سیصدمین سال وفات کانت فیلسوف آلمانی، متولد 1724 و در سن 80 سالگی 1804 از دنیا رفت.
بنیانگذار اپیستمولوژی یا معرفت شناسی خوانده می شود. مشهورترین جمله کانت گفته:
جرات اندیشیدن داشته باشsapere aude (عقلانیت) جریان فکری عقل انسان و استفاده صحیح از عقل معیار همه اعمال و رفتارها برای رسیدن صلح، -به گونه ای عمل کن که حداکثر اراده خود را در هر زمان به عنوان اصل قانونگذاری عمومی در نظر بگیریم" و این امر به مثابه"ضرورت قاطع،" نامید.
نقد عقل محض، صلح ملل، لیگ ملل، دین در محدوده عقل تنها،
نقد عقل عملی، بنیاد مابعدالطبیعه اخلاق، تمهیدات و.. از جمله آثار کانت هستند.
https://eitaa.com/afaghandisheh402
شیخ بهایی
بهاء الدین محمد عاملی مشهور به شیخ بهایی از دانشمندان بنام عهد شاه عباس صفوی است. وی در سال ۹۵۳ هجری قمری در بعلبک متولد شد. در ۱۳ سالگی همراه پدرش به ایران مهاجرت کرد. در دوره صفویه زیسته است.تاریخ تولد: ۱۸ فوریهٔ ۱۵۴۷، بعلبک، لبنان
وی 75 سال عمر گران بهای خود را صرف علم آموزی و تربیت علما اسلامی نمود، فلسفه اسلامی بخشی از تخصص اوست.
وی تألیفاتی به فارسی و عربی دارد که مجموعهٔ آنها به ۸۸ کتاب و رساله بالغ میشود. از آثار او میتوان به کشکول، دیوان غزلیات، جامع عباسی (در فقه)، خلاصةالحساب، تشریح الافلاک و دو مثنوی معروف «نان و حلوا» و «شیر و شکر» اشاره کرد. وی در سال ۱۰۳۰ هجری قمری در اصفهان دار فانی را وداع گفت. جنازهٔ او را به مشهد انتقال دادند و در مسجد گوهرشاد دفن کردند. الکَشْکول معروف به کَشْکول شیخ بهائی از مشهورترین تألیفات شیخ بهایی در سه جلد و به زبان عربی و فارسی است. اشعار گوناگون، فرازهایی حکیمانه و اشاره به جملات ناب و نغز حکما و عرفا و علمای اخلاق اسلامی، ایرانی و یونانی، بخشهای مختلف کتاب را تشکیل میدهد.
اسم وی در سال 2009 به پاس خدمت به علم ستاره شناسی در یونسکو به عنوان مفاخر ایران و لبنان ثبت گردید.
https://eitaa.com/afaghandisheh402
هرگز برای نقص اندیشه همدردی وجود ندارد.
فرناندو پسوآ
https://eitaa.com/afaghandisheh402
مرتضی مطهری متولد 1298 و شهادت 1358، مشهور به شهید مطهری یا استاد مطهری، اسلامشناس و متفکر برجسته شیعه، مطهری از افراد تأثیرگذار و از رهبران فکری انقلاب اسلامی ایران به شمار میرود. وی ریاست شورای انقلاب را تا روز شهادت بر عهده داشت.
شهید مطهری یک اسلام شناس و آشنایی ویژه ای با فلسفه های موجود عصر خود داشت. و از وی آثار متعدد تبیینی از مکتب و ارزش های اسلام بر جای مانده است.
https://eitaa.com/afaghandisheh402
از نگاه هابز، انسان، گرگ انسان است، بنابراین خشونت و ستیز در ذات او نهفته است. توماس هابز میگوید: زیادهخواهی و خودخواهی آدمیان، به «جنگ همه علیه همه» خواهد کشید و برای پیشگیری از آن چارهای جز قرارداد اجتماعی و دولت مقتدر نیست.
این نظریه توسط فیلسوفان دیگری چون پولتس، کارل مارکس، فردریک انگلس، فردریش نیچه نیز مورد استفاده و تایید قرار گرفت.
