࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🔍 #ترنم_وحی
📖 لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّمْ حَریصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنینَ رَؤُفٌ رَحیمٌ»(توبه ۱۲۸)
🔍 واژۀ «حرص»
راغب اصفهانی در تعریف حرص چنین آورده است:
«الحرص: فرط الشّره، و فرط الارادۀ...
➖حرص افراط و زیادهروی در آز است.
🖇 ریشۀ این لغت به زمان گذشته برمیگردد که رختشوران برای شستن جامههای پشمین و سنگین، آنچنان با چوب بر آن میکوبیدند که سطح رویی جامه برداشته میشد و گاه آسیب میدید که در اینباره تعبیر «حرص القصّار» را بهکار میبرند.
➖از کاربردهای این واژه، «الحارِصَۀ» و «الحَریصَۀ» است. به ابر هنگامیکه بهشدت میبارد، «حارِصَۀ» و «حَریصَۀ» میگویند؛ زیرا بهواسطۀ باران آن، لایههای رویین زمین دچار فرسایش گشته و سطح خاک برداشته میشود.
🖇 راغب همچنین طمع را به «نزوع النّفس إلی الشیء شهوۀ له» تعریف نموده است که بهمعنای رهاکردن امیال درونی نفس و کشش آن بهسوی چیزی از روی میل و رغبت است. همچنین آن شیء مدّنظر را «مَطْمَع» میگویند.
🖇 ابن منظور مصری نیز «حرص» را در تعبیری مشابه چنین تعریف کرده است:
«الحرص: شدّۀ الارادۀ و الشّره إلی المطلوب».
➖حرص عبارت است از زیادهخواهی و فزونطلبی افراطی بهسوی مطلوب.
همچنین «الحَرْص» (با فتحه) را به «الشَقّ» بهمعنای سوراخکردن و گذارکردن تعریف کرده است.
🔍 کاربرد مثبت مفهوم «حرص»
➖واژۀ «حرص» لزوماً بار منفی ندارد و گاهی در معنای فزونخواهی و زیادهخواهیِ مثبت بهکار میرود؛ چنانکه کاربرد این واژه دربارۀ افراد طالب محبتِ فراوان، طالب هدایت، حریص در علم یا طمعورز به مغفرت الهی، صرفاً بهمعنای فزونطلبی است. در برخی آیات قرآن نیز حرص به این معنا بهکار رفته است :
«لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّمْ حَریصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنینَ رَؤُفٌ رَحیمٌ»
بهیقین، رسولی از خود شما بهسویتان آمد که رنجهای شما بر او سخت است و اصرار بر هدایت شما دارد و نسبت به مؤمنان، رئوف و مهربان است.
➖ همچنین نظیر این معنا، آیهای است که خطاب به پیامبرﷺ میفرماید:
«وَ ما أَکْثَرُ النَّاسِ وَ لَوْ حَرَصْتَ بِمُؤْمِنینَ»
و بیشتر مردم، هر چند اصرار داشته باشی، ایمان نمیآورند.
➖ بنابراین در این دو آیه و دیگر آیات مشابه، حرص در معنای مثبت و لغوی آن یعنی حرص به هدایت مردم و طمع به غفران الهی بهکار رفته است.
بدیهی است کارکرد مثبت این واژه در این موارد و مشابه آن بهدلیل صواب و خیربودن موضوعی است که حرص به آن تعلّق گرفته و در مورد آن بهکار رفته است نه کاربرد محض این واژه.
#تفسیر
#مفاهیم
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🔎 #ترنم_وحی
💢 سنت استدارج چیست؟
📌 سنّت و قانون «استدراج» از هشداردهندهترین سنّتهای الهی دربارۀ انسانهاست و فهم آن اثر تربیتیِ فوقالعاده مهمی در زندگی دارد.
📍گاه انسان مرتکب اشتباه و عمل ناپسندی میشود؛ اما به سرعت به خود میآید و پردههای غفلت را به کناری میزند و بیدار میشود. این پشیمانیِ زودهنگامِ آدمی دربارۀ رفتار ناپسند خویش، نشاندهندۀ فطرت زندۀ درونی و وجدان بیدار او و حکایتگر جنبش نفس لوّامه و حضور ملامتگر آن است که تنبّه و توبه و رجوع او بهسوی حق را موجب میشود.
📍اما گاه، انسان به این هشدارهای درونی التفاتی نمیکند و میدان را به نفس امّارۀ سرکش واگذار میکند که او را به استمرار گناه و خطا بکشاند.
📍دراینصورت، توفیق بهخودآمدن و بیداری از او سلب میگردد و بهتدریج، در تیرگی و ظلمت بیشتر فرو میرود.
📍در این مرحله، هنوز هم بارقۀ رحمت الهی شامل حال او شده و او را متوجه حضرت پروردگار میکند؛ اما شکل این لطفِ بیدارگر متفاوت از قبل است و ممکن است به صورت ناخوشایندی بروز کند؛ مثلاً با سختشدن زندگی، ضررهای مادی یا ابتلائات جسمی ظاهر شود.
