eitaa logo
تربیت و آموزش
815 دنبال‌کننده
729 عکس
285 ویدیو
28 فایل
تربیت فرزند کارشناس تربیت فرزند
مشاهده در ایتا
دانلود
در جامعۀ متحرک می‌توان افراد را با سنّت‌ها آشنا کرد، بدون آنکه نتیجۀ بدی بدهد؛ چرا که در این جامعه، در حالی که زیر بناها موجودند، روبناها تعلیم داده می‌شود؛ برخلاف جامعۀ بسته که زیربنایی نیست و روبناها در هوایند. اما در جامعۀ متضاد نمی‌توان کودک را بغل کرد و راه بُرد؛ باید به او راه رفتن آموخت. به همین دلیل در چنین جامعه‌ای باید سه خصوصیت را در کودک بارور کرد: شخصیت و استقلال: اگر کودک شخصیت یافت، تحت تأثیر هر مکتب، حرف و عقیده‌ای قرار نخواهد گرفت. در برابر هر مسئله، چرایی خواهد داشت و در برابر هر عقیده، سنگری. حریّت و آزادمنشی: آزادمنشی، کودک را آن گونه بار می‌آورد تا اگر به اشتباهی پی‌برد، بر آن لجاجت نکند و عقیده‌ای را بر دیگری ترجیح ندهد؛ مگر هنگامی که آن عقیده از امتیازی برخوردار باشد. تفکّر و تحلیل: تفکر، رکودها را می‌شکند و تفکرهای مهاجم را مهار کرده و هضم می‌کند. تفکر و تحلیل در زمینۀ حریّت و با ویژگی شخصیت و استقلال، نتیجه‌های بزرگی خواهد داد
🌸 تشویق فرزندان به استقامت در کارهای نیک 🍀 امام باقر(ع) نقل فرموده‌اند که هرگاه نمازی از نمازهای نافله‌ روز از پدرم امام سجاد(ع) فوت می‌شد، شب، قضاء می‌کردند و به فرزندا‌ن‌شان می‌فرمودند: «يَا بُنَيَّ لَيْسَ هَذَا عَلَيْكُمْ بِوَاجِبٍ وَ لَكِنْ أَحَبُّ لِمَنْ عَوَّدَ مِنْكُمْ نَفْسَهُ عَادَةً مِنَ الْخَيْرِ أَنْ يَدُومَ عَلَيْهَا» فرزندانم! این کار (قضاء کردنِ نمازهای نافله) بر شما واجب نیست، اما من دوست دارم که اگر یکی از شما خود را به کار نیکی عادت داد، بر آن داشته باشد. كشف‌الغمة، ج۲، ص۷۵ 🌸 سه نکته از این حدیث قابل استفاده است: ✅ ۱ـ گاهی بعضی بزرگان کارهای انجام می‌دهند و اطرافیان گمان می‌کنند این کارها واجب است و خود را ملزم به انجام آن می‌دانند. بهتر است این بزرگان، این رویه را از اهل‌بیت(ع) یاد بگیرند و این تذکر را به اطرافیان‌شان بدهند تا دچار زحمت نشوند. ✅ ۲ـ حضرت بعد از این‌که به فرزندان‌شان تذکر می‌دهند این‌کار واجب نیست، به آنان می‌فرمایند: اما من دوست دارم. ایشان با این جمله می‌خواهند فرزندان‌شان را به کار خوبی کنند. یکی از راه‌کارهایی که والدین می‌توانند از آن استفاده کنند، این است که از محبت میان خود و فرزندان‌شان بهره ببرند و آنان را به کاری که می‌خواهند ترغیب کنند. 📌 فرآیند چنین است که وقتی کودک پدر و مادرش را دوست دارد، سعی می‌کند کاری را انجام دهد که آن‌ها دوست دارند و آن‌ها را خوشحال می‌کند. بدیهی است هرچه محبت میان والدین و فرزندان بیشتر باشد، این راه‌کار اثربخش‌تر خواهد بود. ✅ ۳ـ توصیه نهایی حضرت این است که کودکان‌شان وقتی مشغول انجام کار نیکی می‌شوند، بر آن داشته باشند و حتی اگر به دلیلی نتوانستند انجام دهند، جبران کنند. در روایات به مداومت در انجام کارها توصیه شده است؛ حتی فرموده‌اند: کار کمی که بر آن مداومت داشته باشید، بهتر از کار زیادی است که نیمه‌کاره رها شود. 💠 مداومت بر کارهای نیک، علاوه بر این‌که موجب استقرار آن کار در جان انسان می‌شود، در تقویت اراده و پشت‌کار انسان نیز مؤثر است. اکثر قریب به اتفاقِ انسان‌های موفق، بیش از آن‌که از نبوغ‌شان بهره برده باشند، با اراده و پشت‌کار به قله‌های موفقیت دست یافته‌اند.
