🌾
وقتی دلت
از کسی میشکند،
بیشتر از همه
دنبال دلیلش در رفتار
خودت باش!
باید حواست باشد
که چه چیزی را تحمل میکنی;
چون داری با عملت به اطرافیانت
یاد میدهی که چگونه
با تو رفتار کنند..!
✍پروانه_حسینی
💠@aghlvanaghl
عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1365
📝یادداشت وارده
خدای بزرگ را بهخاطر حضور بزرگان و اساتید گرانقدر در کانال "عقل و نقل" و بهخاطر ابراز محبتها و شاگرد نوازی آنان در خلوت و جلوت سپاسگزارم.
محقق و دانشمند گرانمایه، نواده مرحوم نائینی و نوه مرحوم آیتالله آقا نجفی همدانی، نویسنده اثر ارزشمند شيخ فضلالله نوری و مشروطیت، حضرت حجتالاسلام والمسلمین استاد شیخ مهدی انصاری قمی از جمله همین بزرگواران است که در یادداشتی کوتاه حقیر و نوشتههای کانال را مورد لطف و تشویق سخاوتمندانه خویش قرار داده است.
با احترام و افتخار نوشته مزبور را تقدیم میدارم:
سلام و تشکر فراوان از صدیق عزیز و رفیق راه و گفتار و اندیشه صالح و قلم شیوا و تلاش پرکوشش در راه مصلحتهای فکری حوزه اندیشه و اجتماع و حوزه دینی و آگاه به گذشته پرحوادث حوزه علمی و آشنای به دغدغههای دیروز و امروز و افول و اوج زمینههای فرهنگ و ادب و دین محوری و حتی سیاست با تمام گونههای آن و اینکه چگونه میگذرد و باید بود و چهگونه باید دید و حل کرد و ساخت و ماند ...
متشکرم از حضور ادبی و شناخت بزرگوارانه جناب استاد حسینی دورود، در کانال وزین عقل و نقل و در فضای مجازی (گروههای حوزوی و دانشگاهی) و گذشت از کسانی که تحمل شنیدن واقعیت اندیشه و افکار دیگران را ندارند و آنرا حمل بر خلاف حقیقت و تندی و جسارت میکنند.
بی تردید، کثرت و تنوع مطالعه و وجود فرهیختگانی چون حضرتعالی، ما را برای درک هرچه بهتر حقیقت مدد میرساند و از چنگال بد یمن جهلمرکب و تعصبات کور رها میسازد...
والسلام
ارادتمند شما
مهدی انصاری قمی
مردادماه ۱۴۰۳
💠@aghlvanaghl
🌾
حرف دل ...
حرفها دارم اما...بزنم یا نزنم؟
با توام، با تو! خدایا! بزنم یا نزنم؟
همه حرف دلم باتو همین است که «دوست»
چه کنم؟ حرف دلم را بزنم یا نزنم؟
عهد کردم دگر از قول و غزل دم نزنم
زیر قول دلم آیا بزنم یا نزنم؟
گفته بودم که بهدریا نزنم دل اما
کو دلی تا که بهدریا بزنم یا نزنم؟
از ازل تا به ابد پرسش آدم این است
دست بر میوه حوّا بزنم یا نزنم؟
به گناهی که تماشای گل روی تو بود
خار در چشم تمنا بزنم یا نزنم؟
دست بر دست همه عمر در این تردیدم؛
بزنم یا نزنم؟ ها؟ بزنم یا نزنم؟
💠@aghlvanaghl
امروز با دیدن تصویر دوست ارجمندم شاگرد همیشه همراه مرحوم آیتالله العظمی بهجت، جناب دکتر افتخاری در این قاب قدیمی...
یاد خاطرات گذشته و لحظاتی افتادم که آقا را تنهایی از منزل تا حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها و بالعکس مشایعت میکردم و نکتهها میآموختم.
یاد آن خانه با دیوارهای شکسته و سقفهای خمیده چوبین، یاد آن کوچه، یاد آن مسجد و حال هوای نمازهای صبح و شبهای جمعهاش...
✅... و من هربار مردی را میدیدم با دنیایی کوچک خلاصه شده در خدا...
💠@aghlvanaghl
💥جناب پزشکیان لطفا اصلاح کنید
🖌حسینی دورود
آقای دکتر پزشکیان امروز نیز از سر سادگی و صفای باطن و البته سهوا حرفی زد که اگر درست تبیین نشود ممکن است خیلیها را به خطا بیاندازد.
🔻ایشان در نطق امروز مجلس، فرازی از نهجالبلاغه را در حالی خواند که اگر به فراز دوم آن توجه نشود العیاذبالله عصمت امیرالمؤمنین علیهالسلام زیر سوال میرود.
پزشکیان به نقل از نهجالبلاغه گفت؛
فَإِنِّی لَسْتُ فی نَفْسِی بِفَوْقِ أَنْ أُخْطِیءَ، وَ لاَ آمَنُ ذلِکَ مِنْ فِعْلِی.
