─┅•═༅❁🦋﷽🦋❁༅═•┅─
سهم مطالعه #نهج_البلاغه
( #روز_صد_وپنجاه_وپنجم)
🗓 شنبه25اردیبهشت 1400
📖 خطبه ۱۰۸ تا خطبه ۱۰۷ 🔻
💠اللّٰھـُم ؏جِّل لِوَلیڪَ الفَرَجْـ💠
🌷 ثواب نهج البلاغه خوانی تقدیم به
شهید مدافع حرم «شهید مهدی عزیزی»
─┅•═༅𖣔✾💠✾𖣔༅═•┅─
🎇🎇🎇🌿🌹﷽🌹🌿🎇🎇🎇
📜 خطبه ۱۰۸
1⃣خداشناسی
♦️ستايش خدايی را سزاست که با آفرينش مخلوقات، بر انسان ها تجلّی کرد، و با برهان و دليل خود را بر قلب هايشان آشکار کرد. مخلوقات را بدون نياز به فکر و انديشه آفريد، که فکر و انديشه مخصوص کسانی است که دلی درون سينه داشته باشند و او چنين نيست، که علم خداوندی ژرفای پرده های غيب را شکافته است، و به افکار و عقايد پنهان احاطه دارد. (و از همين خطبه است که پيرامون پيامبر(صلی الله علیه و آله) فرمود:)
2⃣وصف پيامبر اسلام (صل الله علیه وآله وسلم)
♦️پيامبر(صلی الله علیه و آله) را از درخت تنومند پيامبران، از سرچشمه نور هدايت، از جايگاه بلند و بی همانند، از سرزمين بطحاء، از چراغ های برافروخته در تاريکی ها، و از سرچشمه های حکمت برگزيد. پيامبر(صلی الله علیه و آله) طبيبی است که برای درمان بيماران سيّار است. مرهم های شفابخش او آماده، و ابزار داغ کردن زخم ها را گداخته. برای شفای قلب های کور و گوش های ناشنوا و زبان های لال، آماده، و با داروی خود در پی يافتن بيماران فراموش شده و سرگردان است.
3⃣علل انحراف فرزندان اميه
♦️ بنی اميّه، با نور حکمت، جان و دل خود را روشن نساخته و با شعله های فروزان دانش، قلب خود را نورانی نکرده اند. چونان چهارپايان صحرايی، و سنگ های سخت و نفوذ ناپذيرند. به تحقيق رازهای درون برای صاحبان آگاهی آشکار، و راه حق برای گمراهان نيز روشن است، و رستاخيز نقاب از چهره برانداخت و نشانه های خود را برای زيرکان و آنان که طالب حقّند نماياند.
4⃣ نكوهش كوفيان
♦️ مردم کوفه! چرا شما را پيکرهای بی روح، و روح های بدون جسد می نگرم؟ چرا شما را عبادت کنندگانی بدون صلاحيّت، و بازرگانانی بدون سود و تجارت، و بيدارانی خفته، و حاضرانی غايب از صحنه، بينندگانی نابينا، شنوندگانی کر، و سخن گويانی لال، مشاهده می کنم؟ پرچم گمراهی بر پايه های خود برافراشته شده و طرفداران آن فراوان گشته؛ شما را با پيمانه خود می سنجند و سرکوب می کنند، پرچم دارشان (معاويه)، از ملّت اسلام خارج و بر راه گمراهی ايستاده است.
📜 خطبه ۱۰۸
5⃣ خبر از كشتار و فساد بنی اميه
♦️ پس آن روز که بر شما دست يابند، جز تعداد کمی از شما باقی نگذارند، چونان باقيمانده غذايی اندک در ته ديگ يا دانه های غذای چسبيده در اطراف ظرف، شما را مانند پوست های چرمی به هم پيچانده می فشارند، و همانند خرمن شما را به شدّت می کوبند، و چونان پرنده ای که دانه های درشت را از لاغر جدا کند، اين گمراهان، مؤمنان را از ميان شما جدا ساخته، نابود می کنند.
