eitaa logo
ترنم عشق | عرفان و حافظ
1.4هزار دنبال‌کننده
372 عکس
152 ویدیو
4 فایل
اگر دل‌تنگ آسمانی، بدان که کســی در آسـمـان‌ هسـت که دلـش برایـت تنـگ شـده 💞 ♡ شرح عرفانی اشعار آسمانی عارف شیرین سخن پارسی حضرت حافظ از بیانات عارف کامل ❣ علامهٔ طباطبایی به قلم استاد 💓 آیت الله پهلوانی تهرانی ارتباط : @izady73
مشاهده در ایتا
دانلود
. آنچه تاریخ از شخصیت علمی و فرهنگی خواجه در زمان خودش ثبت کرده است که او در زمان خود، ادیب و حکیم و متکلمی چیره دست بوده و اشتهار اصلی او به حفظ قرآن و قرائت و تفسیر آن بوده است و در مسجد عتیق شیراز شب های سه شنبه درس قرآن می داده است. .
. هم درس او در حوزه علمی جناب قوام الدین عبدالله از او چنین یاد می‌کند: مفخر العلماء، استاد تحارير الادباء، معدن اللطائف الروحانية، مخزن المعارف السبحانية، شمس الملة و الدين، محمد الحافظ الشيرازي. نیز کاتب دیوان او در آخر نسخه خطی به نقل مرحوم قزوینی می نویسد: تم الديوان (كذا) المولى العالم الفاضل، ملك القراء، و افضل المتأخرين، شمس الملة و الدين، مولانا محمد الحافظ، روح الله روحه و أوصل فتوحه و نوّر مرقده... ( مقدمه دیوان حافظ، با تصحیح دکتر غنی) .
. 🌱 حکیمی چون میر سیدشریف گرگانی که یکی از اساتید خواجه است و به لحاظ انس با برهان و فلسفه میلی به صنعت شعر نداشته و هرگاه در مجلس درس اش شعر خوانده می‌شد می‌گفت: عوض این سخنان باطل و لهو به فلسفه و حکمت بپردازید. اما هنگامی که جناب خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی صبح گاهان بر درس او وارد می‌شد از او می پرسید: بر شما چه الهام شده است؟ غزل خود را بخوانید. هنگامی که بقیه شاگردان علامه به وی اعتراض می‌کردند که این چه رازی است که ما را از سرودن شعر منع میکنی ولی به شنیدن شعر حافظ، رغبت نشان میدهی می گفت: شعر حافظ همه الهامات و حدیث قدسی و لطایف حِکَمی و نکات قرآنی است. 💎 (مقدمه دیوان حافظ به تصحیح دکتر غنی و محمد قزوینی) .
. از اینجا معلوم می‌شود که لقب نه در اعصار بعد از خواجه، که در زمان حیاتش آن هم توسط اساتیدش به او داده شده است و این نشانه اوج مقام معنوی و صفای باطنی و علو روحی او است.🌺 .
. 🔅درباره نحوه آشنایی با دیوان خواجه، باید بگوییم: الفبای ورود به هر رشته علمی، آشنایی با اصطلاحات خاص آن علم است و راز اینکه چرا صاحبان هر رشته علمی در بیان معارف خود از اصطلاح خاص و زبان مخصوص استفاده می‌کنند آن است که الفاظ متداول در میان مردم قدرت کشش میزان خاصی از معنا را دارند. از این رو، اگر در یک رشته علمی بخواهند بار معنایی بیشتری از آنچه کـه لفظ قبلاً حمل می‌کرد بر آن بار کنند ناچارند اصطلاح خاصی را وضع کنند. بنابراین هر مقدار مسایل علم دقیق تر و معانی آن لطیف تر باشد، استفاده از اصطلاحات دقت و گستره بیشتری را می طلبد. چنانکه در علم کلام، منطق و فلسفه این امر به خوبی نمایان است. .
🔅 وَ إِذا سَأَلَکَ عِبادی عَنِّی فَإِنِّی قَریبٌ أُجیبُ دَعْوَةَ الدّاعِ إِذا دَعانِ... و هنگامى که بندگان من، از تو درباره من سؤال کنند، (بگو:) من نزدیکم; دعاى دعاکننده را، به هنگامى که مرا مى خواند اجابت می‌کنم...❣ .
