❇️📔 سلسله نشستهای حکمرانی آب در ایران (#چالشها و #راهبردها)
⭕️ نشست چهارم: #حوضه_آبریز_هریرود
هیئت اندیشه ورز:
✅ #دکتر_سید_محمد_رضا_علوی_مقدم
(رئیس پژوهشکده محیط های خشک دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و مدیر پروژه شرکت مهندسین مشاور طوس آب)
✅ #دکتر_احسان_تمسکی
(پژوهشگر حکمرانی آب و عضو کمیسیون مدیریت اکوسیستم ها "CEM" در IUCN)
✅ #مهندس_ناصر_خلقی
(پژوهشگر مسائل آب و مدیر مطالعات شرکت مهندسین مشاور مجد آب شرق)
دبیر علمی هیئت:
✅ #دکتر_محمد_حاصلی
(دبیر اندیشکده حکمرانی آب سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح)
🗓 سه شنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۲، ساعت ۱۷
🏡خانه اندیشمندان علوم انسانی، سالن حافظ
🔹برنامه به صورت حضوری برگزار می شود و همزمان از طریق لینک زیر پخش می گردد (ورود با گزینه میهمان):
https://www.skyroom.online/ch/hossein5092811/geography
🔹ورود برای عموم آزاد و رایگان است.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
هدایت شده از اندیشکده حکمرانی آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
❇️ سلسله نوشتاری پیرامون حوضه آبریز ارس (۲)
✅ بنابر آمارها #حجم_متوسط_سالیانه_آب جاری #رودخانه_ارس در #۳۰_سال_گذشته ۱۰/۵۰ #میلیارد_متر_مکعب است (بنا به آمار منابع پژوهشی ترکیه #۱۳_میلیارد_متر_مکعب) که از این مقدار #۴_میلیارد_متر_مکعب از ترکیه و #۲_میلیارد_متر_مکعب از ارمنستان و #۲_میلیارد_متر_مکعب از جمهوری آذربایجان و ۲/۵ #میلیارد_متر_مکعب از ایران سرچشمه می گیرد.
✅ چند سالی است که #دولت_ترکیه در راستای #پروژه_شرقی_آناتولی موسوم به #داپ به جلوگیری از خروج آب این کشور، با احداث سدهای بزرگ در سرچشمههای رود ارس اقدام کرده است.
✅ #پروژه_جنوب_شرقی_آناتولی نیز با عنوان طرح #گاپ شناخته می شود که عمدتا سدسازی بر سر شاخههای #دجله_و_فرات است.
✅ طبق گزارش کمیسیون توسعه پایدار #اتاق_ایران درباره آثار #پروژه_آناتولی_شرقی (داپ) بر منابع آبی #شمال_غرب_ایران از #کاهش #۳۰_درصدی_سهم_ایران از منابع آبی رودخانه ارس حکایت دارد.
✅ افزایش ایجاد سازهها و سدهای آبی به ویژه در سال های اخیر و ایجاد #۱۴_سد در کشور #ترکیه از جمله #پروژه_آناتولی_شرقی موسوم به #داپ و همچنین #آلودگی_آب_رودخانه_ارس به ویژه از سوی کشور #ارمنستان در نتیجه #فعالیت_های_معدنی و همچنین #نیروگاه_اتمی_متسامور در کشور ارمنستان باعث تنزل کمیت و کیفیت آورد رودخانه ارس شده و در آینده نیز می تواند دسترسی به منابع آب رودخانه ارس را محدودتر هم بکند.
منبع: markuart
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
❇️⭕️خلیجفارس با چه ابرچالشهایی در حوزه محیط زیست مواجه است؟ (۷)
✅ ما در #سواحل_شمالی_خلیج_فارس به #دلایل_سیاسی و مسائل دیگر، صرفا از تبعات #آلودگی_خلیج_فارس بهرهمند میشویم
✅ اما از نظر #خدمات_جغرافیایی که سرزمین ما را به حیات و تنوع زیستی #خلیج_فارس میرساند عایدی نداریم. #آبوهوای_خلیجفارس_خشک و #نیمه_استوایی است.
✅ منطقهای که گاهی دمای هوا در آن طاقتفرساست. در #تابستان دما گاهی تا #۵۰_درجه_سانتی_گراد میرسد و میزان تبخیر بیشتر از میزان آبهای وارده میشود.
