین ریخت و فرمود: و بگو: «حق آمد، و باطل نابود شد یقیناً باطل نابودشدنی است» جاءَ الحَقُّ وَ ما یُبْدِئُ الْباطِلُ وَ ما یُعِیدُ و بتها همه بر زمین ریخته شد.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۷۲
بحار الأنوار، ج۲۱، ص۱۱۶/ نورالثقلین؛ بتفاوت لفظی
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #سبأ
پیرامون خروج #سفیانی و #خسف_بیداء
⭐️امیرالمؤمنین عَنْ عَلِیٍّ أَنَّهُ قَالَ الْمَهْدِیُّ أَقْبَلُ جَعْدٌ بِخَدِّهِ خَالٌ یَکُونُ مَبْدَؤُهُ مِنْ قِبَلِ الْمَشْرِقِ وَ إِذَا کَانَ ذَلِکَ خَرَجَ السُّفْیَانِیُّ فَیَمْلِکُ قَدْرَ حَمْلِ امْرَأَهًٍْ تِسْعَهًَْ أَشْهُرٍ یَخْرُجُ بِالشَّامِ فَیَنْقَادُ لَهُ أَهْلُ الشَّامِ إِلَّا طَوَائِفَ مِنَ الْمُقِیمِینَ عَلَی الْحَقِّ یَعْصِمُهُمُ اللَّهُ مِنَ الْخُرُوجِ مَعَهُ وَ یَأْتِی الْمَدِینَهًَْ بِجَیْشٍ جَرَّارٍ حَتَّی إِذَا انْتَهَی إِلَی بَیْدَاءِ الْمَدِینَهًِْ خَسَفَ اللَّهُ بِهِ وَ ذَلِکَ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ فِی کِتَابِهِ وَ لَوْ تَری إِذْ فَزِعُوا فَلا فَوْتَ وَ أُخِذُوا مِنْ مَکانٍ قَرِیبٍ.
👈 امیرالمؤمنین علیهالسلام فرمود:
«مهدی دیدگانی جالب، مویی مجعد و خالی بر گونه دارد، و ابتدای قیامش از جانب شرق است. در آن هنگام سفیانی نیز خروج میکند و به اندازه مدت حاملگی یک زن، یعنی نه ماه سلطنت میکند. او در شام خروج میکند و مردم شام از وی اطاعت میکنند و جز یک عدّه که بر عقیده حق استوارند، خداوند آنها را از پیوستن به او حفظ میکند. سفیانی با لشکری جرار به «بیداء» مدینه میآید. وقتی به «بیداء» رسید، خدا او را به زمین فرو میبرد (البته با لشکرش) و این است معنی این آیه شریفه: وَ لَوْ تَری إِذْ فَزِعُوا فَلا فَوْتَ وَ أُخِذُوا مِنْ مَکانٍ قَرِیبٍ.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۷۶
بحار الأنوار، ج۵۲، ص۲۵۲/ الغیبهًْ للنعمانی، ص۳۰۴/ البرهان
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
فضیلت سوره
⭐️الرّسول مَنْ قَرَأَ سُورَهًَْ الْمَلَائِکَهًِْ دَعَتْهُ یَوْمَ الْقِیَامَهًِْ ثَلَاثَهًُْ أَبْوَابٍ مِنَ الْجَنَّهًِْ أَنِ ادْخُلْ مِنْ أَیِّ الْأَبْوَابِ شِئْت.
پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله
هرکس سورهی الْملَائِکَةِ (فاطر) را بخواند، در روز قیامت سه در از بهشت او را صدا میزنند که از هر دری خواستی وارد شو.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۸۰
مستدرک الوسایل، ج۴، ص۳۴۶/ نور الثقلین
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
پیرامون کیفیت ملائک
👈 زیدبن وهبی گوید: از علی علیهالسلام دربارهی قدرت خدای بزرگ سؤال شد. پس آن حضرت برخاست و خطبه خواند و حمد و ثنای الهی را به جا آورد. بعد از آن فرمود:
«خدای تبارک و تعالی دارای فرشتگانی است که اگر یکی از ایشان به سوی زمین فرود آید، زمین به جهت بزرگی خلقت و بسیاری بالهایش، گنجایش او را ندارد. و برخی از ایشان آن چنانند که اگر جنّ و انس را مکلّف به توصیف او کنند، به خاطر فاصلهی زیاد بین مفاصلش و زیبایی ترکیب صورتش نخواهند توانست. و چگونه از فرشتگانش وصف شود، کسی که ما بین دوشها و نرمه گوشهایش هفتصد سال راه هست. و از جملهی ایشان کسی است که افق آسمان را با یک بال از بالهایش با قطع نظر از بزرگی بدنش میبندد و پر میکند. و از جملهی ایشان کسی است که آسمانها تا کمر اوست. و از جملهی ایشان کسی است که پایش بر چیزی قرار و آرام ندارد، بلکه در هوای زمینهای پائینتر ایستاده و عمق زمینها تا زانوهای اوست. و از جملهی ایشان کسی است که اگر همهی آبها در گودی انگشت ابهامش ریخته شود، گنجایش آن را دارد. و از جملهی ایشان کسی است که اگر کشتیها در اشکهای چشمهایش انداخته شوند، رودهای بسیار روان گردد، پس بزرگ است خدایی که بهترین آفرینندگان است!