ترنم عشق | عرفان و حافظ
. 🔅درباره نحوه آشنایی با دیوان خواجه، باید بگوییم: الفبای ورود به هر رشته علمی، آشنایی با اصطلاحات
. 💥عارف در مقام اظهار حالات درونی و یافته های خویش مثل عاشقی است که خویش را با هیچ زبان و قلمی نمی تواند بیان کند. آیا مادر فرزند از دست داده میتواند سوز فراقی را که همه قلب و درونش را به آتش کشیده، به مخاطبین منتقل نماید؟! و آیا راهی دارد جز آن که با کلمات مجنون گونه قربان قد و بالای فرزند خود برود و سر و جان خود را فدای کمترین ناز و کرشمه فرزند خود کند؟! در حالی که این همه کمترین اظهار شعله های سوزان عشق درونی است که از جان او زبانه می‌کشد. .
. خلاصه: آنکه عارف جز نمی‌داند و سخن نمی گوید و زبان عشق را تنها عاشق با وجود خود می‌فهمد و تا کسی صاحب درد نشود و نسوزد و تب عشق 🔥همه وجودش را فرا نگیرد، لحن کلام عارف را احساس نمی کند. .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
. ✅حافظ اگر قدم زنی در رَهِ خاندان به صِدق بدرقهٔ رَهَت شود همَّتِ شَحنِهٔ نجف ❤️ __________________ پ.ن: شحنه: امیر. .
ترنم عشق | عرفان و حافظ
. ✅حافظ اگر قدم زنی در رَهِ خاندان به صِدق بدرقهٔ رَهَت شود همَّتِ شَحنِهٔ نجف ❤️ _________________
. حافظ! اگر قدم زنی در ره خاندان به صدق بدرقه رهت شود همت شحنه نجف 🔰ای خواجه! در طریق ، قدم خویش را به جایی گذار که رسول الله و خاندان نبوّت معرفی فرموده و رفته اند؛ نه آن که خود فهمیده ای تا حضرت علی( علیه السلام) دستگیر و شفیع تو گردد و به مقصودت برساند. 1⃣ يا أيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِى الأمْرِ مِنْكُمْ: ای کسانی که ایمان آورده اید از خدا اطاعت نمایید، و از و از رسول و صاحبان امرتان پیروی کنید.(نساء /۵۹) 2⃣ أسْعَدُ النَّاسِ مَنْ عَرَفَ فَضْلَنا وَتَقَرَّبَ إِلَى الله بنا: نیک بخت ترین مردم کسی است که فضل و برتری ما را شناخته و به واسطه ما به خدا نزدیکی جوید.(غرر و درر، ص ۲۱) _________ ♡ ترنم عشق | شرح غزلیات حافظ .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
ترنم عشق | عرفان و حافظ
. خلاصه: آنکه عارف جز #زبان_عشق نمی‌داند و سخن نمی گوید و زبان عشق را تنها عاشق با وجود خود می‌فهمد
. 🔰اگر عارف در بیان حال خود از می و ساقی و مُغ و مغبچه و دف و نی و مطرب استفاده میکند و یا به جای نثر از لسان شعر استفاده می‌کند نه مجازگویی می‌کند و نه مبالغه؛ بلکه ظاهری را می‌گوید که آن مقصود اصلی او است. در آیات قرآن و کلمات ائمه معصومین از این قبیل (عبور از ظاهر به باطن) دیده می‌شود. به عنوان مثال👇 .
. 🌿خداوند درباره نعمت‌های عنایت شده به ابرار می‌فرماید: يُسْقَوْنَ مِن رَّحِيقٍ مُخْتُومٍ خِتَامُهُ مِسْكَ وَ فِي ذَلِكَ فَلْيَتَنَافَسِ الْمُتَتنافِسُونَ وَ مِزَاجُهُ مِن تَسْنِيمٍ عَيْنًا يَشْرَبُ بِهَا الْمُقَرَّبُونَ. نیکوکاران از مهر شده نوشانیده می‌شوند شرابی که مهر آن مشک است، و در این نعمتها عاشقان باید بر یکدیگر سبقت گیرند، ترکیب آن شراب از تسنیم است. چشمه ای که مقربان الهی از آن می نوشند.( مطففین/۲۵) .
