فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سلطان قلبم علی بن موسی الرضا(علیه السلام)....💕
میلاد باسعادت شمس الشموس، ثامن الحجج، حضرت على بن موسى الرّضا علیه السلام بر شما مبارک باد
⚜️ @Ahkaam ⚜️
⁉️ سوال:
کسی که می داند غذایی که پدرش آورده از مال حرام بوده و خورده تکلیفش چیست؟
آیا باید رد مظالم بپردازد ؟
✅ پاسخ:
آیت الله خامنه ای:
اگر صاحب مال را می شناسد یا با تفحّص می تواند مشخّص کند، قیمت غذا را به او برگرداند. در غیر این صورت آن را به فقیر صدقه دهد و در صدقه دادن بنا بر احتیاط از حاکم شرع اذن بگیرد.
🔹 آیت الله مکارم شیرازی:
در صورتي که مفسده اي ندارد به صاحبان مال برگرداند و الا بايد تمام آن را به فقرا بدهد و اگر خودش فقير باشد مي تواند به اندازه رفع فقر از آن استفاده کند.
🔹 آیت الله وحید خراسانی:
اگر میداند آنچه خورده مال حرام بوده باید قیمت آن را به صاحبش برگرداند و اگر متمکّن از پیدا کردن صاحب آن نیست از طرف او به فقیر شیعه صدقه بدهد.
🔹 آیت الله فاضل لنکرانی:
اگر صد درصد یقین دارد که غذایی که پدر آورده عین مال حرام بوده و خورده است، اگر صاحب غذا و یا صاحب پولی را که با آن غذا خریده شده است، می شناسد باید قیمت غذایی را که خورده به صاحبش بدهد در غیر این صورت از طرف صاحبش به فقیر مستحق صدقه بدهد.
اما اگر صد در صد یقین ندارد که با عین پول حرام غذا را خریداری کرده و احتمال میدهد از در آمد حلالش باشد یا به ذمه آن را خریداری کرده باشد، خوردن آن اشکال ندارد و تکلیفی ندارد.
---------------------
📚 منبع:
استفتاء از سایت مراجع عظام
⚜️ @Ahkaam ⚜️
🕊 #نڪته_اخلاقی 🕊.
علامه حسن زاده ی آملی :
🔴 «وقتی نوشتن رساله ی امامت را به اتمام رساندم، آن را به حضور شریف استاد علامه طباطبایی، صاحب تفسیر المیزان (رضوان الله تعالی علیه)، ارائه دادم و اظهار داشتم گاه گاهی که
از درس و بحث خسته شدید به عنوان یک جلسه ی استراحت و به تعبیر عامه ی مردم «زنگ تفریح» این رساله ی ما را هم ملاحظه بفرمایید،
ایشان لطف فرمودند و رساله را از اول تا آخر، کلمه به کلمه خواندند.»
«مدت دو ماه به درازا کشید تا ایشان رساله را مطالعه و بررسی کردند، وقتی به حضورشان رسیدم تا آن را تحویل بگیرم، به من اعتراض کردند که در فلان جای رساله دعای شخصی در حق خودتان کرده اید،
زیرا من در جایی از آن گفته بودم، بار خدایا مرا به فهم خطاب محمدی (ص) اعتلا ده و این دعا را پس از بیان حدیثی و شرح آن آوردم.»
🔹🔹«علت انتقاد علامه این بود که چرا در کنار سفره ی الهی، دیگران را شرکت نداده ام و افزود تا آن جایی که خود را شناخته ام در حق خودم، دعای شخصی نکرده ام 🔹🔹
✅ البته در اصول کافی از ائمه اطهار علیهم السلام نقل شده که دعای شخصی نکنید و بندگان خدا را هم در کنار سفره ی الهی شرکت دهید، این تأدیب اخلاقی در من اثر گذاشت.»
⚜️ @Ahkaam ⚜️
🔶 #احکام_شرعی
🔶#اسراف_آب_در_وضو_و_غسل
🔴اسراف در وضو
🔹🔹پرسش ۱۶ . آيا اسراف آب در وضو باعث بطلان مى شود؟
✅همه مراجع: خير موجب بطلان نمى شود؛ ولى اگر دست چپ را بيش از اندازه آب بريزد كه براى مسح، آب وضو صدق نكند و آب جديد و خارج محسوب شود، وضو باطل مى شود.
