♦️خسارت زدن به دست فروش موجب ضمان است؟
❓#دستفروشانی در مسیر رفت و آمد عمومی بساط میکنند. اگر در حال عبور به صورت غیر عمدی خسارتی به آنان وارد کنیم، آیا #ضامن هستیم؟
🍃🌺هر چند دستفروشی ممکن است منع قانونی داشته باشد، ولی #خسارتزدن به اموال دیگران - گرچه غیر عمدی باشد - موجب ضمان است و باید جبران شود. البته برخی فقها معتقدند که اگر دستفروشان اموال خود را به گونهای قرار داده باشند که #عرفاً همواره در معرض تلف و آسیب است، نمیتوانند از آسیبزنندگان درخواست خسارت کنند.
http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa92304
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا زن #مطلقه به بهانه دیدار فرزند خود، میتواند به خانه شوهر سابقش برود؟
❓پدر و مادر من مدتی است که از هم #طلاق گرفتهاند و پدرم صریحاً اعلام کرده که "من راضی نیستم مواقعی که منزل نیستم، مادرتان به خانه من بیاید". البته مادرم پزشک متخصص و آدم بااخلاقی هستند و من از حضور مادرم خوشحال میشوم. آیا صحیح هست که مادرم به خانه پدرم که زندگی میکنم بیاید و بخوابد؟ البته مادرم خودش هزینه خوراکی روزهایی که پیش ماست را از جیب خود میدهد؟
🍃🌺زنی که از شوهرش طلاق گرفته در صورتی که بداند که او راضی نیست که در خانهاش حضور یابد، نمیتواند بدون اجازه او وارد خانه وی شود، که از این جهت، ملاقات پدر با فرزندانش در خانه مادر نیز همین حکم را دارد.
البته، اگر #دادگاه جهت ملاقات مادر و فرزند، ترتیبی مشخص کرده باشد که زن بتواند در مقاطع زمانی خاصی در خانه شوهر سابق، با فرزندش دیدار داشته باشد، شوهر باید ملتزم به آن بوده و مقدماتش را فراهم نماید.
ضمن اینکه برخی از مراجع در فرض سؤال میگویند، چنانچه ملاقات مادر و فرزند در مکانی دیگر امکان نداشته باشد، زن میتواند به مقدار #صله_رحم، با فرزندش دیدار کند.
http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa91143
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️زنی که عادت ماهانهاش 10 روز طول کشیده و بعد از گذشت 9 روز پاکی، دوباره #پریود میشود، وظیفه شرعیش چیست؟
❓از اول فروردین عادت من 10 روز طول کشید و تمام شد. بعد از گذشت 9 روز دوباره پریود شدم که خونریزی کامل بود. الان 12 روز است که خونریزی ادامه دارد و دو روز هست که بیشتر هم شده است و شاید لحظهای هم قطع نمیشود. احساس میکنم پریود من تازه از اول شروع شده است. حالا احکام من به چه طریق میباشد. آیا باید وظیفه #استحاضه کثیره را انجام دهم؟
🍃🌺با توجه به اینکه فاصله بین دو دوره #حیض، حداقل ده روز باید باشد و در فرض سؤال چنین چیزی محقق نشده است، خون دوم، استحاضه بوده و باید به وظایف #مستحاضه عمل شود.
http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa79379
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا دشنام دادن به خدا و پیامبرش در دل، حرام است و عقاب دارد؟
❓آیا کسی که در حدیث نفس #خداوند و #رسول و دینش را #سبّ و #دشنام دهد، کار حرامی کرده و مورد بازخواست قرار میگیرد؟
🍃🌺اگر منظور، خطورات ذهنی باشد که معمولاً اختیارش در دست انسان نیست، کار حرامی صورت نگرفته است، اما اگر از روی عمد و اختیار در ذهن خود به دشنام بپردازد و تنها آنرا بر زبان نیاورد، اشکال دارد و باید از آن پرهیز کرد. قرآن کریم در چندین آیه - مانند آیه 29 سوره محمد و آیه 11 سوره فتح – انسانها را در مقابل آنچه عمداً در دل خود میگذرانند مسئول دانسته است.
در هر حال، برای دفع افکار و وسوسه شیطانی، مداومت بر ذکر «لا حول ولا قوة الا بالله العلی العظیم» مفید است.
http://www.islamquest.net/fa/archive/question/ar22842
⚜ @Ahkaam ⚜
❓اگر زنی در حال #سجده، #حائلی مثل چادر بین مهر و پیشانیاش قرار گرفته باشد، آیا نمازش را باید دوباره بخواند؟
🍃🌺ابتدا باید گفت، اگر بدون آنکه در شناخت احکام دینی کوتاهی کرده باشید، اساساً هیچ احتمال نمیدادید که وجود چنین مانعی مبطل نماز باشد، به نظر بیشتر مراجع نمازهای گذشته شما صحیح است، اما اگر حکم را میدانستید، مسئله چند صورت پیدا میکند:
1. اگر نسبت به وجود #حائل، شک دارید، نماز شما صحیح است.
2. اگر مطمئن هستید و این عمل دست کم در دو سجده از یک رکعت نماز اتفاق افتاده است، نماز باطل است و باید قضا شود.
3. اگر این عمل تنها در یک سجده اتفاق افتاده، اکثر مراجع معتقدند نماز صحیح است، ولی برخی میگویند باید نماز را #قضا نمود.
http://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa80977
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️حد و مرز مدگرایی و نوگرایی تا کجاست؟
❓در احادیث موجود است و اعلان میشود که خودتان را به #کفار #تشبیه نکنید. ولی امروزه اکثر و اغلب مسلمانان مثل کفار میپوشند، #سبک_زندگی شان کاملاً یکی است؟ آیا این نوع سبک زندگی ما را به گناه دچار میکند؟ به جای پوششهای اسلامی لباسهای آمادهشده الآن بیشتر مورد توجه و استفاده است. در یک کلام این حدیث در این زمان اهمیت و جایگاه خود را از دست داده یا نه؟
🍃🌺سخن ما در مواردی است که فرد مسلمان در عقاید خود به اسلام پایبند است و تنها قصد میکند که در برخی رفتارهای خود مانند پوشش و آداب زندگی همرنگ با کفار شود و یا گاهی اصلاً قصد همرنگی را هم ندارد ولی رفتاری را در پیش میگیرد که یادآور سنت و رفتار غیر مسلمانان است. میتوان گفت که تشبه به کفار و همرنگی با آنان حتی اگر بدون قصد پذیرش عقاید آنان هم باشد، باز مورد پذیرش آیات و روایات نیست.
البته نباید این توهم پیش آید که اسلام با مُد و تنوع و تحول در روشهای زندگی مخالف است؛ بلکه اگر #مُدگرایی و #نوگرایی افراطی نباشد، اگر روی چشم و همچشمی و رقابتهای کودکانه نباشد، عیبی ندارد. اینکه لباس و رفتار و آرایش تغییر پیدا میکند، مانعی ندارد. اما مهم این است قبلهنمای این مُدگرایی به سمت غرب؛ یعنی فرهنگی که سلطهطلبی را در دستور کار ترویج فرهنگ خود قرار داده است نباشد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/az21739
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا در حالت اضطرار، نوشیدن شراب جایز است؟
❓آیا در حالت اضطرار که جان فرد بسته به نوشیدن #شراب باشد، نوشیدن آن جایز است؟ آیا مراجع قدیم و حاضر، کسانی بودهاند که شراب را حتی در حالت #اضطرار، حرام اعلام کرده باشند؟
🍃🌺همهی فقها میگویند، در زمان اضطرار، خوردن و آشامیدن از هر حرامى جایز است، اما درباره جریان این حکم نسبت به نوشیدن شراب، بین ایشان اختلاف نظر است، که قول مشهور الحاق شراب به سایر محرمات است. ضمن اینکه برخى، حلال بودن آن را تنها در صورت ترس از تلف شدن در صورت ننوشیدن آن، مقیّد کردهاند.
لذا فقهای معاصر، مداوا کردن بیماریها به وسیله محرمات را در صورتى که علاج مرض، منحصر به آن باشد جایز شمردهاند، اما دربارهی درمان توسط شراب و سایر مسکرات، این شرط را اضافه کردهاند که بیمار [با مشورت با پزشک حاذق و متدین] یقین کند که بیماری او قابل معالجه است و یقین داشته باشد که ترک معالجه با شراب به هلاکت وی (یا چیزى نزدیک به آن) منتهى مىشود. البته در استفاده و معالجه به آن نباید عجله کرد و تا حد ممکن باید با مشقت صبر نماید که شاید خداوند متعال سلامتی را به او برگرداند.
در هر حال، اگر کسی به حرامى اضطرار پیدا کرد باید به مقدار ضرورت، اکتفا کرده و زیاده بر آن جایز نیست.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa37775
⚜ @Ahkaam ⚜
❓چرا #محراب برخی از #مساجد را گود میسازند؟
🍃🌺یک از شرایط صحت نماز جماعت آن است که مکان نماز مأمومین پایینتر از مکان نماز امام جماعت نباشد. لذا در برخی از مساجد به جهت رعایت این مسئله در زمان اتصال صفوف به صحن یا جاهای دیگر مسجد که سطح پایینتری دارند، در ساخت محراب، مقداری آن را داخل زمین قرار میدهند.
خاطرنشان میشود علت این حکم، روایاتی است که از امامان معصوم (ع) نقل شده و شاید حکمت آن، رعایت فروتنی امام نسبت به مأمومین بوده و اینکه این مسئله موجب غلو در جایگاه امام جماعت و انحراف در عبادت مأمومین نگردد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa34699
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا در سفرهای هوایی با شرکت های غیر اسلامی، میتوان از غذاهای #بسته_بندی شده ای که نمیدانیم چه کسانی آن را بسته بندی کردهاند، استفاده نماییم؟
🍃🌺چنانچه غذای گوشتی نباشد و شک در نجاست آن داشته باشید، خوردن آن مانعی ندارد. البته برخی از مراجع تقلید دربارهی احتمال نجاست #غذا، میگویند، باید مطمئن باشید با بدن کافر و مشرک تماس نداشته است.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa39295
⚜ @Ahkaam ⚜
❓اگر #کثیرالشک در نماز 4 رکعتی بین 3 و 4 شک کرد و بنا را بر 3 گذاشت و یا بین دو و یک سجده #شک کرد و یک سجده دیگر انجام داد، حکمش چیست و حکم نمازهای خوانده شده را نیز بفرمایید؟
🍃🌺1. کثیرالشک، یعنی کسی که زیاد شک میکند و چنین فردی در #نماز نباید به شک خود اعتنا کند، خواه در عدد رکعات نماز باشد، یا در اجزای نماز، یا شرایط نماز. مثلاً اگر شک کند که رکوع کرده یا نه، باید بنا بگذارد که رکوع کرده است.
اما اگر در بجا آوردن چیزی شک کند که نماز را باطل میکند، مثل اینکه شک کند که نماز صبح را دو رکعت خوانده یا سه رکعت، بنا را بر صحّت میگذارد.
🍃🌺2. در فرض سؤال، باید بنا را بر انجام بگذارد و نمازهایی را که برخلاف وظیفه خوانده است قضا نماید.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa39296
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️پولی که از طریق نوشتن پایاننامه برای دیگران به دست آمده، چه حکمی دارد؟
❓ با توجه به اینکه برخی مراجع گرفتن پول و نوشتن #پایاننامه دانشجویی را جایز نمیدانند پولی که از این طریق به دست آورده شد و برخی پس انداز و برخی خرج شد چه باید کرد؟
🍃🌺با توجه به اینکه نوشتن پایاننامه در #دانشگاهها و سایر مؤسسات، جهت ارزیابی علمی افراد صورت میگیرد، سپردن این کار به افراد دیگر (طوری که عرفاً آن پایاننامه نتیجه علمی فرد محسوب نشود) نوعی تقلب و ادعای بدون واقعیت به شمار میآید و بر خلاف قوانین و مقررات مربوطه است؛ لذا این عمل جایز نبوده و أخذ پول در مقابل آن نیز جایز نیست. البته برخی از مراجع تقلید، معتقدند در صورت رضایت صاحبان پول، تصرف در آن اشکالی ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa23631
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا این ملک خمس دارد؟
❓سه سال است ازدواج کردهام و معاشم از شهریه طلبگی است و هنوز مخارج سنگین زندگیام همانند خرید منزل به عهده پدرم میباشد. ایشان ملکی مشترک با مادرم در قم خریده و تحویل بنده داده است و خود ایشان صاحب ملکی دیگر است و در آنجا زندگی میکند. هزینه نیمی از #ملک قم از ارث پدری مادر است و نیم دیگر از فروش خانهای در شهرستان که پدرم مالک آن بوده است. آیا بخشی از این ملک که برای پدرم است #خمس دارد؟
🍃🌺با توجه به اینکه #نفقه فرزند فقیر بر پدری که توانایی دارد، واجب است، منزل مذکور در واقع مؤونهی پدر شما شمرده شده و خمس ندارد.
ضمناً چنانچه در واقع، منزل مذکور به شما بخشیده شده است، درباره چگونگی خمس آن میتوانید به آدرس زیر مراجعه نمایید.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa36545
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️اگر مردی #مهریهای را با نیت پرداخت نکردن، قبول نماید حکم شرعی آن چیست؟
❓اگر مردی مهریهای را با نیت پرداخت نکردن، قبول نماید حکم شرعی آن چیست؟ مثلاً قبول چند هزار سکه طلا که حتی شاهدین عقد از عدم پرداخت آن در آینده نیز اطمینان دارند. در صورت صحیح بودن عقد، مقدار #مهریه واقعی چقدر است؟
🍃🌺ابتدا باید توجه داشت که چنین نیتی اخلاقاً صحیح نبوده و فردی که نیت عدم پرداخت مهریه را در ذهن خود میپروراند در روایات مانند #سارق اعلام شده است، اما با این وجود این ازدواج صحیح است و باید تمام مهریه پرداخت شود. اما برخی از فقها دربارهی مهریههای فوق العاده سنگین میگویند، اگر به شکلی باشد که نشانه #سفاهت مرد بوده یا قرینه بر عدم قصد جدی وی نسبت به پرداخت آن باشد، آن مهریه باطل است و تبدیل به مهرالمثل میشود. یعنی مهریه زن، معادل مهریه زنی مشابه او در آن منطقه و با همان شرایط خواهد بود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa36851
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️خانهای خریدم که #کنتور حکم وضو و غسلم چیست؟
❓خانهای خریدم که آب آن دزدی است یعنی صاحب اول آن پول #انشعاب را پرداخت نکرده و ساختمان کنتور آب ندارد و به آب شهر وصل است. در این چند روزی که از آب شهر استفاده میکنم احکام نمازها و غسلهای انجام شده چیست؟ مصرف آب به غیر از مصارف بالا چه حکمی دارد(مانند آشامیدن و شست و شو).
🍃🌺لازم است مبلغ آب مصرفی با مراجعه و توافق با سازمان مربوطه پرداخت شود و انجام عملی خلاف مقررات جایز نیست. نمازها و غسلهایی که تا کنون انجام دادید صحیح هستند اما سریعاً باید به سازمان مورد نظر اطلاع داده شود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa37319
⚜ @Ahkaam ⚜
❓در حال قیام #نماز، انجام چه کارهایی #مستحب یا #مکروه است؟
🍃🌺الف. کارهای مستحب در حال قیام نماز:
🌱1. با خضوع و خشوع ایستادن، به نحوى که بندۀ ذلیل در خدمت مولای خود مىایستد.
🌱2. نظر کردن به محل سجده در حال ایستادن.
🌱3. دو دست را روی دو ران گذاردن، به نحوى که بالای زانوها قرار گیرد.
🌱4. قرار دادن فاصله بین پاها، به اندازهی سه انگشت تا یک وجب.
🌱5. در کنار هم قرار دادن پاها، نه آن که یکى جلو و دیگرى عقب باشد.
🌱6. به سمت قبله قرار دادن انگشتان پاها، به نحوى که هیچ یک از آنها از قبله منحرف نشود.
🌱7. چسباندن انگشتان دستها به یکدیگر.
🌱8. دستها را بر سینه گذاردن در مورد بانوان، به نحوى که پستانها بر سینه بچسبد، و نیز جفت کردن پاها به یکدیگر و از هم دور نساختن آنها.
🍃🌺ب. کارهای مکروه در حال قیام نماز:
🌱1. مانند متکبّران، دست بر کمر زدن.
🌱2. تورّک نمودن، یعنى سنگینى خود را گاهى بر پاى راست و گاهى بر پاى چپ انداختن.
🌱3. کف دو دست را بعد از قنوت بر صورت کشیدن.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa38777
⚜ @Ahkaam ⚜
❓در حال #تشهد و #سلام انجام چه کارهایی #مستحب است؟
🍃🌺رعایت موارد ذیل، در تشهد و سلام #نماز، مستحب است:
✨1. به حال تورّک نشستن؛ یعنی نمازگزار، بر ران چپ بنشیند و روى پاى راست را بر کف پاى چپ بگذارد.
✨2. قبل از تشهد بگوید: «الْحَمْدُ لِلّه» یا بگوید: «بِسْمِ اللّٰهِ وَباللّٰهِ والْحَمْدُ لِلّٰهِ وَخَیرُ الْأَسْمٰاءِ لِلّٰهِ».
✨3. دستها را بر رانها بگذارد و انگشتان را به یکدیگر بچسباند و روی پاهای خود نگاه کند.
✨4. پس از اتمام تشهد، بگوید: وَتَقَبَّلْ شَفٰاعَتَهُ فى أُمَّتِه وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ.
✨5. زن نمازگزار، رانهاى خود را به هم بچسباند.
✨6. در هنگام سلام، نیت سلام کردن بر پیامبران، امامان، فرشتگان و جمیع مؤمنین انس و جنّ را داشته باشد.
✨7. در نماز جماعت، امام، سلام را بلند و مأموم آهسته بگوید.
✨8. در نماز جماعت، امام در پایان سلام دادن، به جانب راست خود اشاره کند و مأموم به هر دو جانب، البته اگر در سمت چپ او مأموم دیگری باشد و الّا همان سمت راست کافى است. همچنین نمازگزارى که فرادا نماز مىخواند در هنگام سلام رو به طرف قبله سلام داده و با گوشه دو چشم خود به طرف راست اشاره کند.
✨9. همچنین، در حال تشهد و سلام «اقعاء» مکروه است، و آن عبارت از این است که کف پاها را به زمین گذارده و روى پاشنهها، بنشیند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa38776
⚜ @Ahkaam ⚜
❓در حال #قنوت نماز، رعایت چه اموری #مستحب است؟
🍃🌺موارد زیر از مستحبات قنوت شمرده میشود:
❣1. اللّٰه اکبر گفتن قبل از قنوت.
❣2. در وقت تکبیر، دستها را تا نزدیک گوش بالا بردن.
❣3. در وقت قنوت، دستها را مقابل صورت و رو به آسمان قرار دادن.
❣4. چسباندن انگشتان دست به همدیگر، مگر دو انگشت شست که آنها را از انگشتان دیگر دور کند.
❣5. طولانی کردن قنوت. البته در نماز جماعت، باید حال مأمومین رعایت شود.
❣6. در قنوت هر ذکر و دعایی گفته شود، کافى است؛ ولی بهتر است دعاهایی که در قرآن کریم آمده، مانند: «رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّار» خوانده شود، همچنین خواندن کلمات فرج مستحب است و آن عبارت است از: «لٰا الٰهَ الَّا اللّٰهُ الْحَلٖیمُ الْکَرٖیمُ لٰا الٰهَ الَّا اللّٰهُ الْعَلِی الْعَظٖیمُ سُبْحٰانَ اللّٰهِ رَبِّ السَّماواتِ السَّبْعِ وَرَبِّ الْارَضینَ السَّبْعِ وَمٰا فیهِنَّ وَمٰا بَینَهُنَّ وَ ربِّ الْعَرْشِ الْعَظٖیمِ وَالْحَمْدُللّٰهِ رَبِّ الْعٰالَمٖینَ» بعد از آن بگوید: «اللّٰهُمَّ اغْفِرْ لَنٰا وَارْحَمْنٰا وَعٰافِنٰا وَاعْفُ عَنّٰا فِى الدُّنْیٰا وَالْاٰخِرَةِ إنّک على کلّ شیء قدیر».
❣7. در نماز جماعت، امام قنوت را بلند و مأموم آن را آهسته بخواند. در نماز فرادا نیز بلند خواندن آن مستحب است.
❣8. همچنین مکروه است، بعد از قنوت، کف دو دست را بر صورت بکشد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa38775
⚜ @Ahkaam ⚜
❓چه کارهایی در حال #رکوع نماز، #مستحب یا #مکروه است؟
🍃🌺الف. مواردی که انجام آن در رکوع، بر نمازگزار مستحب است، عبارت است از:
🕌1. در حال خم شدن برای رکوع «اللّٰه اکبر» بگوید.
🕌2. در حال رکوع زانوها را به عقب برده و جلو نیاورد.
🕌3. پشت خود را راست نگه دارد، به نوعى که اگر قطرۀ آبى بر آن ریخته شود بهجاى خود بایستد.
🕌4. گردن را موازى پشت بکشد.
🕌5. نگاهش، بر زمین بین دو پای خود باشد.
🕌6. دو دستش را از دو پهلوى خود فاصله دهد.
🕌7. کف دستها را بر دو زانو بگذارد.
🕌8. انگشتان دست را به هم نچسباند.
🕌9. دست راست را قبل از دست چپ، بر زانو گذارد.
🕌10. بانوان، دو کف دست را بالاتر از زانوها قرار دهند.
🕌11. تکرار ذکر «سُبْحٰانَ رَبِّىَ الْعَظٖیمِ وَبِحَمْدِهٖ» تا سه مرتبه و پنج مرتبه بهتر است و بهتر از آن هفت مرتبه است.
🕌12. قبل از گفتن «سُبْحٰانَ رَبِّىَ الْعَظٖیمِ وَبِحَمْدِه» این دعا بخواند: «اللّٰهُمَّ لَکَ رَکَعْتُ وَلَکَ اسْلَمْتُ وَبِکَ امَنْتُ وَعَلَیکَ تَوَکَّلْتُ وَانْتَ رَبٖی، خَشَعَ لَکَ سَمْعٖىْ وَبَصَرٖىْ وَشَعْرٖی وَبَشَرِی وَلَحْمٖی وَدَمٖی وَمُخٖی وَعَصَبٖی وَعِظٰامٖی وَمٰا اقَلَّتْهُ قَدَمٰای غَیرَ مُسْتَنْکِفٍ وَلٰا مُسْتَکْبِرٍ وَلٰا مُسْتَحْسِرٍ». همچنین مستحب است پیش از ذکر یا بعد از آن صلوات بفرستد.
🕌13. در نماز جماعت، اگر امام است، ذکر رکوع را بلند و اگر مأموم است آهسته بگوید، طوری که صدا به امام نرسد.
🕌14. در نماز فرادا، نسبت به بلند یا آهسته بودن صدا، ذکر را طبق قرائت حمد و سورهاش بخواند.
🕌15. چون سر از رکوع بر دارد بگوید: «سَمِعَ اللّٰهُ لِمَنْ حَمِدَهْ الْحَمْدُللّٰهِ رَبِّ الْعٰالَمٖینَ اهْلَ الْکِبْرِیٰآءِ وَالْعَظَمَةِ وَالْجُودِ وَالْجَبَرُوْتِ».
🍃🌺ب. مواردی که انجام آن در رکوع، بر نمازگزار مکروه است، عبارت است از:
🕌1. چسباندن دستها هنگام رکوع، به دو پهلوى خود.
🕌2. به زیر افکندن سر، طوریکه سر و گردن موازى پشت نباشد.
🕌3. [رعایت نکردن حال مأمومین در طولانی کردن رکوع و اینکه] امام جماعت ذکر رکوع را بیش از سه بار بگوید.
🕌4. در هنگام رکوع دستها را مابین زانوها قرار دادن.
🕌5. در حال رکوع، بلکه در تمام احوال نماز، گذاشتن دستها در زیر همۀ لباسها.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa38774
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا فرزندان، در سفر به وطن پدر و مادر، نسبت به نماز و روزه، باید تابع ایشان باشند؟
❓بنده چندین سال است که همراه با همسر و فرزندانم در قم ساکنم، ولی از #وطن اصلیم اعراض نکردم و چند ماهی از سال را (هر چند به طور پراکنده ) در وطن اصلیم به سر میبرم. حال، سؤال اینست که آیا فرزندانم هم مانند من باید در سفرهای کمتر از ده روز به وطن اصلی من نماز را کامل بخوانند؟ ضمناً فرزندانم هنوز مستقل نبوده و در وطن اصلی من متولد شدند.
🍃🌺با توجه به اینکه این موضوع، به بحث احراز وطن بر میگردد. نظر مراجع تقلید نسبت به سؤال فوق مختلف است.
گروهی از مراجع، با توجه به تولد فرزند در وطن اصلی والدین، آن محل را وطن فرزندان شمرده و #نماز آنها در آنجا را #کامل میدانند. اما برخی دیگر، این امر را در تحقق وطن برای فرزندان کافی ندانسته و نماز ایشان در وطن اصلی والدین خود را #شکسته میدانند، مگر اینکه آنجا را به عنوان وطن خود انتخاب نموده و یا سالی سه چهار ماه، هر چند به صورت پراکنده در آنجا سکونت داشته باشد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa16170
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️اگر در شب به #زیارت_قبور رفتن #مکروه است، پس چرا امام صادق(ع) در شب به زیارت قبور میرفتند؟
❓در حدیثی آمده است: «کَانَ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ (ع) رُبَّمَا یَأْتِی الْقُبُورَ لَیْلاً»؛ (مجموعه ورّام، ج 1، ص 284). آیا این منافات با مکروه بودن زیارت قبور در شب ندارد؟
❓عدهای از فقها با توجه به روایاتی که ظهور در منع زیارت اهل قبور در شب دارد؛ به کراهت زیارت اهل قبور در شب فتوا دادهاند. از طرفی در برخی از روایات اشاره شده است که برخی از معصومان(ع)، شب هنگام برای زیارت به #قبرستان رفتهاند. در جمع بین این دو دسته از روایات میتوان این گونه جمع کرد که وارد قبرستان شدن جهت تنبّه و درس گرفتن از عاقبت دیگران و یا زیارت عمومی اهل قبور در شب اشکالی ندارد و آنچه کراهت دارد زیارت قبر افراد مشخص است؛ زیرا در این صورت است که آنان از ضیافت شب هنگام خود باز میمانند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa31102
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا فروش #میوه بر روی #درخت جایز است؟
🍃🌺برای میوه و ثمرات بر روی درخت، چهار حالت قابل تصور است:
🍇1. هنوز هیچ میوه ای بر روی درخت ظاهر نشده باشد
🍇2. میوه آشکار و ظاهر شده باشد ولی «بدو صلاح» حاصل نشده باشد
🍇3. میوه ظاهر شده باشد، وقت بدو صلاح نیز رسیده باشد اما هنوز میوه نرسیده و کال است
🍇4. میوه ظاهر شده و از بدو صلاح نیز گذشته باشد و میوه رسیده باشد.
در قسم چهارم بالضروره خرید و فروش صحیح است، و اختلاف دیدگاه و بحث بین فقها در سه قسم دیگر مطرح است که با بررسی کتابهای فقهی بدست آمده که فقهای متقدم، در حکم برخی از اقسام، ادعای اجماع نموده اند در حالی که فقهای معاصر در همان مسئله بر خلاف اجماع ادعا شده فتوا داده اند. بنابراین با توجه به کاربردی بودن مسئله و نیاز کاربران برای عمل به فتوای فقها و مراجع تقلید معاصر، از بیان دیدگاه فقهای متقدم در فروعات این مسئله خود داری نموده و فتوای فقها و مراجع تقلید معاصر را بیان میکنیم.
فروش میوه قبل از آشکار شدن:
🍃امام خمینی، آیت الله خویی، آیت الله وحید خراسانی، آیت الله سیستانی میفرمایند: فروختن میوه و ثمره، قبل از بروز و ظهورش، برای یکسال بدون ضمیمه جایز نیست، اما فروختن آن برای دو سال و بیشتر از آن و یا برای یکسال همراه با ضمیمه جایز است.
🍃آیت الله بهجت میفرماید: خرید و فروش میوه در نخل و درختان دیگر قبل از بروز و ظهور میوه برای یکسال یا دو سال و بیشتر، بدون ضمیمه جایز نیست اما فروختن آن برای یکسال و یا بیشتر از یکسال همراه با ضمیمه اشکالی ندارد و جایز است.
🍃آیت الله صافی میفرمایند: «فروختن میوه و ثمره ها قبل از آشکار شدن و ظهورش برای یکسال مطلقا جایز نیست چه با ضمیمه فروخته شود چه بدون ضمیمه مگر اینکه ضمیمه مقصود اصلی باشد و ثمره تابع باشد. و همچنین در فروش آن برای دو سال نیز احوط آن است که به همراه ضمیمه فروخته شود».
🍃آیت الله مکارم میفرماید: احوط آن است که فروش میوه و ثمره قبل از ظهورش همراه با ضمیمه باشد».
فروش میوه بعد از آشکار شدن آن:
🍃آیت الله صافی، وحید خراسانی، امام خمینی، خویی، بهجت، میفرمایند: فروش میوه و ثمره بعد از ظاهر شدن در صورتی که بدو صلاح حاصل شده باشد یا برای دو سال فرخته شود یا همراه با ضمیمه باشد جایز است و اشکالی ندارد.
اما در فروش آن بدون وجود یکی از شرطهای ذکر شده، بین فقها اندکی اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی میگویند اقوا جواز فروش است ولی این فروش دارای کراهت است و برخی دیگر میگویند اقوا جواز فروش است اما احتیاط در عدم جواز فروش است.
آیت الله مکارم خرید و فروش میوه ها بعد از ظاهر شدن را مشروط به سه شرط یاد شده نمیکند بلکه میفرماید: خرید و فروش میوه و ثمره ها بعد از ظهور و منعقد شدن حبه به گونه ای که عادتاً سالم از مرض باشد جایز است.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/id21829
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا میتوان در یک ماه دو #عمره به جا آورد؟
❓آیا میتوانم عمره دوم به #نیابت یکی از اقوام یا شخص دیگری به جا بیاورم؟ حتی اگر قبلاً یک عمره در آن ماه خاص انجام داده باشم؟
🍃🌺عمل عبادی عمره، معمولاً در قالب عمره #مفرده و یا عمره #تمتع انجام میپذیرد.
تكرار عمرهٔ مفرده مستحب است و مراجع تقلید انجام دوبارهٔ آن را جایز شمردهاند؛ ولی درباره فاصلۀ بين دو عمرهای که شخص از طرف خود یا نیابتاً می خواهد انجام دهد، اختلاف نظر است:
برخی تکرار عمره را بدون مقید کردن به یک فاصلۀ زمانی جایز دانستهاند. اما برخی میگویند: در هر ماه قمرى [فقط]يک عمره مىتوان انجام داد؛ هر چند میتوان يک عمره مثلاً در آخر ماه رجب و عمرۀ دوّم در اول ماه شعبان انجام داد.
دربارهٔ فاصلهٔ بين عمرۀ تمتع و عمرۀ مفرده نیز، باید گفت گروهی از فقها بين اين دو عمره (چه قبل از حج و چه بعد از حج)، فاصلهای معتبر نمیدانند. و برخی نیز مانند صورت قبل؛ در هر ماه قمرى [فقط]انجام يک عمره(عمره تمتع یا مفرده)را جایز میدانند، بنابراین اگر در یک ماه؛ عمرۀ تمتع انجام دهد، نمیتواند در همان ماه عمرۀ مفرده انجام دهد
❗️تبصره؛
در انجام این دو عمره، باید توجه داشت که، عمره مفرده باید مقدم بر تمتع شود و اگر خواست آن را بعد از عمره تمتع انجام دهد، باید پس از انجام اعمال حج صورت گیرد؛ زیرا بر اساس فتوای مراجع تقلید بین عمرۀ تمتع و حجّ تمتع، نبايد عمرۀ مفرده فاصله شود، و اگر بجا آورده شد، صحت عمرۀ مفرده، محل اشكال است؛ ولى براى عمره و حج تمتع، اشكالى ايجاد نمىشود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/en22089
♦️صیغه و شرایط صحت #نذر چیست؟ آیا نذر غیر بالغ صحیح است یا خیر؟
❓برای انعقاد نذر صحیح چه باید بگوییم؟ آیا نذر ما در زمان قبل از #بلوغ صحیح بود؟
🍃🌺تعریف نذر
نذر آن است که انسان متعهد شود برای خدا کاری از کارهای خیر را انجام دهد، یا کاری را که ترکش نیکو است، ترک نماید.
🍃🌺اقسام نذر
نذر بر دو نوع است:
1. نذر مشروط؛ نذر مشروط یا «نذر شکر» است مانند اینکه انسان میگوید: «اگر مریض من شفا یافت بر عهده من است برای خدا فلان کار را انجام دهم».
یا «نذر زجر» است مانند اینکه میگوید: «اگر مرتکب فلان کار بد شدم بر عهده من باشد برای خدا فلان کار خیر را انجام دهم».
2. نذر مطلق؛ آن است که انسان بدون هیچ قید و شرطی بگوید نذر میکنم برای خدا، - یا برای خدا است - بر عهده من باشد فلان کار خیر را انجام دهم یا فلان کار شر را ترک کنم.
🍃🌺ارکان نذر
ارکان نذر سه چیز است؛ 1. ناذر (نذر کننده)، 2. صیغه نذر، 3. متعلق نذر (ملتزم به). یعنی برای اینکه نذری منعقد شود باید نذر کنندهای باشد که شرایط نذر کردن را داشته باشد، همچنین صیغه نذر جاری شود، و نذر به انجام یا ترک کاری تعلق بگیرد که شرایط آن بیان خواهد شد.
🍃🌺شرایط ناذر (نذر کننده)
1. بلوغ 2. عقل 3. اختیار 4. قصد 5. انتفاء حجر در متعلق نذر. برخی از فقها، اسلام و حریت را نیز از شرایط نذر کننده قرار دادهاند.
بنابراین، نذر بچه اگر چه ممیز باشد و به ده سال رسیده باشد، همچنین نذر دیوانه حتی اگر دیوانه ادواری باشد در زمان دیوانگیش و نذر انسان مست و یا عصبانی به گونهای که قصد از او زایل شود، همچنین نذر سفیه و محجور در امور مالی منعقد نمیشود و صحیح نیست. البته نذر محجور در آن مالی که حق طلبکارها به آن تعلق گرفته منعقد نمیشود، ولی در اموال دیگر، صحیح است.
همچنین نذر عبد و کافر منعقد نمیشود، مگر اینکه در عبد، قبل از واقع شدن نذر، مولا اجازه بدهد یا عبد، قبل از انحلال عقد نذر توسط مولا، آزاد شود و همچنین اگر کافر، مسلمان شود مستحب است به نذرش وفا کند.
🍃🌺صیغه نذر
صیغۀ نذر این چنین است: «للّه علیّ هکذا»، و منظور از هکذا آن است که: «آنچه را مىخواهد که نذر کند بعد از «للّه علیّ» بگوید. مثلاً بگوید: «ان شفى اللّه مریضى فللّه على صوم یوم»؛ یعنى اگر خداوند مریض مرا شفا بدهد یک روز، روزه بر گردن و عهده من باشد.
گفتنی است؛ لازم نیست صیغه نذر به عربى خوانده شود، بلکه به فارسی هم کفایت میکند، پس اگر گفته شود: «چنانچه مریض من خوب شود، براى خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم یا یک روز روزه بگیرم»، نذر، صحیح است. البته باید «براى خدا» به زبان گفته شود و قصد آن در دل کافى نیست.
🍃🌺متعلق نذر یا «ملتزم به» و شرایط آن
مراد از «متعلق نذر» یا «منذور به» یا «ملتزم به»، آن چیزی است که نذر کننده متعهد میشود آنرا برای خدا انجام دهد یا ترک نماید.
🍃🌺شرایط متعلق نذر
1. متعلق نذر یا باید از چیزهای باشد که نیاز به قصد قربت داشته باشد؛ یعنی واجب یا مستحب باشد. و یا امر مباحی باشد که دارای رجحان و برتری در دین یا دنیا باشد. بنابر این، امر حرام یا حتی مکروه نمیتواند متعلق نذر قرار گیرد.
2. مقصود و مورد اراده باشد.
3. تحت قدرت نذر کننده باشد؛ یعنی متعلق نذر به گونهای باشد که بر حسب عادت و معمول، نذر کننده بتواند هنگام رسیدن وقتش آنرا انجام دهد، هر چند اگر زمان انعقاد نذر قدرت بر انجامش نداشته باشد.
🍃🌺پس در مورد سؤال مطرح شده باید گفت: «نذر در زمان قبل از بلوغ منعقد نمیشود و صحیح نیست؛ چون یکی از شرایط صحت و انعقاد نذر، بالغ بودن نذر کننده است»
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/id22861
⚜ @Ahkaam ⚜
❓بر اساس منابع شیعی، آیا میتوانیم #نام پیامبران #بنی_اسرائیل را بر فرزندان خود بگذاریم؟ آیا روایتی در اینباره داریم؟ اگر پاسختان مثبت است، لطفاً سند آنرا ذکر بفرمایید.
🍃🌺بر اساس آنچه در روایات آمده است؛ ائمه اطهار(ع) نام فرزندان خود را نام پیامبران بنی اسرائیل میگذاشتند و با الگوبرداری از سیره و روش آن بزرگواران میتوان نام پیامبران بنی اسرائیل را بر فرزندان خود نهاد.
1. نام امام کاظم(ع) موسی بود. که یکی از انبیای بنی اسرائیل است. نام برخی از فرزندان امام کاظم(ع) نیز به نام پیامبران بنی اسرائیل بود؛ مانند سلیمان، داود.
2. برخی از اصحاب و راویان بزرگ ائمه اطهار(ع) نامهای پیامبران بنی اسرائیل را داشتند؛ مانند زکریا بن آدم قمّی که از اصحاب و راویان امام رضا(ع) بود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa27628
⚜ @Ahkaam ⚜
♦️آیا غیبت است؟
❓میخواستم بدانم که اگر پشت سر کسی حرفی بزنیم و کسی که میشنود او را نشناسد و یا در صورت شناختن فردِ غایب، آن چیزی را که ما میگوییم او هم در مورد آن شخص بداند آیا مرتکب #غیبت شدهایم؟ با توجه به فرضهایی که گفتم در مورد #عیبجویی هم توضیح دهید.
🍃🌺شرایط تحقق غیبت عبارتست از:
1. فردی که از او غیبت میشود در جمع حاضر نباشد.
2. آن سخن، عیب و نقص وی محسوب شود.
3. این عیب از عیوب پنهان باشد.
4. فرد از شنیدن آنچه در موردش گفته میشود ناراحت شود.
بر این اساس، آنچه در سؤال آمده است، ظاهراً شرایط کامل غیبت را ندارد، اما اگر بازگو کردن آن، موجب آزار دیگران شود، جایز نبوده و باید از آن اجتناب کرد. ضمن اینکه برخی از مراجع تقلید موارد مذکور در سؤال را غیبت دانستهاند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa23503
⚜ @Ahkaam ⚜