🔵حکم سقط جنین
🔻سوال: سلام آیاسقط جنین شش هفته گناه محسوب میشود؟درحالی که بارداری برای مادرخطردارد؟
🔻پاسخ:سلام علیکم بعد از انقعاد نطفه در رحم از بین بردن ان قتل نفس محسوب میشود، اگر برای مادر خطر داشته باشد و دکتر متخصص متدین این سخن را تایید کرده باشد تا قبل از چهار ماهگی اشکال ندارد.
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
🔵مستحبات #قنوت
1️⃣ مستحب است دست ها را مقابل صورت یعنی بین شانه و پیشانی قرار دهیم .
2️⃣مستحب است دست ها را به هم بچسبانیم .
3️⃣دست ها به صورت افقی و انگشتان به سمت قبله باشد.
4️⃣تمام انگشتان به جز شصت بسته باشد .
5️⃣در قنوت نگاه به کف دست باشد .
6️⃣چرخاندن انگشتر و کشیدن دست به صورت مستحب نیست.[۱]
🚩در قنوت هر ذکری بگوید کافی است اگر چه یک (سبحان الله) باشد ، ولی بهتر است بگوید : ( لااله الاالله الحلیم الکریم ، لا اله الا الله العلیّ العظیم ، سبحانَ الله ربّ السمواتِ السبع ، و ربِّ الارضینَ السبع ، وما فیهنّ و ما بینهنّ و ربّ العرشِ العظیم والحمدُ لله ربّ العالمین )
--------------------------------------
[۱] . اجوبه الإستفتاءات س ۵۰۶ : کشیدن دست بر صورت پس از قنوت مکروه است .
➖➖➖➖➖
منبع:Www.askahkam.ir
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 خانمی در عده ازدواج موقت به خاطر جهل به مسئله با فرد دیگری عقد موقت خوانده است؛ آیا باید عده وطی شبهه رعایت کند و اینکه این عده وطی شبهه از زمانی که متوجه شده شروع می شود یا بعد از اتمام عده موقت فرد اول؟
✅ پاسخ:
🔹 مقام معظم رهبری: باید ابتدا عده ازدواج موقت قبلی را از اول شروع کند(دو حیض کامل) و بعد از تمام شدن آن عده وطی به شبهه را شروع کند که مثل عده طلاق (سه پاکی) است.
🔹آیت الله مکارم: در فرض سوال عقد دوم باطل است و باید عده عقد موقت اول را ادامه دهد.
🔹آیت الله شبیری زنجانی: بعد از اتمام عده عقد موقت.
🔹آیت الله سیستانی: به احتياط واجب عده وطى شبهه از زمان علم به مساله شروع مى شود و بعد از اتمام عده اول.
منبع:https://b2n.ir/41330
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 خانمی در عده ازدواج موقت به خاطر جهل به مسئله با فرد دیگری عقد موقت خوانده است؛ آیا با فرد دوم حرام ابدی می شود و این حرمت ابدی به فتوی است یا احتیاط واجب؟
✅پاسخ:
🔹مقام معظم رهبری: در فرض سوال که دخول صورت گرفته، با مرد دوم حرام ابد شده است و این مطلب فتوا است.
🔹آیت الله مکارم: هرگاه مردی زني را که در عده ديگري است براي خود عقد کند: الف: اگر يکي از مرد يا زن، بداند زن در عده است و بداند عقد کردن زن در عده حرام است آن زن بر او حرام ابدي مي شود، خواه نزديکي کرده باشد يا نه. ب: اگر هيچ کدام در عده بودن زن يا حرمت عقد در عده را نمي دانسته اند چنانچه نزديکي کرده اند زن بر او حرام مي شود و اگر نکرده اند حرام نمي شود. اگر عقد را فردي به وکالت از آن ها خوانده باشد نه خودشان، در هيچ يک از دو صورت، حرام ابدي حاصل نمي شود و پس از عده مي توانند ازدواج کنند. این حکم فتوا می باشد.
🔹آیت الله شبیری زنجانی: اگر هنگام عقد هر دو طرف عقد یا یکی از آنها می دانسته که زن در عده است و ازدواج در عده حرام است یا این امر برای هر دو یا یکی از آنها از راه شرعی -مانند شهادت دو مرد عادل- ثابت شده باشد و یا بدانند که این زن سابقاً در عدّه بوده و پایان یافتن عدّه او مشکوک بوده و خلاف آن ثابت نشده باشد. نسبت به هم حرام ابدی شده اند، در غیر این صور هم اگر در عده نزدیکی داشته اند، حرمت ابدی محقق شده است.
