عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1427
🌐 ساده ولی عمیق
🖌 حسینی دورود
نوشتههای آیتالله سید مجتبی نورمفیدی چون سخنانش، توان خروج مخاطب از قالبهای فکری، باورها و حقیقتها را افزایش داده و فرصت صیقل دادن یا واژگون کردن و از نو ساختن آنها را فراهم میسازد.
همانگونه که صمیمی و آسان سخن میگوید، روان و ساده هم مینویسد.
روشی ساده ولی در عین حال عمیق، روشی که تنها کسانی قدرت استفاده از آن را دارند که درک عمیقی از دین و متون دینی و حوزوی و بشری داشته و از زاویهای جدید به حقایق و مفاهیم دینی و بشری مینگرند.
من که گاهی از سر علاقه و کنجکاوی در بعضی درسها برای یکبار هم که شده شرکت میکنم، با دیدن شیوایی بیان، ارائه منسجم و دستهبندی شده مطالب و نیز با دیدن آثار ارزشمند و نوشتههای استاد دریافتم که او از نعمت بیان و قلم و قوه اجتهاد به خوبی بهره برده است.
در میان تمامی آثار ۲۵ گانه منتشر شده ایشان، آنچه بیش از همه نظر مرا به خود معطوف داشت؛ ۵ کتابِ مطابق با بخشی از گرایشات علمی من، تنقیح الشریعه در ابواب مختلف فقه، که با قلم معظمله به عربی نگاشته شده است، کتاب اصولی حکم، مقدمات بنیادین تفسیر قرآن، مسائل بنيادين علم رجال و درباره نهجالبلاغه بود.
علاوه بر اطلاعات گسترده و کمنظیر در عرصه علوم حوزوی، نحوۀ نگرش او به معارف دینی و حوزوی و زاویۀ دیدش، حکایت از درک عمیق نسبت به دین، معارف دینی و ایمان ریشهدارش دارد.
۴۰ سال تهذیب، تحصیل، تدریس، تحقیق و تألیف در کنار خدمات ارزنده به مردم بهخصوص طلاب و دانشجویان و محرومان از او انسانی باورمند ساخته است.
هرگاه برای مشورت، به این استاد اخلاقمدار و فقیه خردمند و دانشمندِ دین شناس مراجعه میکنم در هر زمینهای که باشد؛ مطالبی را به من میآموزد و حقائقی را برایم تبیین میکند که تا قبل از آن یا نسبت به آنها آشنا نبودهام و یا برداشتم ناقص یا اشتباه بوده است.
گویی هربار و در هر دیداری پنجرهای جدید به رویم گشوده میشود.
به او که میرسی غبطه میخوری و با خود میگویی؛ کاش سالها پیش با او آشنا شده بودم که اگر چنین میشد بسیاری از نظراتم در مورد علم، دین، اجتماع، سیاست، فرهنگ و...جور دیگری بود.
استاد سید مجتبی نورمفیدی، صاحب سخنی عالم، نیک اندیشی سخی، محرم اسرار و سنگصبوری مهربان است که هم نشینی با او اندیشه را صیقل، جان را پالوده، روح را محکم، ایمان را جلا و عقل را آگاه میسازد.
💠@aghlvanaghl
عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1430
▪️در سالگرد حاجیه خانم وطنپرست (همسر مرجع وارسته و فقیه اخلاقی مرحوم آیت الله العظمی محفوظی قدس سره)
🖋 دکتر اسماعیل افتخاری
آشنایی با ایدئولوژیهای غربی و تیپهای اخلاقی و اجتماعی و مدهای فکری در زندگیِ غرب و درک بهتر ایمان و آگاهی و آزادی های مکتبی برای خروج از قالبهای موروثی قدیم و علم و اشراف نسبت به مسائل منطقهای و جهان اسلام شمهای از برکات سهدهه رفاقت و ارتباط گرم و صمیمی با جناب دکتر محمد صادق محفوظی بود که خدای متعال به اینجانب ارزانی فرمود.
در همه اینسالها هرگاه با او روبهرو میشدم همچون شناگری در بحر عمیق علم و اخلاق و تجربیات فراملی آن وجود ارزشمند غواصی میکردم.