6⃣ هشدار و سفارش به اطاعت از اهل بيت (علیهم السلام)
♦️با توجّه به اين همه خطرات، روش های گمراه کننده شما را به کجا می کشاند؟ تاريکی ها و ظلمت ها، تا کِی شما را متحيّر می سازد؟ دروغ پردازی ها تا چه زمانی شما را می فريبد؟ از کجا دشمن در شما نفوذ کرده به اينجا آورده و به کجا باز می گرداند؟. آگاه باشيد! که هر سرآمدی را پرونده ای، و هر غيبتی را بازگشت دوباره ای است. مردم! به سخن عالمِ خداشناس خود گوش فرادهيد، دل های خود را در پيشگاه او حاضر کنيد، و با فريادهای او بيدار شويد! رهبر جامعه بايد با مردم به راستی سخن گويد و پراکندگی مردم را به وحدت تبديل، و انديشه خود را برای پذيرفتن حق، آماده گرداند. پيشوای شما چنان واقعيّت ها را برای شما شکافت، چونان شکافتن مهره های ظريف، و حقيقت را از باطل چون شيره درختی که از بدنه آن خارج شود، بيرون کشيد.
7⃣ خبر از مسخ ارزشها در حكومت بنی اميه
♦️پس، در آن هنگام که امويان بر شما تسلط يابند، باطل بر جای خود استوار شود، و جهل و نادانی بر مَرکب ها سوار، و طاغوت زمان عظمت يافته، و دعوت کنندگان به حق اندک و بی مشتری خواهند شد. روزگار چونان درنده خطرناکی حمله ور شده، و باطل پس از مدّت ها سکوت، نعره می کشد. مردم در شکستن قوانين خدا دست در دست هم می گذارند، و در جدا شدن از دين متّحد می گردند، و در دروغ پردازی با هم دوست و در راستگويی دشمن يکديگرند. و چون چنين روزگاری می رسد، فرزند با پدر دشمنی ورزد، و باران خنک کننده، گرمی و سوزش آورد، پست فطرتان همه جا را پر می کنند، نيکان و بزرگواران کمياب می شوند. مردم آن روزگار چون گرگان، و پادشاهان چون درندگان، تهی دستان طعمه آنان، و مستمندان چونان مردگان خواهند بود، راستی از ميانشان رخت بر می بندد، و دروغ فراوان می شود. با زبان، تظاهر به دوستی دارند، امّا در دل دشمن هستند. به گناه افتخار می کنند، و از پاکدامنی به شگفت می آيند، و اسلام را چون پوستينی واژگونه می پوشند.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه108🎇🎇🎇🌿🌹﷽🌹🌿🎇🎇🎇
📜 خطبه ۱۰۷
📣( دربرخی از روزهای صفين، در سال ٣٧ هجری، برای تشکر و تقویت روحیه سربازانش ایرادش فرمود. )
🔹وصف نبرد ياران در صفين
♦️از جای کنده شدن و فرار شما را از صف ها ديدم، فرومايگان گمنام، و بيابان نشينانی از شام، شما را پَس می راند
ند، در حالی که شما از بزرگان و سرشناسان عرب و از سران شرف می باشيد، برازندگی چشمگيری داريد و قلّه های سرفراز و بلند قامتيد. سرانجام سوزش سينه ام با مقاومت و حملات دلاورانه شما، تسکين يافت، که ديدم شاميان را هزيمت داديد و صَف های آنان را در هم شکستيد، و آنان را از لشکرگاه خود رانديد، آن گونه که آنها شما را کنار زدند. می ديدم با نيزه ها آنان را کوفتيد و با تيرها، آنها را هدف قرار داديد، که فراريان و کشتگان دشمن روی هم ريختند، و بر دوش هم سوار می شدند، چونان شتران تشنه ای که از آبشخورشان برانند و به هر سو گريزان باشند.