من بهعنوان یک انسان و نه بهعنوان یک معصوم خود را بالاتر از آن نمیدانم که اشتباه کنم و از خطا در کارهایم ایمن نیستم.
وی در تفسیر و ترجمه این عبارت گفت؛ وقتی آقا امیرالمؤمنین میگوید من بالاتر از خطا نیستم که خطا نکنم و یا در عمل از من خطایی سر نزند؛ ما که دیگر عددی نیستیم و حتما خطا میکنیم...
جناب پزشکیان اما نگفت که در ادامه این جمله امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند؛
إِلاَّ أَنْ یَکْفِیَ اللّهُ مِنْ نَفْسِی مَا هُوَ أَمْلَکُ بِهِ مِنِّی.
مگر اینکه خداوندی که از من قادرتر است مرا از خطا حفظ کند ( اشاره به عصمت)...
در واقع حضرت علی علیهالسلام در این فراز میفرمایند؛ منهم به عنوان یک انسان معمولی ممکن است خطا کنم مگر اینکه خدای قادر بخواهد و اراده کند که من را از خطا و اشتباه حفظ کند.
و این اراده خداوند بوده که خواسته است این بزرگواران از خطا مصون و محفوظباشند و به مقام عصمت برسند
🔺آقای پزشکیان پیشتر یعنی روز پس از پیروزی نیز در مرقد امام گفت: اگر ایشان (رهبری) نبودند فکر نمیکنم از صندوق ها نام ما درمیآمد، این هدایتی است که رهبر انقلاب داشتند...
راستش آنلحظه تمام وجودم لرزید و به یاد جمله حضرت یوسف و افزایش مصایب و طولانی شدن مدت زندان او افتادم.
یوسف پیامبر وقتی برای یک لحظه از یاد خدا غفلت کرد و دست به دامان یکی از دو جوانی شد که میدانست از زندان نجات مییابد.
فرمود: هنگامی که نزد پادشاه مصر رفتی پیش او از بی گناهی من بگو و سفارش مرا بکن...
از خصوصیات انس با نهجالبلاغه تقویت بعد "توحید" در انسان است.
بنابراین آقای پزشکیان بهجای آن جمله باید میگفت هرچه از حمایت مردم و هدایت رهبری بود تنها لطف خدا بود...
باید میگفت: این لطف خدا بود که هدایت رهبری و حمایت مردم را نصیب من کرد و اگر لطف خداوند نبود نام ما در نمیآمد و من رئیس جمهور نمیشدم.
💠@aghlvanaghl
بهنام خدا
حاصل ضرب توان در ادعا
مقدار ثابتی است؛
هرچه توان انسان کمتر باشد
ادعای او بیشتر است...
هرچه توان انسان بیشتر باشد
ادعایش کمتر است...
⚘⚘⚘
بزرگترین مصیبت برای یک انسان این است که:
نه سواد کافی
برای حرف زدن داشته باشد،
نه شعور لازم
برای خاموش ماندن ...!
✅@aghlvanaghl
عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1373
🟠حاجآقا مسیح بروجردی
🖌حسینی دورود
تجربه همنشینی با بزرگزادگان و مقایسه رفتارهای مشابه آنان با یکدیگر همواره نشان داده که فضل و برتری بعضی از آنان عمدتا از طریق نام و عناوین و جایگاه پدران صورت گرفته و به عبارت دیگر همواره مقام و موقعیت آنان از آستین پدر بیرون آمده است.
در این میان اما بودهاند کسانی که با علم و اخلاق پیوندی عمیق داشته و چون آیتالله مسیح بروجردی(نوه دختری مرحوم امام خمینی) همواره در زندگی خود تواناییهای علمی و مجاهدتهای اخلاقی را مقدم بر جایگاه و نسبتهای خانوادگی داشتهاند و معتقد بودهاند که اگر استقلال علمی و کسب فضیلتهای اخلاقی - انسانی را سرلوحه زندگی خود قرار ندهند، جایگاه و نسبتهای خانوادگی نیز در معرض مخاطره قرار خواهد گرفت.
در تمام سالهایی که با این شخصیت فرهیخته و دانشمند مراوده داشتهام و از دور و نزدیک، کرسی درس، سخنان یا آثار او را دنبال کردهام؛ هرگز ردپایی از احساس خود بزرگپنداری، آقازادگی و شأنیتهای ساختگی در رفتار او ندیدهام.
هرگز مسلکهایی با ظاهر فریبنده مردمداری، تحت انضباط شدید خانوادگی و خاندانی به بهانه جذب اطاعت کورکورانه اجتماعی، که از افراد سلب اعتماد و در مردم ایجاد دلزدگی مینمایند از او ندیدهام.
زیرا هرگز نباید تصور کرد که صرفا با اتکای به [فضل پدر] و با کمک نسبتهای قومی و قبیلهای و یدککشی عناوین نسَبی و سببی و همراهی قدرت و امکانات، میتوان جایی در قلب مردم و پایگاهی واقعی در میان جامعه دست و پا کرد و با کمترین هزینه در صدر نشست.