🔴اسراف در غسل
🔹🔹 پرسش ۱۲۹ . آيا اسراف در آب، غسل را باطل مى كند؟
✅ همه مراجع: اسراف در آب جايز نيست؛ ولى غسل را باطل نمى كند.[۲]
—————————
منبع :
[۱]. العروة الوثقى، افعال الوضو، م ۴۵ و ۴۷؛ مكارم، استفتائات، ج ۱، س ۶۳ و تعليقات على العروة، افعال الوضو، م ۴۵ و فاضل، جامع المسائل، ج ۲ س ۱۳۲ ؛ مكارم، استفتائات، ج ۱، س ۶۳ و تعليقات على العروة، افعال الوضو، م ۴۵.
[۲]. دفتر: همه مراجع. (احكام وضو، غسل و تيمم-پرسمان).
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💢 احکام ربیبه
💠 سوال:
«ربيبه» يعنى چه و آيا به انسان محرم است؟
✍🏻 پاسخ:
ربيبه به دختر زن انسان - كه از شوهر ديگر است - گفته مىشود؛ خواه از شوهر قبل باشد و يا از شوهر بعد. (اگر زن انسان طلاق بگيرد و شوهر جديد اختيار كند و از او دختردار شود، آن دختر ربيبه شوهر قبل محسوب مىشود).
البته محرميت ربيبه مشروط بر اين است كه انسان با مادر او نزديكى كرده باشد.
💠 سوال:
شخصى با زنی که داراى یک دختر است، ازدواج کرده، آیا این دختر بر پدر این آقا (پدر بزرگ) محرم است، اگر نیست راه محرم شدن چیست؟
✍🏻 پاسخ:
نامحرم است، ولى هرگاه آن پدر فرزند دیگرى داشته باشد و صیغه شرعى این دختر را با آن فرزند بخوانند، حکم عروس او را پیدا مى کند و بر او محرم مى شود.
🔺 احكام ازدواج، سيدمجتبي حسيني، - سایت آیت الله مکارم
⚜️ @Ahkaam ⚜️
🔶 #احکام_شرعی
🔶#نظرات_آیت_الله_سیستانی
🔹#حکم_شطرنج
🔹#حکم_پاسور_در_کامپیوتر
🔴 حکم بازی پاسور با کامپیوتر مطابق نظر آيت الله سيستاني
🔻🔻مسئله آیا انواع قمار را می توان با ماشین حساب و یا کامپیوتر، بازی کرد بدون برد و باخت و یا حتی با وجود برد و باخت؟
👈 جواب: جایز نیست و آن در حکم قمار بازی با وسایل معمولی است.
-
مطابق نظر آيت الله سيستاني
🔻🔻مسئله ـ بازی با شطرنج حرام است اعم از آنکه با پول و برد و باخت باشد و یا بدون آن. و همچنین بازی مزبور به وسیله دستگاه کامپیوتر در صورتی که هر دو طرف بازی، دستگاه باشند حرام می باشد و بنابر احتیاط واجب اگر یک طرف بازی شخص و طرف دیگر دستگاه کامپیوتر باشد باز چنان بازی، ترک شود.
—————————
منبع :
سایت هدانا برگرفته از کتاب فقه برای غرب نشینان، آیت الله العظمی سیستانی.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💦 خمس بچه
⁉️حسابی که برای فرزند باز میشود و قصد پدر این است که برای ازدواج او خرج شود و به فرزند بدهد برای آینده او:
1⃣ آیا جزء اموال پدر محسوب شده و مشمول خمس میشود؟
2⃣ اگر جایزه ای به این حساب تعلق بگیرد مال فرزند محسوب میشود یا پدر؟
3⃣ خود فرزند باید خمس اموالشو بدهد ؟
✅ پاسخ :
📝آیت الله خامنه ای:
ج1⃣) اگر تا قبل ازسال خمسى به حساب فرزند واريز شود به نحوى كه اختيار برداشت با او باشد، خمس ندارد.
ج2⃣) اگر صاحب حساب فرزند باشد، جايزه متعلق به او مىباشد.
ج3⃣) تا زمانى كه به سن بلوغ نرسيده نسبت به خمس وظيفهاى ندارد، ضمناً پولى كه پدر به او مى دهد و جايزه بانكى مشمول خمس نمى گردد.
📝آیت الله مکارم شیرازی:
1⃣و3⃣) چنانچه قبل از سن بلوغ، هديه اي به کودک داده شود و سال بر آن بگذرد، بنابراحتياط واجب، زماني که به سن بلوغ رسيد، بايد خمس آن را بپردازد.
2⃣) در فرض سوال مال صاحب حساب است.
📝آیت الله وحید خراسانی:
اگر از در آمد بین سال به فرزند هدیه کند و از طرف او قبول کند و از طرف او بگیرد و در حسابی بگذارد ،برای فرزند است و بر پدر واجب است خمس آن را از مال خود بچه بدهد ودر این صورت جایزه هم مال بچه است واحتیاط واجب آن است که یک پنجم آن را به نیت مافی الذمه به سادات فقیر بدهد ، و بقیه از منافع آن سال می باشد که اگر در مؤونه آن سال بچه صرف نشود باید خمس آن را پدرش بپردازد .
📝آیت الله شبیری زنجانی:
1⃣) اگر حساب به نام پسر است جزء اموال پسر است و باید تخمیس شود.
2⃣) جایزه برای صاحب حساب است.
3⃣) اگر براى بچۀ صغير منافعى به دست آيد، همچون ديگر افراد متعلّق خمس مىباشد و بايد ولىّ وی خمس را بپردازد و اگر ندهد، بعد از آن كه بچه بالغ شد بايد خمس آن را بدهد.
📝آیت الله فاضل لنکرانی:
1⃣) اگر پدر حسابی را به نام فرزند باز کرده و پولی را به عنوان هدیه به حساب فرزند واریز کند آن پول مال فرزند است. اما اگر قصدش این است که فعلا در ملک خودش باشد و بعد از بالغ شدن فرزند به فرزند هدیه کند در ملک خودش حساب می شود. ولی در هر دو صورت خمس دارد منتها در صورت اول به احتیاط واجب خمس دارد و پدر خمسش را بدهد و در صورت دوم به فتوا خمس دارد.
2⃣) اگر پول را تملیک به پسر کرده باشد جایزه آن نیز مال فرزند است.
3⃣) به جایزه نیز به احتیاط واجب اگر در بین سال مصرف نشود و پس انداز بماند خمس تعلق می گیرد.
#احکام_خمس
#احکام_بچه_صغیر
---------------------
📚 منبع: استفتاء از سایت مراجع عظام
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#ترشحات_بعد_عصب_کشی
❓موقع عصبکشی و پرکردن دندونها، ترشحاتی از دهن خارج میشه؛ اینها نجس هستن؟
📚 همه مراجع: اگه خون توی اون ترشحات نباشه و یا شک کنیم که خون هست یا نه؛ پاکه و نجس نیست.
👈 حتی اگه خون داره، ولی خیلی کمه و با آب دهن از بین میره، بازم پاکه و نجس نیست.
🔺 العروةالوثقی، ج۱، فصل فیالنجاسات، موردالثانی عشر، م۵؛ توضیحالمسائل مراجع، ج۱، م١٢٢ و ۱۲۱.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#احکام_مسافر
#وطن_همسر
🤔❓خانمى كه ازدواج مىكند و از زادگاهش به شهر جدید مىرود و در سال چند مرتبه براى ديدن فاميل به زادگاهش بازمىگردد، نماز و روزه او چه حكمى دارد؟
🌺✍️ همه مراجع (به جز صافى و مكارم): با ازدواج كردن زن و رفتن به شهر شوهر اعراض از وطن اصلى زن صورت نمىگيرد و در وطن خود نماز و روزه او كامل است.
🌸✍️ آيهالله صافى: اگر زن قصد دارد در وطن شوهر زندگى كند اعراض قهرى از وطن اوست و نماز او شكسته و بدون قصد ده روز نمىتواند روزه بگيرد.
🌼✍️ آيهالله مكارم: اگر زن تصميم دارد با شوهر خود در شهر ديگرى زندگى كند و شوهرش قصد بازگشت به شهر زن را ندارد، يا نمىتواند قبل از پنج سال برگردد و در هر سال كمتر از 90 روز رفت و آمد داشته باشد، اعراض قهرى حاصل شده است و نماز او شكسته است و بدون قصد ده روز نمىتواند روزه بگيرد.
📚 خامنهاى، اجوبه، س 694 و 705؛ سيستانى، استفتائات، بخش نماز مسافر؛ نورى، استفتائات، ج1، س 164 و 165 و 166 و 167؛ بهجت، استفتائات، احكام وطن، س 1570 و 1575 و 1576؛ تبريزى، استفتائات، س 492؛ صافى، 240 سؤال پيرامون روزه، س 183 و 570 مسئله س 158؛ مكارم، استفتائات، ج 1، س 217 و ج 2، س 294.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠حکم علم به نشستن بدن بعد از غسل:
🌺اگر بعد از غسل بفهمد مقداری از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد شستن همان مقدار كافی است، و اگر از طرف راست باشد، بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشويد. و اگر از سر و گردن باشد، بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشويد.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
animation.gif
5.6K
🔶 #احکام_شرعی
🔶#احکام_غسل
🔶#حدث_اصغر_هنگام_غسل
✅ منظور از حَدَث اصغر چيست: هر چه كه موجب فقط وضو شود، مانند خروج بول (ادرار) و غائط (مدفوع)، وباد معده.
✅ منظور از حَدَث اكبر چيست : هر چه كه موجب غسل شود ، مانند جماع و حيض.
🔹🔹🔹مسأله ۳۸۶ اگر در بین غسل حَدَث اصغر از او سر زند، مثلًا بول کند، غسل باطل نمیشود ولی برای نماز باید وضو بگیرد هر چند که غسل جنابت بوده باشد
🔹🔹
—————————
منابع :
سایت هدانا
⚜️ @Ahkaam ⚜️
🔶 #احکام_شرعی
🔶#احکام_بانوان
🔶#وضو_در_ایام_عادت_ماهانه
🔶#وضو_زن_حائض
🔹🔹 س: مىگويند براى قران خواندن در حالت حيض بايد وضو گرفت و قران خواند حال سوال من اين است که مگر حيض وضو را باطل نمىکند در اين حالت گرفتن و نگرفتن آن آيا فرقى هم مىكند و آيا اين وضو صحيح مىباشد و علت آن چيست؟
✅ ج) وضوى مذکور صحيح است و مستحب است زن حائض در وقت نماز، خود را از خون پاک نمايد و پنبه و دستمال را عوض کند و وضو بگيرد و در جاى نماز رو به قبله بنشيند و مشغول ذکر و دعا و صلوات و تلاوت قرآن شود و در اين وقت تلاوت قرآن مکروه نيست.
🔴 وضوى زن حائض صحيح است؛ ولى طاهر نمى شود و نمى تواند با آن نماز بخواند و يا دست به خط قرآن بزند و کار های دیگری که نیاز به طهارت دارد انجام داد
👈 و استحباب وضو در ايام عادت باقى است
—————————
منابع :
العروة الوثقى، ج ۱، باب الوضوء ات المستحبه، م ۲.. (احكام وضو، غسل و تيمم-پرسمان).
استفتائات جديد مقام معظم رهبري
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💢 آیا می توان سه وطن شرعی داشت؟!
✍🏻 پاسخ:
طبق نظر آیت الله خامنه ای داشتن دو یا سه وطن بالفعل اشکال ندارد؛ به این صورت که در هر (وطن) یک خانه و زندگی دارد و در طول سال چند ماه در آن مکانها زندگی می کند.
💠 نکته:
بطور کلی کسی که قصد دارد برای همیشه یا سالیان متمادی سالی سه چهار ماه (مانند تابستان و ایام تعطیل) در مکانی زندگی کند، چنانچه وسائل زندگی مانند خانه و امثال آن را فراهم کند، آنجا از نظر عرف وطن دوم او محسوب می شود، اما اگر صرفا برای ییلاق و مانند آن، بدون قصد توطن و بدون فراهم آوردن لوازم زندگی آنجا برود، تحقق وطن بعید است.
🔺 استفتا از سایت آیت الله خامنه ای/ شماره استفتاء: ym9z27p
⚜️ @Ahkaam ⚜️
‼️ استحباب اذان و اقامه
🔷 مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانه روز، اذان و اقامه گفته شود و این استحباب در مورد نمازهای صبح و مغرب؛ مخصوصاً نماز جماعت، مورد تأکید است ولی در دیگر نمازهای واجب، مانند نماز آیات اذان و اقامه وارد نشده است.
📕منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۱۲۹
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠کفایت یک غسل از چند غسل:
🌼کسی که غسلهای متعددی، اعم از واجب یا مستحب بر ذمهی او باشد، اگر به نیت همهی آنها یک غسل به جا آورد کافی است، و اگر در بین آنها غسل جنابت باشد و به نیت آن غسل کند از بقیهی غسلها هم کفایت میکند، اگر چه احتیاط مستحب این است که همهی آنها را نیت نماید.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
⚜️ @Ahkaam ⚜️