💢 چرا به علی بن موسی، امام هشتم شیعیان، "رضا" می گویند؟
✍ در وجه نام گذاری حضرت به "رضا" احادیثی وارد شده است، از جمله: احمد بن أبی نصر بزنطی به امام جواد(علیهالسّلام) عرض كرد: گروهی از مخالفان شما گمان میكنند كه مأمون پدر بزرگوار شما را "رضا" لقب داده، آن هم بدین جهت كه امام(علیهالسّلام) را برای پذیرش ولایتعهدی راضی كرده است. امام جواد علیه السلام فرمود: "به خدا سوگند! اینان دروغ میگویند، بلكه خدا پدرم را "رضا" نامیده، چون كه پسندیده خدا در آسمان بود و رسول خدا و أئمه هدی در زمین از او خوشنود بودند"، بزنطی به امام گفت: آیا همه پدران گذشته تو پسندیده خدا و رسول و ائمه نبودند، فرمود: چرا. بزنطی پرسید: پس چرا تنها آن حضرت "رضا" نامیده شد، فرمود: "زیرا همان گونه كه دوستان و موافقان وی از حضرت راضی بودند، دشمنان و مخالفان نیز از او راضی بودند. چنین ویژگی برای هیچ كدام از پدران حضرت وجود نداشت، و بدین سبب است كه میان آنان، حضرت "رضا" نامیده شده است".(۱)
برخی از بزرگان در این باره نوشته اند: خداوند در لوح محفوظ آن حضرت را "رضا" نامیده و با این نام گذاری اعلام فرموده است كه:
۱- دوستان و دشمنان از حضرت راضی هستند.
۲- فرشتگان از شمایل و اخلاق و اعمال امام رضایت دارند.
۳- خدا از او راضی بوده و او را هم راضی كرده است.(۲)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰
(۱). صدوق، ج۱، ص ۲۷۷.
(۲). القاب الرّسول و عترته (مجموعه نفیسه ص ۲۶۹).
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
💠 آثار زیارت اهل قبور
🌷 امام رضا علیه السلام:
هر بنده ای از بندگان خداوند بر قبر مومنی جهت زیارت حضور یابد و هفت مرتبه سوره مبارکه إ نّا أنزلناه را بخواند، خداوند متعال گناهان او و صاحب قبر را مورد بخشش و آمرزش قرار میدهد."
🌹"قالَ علیه السلام: ما مِنْ زارَ قَبْرَ مُۆْمِنٍ، فَقَرَأ عَلَیْهِ « إ نّا أ نْزَلْناهُ فی لَیْلَه الْقَدْرِ »سَبْعَ مَرّاتٍ، إلاّ غَفَرَ اللّهُ لَهُ وَ لِصاحِبِ الْقَبْرِ.
📚 من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص 115، ح 541.
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
❓بهترین بندگان خدا چه کسانی هستند؟
🌷 از امام رضـا(علیهالسّلام) دربـاره بهتـریـن بنـدگـان سـوال شـد. فـرمـود:
1⃣ آنان که هر گاه نیکـى کنند خـوشحال شوند،
2⃣ و هرگاه بدى کنند استغفار می کنند،
3⃣ و هر گاه خداوند به آنها عطایی کرد شکر و سپاسگزاری می کنند،
4⃣ و هر گاه بلا بینند صبر می کنند،
5⃣ وهر گاه خشمگین شوند، عفو می کنند.
🌹 رُوِیَ اَنَّهُ سُئِلَ عَنِ عَلِیٍّ ابنِ مُو سَی الرِّضا (علیهالسّلام) عَن خِیارِ العِبادِ، فقال (علیهالسّلام):
اَلَّذینَ اِذا اَحسَنُوا أَستَبشَروُا وَ اِذا اَسائُوا اِستَغفَروُا وَ اِذا اُعطوُا شَکَروُا وَ اِذَا ابتَلَوا صَبَرُوا وَ اِذا غَضِبُوا عَفَوا
📗تحف العقول، ص 445.
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
💠 حركت امام رضا(علیهالسّلام) از مدينه به خراسان محل حكومت مامون عباسی(200 ق)
✍ مأمون، هفتمين خليفه ي عباسي پس از پيروزي بر برادرش امين و استيلاي كامل بر كشور پهناور اسلامي، تصميم گرفت امام رضا(علیهالسّلام) را از مدينه به مرو مقر حكومت خود منتقل كند و با آن حضرت به ظاهر طرح دوستي و محبت بريزد و ضمن استفاده از موقعيت علمي و اجتماعي امام(علیهالسّلام)، كارهاي او را تحت نظارت كامل قرار دهد.
✅ آوردن امام(علیهالسّلام) از مدينه به مرو، هر چند در ظاهر به صورت دعوت بود، اما ماهيت واقعي آن، جز ايجاد محدوديت هر چه بيشتر براي امام، چيز ديگري نبود. از اين جهت امام(علیهالسّلام) براي تفهيم ماهيت اين دعوت، هيچ يك از اعضاي خاندان خويش را همراه خود نبرد تا از اين طريق به مسلمانان بفهماند اين سفر، نوعي تبعيد است نه سفري مقرون به رضايت.
✅ ولي مامون براي خنثي كردن هدف امام(علیهالسّلام)، دستور داد گروهي از رجال و اشراف از جمله والي مدينه، ملازم ركاب امام باشند و حتي مسير سفر امام نيز معين گشت. آن حضرت در 10 شوال سال 201 قمري وارد مرو شد.
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
❓چه کسانی خود را مسخره می کنند؟
🌺 امام رضا علیه السلام:
سَبْعَةُ أَشْيَاءَ بِغَيْرِ سَبْعَةِ أَشْيَاءَ مِنَ الِاسْتِهْزَاءِ:
👈هفت کار، بدون انجام هفت کار ديگر، مسخره است.
1⃣ مَنِ اسْتَغْفَرَ بِلِسَانِهِ وَ لَمْ يَنْدَمْ بِقَلْبِهِ فَقَدِ اسْتَهَزَأَ بِنَفْسِهِ، كسى كه به زبان استغفار كند و در دل پشيمان نباشد، خود را مسخره كرده است.
2⃣ وَ مَنْ سَأَلَ اللَّهَ التَّوْفِيقَ وَ لَمْ يَجْتَهِدْ فَقَدِ اسْتَهَزَأَ بِنَفْسِهِ، كسى كه توفيق از خدا بخواهد و كوشش نكند، خود را مسخره كرده است.
3⃣ وَ مَنِ اسْتَحْزَمَ وَ لَمْ يَحْذَرْ فَقَدِ اسْتَهَزَأَ بِنَفْسِهِ، هرکس در طلب احتياط باشد ولى «در ارتکاب گناهان» باكى نداشته باشد، خود را مسخره نموده است.
4⃣ وَ مَنْ سَأَلَ اللَّهَ الْجَنَّةَ وَ لَمْ يَصْبِرْ عَلَى الشَّدَائِدِ فَقَدِ اسْتَهَزَأَ بِنَفْسِهِ، كسي كه بهشت خواهد و بر سختي¬ها صبر ننمايد، خود را مسخره كرده است.
5⃣ وَ مَنْ تَعَوَّذَ بِاللَّهِ مِنَ النَّارِ وَ لَمْ يَتْرُكْ شَهَوَاتِ الدُّنْيَا فَقَدِ اسْتَهَزَأَ بِنَفْسِهِ كسي كه از آتش به خدا پناه برد و از لذت دنيا دست نكشد، خود را مسخره كرده است.
6⃣ وَ مَنْ ذَكَرَ اللَّهَ وَ لَمْ يَسْتَبِقْ إِلَى لِقَائِهِ فَقَدِ اسْتَهَزَأَ بِنَفْسِهِ. كسي كه خدا را ياد كند و مشتاق ديدار او نباشد، خود را مسخره كرده است.
7⃣ وَ مَنْ ذَكَرَ الْمَوْتَ وَ لَمْ يَسْتَعِدَّ لَهُ فَقَدِ اسْتَهَزَأَ بِنَفْسِه، كسي كه مرگ را ياد كند و آماده آن نشود، خود را مسخره كرده است.
📚 تحرير المواعظ العددية، ص 470
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
💠 حقوق واجب یک مسلمان بر مسلمان دیگر در کلام امام صادق علیه السلام (۶)
حق ششم اینکه؛
اگر تو خدمتگزار دارى و برادرت ندارد. واجب است خدمتگزارت را بفرستى كه جامه هایش را بشوید و غذایش را درست كند و بسترش را مرتب نماید.