با خود میاندیشیدم؛ اینهمه توفیق و این سطح از فهم فلسفی مترقی از جهان و هستی و این حجم از خدمات فرهنگی و اجتماعی را چگونه بهدست آورده است؟
آن روزها و آن شبها وقتی میدیدم که چگونه در فراق مادر بیتابی میکرد و بهجای مادر در قبر میخوابید و به اصرار و زحمت دوستان از قبر فاصله میگرفت و یا شبها تا پاسی از شب دو زانو مینشست و صورت را به خاک تازه قبر مادر میگذاشت و مدام گریه میکرد یا وقتی چشمم به آخرین صفحه کتابچه دعایی میافتاد که به امضای مادر نوشته است تقدیم به پسر خوبم..!
یا وقتی او را دو زانو در مفابل پدر نشسته و یا تا کمر خم شده میدیدم که بوسه بر دست و پای پدر میزند..!
راز این همه توفیق و توان را میفهمیدم..!
و اما مادر:
حاجیه خانم صفورا وطنپرست که در بخشندگی و مهرورزی نمونه و از مال و منال دنیا برای خود هیچ نگه نداشت.
بسیار کریم النفس بود. حتی وصیت کرده بود قطعه طلایی از اموالش را به زن غسالهای ببخشند که زحمت تغسیل او را کشیده است.
در زمان حیات، قطعات زمینی که از پدر به ارث برده بود را فروخت و خرج فقرا و خرید خانه برای طلبههای سید کرد.
روشن است؛ تنها به دلیل انتساب با یک مرجع اخلاقی و یک عالم ربانی شایسته تجلیل نشده است.
بلکه بهدلیل کمالات معنوی و اخلاقی و علمی که داشته و صبر و استقامت و مجاهدتی که نشان داده و فرزندانی صالح و موفق تربیت کرده و از همه مهمتر راهی که به سوی انسانیت گشوده است، مهم است و شایسته تکریم است.
امروز هم دختر آن مرحومه (سرکار خانم محفوظی) فارغالتحصیل دانشگاه تهران در رشته ریاضی همانند مادر دلسوز و خیرخواه مستمندان و فقرا است.
دکتر محمد صادق محفوظی چهره نامآشنای کشور، دانش آموخته حوزه و دانشگاه، دارنده بزرگترین موزه شخصی در حوزه کتابشناسی و نسخ خطی و فارغالتحصیل رشته فلسفه در دانشگاه دولتی لندن و دارنده درجه استادی از دانشگاه فلسفه و ادیان بیروت و از شاگردان برجسته مرحوم آیت الله انصاری شیرازی در علوم معقول نیز کریم النفس و منیع الطبع بودن را از مادر به ارث برده و الحق کسی که از طرف پدر و مادر بخشنده و بزرگ منش و نجیب و بلند همت و خلیق است باید چنین صفات انسانی را دارا باشد.
فرزند آخر ایشان، مهندس هادی محفوظی که تحصیلات خود را در رشته متالوژی در دانشگاه صنعتی شریف به اتمام رسانده است هم، در مهر ورزی و خدمت رسانی موفق است.
از ویژگیهای این بانوی صالحه بهجز تربیت انسانهای شایسته، تحمل سختیهای دوران مبارزه و همپای همسر با نهضت امام خمینی (ره) بود.
همراه شوهر عالم و مجاهدش متحمل سختیها و مرارتهای گسترده تبعید شد و در عینحال هیجگاه در این راه یأس و پشیمانی نشد.
همانند همسر در همراهی با نهضت حضرت امام و در حمایت رهبری معظم انقلاب راسخ و پایدار بود و در این راه هیچ خللی تا آخر عمر در کلام و گفتار و رفتارش مشاهده نگردید و شجاعت، صراحت، صبوری و قضاء حوائج مومنین و رسیدگی به مستمندان و مریضان و همت والا سرلوحه برنامه زندگی او بود.
رویکرد و گرایشهای مهم اخلاقی و معنوی و نگاه تاریخی وی به زنان قهرمان تاریخ و نگارش سه جلد کتاب با موضوع حکایتهایی از تاریخ از آثار ماندگار این بانوی فرهیخته است.
💠@aghlvanaghl
💍قیمتــیترین جواهـــر
🖋حسینی دورود
14 آبان 1358 یکروز پس از اشغال سفارت آمریکا، مهندس مهدی بازرگان از سمت نخستوزیری استعفا داد و دولت موقت به کار خود پایان داد.
بیتردید یکی از شخصیتهای جاوید نام در ایران «مهندس مهدی بازرگان» است.
سالهای سال است «عقلانیت و عبودیت» نهفته در آثارش توجه مرا به خود جلب و مهرش قلبم را تسخیر کرده است.
آنچه با موازین عقل سلیم درست آید از نظر بازرگان عقلانیت است و لازم است عقل و خِرد بشری در تمامی امور، برای رسیدن به درک و شناخت درست و عمل بر اساس آن بهکار گرفته شود و آنچه با این موازین سازگار نباشد، ضد عقل سلیم و ضد عقلانیّت است.
براین اساس بیگدار به آب نمیزد، با عقل و خِرد و ایمان پیش میرفت.
مؤمنی ثابت قدم، دینداری معتقد و بندهای صادق و عاشق بود، سنجیده عمل میکرد تا کسی بر او خرده نگیرد.
سیرهاش هم پسندیدۀ خِرد بود و هم سفارش شریعت.
از دفتر عقل کلاس درس بازرگان، جز آیت عشق و عبودیت نمیآموزی..!
برای من که معتقد است تحت هر شرایطی باید از حق و حقانیت دفاع کرد:
بازرگان قیمتــیترین جواهـــر در ویتـــرین دنیــای انسانیت و سیاست است.!!!
💠@aghlvanaghl
🔥پاسخهای حکیمانه
شیخ ابوالحسن خرقانی گفت:
جواب دو نفر مرا سخت تکان داد.
اول: مرد فاسدی از کنارم گذشت
و من گوشه لباسم را جمع کردم تا به او نخورد.
او گفت؛ ای شیخ، خدا میداند که فردا
حالِ ما چه خواهد شد.
دوم: مستی دیدم که افتان و خیزان در
جادهاى گل آلود میرفت.
به او گفتم، قدم ثابت بردار تا نلغزی...
گفت؛ من بلغزم باکی نیست، به هوش
باش تو نلغزی شیخ، که جماعتی از پی تو خواهند لغزید.
💠@aghlvanaghl
عقل و نقل
https://t.me/aghlvanaghl/1435
🟠 مرزبانان حوزه
🖋سید مهدی حسینی دورود
نشست دورهای اساتید سطوح عالیه و خارج حوزه علمیه قم در حالی ۲۲ سالگی خود را پشت سر میگذارد که همچنان گفتمان آن را میتوان نوعی «استمرار حوزه مستقل» دانست که بر بنیان فقه جواهری استوار است و حفاظت از دروس آزاد، آشتی علوم حوزوی با جهان معاصر، سبک پیرایی، حفظ متون درسی و احیای سنتهای ارزشمند، ارکان مهم آن را شکل می دهد.
رویکرد سخنان شب گذشته بزرگان نشست از اصرار بر حمایت و تقویت دروس آزاد و آزادی انتخاب کلاس درس و استاد «ریشهای کهن و تجربهای ۱۰۰۰ ساله» دارد.
باور به این اصل است که میتواند با تکیه بر تراث گذشته و تبیین آن بر اساس نیاز دنیای امروز به جای پس رفت، عامل پیشرفت نیز باشد.
از این روی اهتمام بزرگان و دلسوزان نسبت به استقلال حوزهها و حفظ متون درسی، در تداوم راهی که علمای سلف در قرنهای پیشین گشودهاند شایسته تکریم و حمایت همه جانبه است.
به نظر نگارنده، زمانی که از استقلال حوزهها و اهمیت تشکیل دروس آزاد و آزادی در انتخاب استاد و کرسی درس و بحث و حفظ تراث گذشتگان سخن میگوییم نه فقط از یک روش، بلکه از یک سنت و یک نظام آموزشی ایدهآلِ موفق در عرصه تعلیم و تربیت بحث میکنیم.
به همین خاطر معتقدم این گفتمان در وضعیت کنونی نیز میتواند اثر بخش و آموزنده باشد و راهی برای برون رفت از بحرانها و چالشها ارائه کند.
حوزه آزاد بر اصل رابطه "مردم و حوزویان" استوار است و اعضای نشست به عنوان مرزبانان حوزه، با وجود پذیرش این اصل از همان آغاز به مرز میان حوزه علمیه و پایگاه اجتماعی آن توجه داشته و با نگاهی علمی، اخلاقمحور، مردمی و معنوی به حوزه نگریسته و در این راستا از اشراف و نظارت نظامات سیاسی و دولتها بر آن جلوگیری نموده و با هر گونه بهره برداری ابزاری از حوزهها مخالفت کردهاند.
نشست دورهای اساتید دغدغههای خویش را هرگز به حوزه آزاد محدود نکرده و بلکه همپای مراجع عظام تقلید، ضمن حمایت از انقلاب و نظام اسلامی، به زبان دین، مهمترین دردهای مردم و مصائب مسلمانان و شیعیان در اقصی نقاط عالم را فریاد میزند. از درد مردم درد و از رنج جوامع اسلامی رنج میکشد.
🌈چهارگانههای تنهایی انسان
آدمی به چهار شکل میتواند تنهایی را تجربه کند.
۱- تنهایی فیزیکی
۲- تنهایی عاطفی
۳- تنهایی فکری
۴- تنهایی اگزیستانس
۱- تنهایی فیزیکی:
بودن بدون دیگری در جا و مکانی است. زندانی در سلول انفرادی، تنهایی فیزیکی را تجربه میکند. تنهایی فیزیکی میتواند تنهایی جنسی نیز باشد وقتی فرد، هیچ شریک جنسی ندارد.
۲- تنهایی عاطفی:
بودن بدون عاطفه و احساسات دیگری است. کسی را ندارد که از او عاطفه بگیرد یا برای او عاطفه خرج کند. تنهایی عاطفی میتواند بدون تنهایی فیزیکی نیز رخ دهد. یعنی دو نفر سالها کنار هم زندگی کنند و تنهای فیزیکی نباشند، اما تنهای عاطفی باشند.
۳- تنهایی فکری:
بودنی است بدون همفکر و همدل و همزبان. وقتی کسی را پیدا نمیکنی که همفکرت باشد یا همزبانت، و احساس میکنی کسی افکار تو را متوجه نمیشود، در حال تجربه تنهایی فکری هستی.
۴- تنهایی اگزیستانس:
اشاره به نحوهی خاص بودن ما در این جهان دارد. ما در این جهان به شکل منحصر بفردی هستیم و همه دریافتهای ما از جهان، مختص خودمان است و از آنِ خودمان و نمیتوانیم دیگران را به دریافتهای خود راه دهیم. هرکسی خود را در دریافتهایش تنها میبیند. من میبینم، تو هم میبینی، اما این دیدنِ من، از آن من است، و دیدن تو از آن تو. من رنج میکشم، تو هم رنج میکشی، اما رنجِ من، از آن من است، رنج تو نیز از آنِ تو. ما هرگز نمیتوانیم، تماما به دریافت کسی دیگر ورود کنیم و دیگری نیز نمیتوان تماما به دریافت ما وارد شود. ما فقط تلاش میکنیم، به فهم یکدیگر نزدیک شویم، چونان نزدیکی دو دست بهم. حتی وقتی دو دست با هم گره میخورند، بازهم ماهیتا دو دست هستند، و این گره خوردن، منجر به یک دست شدن نمیشود. بودن ما در این جهان و همه دریافتهای ما در این جهان، منحصر بفرد است و این تنهایی اگزیستانس، بنیان هستیشناختی ما را شکل میدهد.
+ فهم این تنهایی اگزیستانس که محتوم است، به آدمی کمک میکند تا با آن سه تنهایی دیگر (فیزیکی، عاطفی، فکری) به خوبی و درستی مواجه شود. رنج آدمها از آن سه تنهایی، بدین خاطر است که به این تنهایی اگزیستانس التفات ندارند. یعنی از بنیان هستیشناسانهی خود غافلاند.
✅ از کانال علمی، فناوری، دانستنی
💠@aghlvanaghl
🌾
گفتههایی از شیخ ابوالحسن خرقانی:
... و گفت مردمان سه گروهند:
یکی ناآزرده با تو آزار دارد
و یکی بیازاری بیازارد
و یکی که بیازاری نیازارد...
... و گفت: ای بسا کسان که بر پشت زمین میروند، ایشان مردگاناند.
و ای بسا کسان که در شکم خاک خفتهاند و ایشان زندگاناند.
💠@aghlvanaghl