رابطه مستقیم و معناداری بین احساس مسؤلیت، اخلاق انسانی و احیای ارزشهای دینی و متغیر حفظ اصالتهای خاندانی وجود دارد.
بررسی تطبیقی مبانی فکری و عملی حاج آقا مسیح بروجردی و دیگران در اخلاق فردی و اجتماعی، نشانگر آن است که ایشان نیز به دلیل گونه نگرش به انسانیت و جامعه، از مبانی و اصول قابل قبول و مستحکمتری برای حضور در میان مردم و هدایت فکری عامل انسانی جامعه برخوردار است.
💠@aghlvanaghl
عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1378
🔴 رفتار و گفتار آیتالله سید حسن خمینی نمایشی یا ژست سیاسی نیست.
🖌 سید مهدی حسینی دورود
🔸این قطعه شاید برجستهترین فراز سخنان آیتالله سید حسن خمینی در مراسم تجدید میثاق دولتمردان چهاردهم با آرمانهای امام خمینی (ره) بود:
"حضرت علی به صراحت میگوید؛ عهدی که میبندی حق نداری در آن مصلحت سنجی کنی و محکم باید روی آن بایستی، نمیتوانی مرحمت عالی زیاد، توجیه نباید کرد، چون توجیه سرآغاز سقوط است...
🔸دغدغههای آیت الله سید حسن خمینی نسبت به حراست از اندیشه و راه حضرت امام و حفظ جمهوریت، و شناخت درست نهجالبلاغه، تحسین برانگیز و تعهد آور است.
🔸توجه ایشان به مردم و جمهوریت، همچون حضرت امام نه تنها از منظر اخلاق، که ریشه در اندیشه فقهی و حقوقی و تفسیری او دارد.
🔸سخنان امروز ایشان، در شرایط حساس کنونی، نشان از فهم درست وی از نهجالبلاغه و درک صحیح از زندگی و مطالبات مردم و کوشش او برای گسترش درکی درست از جامعه ایرانی بر مبنای امید و اعتماد داشت.
🔸نخستین رویکرد سخنان آیت الله خمینی در جمع دولتمردان چهاردهم، مثل مواضع سالهای اخیر او درباره پیوند عمیق عهد و امید و پایمردی بر آن و به رسمیت شناختن گفتوگو در روابط اجتماعی و بینالمللی و ضرورت پرهیز از کینه و عصبیت و خشونت و بداخلاقیهای سیاسی؛ خلاص شدن از وسوسه قدرتطلبی و رها شدن از حس انتقامجویی و بیان منطقی مطالبات و اعتراضات مدنی، برای خروج کشور از بن بست و عقب نماندن از مسیر توسعه و پیشرفت و بهبود زندگی مردم دارد!
🔸از آنجایی که حضرت استاد؛ تمامی تصمیمات سیاسی، اجتماعی و زندگی خصوصی خود را متکی و مبتنی بر اصول اخلاقی دانسته و هزینه فراوانی در وفاداری به اصول اخلاقی پرداخته است و دروغگویی، فریبکاری و پیمان شکنی را قاتل اخلاق میداند، دفاع از ارزشهای ملی و اجتماعی و فردی و هرنوع مطالبه و خواسته منطقی و معقول را نیز بر اصول اخلاق استوار میسازد.
🔸بر این اساس ایشان حقیقتاً آینده ایران را در دوری از کینه و نفرت و دو قطبی شدن و در باز کردن حضور همه سلیقهها در ارکان حکومت و مداوای دردهای مختلفی که بر جان مردم سنگینی میکند میپندارد و گشودن راههای قانونی اعتراض و تغییر قانونی برخی قوانین و سیاستها و حفظ حرمت رهبر انقلاب و استفاده از این ظرفیت بزرگ برای هرنوع گفتوگو و تفاهم را چاره کار و همچنان "گفتوگو" و "امید" و "وفای بهعهد" را تنها راه برون رفت از بن بستهای اجتماعی میداند و گفتار و رفتار او به هیچ وجه نمایشی و یا ژست سیاسی نیست.
🔸این هنر انسانهای بزرگ است که انسان، جامعه، طبیعت و زندگی را در یک تحول مداوم احساس میکنند و معتقدند که پیوسته باید شرائط موجود در جامعه و زندگی خود را برای یک تحول دائمی لمس کنند.
🔸در دنیای امروز، رشد و بالندگی با نفی مداوم شرایط موجود برای ایجاد شرائط تازه و بهتر گره خورده است و هر جامعهای و هر فردی که شرائط نفی خود را بشناسد و استعداد لازم و کاملی برای انتقال آن به شرائط تازه از خود نشان دهد، جامعه و انسان مترقّی به شمار میآید.
🔸در نگاه انسانهای بزرگ نمیتوان خود را مدافع آزادی دانست و به دنیای پیرامون خود "دنیای آزاد" گفت؛ ولی به اسارت انسانها فکر نکرد..!
🔸نمیتوان به این فکر نکرد که آیا -انسانی که در این دنیای آزاد گرسنه است و انسانی که در این دنیای آزاد بیکار است و انسانی که در این دنیای آزاد دهانش بسته است، انسانی که در این دنیای آزاد... - از خود نمیپرسد؛ مگر فقر اسارت نیست، مگر گرسنگی اسارت نیست، مگر سکوت و خاموشی و مگر... اسارت نیست؟
🔸وقتی سخن بر سر مسائل اساسی جامعه در میان باشد هر فردی مسئول شرائط زندگی جامعۀ خویش است و هرگز نباید این مسئولیت را با معیارهای کودکانه ارزیابی کرد.
🔸در نگاه حضرت استاد؛ خواه ناخواه دیر یا زود باید روزی خارج از هرگونه تعصّب و خودخواهی یا تمایلات خاص سیاسی و فردی با مایهای کاملاً خالص به دور از کینه و حس انتقامجویی، از انساندوستی و احترام به حقوق شهروندی و روابط داخلی و بینالمللی و واقعبینی سخن گفت.
🔸۱۵ سال انس و الفت و توفیق استفاده از دروس فقه، اصول، فلسفه، کلام، تفسیر، اخلاق و... ایشان و آگاهی از انس وافر حضرتشان با قرآن، نهجالبلاغه و حدیث مرا به این باور رهنمون است که:
انس دیرینه معظمله با قرآن، حدیث و نهجالبلاغه، نه تنها سبب شده است که در جای جای برخی از آثارش به مفاهیم، مضامین و نص صریح قرآن اشاره کند بلکه بهطور ناخودآگاه، شیوه کلامی او گاه به شیوه بیانی قرآن و نهجالبلاغه درآمده است.
و نیز اینکه؛ استاد سید حسن خمینی حفظهالله اندیشمندی بزرگ و سیاستمداری زیرک است.
💠@aghlvanaghl
🌾
قُلْ مَن ذَا الَّذِي يَعْصِمُكُم مِّنَ اللَّهِ إِنْ أَرَادَ بِكُمْ سُوءًا أَوْ أَرَادَ بِكُمْ رَحْمَةً ۚ وَلَا يَجِدُونَ لَهُم مِّن دُونِ اللَّهِ وَلِيًّا وَلَا نَصِيرًا.
بگو اگر خدا برای شما آسیبی یا پیروزی و غنیمتی بخواهد، کیست که شما را در برابر [تقدیرات و قضای] خدا نگه دارد؟
در صورتی که غیر از خدا نه کارسازی برای خود مییابند و نه یاری دهندهای.
۱۷/ احزاب
💠@aghlvanaghl
عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1381
🔥بدبخت کدام و نیک بخت کیست؟
🖋حسینی دورود
کتاب مسیحای شهر رزق روحام شده است، بهشت جانم شده است با حرفهایی که میزند، با کدهایی که میدهد.
آتش عشقی که با خود دارد، آتش جانم را گلستان و دلتنگیام را پایان میبخشد.
شرح حال مردی رند از رندانی که گمشدهات را در او مییابی !
همان که؛ نه اهل ریا و تزویر است و نه مقلدانه زیست میکند... صداقت و راستی از سر و رویش میبارد.
آییناش عشق و محبت به خدا و خلق است... دیناش، دینی رحمانی و مراماش مرامی انسانی است.
مشربی به وسعت آسمان دارد، خلق را عیال حق میبیند و سرگرم مصطلحات علمی نمیشود.
مردی که با عوام همراه بود اما عوام زده نشد بلکه عوام را به دایره خواص رهنمون شد.
به آواز دهل نمیماند که از دور خوش باشد، حقیقتی پر سوز و گداز است که هرچه به آن نزدیکتر شوی، شيفتهتر شوی!
فرزانهای [آدم]، به اسم سید مهدی قوام، طبیب روحی و معنوی مردم زمانه خویش...
چبزی که جامعه امروزی ما به شدت کم دارد و جای آن در زندگی امروز ما خالی است.
علامه کرباسچیان به نقل ار مرحوم فیاض همدانی میگوید؛ در محضر ایشان صحبت شد که بدبخت کیست؟
هرکسی جوابی داد یکی گفت، بدبخت کسی است که مال و ثروت ندارد، دیگری گفت، کسی که بیمار است، دیگری گفت کسی که زن و بچه ندارد...
ایشان فرمود: بدبخت کسی است که در دنیا بیاید و برود، اما یک [آدم] نبیند.
داستایوفسکی هم شبیه همین بیان را میگوید: از بدبختیهای یک ملت و قوم یکی آن است که در میان خودشان کسانی را نیابند که به آنها احترام بگذارند.
آری! خوشوقت و نیک بخت کسی است که در عمرش ولییی از اولیای الهی را مشاهده کند و رنگ و بوی او را بگیرد...
فرزانگانی اینچنین، خداوند را پیش چشم مردم میآورند تا خدابین شوند.
نیما یوشیج چه زیبا گفته است:
یاد بعضی نفرات
روشنام میدارد
قوتم میبخشد
راه میاندازد
و اجاق کهن سرد سرایم
گرم میآید از گرمی عالم دمشان
نام بعضی نفرات
رزق روحام شده است
وقت هر دلتنگی
سویشان دارم دست
جرأتام میبخشد
روشنام میدارد...
🪴حضرت استاد چهلتنی، عالیجنابان؛ دریابیگی و لامعی، دستمریزاد، وفقکمالله لمرضاته.
پ.ن: بخشی از متن فوق برگرفته از مقدمه کتاب با اندکی تغییر است.
💠@aghlvanaghl
💥تنها عکسی که در طاقچه منزل ما بود عکس سید مهدی قوام بود.
🖋دکتر مهدی کلهر
سید مهدی قوام، رضوان الله تعالی علیه، فقیه، مجتهد، فیلسوف، عالم عامل و عارف مخلص، جزو جرگه نهچندان وسیع رفقای عرفان و محبت مرحوم ابوی آیت الله حاج میرزا عبدالعلی تهرانی ( شهید کلهری) بودند.
پس از رحلت ایشان، تنها عکسی که در طاقچه و پیش بخاری منزل پدری ما بود عکس سید مهدی قوام واعظ، متعبد، متواضع، متعلم، اهل العلم و العمل، و اهل التقوی و المغفره و اهل الانصاف و اهل الصداقة و اهل الجود و اهل الکرم بود.
آن مرحوم با مرحوم ابوی، مریدان مشترکی داشتند، مرحوم مغفور پنبه چیها و مرام مشترکی و..!
بله. ما، در منزل پدریمان عکس هیچ ملا، عالم، عارفی را ندیدیم بهحز تصویر سیاه و سفید سید مهدی قوام واعظ رحمة الله علیه..!
ایشان داماد مرحوم آیت الله فیروز آبادی واقف بیمارستان فیروز آبادی، عالم سیاسی دوران معاصر پس از مشروطه در تهران و شهر ری بودند که چند دوره وکیل مجلس شورای ملی هم شدند.
ایشان بسیار ساده زیست همچون شهید آیت الله مدرس، ولی ثروتمند و خادم برای مردم و فرودستان بود.
یاد همه آنها گرامی، خاطرات
بسیار آموزندهای از ایشان هست.
حاج حسینآقای چهل تنی، داماد بزرگ مرحوم سید مهدی قوام و از بزرگان بازار تهران به لحاظ همنشینی با بزرگان علم، ادب، هنر، معرفت، و سیاست و ...
آقای حسین طاها پسر سید مهدی قوام نیز خاطرات جذاب و زیبایی از مرحوم پدرشان دارند، و دیگران و دیگران.
حدود ۱۷ سال پیش برای یکی از کارگردانهای مشهور، بسیاری از آن قصه ها را گفتم و ایشان ظبط کردند و بدون ذکر نام ایشان در چند فیلم با برداشتی از رفتار ایشان فیلم هایی ساخته شد و همینطور یک فیلم مستند که متاسفانه بهجز دختر کوچک آن مرحوم و حسین آقا فرزند آن مرحوم، سایر اعضاء خانواده، همکاری لازم را برای تهیه ان فیلم مستند انجام ندادند!!!
همیشه رفتار ایشان من را یاد کشیش داستان بینوایان ویکتورهوگو میاندازد که ژان والژان را به مسیو مادلن، تبدیل کرد.
درست برخلاف برخی از عمامه بهسرهاییکه حر و امثال او را به ابن زیاد و شمر ابن ذی الجوشن، تبدیل می کنند.
راستی یکی از تفاوتهای سید مهدی قوام، تسلط او بر ادبیات و رمانهای فاخر اروپا و جهان بود، چه روسی
و چه فرانسوی و چه..!
شاید هنوز هم سید مهدی قوامهایی باشند. شاید، اما دیده نمیشوند، چون با تکبر و تبختر بعضی از ... سازگار نیستند.
سید مهدی قوام، دنیا دوست نبود، ولی مهمترین ثروت دنیا یعنی انسانها را از هرنوع و جنس و رنگ و... دوست داشت و عاشقشان بود.
واقعا انسان را اشرف مخلوقات میدانست و برای آن مخلوق انسان، اعتباری و احترامی ویژه قائل بود.
واقعا انسان را شایسته پرستش میدانست.
لذا گناهکارترین انسانها را ارزشمند میشمرد که برایش هیچ قدر و قیمتی را نمیتوان برشمرد.
به راحتی دو عدد قالیچه گل ابریشم را که تازه خریده بود به همان دزد بخشید!
یا پول ده شب روضه خوانی را دو دستی به یک بانوی خطاکار تقدیم کرد و... و..!