در سال ۱۶۴۲ در پاریس کتاب «اصول فلسفه سیاسی» را به لاتین نوشت. وی بیشتر به سبب کارهایش در فلسفهٔ سیاسی و کتاب لِویاتان (به لاتین: Leviathan) شهرت دارد. هابز این کتاب را در سال ۱۶۵۱ نوشت. با ارائه لویاتان، هابز روش استدلال عقلانی را در فلسفه و اندیشه سیاسی و اجتماعی نمایش میدهد. لویاتان، بنیانی عقلانی برای بسیاری از نظریههای قرارداد اجتماعی در فلسفهٔ سیاسی به وجود آورده است.
https://eitaa.com/afaghandisheh402
تفاوت دماگوژیسم (عوامفریبی) با پوپولیسم (عوام گرایی).. 🅾
✍ تفاوت دماگوژیسم(عوامفریبی) با پوپولیسم(عوام گرایی) در ترکیب یا استفاده ازSentiment Analysis سنتایمنت آنالیز (تجزیه و تحلیل احساسات)
📌در بسیاری از موارد این دو اصطلاح ابتدایی به اشتباه جای هم به کاربرده می شوند، برای مثال در دماگوژیسم هدف از مطرح کردن برنامه های عامه پسند این است که با فریب مردم، شخص حاکم به اهداف ثانویه دست پبدا کند اما در پوپولیسم شخص حاکم به طور واقعی به آرمان های عوام علاقه مند است و در پی پیاده کردن برنامه های عوام پسندانه است. اما
سنتایمنت انالیز(آنالیز احساسات)
ابزار قدرتمندی است که میتواند برای استخراج بینشهای ارزشمند از دادههای مبتنی بر متن استفاده شود. تحلیل احساسات به طور گسترده در حوزههای مختلف از جمله بازاریابی، خدمات مشتری، سیاست، امور مالی و موارد دیگر استفاده میشود. با تحلیل احساسات بیان شده در پستهای رسانههای اجتماعی، بازخورد مشتریان و سایر منابع آنلاین، کسب و کارها میتوانند درک عمیقتری از نیازها و ترجیحات مشتریان خود به دست آورند و تصمیمات مبتنی بر داده را برای بهبود محصولات، خدمات و شهرت برند خود اتخاذ کنند.
در سیاست استفاده ترکیبی از احساسات، عوام فریبی و عوام گرایی توسط یک برنامه سیاسی جهت تصمیم سازی و تاثیر بر مردم می تواند مورد استفاده قرار گیرد.https://eitaa.com/afaghandisheh402
بورژوازی کمپرادور
برای درک این مفهوم ترکیبی ابتدا معنای هر دو مفهوم را باید شناخت.
بورژوای در مفهوم اندیشه سیاسی به طبقه اجتماعی بالاتر، و کمپرادور بازرگانان متصل به دولت یا بازرگان صاحب نفوذ (دلال) فرصت طلب و رانت جو است، این تیپ افراد به دنبال فروش خام و غیر مولد کالای داخلی به شکل محدود و عمدتا وارد کننده کالای خارجی هستند که در نهایت به ضرر جامعه و به نفع جیب خود با وجود رابطه با طبقه بالا اقدام می کند.
کارشناس
لغتنامه دهخدا
کارشناس . [ ش ِ] (نف مرکب ) دانای کار. صیرفی و حاذق در کار. (ناظم الاطباء). دانشمند. بخرد. خبره . متخصص : شریک اعور رحمة اﷲ علیه که از دهاة عالم و زیرکان دنیاو کارشناسان جهان بود گفت ... (کتاب النقض ص 384).
من که شدم کارشناس اندکی
صد کنم و باز نگویم یکی .
نظامی .
ج ، کارشناسان . || کنایه از دانایان ومنجمان و اصحاب فراست و اهل تجربه و قاعده و قانون دانان و عارفان و بخردان و عاقلان . (برهان ) (آنندراج ) :
مست چه خسبی که کمین کرده اند
کارشناسان نه چنین کرده اند.
نظامی (ص
مفهوم کارشناس
در حوزه علم
هر کس که در یک رشته از علوم، فنون، مهارت ها به نحو احسن صاحب توانایی و قدرت تجزیه و تحلیل منطقی با محاسبه زوایای پنهان و آشکار و تدوین مرحله ای ذهنی آن و شناخت پایه های بنیادی تبیینی و آگاهی از ملزومات جانبی و امور خاص مرتبط در راستای عملیاتی شدن و رفع یک مساله یا معرفی یک فرایند بی عیب را دارد. این فرد دانشمند، خبره، استاد و سرآمد محسوب می گردد که در کمترین زمان قدرت رسیدن به بهترین راهکار یک مساله و درک آنرا در جامعه یا فرایند سیستمی داراست.
گئورگی پلخاف یک مارکسیست برجسته ارتدوکس بود. طبق نظر دترمینیستی اش، نیروهای اجتماعی هر عصری قهرمانان همان عصر را نیز تولید و گزینش می کنند. یعنی قهرمانان و مردان بزرگ تنها ابزار نیروهای اجتماعی هستند و نقش خارق العاده ای ندارند. تاریخ هر عصری به وسیله نیروهای اجتماعی آن رقم میخورد نه قهرمانان.
اندیشه سیاسی، جامعه و اندیشمندان
فضای عمومی، انقلاب و سرمایه داری،
یورگن هابرماس
از تاثیر گذارترین اندیشمندان مکتب فرانکفورت و هم اکنون 95 سال دارد متولد دوسلدورف آلمان 1929 است.
شهرت او بیشتر به ابداع اصطلاح و تز گستره همگانی یا فضای عمومی است که فضایی فکری و اجتماعی را مدنظر دارد که در آن، فعالیتهای آگاهی بخش رسانهای به ایجاد زمینه برای بحثهای اجتماعی و انتقادی و ظهور چیزی که او آن را برای دموکراسی بنیادی میداند، میانجامد. به نظر وی اطلاعات (اکسیژن دموکراسی) در این گستره فرآوری میشود و هرچه فرایندها و روندهای این تولید، آزادتر و خردورزانه تر و با مشارکت حداکثری همه نیروهای اجتماعی باشد، مزایای دموکراسی واقعی تر و تأثیرگذارتر میشود.
گستره همگانی فضای اجتماعی ای است که در آن مردم آزادانه شرایط اجتماعی خودرا نقد کرده؛ مشکلات را برشمرده و بر جریان تصمیمگیری سیاسی تأثیر میگذارند. به نظر هابرماس گستره همگانی خاستگاه افکارعمومی است.
گستره همگانی میانجی فضای خصوصی و فضای عمومی است و هرچه آزادتر و فکورانه تر باشد مناسبات اجتماعی خردورزانه تر و انسانی تر خواهد بود. هابرماس بر این اعتقاد است که از اواخر سده نوزدهم گستره همگانی بر اثر افزایش فعالیتهای تجاری و بازرگانی و سودگرایی دارندگان این رسانهها و نیز فروکش کردن تمایلات انقلابی پیشین سرمایهداری رو به کاهش گذاشته است.
نظریه انتقادی، نظریه کنش ارتباطی وی را در عصر حاضر جزو سرآمدان قرن قرار داده است.
ایدههای چشمگیر
ترابشریت
کنش ارتباطی
عقلانیت ارتباطی
ساختارگرایی
مردمسالاری شورایی
اخلاق گفتمان
عصر روشنگری
پسا سکولاریسم
سیستم اجتماعی
زیست جهان
دگرگونی ساختاری حوزه عمومی
اسپینوزا
باروخ اسپینوزا فیلسوف عقلگرای هلندی یهودی الاصل بود اما به خاطر ترک شعائر مذهبی از جامعه یهودی طرد شده بود. به شغل عدسیتراشی امرار معاش مینمود. ساده زیست بود و در سن 44 سالگی در اثر بیماری سل وفات یافت. او از اتباع دکارت بود هرچند لایبنیتس او را منحرف خوانده باشد. شباهتهایی با پارمیندس داشت و در فیلسوفی مانند هگل تاثیر گذاشته است.
اسپینوزا از وحدت جوهر(وجود و موجود) بدون توجه به ماهیت همه تحلیلی ارائه داده است.
اسپینوزا بر این باور بود که تنها یک جوهر وجود دارد و آن هم «خدا» است. جهان روانی و مادی از منظر او؛ جوهراً با هم تفاوتی ندارند بلکه آنها وجوه مختلف جوهر یگانه یعنی خدا هستند. از دیدگاه اسپینوزا، دیگر تعاملی بین ذهن و جسم وجود ندارد، چون حالتهای مادی و روانی وجوه مختلف یک رویداد یگانه هستند.