«وَ الْحَقُّ السَّادِسُ أَنْ یَکُونَ لَکَ خَادِمٌ وَ لَیْسَ لِأَخِیکَ خَادِمٌ فَوَاجِبٌ أَنْ تَبْعَثَ خَادِمَکَ فَیَغْسِلَ ثِیَابَهُ وَ یَصْنَعَ طَعَامَهُ وَ یُمَهِّدَ فِرَاشَهُ»؛
📚 الکافي ج2، ص169.
🔹در متون دینی و روایی، برطرف کردن مشکلات دیگران، برآوردن حوائج زندگی، پوشاندن عیوب، پرداخت بدهکاری، عیادت هنگام بیماری، پرهیز از خشم نسبت به مسلمان، و حضور در تشییع جنازه او از مهمترین حقوق برادران مسلمان نسبت به یکدیگر یاد شده است.
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
💠فضیلت شب و روز دحوالارض
✍ ۲۵ذی القعده، دحوالارض روز گسترش زمین و روز مبارکی است. "دَحو" به معنای گسترش است. منظور از دحوالارض این است که در آغاز، تمام سطح زمین را آب فراگرفته بود. ابتدا زمین کعبه و به تدریج سایر خشکی ها از زیر آب سر برآوردند و روز به روز گسترده تر شدند.
✅ به گفته مفسّرین، آیه ی شریفه ی «وَالْاَرْضَ بَعْدَ ذلِکَ دَحیها؛ و زمین را بعد از آن با غلتانیدن گسترش داد» (نازعات/۳۰) اشاره به دحوالارض دارد.
و نیز در آیه ی دیگری می خوانیم: «وَ هُوَ الَّذی مَدَّ الْاَرْضَ؛ (رعد/۳)و اوست کسی که زمین را گسترش داد».
✅ برای شب و روز دحول الارض، آداب و اعمال ویژه ای وارد شده است. شب دحوالارض از لیالی شریفه ای است که رحمت خدا در آن نازل می شود و قیام به عبادت در آن اجر بسیار دارد. و روز دحوالارض از چهار روزی است که در تمام سال به فضیلت روزه گرفتن، ممتاز است. و در روایتی آمده است که روزه اش مثل روزه ی هفتاد سال است؛ و در روایت دیگر کفاره ی هفتاد سال است و هر که این روز را روزه بدارد و شبش را به عبادت بسر آورد، برای او عبادت صد سال نوشته شود؛ و هر چه در میان آسمان و زمین وجود دارد برای کسی که در این روز، روزه دار باشد، استغفار می کنند.
♻️ به مفاتیح الجنان، اعمال دحوالارض مراجعه شود.
🙏 التماس دعا
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
💠 خروج پيامبر اكرم(صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) از مدينه به قصد حجة الوداع(10 ق)
✍ از طرف پيامبر اكرم(صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) در ماه ذيقعده ي سال دهم ه ق، به اهالي مدينه و قبيله هاي اطراف اعلام شد كه امسال، آن حضرت قصد زيارت خانه ي خدا و برپايى مراسم حج را دارد. به همين جهت، تعداد زيادي از مسلمانان به همراه آن حضرت عازم مكه شدند.
✅ پيامبر اكرم(صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) در روز 25 ذيقعده ي سال دهم ه ق، از مدينه حركت نمود و در مكاني به نام ذوالحليفه احرام بست. يگانه دختر گراميش، حضرت فاطمه(سلام الله علیها ) در اين سفر همراه پيامبر(صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) بود.
✅ حضرت علي(علیهالسّلام) نيز پس از مأموريت جهادي و تبليغي در منطقه ي يمن، به دستور پيامبر اكرم(صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) در مراسم بزرگ حجةالوداع حضور يافت. چون حجّ اين سال آخرين حج پيامبر اكرم(صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) بود به حَجَّةُالوِداع مشهور گرديد.
✅ پس از پايان مراسم حجةالوداع هنگام بازگشت به مدينه، در مكاني به نام غدير خم، پيامبر اكرم(صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) در اجتماع يكصد هزار نفري، حضرت علي(علیهالسّلام) را به فرمان خداوند متعال به جانشيني خود منصوب فرمود و همگان با اميرالمؤمنين علي(علیهالسّلام) بيعت كردند.
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
💠 فرازی از دعای مخصوص روز دحوالارض
🌷 خدايا در فرج دوستانت شتاب كن و حقوق تاراج رفته آنان را به آنان بازگردان و قائم آنان را به حق آشكار كن و او را يارى رسانِ دينت قرار ده و درباره دشمنانت، فرمانده به فرمانت قرار ده.