بله. دنیا از نظر او در برابر احسن مخلوقات، انسان، هیچ ارزشی نداشت.
شاید وظیفه حوزههای علوم دینی، پرورش سید مهدی قوامهای باسواد با شعور با تقوا، با معرفت و با انصاف، و با عمل صالح، میبایست باشد. شاید.!
رحمة الله علیه، به هر صورت با
یادداشت امروز شما در کانال وزین عقل و نقل، حال دلم را تغییر دادید، ان شا الله همیشه حال دلتان خوب و زیبا، و ملکوتی باشد.
شاید ۲۰ سال پیش، از روی همان عکس سیاه و سفید یک پرترهی رنگی از آن بزرگ سالک، و بزرگ عارف، و بزرگ عالم، کشیدم که متأسفانه فعلا تصویری از آن چهره در اختیار ندارم که برایتان ارسال کنم.
چهقدر یاد این انسانها، حال مارا و همه را خوش میکند، همیشه خوش حال باشید.
درود بر شما..
و من امروز همچنان به حلقههای مفقوده فکر میکنم:
حلقه مفقوده معرفت، حلقه مفقوده جهانبینی، حلقه مفقوده ایدئولوژی، حلقه مفقوده ادیان الهی در عصر حاضر، حلقه مجهوله علوم انسانی، سیاسی، اقتصادی و... یک چیز بیشتر نیست!
آی آدمها، انسان هنوز هم اشرف مخلوقات است.
هنوز هم اخوان الشیاطین و اعوان الشیاطین و اولاد الشیاطین، همانها هستند که برای انسان و انسانیت ارزش قائل نیستند و حاضر نیستند به انسان، بهعنوان اشرف مخلوقات سجده کنند.
آنها همچون شیاطین خودشان را برتر از انسان و خواسته خودشان را برتر از ارزشهای والای انسان و انسانیت میدانند.
جنگ آخرالزمان همان جنک تکبر شیطانی و استکبار شاطین در برابر ارزش های انسانی و الهی است.
تا زمانیکه شایستگی ذاتی انسان در برابر رذالت و ضلالت شیطان بهخوبی آشکار نشود و شیاطین انسان را سجده نکنند دنیا به تعالی و رشد نخواهد رسید.
فرق سید مهدی قوامها با سایرین در فهم ارزش انسان بماهو انسان بوده وهست.
والسلام.
💠@aghlvanaghl
🗯 آخرین سرمایه
آیه بسیار جالبی در قرآن وجود دارد که معمولاً از آن عبور میکنیم.
آیه این است: «بَلْ يُريدُ الْإِنْسانُ لِيَفْجُرَ أَمامَه» (القيامة/5).
یعنی انسان به دنبال این است که پیش روی خود را بشکافد و اگر نتواند این کار را انجام دهد، از انسانیت میافتد و چیزی از او باقی نمیماند.!!
کاملا روشن است که آدمی جز از طریق امید نمیتواند پیش روی خود را بشکافد و پیش برود.
بدا بهحال جامعهای که کاملاً ناامید شده باشد و برخی نیز فقط در آن ناامیدی ایجاد کنند.
ناامیدی بدترین موضوعی است که میتوان به آن اشاره کرد.
کسی که امیدورزی در جامعه را قطع یا ناممکن میکند، بالاترین ضربه را به جامعه میزند.
زیرا ناامید کردن جامعه بدترین مسأله و موضوع است.
آخرین مسأله باقیمانده برای انسان، امید است. اگر آن را بگیریم چیزی نمیماند.
💠@aghlvanaghl
🔥شبه علم یا بیسوادی سفید
🖋سید مهدی حسینی دورود
بیتالغزل سخنان دکتر سیمایی صراف وزیر محترم علوم در جلسه معارفه خویش این بود که:
سروصدای شبه علم خیلی بلند است و سد راه ما شده/کسانی که علمی فکر نمیکنند به راحتی تن به خرافه، خیالات و توهمات میدهند/عدهای میگفتند ما به کرونا اعتقاد نداریم، مگر کرونا امری عقیدتی است؟
از مشخصات جامعه امروز ما که تاریخ ًضبط خواهد کرد؛ دخالت دانشنماها و دانشمندنماهایی است که به هر دلیلی مانع کشف حقیقت و بیان واقعیت میشوند.
سابقا اگر چشمه بعضی اظهار نظرهای غیرعلمی و خرافهای یا توهمی از محوطه کوچه و بازار بود امروز حالا سر و صداها از محوطه دانشگاه و حوزه و توسط مدعیان دانش در میآید.
بیسوادی اقسامی دارد، شکلی از بی سوادی "بیسوادی سیاه" است که در نخستین نگاه، دیده میشود.
به قول ظریفی؛ "اینکه چه کسی نمیتواند اسم خود را روی برگه کاغذ بنویسد یا تابلوی یک خیابان را بخواند
ارزانترین نوع بی سوادی است، که میتوان با آن مبارزه کرد.
اما آنچه ترسناک و خطرناک است، "بیسوادی سفید" است.
کسانی که در ظاهر توانایی خواندن و نوشتن دارند، هر روز در فضای حقیقی و مجازی مینویسند و حرف میزنند
کسانی که انبوهی از مدارک آموزشی و درجات و گواهینامهها را در کیف خود جابهجا میکنند اما هنوز در سادهترین تعاملها و ارتباطها و خوانش و نگارش کلمات دچار چالشهای جدی هستند و چنته ایشان از موهومات و شبه علم پراست.
این شکل از بیسوادی "بی سوادی سفید" است.
چرا که در نگاه اول دیده نمیشود
این بیسوادی به سادگی قابل سنجش نیست و در آمارها ثبت نمیشود.
این نوع بیسوادی وقتی با انواع مدارک رنگارنگ دانشگاهی، تایید و تقویت شود ندانستن و جهل مرکب را باعث میشود.
حالا فرد به ابزارهایی جدید برای تقویت بیسوادی خود و دفاع از باورهای نادرست خود مجهز گشته است.
و متاسفانه درد امروز جامعه ما از نوع بیسوادی سفید است".
یقین بدانید آنانکه پای احساسات و عواطف و حتی عصبیتهای کور و اوهامات و خرافات را در میدان علم باز کردند و مدام در گفتهها و نوشتهها با عناوین آبدار، باد در آستینتان میاندازند و فکرتان را مدیریت میکنند به دنبال کاسبی و سوءاستفاده از شما هستند.
ردپای چالش میان علم و شبه علم، هرچند در همهجا قابل رؤیت است، اما سابقا یعنی تا قبل از کرونا چندان مطرح نبود و اگر مطرح میگردید خیلی مورد توجه قرار نمیگرفت .
حتی سؤال درباره شبه علم [طب اسلامی] با طب [غیر اسلامی] در فصل کرونا و پس از نسخههایی که بعضی از معممین برای مردم پیچیدند شروع و تعمیق یافت.
خاطر شریفتان هست دفتر یکی از همین آقایون مدعی طب اسلامی پیام صادر کرد که:
سعی کنید به کسانی که واکسن میزنند نزدیک نشوید، زیرا در واکسنها میکروچیپ تعبیه شده، که این میکروچیپ سبب تغییرات ژنتیکی میشود و انسان را از حالت انسان بودن خارج میسازد و تبدیل به یک ربات تحت کنترل میکند و ژن ایمان و اخلاق و نجابت را از دست داده ... و
در نهایت تبدیل به موجودات خطرناک میگردند؟
من هم با شما هم عقیدهام که گاهی هزینههای سرسام آور درمان و گرانی دارو باعث گرمی و رونق بازار شبه علم و کاسبی دانشنماها میشود و زمینه ورود آنان در مباحثی میشود که تخصص آن را ندارند.
اما همانگونه گه وزیر محترم گفت؛ تصور میکنم خطر شبه علم بیش از پیش بیخ گوشمان را گرفته!
شخصا با محتوای صحبتهای افراد متوهم و امثالهم کاری ندارم بلکه بیشتر مسئله من با افرادی است که این صحبت.های شبه علم را علم میدانند و به آن اهمیت میدهند!
در دوران کرونا بسیار پیش آمد که شبه علم از علم پیشی گرفت .
اینجاست که میبایست کارشناسان جامعهشناسی و عالمانی که تفکر علمی دارند به این موضوع بپردازند که؛ چه میشود در عصر حاضر خصوصا چند سال اخیر افراد یک جامعه شبه علم را به علم ترجیح می دهند و...؟
پر واضح است؛ شبه علم، به مراتب از جهل بدتر است.
جهل، آنکس که نداند و بداند که نداند است؛
لنگان خرک خویش به مقصد برساند.
اما شبه علم، آنکس که نداند و نداند که نداند است؛
به قول مرحوم دکتر عبدالصالح جعفری؛ اساسا در جوامع پر ارتباط و دسترسی امروز، که با یک کلک و کلیک انبوهی از اطلاعات برای شما آماده میشود دیگر جهل نگران کننده نیست.
بلکه دانشنما خطرناک است که از مصادیق اتم «اضله الله علی علم» است.
دانشمندنما نه تنها نمیداند و تفکر دانشی هم ندارد بلکه گمان میکند که خیلی هم میداند و البته همه Fake است و مانع خود و همه شنوندگان ازخدمات علم شده و دزد حقیقت میشود.
هر دعوتی به گریز از علم و روش علمی، مفاد توحش و عین جاهلیت متعدی و متاستاتیک است.
بر عموم خردمندان است که بیشینه حساسیت را بر این جهل سواره یا شیادی پوشیده نشان دهند.
💠@aghlvanaghl
🌾
وَأَن لَيسَ لِلإِنسانِ إِلّا ما سَعىٰ (نجم،۳۹)
این آیه برای قیامت است. بهخطا یا برای اغراض فاسد سیاسی برای امر دنیوی پیاده میکنند.