این خصوصیات را به وسیلۀ عواملی می‌توان در فرزند یا متربی ایجاد کرد: : فرزند می‌تواند همانند پدر یا مربّیش شخصیت به خرج دهد و همانند او چون و چرا کند و حریّت داشته باشد. : مربی، متربی را با قهرمان‌هایی که برایش می‌سازد، رقیب کند و به مسابقه وادارد تا در این رقابت‌ها شخصیت، حریت و تفکر را در او بکارد. : مربی می‌تواند با داستان‌ها از در مخفی وارد شود و آن خصوصیات را در ناخودآگاه کودک وارد سازد. داستان مرغی که حرف هر کس را نمی‌شنید، یا ماهی سیاهی که خود به دنبال چیزی بود، یا دانۀ گندمی که در زیر خاک آرام نمی‌گرفت. : مربی می‌تواند با استفاده از نقشه و همکاری دیگران، متربی را به شخصیت، حریت و تفکر برساند. می‌تواند برای او احترام قائل شود یا از بزرگی و استعدادهایش بگوید، به گونه‌ای که مغرور نشود؛ بل بداند که مسئول است، که داده‌ها ملاک افتخار نیست. چراکه داده‌ها بازدهی می‌خواهد، هر که بامش بیش برفش بیشتر. ، متربی را حرکت می‌دهد. چون هر کس به اندازه‌ای که از خود سرمایه سراغ دارد، کاری را شروع می‌کند. و نیز عوامل دیگری که در کتاب تربیت کودک به توضیح آن‌ها پرداخته شده است.
🍀بهترین زمان 《وجاءاباهم عشاء یبکون》(یوسف/16)یعنی اینها (برادران یوسف)همیشه نزدیک مغرب می رسیدند .عشاءبعد از مغرب تا آخر شب را می گوینداما آن روز اینها دیر تر آمدند. ✅تعبیری که بعضی از اهل لطافت بیان کردند این است که اگر جایی می خواهید عذر خواهی کنید سعی کنید شب باشد که خیلی چشم در چشم نشوید . ✅از تاریکی شب وحیای تاریکی استفاده کنید واین پذیرش عذر را ساده تر می کند وکرامت فرد خطا کار وحیای بین دو طرف حفظ می شود . ✅اما اگر تقاضایی دارید روز باشد که طرف وقتی حال شما را می بیند حیا کند وخواسته تان را اجابت کند .
📌 اگر یک نگاه اجمالی به روایات غدیر بیندازید اعمال کوچکی را می بینید با پاداش های شگفت انگیز. به چند نمونه توجه بفرمایید: 1. اطعام دیگران(انه لیوم اطعام) با ثوابی معادل ثواب اطعام یک میلیون پیامبر و صدیق (در راس آنها خود ائمه معصومین) و یک میلیون شهید (در راس آنها حضرت عباس و شهدای کربلا) و یک میلیون فرد صالح در حرم خداوند. 2. هدیه دادن(تهابوا النعمة فى هذا الیوم) 3. گشایش بر خانواده و زیردستان( یوسع الرجل فیه على عیاله) 4. هزینه مالی برای برادران معادل هزار برابر روزهای دیگر(لدرهم فیه بألف درهم لإخوانک العارفین) 5. شاد کردن مومنین(سر فیه کل مؤمن و مؤمنه) خلاصه اینکه هر عملی در این روز انجام دهید، معادل 80 ماه است (والعمل فیه یعدل ثمانین شهرا ) همه ما محبین امیرالمومنین دوست داریم ثواب این اعمال را ببریم اما متاسفانه برخی از ما توان مهمانی دادن در منزل نداریم. اما یک پیشنهاد ساده و کارگشا: همه ما میتوانیم غذای ساده ای( حتی لقمه نان و پنیری یا ساندویچ الویه و یا ...) درست کنیم و بین مردم و همسایه ها پخش کنیم و یا اینکه شیرینی یا شکلات بخریم و به همراه خانواده مان بین مردم پخش کنیم. حتما نباید این کار در مساجد و حرم ها انجام شود. مهم این است که در محله شما و در کوچه وخیابان شما این اتفاق بیفتد. صحنه بسیار زیبایی است که در هر کوچه و خیابان ایستگاه صلواتی های سیار و خانوادگی و تک نفره، محبتشان به امیرالمومنین(ع) را با پخش شیرینی بین مردم ابراز کنند. 