🌹 خدايا فرشتگان يارى دهنده را گرداگردش قرار ده و به آن دستورى كه در شب قدر به او القا كردى او را انتقام گيرنده قرار ده، تا جايى كه خشنود شوى و دينت به وسيله او و به دست او به گونه اى نو و تازه بازگردد و حق به طور كامل ناب شود و باطل به صورت همه جانبه به دور افكنده شود.
🌸 خدايا بر او و همه پدرانش درود فرست و ما را از همنشينان و خاندانش قرار بده و در زمان بازگشتش ما را برانگيز تا در دوران او در شمار يارانش باشيم.
🌺 خدايا درك قيامش را روزى ما كن و در روزگارش ما را حاضر كن و بر او درود فرست و سلام او را به ما باز رسان، درود و رحمت خدا و بركاتش بر او باد.
🌹 «اللَّهُمَّ وَ عَجِّلْ فَرَجَ أَوْلِيَائِكَ وَارْدُدْ عَلَيْهِمْ مَظَالِمَهُمْ وَ أَظْهِرْ بِالْحَقِّ قَائِمَهُمْ وَاجْعَلْهُ لِدِينِكَ مُنْتَصِرا وَ بِأَمْرِكَ فِي أَعْدَائِكَ مُؤْتَمِرا اللَّهُمَّ احْفُفْهُ بِمَلائِكَةِ النَّصْرِ وَ بِمَا أَلْقَيْتَ إِلَيْهِ مِنَ الْأَمْرِ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ مُنْتَقِما لَكَ حَتَّى تَرْضَى وَ يَعُودَ دِينُكَ بِهِ وَ عَلَى يَدَيْهِ جَدِيدا غَضّا وَ يَمْحَضَ الْحَقَّ مَحْضا وَ يَرْفِضَ الْبَاطِلَ رَفْضا اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِ وَ عَلَى جَمِيعِ آبَائِهِ وَاجْعَلْنَا مِنْ صَحْبِهِ وَ أُسْرَتِهِ وَابْعَثْنَا فِي كَرَّتِهِ حَتَّى نَكُونَ فِي زَمَانِهِ مِنْ أَعْوَانِهِ اللَّهُمَّ أَدْرِكْ بِنَا قِيَامَهُ وَ أَشْهِدْنَا أَيَّامَهُ وَ صَلِّ عَلَيْهِ {عَلَى مُحَمَّدٍ} وَارْدُدْ إِلَيْنَا سَلامَهُ وَ السَّلامُ عَلَيْهِ {عَلَيْهِمْ} وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ»؛
📚 إقبال الأعمال، ج ۱، ص۳۱۲ و ۳۱۳.
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani
💠 حقوق واجب یک مسلمان بر مسلمان دیگر در کلام امام صادق علیه السلام (۷)
حق هفتم اینکه؛
سوگند او را باور کنى(به سوگندش وفا کنی) و دعوت او را بپذیرى و در تشییع جنازه او حاضر شوى و در بیماریش از او عیادت کنى و بدن خود را در راه برطرف کردن نیاز او به زحمت اندازى و او را محتاج این نکنى که از تو خواهشى کند و به قضاى حوائج او شتاب کنى. اگر این کارها را کردى ولایت خود را به ولایت او و ولایت او را به ولایت خداوند پیوند زدهاى.».
🌷«وَ الْحَقُّ السَّابِعُ أَنْ تُبِرَّ قَسَمَهُ وَ تُجِیبَ دَعْوَتَهُ وَ تَعُودَ مَرِیضَهُ وَ تَشْهَدَ جَنَازَتَهُ وَ إِذَا عَلِمْتَ أَنَّ لَهُ حَاجَةً تُبَادِرُهُ إِلَى قَضَائِهَا وَ لَا تُلْجِئُهُ أَنْ یَسْأَلَکَهَا وَ لَکِنْ تُبَادِرُهُ مُبَادَرَةً فَإِذَا فَعَلْتَ ذَلِکَ وَصَلْتَ وَلَایَتَکَ بِوَلَایَتِهِ وَ وَلَایَتَهُ بِوَلَایَتِکَ»؛
📚 الکافي ج2، ص169.
#کانال_استاد_عباسے_خراسانے
@abbasi_khorasani