🔹آیت الله سیستانی: اگر نزديكى آن ها نيز در عده بوده حرام ابدى هستند و فتوى است.
منبع:https://b2n.ir/03297
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 اگر شوهر اهل تسنن همسر شیعه خود را در حالت عصبانیت سه طلاقه کند، آیا این طلاق صحیح بوده و زن مطلقه محسوب می شود؟
✅ پاسخ:
🔹 آیت الله مکارم: در صورتی که در حال عصبانیت کنترل اعصاب خود را از دست داده باشد طلاق صحیح نبوده و زن در عقد او باقی است.
🔹 آیت الله شبیری زنجانی: اگر طلاق را طبق مذهب خودش صحیح انجام داده طلاق واقع شده است و بعد از عده برای محرمیت مجدد به محلل نیاز است و بعد از طلاق وی توسط شوهر دوم و اتمام عده، زن و مرد اول می توانند با عقد جدید بر یکدیگر حلال شوند.
🔹 آیت الله سیستانی: بايد از او جدا شود او همسرش نيست.
منبع:https://b2n.ir/90372
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 رقص مرد برای مرد یا برای همسرش یا زنان محرم چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ:
🔹 مقام معظم رهبری: رقص مرد بنا بر احتیاط واجب حرام است و رقص زن برای زنان اگر عنوان لهو بر آن صدق كند مثل اینكه جلسه زنانه تبدیل به مجلس رقص شود، محل اشكال است و احتیاط واجب در ترك آن است؛ در غیر اینصورت هم اگر بهگونه ای باشد كه باعث تحریك شهوت شده و یا مفسده ای بر آن مترتب شود و یا همراه با فعل حرام (مانند موسیقی و آواز حرام) باشد یا مرد نامحرمی حضور داشته باشد، حرام است.
🔹 آیت الله مکارم شیرازی: تنها رقص زن برای شوهرش جایز است و بقیه اشکال دارد.
🔹 آیت آلله سیستانی: رقص زن برای زنان و مرد برای مردان بنابر احتیاط واجب جایز نیست و تنها رقص زن و شوهر اگر دور از دید دیگران باشد جایز است.
🔹 آیت الله صافی: جائز نیست.
🔹آیت الله فاضل: مقتضای احتیاط ترک رقص است مگر رقص زن برای شوهر خود. به طور کلی رقص نوعاً منشأ فساد و از بین رفتن حیا است و احتیاط در ترک رقص و عدم حضور در مجلس رقص است.
🔹 آیت الله نوری: جایز نیست.
منبع:https://b2n.ir/56550
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 نحوه ی آب کشیدن ظرفی که سگ لیسده ، چگونه است ؟
✅ پاسخ:
✍ظرفی را که سگ در آن، آب یا چیز روان دیگر خورده یا آن را لیسیده است باید اول با خاکمال شستشو کرد و سپس با آب شست، و اگر با آب قلیل شسته میشود باید پس از خاکمال دو مرتبه شسته شود.
---------
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 آیا زن تحصیل کرده متأهل و دارای فرزند، در شرایط فرهنگی فعلی جامعه، برای حضور در عرصه جهاد فرهنگی در سطح جامعه (مثل تدریس، مربی گری و ...) تکلیف دارد؟ اگر این حضور باعث آسیب به فرزندداری، خانه داری و آرامش زن در خانه شود، جایز است؟
✅ جواب:
✍ انجام امور مربوط به مقام رفیع مادری و همسری، برای زن در اولویت قرار دارد، البته اگر بانوان بتوانند افزون بر تربیت فرزندان صالح و همسرداری که خود جهاد محسوب می شود، با حفظ حریم ضوابط شرعی، در عرصه های مختلف فرهنگی تلاش کنند، بسیار پسندیده است.
-------
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سؤال:
🔰 اگر مهریۀ زن برای مخارج حج واجب کفایت کند، حج بر او واجب است و باید مهریه را از شوهرش مطالبه کند؟
✅جواب:
✍ در صورتی که شوهر توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، زن نمیتواند مهریه را مطالبه کند و مستطیع نیست، ولی اگر شوهر تمکّن دارد و مطالبۀ مهریه برای زن مفسدهای ندارد، واجب است مهریه را مطالبه کند و به حج برود و اگر مطالبۀ آن برای او مفسده داشته باشد مثل اینکه منجر به نزاع و طلاق شود، مستطیع نیست و واجب نیست مطالبه کند.
-------
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 آیا برای تقلید از مجتهدی، خرید رساله و خواندن تمام آن لازم است؟
✅ پاسخ:
✍ برای عمل به فتوای مجتهد جامع الشرایط باید فتوای او را یاد گرفت؛ لذا بر فرد مسلمان واجب است برای دسترسی به فتوای مرجع تقلید خویش و آموختن مسایل شرعی، امکانات مورد نیاز را برای خود فراهم کند و از آسان ترین راه های دسترسی به فتوای مرجع تقلید، تهیه رساله (توضیح المسائل) ایشان است. البته همان طور که ذکر شد، نباید این گونه تصور شود که تقلید از مجتهد جامع الشرایط به معنای خرید رساله و دانستن نام مرجع تقلید است و یا فقط از مجتهدی می توان تقلید کرد که رساله توضیح المسائل دارد؛ بلکه تقلید در احکام، عمل کردن به دستور مجتهد جامع الشرایط است؛ خواه مجتهد رساله داشته باشد یا نداشته باشد.
برای تقلید از یک مجتهد، خواندن تمام رساله او و جاری ساختن نام او بر زبان لازم نیست؛ ولی مسائلی را که انسان به طور معمول به آنها نیاز دارد، واجب است یاد بگیرد.
---------------
>>> برگرفته از کتاب «رساله مصور»، جلد 1، صفحه 40.
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 در مسجد محله ما، راهرو و حیاط بعدا به آن اضافه شده است، آیا این قسمت ها حکم مسجد دارند؟
✅ پاسخ:
🔹 مقام معظم رهبری: اگر راهرو و حیاط مسجد، جزء مسجد نبوده و بعدا زمین اضافه به قصد راهرو و حیاط مسجد اضافه شده باشد و قصد مسجد بودن نکرده باشند حکم مسجد را ندارد. اما اگر کسی که زمین را هدیه کرده به قصد اینکه زمین مسجد بزرگ و به قصد مسجد بودن زمین را اضافه کرده حکم مسجد را دارد. اگر به قصد اینکه جزء مسجد باشداضافه نشده باشد هرچند نماز جماعت هم در آن خوانده شده باشد حکم مسجد را ندارد.
🔹آیت الله مکارم: در يکي از اين دو صورت، يک زمين حکم مسجد را پيدا مي کند: 1- صيغه مسجد بر آن بخوانند(بگويد اين محلرا براي خدا وقف مسجد کردم).2- بدون خواندن صيغه، با اجازه مالکش آن را براي مسجد قرار دهند و به نيت مسجد، در آن نماز بخوانند.
🔹آیت الله وحید: بله مسجد است.
منبع:https://b2n.ir/01996
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 من بدون اجازه شوهرم نذر شرعی کردم که اسم فرزندم را علی بگذارم ولی الان دوست دارم اسم او را حسین بگذارم آیا چون نذر من بدون اجازه شوهر بوده، می توانم به آن عمل نکنم؟
✅ پاسخ:
🔹مقام معظم رهبری: نذر زن در صورت حضور شوهر بايد بنا بر احتياط واجب با اجازه شوهر باشد.
🔹آیت الله مکارم: چنانچه مصلحت فرزند در نام گذاري رعايت شود و پدر نيز به اين نام رضايت دهد نذر مزبور صحيح و عمل به آن واجب است. ضمنا چنانچه صيغه نذر را به هر زباني خوانده باشد(مثلا گفته باشد نذر مي کنم اگر حاجتم را گرفتم فلان کار را انجام دهم) تغییر آن جايز نيست و اگر نخوانده است مانعي ندارد.
🔹آیت الله شبیری زنجانی: برای ثبت اسم در شناسنامه بر همسرتان لازم نیست به گفته شما عمل کند. در نامگذاری خودتان برای فرزند، بنابر احتیاط باید به نذر عمل کنید. البته در صورت نزاع و اختلاف، نذرتان وجوب وفا ندارد.
🔹آیت الله سیستانی: اگر در دل نذر کرده اید، جایز است.
🔹آیت الله وحید: واجب است به نذرتان عمل کنید و همان اسمی را که نذر کرده اید بر روی او بگذارید و ربطی به شوهرتان ندارد و رضایت او لازم نیست.
🔹آیت الله فاضل: اگر بدون اجازه شوهر نذر کرده اید و شوهر بگوید راضی به نذر نیستم باطل است و عمل کردن به آن واجب نیست و کفاره ندارد بلکه در مورد اسم فرزند، عمل کردن به نذر بدون رضایت شوهر جایز نیست.
منبع:https://b2n.ir/78204
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 در حرم امامزادگان بین خانم ها و آقایان پنجره شیشه ای زده شده است؛ آیا این پنچره برای نماز جماعت اشکال دارد؟
✅پاسخ:
🔹مقام معظم رهبری: اگر حائل مذکور به نحوی است که به صدق وحدت مکان و جماعت واحد، ضرر نمیزند و یا هنگام نماز پنجره باز بوده و در حد اتصال صحیح باشد، نماز جماعت صحیح است.
🔹آیت الله مکارم: در صورتی که شیشه مات بوده باشد و زن و مرد یکدیگر را نبینند و تا سقف ادامه نداشته باشد مانعی ندارد.
🔹آیت الله شبیری زنجانی: اشکالی ندارد.
🔹آیت الله سیستانی: اگر تا سقف نباشد، اشکال ندارد.
🔹آیت الله وحید: اگر بین دو مکان فقط یک پنجره باشد برای اتصال کافی نیست.
🔹آیت الله فاضل: اگر با وجود آن پنجره زن ها دیده می شوند باید در وقت نماز روی آن پرده ای کشیده شود که خانم ها دیده نشوند یا خانم ها عقب تر از مرد ها قرار بگیرند.
منبع:https://b2n.ir/72050
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 به جهت نياز وسايلى خريده ام؛ ولى با اينكه بيش از يك سال از خريد آنها مى گذرد هيچ استفاده اى نكرده ام، آيا به اينها خمس تعلق مى گيرد؟
🔹 همه مراجع (به جز سيستانى و وحيد): چنانچه در معرض استفاده بوده، خمس ندارد.
🔹آيه اللّه سيستانى: بايد خمس آن را بپردازد؛ مگر اينكه وجود آن در خانه ضرورى باشد و در وقت نياز نتواند فورا آن را تهيه كند. در اين صورت اگر تهيه آن از قبل متعارف باشد، خمس ندارد.
🔹 آيه اللّه وحيد: خمس دارد.
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 شوهر من با معرفی دستگاه کارخانه ای و فروش آنها از فروشنده و یا خریدار با رضایت آنها مبلغی دریافت می کند آیا این کار و درآمد حاصل از آن اشکال دارد؟
✅ پاسخ:
🔹مقام معظم رهبری: اگر با رضايت آنها باشد اشکال ندارد.
🔹آیت الله مکارم: در صورتي که بازاريابي به صورت شبکه اي و زير مجموعه اي نباشد و سود حاصله فقط به بازارياب اول تعلق گيرد اشکالي ندارد .
🔹آیت الله شبیری زنجانی: کسب درآمد از طریق معرفی مشتری و یا معرفی شرکت جهت خرید و فروش اجناس اشکال ندارد.
🔹آیت الله سیستانی: به خودی خود جایز است.
🔹آیت الله فاضل: اگر شوهر شما برای فروشنده مشتری برای خرید دستگاه کارخانه پیدا می کند و یا برای مشتری، دستگاه را برای خرید پیدا می کند و حق دلالی از فروشنده یا خریدار می گیرد و فروشنده یا خریدار هم راضی به دادن حق دلالی و حق الزحمت است، اشکال ندارد و حلال است.
منبع:https://b2n.ir/93705
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 کسی که دستش شکسته، گچ گرفته و به دستور پزشک نباید آن را تکان دهد، برای وضو و غسل چگونه عمل نماید؟
✅ پاسخ:
🔹 مقام معظم رهبری: باید به وظیفه جبیره عمل نمایید بدین صورت که هنگام غسل این قسمت، به نیت غسل دست تر روی گچ و یا اگر گچ، نجس است و یا امکان دست کشیدن روی آن نباشد چیز پاکی مانند پلاستیک روی آن قراردهید و دست بکشید؛ و در صورتی که گچ بیشتر از حد معمول محل شکستگی را گرفته و برداشتن آن ممکن نیست، بنابر احتیاط واجب تیمم هم بنمایید.
----------------
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: Ny6fz2pQ1yc.
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰حد ضرورت رعایت قبله در نماز چیست؟
✅ پاسخ:
🔹 کسی که نماز واجب را ایستاده می خواند، لازم نیست هنگام ایستادن نوک انگشتان پایش رو به قبله باشد یا موقع نشستن سر زانوهایش به طور دقیق رو به قبله قرار گیرد؛ بلکه همین اندازه که بگویند: رو به قبله ایستاده یا نشسته کفایت می کند. [1]
🔹آیات عظام: سیستانی و صافی: باید سینه و شکم و صورت او رو به قبله باشد و احتیاط مستحب آن است که انگشتان پای او هم رو به قبله باشد؛ به طوری که بگویند: پای او رو به قبله است. [2]
------------
پی نوشت:
[1]. توضیح المسائل ده مرجع، م 777؛ امام و مکارم، العروه الوثقی مع تعلیقات، ج1، ما یستقبل له، م 1؛ خامنه ای: استفتا؛ سبحانی، توضیح المسائل، م 749.
[2]. سیستانی، توضیح المسائل، م 765؛ صافی، توضیح المسائل، م 785.
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 آیا برای تقلید کردن، خرید رساله و خواندن تمام آن لازم است؟
✅ پاسخ:
✍ برای عمل به فتوای مجتهد جامع الشرایط باید فتوای او را یاد گرفت؛ لذا بر فرد مسلمان واجب است برای دسترسی به فتوای مرجع تقلید خویش و آموختن مسایل شرعی، امکانات مورد نیاز را برای خود فراهم کند و از آسان ترین راه های دسترسی به فتوای مرجع تقلید، تهیه رساله (توضیح المسائل) ایشان است. البته همان طور که ذکر شد، نباید این گونه تصور شود که تقلید از مجتهد جامع الشرایط به معنای خرید رساله و دانستن نام مرجع تقلید است و یا فقط از مجتهدی می توان تقلید کرد که رساله توضیح المسائل دارد؛ بلکه تقلید در احکام، عمل کردن به دستور مجتهد است. خواه مجتهد رساله داشته باشد یا نداشته باشد.
برای تقلید از یک مجتهد، خواندن تمام رساله او و جاری ساختن نام او بر زبان لازم نیست؛ ولی مسائلی را که انسان به طور معمول به آنها نیاز دارد، واجب است یاد بگیرد.
منبع:https://b2n.ir/19008
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سؤال:
🔰 اگر مهریۀ زن برای مخارج حج واجب کفایت کند، حج بر او واجب است و باید مهریه را از شوهرش مطالبه کند؟
✅ جواب:
✍ در صورتی که شوهر توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، زن نمیتواند مهریه را مطالبه کند و مستطیع نیست، ولی اگر شوهر تمکّن دارد و مطالبۀ مهریه برای زن مفسدهای ندارد، واجب است مهریه را مطالبه کند و به حج برود و اگر مطالبۀ آن برای او مفسده داشته باشد مثل اینکه منجر به نزاع و طلاق شود، مستطیع نیست و واجب نیست مطالبه کند.
-------
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
💬 سوال:
🔰 تکلیف دختری با تمکن مالی که موظف به انجام حج است ولی به دلیل مجرد بودن و نداشتن همراه از انجام سفر حج ممنوع شده است، چیست؟
✅پاسخ:
🔹مقام معظم رهبری: اگر امكان تشرف (هرچند بدون همراه) را داشته باشد، لازم است در اولين فرصت اقدام نمايد. [1]
🔹آیت الله شبیری زنجانی: با وجود کاروانهای فعلی - که امکانات و امنیت را فراهم می کنند - واجب است. [2]
🔹 آیت الله فاضل: اگر دختر مجرد از لحاظ مالی و جسمی مستطیع باشد و بتواند با کاروانی که امنیت او را تامین می کند برود رفتن به حج واجب است، اما اگر درشرایطی باشد که خودش خوف عقلائی برای جانش می دهد رفتن به حج بر او واجب نیست. [3]
🔻نکته: طبق قوانین دولت عربستان زنان جوان مجرد بدون محارم نمیتوانند به حج بیایند.
----------------
🔻پی نوشت:
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: pp6rND1EVnU.
[2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله شبیری زنجانی، شماره سوال: 44566.
[3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله فاضل لنکرانی، کد رهگیری: 9611205.
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din
✍ رعایت قبله در نماز خوابیده
💠جهـت قبلـه بـرای کسـی که بـه صـورت خوابیده نماز مـی خواند
بـا توجـه بـه توانایی فرد، بـه بترتیب زیر اسـت:
1️⃣اگر توانایی داشت به پهلوی راست بخواند و جلوی بدن او رو به قبله باشد.
2️⃣ اگـر توانایـی خوابیـدن بـه پهلـوی راسـت را نداشـت، بـه پهلـوی چپ بخواند . و جلـوی بـدن او رو قبلـه باشـد.
3️⃣ اگـر توانایـی خوابیـدن بـه پهلـوی چـپ را هـم نداشـت، بـه پشـت بخوابـد و کـف پـای او رو بـه قبلـه باشـد.
4️⃣ اگـر توانایـی خوابیـدن بـه پشـت را هـم نداشـت بـه روی «شـکم» بخوابـد و بـه گونـهای بخوابـد کـه پاهایـش رو بـه قبلـه باشـد
📝توضیح المسائل مراجع- مسئله 779
#احکام_دین 👇
https://eitaa.com/ahkam_din