♦️تصویری از معنای شهر در ذهن رنسانسی قرن15
(بمناسبت معرفی کتاب آرمان شهر توماس مور 1478)
🔰 سید مجتبی امین جواهری
▫️شهر و شهری شدن فارغ از قدمت آتنی آن در یونان باستان، برای جامعه فئودال اروپا پس از 10 قرن میانی یک رخداد عمیق و چندجانبه است. شهر نتیجه بروژوازی درغرب است و بازگشته طبقه متوسط درجامعه مدرن امروزی نیز به همان معناست. آن ها عَلَم آزادی را از نظام ارباب -رعیتی برافراشتند.
▫️کتاب آرمان شهر (اتوپیا) نوشته توماس مور صدراعظم انگلستان در سال 1499 تجلی نگاه جدید انسان غربی به مسأله شهر و شهری بودن است.
پیش تر درباره آراسموس گفته بودم که کتاب «در ستایش دیوانگی» را به دوست خود توماس مور تقدیم کرد و اصلا در خانه او این کتاب انشاء شد.
▫️اصلِ نوشتن اتوپیا و آرمان شهر در دوره ای رایج می شود که متفکر یا فیلسوف ساختارهای حیاتی نظام سیاسی و اجتماعی خود را ناکارآمد می بیند.
▫️افلاطون نیز پس از رواج سوفسطایی و ناکارآمدی دموکراسی آتنی، در رساله های مختلف بخصوص «جمهوری» تصویری از مدینه فاضله ارائه می دهد که محوریت آن آریستوکراسی Aristocratie (حکومت دانایان) است.
▫️در کتاب «آرمان شهر» جزئیاتی از یک شهر با مهندسی شهری تبیین می شود که در آن فرهنگ دیگری جاری است. توماس مور با این که کشیش و مسیحی است ولی در فرهنگ اتوپیای او همه ادیان محترم هستند و هر کس می تواند دین خود را داشته باشد. این موارد اگرچه برای شهروند امروز غربی امری بدیهی است ولی طرح آن در قرن 15 آن هم توسط یک کشیش عجیب بود.
▫️مطالعه این کتاب را برای آشنایی بیشتر با #رنسانس برای شما مخاطبین محترم #پیشنهاد می کنم
🚦@Westernstu
♦️تألیف یک منطق جدید در رنسانس
▪️ارغنون جدید یا «نو ارغنون» (Novum Organum) اثر فرانسیس بیکن (1561) شاید اولین گام در جهت تدوین روش علوم تجربی در دوره رنسانس است. اسم این کتاب اقتباسی از کتاب منطق ارسطوست و اشاره به باز کردن راهی جدید برای کاوش علمی در فضای شک گرایی آن دوران است. او محور معرفت را استقراء می داند و معتقد است تا زمانه خود کسی آنطور که شایسته بود به آن اهمیت نداد.
▪️قوه فاهمه یا ادراکات عقلی از نظر بیکن از عواطف و احساسات انسانی یا علقه ها و تعصبات اثر می پذیرد و او را از حقیقت دور می کند. (عبارتی که در تصویر همین پست از کتاب انتخاب کردم را بخوانید)
▪️این ادراک در آن دوره نسبت به عقل نتیجه تعصبات بیجای کلیسا و دادگاه های تفتیش عقاید است. رفتار کلیسا راه حس گرایی و اعتماد به تجربه را بیش از پیش هموار کرد.
#پیشنهاد
کتاب نوارغنون همراه با دیگر مقالات درباره فلسفه علمی را در لینک زیر مطالعه کنید.
🚦@Westernstu
♦️لذت خواندن متن اصلی
🔰سید مجتبی امین جواهری
▫️کتاب «چنین می گفت زرتشت» را دیروز از یک کتابفروشی در پردیسان قم خریدم. مدتها در انتظار بودم فرصتی برای خواندن این کتاب فراهم شود. پیش از این چند کتاب درباره نظریه ابر مرد نیچه و نهیلیسم خوانده بودم ولی لذت خواندن متن اصلی را نداشت.
▫️این قسمت در تصاویر را از ابتدای کتاب برای شما جدا کردم. درباب سه دگرگونی روح انسان.
▫️او دیدگاه خود را در بیان زرتشت بازگو می کند. روح آدمی ابتدا کمر همت بر حمل باری سنگین می بندد (شتر) سپس در صحرای درون خود، حیاتش را در گروی تبدیل شدن به شیری درنده می بیند تا با خدای خویش بجنگد. اژدهایی که خدا برای جنگ می فرستد «تو باید...» نام دارد یعنی دستورات الهی در مقابل سلاح شیر «من اراده می کنم» است. یعنی روح انسان در هیأت یک شیر با خدای خود برای رهایی از عبودیت او می جنگد و در نهایت در صورتی می تواند دنیای جدیدی برای خود بسازد که به کودکی خوش بین که نگاهش به آینده است، دگرگون گردد.
▫️به متن توجه کنید #نهمقدس برای نیچه بسیار مهم است چیزی شبیه #لا در ابتدای لااله الاالله. بقول شهید مطهری توحید از نفی عبودیت آغاز می گردد.
او پس از رهایی، بجای توجه به قدرت مطلق، «ابرانسان» را می ستاید. حتی نیچه نیز از فطرت بی نهایت خواهی ناگزیر است.
▫️قلم او مرا یاد کتاب کیمیاگر کوئیلو انداخت. دوران نوجوانی من با آثار او گذشت. دبیرستانی که بودم، از سبک قلم او بسیار متأثر میشدم و امروز آن روزها برایم تداعی شد.
▫️وجه سلبی اندیشه نیچه و نگاه انتقادی او به عصر مدرنیته برای نسل ما آموزنده است.
#پیشنهاد
🚦@Westernstu
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نکته ای که می خوام عرض کنم شاید به ظاهر ساده و حتی سطحی باشد ولی طرح آن خالی از لطف نیست.
🔰 سید مجتبی امین جواهری
▫️دو عنصر مهم در ایران باستان
#تاریکی و #سرما در مقابل نور و گرما که در #آتش تجلی کرده -و آن را مظهر یزدان در آیین زرتشت می کند- از یک عنصر سمبولیک و مقدس در مرور زمان به یک امر طبیعی و قابل کنترل تبدیل می گردد.
در ۱۰۰ سال اخیر شومی تاریکی و سرما جای خود را به دورهمی و جشن می دهد. چرا؟
پاسخ ساده و سطحی من اختراع برق و روشنایی چراغ است.
تاریکی و سرما ایرانیان را مضطرب می کرد و آنها مجبور به دورهمی بودند تا دچار افسون اهریمنی شب یلدا نگردند ولی با وجود برق و امکاناتی که به مرور زمان از آن بهره بردند، حالا یلدا همان دورهمی هاست ولی با چاشنی جشن زیر نور چراغ های برقی.
گاهی یک #ابزار یا #تکنیک روح و معنای یک مناسک را در عمق تاریخ یک ملت به مرور تغییر می دهد و همین باعث می شود حسی که در این بیت سعدی نهفته است منِ جوان قرن ۲۱ ایرانی و فارسی زبان نفهمم:
هنوز با همه دردم امید درمان است
که آخری بود آخر شبان یلدا را
🚦@Westernstu