✅ #آبهای_شیرینی که وارد #خلیج_فارس میشوند عمدتاً محدود به #روانآبهای_کوههای_زاگرس در #ایران و کوههای #ترکیه و #عراق است.
✅ رودخانههای #اروندرود، #کارون، #جراحی، #مند، #دالکی و #میناب بزرگترین و پرآبترین رودخانههایی هستند که به #خلیج_فارس میریزند که بیشتر #سرچشمههای آنها در #کوههای_زاگرس قرار دارند.
✅ اگر این میزان #آب_شیرین به چنین دریای پرتردد و البته بستهای که بزرگترین #انتقالات_نفت برای توسعه اقتصادهای جهان را دارد، وارد نمیشد، اینجا جایی برای زیستن نداشت. هنوز #دریای_پارس به عنوان #گرمترین_پهنه_آبی_دنیا شناخته میشود. بنابراین زیست در حاشیه این دریا واقعاً همتی تاریخی میخواهد.
ادامه دارد....
منبع: تجارت فردا
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
❇️⭕️ آیین نکوداشت مقام علمی دکتر عزتاله عزتی، بنیان گذار ژئواستراتژی در ایران
✅ آیین قدردانی از #۵۰_سال خدمات علمی و پژوهشی #دکتر_عزت_اله_عزتی در حوزه جغرافیای سیاسی، جغرافیای نظامی، ژئوپلیتیک و ژئواستراتژی در دانشگاه های ایران مورخه ۲۲ آذر ۱۴۰۲ در دانشگاه جنگ (دانشکده فرماندهی و ستاد آجا) با مشارکت #سازمان_جغرافیایی_نیروهای_مسلح برگزار گردید.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
13.74M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❇️⭕️ حضرت آیتالله خامنهای:
✅ #دشمن، #استکبار، #کارتلهای_صهیونیستی که بر #اروپا و #آمریکا تسلّط دارند، اینها #بلاشک_با_مسئولین_جمهوری_اسلامی_خیلی_بدند؛ دستشان برسد، تکّهپارهشان می کنند؛
✅ امّا #با_جوان_ها_بدترند؛ چرا؟ برای خاطر اینکه اگر شما جوان ها و انگیزههای جوان ها و جوان های کشور نباشند، از دست مسئولین کشور کاری بر نمیآید. کار را درواقع جوانها دارند انجام می دهند؛
✅ #از_اوّل_انقلاب_تا_امروز جوان ها در میدان مدیریّت های دولتی، جوان هایی از قبیل #شهید_موسیٰ_کلانتری و #شهید_تندگویان [را داشتیم]؛ اینها #وزیر_بودند؛ یا #شهید_قندی، #شهید_عبّاسپور؛ اینها همه شهید شدند؛ اینها جوان بودند.
✅ در میدان نظامی، #شهید_همّت، #شهید_خرّازی، #شهید_بابایی، #شهید_حسن_باقری، #شهید_شیرودی، #شهید_اردستانی، #شهید_صیّاد_شیرازی
✅ در میدان هنر و ادبیّات، #شهید_آوینی، #مرحوم_سلحشور، #مرحوم_طالبزاده.
✅ در میدان علم و تحقیق، #شهید_تهرانی_مقدّم، #مرحوم_کاظمی_آشتیانی، #شهید_مجید_شهریاری، #شهید_رضایی_نژاد، #شهید_احمدی_روشن. جوانهای ما اینها هستند دیگر.
✅ در همین زمان معاصر شما، #شهید_حججی، #مصطفیٰ_صدرزاده، #آرمان_علیوردی، #روحالله_عجمیان.
✅ #مثل_شهیدها_زندگی_کنید، واقعاً مثل اینها زندگی کنید، مثل اینها حرکت بکنید.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
هدایت شده از اندیشکده حکمرانی آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
⭕️ سلسله نوشتاری پیرامون حوضه آبریز ارس (۳)
✅ با توجه به #افزایش_بهرهبرداریها و #ایجاد_سازههای_مختلف_آبی در بالادست حوضههای آبریز بهویژه در کشور ترکیه و همچنین #کاهش_نزولات_جوی و #کاهش_حجم_آب_ورودی، بهویژه در حوضههای آبریز ارس، لازم است تا اقدامات منسجمتر و قویتری از سوی #ایران در چارچوب #دیپلماسی_آب در دستور کار طرف ایرانی قرار گیرد.
