❓دو نفر که با هم در منزلی شریک هستند بعد از مشورت با یکدیگر، به توافق میرسند که به شرط خریدن منزل دیگری، این منزل را بفروشند. بعد از آن که خانه شریکی فروخته شد، یکی از شرکا زیر قولش میزند و میگوید که حاضر نیست خانه مشترکی با شریکش بخرد ولی به او میگوید که حقش را از منزل شراکتی اول پرداخت میکند و منظورش هم این است که از دست شریکش خلاص شود. آیا طرف اول با این نقض شرط، گنهکار است با توجه به این که اگر این شرط نبود، طرف دیگر راضی به فروش خانه نمیشد؟
🍃💕معاملهٔ انجام شده صحیح است ولی فردی که خلاف تعهدش عمل کرده، مرتکب گناه شده است.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓پوشیدن چه لباسهایی حرام است؟ آیا از پشم حیوان برای لباس بیرون می شود استفاده کرد؟
🍃الف: در خارج از نماز، پوشیدن هر نوع لباسی جایز است، مگر لباسهای ذیل که پوشیدن آنها حرام است:
1. لباسی که از ابريشم خالص و یا زرباف باشد، برای مردان.
2. لباس شهرت؛ (لباسی که با پوشیدن آن در میان مردم مشهور شود).
3. لباس اختصاصی جنس مخالف؛ در صورتى كه عنوان تشبّه بر آن صادق باشد.
🍃ب: لباس نمازگزار، دارای شرایطی است که برای آگاهی از آن میتوانید به (شرائط لباس نماز گزار) در رساله مراجع مراجعه نمایید.
⚜ @Ahkaam ⚜
استفاده از جنین برای اهداف پزشکی
🍃🌴🍃🌴🍃🌴🍃🌴🍃🌴🍃🌴
❓آیا در تحقیقات پزشکی، جایز است از جنین سقط شدهٔ انسان یا حیوان استفاده کرد؟
🍃🌺بیشتر فقها تشریح بدن انسان(جنین یا غیر جنین) را جایز نمیدانند، اما برخی از مراجع در اینباره میگویند، اگر اینگونه تحقیقات در راستای کشف مطالب پزشکى جديد و مورد نیاز جامعه و نیز درمان بيمارىهای تهدید کننده زندگى مردم باشد، جايز است؛ ولى تا حد امکان از جنين انسان مسلمان استفاده نشود.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/en22431
🍃🌴🍃🌴🍃🌴🍃🌴🍃🌴🍃🌴
⚜ @Ahkaam ⚜
❓موقعی که سنی بودم، یک خانه از طریق اعتبار بانکی 20 ساله با بهره خریداری کردم و برای این کار به فتوای قرضاوی استناد کردم. من چه باید بکنم، با احتساب اینکه میدانم این خانه در حال ساخت است و اگر آنها را بفروشم، مبلغ زیادی پول را از دست میدهم و بهرهای از این خرید نمیبرم؟
🍎1. بطور کلى، در وام گرفتن از بانکها (چه اسلامی و چه غیر اسلامی) شخص وامگیرنده، مالك مبلغ میشود، حتی اگر ربوى باشد؛ به عبارتی با آنکه عمل حرام ربا رخ داده، اما این حرام، تأثیری بر مالکیت او نخواهد گذاشت و اگر فرد مضطر به گرفتن این وام باشد، شاید حرامی مرتکب نشده باشد.
🍎2. وامهایی که بانکهای اسلامی بابت ساخت یا تعمیر مسکن میپردازند غالباً به صورت یکی از عقود اسلامی در اختیار مشتریان قرار میگیرد و سود پرداختی از سوی مشتری به بانک در قالب این عقود اشکالی ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fr21814
⚜ @Ahkaam ⚜
لمس موی نامحرم
🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏
❓مویی که از زن جدا شده و روی فرش افتاده اگر نامحرم ببیند و دست بزند چه حکمی دارد؟
🍏در این زمینه بین فقها اختلاف نظر است، برخی از فقها میگویند بنا بر احتیاط واجب باید از نگاه و لمس موی جدا شده از نامحرم اجتناب شود و برخی نیز معتقدند اگر به قصد لذت نباشد، اشکال ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa40782
🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا از پول هر ماه، یک مقدار معین به یک شخصی وقف نمودن صحیح است؟ مثلاً اینکه بگویم: از پولی که هر ماه میگیرم 50 منات به فلان شخص خواهم داد؟
🍃🌺در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. برخی از مراجع وقف پول را نافذ دانسته و برخی نیز چنین وقفی را صحیح نمیدانند و گروهی نیز اینگونه وقف را عملاً یک نذر میدانند.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓برای گسترش و توسعه کار احتیاج به مبلغی پول داشتم تا در بانک بگذارم و از آن وام بگیرم. لذا مجبور به گرفتن نزول شدم. بطوریکه بعد از یک ماه، اصل پول و 500 هزار تومان بهره باید برگردانم. حکم وامی که با سپردهگذاری این پول گرفتم و گسترش کاری که با این وام داشتم چیست؟
🍃☀️روشن است که در قرض، اگر شرط سود شود ربا بوده و دادن و گرفتن چنین قرضی حرام است و کسی که مرتکب آن شده باید استغفار و توبه نماید، اما بعد از انجام این قرض، گیرنده، مالک مبلغ قرض بوده و میتواند در آن تصرف کند، هر چند برخی از فقها وی را مالک آن مبلغ نمیدانند.
🍃☀️در هر حال، استفاده از وامی که بانک با سپرده گذاری مبلغ مذکور به شخص پرداخت کرده است، اگر مطابق با یکی از عقود شرعی مانند مضاربه یا فروش اقساطی باشد و مصرف وام نیز در موردی که وام دهنده تعیین کرده صورت پذیرد، اشکالی ندارد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa31518
⚜ @Ahkaam ⚜
❓اگر کسی را میبینیم که در حال غرق شدن است و از نجات او دریغ نمودیم، آیا در قبال مرگش مسؤل هستیم و تقصیر به گردن ما میآید؟
🍃فردی که نظارهگر غرق شدن یک انسان است، اگر توانایی نجات غریق را نداشته باشد هیچ مسئولیتی ندارد، اما اگر قدرت بر نجات او را داشته باشد، ولی از نجات دادن او خودداری نماید از دو حال خارج نیست.
☺️۱. از نظر وظیفه قانونی یا با قبول تعهد و...، نجات غریق بر عهده شخص بوده، ولی با این حال از عمل به وظیفه و نجات غریق خودداری نموده است. در این فرض، از نظر شرعی گناهکار بوده و از نظر قانونی نیز با استناد ماده ۲۹۵ قانون مجازات اسلامی، جنایت حاصل به او مستند میشود و حسب مورد، به مجازات یکی از اقسام قتل محکوم خواهد شد.
☺️۲. از نظر قانونی یا تعهد فردی، نجات غریق بر عهدهاش نبوده، در این فرض از نظر شرعی گناهکار محسوب شده، ولی از نظر قانونی مجازات مشخّصی متوجه او نمیشود.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا استفاده از خودروی شخصی، موجب حق الناس است؟ چون آلودگی ایجاد میکند و ممکن است شخصی که خودرو ندارد آسیب ببیند.
🍃🌺هر چند ممکن است استفاده از خودروی شخصی، موجب ضرر رساندن به سایرین باشد، ولی این مقدار از ضرر که عرفاً چندان مورد توجه نیست، موجب حق الناس نمیشود. البته چنانچه در این زمینه مقرراتی وضع شود، باید رعایت گردد و تلاش در حفظ محیط زیست هم اقدامی خداپسندانه است.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓پدر و خواهرم هر دو در یک روز بر اثر تصادف فوت کردند، با توجه به اینکه نمیدانیم دقیقاً کدامیک زودتر فوت کرده است، آیا فرزندان خواهرم از پدرم ارث میبرند یا خیر؟
🍃🌺1. در فرض سؤال، هر کدام از پدر و خواهرتان از یکدیگر ارث میبرند و سهم خواهرتان طبق قانون ارث، به وارثان وی میرسد.
🍃🌺2.طریقه ارث بری از هم نیز به این شکل است که ابتدا فرض میکنیم پدر قبل از فرزند فوت کرده و تمام اموالش را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعیاش، از جمله فرزندی که با او فوت کرده تقسیم میکنیم و سهم فرزند فوت شده به ورثه او (غیر از پدرش) میرسد. سپس فرض میکنیم که فرزند قبل از پدر فوت کرده و اموال وی (به غیر از اموالی که قرار است از پدر به ارث برد) را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعیاش از جمله پدر وی که با او فوت کرده تقسیم میکنیم و سهم پدر به ورثه او (غیر از فرزند مذکور) میرسد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa31334
⚜ @Ahkaam ⚜
استفاده از تصویر برای تحریک جنسی همسر
❓آیا میتوان از امور هنری همچون اشعار، قصه، تصویر و مانند اینها در تقویت قوای جنسی در راستای حلال استفاده نمود؟ تا چه اندازه توصیف امور جنسی برای ارتباط با همسر، مجاز است؟
🍃🌺نسبت به این موضوع، استفاده از شعر و قصه به خودی خود (مثل اینکه موجب غیبت یا آبرو ریزی کسی نباشد) اشکال ندارد، و بیشتر مراجع تقلید دیدن تصاویر و فیلم مستهجن را جایز نمیدانند. البته برخی از فقها با آنکه آنان نیز احتیاط را در اجتناب دانستهاند، اما تنها در مورد استفاده از این ابزارها در راستای تقویت ارتباط مشروع میان زوجین، فتوی به جواز دادهاند.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓با زنی ازدواج کردم که به گفته خویش مطلقه بود، پس از 6 ماه متوجه شدم که هنوز از شوهر سابقش طلاق شرعی نگرفته و مدعی بود که شوهرش مرتد است و آن زن تا مدتها حکم مرتد را نمیدانسته است. اما من در صدق کلامشان شک دارم و امکان تحقیق هم ندارم. حال دادگاه حکم به طلاق مبارات داده است. آیا ازدواج من با این زن صحیح است؟ همچنین زمان شروع عده از زمان یقین به موضوع ارتداد است یا از زمان فهمیدن حکم ارتداد؟
🍃🌺1. در فرض سؤال که شک در صحت ادعای زن دارید، احتیاط آن است که او را طلاق داده و دیگر هم با او ازدواج نکنید. و برخی از فقها نیز میگویند اگر با او همبستر شدهاید، ازدواج شما با وی جایز نیست.
🍃🌺2. زمان شروع عده از زمان یقین به موضوع ارتداد است، ولی تشخیص موضوع ارتداد باید از طریق دادگاه اسلامی باشد.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa43568
⚜ @Ahkaam ⚜
❓اسراف چه زمانی اتفاق میافتد؟ آیا استفاده از مالی که از راه حلال بدست آمده، برای راحتی و آسایش بیشتر، اسراف محسوب شده و حرام است؟ مثلاً شخصی با یک ماشین پیکان نیازش برطرف میشود، ولی برای رفاه و امنیت بیشتر ماشینی دیگر که در توانش است بخرد. آیا این حرام است؟
🍃🌺1. اسراف یعنی زیادهروی و تجاوز از حد طبیعی و عرفی در کارها، به طوری که عمل شخص عرفاً مصداق ولخرجی و بیهودگی پیدا کند.
🍃🌺2. با توجه به اینکه یکی از اهداف انسان در زندگی، رسیدن به رفاه و آسایش خود و اطرافیانش است، نمیتوان اقدامات وی در این زمینه را بیهوده فرض کرد.
💠بنابراین آنچه در سؤال ذکر شده، نه تنها اسراف نیست، بلکه به عنوان نمونه در مصداق وسیله نقلیه، گاه جهت حفظ امنیت خود و دیگران، لازم نیز میباشد، ضمن اینکه پیامبر اکرم (ص) نیز در نگاهی واقعبینانه، داشتن مرکبی مناسب را از جمله وسایل خوشبختی افراد بیان نمودهاند.
❗️البته باید توجه داشت که وسیله نقلیه مناسب در زمانها و مکانهای مختلف متفاوت است، اما اجمالاً وسیلهای مناسب است که علاوه بر داشتن استانداردهای اولیه، استفاده از آن نیز در جامعه رواج داشته و عرفاً به عنوان وسیلهای برای فخرفروشی به شمار نیاید و اقدام فرد در تعویض وسیله نقلیه – و یا هر وسیله دیگری – از منظر عقل و نیز از نگاه عموم مردم، امری منطقی و توجیهپذیر به شمار آید.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا در عصر پیامبر اسلام(ص) اجتهاد صورت میگرفته و از عقل برای استنباط احکام استفاده میشد؟
🍃🌺اجتهاد در سیر تاریخی خود دارای حداقل دو معنا بوده است. تا قرن هفتم هجری، اجتهاد به معنای «رأی و قیاس» تلقی میشد، همین معنا از اجتهاد در کلام اهل سنت خود نمایی میکند؛ لذا از سوی عالمان شیعه با آن مخالفت شده است. اهل سنت با توجه به ادلهای که اقامه کردهاند؛ نه تنها اصرار دارند که اجتهادِ به این معنا در عصر پیامبر(ص) بوده؛ و برخی از اصحاب اجتهاد برأی میکردند. بلکه پا را از این فراتر نهاده و در برخی از کتابهای خود بابی به نام «اجتهادات النبی» آوردهاند؛ یعنی مصادیقی که پیامبر(ص) نیز اجتهاد کرد.
قدیمیترین نص درباره معنای جدید اجتهادِ مورد قبول شیعه؛ در قرن هفتم و مربوط به محقق حلی در کتاب «معارج الأصول» است. شواهدی بر پایهگذاری چنین اجتهادی را میتوان در روایات و تعالیم اهل بیت(ع) مشاهد نمود.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓زمان محاسبه ده روز در موضوع قصد ده روز در سفر چگونه است؟
🍃🌺مسافرى که میخواهد ده روز در محلى بماند، لازم نیست قصد ماندن شب اول تا شب یازدهم را داشته باشد و همین که قصد کند از اذان صبح روز اول تا غروب روز دهم (یعنى ده روز و نه شب) بماند، باید نماز را تمام بخواند. همچنین اگر مثلاً قصدش این باشد که از ظهر روز اوّل تا ظهر روز یازدهم بماند، باید نماز را تمام بخواند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa40102
⚜ @Ahkaam ⚜
❓ترک نماز گناه کبیره است، یا گناه صغیره؟
🍃🌺در تعالیم دین اسلام، نماز ستون دین اعلام شده و ترک عمدی آن علاوه بر آنکه گناهی کبیره است، فردی که نماز را ترک میکند، هر چند در ظاهر مسلمان است و احکام مسلمانان در مورد او اجرا میشود، اما در حقیقت تفاوت چندانی با کافران ندارد. آنچه گفته شد برگرفته از روایات فراوانی است که به دو مورد آن اشاره میشود:
🔅1. امام باقر(ع) فرمود: نماز ستون دین است و شما آنرا مانند ستون خیمهای در نظر بگیرید که اگر برپا باشد، طنابها و میخهای خیمه نیز در جای خود استوار خواهند ماند، اما اگر این ستون کج شده و بشکند، نه میخی و نه طنابی در جای خود باقی نخواهند ماند.
🔅2. عبید بن زراره میگوید؛ در مورد گناهان کبیره، نظر امام صادق(ع) را جویا شدم. ایشان فرمود که در نوشتههای امیرالمؤمنین(ع) هفت گناه کبیره ثبت شده است: کفر به پروردگار، آدمکشی، آنچه به عاق والدین بیانجامد، رباخواری، تصرف ظالمانه در اموال یتیمان، فرار از جنگ و بازگشتن از هجرت. عبید گوید که پرسیدم: آیا اینها گناهان کبیرهاند؟ فرمود: بلی! مجدداً پرسیدم: آیا تصرف ظالمانه در یک درهم (مقدار بسیار اندکی) از مال یتیم گناهش بیشتر است یا بینمازی؟! حضرت فرمود: بینمازی! گفتم: پس چرا بینمازی را از گناهان کبیره به شمار نیاوردید؟! امام از من پرسید: اولین گناه کبیرهای را که گفتم کدام بود؟ گفتم: کفر به پروردگار! ایشان فرمود: آنکه بدون دلیل نماز را ترک کند، کافر است.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓آیا واجب است مجانین و شبه مجانین را از خوردن گوشتی که ذبح شرعی نشده بر حذر داریم؟
🍃🌺خوراندن غذای حرام به دیگران جایز نیست، ولی اگر شخصی که تکلیف ندارد، خودش چنین غذایی را مصرف کند، واجب نیست وی را از خوردن آن منع کرد، گرچه احتیاط در آن است که آنها را از خوردن آن بر حذر دارند.
برخی از فقها نیز در این زمینه میگویند، اگر جلوگیری نکردن از مصرف چنین غذاهایی، با حق حضانت ولیّ مخالف باشد، باید جلوگیری کرد.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓کسی که روی صندلی مینشیند و نماز میخواند در هنگام سجده در مورد نوک انگشت پا که واجب است روی زمین قرار گیرد، باید چه کند؟
🍃🌺فردی که از روی عذر، بر روی صندلی مینشیند و نماز میخواند، در صورتی که برای او ممکن است، بر اساس نظر برخی مراجع، باید در هنگام سجده نوک انگشتان پا را روی زمین قرار دهد، ولی چنانچه از این عمل معذور باشد، مطمئناً رعایت آن بر وی واجب نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
❓مادر و دختری باردار هستند و تقریبا همزمان فرزندشان به دنیا آمده است. در ایام شیر دهی مادر به حج واجب میرود و دختر بچه مادر که خواهر خود اوست را به مدت یک ماه شیر میدهد. حکم این موضوع چیست؟ و حکم شوهر این دختر با او چگونه است؟
🍃🌺مراجع تقلید در اینباره میگویند، اگر زنی از شیر شوهر خود، افراد زیر را شیر دهد، شوهرش بر او حرام نمىشود، اگر چه بهتر آن است که احتیاط کرده و از شیر دادن به این افراد پرهیز کند:
1. برادر و خواهر خود را؛
2. عمو و عمه و دایى و خالۀ خود را؛
3. اولاد عمو و اولاد دایى خود را؛
4. برادرزادۀ خود را.
5. برادر شوهر، یا خواهر شوهر خود را؛
6. خواهرزادۀ خود، یا خواهرزادۀ شوهرش را؛
7. عمو و عمه و دایى و خالۀ شوهرش را؛
8. نوۀ زن دیگر شوهر خود را.
بنابر این شیر دادن به خواهر یا برادر، حرام نیست و با انجام آن شوهر زن شیرده بر وی حرام نمیشود.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌴افتادن نام مقدسی در مستراح🌴
❓1. اگر شیء محترمی مثل قرآن، مهر و پول هایی که نام مقدس ائمه در آنها نوشته شده در چاه فاضلاب مستراح یا آشپزخانه بیافتد چه حکمی دارد؟ 2. اگر این چاهها که امروزه به صورت مشترک باشد به خصوص در مجتمع های مسکونی حکم چه خواهد بود؟ 3. اگر به شبکه سراسری فاضلاب شهری متصل باشند حکم چیست؟ 4. آیا احکام مربوط به این مسأله فقط در حق فرد مطلع از جریان، ثابت است یا نه برای همه است و مثلا این فرد مطلع باید به سایرین که مطلع نیستند، آگاهی دهد؟
🍃🌺1و2. اگر داخل چاه توالت و یا چاههای مشترک باشد، استفاده از آن دستشویی تا زمانی که یقین به از بین رفتن آن اسامی مقدسه حاصل نشده، برای شخص مطلع جایز نیست ولى اگر داخل چاهی جدا از توالت (مانند چاه آشپزخانه)، باشد، مانعى ندارد.
🍃🌺3. اگر چاه متّصل به لولهکشى فاضلاب شهری است، هنگامى که اطمینان حاصل شود که آن شیء محترم، به نقطۀ دورى منتقل شده، مشکلى ندارد.
4. همانطور که بیان شد این احکام، مختص به شخص مطلع است و گفتن آن به بقیه لازم نیست.
ضمنا برخی از مراجع، این احکام را صرفا دربارهی قرآن یا شیئی که اسم الله در آن باشد، جاری میدانند.
https://www.islamquest.net/fa/archive/question/fa40173
⚜ @Ahkaam ⚜