مکلف باید مسائلی را که انجام تکالیف شرعی روزمره وابسته به دانستن آن است فرا بگیرد، مانند مسائل اصلی نماز و روزه و طهارت و برخی معاملات و غیر آن، و اگر یاد نگرفتن احکام به ترک واجب یا ارتکاب حرام بیانجامد گناهکار خواهد بود.
اصل 8 قانون اساسی
🌺
در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر وظیفه ای است همگانی
و متقابل بر عهده مردم نسبت به یکدیگر،
دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت.
✍
شرایط و حدود و کیفیت آن را قانون معین می کند. "والمؤمنون و المؤمنات بعضهم اولیاء بعض یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر".
یکی از مهمترین واجبات دین مبین اسلام که از اهمّیت ویژهای برخوردار میباشد، فراگیری احکام دین است که درک و فهم درست نسبت به مسائل آن و عمل بر طبق آن، تضمین کنندۀ سعادت انسان است.
کسی که اسلام را به عنوان دین خود بر میگزیند، باید برنامههای آن را بهطور کامل در همۀ قلمروهای زندگی خود بپذیرد و رفتار و عملکرد خویش را مطابق با احکام دین تنظیم نماید.
انجام چنین تکلیفی، میطلبد فرد مسلمان نسبت به مقدار مورد نیازش از احکام دین، که به آن احتیاج دارد و برایش پیش میآید، شناخت پیدا کند تا بتواند آن را در زندگی خود اجرا نماید.
بر این اساس، قرآن کریم و روایات ائمّۀ هدی(علیهم السلام) بر این موضوع تأکید بسیار نموده و همگان را به یاد گرفتن احکام دین تشویق و ترغیب کردهاند و از ضررهای فراوان آشنا نبودن با احکام الهی بر حذر داشتهاند.
در حدیث نقل شده است که امام صادق(علیه السلام) فرمودند: «فرا گرفتن یک حدیث دربارۀ حلال و حرام از شخصی راستگو، برای تو بهتر از دنیا و زر و سیمهای آن است»[۱] .
همچنین، روایت شده مردی به امام صادق(علیه السلام) عرض کرد: فرزندی دارم که دوست دارد مسائل حلال و حرام را از شما بپرسد و از مطالبی که اهمّیت ندارد و استفادهای برایش ندارد، پرسش نمیکند. حضرت صادق(علیه السلام) فرمودند: «آیا بهتر از حلال و حرام سؤالی هست که مردم بپرسند؟[۲] » در حدیث دیگر نقل شده است که حضرت صادق(علیه السلام) فرمودند: «در دین خدا دانا و فقیه شوید و مانند اعراب زمان جاهلیّت نباشید (که از احکام خدا و معارف دینی بیخبر بودند). سپس حضرتش(علیه السلام) فرمودند: کسی که در دین خدا دانا و بصیر نگردد، خداوند متعال در روز قیامت، هرگز به او نظر لطف نمیافکند و بر پاکیزگی اعمالش مهر تأیید نمیگذارد»[۳] .
همچنین، از امام صادق(علیه السلام) روایت شده که رسول اکرم(صلی الله علیه واله وسلم) فرمودند: «من از مسلمانی که هفتهای یک روز را برای آشنایی با امر دینش و پرسش از (معارف و احکام) آن اختصاص نمیدهد، منزجر و بیزارم»[۴] .
در حدیث نقل شده است که امام صادق(علیه السلام) فرمودند: «لقمان در اندرز به فرزندش فرمود: فرزندم! در روزها و شبها و ساعات زندگی خود، بهرهای برای تحصیل علم در نظر بگیر، زیرا تو هرگز برای خودت ضایعهای مانند ترک علم نخواهی یافت»[۵] .
همچنین، روایت شده که امام صادق(علیه السلام) فرمودند: «کسی که بدون علم و آگاهی اعمالش را انجام دهد، مانند فردی است که به سمت سرابی در بیابان حرکت کند، لذا هر چه تندتر برود، از مقصدش دورتر میشود»[۶] .
نکتۀ مهمّ دیگر این است که در روایات معصومین(علیهم السلام) ، موضوع «تفقّه در دین»، یعنی داشتن شناخت کامل دربارۀ دین و بصیر و بینا بودن نسبت به احکام و معارف آن، مورد توصیه و تأکید بسیار قرار گرفته است.
روایت شده که امام کاظم(علیه السلام) در این باره فرمودند: «در دین خدا فقیه و دانا شوید، زیرا فقه کلید بصیرت و شناخت است و مایۀ کامل شدن عبادت و وسیلۀ رسیدن به مقامات بلند و مراتب عالی دینی و دنیایی است. برتری فقیه بر عابد، همچون برتری خورشید بر ستارگان است و هر کس در دین خود دانا و فقیه نشود، خداوند عملی را از او نمیپسندد»[۷] .
همچنین، روایت شده که امیر المؤمنین(علیه السلام) فرمودند: «اگر خواستی دانا شوی، در دین خدا فقیه و دانا شو»[۸] .
در حدیث نقل شده است که پیامبر خدا(صلی الله علیه واله وسلم) فرمودند: «خداوند، به چیزی برتر از آگاهی دینی و فهم دین عبادت نشده است»[۹] .
همچنین، نقل شده که امام صادق(علیه السلام) فرمودند: «هنگامی که خداوند خیر و سعادت بندهای از بندگان خود را بخواهد، او را نسبت به دین، بصیر و بینا میسازد»[۱۰] .
در روایت دیگری، امام صادق(علیه السلام) فرمودند: «هنگامی که خداوند متعال میخواهد قوم و گروهی را به خیر و صلاح و موفقیّت برساند، آنان را در شناخت دین، بصیر و بینا قرار میدهد…»[۱۱] .
بدیهی است که انسان نمیتواند در فراگیری مسائل دین کوتاهی کرده و به بهانۀ ندانستن مسأله، از عمل به تکالیف الهی که ابلاغ شده، شانه خالی کند. از امام صادق(علیه السلام) روایت شده است:
«… خداوند، روز قیامت از کسی که به تکلیف خود عمل نکرده، میپرسد: آیا تکلیف خود را میدانستی؟ اگر بگوید: میدانستم، به او خطاب میشود چرا به آنچه میدانستی عمل نکردی؟ و اگر بگوید: نمیدانستم، به او خطاب میشود چرا یاد نگرفتی تا عمل کنی؟…»[۱۲] .
السلام علیک یا صاحب الزمان❤️
همه هست ارزویم شرف لقای مهدی
چه خوش است گر ببینم رخ دلربای مهدی
همه نازم آن خدا را که نمود او مقدّر
من رو سیاه مسکین شوم آشنای مهدی
به خدا که فخر دارم به تمام پادشاهان
که ز رحمت الهی شده ام گدای مهدی
چه بریزم ار نریزم همه هستی ام به پایش
سر و جان بها ندارد که کنم فدای مهدی
نه مراست آبرویی نه بود مرا لیاقت
نفسی بده خدایا که کنم دعای مهدی
به مدیح او علی گفت: که جان من فدایش
بنگر که تا چه حد شد شرف و بهای مهدی
چه خوش است صبح جمعه ز کنار بیت کعبه
به تمام اهل عالم برسد صدای مهدی❤️
هدایت شده از طب سنتی و اسلامی🍎]
📜 #حــدیثامـــروز
❤️قال امام صادق علیهالسلام:
هـــرگاه مــؤمن به بـــــرادر خود
#تهمت می زند ایمان در قلب او
از میان می رود همچنان که نمک
در آب ذوب می شود.
📚اصــول کافی ج ۲ ص ۳۶۱
@ahadith
هدایت شده از طب سنتی و اسلامی🍎]
📚کدام گناه بالاتر است: ترک نماز یا شهوت رانی ؟
از امام صادق(ع) سوالکردند بعضی از گناهان جنسی که از سر لذت انجام میشود، حکمش اعدام است ولی به او کافر نمیگویید، ولی طرف نماز نمیخواند به او کافر میگوید، حضرت فرمود:«او تحت فشار شهوت گناه کرده ولی کسی که نماز نمیخواند، به خدا تکبر کرده است. این خیلی بدتر است! ؛ ... سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع وَ سُئِلَ مَا بَالُ الزَّانِي لَا تُسَمِّيهِ كَافِراً وَ تَارِكُ الصَّلَاةِ قَدْ تُسَمِّيهِ كَافِراً ...»
📚علل الشرائع، ج2، ص339
اینکه میبینید یک آدم شراب خوار و دارای رفتارهای بسیار زننده، یک دفعه آدم خوبی میشود برای این است که گناهانی که با انگیزههای لذت بری، این قدر فرد را خراب نمیکند که دیگر قابل برگشت نباشد، اما شما به این سادگی نمیتوانید پیدا کنید، کسی متکبر باشد بعداً خوب شود.
ما به شدت در معرض تکبر هستیم، برای همین دین به ما میگوید:«روزی 5 مرتبه نماز بخوان.» چرا که نماز، فلسفه اصلیاش تکبرزدایی است: فَرَضَ اللَّهُ الصَّلَاةَ تَنْزِيهاً عَنِ الْكِبْرِ
📚نهج البلاغه،حکمت252
@ahadith
هدایت شده از طب سنتی و اسلامی🍎]
#سلاممنجیعالم♥️🌿
سـال ها؛
نه قرن هاسـت ڪه
ڪفه ترازوهایمان تعادل نـدارد؛
با دستۍخالۍو ندار، دل هایمان پر از دل تنگۍبراۍڪسۍڪه او از ما دلتنگ تـر اسـت...💔
ڪسۍڪه بایـد باشـد و نیسـت✨️🕊
#اللھمعجلݪوݪیڪاݪفࢪج
الـٰلّهُمَ؏َجــِّلِلوَلــیِّڪَاَلْفــَرَجْبحق حضࢪٺزینبڪبرۍس
هدایت شده از محجوبه
🌷امیر المومنین علی «علیه السلام» :
هر کس میـــخواهد ارزش خود را در پیشگاه خدا بداند ، باید ببیند به هنگام گناه چقدر برای خدا ارزش قائل است.
📚( بحارالانوار ج67 ص 18)
╲\╭┓
╭🌺🍃@ahkame_banovan
┗╯\╲
هدایت شده از محجوبه
💎 سوزاننده گناه
🔻امام رضا عليهالسلام:
مَن لم يَقدِرْ على ما يُكَفِّرُ بهِ ذُنوبَهُ فَلْيُكثِرْ مِنَ الصَّلاةِ على محمّدٍ وآلِهِ فإنّها تَهدِمُ الذُّنوبَ هَدماً
❇️ هر كه نمیتواند كارى كند كه به سبب آن گناهانش زدوده شود بر محمّد و خاندان او بسيار درود فرستد؛ زيرا #صلوات گناهان را ريشهكن میكند.
📚( الأمالي للصدوق: ۱۳۱/۱۲۳)
•┈┈••✾❀💕❀✾••┈┈•
💕 @ahkame_banovan
هدایت شده از کتابخانه شیعه
نظر برخی از اعلام شیعه درباره زیارت جامعه کبیره
۱-مرحوم محمد تقی مجلسی (رحمه الله):
«این زیارت(جامعه کبیره) احسن و اکمل زیارات است و من تا زمانى که در عتبات عالیات بودم زیارت نکردم ائمّه(علیهم السلام) را مگر به این زیارت»
منبع
۲-علامه محمد باقر مجلسی (رحمه الله):
«زیارت جامعه کبیره از صحیحترین روایات در سند، و از فراگیر ترین زیارات از نظر مورد، و از فصیحترین آنها در لفظ، و از بلیغترینشان در معنی، و از والاترین آنها در جایگاه میباشد»
منبع
۳-سیّد عبد الله شُبَّر(رحمه الله):
«فصاحت کلمات و عبارات آن، و رساییِ مضمون و جملات آن، بانگ میزند که چنین زیارتی از سرچشمه صافِ برآمده از چشمه وحی و الهام، صادر شده است و آواز میدهد که از زبان صاحبانِ اسرار دین و دژهای مردمان، بیرون آمده است. پس این (زیارت)، به حقیقت فراتر از کلام مخلوق، و فروتر از کلام خالق است»
منبع
۴-امام خمینی (رحمه الله):
«منقول است حضرت امام در سیزده سالی که در نجف اشرف بودند به جز در موارد خیلی کم هر شب در ساعت مشخصی وارد حرم مطهر امیرالمومنین می شدند و بعد از خواندن اذن دخول و زیارت امین الله مقید بودند از طریق پایین پا به سمت بالاسر بروند و هرگز از سمت بالاسر نمی رفتند چون طبق روایتی سر مقدس حضرت اباعبدالله در آن جا دفن است لذا از سمت پایین پا به بالاسر می رفتند و در آن جا می نشستند و زیارت جامعه کبیره را میخواندند»
منبع
۵-مقام معظم رهبری(حفظه الله): ایشان در دیدار با جمعی از شعرای آئینی فرمودند:
«برای مناقب ائمه، از زیارتها، بخصوص زیارت جامعهی کبیره استفاده کنید. بنابراین شما دیگر هیچ احتیاجی ندارید که مبالغاتی را در ذهن خودتان خلق کنید. آنچه که باید در باب ائمه (علیهمالسّلام) گفته شود، در زیارت جامعه هست. شما میتوانید یک فقره از فقرات زیارت جامعه را - حالا شاید صدها فقره است»
منبع
۶-آیت الله بهجت(رحمه الله):
«منقول است که ایشان مقید بودند اوقاتی که در قم بودند هر روز به زیارت حضرت معصومه علیهاالسلام و هنگامی که در مشهد مقدس بودند هر روز به زیارت امام رضا علیهالسلام مشرف شوند.
ایشان در تشرفات خود به این حرمها معمولاً زیارت جامعۀ کبیره را میخواندند و به افرادی که از ایشان درخواست توصیه برای زیارت میکردند، میفرمود:
«اگر وقت دارید زیارت جامعه، و اگر وقتتان کم است زیارت امینالله و دیگر زیارت مأثوره را بخوانید»
منبع
۷-آیتالله سیستانی (حفظه الله):
«زیارت عاشورا و جامعه کبیره از مهمترین زیارت ها، نیکوترین و صحیحترین آنها از نظر سند و متن محسوب می شود و مضمون آن در بسیاری از روایات صحیح آمده است لذا مومنان نسبت به خواندن آن مداومت به خرج دهند و به گمراهی های غرض ورزان وقعی ننهند»
منبع
🔹مطالب مرتبط:
کتاب «شرح زیارت جامعه کبیره» نوشته آیتالله سید حسن مرتضوی منتشر شد.
#زیارت_جامعه_کبیره
#امام_هادی_علیه_السلام
@shia_lib