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۸۰
التوحید، ص۲۷۸/ نور الثقلین
________________
پ.ن: جهت رعایت اختصار متن عربی حدیث ذکر نشده
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
پیرامون خلقت ملائک
⭐️الباقر إِنَ فِی الْجَنَّهًِْ نَهَراً یَغْتَمِسُ فِیهِ جَبْرَئِیلُ کُلَّ غَدَاهًٍْ ثُمَّ یَخْرُجُ مِنْهُ فَیَنْتَفِضُ فَیَخْلُقُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ مِنْ کُلِّ قَطْرَهًٍْ تَقَطَّرُ مِنْهُ مَلَکاً.
👈از امام باقر علیهالسلام روایت است که
در بهشت نهریست و جبرئیل هر بامداد در آن نهر وارد میشود و از آن بیرون میآید و بال و پرش را میتکاند، و خدای عزّوجلّ از هر قطرهای که از بال او میچکد، فرشتهای میآفریند.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۸۲
الکافی، ج۸، ص۲۷۲/ البرهان
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
پیرامون ارتباط ائمه اطهار با ملائک
الصّادق عَنِ السَّابَاطِیِّ قَالَ: أَصَبْتُ شَیْئاً عَلَی وَسَائِدَ کَانَتْ فِی مَنْزِلِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (فَقَالَ لَهُ بَعْضُ أَصْحَابِنَا مَا هَذَا جُعِلْتُ فِدَاکَ وَ کَانَ یُشْبِهُ شَیْئاً یَکُونُ فِی الْحَشِیشِ کَثِیراً کَأَنَّهُ خَرَزَهًٌْ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (هَذَا مِمَّا یَسْقُطُ مِنْ أَجْنِحَهًِْ الْمَلَائِکَهًِْ ثُمَّ قَالَ یَا عَمَّارُ إِنَّ الْمَلَائِکَهًَْ لَتَأْتِینَا وَ إِنَّهَا لَتَمُرُّ بِأَجْنِحَتِهَا عَلَی رُءُوسِ صِبْیَانِنَا یَا عَمَّارُ إِنَّ الْمَلَائِکَهًَْ لَتُزَاحِمُنَا عَلَی نَمَارِقِنَا.
ساباطی گفت: من روی یک پشتی در خانه حضرت صادق چیزی را یافتم. یکی از اصحاب پرسید: «فدایت شوم! این چیست»؟ شبیه چیزی بود که معمولاً در میان خاشاک پیدا میشود، مثل دانهای کوچک.
حضرت صادق فرمود: «این از چیزهایی است که از پر ملائکه میریزد».
سپس فرمود: «عمّار! ملائکه پیش ما میآیند و پر و بال خود را بر سر بچّههای ما میمالند. عمّار! ملائکه روی پشتیهای ما مزاحم ما میشوند».
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۸۶
بحار الأنوار، ج۲۶، ص۲۵۳/ نورالثقلین
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
پیرامون ارتباط ائمه اطهار با ملائک
⭐️الصّادق إِنَ الْمَلَائِکَهًَْ لَتَنْزِلُ عَلَیْنَا فِی رِحَالِنَا وَ تَنْقَلِبُ عَلَی فُرُشِنَا وَ تَحْضُرُ مَوَائِدَنَا وَ تَأْتِینَا مِنْ کُلِّ نَبَاتٍ فِی زَمَانِهِ بِرَطْبٍ وَ یَابِسٍ وَ تَقْلِبُ عَلَیْنَا أَجْنِحَتَهَا وَ تَقْلِبُ عَلَی أَجْنِحَتِهَا صِبْیَانَنَا.