وگرنه یک باب در روایات داریم که خدا به ساده لوحان رزق میدهد تا عاقلها بدانند دست خداوند در کار است.
بچه در شکم مادر، مالک میشود و سعی هم نکرده است.
📙سید مهدی قوام
مسیحای شهر ص۵۴
💠@aghlvanaghl
پیمانی که پیامبر برای یاری ستمدیدگان بست
✍️سید مهدی حسینی دورود
🔹 پیامبر فرمود: برادرت را چه ظالم باشد چه مظلوم یاری کن! پرسیدند: یاری کردن مظلوم را فهمیدیم. ظالم را چگونه یاری کنیم؟ فرمود: دست او را بگیرید تا نتواند به کسی ستم کند. جلوگیری کنید.
👇👇
asriran.com/004AjC
@MyAsriran
💠@aghlvanaghl
عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1390
🔰راه عقلایی
✍حسینی دورود
حضرت آیت الله علوی بروجردی از کسانی است که یکی از مبانی فکریشان تقریب و دیگری علم به زمان و توجه به خاستگاه انسان مدرن امروزی است.
شکی نیست که اندیشه تقریبی و سلوک مردمی نیای بزرگوارشان بر ایشان تاثیر گذاشته و اثر آن در رفتار عملی و آثار مکتوب وی از جمله کتاب «مبانی نظری تقریب» نمود یافته است.
روح آیتالله العظمی بروجردی شاد که با الهام از اسلام راستین، فراتر از نگاه تقریبی، از مرزهای جغرافیایی جهان اسلام گذر کرد و با تأسیس مرکز اسلامی هامبورگ در مرکز اروپا که این روزها با مشکل مواجه شده است، گام بلندی را برای معرفی مکتب تشیع برداشت.
آنچه آیتالله علوی بروجردی را در کتاب "مبانی نظری تقریب" از دیگر مولفان یا حامیان این نظریه متمایز میسازد این است که:
معظمله، همانگونه که در عرصه سیاستورزی کنشگرانه، از ثبات قدم برخوردار بوده و هیچگاه به تذبذب و پیچیدگیهای رفتاری رایج در عالم سیاست آلوده نشده و اهل مماشات و زد و بند و سکوت و بیتفاوتی و ... نبوده، در عرصه اندیشهورزی و در حیطه اعلام مواضع و در عرصه روشنگریهای مصلحانه هم، حقیقتگرا، اندیشمندانه و راسخ ظهور کرده است.
ایشان با تاسی از نیای بزرگوارش، در مدرسه اهلبیت علیهمالسلام و به سبک تربیت دینی بار آمده است و خوب میداند که در این مدرسه، اختلاف اندازی وجود ندارد و خارج از مباحث کلامی، در مواضع سیاسی و اجتمایی باید ضعف و ضرر مشترک را با اهل سنت معیار قرار داد و این یک [راه عقلایی] است.
آیتالله علوی بروجردی با شناختی که از مبانی تاریخی اختلافات مذاهب اسلامی و پیشگامان تاریخی آن در دورههای مختلف دارد نه تنها تقریب را به معنای دست برداشتن یک مذهب از باورهای خود نمیداند بلکه میگوید هر مذهبی برپایه طریق و مبنای استدلالی خویش و با شناخت اسلام راستین از طریق دو منبع اصیل اسلام یعنی قرآن وسنت که از طریق متقن عترت پیامبر اکرم به مسلمانان رسیده است و با عمل به آن به فرجام نیک دنیا و آخرت خواهند رسید.
براین اساس با تاکید بر ضرورت شناخت صحیح از اسلام راستین، نخستین فصل کتاب را به همین موضوع اختصاص میدهد و با تمسک به شئون سهگانه عترت علیهمالسلام ( ولایت و امامت، حجیت قول و فتوا، نقل سنت پیامبر) نظریه خود را پیش میبرد.
ایشان اندیشه وحدت امت اسلامی را یک نظریه تاکتیکی و گذارا نمیداند که برای تعایش و هم زیستی میان فرقههای مختلف اسلامی ارائه شده باشد تا مسلمانان در شرایط پر حادثه کنونی جهان، زندگی بهتری داشته باشند.
بلکه به دلیل وجود مبنای نظری برای آن، تقریب را یک نظریه راهبردی و پایدار دانسته که در چارچوب کتاب و سنت هیچ دلیلی توان مخدوش کردن این اصل مهم را ندارد.
💠@aghlvanaghl
◾️اللهم صل على علي بن موسى الرضا المرتضى الإمام التقي النقي◾️
▪️دل بسته ام به موی تو یا ثامن الحجج
چون عاشقم بهروی تو یا ثامن الحجج▪️
▪️تنها نه من گدای توام زانکه گشته است
شاهان گدای کوی تو یا ثامن الحجج▪️
🏴 سالروز شهادت غریبانه حضرت ثامنالحجج امام رضا علیهالسلام را تسلیت عرض میکنیم.
💠@aghlvanaghl