📜 #نهج_البلاغه، #خطبه107
🎇🎇🎇🌿🌹📜🌹🌿🎇🎇🎇
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
💠 *مراقبات بعد از ماه مبارک رمضان*
🔻بعد از ماه مبارک طبیعتا یک رجوع به نفسی اتفاق می افتد؛ منتهی رجوع به نفس هم سخت است؛ دانایی و پختگی ميخواهد.
گذشت، انزوا و اشتغال به اعمال صالح ميخواهد.
🔸نباید انسان خودش را از همه حيث رها كند. طرف در طول ماه مبارک، روزه ميگرفته، قرآن زياد ميخوانده، خوابش كم بوده، خوراكش همان افطار و سحر هم كم بوده و خيلي خوب پیش می رفته
🔹یک مرتبه حالا مثلا فرض كنيد كه اربعين (چهله) تمام شد یا ماه رمضان تمام شد؛ ديگر روزه نميگيرد. قرآن هم نميخواند. خوراكش هم زياد ميشود. آن ساعات تنهايي و فراغت که داشته را هم ديگر مشغول به امور غیر عبادی می شود و ...
لذا يك مرتبه دچار مشكلات ميشود؛ این طور رجوع کردن به نفس خيليها را به خطر نزدیک میکند.
📗 حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری
.💖بسم الله الرحمن الرحیم💖
سلام صبح زیبایتان به خیر و خوشی روزمان را باسلام بر آقا امام زمان وشنیدن آیه ی ۱۸۲ سوره بقره همراه باتفسیر آن آیه شروع می کنیم.«182» فَمَنْ خافَ مِنْ مُوصٍ جَنَفاً أَوْ إِثْماً فَأَصْلَحَ بَيْنَهُمْ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ
پس كسى كه از انحراف وصيّت كننده (و تمايل بىجاى او به بعض ورثه) يا از گناه او (به اينكه به كار خلافى وصيّت كند،) بترسد و ميان آنها را اصلاح دهد، گناهى بر او نيست (و مشمول قانون مجازات تبديل وصيّت نمىشود،) همانا خداوند آمرزنده و مهربان است.
نکته ها
صاحب تفسير مجمعالبيان كلمهى «جنف» را به معناى تمايل به انحرافِ ناآگاهانه و كلمهى «اثم» را به معناى گناه آگاهانه گرفته است.
آنچه در اسلام ممنوع شده، تغيير وتبديل وصيّتهاى صحيح است، ولى اگر وصيّت سبب فتنه و يا خلاف موازين شرع بود، تغيير آن اشكال ندارد. چنانكه اگر وصيّت كننده بيش از يك سوم اموالش را وصيّت كند، مىتوان آن مقدار را كم كرد، اگر سفارش به گناه كرد، مىتوان وصيّت را تغيير داد، يا اگر عمل به وصيّت ايجاد فتنه وفساد كند، مىتوان زير نظر حاكم اسلامى در وصيّت تغييراتى داد. بنابراين در اسلام بنبست وجود ندارد وچون هدف تمام اعمال رسيدن به تقواست، مىتوان براساس تقوا تمام موارد ضد تقوا را اصلاح كرد.
پیام ها
1- اصل اهمّ و مهمّ را بايد مراعات كرد. احترام به وصيّت مهمّ است، ولى رفع فتنه و اصلاح امور مسلمانان مهمّتر است. «فَمَنْ خافَ ... فَأَصْلَحَ بَيْنَهُمْ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ»
جلد 1 - صفحه 281
2- تغيير وصيّت بايد براساس فتنهزدايى واصلاح باشد. «فَمَنْ خافَ ... فَأَصْلَحَ»
🎁 برندگان چهاردهمین مسابقه بهار قرآن، بهار دلها
#اعلام_برندگان
#مسابقه_بهار_قرآن
🇮🇷 معاونت فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان