شاخص ضریب جینی(توزیع ثروت و فاصلهی طبقاتی) در ایران از سال 1348 تا 1400
منبع: (1) مرکز آمار ایران
https://www.amar.org.ir/Portals/0/PropertyAgent/461/Files/6539/2802z112111400.xlsx
(2) بانک جهانی
https://api.worldbank.org/v2/en/indicator/SI.POV.GINI?downloadformat=excel
✅#یادداشت ✅#فرهنگ_شهروندی
🗒 موضوع: شاه خدا بیامرز(قسمت چهارم)
🔵یکی از شاخصهای تعیین فاصلهی طبقاتی و توزیع ثروت، «ضریب جینی» است؛ این شاخص، میزان درآمد سرانهی افراد یا سطح رفاه را نشان نمیدهد، ولی نشان میدهد توزیع ثروت چگونه است؛ شاخص 1(یا 100%) یعنی تمام ثروت در اختیار یک نفر است و شاخص 0 نشان میدهد که تمام ثروت به صورت برابر بین تمام مردم توزیع شده است؛ یعنی هرچه ضریب جینی به عدد یک نزدیکتر باشد، بیعدالتی بیشتر و هر چه این شاخص به عدد صفر نزدیکتر باشد، برابری(و نه لزوما عدالت) گستردهتر است. شاخص ضریب جینی در جهان بین 25% تا 65% (اغلب بین 30% تا 50%) متغیر بوده است. دقت کنیم که تغییر اندک ضریب جینی، به تغییر عمدهی توزیع ثروت منجر میشود؛ چرا که محدودهی تغییرات این ضریب، فقط یک واحد است.
🔵البته نباید توقع داشت که این شاخص، در یک حکومت، به صفر برسد؛ چرا که سهم افراد از ثروت، گاه به زد و بندها و روابط و گاه به تلاش و کوشش آنها بستگی دارد و ثروتمندتر شدن افراد کوشاتر و بااستعدادتر، اشکالی ندارد.
🔵متأسفانه اطلاعات شاخص ضریب جینی پیش از انقلاب برای برخی کشورها، از جمله ایران، در بانک اطلاعات بانک جهانی وجود ندارد. از این رو، بخشی از اطلاعات ضریب جینی را از منابع داخلی(تارنمای مرکز آمار ایران) گرفتهایم.
شاخص ضریب جینی که در زمان شاه، تا 50% هم رسیده بود، پس از انقلاب(جز در چند مقطع) گرچه نوسان داشته، اغلب رو به کاهش بوده است.
در نمودارهای رسم شده، به علت نوسانات اندک ضریب جینی و اثرات گستردهی آن، نمودار از پایین و بالا تقطیع شده تا اختلاف شاخص، بهتر دیده شود.
طبق آمار بانک مرکزی، این شاخص در سال 1400، به کمتر از 40% رسیده است.
📝#محمدحسین_یزدانی_بخش
✅ارزیابیها، دیدگاهها، پیشنهادها:
🌐https://eitaa.com/yazdanibakhsh
🔰دیگر یادداشتها:
🌐https://eitaa.com/aghamoalem
https://irandataportal.syr.edu/wp-content/uploads/Gini-index.pdf
جدول بررسی چند شاخص اقتصادی مربوط به شکاف طبقاتی(1380 تا 1393)
✅#یادداشت ✅#سوادرسانه
🗒 موضوع: جاسوسی که مأمور MI6 برایش جانماز پهن میکرد
🔵امروز علیرضا اکبری، جاسوس بلندپایهی انگلیسی اعدام شد. از نکات جالب و عبرتآموز زندگی این جاسوس که به زبان خودش بیان کرد، این بود که وقتی در هتلی برای او جا پیشبینی(Reserve) کرده بودند، ملافه و جانماز هم در اتاق پیشبینی شده بود. روی پیشانی وی، تا چند روز پیش از اعدام هم، هنوز جای مهر وجود داشت. وی همچنین 70 ماه داوطلبانه در جبهه حضور داشت.
🔵هنگامی که در تاریخ میخواندیم که خوارج با خواندن نماز شب و حفظ قرآن، بر علی(علیه السلام) شمشیر کشیده بودند، باورپذیر نبود. اما امروز، میفهمیم میتوان اهل ذکر و عبادت و تهجد بود، و برای انگلیسیها جاسوسی هم کرد؛ حتی میتوان اطلاعات دانشمندی مثل شهید فخریزاده را در اختیار آنان قرار داد.
🔵خدا، آخر و عاقبت ما را به خیر و سلامتی ختم کن و به ما بینش و بصیرت بده که به خطا نرویم.
📝#محمدحسین_یزدانی_بخش
✅ارزیابیها، دیدگاهها، پیشنهادها:
🌐https://eitaa.com/yazdanibakhsh
🔰دیگر یادداشتها:
🌐https://eitaa.com/aghamoalem
سرانه تولید برق در ایران از سال 1350 تا 1393
منبع: بانک جهانی
https://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.ELEC.KH.PC
✅#یادداشت ✅#فرهنگ_شهروندی
🗒 موضوع: شاه خدا بیامرز(قسمت پنجم)
🔵برخی از طرفداران خاندان پهلوی، همهی امکانات و کارخانهها و دانشگاههای کشور را متعلق به دوران پهلوی میدانند و معتقدند که در دوران جمهوری اسلامی، کار بزرگ و درخوری انجام نشده است. برای مثال، میگویند نیروگاههای برق در کشور ما، اغلب در دوران پهلوی درست شده است. برای بررسی درستی یا نادرستی این گزاره، باز هم به سراغ اطلاعات بانک جهانی میرویم. البته میتوان آمار دانشگاهها و دانشکدهها و دانشجویان و تولید فولاد و درآمد نفتی و فروش نفت و ... را هم در هر دو دوره مقایسه کرد. اما «مشت نمونهی خروار است». فقط باید یادآور شویم که چون سرانهی مصرف برق(میزان برق مصرفی به ازای هر نفر جمعیت) در این نمودار آمده است، باید یادآور شویم که اول: اگر نمودار مصرف برق را(صرف نظر از جمعیت) رسم کنید، رشدی بسیار بیشتر از مصرف برق سرانه را شاهد خواهیم بود و دوم: جمعیت ایران اوایل انقلاب حدود 35 میلیون نفر و در سال 1393(آخرین سال آمار ارائه شده) حدود 80 میلیون نفر بوده است(بیش از دو برابر افزایش).
🔵سرانهی مصرف برق در سال 1350 برای هر ایرانی، برابر 274 کیلووات ساعت و در سال 1357 برابر با 511 کیلووات ساعت(کمتر از دو برابر رشد در 7 سال) و در سال 1393 برابر با 2927 کیلووات ساعت(نزدیک به 6 برابر سال اول انقلاب) بوده است. سادهترین نتیجه(اگر همهی این رشد را به توسعهی جهانی و تولید وسایل برقی مدیون بدانیم) این است که ظرفیت نیروگاهی پس از انقلاب تا سال 1393 نسبت به سال 1357، دست کم 12 برابر(شش برابر به خاطر افزایش مصرف سرانه و دو برابر به خاطر افزایش جمعیت) شده است. یعنی از هر 12 واحد نیروگاهی کشور، یک واحد پیش از انقلاب و 11 واحد پس از انقلاب ایجاد شده است. بر اساس آمار داخلی، در سال 1401، ظرفیت تولید برق در کشور(نه مصرف)، از 90 هزار مگاوات(معادل 9000 کیلووات ساعت تولید سرانه) گذشته است.
🔵نکته: آمار پیش از سال 1350(1971 م) و پس از 1393(2014 م) در تارنمای بانک جهانی، نیامده است.
📝#محمدحسین_یزدانی_بخش
✅ارزیابیها، دیدگاهها، پیشنهادها:
🌐https://eitaa.com/yazdanibakhsh
🔰دیگر یادداشتها:
🌐https://eitaa.com/aghamoalem
نسبت مصرف سرانهی برق ایران به مصرف سرانهی برق آمریکا از سال 1350 تا سال 1393 (منبع: بانک جهانی)
https://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.ELEC.KH.PC
رشد مصرف سرانهی برق ایران، عربستان، ترکیه و آمریکا نسبت به سال قبل از سال 1351 تا سال 1393 (منبع: بانک جهانی)
https://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.ELEC.KH.PC
مصرف سرانهی برق ایران، ترکیه، عربستان و آمریکا از سال 1350 تا سال 1393 (منبع: بانک جهانی)
(مصرف سرانهی زیاد در آمریکا، به علت صنعتی بودن این کشور است)
https://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.ELEC.KH.PC
✅#یادداشت ✅#فرهنگ_شهروندی
🗒 موضوع: مرگ یک استاد برجستهی ریاضی کشور
إذا مات عالماً ثَلُمَ فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء
هر گاه دانشمندی بمیرد، در اسلام، رخنهای ایجاد میشود که هیچ چیز آن را مسدود نمیکند.
🔵با کمال تأسف و تأثر، خبر رسید، دکتر سیدعلیرضا اشرفی، استادتمام دانشگاه کاشان در رشتهی ریاضیات، عضو و معاون اول آکادمی ریاضی-شیمی جهان، عضو یک درصد دانشمندان برتر جهان و متخصص علوم نانو، پژوهشگر برتر کشور در سال 1388 و الگوی اخلاق و ادب، در سانحهی رانندگی، جان به جان آفرین تسلیم کرد.
🔵این واقعهی ناگوار را به رهبر معظم انقلاب، جامعهی علمی و دانشگاهی، محققان، استادان، دانشجویان و علاقهمندان به علم و فناوری تسلیت و تعزیت میگویم و از نهادهای امنیتی میخواهم این حادثه را همهجانبه بررسی و واکاوی کنند و آن را سادهانگارانه یک «تصادف» نپندارند.
📝#محمدحسین_یزدانی_بخش
✅ارزیابیها، دیدگاهها، پیشنهادها:
🌐https://eitaa.com/yazdanibakhsh
🔰دیگر یادداشتها:
🌐https://eitaa.com/aghamoalem
هدایت شده از پیامهای قرآنی
✅ بسم الله الرحمن الرحیم
🌼موضوع: قرآن سوزی...🌼
🔵وَإِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ ءَايَٰتُنَا بَيِّنَٰتٍ تَعْرِفُ فِي وُجُوهِ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ ٱلْمُنكَرَۖ يَكَادُونَ يَسْطُونَ بِٱلَّذِينَ يَتْلُونَ عَلَيْهِمْ ءَايَٰتِنَاۗ قُلْ أَفَأُنَبِّئُكُم بِشَرٍّ مِّن ذَٰلِكُمُۚ ٱلنَّارُ وَعَدَهَا ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْۖ وَبِئْسَ ٱلْمَصِيرُ ٧٢
🔴هنگامی که آیات روشنگر ما را برایشان میخوانند، آثار انکار را در چهرهی کافران تشخیص میدهی؛ کم مانده از شدت خشم، به کسانی حملهور شوند که آیات ما را برایشان میخوانند! بگو: «شما را به بدتر از این(خشم و خشونتتان) خبر دهم؟ آتش جهنم! خدا آن را به کافرانی چون شما وعده داده و آن، بد سرانجامی است».
🔶سورهی مبارکهی حج، آیهی 72
🔍إِذا: هنگامی که؛ تُتْلیٰ: تلاوت میشود، خوانده میشود؛ عَلیٰ: بر؛ هِمْ: ایشان؛ ءایاتِ: نشانهها؛ نا: ما؛ بَیِّناتٍ: آشکارا؛ تَعْرِفُ: میشناسی، میبینی؛ فی: در؛ وُجوهِ: چهرهها؛ الَّذینَ: کسانی که؛ کَفَروا: ناسپاسی کردند؛ الْمُنْکَرَ: انکار، ناباوری؛ یَکادونَ: نزدیک است؛ یَسْطونَ: حمله میکنند؛ بِ: به؛ یَتْلونَ: تلاوت میکنند؛ قُلْ: بگو؛ أَ: آیا؛ أُنَبِّئُ: آگاه کنم؛ کُمْ: شما؛ شَرٍّ: بدتر؛ مِنْ: از؛ ذٰلِکُمْ: آن؛ النّارُ: آتش؛ وَعَدَ: وعده داد؛ ها: آن؛ بِئْسَ: چه بد؛ الْمَصیرُ: پایان کار، سرنوشت.
✅طرح ضحی(تعمیق فرهنگ و معارف اجتماعی قرآن)
🌐https://www.instagram.com/quranicmessages
🌐https://www.eitaa.com/quranicmessages
نظر، پیشنهاد، انتقاد:
🗒@yazdanibakhsh
هدایت شده از پیامهای قرآنی
✅ بسم الله الرحمن الرحیم
🌼موضوع: به خانههای مجللتان برگردید!🌼
🔵وكَمْ قَصَمْنَا مِن قَرْيَةٍ كَانَتْ ظَالِمَةً وَأَنشَأْنَا بَعْدَهَا قَوْمًا ءَاخَرِينَ ١١ فَلَمَّآ أَحَسُّواْ بَأْسَنَآ إِذَا هُم مِّنْهَا يَرْكُضُونَ ١٢ لَا تَرْكُضُواْ وَٱرْجِعُوٓاْ إِلَىٰ مَآ أُتْرِفْتُمْ فِيهِ وَمَسَٰكِنِكُمْ لَعَلَّكُمْ تُسَْٔلُونَ ١٣ قَالُواْ يَٰوَيْلَنَآ إِنَّا كُنَّا ظَٰلِمِينَ ١٤
🔴چه شهرهای زیادی را که به خاطر ستمگری مردمش در هم کوبیدیم و نسلهای تازهای را به جایشان روی کار آوردیم؛ آن (پیشینیان)، تا احساس میکردند که عذابمان در راه است، از شهرشان میگریختند؛ «فرار نکنید! برگردید به همان زندگیهای مرفه و خانههای مجللتان؛ شاید باز هم (فقرا) از شما (کمک) بخواهند»؛ اعتراف میکردند: «وای بر ما! ما ستمگر بودیم و بد کردیم».
🔶سورهی مبارکهی انبیاء، آیات 11 تا 14
🔍کمْ: چه بسیار؛ قَصَمْنا: شکستیم، هلاک کردیم؛ مِنْ: از؛ قَریَةٍ: مجتمع، روستا، شهر؛ کانَتْ: بود؛ ظالِمَةً: ستمگر؛ أَنْشَأْنا: ایجاد کردیم، آفریدیم؛ بَعْدَ: پس؛ ها: آن؛ قَوْماً: گروهی، قومی؛ ءاخَرینَ: دیگر؛ فَ: پس، درنتیجه؛ لَمّا: هنگامی که؛ أَحَسّوا: حس کردند؛ بَأْسَ: قدرت، شکنجه، عذاب؛ نا: ما؛ إِذا: آنگاه؛ هُمْ: ایشان؛ یَرْکُضونَ: میدوند، میگریزند؛ لاتَرْکُضوا: فرار نکنید؛ ارْجِعوا: بازگردید، مراجعه کنید؛ إِلیٰ: به سوی؛ ما: آنچه؛ أُتْرِفْتُمْ: خوشگذرانی کردید، ریخت و پاش کردید؛ فی: در؛ هِ: آن؛ مَساکِنِ: خانهها؛ کُمْ: شما؛ لَعَلَّ: شاید؛ تُسْئَلونَ: از شما بپرسند؛ قالوا: گفتند؛ یٰوَیْلَ: ای وای؛ إِنّا: به راستی ما؛ کُنّا: بودیم؛ ظالِمینَ: ستمکاران، ظالمان.
✅طرح ضحی(تعمیق فرهنگ و معارف اجتماعی قرآن)
🌐https://www.eitaa.com/quranicmessages
نظر، پیشنهاد، انتقاد:
🗒@yazdanibakhsh