📍در اینجا ممکن است انسان بهخود آید و درک موقعیت کند و با توبه و انابه بهسوی حق، از حضرتش استمداد جوید تا گناهانش را که موجب فرودآمدن چنین تنگناهایی شده است، بر او ببخشاید.
📍 برای نازل شده در این مرحله، عین لطف الهی است که حضرت حق آنرا در پیمانۀ هشدار میریزد و به کام انسان فرو میبرد اما گاه، ماجرا سهمگینتر از این حالوروز و بس وخیمتر از آن است؛ چنانكه کار انسانِ خطاکار به آنجا میرسد که دیگر هیچ روزنهای برای ورود نور عنایت در جانش باقی نمانده و اندکامیدی برای بازگشتش وجود ندارد.
📍حالِ او بهگونهای میشود که از رفتار زشت خود بسیار لذت میبرد و دیگر، گوش او هیچ هشداری را درنمییابد و شتابان در وادی سقوط پیش میرود.
📍اینجاست که خداوند چنین انسانی را رها میکند و لطف بیدارگر خود را از او برمیچیند؛ نه نوازش شامل حالش میشود و نه قهری بر او میآید، حتی ممکن است دولتِ اقبالِ مادی هم بر او فزونتر روکند و با افزونی نعمت، روزبهروز از ولینعمت خویش دورتر شود. بدینترتیب درجات بُعد و دوری از خداوند را طی میکند تا اینکه یکباره حکم حق به سقوط او صادر میشود و چنان صاعقهای بر جانش فرود میآید که اثری از وی باقی نمیماند:
📖 «وَ الَّذینَ كَذَّبُوا بِآیاتِنا سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَیْثُ لا یَعْلَمُونَ * وَ أُمْلی لَهُمْ إِنَّ كَیْدی مَتینٌ»
📖 و کسانیکه آیات و نشانههای ما را تکذیب کردند، از جایی که نمیدانند بهتدریج گرفتارشان خواهیم کرد و به آنان مهلت میدهم. تدبیر من استوار است.
📌 به چنین شیوۀ معاملهای «سنّت استدراج» گفته میشود.
#تفسیر
#قرآن
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🔎#ترنم_وحی
🔖 #نکات_ناب
📖 در قرآن آمده است :
"لِمَنِ الْمُلکُ الْیَومْ، لِلهِ الْوَاحِدِ الْقَهَار".
در قیامت، پادشاه خداست.
✨امام صادق علیه السلام میفرماید:
◽️"لمن الملک" را خدا می گوید، جواب را هم خودِ خدا می دهد.
◽️ یعنی در قیامت، همه میبینند که همه جا فقط خدا است و خداست که دارد خدایی میکند.
◽️دنیا نیز همین گونه است ولی ما نمیبینیم. قیامت، روزِ تجلی و بُروز حقیقت است.
📖 "لَقَدْ کُنْتَ في غَفْلَةٍ مِنْ هذا فَکَشَفْنا عَنْکَ غِطاءَکَ فَبَصَرُکَ الْيَوْمَ حَديد"
◽️ میفرماید ما فقط این پرده را کنار زدیم که چشمت تیز شد، نه اینکه چیزی به هم بخورد! همین بود، ولی در روز قیامت آشکار میشود .
آن روز، روز ملاقات با خدا میشود.
🎙استاد یزدان پناه
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🔎 #ترنم_وحی
📖 وَ لَقَدْ جِئْتُمُونَا فُرَادَی کَمَا خَلَقْنَاکُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ، وَ تَرَکْتُم مَّا خَوَّلْنَاکُمْ وَرَاءَ ظُهُورِکُمْ (سوره انعام آیه ۹۴)
روز قیامت به انسانها گفته میشود:
📖 «همهی شما تنها به سوی ما بازگشت نمودید، همانگونه که اوّلین بار شما را آفریدیم. و تمامِ آنچه را به شما بخشیده بودیم، پشت سرتان رها کردید.»
🔖 فخر رازی (مفسرّ بزرگ اهل سنّت) درباره آیه ۹۴ سوره انعام مینویسد:
✍«اگر روزی در حادثهای، تمامِ آياتِ قرآن از دست برود، بجز اين آيه، همین یک آیه كفايت میکند.»
🏷 البته فخرِ رازی قدری اغراق کرده، چون همهی آیاتِ قرآن در جای خودشان مهم هستند، ولی میخواهد اهمیّتِ این آیه را نشان بدهد که این آیه واقعاً مهم است.
🔺لَقَدْ جِئْتُمُونَا فُرَادَی، کَمَا خَلَقْنَاکُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ.
📍دليل اهميتِ این آيه، در کلمه «فُرادی» است.
☜ شما «تنها» آفریده شدید..
☜ «تنها» هم پیشِ ما بر میگردید..
🤔 یعنی توجّه داشته باشید که هر چه میکنید، خودتان باید مسئولیتش را به عهده بگیرید :
➖ اگر خوبیای هست، مالِ خودِ شماست،
➖ و اگر بدیای هست، باز هم مالِ شماست.