👈امام صادق علیهالسلام همانا ملائکه در خانههای مان بر ما فرود میآیند، بر روی فرش ما پا مینهند و برای ما غذا و از هر گیاهی در زمانش از تر و خشک میآورند، بالهایشان را میگشایند و فرزندانمان را روی بالهایشان میگذارند.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۸۶
الخرایج و الحرایج، ج۲، ص۸۵۲/ نورالثقلین
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
کثرت ملائک
⭐️ عَنْ حَمَّادٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ سُئِلَ: هَلِ الْمَلَائِکَهًُْ أَکْثَرُ أَمْ بَنُو آدَمَ ؟ فَقَالَ: وَ الَّذِی نَفْسِی بِیَدِهِ لَمَلَائِکَهًُْ اللَّهِ فِی السَّمَاوَاتِ أَکْثَرُ مِنْ عَدَدِ التُّرَابِ فِی الْأَرْضِ وَ مَا فِی السَّمَاءِ مَوْضِعُ قَدَمٍ إِلَّا وَ فِیهَا مَلَکٌ یُسَبِّحُهُ وَ یُقَدِّسُهُ وَ لَا فِی الْأَرْضِ شَجَرٌ وَ لَا مَدَرٌ إِلَّا وَ فِیهَا مَلَکٌ مُوَکَّلٌ بِهَا یَأْتِی اللَّهَ کُلَّ یَوْمٍ بِعَمَلِهَا، وَ اللَّهُ أَعْلَمُ بِهَا وَ مَا مِنْهُمْ أَحَدٌ إِلَّا وَ یَتَقَرَّبُ کُلَّ یَوْمٍ إِلَی اللَّهِ بِوَلَایَتِنَا أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یَسْتَغْفِرُ لِمُحِبِّینَا وَ یَلْعَنُ أَعْدَاءَنَا وَ یَسْأَلُ اللَّهَ أَنْ یُرْسِلَ عَلَیْهِمُ الْعَذَابَ إِرْسَالًا.
👈از امام صادق پرسیدند: «فرشتگان زیاد هستند یا بنیآدم»؟
فرمود: «سوگند به خدایی که جانم در دست او میباشد فرشتگان آسمانها از عدد خاکهای زمین هم زیاد هستند، در آسمان بهاندازهی پای آدمی هم جایی نیست که در آن فرشتهای نباشد و آن فرشتگان پیوسته به ذکر و تسبیح و تقدیس مشغول هستند. در زمین هم درختی و گیاهی نیست مگر اینکه در کنار آن فرشتهای هست که بر آن موکّل میباشد و هر روزی وظایف و اعمال آنها را میآورد، و خداوند به حال آنها آگاه است، هرکدام از آن فرشتگان هر روز به ولایت ما خود را به خداوند نزدیک میکنند، و برای دوستان ما استغفار مینمایند، و دشمنان ما را مورد لعن و نفرین قرار میدهند و از خداوند میخواهند که بر آنها عذاب نازل کند».
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۸۸
بحار الأنوار، ج۲۴، ص۲۱۰
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
مأموریت های ملائک برای انسان ها
⭐️أمیرالمومنین لَیْسَ أَحَدٌ مِنَ النَّاسِ إِلَّا وَ مَعَهُ مَلَائِکَهًٌْ حَفَظَهًٌْ یَحْفَظُونَهُ مِنْ أَنْ یَتَرَدَّی فِی بِئْرٍ أَوْ یَقَعَ عَلَیْهِ حَائِطٌ أَوْ یُصِیبَهُ سُوءٌ فَإِذَا حَانَ أَجَلُهُ خَلَّوْا بَیْنَهُ وَ بَیْنَ مَا یُصِیبُه.
👈امام علی علیه السلام
هیچ کس نیست، مگر اینکه به همراه او فرشتههای پاسبان هستند که او را از اینکه در چاهی افتد، یا دیوار بر او ویران شود، یا شرّی به او رسد، حفظ میکنند. و چون مرگش فرا رسد او را با آنچه به او میرسد، رها میکنند.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۹۰
بحار الأنوار، ج۵۶، ص۱۸۴
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀
تفسیر روایی سوره ی مبارکه ی #فاطر
شخص زندیقی از امام صادق پرسید:
«اگر خداوند، دانای به راز و نهان است، چرا فرشتگانی بر بندگان گمارده شدهاند و اعمال خوب و بد آنان را مینویسند»؟
فرمود: «خداوند آنان را به آن کار گماشته و آنان را شاهدانی بر مخلوقاتش قرار داده تا بندگان به سبب اینکه آنها همیشه در کنارشان می باشند، بر طاعت خداوند بیشتر مواظب باشند و از معصیت خداوند بیشتر پرهیز کنند، و چه بسا بندهای که قصد انجام معصیتی میکند و جایگاه آن فرشتگان را به یاد میآورد و باز میایستد و دست میکشد و میگوید خداوند مرا میبیند و فرشتگان نگهبان بر آن معصیت شهادت میدهند.
خداوند از روی رأفت و لطفش آن فرشتگان را بر بندگانش گماشته تا هنگامی که امر خداوند عزّوجلّ [دربارهی آنها] سر برسد، به اذن خداوند از آنها در برابر شیطانهای گردنکش و موجودات درون زمین و آفت ها زیادی که دفاع کنند».
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۳۹۰
بحار الأنوار، ج۵، ص۲۲۳
_______________
جهت رعایت اختصار متن عربی حدیث ذکر نشده
@Tafsirmasjed
🍀🍀🍀