✅ طی سالهای اخیر #سدهای_متعددی بر روی ۲ #رودخانه_کورا_و_ارس و سرشاخههای آنها در کشورهای مختلف باهدف #تولید_برق، #آبیاری_اراضی_کشاورزی، #تأمین_آب_شرب، #کنترل_سیلاب و #حملونقل_با_ظرفیتی بالغ بر #۲۵_میلیارد_مترمکعب احداث شده است.
✅ افزایش ایجاد سازهها و #سدهای_آبی در سالهای اخیر بهویژه #ایجاد_۱۴_سد در کشور ترکیه از جمله #پروژه_آناتولی_شرقی موسوم به داپ (DAP# ) و همچنین #آلودگی_آب_رودخانه_ارس بهویژه از سوی کشور #ارمنستان در نتیجه #فعالیتهای_معدنی و همچنین #نیروگاه_اتمی_متسامور باعث #تنزل_کمیت_و_کیفیت آورد #رودخانه_ارس شده و در #آینده نیز میتواند دسترسی به منابع آب رودخانه ارس را محدودتر کند.
ادامه دارد...
منبع؛ گزارش کمیسیون توسعه پایدار و محیط زیست اتاق ایران
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
❇️⭕️خلیجفارس با چه ابرچالشهایی در حوزه محیط زیست مواجه است؟ (۸)
✅ #موسسه_مطالعات_ژئوپولیتیک، #استراتژیک، #تاریخ و #جغرافیای_خلیج_فارس در مقالهای درباره آلودگی خلیجفارس نوشته است: #خلیج_فارس محل #حملونقل_جهانی_نفت محسوب میشود و این امر موجب شده در سالهای گذشته #لکههای_نفتی بسیاری از این #نفتکشها در آبهای خلیجفارس بهجا بماند و در نهایت تاثیرات نامطلوبی بر محیط زیست منطقه وارد شود.
✅ علاوه بر #آلایندههایی که از طریق #صنایع_حاشیه_سواحل وارد آب این دریا میشوند؛ بخش اعظم آلایندههای موجود در #خلیج_فارس از نوع نفتی است که تاکنون موجب #نابودی درصد بالایی از #آبزیان و #ماهیان این دریا شده است.
✅ با افزایش آلایندهها #آبزیان_ماهیها و #مرجانها رو به نابودی خواهند رفت و آن زمان انجام هر اقدامی بهطور حتم بیفایده خواهد بود.
✅ بخشی از #آلایندهها در اثر حرکت #نفتکشها و #شناورها، رها کردن آب توازن کشتیها، #حفاری و #عملیات_کشف_نفت، تراوش و #استخراج_نفت و #ریختن_زبالهها از داخل شناورها به #خلیج_فارس تزریق میشوند.
✅ علاوه بر #ایران، #۸_کشور_ساحلی در آلودگی خلیجفارس سهیم هستند. ساخت #جزیره_مصنوعی در آبهای #خلیج_فارس از سوی #امارات_متحده_عربی یکی از بزرگترین مشکلات #خلیج_فارس را ایجاد کرده است.
✅ طرفداران محیط زیست معتقدند که این توسعه جدید ( #جزایر_مصنوعی) عوارض سنگینی را بر اکوسیستم منطقه خاص حوزه خلیجفارس وارد کرده است.
ادامه دارد....
منبع: تجارت فردا
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
❇️⭕️ تحلیلی بر آمارهای وزارت نیرو...(۱)
✅ #وزارت_نیرو مدعی است که از #۱۰۰_درصد_آب_قابل_استحصال در ایران #۹۲_درصد را #بخش_کشاورزی و #۶_درصد را #بخش_شرب و #۲_درصد را #بخش_صنعت مصرف می کند.