🔺اگر کسی این را بفهمد ، که در عالم «تنها» است، و هیچکس نمیتواند کمکی به او کند یا زیانی برساند ، منطقِ زندگیش عوض میشود و تمامِ کارهایش درست میشود .
🔺اگر ما فراموش نکنیم که «تنها» هستیم، و «تنها» به پیشگاهِ الهی میرویم، بهتر زندگی میکنیم، و هرگز به پشت گرمیِ دیگران کاری رو انجام نمیدهیم؛ بلکه به گونهای زندگی میکنیم که بتوانیم مسئولیتِ تکتکِ اعمالمان رو به دوش بکشیم.
◽️ما چون باور نداریم که «تنها» هستیم، این همه آلودگی داریم.
ما وقتی دست به فساد میزنیم، که فکر میکنیم آشناها یا دوستانمان از ما حمایت میکنند.
◽️ خیلی وقتها فکر نمیکنیم که این کاری که انجام میدهیم، مسئولیتش فقط به عهده خودِ ماست.
💯باور کنیم که ما «تنها» هستیم.
#تفسیر_قرآن
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🔍 #ترنم_وحی
📖 «الَّذِینَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ،
📖 همان کسانى که ایمان آوردهاند و دلهایشان به یاد خدا آرام میگیرد، آگاه باشید که یاد خدا آرام بخش دل هاست. » مصداق عینی برای درمان افسردگی و ناامیدی است.
📔 آیه ۲۸ سوره رعد
◽️ همانگونه که برای هر دردی درمانی وجود دارد، برای درمان افسردگی و بیماریهای روانی نیز راهکارهای زیادی از سوی متخصصان مطرح شده است، اما از دیگاه اسلام بهترین درمان و مداوا برای افسردگی یاد خدا، ایمان و توکل به خدا، صبر و تحمل و ... است.
◽️ اولین راهى که اسلام براى مسئله اضطراب و دلهرهها پیشنهاد مىکند، ایمان و توکل به خداست. تکیه بر خالقى که قادر است. از همه چیز خبر دارد و بندگانش را دوست دارد. تکیه گاهى همیشگى که همه مىمیرند ولى او باقى است. همه دچار مشکل مى شوند ولى او همیشه قهار و مسلط و حاکم بر همه چیز است.
🔖دکتر پول ارنست، متخصص دانشگاه پنسیلوانیا درباره نقش ایمان مىنویسد:
◽️ مهمترین عامل شفاى مریض، ویتامینها، داروها، معدنیت و جراحى و..نیست. بلکه امید و ایمان است. من به این نکته پى بردهام که از این پس باید جسم مریض را با بکاربردن وسایل طبى و جراحى و روح وى را با تقویت ایمانش نسبت به خدا معالجه کرد.
🔖 در روایات آمده که مؤمن مانند کوه استوار است و سختىها او را تکان نمىدهد. مانند حضرت ایوب علیه السلام که در مقابل بدترین مصیبتها ایستاد و مقاومت کرد و عاقبت به رستگارى دو جهان رسید.
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
📽 🎼 تلاوت زیبای قاری نونهال ایرانی
#تلاوت_قرآن
#انس_با_قرآن
#تربیت_کودک
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🔎#ترنم_وحی
📖«هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ»
(سوره بقره، آیه ۱۸۷)
🔻آیت الله العظمی #جوادی_آملی
📖 در #قرآن کریم وقتی سخن از زن و مرد است می فرماید: " هنَّ لباسٌ لکم و أنتم لباسٌ لکُنَّ" لباس #انسان را گرم می کند، آبروی انسان را حفظ می کند، زیور و فخر انسان را در مهمانیها تأمین می کند. پس زن و مرد هم باید حافظ یکدیگر باشند، از سرد و گرم روزگار یکدیگر را حفظ کنند، فخر و زیبایی و زیور یکدیگر باشند.
این پیام #خداوند است که انسان را آفرید...
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
11.85M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🎞#فیلم_آموزشی
🔺ترجمه و توضیح کوتاه تصویری صفحه1 #قرآن_کریم
🔖معنی لغات و کلمات + شرح کوتاه صوتی و تصویری
🔻#صفحه1 قرآن کریم
آیات 1 تا 7سوره حمد
📌تفسیر_قطره ای
#ترنم_وحی
📖#قرآن_کریم
#عثمان_طه
#سوره_حمد
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°
13.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
࿐᪥✧﷽ ✧᪥࿐
🎞#فیلم_آموزشی
🔺ترجمه و توضیح کوتاه تصویری صفحه 2 #قرآن_کریم
معنی لغات و کلمات + شرح کوتاه صوتی و تصویری
🔻#صفحه_2 قرآن کریم
آیات 1تا 5سوره بقره
📌تفسیر_قطره ای
📖#قرآن_کریم
#عثمان_طه
#سوره_بقره
@Tarannome_Vahy
°❈※☆═🎶═☆※❈°