. 🔰قطعاً مراد از این شراب، شراب‌های دنیایی نیست که با خوردن آن شخص مست شود و گرفتاری‌ها و مشکلات زندگی را فراموش می‌کند و دست به کارهای غیر عاقلانه می‌زند؛ چون خداوند در جای دیگر قرآن، در توصیف شراب لذت بخش بهشتی می فرماید: ولَا فِيهَا غَوْلُ وَلَا هُمْ عَنْهَا يُنزَفونَ. نه دردسری دارد و نه از آن مست می‌شوند.( صافات/۴۷) .
. ✨بلکه این شراب، شرابی است که انسان را از هر گونه آلودگی پاک میکند، چنانکه در جای دیگر می فرماید: وَسَقَاهُمْ رَبُّهُمْ شَرَابًا طَهُورًا. و پروردگارشان نوشیدنی پاک و پاک کننده به آنان نوشاند.(انسان/۲۱) .
. سلام خدمت همراهان عزیز 🌺 ضمن عرض تبریک حلول ماه مبارک و سالروز یوم الله ۲۲بهمن بابت تاخیر چند روزه عذرخواهی میکنیم 🙏 .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
. 🔴الله‌ اکبر گفتن حاج قاسم در شب ۲۲ بهمن 🔹ساعت ۲۱ همه با هم روی پشت بام الله اکبر https://eitaa.com/Tarannom_Eshgh .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
. 🌱 غزل ۲۶۳ هرکه شد محرم دل در حرم یار بماند وانکه این کار ندانست ،در انکار بماند اگه از پرده برون شد دل من عیب مکن شکر ایزد که نه در پرده پندار بماند صوفیان واستدند از گرو می همه رفت خرقه ماست که در خانه خمار بماند خرقه پوشان همگی مست گذشتند و گذشت قصه ماست که در هر سر بازار بماند داشتم دلقی و صد عیب مرا می پوشاند خرقه ،رهن می‌ و مطرب شد و زنار بماند از صدای سخن عشق ندیدم خوشتر یادگاری که در این گنبد دوار بماند هر می لعل کز آن جام‌ بلورین یادم آب حسرت شد در چشم گهربار بماند جز دلم کو ز عزل تا به ابد عاشق اوست جاودان کس نشنیدم که در این کار بماند گشت بیمار که چون چشم تو گردد نرگس شیوه آن نشدش حاصل بیمار بماند برجمال تو چنان صورت چین حیران شد که حدیثش همه جا بر در دیوار بماند به تماشاگه زلفش دل حافظ روزی شد که باز آید و جاوید گرفتار بماند https://eitaa.com/Tarannom_Eshgh .
ترنم عشق | عرفان و حافظ
. 🌱 غزل ۲۶۳ هرکه شد محرم دل در حرم یار بماند وانکه این کار ندانست ،در انکار بماند اگه از پرده برون
. ۱_هر که شد محرم دل در حرم یار بماند وانکه این کار ندانست ،در انکار بماند 🌱گويا خواجه در مصرع اوّل اين بيت به مضامين كلمات علىّ‌ عليه السلام اشاره مى كند، كه مى فرمايند: 1⃣«مَنْ‌ عَرَفَ‌ نَفْسَهُ‌،عَرَفَ‌ رَبَّهُ‌» (هركس خود را بشناسد،پروردگارش را خواهد شناخت) 2⃣«مَنْ‌ عَرَفَ‌ نَفْسَهُ‌،تَجَرَّدَ» (كسى كه خود را بشناسد، مجرّد مى گردد) 3⃣«مَنْ‌ عَرَفَ‌ نَفْسَهُ‌،جَلَّ‌ أَمْرُهُ‌» (هركس نَفْس خويش را بشناسد، كارش بالا مى گيرد) .
. ۲_در مصرع دوّم اشاره به معناى كلام ديگر وى كه مى فرمايد: 1⃣«كَفى بِالمَرءِ جَهْلاً أَنْ‌ يَجْهَلَ‌ نَفْسَهُ‌.» (در جهالت شخص همين بس كه خود را نشناسد) 2⃣«أَعْظَمُ‌ الجَهْلِ‌،جَهْلُ‌ الإِنْسانِ‌ أَمْرَ نَفْسِهِ‌.» (بزرگترين نادانى،جهل انسان به امر نَفْس خويش مى باشد) 3⃣«مَنْ‌ جَهِلَ‌ نَفْسَهُ‌،أَهْمَلَها.» (هركس نفس خود را نشناسد،بيهوده‌اش گذاشته) .