🍀 با همین کار ساده، مشمول همه موارد ذکر شده خواهیم شد و ناممان در لیست اکرام کنندگان غدیر ثبت خواهد شد. ✅ چند نکته: 1. روزه گرفتن این روز نیز بسیار سفارش شده است؛ صیام یوم غدیر خم یعدل صیام عمر الدنیا 2. با توجه به اینکه ماجرای غدیر در سه روز اتفاق افتاده است، خوب است اعمالمان را در سه روز انجام دهیم. 3. حتما فرزندان و خانواده تان را هم در این امر سهیم کنید. باید همه با عشق اهل بیت(ع) درگیر شوند. 4. خوب است تصاویر این فرهنگ سازی را در فضای مجازی منتشر کنید. 5. اگر کمی تامل کنید حتما شیوه های خلاقانه دیگری هم خواهید یافت. 6. نصب پرچم یا ریسه دم در هم نور علی نور می شود
پیش از آنکه فرزندان و متربیان لجاجت را از محیط پیرامون خود بیاموزند، والدین و سپس مربیان آن را به آنها آموزش می دهند. البته آموزشی غیر مستقیم. وقتی فرزند یا متربی با لجاجت، حق آزادی را به دست می آورد، والدین مصداق واقعیِ از اینجا رانده و از آنجا مانده می شوند.
انسان با به «بلوغ» می‌رسد و جریان تدبّر، تفکر و تعقل در او کامل می‌گردد. تدبّر جمع‌آوری اطلاعات خام است. مطالعۀ مسائل، حادثه‌ها و زیر و روکردن آنهاست. فکر نیروی نتیجه‌گیری است. تفکر، نتیجه‌گیری از آن اطلاعات خام و تعمیم و تجرید و انتزاع از آنهاست. عقل نیروی سنجش است و در مرحلۀ تعقل، نتایج تفکر، سنجیده شده و بهترین‌اش مشخص می‌گردد. این بهترینِ مشخص شده، توسط غریزۀ بهترطلبیِ انسان، دنبال می‌شود و این گونه است که انسان از غرایزی که قبلاً به صورت بازتابی و بدون سنجش با آنها زندگی می‌کرده است، آزاد می‌شود.
✅زير بناى ولايت 🔶استاد علی صفایی حائری: زير بناى ولايت زير بنا و سرّ آن همه فداكارى و جانبازى شيعه در طول تاريخ همين شناخت و همين يافت برهانى و عينى است. ١ - او مى‌داند كه ولى بيش از او به او علاقه دارد. ٢ - و بيش از او به منافع او آگاهى دارد، لذا امر او را هر چه باشد مى‌پذيرد و دستور او را هر چه باشد گردن مى‌نهد و حتى به ميان آتش مى‌نشيند و به استقبال مرگ مى‌رود. مگر نه اين است كه مى‌ميريم‌؟ پس بگذار مرگى را انتخاب كنيم كه زندگى‌هايى را بارور كند و بهره‌هايى بياورد. مگر نه اين است كه ما از كسى چيزى اطاعت مى‌كنيم، پس بگذار اطاعت از آگاهِ‌ دلسوز و مهربان باشد. شناخت آگاهى و دلسوزى، اطاعت را، تسليم را بدنبال مى‌كشيد 📚 ، صفحه 17
✅انها که ولایت را قبول کردند... 🔶استاد
⭕آثار سلب آزادی : امر و نهی هایی که والدین برای مقابله با آزادی بچه ها به کار می برند، آسیب های زیادی دارد که یکی از آنها ترسو شدن بچه ها است. آزادی، مهیا کردن فضا برای تجربه کردن است. وقتی کودک آزادی را تجربه نکرد و درهنگام دست زدن به کارهای مختلف ازسوی پدر و مادر منع شد، جرات و جسارت خود را برای دست زدن به کارهای مختلف از دست می دهد.
⭕سلب آزادی یکی از آثار سلب آزادی کودکان است. بسیاری از بچه ها به راحتی از خیر حق آزادی خویش نمی گذرند. کودکان نیازهای خودشان را بهتر از ما می شناسند. ازهمین رو همه تلاششان را می کنند که به آزادی به عنوان یک نیاز مهم شان دست یابند و با هر کس که مانع شان باشد مبارزه می کنند، اصلی ترین راه مبارزه لجاجت است.