✅ #جمعیت_ساکن حال حاضر در #ایران حدود #۹۵_میلیون_نفر است که طبق ادعای خود وزارت نیرو و تمام موسسات تحقیقاتی داخلی، #هر_ایرانی_روزانه_۲_برابر بیش از حد #استاندارد_جهانی_آب_مصرف_می_کند که #مصرف_روزانه_آب_هر_نفر_در_دنیا_۱۵۰_لیتر است و در #ایران_۳۰۰_لیتر است
✅ از آنجایی ک در ایران #استان_های_نابرخوردار_آبی و بسیار خشک مانند ( #سیستان و #بلوچستان، #یزد، #خراسان_جنوبی، #کرمان ) هم داریم؛ پس طبیعی است که ما قائل به #مصرف_روزانه_آب_۳۰۰_لیتر به ازای #هر_ایرانی نباشیم ولی در #حداقل_ممکن اگر مصرف روزانه آب هر ایرانی را #۲۳۰_لیتر در نظر بگیریم
✅ { 230 } × { 95,000,000 } = { 21,850,000,000 } لیتر ÷ { 1,000 } لیتر = { 21,850,000 } متر مکعب به طور روزانه × { 365 } روز یکسال = { 7,975,250,000 }.
✅ با توجه به اینکه #حداقل_مصرف_روزانه به ازای #هر_ایرانی_۲۳۰_لیتر_در_شبانه_روز است؛ پس به طور #سالانه_مصرف_بخش_شرب در ایران #حداقل_۷/۹۷۵/۲۵۰/۰۰۰_متر_مکعب یا به عبارتی #۸_درصد_کل_آب استحصال شده می باشد.
ادامه دارد...
منبع: حمید رضا رمضانی
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
21.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❇️روی لب ها، نور و قدر و کوثر و طاها
✅ ذکر نورانی عاشق ها، #تسبیحات_حضرت_زهرا
❇️ #الله_اکبر این همه جلال، #الله_اکبر این همه شکوه
✅ #الله_اکبر در راه علی، فاطمه ایستاده مثل یه کوه
⭕️ صلی الله علیک یا فاطمه ⭕️
❇️ می دونم که، راز شهادت این اشک ها
✅ رنگ خدا می گیرم من با، #تسبیحات_حضرت_زهرا
❇️ #الحمدلله که نوکرتم، #الحمدلله که مادرمی
✅ #الحمدلله که از بچگیام، مادر سایه روی سرمی
⭕️ صلی الله علیک یا فاطمه ⭕️
❇️ از غصه ها، چشم عاشقا شده دریا
✅ روضه ی بعد نماز ما، #تسبیحات_حضرت_زهرا
❇️ #سبحان_الله باغ بهشت و دود، #سبحان_الله از لحظه ی ورود
✅ #سبحان_الله پیش چشم علی، آیه های کوثر شده کبود
⭕️ صلی الله علیک یا فاطمه ⭕️
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
هدایت شده از اندیشکده حکمرانی آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
⭕️ سلسله نوشتاری پیرامون حوضه آبریز ارس (۴)
✅ اجرا و تکمیل #آناتولی_شرقی موسوم به داپ (DAP) کشور ترکیه در آینده نزدیک ممکن است #سهم_ایران_از_منابع_آبی در حوضه آبریز #ارس را بین #۲۵_تا_۳۰_درصد کاهش میدهد. قطع یا کاهش آورد رودخانه مرزی ارس توسط ترکیه منجر به مشکلات جدی برای #تأمین_آب_شرب و #کشاورزی مناطق پائیندست گردد.
✅ طی سالهای گذشته قراردادهای متعدد دوجانبهای با کشورهای همسایه برای بهرهبرداری از منابع آب مشترک به تصویب رسیده است که شماری از آنها پس از فروپاشی اتحاد جماهیر #شوری منتفی شدهاند. بر اساس اطلاعات گردآوریشده از منابع موجود #۲۴_قرارداد در قالبهای مختلف #معاهده، #پروتکل و #موافقتنامه در زمینه موضوعات مربوط به #رودخانههای_مرزی بین #ایران_و_همسایگان منعقد شده که تعدادی از این قراردادها با عقد قرارداد بعدی منسوخ و تعدادی از آنها نیز از نظر زمانی منقضی شده و کارکرد خود را از دست داده و در حال حاضر تعداد #۱۴_قرارداد_آبی_معتبر بین ایران و همسایگان وجود دارد.
✅ متأسفانه با کشور #ترکیه تنها #پروتکل استفاده از آبهای #رودخانه_ساری_سو و #قره_سو برای تقسیم آب این رودخانهها وجود دارد و در مورد رودخانه ارس با کشور ترکیه هنوز معاهده و قراردادی منعقد نشده است.
منبع؛ گزارش کمیسیون توسعه پایدار و محیط زیست اتاق ایران
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO