⁉️ پرسش و پاسخ #روزه(1)
💠 این چه میهمانیای است که پرهیز از خوردن و آشامیدن، نخستین شرط آن است؟
✧خداوند سبحان، رمضان را براى پذيرايى از جسم و وجود مادّىِ میهمانانش فراهم نساخته است؛ چرا كه بدنهاى آنان، مثل همگان در میهمانی هميشگى خدايند.
️ اين، در حالى است كه اغلب دشمنان خدا از اين سفرۀ گسترده، بيش از ديگران بهره مىبرند. نتيجه اين كه:
ارزش پذيرايى از جسم و تأمين خواستههاى مادّى، هرگز به پاى تأمين نيازهاى معنوى نمىرسد، بخصوص كه قرآن كريم بیان میدارد:
«اگر بيم آن نبود كه مردم (در گمراهى) امّتِ واحد شوند، براى خانههاى كسانى كه به خداوندْ كافر مىشوند، سقفهايى از نقره و نردبانهايى قرار مىداديم كه از آن بالا بروند. و براى خانههايشان درها و تختهايى كه بر آن تكيه بزنند، قرار مىداديم، و [نيز] انواع زيورها را. همانا همۀ اينها كالاى زندگى دنيايى است و سراى آخرت نزد پروردگارت براى تقواپيشگان است».
سورۀ زخرف، آيۀ ۳۳ ـ ۳۵.
🔅 در حديث #پیامبر_اکرم_(ص) نيز آمده است: «اگر نبود اين كه دنيا در نزد خدا برابر با بال پشهاى هم نيست، هرگز در آن، يك جرعه آب نيز به كافر و فاجر نمىنوشاند!».
▫️ الأمالى، طوسى، ص ۵۳۱، ح ۱۱۶۲
✧ از سوى ديگر، شرايط و آداب اين ميهمانى، بايد هماهنگ با ضيافت جان باشد و طعام و نوشيدنى آن، متناسب با ضيافت روح و هدف از آن نيز پديد آوردن دگرگونیِ روحى و نوسازیِ حيات معنوى انسان و تقويت توان روانى او.
📚 ماه خدا، ص ۲۰ – ۲۵.
#روزه #ماه_رمضان
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#احکام_روزه
💬سوال
اگر شخصی اینقدر اب و غذا در وقت سحری بخورد که هنگام اروغ زدن بالابیاید روزه اش باطل می شود یا باید به بیرون بریزد قورت بدهد چه حکمی دارد؟ سیستانی و رهبری
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
✍️پاسخ
اگر سهواً يا بی اختيار قی كند روزه باطل نیست اما باید آنچه وارد فضای دهان شده است را خارج کند و اگر عمدا فرو ببرد روزه اش باطل می شود اما اگر بی اختیار فرو برود روزه صحیح است.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
📚 مسافرت در ماه رمضان
💠 سوال: اگر کسی در صبح ماه مبارک رمضان به مسافرت برود و پیش از #اذان_ظهر مجددا به #وطن و یا جایی که #قصد_ اقامت_ده_روز دارد برسد، حکم روزه اش چگونه است؟
👈مقلد مقام #معظم #رهبری هستم.
✅ جواب: اگر مبطلی انجام نداده باشد، لازم است #نیت_روزه نماید و #روزه آن روز صحیح می باشد.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
.
💠 سفارشهای پیامبر اکرم(ص) در باره ماه رمضان (۴)
🏷 از آنچه حلال نیست، بپرهیزید!
🔅#پیامبر_اکرم_(ص) :
🔸 زبانتان را نگه داريد ؛ چشم هايتان را از آنچه نگاه به آن حلال نيست ، بپوشانيد ؛ گوش هايتان را از آنچه شنيدنش حلال نيست، فرو بنديد.
▫️ واحفَظوا ألسِنَتَكُم و غُضّوا عَمّا لا يَحِلُّ النَّظَرُ إلَيهِ أبصارَكُم و عَمّا لا يَحِلُّ الاِستِماعُ إلَيهِ أسماعَكُم؛
📚 بحار الأنوار : ج ۹۶ ص ۳۵۶ ح ۲۵
#ماه_رمضان #حلال #حرام
⚜️ @Ahkaam ⚜️
⁉️ پرسش و پاسخ #روزه (۲)
💠 به بند كشيده شدن شیطان در ماه رمضان، به چه معناست؟
✧ روزه به طور طبيعى، زمينههایى را كه شيطان بر اساس آنها، انسان را به گمراهى مىكشاند، از بين مىبرد.
به تعبير دقيقتر، زنجيرى كه در ماه رمضان، شيطان را به بند مىكشد، چيزى جز خودِ روزه نيست.
از اين رو، #پیامبر_اکرم_(ص) میفرماید:
🔅«شيطان در انسان جارى مىشود، همچون جريان خون. پس با گرسنگى، مجارى او را تنگ كنيد».
در نتیجه، روزه با زنجيرش، نه تنها شيطان را به بند مىكشد، بلكه كششهاى نفْس امّاره را هم مهار مىكند و آن را به اسارت در مىآورد.
🔅 به فرمودۀ #امام_علی_علیه_السلام : «گرسنگى، چه خوب ياورى براى اسير كردن نفْس و شكستن عادت آن است!».
▫️ غرر الحكم، ح ۹۹۴۴
✧ هدف همۀ رواياتى كه برای بیان نقش گرسنگى در خودسازى و تربيت نفْس، وارد شدهاند، ايجاد مانع طبيعى در برابر سلطۀ شيطان بر انسان و نگهدارى وی از كششها و اغواگرىهاى نفْس و نيز آزادسازى نيروهاى عقلى و شكوفاسازى استعدادهاى انسانى است؛ زیرا شهوتها با خوردن و نوشیدن تقویت میشوند.
🔅#پیامبر_اکرم_(ص) فرمود: «به وسيلۀ گرسنگى و تشنگى، با نفس خويش مبارزه كنيد؛ چرا كه پاداش آن، مثل پاداش جهادكننده در راه خداست».
✧ روزه گرفتن، افزون بر پشتوانهاى كه برای جلوگيرى از سلطۀ شيطان بر روزه داران پديد مىآورد، خود به خود، زمينه ساز شمول عنايت هاى خدا بر آنان مىگردد.
📚 ماه خدا، ص ۷۷
#روزه #ماه_رمضان
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#احکام_روزه
💬سوال
آیا روزه دار می تواند دهان خود را جهت جلوگیری از بوی دهان بشوید؟
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
✍️پاسخ
1. اگر بخواهد برای جلوگیری از بوی دهان در حال روزه، مسواک بزند، باید رطوبت مسواک در آب دهان به طورى از بین برود و یا کم باشد که رطوبت خارج از دهان به آن گفته نشود، اما اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد، روزه او باطل مىشود.[1]
2. اما اگر براى خنک شدن، یا بىجهت مضمضه کند؛ (آب در دهان بگرداند) و بىاختیار فرو رود، قضای روزه بر او واجب است، ولى اگر فراموش کند که روزه است و آب را فرو دهد، یا براى وضو مضمضه کند و بىاختیار فرو رود، قضا بر او واجب نیست.[2]
برخی از فقها می گویند: اگر آب شستشوی دهان بدون اراده به حلق برسد، اشکالى ندارد، ولى اگر از اوّل بداند بىاختیار به حلق مىرسد، روزهاش باطل است.[3] و مضمضه زیاد براى روزه دار مکروه است و اگر بعد از مضمضه بخواهد آب دهان را فرو برد، بهتر است سه مرتبه آب دهان را بیرون بریزد.[4]
بنابراین، با رعایت شرایط بالا، روزه دار می تواند دهان خود را جهت جلوگیری از بوی دهان بشوید؛ ولی بهتر است سه مرتبه آب دهان خود را بیرون بریزد.
پس نوشت:
[1] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 892، م 1573.
[2] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 939،م 1688.
[3] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 895، ذیل م 1582.
مکارم: شستشوى دهان با آب یا داروها اگر چیزى از آن فرو نرود، روزه را باطل نمىکند و اگر بدون اراده به حلق برسد، اشکالى ندارد، ولى اگر از اوّل بداند بىاختیار به حلق مىرسد روزهاش باطل است و قضا و کفّاره دارد.
[4] توضیح المسائل (المحشی للامام الخمینی)، ج1، ص 942، م 1690.
⚜️ @Ahkaam ⚜️